Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• FecoGee

Topikgazda

válasz tusi_ #6585 üzenetére

A linkeken allowed vlan 10,20, és RSTP-vel vagy MSTP-vel megcsinálod a load-balancing-ot (mondjuk R1 a root VLAN10-re, R2 a VLAN20-ra). Ha felszakad valamelyik linked, akkor így átáll a HSRP.
    A VLAN pruning a control plane protokollokat nem, csak a user broadcast-ot prune-lja. Tehát a STP ugyanúgy futni fog mindkét VLAN-ra mindkét linken.
    Egyébként mivel active vlan csak ez a kettő ezért nem lesz ezzel gond.

"Ebben az esetben viszont a képen jelölt ábra alapján, ha a link 1-en kiadom a sw tr all vl 10, link 2 -n hogy 20, akkor minden oké, a nem kellő Br-ok nem jönnek a switchre. (Persze R1-en is ki kell ehhez adni)" --> semmilyen forgalom nem megy, nemcsak a broadcast! Szóval olyan, mintha ott sem lenne a másik vlan. Gyakorlatilag access vlan-t csinálsz, hiszen 1 vlan-t viszel át.

"VISZONT. Ha R2 leáll, akkor R1 átveszi a vlan 20-t is, viszont le van pruneolva". --> átveszi, de traffic black hole van. R1-R3 között nincs vlan20 engedélyezve, ezért nem fogja kiszolgálni a klienseket, hiszen el sem jut hozzá a forgalom!

"Illetve ha van 20 vlan és csak a 2 használtat tartjuk meg, akkor ok, mert a többi kuka. " --> ezt nem egészen értem. Ha allowed and active 2 vlan-od van, akkor igen, a többire semmi nem fut.

"Tippem az all vlan 10,20, de szeretnék megerősítést. FecoGee-knél VTP van, de hátha valakinek van tapasztalata működő hálóban " --> én allowed vlan 10,20-szal csinálnám. Működő hálóban én kikapcsolom a pruning-ot. Volt már olyan, mikor olyan vlan-t is kiprunolt, amit nem kellett volna, ezért megálltak bizonyos szegmensei a hálózatnak. Mikor csináltam egy no pruning-ot majd visszakapcsoltam, meggyógyult. Bedöglött a process vagy nem tudom. Másrészt egy fontos info a pruning-hoz:

Topologia

SW1------SW2-------SW3----R1

Pruning mindenhol engedélyezett. SW3-R1 között router-on-a-stick.
    A VTP Pruning nem fog működni, nem prune-l semmit. Miért? Mert ha nem kap VTP pruning választ egy trunkön, feltételezi, hogy oda minden vlan kell, ezért ő azt mondja a szomszédainak, hogy neki minden vlan kell. Márpedig R1 nem tud VTP-t :). Innentől olyan mintha nem is lenne pruning. De ugyanez van szerverek felé is trunk kapcsolatoknál.

Remélem érthető volt, ha nem kérdezz még ;)

Új hozzászólás Aktív témák