- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iGO Primo
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi 9 - sok bába közt elvész a gyerek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
válasz
kowika87 #11488 üzenetére
Már talán negyedét elolvastam a CWNA-nak és tényleg jó alapos; a wifund hozzá képest nagyon felületes, de hát hucaby írta, ez a név meg ismerős máshonnan
Mivel nem akartam 10K-t tölteni az ebook verzióra, ezért megpróbáltam most először, hogy milyen a PDF az olvasómon és egész jól olvasható. Elképzelhető, hogy "megveszem" a CWTS-t is ugyanígy.
A H- és E-planekig egészen jól érhető volt az anyagA sorrend, ami alapján jönnek a fejezetek, az is teljesen jó, nem úgy, mint a wifundban, hogy akkor elsőnek egy RF alapok, aztán másodiknak már jöhetnek is a szabványok, aztán utána antennák, vagy az talán még később van, szóval össze-vissza...
Feco, alapíts egy "utáljuk a Ciscot" fórumot is -
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #11030 üzenetére
Books > CCNA > minden
Books > Misc > 01 - Alapismeretek, 02 - switching, 03 - routing..de igazából nézz szét. Ezek magyarok.. de nem ajánlom,
hogy magyarul tanuljon, a szakma nyelve az angol. -
olloczky
senior tag
válasz
kowika87 #10636 üzenetére
"A középiskolások informatikaképzete téves. Amit informatikaként tanulnak, az digitális alapkompetencia; amit ezen túl informatikának vélnek, az közösségi média és játék."
Ezt ilyen jól még nem láttam megfogalmazva. A 9. osztályt informatika szakon kezdtem egy jó nevű szakközépben, már ott akkor láttam, hogy sok embert nem nagyon érdekel ez az egész, csak azért jöttek arra, mert ők "kockák". Volt olyan is köztük nyílván, aki pascalban már snake-szerű játékot írt, és akkortájt én is babrálgattam otthon php oldalakat és a többi.. Ezután gimibe kerültem, majd rendszergazda képzésen egy másik szakközépben vettem részt (ott tanultunk ciscot) de ott, abban az osztályban -ahol már kifejezetten az a cél, hogy valaki informatikus legyen- is kb 4-en gondoltuk komolyan az egészet. (Methionyl kollégával oszt.társak voltunk
és ő már ccnp-re készül)
"A felsőfokú képzéshez a középiskolai matematika- és fizikaoktatás nem adja meg a kívánt bemeneti alapot, felkészítő vagy felzárkóztató képzésre van szükség. A képzés „fejnehéz”: az elméleti matematika és természettudományos tárgyak a képzés elején hozzájárulnak a nagyarányú lemorzsolódáshoz." -
ezért nem mentem egyetemre.. brutális matek van..
-
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #10150 üzenetére
Hasonlóval találkoztam.. akkor azt csináltuk, hogy 2 külön ACL-t használtunk NAT-ra, persze ugyanaz volt benne (mondjuk név NAT-ETH és NAT-SERIAL de tartalom ugye ugyan az) és így nem volt "újrahasználva" az ACE. Ha ez nem jön be akkor tovább gondolkodom még. Ez eddig nekem ilyen IOS internal bug/feature-nek néz ki. Milyen IOS verzió és feature set, milyen eszköz?
-
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #10141 üzenetére
Az encap lényegében mindegy, mert ha az a két interface a másik oldallal jól működik és a routing a kiesés előtt és után is működik (úgy értem hogy előtte a külvilág az FE-n kapcsolódó eszközön keretszül ismeri a routered mögötti hálózat(ok)at, utána a serialon keresztül..) akkor miért lenne kiesés? Így működik a jó backup.. csak a másik oldal a választ mindig tudja hova kell küldeni. De ha kapok rajzot meg még egy kis infot akkor megpróbálok segíteni. Pl. FE és a Serial ugyanarra a routerre van kötve a másik oldalon? Vagy Internetszolgáltatók vannak a két linken és NAT-olsz is? Az IP SLA mit néz, a tracking hogy van összeállítva? Előfordulhat hogy pl. ha a fast-ethernet link lehal de az interface nem megy le akkor az IP SLA tracking nem vált állapotot?
-
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #10081 üzenetére
Jajj, a PI : D Megvettük hogy NCS helyett sokkkal jobb lesz - a Cisco nem tud adni egy embert aki el tudja mutogatni hogy hogy is működik.. egész egyszerűen azért mert *nem* működik : D Minden instruktor eddig azzal kezdte hogy akkor a wired részét el tudja mondani.. de mondom nekünk *csak* a wireless kéne.. hát ment a hebegés habogás : D olyan bugok vannak hogy megbolondulunk.. pl. egész egyszerűen rossz változót tesz ki a weboldalba egyes reportoknál, pl. licensz reportban darabszám helyett százalék.. oszt' örülsz hogy hjajjdejónemléptüktúl, 4000+ LWAPunk van és a licensz alig eszik 97-et : D oszt' szar ám rájönni hogy ez nem így van mikor egy új site hozzáadásakor megy a rinya hogy bezony' licensz túllépés van, te meg nézel hogy hát nem is : D 20 jegyet nyitottunk PI-ra 12 hónap alatt, 18 ebből a devnél van vagy volt.. az egyik hibánál keletkezett egy 450+GB-is Oracle transaction temp file.. nem tudják hogy és miért : D akkor nem működik a HA.. olyannyira nem hogy a TAC maga billentette meg és omlott össze.. és nem tudta összepakolni.. és az Cisco ajánlás is az hogy automatikus HA billentést *ne* használj.. meséljek még? : D [Szerk.] Jerome-ot meg én is ajánlom, Cisco 365-ön van pár remek video-ja, állat saját példákkal.
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
kowika87 #8808 üzenetére
Szia,
Végül a 3825-t használtam erre a célra, mert mint írtam, a 2811 nem bootolt be, valószínű memóriahibás.
Mindegy melyik protokollal oldom meg, csak tesztelni szeretném a működésüket, egyébként SIP megoldással indultam el több guide alapján. A CME 7.1-et feltelepítettem, webes felülete elérhető, telefonok SIP image fájljait a megfelelő helyre bemásoltam (szintén 7.1 verzió), ephone profilokat is felvettem mac címek alapján, de valamiért nem tudják beregisztrálni magukat. Megtalálják, hogy milyen címen kell TFTP-n keresniük a konfigot, de onnan nem jutnak tovább, nem találják az XMLDefault fájlt, pedig az is oda lett téve.Biztos valamilyen triviális dolog az egész, de soha nem foglalkoztam IPT-vel korábban, számomra ezért nem olyan egyszerű. Tegnap nem jutott sok időm rá, ma pedig vidéken vagyok, de holnap újra nekifutok..
-
Gesztiboy
tag
válasz
kowika87 #7000 üzenetére
Dettó ugyanez. Annyi különbséggel, hogy jó pár éve, hogy tolom self-study-ban a Cisco-t és (ha minden jól megy) hónap végén még egy vizsgát teszek, utána végre meglesz a CCNP!
Viszont úgy tűnik, a közeljövőben adódik Nekem is egy olyan munkalehetőség, hogy 99%-ban Cisco-s meló.Viszont a fizetés nagy valószínűséggel kevesebb lenne, mert ebben az ágban még Juniornak számítanék, hiába lesz meg a CCNP-s papírom. A fejvadász, aki által kapcsolatba kerültem a céggel, azt mondta, utol fogom érni a jelenlegi fizetésem.
Ti hogy döntenétek? Jó fizetés, "unalmas" munkahely (értsd "nem tudok levelet küldeni" és hasonló júzer hibák) VS. Kevesebb fizu kezdetben, 99% Cisco-s meló, fejlődési lehetőség, cég állná a későbbi Cisco-s vizsgákat.
Szinte minden ismerősöm az elsőt javasolta...
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
kowika87 #5637 üzenetére
Pontosan. En vettem Otthonra egy 871W-t kivaltva a korabbi routeremet vele. Egyszer bekonfigoltam, hogy minden menjen rajta, nat port forward, dyndns update, azota hozza sem nyultam. Ahhoz hogy szorakozzak vele, kicsit magas sla erteket var el a baratnom a net eleressel kapcsolatban
Van meg egy 871w-m amit gombokert vettem, mert nem volt hozza tap es antenna, de azokat szinten fillerekert beszereztem. Gondolkodotam rajta, hogy azzal jatszok esetleg, de otthoni kornyezetben, hacsak nem gyozom meg a upc-t, hogy peeringeljen velem, nem sok mindent tudok csinalni vele. Szerintem tanulashoz a GNS3 vagy a packet tracer idealis, ccna szinten. ccnp-re mar inkabb gns3 + IOU, bar februarban kijon az early release GNS3 amiben mar lesz switching is, igy az IOU mint kulonallo tanulasi forma jelentossege is csokken.
Amire velemenyem szerint hasznosak lehetnek az ilyen "home" routerek, az az uj funkciok megismerese. Pl wifi beallitasa CLI-bol, dyndns frissitese ip sla-val. Eszkozrol grafikon rajzolasa mrtg-vel. Ilyesmik. Lehet pont olyan dologra bukkan az ember, ami erdekli es kesobb tovabb tanul abban az iranyban.
-
tusi_
addikt
válasz
kowika87 #4265 üzenetére
Mint irtam is, Route után másnap lehet menni. Van 3 elméleti kérdés, de azok egyszerűek és ha el is rontod, akkor sem vesztesz vele sok pontot. Tudjad mi az ITIL, FCAPS......
A ticketek is egyszerűek, sima logikával és folyamatos ping parancsokkal pillanatok alatt ki lehet találni, hol akad el a forgalom. Sajnos traceroute parancs csak a webserverre mehet, belső hálóban nem lehet trace-lni, de ha bevágod kivülről a toplogiát, akkor azzal sem vesztesz időt, hogy a topológiát keresed.
7-8 paranccsal el lehet lenni. Tegnap belenéztem a switch könyvbe, ott vannak kérdések és meglepően jól emlékeztem, kivéve a voipra. Az nekem a mumusom
-
tusi_
addikt
válasz
kowika87 #4162 üzenetére
Sok-sok youtube. J. Chiorra, K. Barker, R. Molenar (gns3vault). Jó videóik vannak, sokat lehet belőle tanulni.
(Már elkezdtem tanulni a CCNP Secut és tegnap ki is szúrtam egy hibát a könyvben, amit K. Barker le is tisztázott. Szóval csak óvatosan az OCG könyvekkel...... )
-
-
tusi_
addikt
válasz
kowika87 #4011 üzenetére
Vizsgán sokkal nehezebb minden. Én is akkor felejtek el mindent, aztán verem a fejem a falba. CCNA vizsgán kihagytam az egyik feladat felét, pedig rá is kérdezett a gép, hogy tényleg tovább megyek. Láma módra nyomtam egy naja gombot és este vette észre az asszony, hogy 50% kaptam arra a feladatrészre.
Switch. Nyomjad csak tovább, lesznek álmatlan éccakáid
Bár ha jól emléxem, Te switch környezetben dolgozol, akkor nem lesz nehéz. Szerintem kevesebb, de velős...
-
zsolti.22
senior tag
válasz
kowika87 #4011 üzenetére
Gondolom, hogy melyik volt az a redi-s labor. Ott olyan megoldás volt, amit könyvben csak átolvastál, hogy "ja-ja, ilyen is van", de ahogy a feladatban jött és le volt írva, abból nem volt egyértelmű, hogy pont azt kell csinálni
Ha az OCG-ből akarod megtanulni a switchet, akkor az nem fog menni. Hiányos nagyon, azt csak vizsga előtt kell átolvasni, nem lehet belőle sokat tanulni. -
tusi_
addikt
válasz
kowika87 #3947 üzenetére
Nem hirdetted be az 1.1.1.0 networkot, pl r1-ről. Most nálam megy a ping
Pontosan mit szeretnél, honnan pingelni? Ahhoz hogy pingelni tudd, a vissza utat is tudnia kell a routernek. Ha R1 nél látszik R7 lobackje, az még nem elég, R7 táblájában is ott kell lennie pl R1-loopbacknek. A többi routerrül azért nem tudsz pingelni, mert a csatlakozó interfészeket nem ismeri R7. Rakj be valamelyiken a behirdetett hálót és menni fog egybül. R7 csak a saját utjait ismeri, amiket beredsiztributáltál.
-
Wolfy999
tag
válasz
kowika87 #3869 üzenetére
Itt találsz egy kis infót közelebbről (UK). Ez se igazán az, amit itthon megkaphatsz, de két dolgot ne felejts el. Egyik, hogy ez bruttó, tehát itthoni viszonylatban is bruttónak vedd. Így már mindjárt sokkal kevesebb. A másik, hogy Angliában a takarítók és felszolgálók is 2-3szor annyit keresnek mint itthon, nincs ez nagyon másképp IT területen sem.
Amúgy a fizetésed nagyon befolyásolja itthon, hogy mennyi a tapasztalatod, 5-10 éves networking rutinnal azért jóval többet tudsz keresni. Nah meg az sem mindegy, hogy mennyire állsz jól a nyelvekkel, erős angol+német nyelvtudással szerintem akár kétszeresét is keresheted annak, mint azonos IT tudással, de csak közepes angollal.
-
tusi_
addikt
válasz
kowika87 #3247 üzenetére
Ha azonos AS-ben vannak és kialakult a szomszédság a routerek között, akkor minden hálóról tudni fognak, ha nincs filterelés. Az authentikáció csak azt korlátozza, hogy kialakuljon a szomszédság. Ha R5 más key-stringet használ, vagy más az accept lifetime, vagy rosszul jár az órája, vagy nem fut azon az interfészen az authentikálás, ami R4 re csatlakozik, akkor nem alakul ki a szomszédság és semmilyen útról nem fog tudni EIGRP-vel, csak a sajátjait.
-
sunyijanika
tag
válasz
kowika87 #3248 üzenetére
Attól, hogy egy interfészre/-ekre authentication-t állítasz be, még az eigrp updatek szépen menni fognak, így R5 mért ne kapná meg ezeket? ha viszont két router között az auth. nem egyezik vagy esetednél r5 alól lehúzod még szép, hogy down-ra kapcsol és aztán már tényleg nem kapsz semmit sem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AM4-es félkonfig, 5800X, 32gb Ram, B450, BeQuiet TF, FractalDesign Meshify C, Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest