Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bertalanp99

újonc

Üdv mindenkinek!

Ez az első alkalom, hogy itt vagyok ezen a fórumon, szóval előre is elnézést, ha valamit nem úgy csinálok, mint szokás.

Tanácsot szeretnék kérni. A Telekomnál néven fut a csodálatos ISP-m, és annak idején egy Cisco EPC3925-öt adtak routerként/modemként.

A következőképpen néz ki a setup: A négy LAN port:
    1. A T-Home által adott STB a TV-hez (Próbáltam neki statikus IP-t beállítani, de az STB-n nem találtam ilyen opciót)
    2. A saját PC-m, statikus IP-vel
    3. Egy PC a pincében, dinamikus IP-vel
    4. Ez pedig az emeletre viszi a jelet, a fenti STB-hoz (TV-hez)

Router/Modem (default gateway): 192.168.0.1

Egykébként a modem DHCP-re van állítva, úgy, hogy 192.168.0.10-től kezdje osztani az IP-ket
    (Ezt azért csináltam, hogy legyen egy pár fenntartott IP a statikus IP-jű eszközöknek, ez hülyeség?)

Mivel a router/modem Wi-Fi-je az emeleten már gyenge, ezért vásároltam egy Wi-Fi jelismétlőt/repeater-t, egy TP-Link 300M Wireless N Range Extender-t (TL-WA850RE). Ez utóbbit úgy konfiguráltam, hogy statikus IP-vel csatlakozzon a fő router-hez (192.168.0.150), ő viszont a hozzá csatlakozó eszközöknek DHCP-vel ossza a címemeket, 192.168.0.151-től. Beállítottam a router BSSID-jét (MAC címét), ami ugye nem változik, illetve megadtam, hogy a repeater által létrehozott hálózatnak külön neve legyen, hogy meg lehessen különböztetni.

Ezt a mindent azért csináltam, mert úgy gondoltam, hogy így átláthatóbb lesz az egész hálózat, könnyebben kezelhető. Vagy hülyeségeket csinálok?

Jó párszor előfordul, hogy a repeater mintha elvesztené a jelet, azt írja, nem csatlakozott a main router-hez, pedig a router adminisztrációs felületén a "Connected Devices Summary"-n megjelenik, mint Wi-Fi-n csatlakoztatott eszköz. Aztán az se ritka, hogy a telefonom, vagy tabletem ne működjön DHCP-vel, csak ha én magam beállítom statikusra a hálózati adatait - ez miért lehet? Ez a repeater-re csatlakoztatott eszközökre jellemző.

-------------------------

Szóval azt kérdezném, hogy lenne ideális ez az egész hálózat.

Továbbá még annyi a gond, hogy lenne még egy gép, amit szeretnék kábelesen csatlakoztatni a fő router-hez/modemhez, de ugye nincs több port. Van egy TP-Link switch-em, és azzal próbálkoztam, csak bedugtam az egyik kábelt az egyik switch port-ba, és a két másikat (az eredetit ami ment az egyik helyre és az újat, ami miatt az egész kellett) mellé (A switch-en minden port egyforma, nincs bemenet-kimenet?), de nem akar működni.

Új hozzászólás Aktív témák