- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Nagyobb kijelzőt kap a CMF Watch 3 Pro
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Mert szerinted a kapitalista cég nem versenyhátrányként fogja megélni, ha sokkal lassabban és drágábban állít elő bármit, fejleszt bármit, mint a konkurencia, pusztán csak azért mert ő embereket használ?
Szerinted van ma olyan cég, ahol egyáltalán nem használnak számítógépeket és legalább 3-4-ik helyen van a piacon? (ha igen, írd meg tényleg érdekel).
Arra akarok kilyukadni, hogy a cégek nagyon is használják a technikai előnyöket, és amivel ekkora költséget (munkaerőt) takarítanak meg azt nem fogják kihagyni, mert aki lemarad az kimarad.Itt az állam(ok)nak, az emberiségnek közösen kellene megoldást találni a problémára. Az alapjövedelemre pedig lehetne fedezet, csak megkellene változtatni a dolgokat, pl az államnak sem azt nézni, hogy hány milliárdot lehet elsíbolni.
"Mi lesz az emberek motivációja, hogyan fogják magukat hasznosnak érezni, amikor ez már ma is probléma sok szakmában a dolgozóknak?" --- ez komoly probléma, ugyanis emiatt lesz minden a rossz irányba terelve.
"Egyébként meg mi van a fenntarthatósággal? Minden automatizálással kiváltott ember extra energiafogyasztást, extra legyártott gépeket jelent... miközben az emberek száma nem fog egyik napról a másikra drasztikusan csökkenni." --- érdekelne a JOBB megoldásod mert gondolom akkor van. De az is, ha az emberek számának csökkentése az. Gondolom egy új covid meg egy III VH sokat dobna az elképzelésen.
vagy törvényt hozunk, hogy teszem azt 2010 január 1-énél újabb technológiát csak fővesztés terhe mellett lehet használni?
Akárhogy is, szerintem lehet tapétázni a disznóólat, de 5-10 éven belül nagyon kemény kihívásokkal szembesülünk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Medocsabi #53 üzenetére
Félreértesz! Egyáltalán nem lefikázlak, már csak azért is, mert én is voltam CC-s, no lám, nagyon sok éve még épp egy nagy internetszolgáltatónál is. De légitársasághoz angol nyelvűként is megkapja az ember, a másik oldalban fel sem merülve, hogy már az egy fajta intelligenciát és beleadást tükröz, hogy nem az anyanyelveden próbálod megoldani az Ő problémáját.
A kommentem lényege az lett volna, hogy az emberek akiket kiváltunk az AI-val, azoknak szükségük lesz megélhetésre. Na itt jön be az alapjövedelem kérdése. Mert gondolom te sem akarnád eladni az új autót, meg felélni a megtakarításaidat mikor közlik, hogy innentől az automatika visz mindent. Mondjuk lehet h te épp pont maradnál, de az átlag helpdeskes aligha.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dare2Live #45 üzenetére
Persze, szép dolog visszanézni 2000 meg 200 meg 100 évvel ezelőttre, hogy milyen jól élünk, máris nagyobb az elégedettség
2-300 évvel ezelőtthöz képest én kb főúri életszínvonalon élek.
Ugyanakkor ha az a panel és autó saját, és mindennap rántotthúst eszik, az bizony az én szememben gazdag. (írom mindezt úgy, hogy saját tehermentes családi házam van).
Mert míg régen aki vett egy panelt 5 legfeljebb 10 év alatt kifizette, aztán jött az autó, a hétvégi telek, és a 3-5 éventi nyaralás. Nos ma ugyanazt a panelt úgy, hogy 40-50 éves, már 30 évnyi hitellel tudja megvenni, és akkor még hol van az autó, a hétvégi telek és 3-5 évente egy nyaralás a családdal?
A keresetünk reál értéke sokkal rosszabb, miközben több mindenre is kell költeni, de ezt írtam fentebb (az előző oldalon, mire ez a komment megjelenik) is.
És el lehet menni külföldre menni dolgozni, de az arányokat nézve világszerte rosszabb a helyzet, poltikától függetlenül. -
KROK640
nagyúr
"Egyszerűen fogalmazva - munkából nem lehet meggazdagodni" - sajnos nagyon is igaz. Ez az amit már a mai fiatalok (főleg a pályakezdő réteg) látnak, meg azt is, hogy amit jelenleg MO-n bérként kínálnak nekik, az elégtelen lesz egy normális életre (saját lakás, autó, család, néha nyaralás).
Ezért munkaerő oldalról is komoly kihívásokkal kell majd a cégeknek szembenézni... jah, már most is.Azonfelül a cégeknél a humán munkaerő a legdrágább komponens, így őket a legfontosabb kiváltani. AI, robotok stb. Nem kér fizetést, egyéb juttatást, irodát, stb. Cserébe nem megy szabadságra, nem lesz beteg, és nem akar hazamenni délután 4-kor.
"Jelenleg sem a "munkát", annak mennyiségét / minőségét fizetik meg, hanem annak a "hasznosságát"" - ez is színigaz. És nem csak a propagandánál van így hanem a cégnél is. Az, hogy valaki legyárt ezer terméket, az maximum minimálbér + pótlékos meló. Aki viszont egész hónapban a p*csét vakarva kitalál egy kampányt, amivel eladnak 1000 terméket, az a sokszorását fogja ennek keresni, figyelembe se véve, hogy aki legyártja, ha az nincs akkor ő akármit is kitalálhat. Persze a kérdés ennél összetettebb, illetve most egy rakás irodai munkás fórumozó esne nekem (aki szintén sokat voltam az), hogy mégis hogy gondolom ezt?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123 #31 üzenetére
"Kösz az ötletet krok, megkértem a chatgpt-t, hogy véleményezze a #24 kommentet és ez a válasz" - én ennél tovább mentem, a mondanivalómba került(ek) be olyan szakasz(ok) amit AI írt. Pontosan azt demonstrálva, hogy már mennyire nehéz kiszúrni, hogy mi az emberi munka és mi nem az.
-
KROK640
nagyúr
Itt igazából nem az USA elnökének kéne ezt szabályozni, hanem világ szinten. De ne nagyon várj szabályzást, abban iagzad van, hogy a kapitalista érdekeknek megfeleléően lesz ez fejlesztgetve és terelgetve, vagyis az emelett sokbakerülő és alacsony hatékonyságú munkaerő nem sok jóra számíthat.
Ezért lenne jó már elgondolkodni, hogy merre és hogyan tovább, mert most értékes 5-10 év áll előttünk, csak az a kérdés, hogy mit kezdünk vele? jobb vagy rosszabb élete lesz az egyszerű embernek?
"vagy ha születik is javaslat, kidobják, mert fehér férfi adta be." - ebben sajnos igazad van
(na melyik két bekezdésem volt a #30-as postban AI által írt? )
-
KROK640
nagyúr
Baltazár123 a #25 postban leírt nagyon sok mindent amit írhattam volna.
Te nem igazán fogod fel szerintem, hogy mit hoz az AI? nem csak egy előre beírt szavakból bullshitet generáló valamiről van szó... A generatív AI nagyon gyorsan dolgozik és egyre kevesebb hibával, egyre megtévesztőbb. Épp ma toltam egy tesztet és AI generált és ember által készített zenéket meghallgatva, pontosan 50%-ban találtam el, hogy melyik lehet AI és melyik emberi. Hol fog ez 2-3 év múlva tartani?Az AI ma már képes gyorsan előállítani különféle tartalmakat, legyen szó szöveges, képi vagy videós anyagokról. Például egy AI-alapú szövegíró program pillanatok alatt képes blogbejegyzéseket, reklámszövegeket vagy közösségi média posztokat generálni, ami jelentősen felgyorsítja a tartalomgyártási folyamatot. Segíthet új ötletek generálásában, ami meggyorsítja a kreatív folyamatot. Különböző algoritmusok képesek inspiráló ötleteket, koncepciókat és forgatókönyveket felvetni, nagyon hamar több verzió is generálható 1-1 ötletből. Egy AI eszköz ugyanannyi idő alatt képes nagy mennyiségű tartalmat előállítani, mint amennyi idő alatt egy emberi csapat csak néhány darabot tudna.
Ezért a cégek azt fogják látni, hogy kirúghatnak több száz embert, kiesik költség oldalról a bérük, járulékuk, de még irodahelyük is meg egy rakás más költség ami velük járt. Ez nemcsak a költségeket csökkenti, hanem időt is takarít meg.
Ezt előbb utóbb a cégek is belátják, és a hatalmas profit jó részének elvesztegetése csak azért, hogy ne rúgják ki a dolgozóikat nem lesz opció, pláne, hogy a működési költségek költségek csökkentése árán versenyképesebb áron is tudnak majd dolgozni, ezáltal több megrendeléshez jutva.Mint fentebb írtam, lehet majd ideig óráig különféle eszközökkel lassítani ezeket mint különféle adók és egyebek, de közép és hosszútávon nem lesz bölcs dolog. Emellett nem említettem még a jelenleg munkaképessé érő generáció hozzáállását, akiknek az elképzeléseik már túl mutatnak azon, hogy heti 40-50 órában a munkahelyükön rohadjanak. A legtöbbje már heti heti 25-30 órát sem szeretne dolgozni, és véleményem szerint ez egyre inkább érthető és indokolt is.
Tehát egyik oldalt akad majd egy munkáltató akinek sokkal kevesebb emberre lesz szüksége mint korábban, akár mondjuk a korábbi létszám mindössze néhány százalékára, miközben sokkal többet termel, sokkal több értéket állít elő, mint korábban. Másik oldalt pedig lesz egy generáció, ami a lehető legkevesebbet a lehető legtöbb pénzért, a legnagyobb kényelemben akarja majd dolgozni, értelemszerűen így részarányosan még többe kerülve a munkáltatónak.
Egy ideig persze bizonyos iparágak még felfognak tudni szívni embereket, jellemzően nehezen automatizálható, kellemetlen kuli munkákra, de a túljelentkezés (más szektorokból kiszorított emberek) hatására a várható bérek ezekben a szektorokban legalábbis nem fognak emelkedni, de talán csökkenni is. A gazdaságban rengeteg munkanélküli vagy alacsony bérű ember jelenhet meg. (Miközben a gazdagok valójában még gazdagabbak lesznek a magasabb eltehető profit miatt kezdetben).
Akkor tovább gyűrűzik az a probléma, ami a mai fiataloknál igen jelentős, hogy a reál bére (ha egy új házhoz vagy új autóhoz viszonyítom), ma jelentősen alacsonyabb mint a 30-40 évvel ezelőtti embereknek, miközben azt sokkal több mindenre kell elköltse (mobiltelefon (telefon + ahhoz kapcsolódó költségek), internet előfizetés, számítógép, esetleg Netflix, Spotify stb. ) amik egy része nélkül ma már nem is igazán lehet meglenni.
És egyáltalán nem állítom, hogy ez kezdetben egy könnyű vagy egy jó jövő lesz, de ha időben felismeri az emberiség, hogy a jelenlegi modell tarthatatlan, és sikeresen reagál rá, akkor kevésbé lesz fájdalmas a váltás, míg ha lassítani próbálják akkor csak itt vagy ott de az emberiség egy jelentős részének lesz igencsak fájdalmas.
Nem tudom, hogy az USA elnökének pisilési szokásai hogy jönnek ide, de ezt nem csak az USA-nak kell majd elrendezni, hanem világszinten. Be lehet tiltani, meg lehet adóztatni, de aki emiatt lemarad, az kimarad. Kínának szerintem tuti nem lesznek efféle aggályai.
Végezetül : Az AI dekoltázsára nem tudsz ugyan ránézni, de ugyanez igaz egy call centeres csajra is, bármilyen csengő bongó szexi hangja is legyen, be kell érned a képzeleteddel, azon meg már régen túl vagyunk, hogy az kihívás legyen, hogy egy kellemes női hang válaszolgasson neked a telefonban. Maximum a személyes ügyfélszolgálatnál tud ez előny lenni, de a cégek általános trendje alapján mindenki igyekszik az online és a telefonos ügyintézésre helyezni a hangsúlyt, ahol jó eséllyel már az ügyintézőnek nemhogy a kinézete, de a neme is mindegy lehet, ha még egyáltalán ember és nem AI.
(A hozzászólásomban két bekezdést nem én írtam, hanem egy AI. Ha nem jössz rá melyik kettő az, akkor van egy rossz hírem ... ) -
KROK640
nagyúr
Már ha átverés. Ha contentet, produktumot gyorsabban állít elő, és olcsóbban mint egy erre foglalkoztatott csapat, fizetéssel járulékkal stb, akkor olcsóbb lesz az AI.
A nagy AI cégek valószínűleg specializált csomagokat fognak majd kínálni különféle alkalmazási területekre, és komplett csapatok válnak majd fölöslegessé, a fizetésükkel, járulékaikkal, egyéb juttatásaikkal, irodahelyeikkel együtt.Persze lehet akadályozni ezt szándékosan gördített költségekkel, adókkal, stb de ha csak nem a világon egyezményesen minden cég és ország csinálja, akkor akik ezt "betartják" csak lemaradnak.
Szomorú de ez van. -
KROK640
nagyúr
Ebben igazad van, de sajnos már jó ideje igyekeznek a felelős döntéshozók maguk és az ügyfelek közé minél több réteget pakolni. Ez is csak plusz egy lenne.
Gondolj csak bele valami gondod van, akár internettel bankkal stb, soha nem fogsz egy felelős döntéshozóval beszélni, egy call centeressel, extrém esetben annak a főnökével, vagy ügyintézővel a helyszínen személyesen, esetleg egy csoportvezetővel, de a nagy főnököt aki a döntéseket hozza nem fogják odacitálni neked, hamarabb leszel sajnálkozások között lerázva / rendőrséggel kivezetve.Így a felső(bb) vezetésnek sosem kell szembesülnie tetteik következményeivel, és az is lehet, hogy nem is tudják, hogy az ügyfélnek rossz ez a döntés.
-
KROK640
nagyúr
Szerintem sokkal egyszerűbb lesz közép és hosszútávon (és anyagilag sokkal jobban megéri) hogy magát a call centerest váltsák ki AI-val. Ez jelenleg csak plusz költség amiről a cikk szól, de ha az AI rendezni tudja a hívást, akkor erre sem lesz szükség.
Ideje lenne felfogni, hogy az AI és a robottechnika fejlődésével 10-15 éven belül el kell felejteni ezt a munka alapú társadalmat, és megélhetést. Az, hogy korlátozd az AI-t és ragaszkodj, a munkák megtartásához, egy teljesen elavult ötlet.
Persze lehet, hogy MO és más országok majd ezt az utat próbálják járni, de szerintem ezzel versenyhátrányba kerülnek csak. Attól kezdve, hogy a cégeknek olcsóbb lesz az AI, mint a munkások (akár migránsok is), onnantól az iparág átáll az automatikára, és tömeges lesz a munkanélküliség. Akkor el lehet gondolkodni, hogy akár százmilliók halnak éhen, a gazdaságot magukkal rántva (nincs fogyasztás, mert nincs miből) VAGY valami újat kitalálnak. -
KROK640
nagyúr
Nyugodt hangon is le lehet majd oltani. De inkább egy AI válaszoljon a hívóknak, a call centereseknek meg alapjövedelmet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Apple asztali gépek
- Sorozatok
- OLED TV topic
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Tőzsde és gazdaság
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Apple iPhone 13 Pro Max , 128GB ,Kártyafüggetlen , 12 Hó Garancia
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest