Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ddekany

veterán

válasz pengwin #61 üzenetére

"mi lesz, ha az elérhető tartalom jelentős részét valamilyen AI állítja majd elő"

Az AI igazán jelentős térnyerésének szinte alapfeltétele, hogy ne csavarodjon be, ha önmagával (is) beszélget, hanem ellenkezőleg, mint mi is, egyre inkább megtalálja a jó megoldást. Enélkül nem tudnak a mostani primitívre érdemi iteratív gondolkodást építeni, és megette a fene az egészet. Ha viszont ezt megoldják (és ezt feltételezik akik a trendekre tippelnek), akkor nem korlátozza az AI fejlődését, hogy egymás kimenetét fogyasztják az AI-k, és ember már nem tesz hozzá.

Amúgy, mostani AI-k jelentős részben azért jobbak, mint 1 évvel ezelőtt, mert AI-val állították elő a betanító anyagának jelentős részét (talán már a többségét). Kicsit más ügy, de azért rokon.

"amit az AI-istenítők leírnak jövőképként, az nem változás, hanem egy teljes társadalmi és kulturális összeomlás"

De az is változás, nem? ;] Fontos megkülönböztetni azt, hogy valaki szerint lehagyja-e az embert szinte minden területen majd az AI (belátható időn belül), attól, hogy #mindmeghalunk-e (az u.n. "P doom").

• KROK640

nagyúr

válasz pengwin #58 üzenetére

Mert szerinted a kapitalista cég nem versenyhátrányként fogja megélni, ha sokkal lassabban és drágábban állít elő bármit, fejleszt bármit, mint a konkurencia, pusztán csak azért mert ő embereket használ?
    Szerinted van ma olyan cég, ahol egyáltalán nem használnak számítógépeket és legalább 3-4-ik helyen van a piacon? (ha igen, írd meg tényleg érdekel).
    Arra akarok kilyukadni, hogy a cégek nagyon is használják a technikai előnyöket, és amivel ekkora költséget (munkaerőt) takarítanak meg azt nem fogják kihagyni, mert aki lemarad az kimarad.

Itt az állam(ok)nak, az emberiségnek közösen kellene megoldást találni a problémára. Az alapjövedelemre pedig lehetne fedezet, csak megkellene változtatni a dolgokat, pl az államnak sem azt nézni, hogy hány milliárdot lehet elsíbolni.

"Mi lesz az emberek motivációja, hogyan fogják magukat hasznosnak érezni, amikor ez már ma is probléma sok szakmában a dolgozóknak?" --- ez komoly probléma, ugyanis emiatt lesz minden a rossz irányba terelve. :(

"Egyébként meg mi van a fenntarthatósággal? Minden automatizálással kiváltott ember extra energiafogyasztást, extra legyártott gépeket jelent... miközben az emberek száma nem fog egyik napról a másikra drasztikusan csökkenni." --- érdekelne a JOBB megoldásod mert gondolom akkor van. De az is, ha az emberek számának csökkentése az. Gondolom egy új covid meg egy III VH sokat dobna az elképzelésen. ;] vagy törvényt hozunk, hogy teszem azt 2010 január 1-énél újabb technológiát csak fővesztés terhe mellett lehet használni?

Akárhogy is, szerintem lehet tapétázni a disznóólat, de 5-10 éven belül nagyon kemény kihívásokkal szembesülünk. :(

• Baltazár123

őstag

válasz pengwin #61 üzenetére

a helyén kell kezelni ezt. a jelen fázisban az AI szerintem is inkább arra lesz jó, hogy felgyorsítsa a munkát. Kellett egy SQL, elmondtam a chat gpt-nek, hogy mit szeretnék, adott egy javasolt programot, azt átnéztem, kijavítottam, kiegészítettem és működött. nem használom napi rendszerességgel az SQL-t, meg az összetettebb lekérdezésekhez eddig a jegyzeteimet szoktam előszedni vagy neten kerestem, de sokkal tovább tartott releváns információt összegyűjteni. A chat gpt meg azonnal javasolt egy jó megoldást.

Az is látható, hogy egy ember képes kitalálni a másik ki nem mondott igényét. A chat gpt-t meg több kérdezz felelek -en keresztül kell megtanítani arra, hogy milyen formátumú riportot akarok. Mindennel együtt hatékonyabb a munka, gyorsabb vele. Sajnos jó lenne, ha a cégemnek is lenne ilyen, mert akkor fognám az adatokat és ráereszteném. Így meg csak általános kérdéseket tudok feltenni.

Nem csak SQL-re használható. Írtam egy panasz levelet a német IKEA-nak és átnézettem a chatgpt-vel és tökéletesítette.

Tanulásra is nagyon jól használható, a gyerekeimet már erre tanítom, kérdezzen, de minden választ kritikai szemmel nézzenek.
    Ezek csak azok a példák, amik most eszembe jutottak, de egyre több mindenre lehet használni és használom is.

tudom sokan nem hiszik ezt el, de brutálisan hatékony a tanulásban is. ez a kérdezz felelek, a bármilyen témát több szempontból körül lehet járni vele, ahogy normális esetben az ember tanulna, nem ez a bebiflázok évszámokat típusú tanulás

meg amikor használom, használod, nem szabad ott leragadni, hogy a hülye AI még ezt se tudja típusú hozzáállásnál, mert rakéta sebességgel fejlődik. A jövőt kell meglátni vele kapcsolatban, már amennyire a mi szintünkön ez lehetséges.

viszont egy dolog, a felgyorsított munka miatt a cégek bizony ezt már szeretnék látni eredményekben, vagy több munka elvégezve vagy 3 ember helyett elég 2 vagy valami hasonló

Új hozzászólás Aktív témák