- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Mobil flották
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple Watch
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Nem tudom, nincs igazán racionális oka. Régen volt a centos azt megszűnteték és lett helyette kettő. Úgykellnekik.
jól hangzik, hogy úgy hívják: alma. Ami persze nem etz jelenti, a jelentés hasonlóság az véletlen. Egyébként törökül is így van az alma, hogy alma.
Kéne csinálni egy rendes téma összefoglalót. Nekiállok amint végére értem a NetBSD projektemnek.
-
Vladi
nagyúr
nokéremszépen!
almalinux user lettem.
Laptopom thinkpad t420s, eddig centos 7 volt rajta, de annak már cask napjai vannak hátra. Meg zoom se ment fel rá, úgyhogy reisntall.
Lett belőle alma, másodjára fel is ment.
Eddig pozitív, hogy minden megy oob, driver minden. Negatív, hogy a telepítőben nincs blivet gui.
Particionálni így nem tudtam telepítés közben, ezt csak a boot isoból hagyták ki, vagy úgy általában az el linuxokból hiányzik?
-
Vladi
nagyúr
(#1104) Rowon
Én mostmár erősen gondolkodom rajta...
Azt nem tudja valaki letesztelni nekem, hogy az elrepós kernelek támogatják -é a x86_64 v1-et?? Ha már a gyári az nem...
Egyébként asszonnya nekem riosz, hogy változott az összefoglaló... bszod ennyire részeg nem nagyon voltam mostanában.
indíccsunk szavazást! Akarjuk é, hogy Vladi bácsi megint redhatoljon?
-
Vladi
nagyúr
Nade volt egy kimondott egyezség a közösség és a vállalat között. Ti csináljátok a teszteket, meg alap disztrót, mi meg nyitva hagyjuk a kódokat és elfogadjuk, hogy az enterpice linuxot is újraépítik. A biznisz nem a szoftver, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatás.
Ez vagy 15 évig simán működött. De felül kerekedett a kapzsiság.
-
Vladi
nagyúr
link. topik zárható.
-
Vladi
nagyúr
2024-ben lejár a támogatása. Utána minden nap nő a kockázata annak, hoyg valaki tényleg bemegy. Átveszi a gépedet aztán használja erre-arra.
Ha észreveszed egyáltalán.
Nem értem én se, általános leépülés van. 2011-ben amikor 20 éves volt a linux még vagy 30-an gyűltünk össze sörözni Debrecenben. MOstmár fórum aktivitás se nagyon.
-
Vladi
nagyúr
"Ubuntut te sem gondoltad komolyan? "
Ott nem tartunk. Ha az ubuntu marad az utolsó linux mint alternatíva, akkor már mentem is netbsd-t telepíteni.Van még neked egy "c" terv, ha mégis maradni akarsz: elrepós kernellel kéne kipróbálnod. Ott van mainline meg lts kernel is csomagolva. Ha ők úgy csinálták meg - márpedig ez 3rd partyi, tehát nem köti őket a redhat - akkor azon bebootol és akkor azzal használod. Átteszed a hdd-t másik gépbe ott telepíted, felteszed az elrepós kernelt és visszateszed. Csak figyelni kell, hogy frissítésnél nehogy kizárd magad a gépből.
link. -
Vladi
nagyúr
Annak már csak 1 éve van!
Próbáld ki a 8-ast, vagy legyél velem hontalan.,
De ez most nekem nagy érvágás. A kedvenc gépemre nem tudom feltenni.
Indukált identitás krízis, kénytelen leszek ubuntut használni.
nem. Akkor már inkább debian.
De ez azért övön aluli. Oké grub2-t még el lehetett magyarázni, pulseaudióval megtanultnk együtt élni, a systemdé már kiverte a biztosítékot, most meg ez. A kernel tavaly ősszel dobta az i486 támogatást. Ez egy majdnem 35 éves technológia. Ez a szabad szoftveres világ egyik fő erőssége. Ez itt linux, ez nem a fogyasztói társadalom.
Az ibm rohadjon meg. Először a centos beszántása, most meg ez. Igen valahol a centos 7 volt a fénykor. arra minden felment ami akartam. Most végtelenül elkeseredett lettem.
-
Vladi
nagyúr
Fát bakker... rocky linux 9 szépen elpánikor a gépemen. Mézem mifsz
aha. x86-64-v2-t kér a drága, az amd k10 meg még nagyon nem az.
Most erre mit mondja? Szépen csendesen rohadjanak ki a cipőjükből.
-
Vladi
nagyúr
Na mostmár van mate verziója. Az a terv, hogy jövő vasárnap felteszem az asztali gépemre, azt úgyis cserélem most.
Namár nem újra, hanem az előzőre. Az kevesebb áramot fogyaszt.
Mivel fedora 34 alapú, ezért a fedora 34-35-öt csömagokkal megpróbálom pótolni ami hiányzik.
Aztán nyomni kéne egy téma összefoglalót.
-
Vladi
nagyúr
Émbörök! Hát lemaradtunk a 9-ről.
Közhírré tétetik, hogy almalinux már van 9-es, rockyék is ígérik.
Lassan kivénhed az aktuális fedorám, úgyhogy lehet bele is próbálok.
A kérdés ugye az extra csomagok és tárolók lesznek, ott vérzik el, vagy ott diadalmaskodik az új kiadás. Anno 8 óriási csalódás volt pont ezért. Akkor már kivéreztetése zajlott.
Más: a topikot is gatyába kéne rázni, gyakorlatilag centos megszűnt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
RaPiDsHaRe #1065 üzenetére
Elvileg az jó sorozat, szerintem ilyen alapozó, de bőséges.
-
Vladi
nagyúr
Tulajdonképpen ha rendesen meg lett csinálva az alap, akkor nem lehet gond. A használatóságát most is az extra repók mutatják meg.
Gyorsan körbenéztem:
epel van ugye, egyre bővülő kínálat, például van már qbittorrent.
elrepó is van, nagyjából az ismert kínálattal, ilyen driverek vannak benne
rpmfusion: némi multimédia tartalma van, meg friss nvdidia driver. bár ez elrepóban is van, jó ezt nem ütköztetni!
nux-dextop: nincs és nem is lesz.Van viszont valami raven tároló, az is sokk jó cuccal, de hogy ez mi és kik csinálják??
van viszont benne xfce ha valaki ez érdekel.mate-hez van valami copr táróló, elég frissítettnek tűnik.
Viszont továbbra sem találok sehol freecadet és kicadet. Natív nincs, ilyen dobozos bigyulákat meg köszönöm nem....
Meglátom mire lesz időm télen, lehet, hogy migrálok rá.
-
Vladi
nagyúr
"Nem értem hogy ezen mit kell amúgy felháborodni, a RHEL-nél emberek dolgoznak pénzért"
15 éve dolgoznak ott emberek pénzért, ez alatt a 15 év alatt a rh végig nyereséges volt. Nem szorulnak rá.
Az érem másik odala, nem csak pénzért dolgoznak ott emberek, hanem önkéntesen tesztelőként. Na eddig ez volt a "jutalmuk". Mostmár dolgozzanak ingyen, fizessenek ha kell valami."jobb ha nincs ingyen."
Tévedsz. Amióta egyre inkább nincs ingyen, egyre rosszabb a helyzet. Kezd az egész kóceráj a használhtatatlansági lóoldalra esni. A katedrális és bazár elvet érted?"Mondjuk én könnyen beszélek egyelőre."
Mondjuk ha 20 éven át tolnád a kódot és a tesztelést önkéntes alapon a free szoftverbe és cserébe jogosan használnád ingyen a rh cuccokat mondjuk 50 szerveren - de lehe akár 500 is és most közölnék vele, hogy köszi a munkát de ezentúl fizess, hogy goldozhass.... égnek állna a hajad.
"potyáztak"
Potyáznak... mondom én, hogy el vagy tévedve. Ez nem ms. Még. De már dolgoznak rajta. Potyázva sikerült eljuttatni a közösséget oda, hogy milliárdos üzlet lett. De milliárd már kevés, kell a második, haramadik stb...a kressesről: láttál valaha kresselni top disztrót?
-
-
-
Vladi
nagyúr
Rocky linux jó kezdeményezés.
Történeti háttere, hogy a két eredeti alapító egyike kezdte el. A másik sajnos már nem él, ő volt a Rocky az ő nevét viseli a projekt.
Ezzel kapcsolatos kérdések:
1. sikerül -e elég fejlesztőgárdát összehozni a minimális feladatokhoz? kiadás és frissítések időben közlése
2. sikerül -e elég anyagi támogatást összehozni.Egyelőre úgy néz ki, hogy van mozgás a projekt körül.
3. mit szól hozzá az ibm? komoly pénzt t ennék rá, hogy valahogy be fogja támadni a projektet, még ha nincs is igaza, a pereskedés időt és pénzt von el a fejlesztőktől
4. időben el lehet -e készülni, mennyit vár a közösség? 1-3 évet???1 év múlva megmondom, ti meg ne migráljatok 8-ra!! legalább 1 évet ki kell várni!
-
Vladi
nagyúr
RIP CentOS Linux.
Az ég áldja meg, a legjobb disztró volt, amit valaha használtam, durván 10 évig volt fenn az, 5 6 és 7 négy különböző gépemen. A zájbiem meg rohaggyon ki a cipőjéből.
Kérdés: mi legyen a topik sorsa?
1. úgy illene, hogy 7 eolig némi kommuniti szupportot azért tarcsunk fenn.
2. zárjuk a francba az egészet, vegyen mindenki tamagocsit pc helyett...
3. kivárjuk, mi lesz a sorsa a dolgoknak, kinő -e látható időn belül egy új projekt ezzel a szemlélelttel. -
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD #991 üzenetére
Egy csomó apró lib hiányzik belőle, ami a 7-en még alap volt. VAgy legalább epelből elérhető. Így szinte forgatni sem tudod a programokat. Pl: nincs guis torrent...
sonar:
Tökéletesen beválna asztalinak, én majd 5 évig kizárólag azt használtam.
Ami ennek feltétele:
- elégséges lib megléte
- néhány alap pogram gyári tárolóból
- elégséges 3d party tárolóEbből msot szinte egyikse teljeseül, pedig 7nél még elfogadható volt!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #988 üzenetére
Nekem most is van 7-es 2 másodlagos gépemen is. Sajnos a 8-as már alig használható desktopnak.
Az elv, hogy mindenre kapsz 1 appot és oszd be. Vsizont a 8-ban már vért kell izzadni minden mütyűr telepítéséért. -
Vladi
nagyúr
Mentőötletnek ott van még az, hogy kiszeded a hdd-t átteszed egy másik gépbe, ott telepítesz és felteszed ami kell. Majd mehet vissza.
-
Vladi
nagyúr
válasz
chepavel #952 üzenetére
"Van valami workaround javaslatotok?"
Elballagunk aredhatibm főhadiszállásra és pár nyakelvest kiosztunk. Mert a 8-asból nemkevés kulcsapp hiányzik.fedora 28-30-ig bezárólag keress csomagokat, valamelyik fel fog menni rá és működni fog. Tipikusan a nagyverzó váltás előtti utolsó, már ha érthető amit gagyogok.
mod: maszek javaslatom, ha 3-nál több ilyenbe botlassz, tedd vissza a 7-est.
-
Vladi
nagyúr
"ilyent még nem csináltam."
Énse. Én csak initben tudok gondolkodni.Nem biztos, hogy helytálló az elméletem, mindenesetre workaroundolhatod így. Ha működik, akkor készvagy. MIndjárt túrok valami leírást.
MOD
hurrá, centos 7-en még van rc.local.
link. a method 2 kell neked.
Anyni az egész, hogy arra bizonyos rc.local fájlra adsz futási jogot, a végére beírod a parancsodat és boot végén lefuttatja. Csinálj bele logolást, hogy lássad minden oké.
MOD2
Valami rémlik, hogy már használtam is.
Mindegy ha így nem megy csinálhat systemd szkriptet.
-
Vladi
nagyúr
Átnéztem, 3.3-as fedora kelnellel ezt már javították. A 3.10 is későbbi.
Na most azt próbálhatnád még, hogy a gyári 3.10-es kernelhez forgatsz modult! Nem annyira vészes, mint gondolod! Ilyen 100 kilobyte-os fájlok, pár perc alatt le lehet vorgatni.
Vagy fogsz egy realtek usb-s wifit 1500 forintért, ami tuti működik.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Lényegében fw és kernel modul csomag kellene neked. Szerintem ez 64 bitre beszerezhető.
Nem kell komplett kernelt forgatni ilyenkor, csak modult.
De úgy látom, hogy ott a modul! Próbáld először betölteni!
Amúgy régen rpmforge-ből szedtek ilyen modult, elvileg az 5/6 idejében, de az a projekt már halott. Esetleg nézz srpm-t, elrepóban, vagy epelben, vagy valami fedora tárolóban.
Ha meg saját csomagod van, azt a copr-ban közzéteheted!
Mondegy, nézz modprobe-to.
-
Vladi
nagyúr
Azt megvan, hogy egy hónapja megjelent?
Okés, szóval letöltés itt: link.
Van már epel és elrepó is, valamint az rpmfusionban már elég sok hasznos cucc.
Jahigen, van centos stream is. Ne lepődjetek meg. Én is csak most nézem, elvileg ilyen rhel és fedora hibrid.
Tehát alap rhel base rendszer, erre rátépítve aktuális és rolling fedora user appok.
Tegye fel a kezét, akit érdekel egy rövid bemutatás? A hétvégén valamelyik este lehet beteszem a 4 hónapja vásárolt ssd-meté s tesztelem.
Rövid történelem:
Anno volt a red hat linux. Ez ilyen base rendszer. Erre épült egy nagyon nagyon jó tároló, ami egy nagycsomó szoftvert szállított, amit egy tehetséges közösség épített. Egyet találhattok, hogy hívátk a tárolót: fedora.
Utána a red hat abbahagyta az igyenes kiadásokat és lett enterprise linux. Akkor a fedora közösséget "felvásárolta" hogy csináljon "inghyenes redhatot". Ebből lett a fedora linux. Jahnem. Ebből lett a fedora core. (zárójelben: sose bocsájtom meg, hogy kivettétek a topik címéből a core szót.
)
A fedora core azt jelenttte, hogy 2 tároló van: a core az alap rendszer - mint a red hat időkben - a fedora pedig a fedora tároló, mint a fedora időkben. ÉRtitek.
Aztán ezt a kettőt összevonták, lett belőle sima fedora. De ezrét van, hogy a mai napig a fedora rpm csomagokat úgy hívják, hogy: kernel x86_64 4.19.13-300.fc29 Az fc itt a fedora kiadás, vagyis fedora core 29. E nélkül nem lehetett volna 6-ról 7-re frissíteni, mert a csomagkezelő nem értette volna, hogy az fc6 után az f7 jön. Hát így maradt.
Most pedig van egy alap rendszerünk - mint anno a red hat csak ez újra nemfizetős - meg van egy fedora tárolónk, mint anno a fedora, csak most centos-en red hat alapon és rolling. Szaljah...
-
Vladi
nagyúr
Gyors helyzetjelentés: centos 8 majd jön, ha kész.
dolgoznak rajta, kb 1 hónap.
Tárolók: elrepóban már kotyog néhány csomag, de még kevés
epel majd lesz, kb 8.1 illetve fedora 31 után.
rpmfusion és nux: passz.Amúgy nuxot mivel lehet leváltani? rpmfusiont ki használ? Látott már bárki élő ember rhel 8-at desktopon futni?
-
Vladi
nagyúr
Még a buildelés megy. Hát erre kapják a nagy zsét a RedHat... izé az IBM-től.
Bárki használ red hat 8-ot desktopon? Mennyi fájdalmas vajon a freecad 18 és a kicad 5.1 feltelepítése?
-
Vladi
nagyúr
"azonos SMB verzióval csatlakozik-e."
Nem, és biztos, hogy ez a fő gond. Ezt alapvetően az ms-el kell megbszélni, hogy az ilyen megoldásait miért korlátozza? 2019-ben miért nem lehet megcisnálni egy szabványos fájl átviteli felületet hálózatra, holott ez már 1989-ben is sikerült...
Amikor lehet kerülöm:
- ftp macerás de jó
- nfs csak 1-2 dologra kell odafigyelni de nagyon jó és nagyon gyors, nagyon pici az erőforrás igénye. -
Vladi
nagyúr
"de semmi komoly."
Ha semmi komoly akkor maradj a 7-nél.
De nem azért, mert a 8 az elején rossz lesz, sőt! Ez enterprise linux, itt más a gyakorlat. Itt lassan váltunk, lassan frissül, a stabilitás a lényeg. Pont azért, hogy a munka menjen.
A normál menetren az, hogy megnézed az újat, teszteled egy x független gépen. Mindent kipróbálsz. Mikor látod, hogy mi a váltás menetrendje, akkor megtervezed. Ez leállítást eredményez, mondjuk amikor szabadság van. Utána némi betanítás és megy a munka tovább.
Szóval céges dolgozós gépen a munka az első.
-
Vladi
nagyúr
Elvileg a 28-ra épül, az meg valamikor május-augusztus vonalon lesz kivezetve. Ahhoz alkalmazkodik kb. Meg a 7-es full szupportja 19 éve, 20 eleje. Annál tovább nem nagyon lehet húzni, szal szeirntem is nyár. Már így is 2 évvel a normál ütem után vannak, csökkentik a támogatott disztróik számát.
-
Vladi
nagyúr
válasz
lakisoft #862 üzenetére
2017 szeptember... ne foglalkozz ezzel, húzd fel a centet 7.6-ig!
Ha régebbi, akkor yum clean allt nyomass, akkor jó verzót fog találni. Uccsó háesz!Freenas freebsd nem? Elvileg zfs a bsd és más nemlinux uxin világa.
De beavathatnál mire is kell neked pontosan. Hátha le tudunk beszélni róla és problemsolvd.Jóaz, hadd pörögjön a topik.
-
Vladi
nagyúr
Megnéztem, hivatalos doksi. Meg egy másik szájbarágós.
Azóta már van 7.6-hoz is. A lényeg, hogy felteszed a tárolójukat, aztán 2 csatornát kapsz. egy dkms és kabi-s.
kabit ajánlják mindkettőnél inkább. Csak az egyik csatornát használd egyszerre!!
Mondjuk mindkettőnél ír új kernelnél újratelepítst. De kabinál csak 7.7-re váltásnál lesz ez érdekes. Ha egyáltalán.Aztán felrakod és használod.
-
Vladi
nagyúr
válasz
lakisoft #857 üzenetére
"De erről részletesen be fogok számolni, hogy mi a gond. "
Hát lécives.Este ha nagyon unom magam, megnézem mit lehet bügykölni c7 alatt.
De a centos nem igazán erre lett kitalálva. Persze ha csak ez a híjja, akkor ugorj neki.Én úgy szoktam mondani, hogy kapsz x mennyiségű csomagaot és kalap. De az neked 101%, hogy a következő 10 évben működni fog.
Najó, csak 99.8
A 3.10-től meg nem kell megijedni. Ezt már sokszor fejtegettem, hogy tökmindegy, hogy 3.10 vagy 4.9. Biztonságilag javítva van, 5 éves ciklusban meg az összes drivert megkapja.
-
Vladi
nagyúr
RHEL 8 béta rilíz van és nem szóltok??
Találgatásoknak vége, fedora 28 alapú lesz. Nem rossz.
Akkor rilíz nagyságrendileg jövő nyár. -
Vladi
nagyúr
Úúúú srácok:
Anaconda logom:00:16:55,192 INFO anaconda: Telepítést záró szkriptek futtatása
Nem ez az érdekes, hanem a fájl létrehozásának dátuma:
2014. szept. 24.Azóta megy a cucc. Anno kérdés volt, hogy tényleg bírja -e a rendszer évekig. Bírja.
-
Vladi
nagyúr
A tapasztalatom az, hogy a firefox esik-kel a 32 bites centos 6-on. a chromeium 32 bitre már nincs, csak 64-re. VAgy nagyon régi. Azt ne használd.
Pedig hidd el, hogy ugyan így egy régebbi 32-es gépen használtam a centos 6-ot a legvégsőkig. Már nem ajánlom.
A 7-sre van ugyan 32 bites válgozat, de chromeium ugye itt se lesz, epel 32 nélkül meg vagy lőve. Alig használható valamire deskopton.
Vagy:
- szerszel egy 64 bites cpu-t és teszel fel 7-est
- teszel fel 32 bites 6-ost és szívsz
- vagy teszel fel debiant. ()
-
Vladi
nagyúr
A tapasztalat az, hogy sajnos eljárt felette az idő.
A 6-os sorozat is a végét járja. cromium pl nem lesz rá.
Intel 915: nem lesz gond. Volt egy időben bug, de már elmúlt. t60-on használtam.
intel 2200 wifi."régi Fedorás tapasztalatomnak köszönhetően."
Még szép. Ez gyakorlatilag egy folytatott fedora. -
Vladi
nagyúr
1. nem nehéz minimalból se, ha az alapokkal tisztában vagy. De ha nem 10 éves a laptopod, akkor felesleges vele bajlódni. Felteszed dvd-ről aztán utána ami kell.
2. wifit és gpu-t nézd meg. A többinek mennie kell. usb 3 linux alatt volt először.
3. ökörszabály, hogy először win, utána linux. Annyi a centos-en, hogy az ntfs partíciót nem látja! epel tárolót add hozzá, utána ntfs-3g csomagot. Aztán én grub costumiserrel szoktam csinálni. Elindítod, rákerestetel a rendszerekere, mentés. készvagy.
4. mér ott csinálod? tedd át user mappába, jogot neki és ott akciózz. Arra van. Aztán majd kézzel betöltöd ahová kell.
-
Vladi
nagyúr
Kevés jó hírem van, ezen a folyamaton kéne átrágnod magad.
-
Vladi
nagyúr
namost alvás helyett veled foglalkozom.
eclipse 4.6 van az scl tárolóban: link ez nagyon gyorsan nem fog frissülni, de abszolút rh közeli, tehát összeakadni sem fog.
ha így nem megy, akkor töltsd onnan. vagy ha mindneképpen 4.7 kell.
netbeans-t is töltöttem le, de javát kér. link, ezt nézd át. Bár gondolom egy jáva felrakása csak összejön.
-
Vladi
nagyúr
1. ha találsz portable változatot, akkor azt nyugodtan használhatod. Csak neked kell frissíteni. Vagy megpróbálod forrásból feltenni, de akkor is neked kell frissíteni.
2. akkor hajrá. Elvben ha gyári kernelt használsz csak, frissítésnél is működnie kell.
3. Itt is nézz valami portablet. VAgy egy repót. Este megnézem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest