- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Garmin topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Netfone
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
A linkeken allowed vlan 10,20, és RSTP-vel vagy MSTP-vel megcsinálod a load-balancing-ot (mondjuk R1 a root VLAN10-re, R2 a VLAN20-ra). Ha felszakad valamelyik linked, akkor így átáll a HSRP.
A VLAN pruning a control plane protokollokat nem, csak a user broadcast-ot prune-lja. Tehát a STP ugyanúgy futni fog mindkét VLAN-ra mindkét linken.
Egyébként mivel active vlan csak ez a kettő ezért nem lesz ezzel gond."Ebben az esetben viszont a képen jelölt ábra alapján, ha a link 1-en kiadom a sw tr all vl 10, link 2 -n hogy 20, akkor minden oké, a nem kellő Br-ok nem jönnek a switchre. (Persze R1-en is ki kell ehhez adni)" --> semmilyen forgalom nem megy, nemcsak a broadcast! Szóval olyan, mintha ott sem lenne a másik vlan. Gyakorlatilag access vlan-t csinálsz, hiszen 1 vlan-t viszel át.
"VISZONT. Ha R2 leáll, akkor R1 átveszi a vlan 20-t is, viszont le van pruneolva". --> átveszi, de traffic black hole van. R1-R3 között nincs vlan20 engedélyezve, ezért nem fogja kiszolgálni a klienseket, hiszen el sem jut hozzá a forgalom!
"Illetve ha van 20 vlan és csak a 2 használtat tartjuk meg, akkor ok, mert a többi kuka. " --> ezt nem egészen értem. Ha allowed and active 2 vlan-od van, akkor igen, a többire semmi nem fut.
"Tippem az all vlan 10,20, de szeretnék megerősítést. FecoGee-knél VTP van, de hátha valakinek van tapasztalata működő hálóban " --> én allowed vlan 10,20-szal csinálnám. Működő hálóban én kikapcsolom a pruning-ot. Volt már olyan, mikor olyan vlan-t is kiprunolt, amit nem kellett volna, ezért megálltak bizonyos szegmensei a hálózatnak. Mikor csináltam egy no pruning-ot majd visszakapcsoltam, meggyógyult. Bedöglött a process vagy nem tudom. Másrészt egy fontos info a pruning-hoz:
Topologia
SW1------SW2-------SW3----R1
Pruning mindenhol engedélyezett. SW3-R1 között router-on-a-stick.
A VTP Pruning nem fog működni, nem prune-l semmit. Miért? Mert ha nem kap VTP pruning választ egy trunkön, feltételezi, hogy oda minden vlan kell, ezért ő azt mondja a szomszédainak, hogy neki minden vlan kell. Márpedig R1 nem tud VTP-t. Innentől olyan mintha nem is lenne pruning. De ugyanez van szerverek felé is trunk kapcsolatoknál.
Remélem érthető volt, ha nem kérdezz még
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Remek áron Lenovo Flex 5 14 laptop/2in1/Touch/Ryzen i5-1135G7/8GB/512 GB SSD/14"/Gari
- Exclusive ajánlat! Dobozos új LG GRAM /13. gen i7-1360P/32GB RAM/512GB SSD/14"COL/FHD+/IPS/Garancia/
- Pénztárcakímélő áron eladó HP Pavilion laptop/I5-1135G7 8GB 256SSD 13" FHD IPS Gari
- Samsung Galaxy Book 3 /i5-1335u/8GB/512SSD/FHD/Garancia/ 6 napot ment eddig összesen
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus 12/512GB Újszerű,Dobozos,Kétkártyás 1év Garanciával!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest