- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- iPhone topik
- Apple Watch
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
andsom
csendes tag
Már fentebb részleteztem, hátha tudsz mondani rá valamit.
Röviden: Van X-Rite i1 Display Plus-om. teszi a dolgát, a Mac-em monitorához már nem jó, de minden más kijelzőhöz amivel otthon rendelkezek és a munkahelyiekhez jó. A kalibráláshoz az X-rite i1Profilert használtam. Sajnos az újak már nem támogatják, a legutolsó még együttműködő verzió már két éves. Amikor elavult, akkor a Calibrite-nál regisztráltam be a terméket, hogy együtt működjön vele. Megy, de az eredmény pocsék. Erősen elmegy zöldesbe, sokat ront rajta. A program maga tetszene, de gyakorlatilag használhatatlan számomra. Nyilván nem az eszközzel van gond, hanem a Calibrite hibázik. A supportnak már írtam, de még egy copy+paste válaszra se méltattak.
Szerinted van mód arra, hogy legyen valami megoldás vagy maradjak a régi és fapados i1Profiler mellett? Létezik-e ezekhez firmware frissítés? -
Vhiktor
nagyúr
Egy kis magyarazat. Szóval első táblázat profilozatlan colorimeter korrekció nélkül. Látszik, hogy fehér esetében deltae 3.6 a hibája.... piros esetben 3.8... ennyire pontatlan.
Hozzá való korrekcioval 2.15 deltaE a pontatlansaga fehér esetben, ami meg mindog sok.
Az alsó táblázat meg colorimeterrel profilozva.
Ha valaki rossz korrekciót választ meg rosszabb is lehet.
Ez magáért kellene, hogy beszéljen.
-
-
Vhiktor
nagyúr
Szóval akinek régebbi verziója van az erősen gondolja meg, hogy érdemes-e lecserélnie.
Az, hogy a colorimetert profilozni kell a minél helyes színkalibració végett az meg köztudott tény.
Ha elég nagy gyárilag az eltérés akkor egy valóban helyes edr korrekcioval is lehet javítani a kalibráción, viszont ha az a korrekció nem az adott tv/ projektorhoz készült akkor viszont ártani is lehet, pl egy lézer vagy led projektort uhp lámpához tartozó korrelcioval kalibrálni nem éppen optimális. És ez vonatkozik más megjelenőtekre is. -
hibavissza
veterán
Nincs gyakorlati tapasztalatod. Fújod amit a sok életképtelen kiagyal. Jellemzően nem ért semmihez, rátalál erre a monitorkalibrálásra kiszemel egy határértéket és arra fontoskodik a neten totál fogalmatanul, te meg átveszed.
Nem ismered a mögöttes matekot és a matek mögötti elméletet. Ha ismernéd nem egy nyomorult számmal hadakoznál. Van még egy csomó mérhető érték és nem mérhető tulajdonság. Van olyan, hogy 0,5 deltaE és totál szar, selejt, kuka. Nem is érted hogy lehet olyan mi?Kitalálod, hogy a 6 rossz. De még nem láttad életben mi az a hat. Csak a szoftver kiírta neked a monitorra. Filmes-fotós szakma...jellemzően nekik aztán fogalmuk nincs az egészről. Kb. annyit értenek belőle mint te. A 6 rossz. Amíg a 99%-ban elterjedt Rec709-es szabvány 8 bites és a így a gamma értéket is tömöríti...
tényleg hagyjuk. (sluszpoén, 9 biten már nem kéne)
-
hibavissza
veterán
"gyári deltaE 3-ból csinál 6-ot hát hajrá
"
Ha ez átlag, akkor a populáció igen kis ezreléke fogja rossznak látni otthon a monitorát. Ugyanis az ember állapotot nem érzékel, tehát az egy szem otthoni monitorának pont tökmindegy.
Aki pedig két vagy több monitort vesz egymás mellé az a boltban szemre tesztelje ki, mert nincs olyan, hogy totál egyforma lesz két kijelző. Még millió forint felett sem. Ráadásul nincs abszolút színlátás. Mindenki más árnyalatra érzékenyebb. Ezért használnak a diagnosztikában monokróm monitort. -
hibavissza
veterán
Mindenben igazam van.
"Csak spektróval ismételten nem lehet kalibrálni, mindenképpen kell spectro és colorimeter kombó."
Persze, majd mérek denzitást és fényességet is a monitoron....valahogy nekem mindig sikerül az aktuális spektrofotométerrel bekalibrálni a monitort. Nyilván olyat kell használni ami képes erre. Nem az SM CX 104-ből kell kioperálni hozzá.....Egy jó monitort nem kell kalibrálni 2024-ben. Se vásárláskor se később. Azok az évek elmúltak. Nagyon vékony szelete az iparnak ahol ennek jelentősége van. A PH userek 99%-a soha nem látja kárát a kalibrálás hiányának. A maradék pedig úgy is tudja mit és mikor kell csinálni. A tesztekben évek óta nem látni gyárilag szar kalibrálást.
Az olcsó monitorokat pedig nem lehet normálisan belőni, ha megszakadsz sem.Túlhaladta a kor ezt. Főleg úgy, hogy a mobil eszközök között nincs két egyforma megjelenítésű és kalibrálni sem tudod, mert nincs rá sw. Ezeken folyik a tartalomfogyasztás 90%-a. Ezekhez képest az 500 dollár feletti monitorok gyakorlatilag homogén egységnek tekinthetők bármiféle spektrós töketlenkedés nélkül.
Én azt látom, hogy ennek a kalibrálásnak nincs már értelme.De megértem, ha valaki spektróval félévente rámegy a monitorára. Én is ezt teszem.
-
Stauffenberg
nagyúr
Ezért mondtam, hogy akár meghivatkozhatod a szakirodalmat/Youtube videókat linkekkel is, most egymás között beszélgetünk és akkor annak rögtön nem hirdetés szaga van, hanem segítünk egymásnak egy problémát jobban megérteni. Hozzáteszem ez a bizniszed sem veszélyezteti, mert nem életszerű, hogy egy fotós vagy grafikus (elsősorban nekik készül egy ilyen koloriméter) beszerzi azokat az eszközöket, amikkel te is rendelkezel.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem ha már fényezed a saját szolgáltatásod, akkor adj a hivatkozott szakirodalomhoz linkeket, hogy okosodhasson a fórumos népség vagy te magad magyarázd el (egy felületes áttekintést adtál ugyan, de ez felvilágosításhoz kevés).
Az úgy nem fair, hogy paywall mögé teszed.
-
hibavissza
veterán
Ez azért így csúsztatás. Pár dolgot igazítanék.
Bármilyen coloriméterrel jobb lesz az eredmény egy olcsóbb monitoron mint a gyári beállítás. Személy szerint én még nem láttam olyan monitort aminek a pontosságán rontott volna egy szakszerű coloriméteres igazítás. Még ha driftel is pár árnyalatnál, de lesz egy pontos fényerőm és kontrasztom...
Ma már bármelyik középkategóriás (150 ezer+) monitor consumer célra teljesen megfelelő beállításokkal jön ki a gyárból. Egy átlagos felhasználónak nincs értelme ezzel foglalkozni a továbbiakban.
A citált számok önmagukban semmilyen értelemmel nem bírnak. Vannak árnyalatok ahol 1,5-ös eltérés is sok, míg más árnyalatoknál 6-ot sem vesz észre felületes szemlélő.
Átlagos 6 deltaE eltérés alatt tökéletesen megfelel egy monitor szinte bármire. Spektrózni ott kell ahol összehasonlító vizsgálathoz használják a monitort.
Spektrót is kalibrálni kell időnként.Összegezve: átlag felhasználásra tök jó, ha kalibráltatsz spektróval, de a műszer egy évnél nem régebbi hitelesítését természetesen kérjük az asztalra. Ha már a coloriméter sz@r és a gyári 6 deltaE is sz@r.
-
zetor2000
őstag
Ilyesmi nyomorom volt nekem is vagy 10 éve. Feladat:
Kollega fotóz, és rendes nyomat készüljön, ahol "szépek" a színek. Apelláta nincs, kaibrált monitor kell, fotós cuccra adtak listát, hogy mit KELL megvenni. Megvettük. A kalibráló "izé" egy X-Rite EyeOne Basic lett. Az egy képernyő kalibráló. De ettől még a nyomat nem lesz valós....Faternál a nyomdában láttam a "proof" készítő masinánál, amikor telepítették, hogy egy csóka 2-3 órát elbzuiskodott vele, hogy színskálát nyomtatott, majd mért a monitoron is, meg a nyomaton is valami szerkezettel. Majd megint, megint.. amíg jó nem lett.
De az kalibrálás lehetett, amolyan rendes. Amit látott a monitoron, és amit a proofkészítő kinyomtatott, az igen-igen közel lett egymáshoz. Na, onnan már a nyomólemez is jó lett a nyomdagépekhez. (Persze ott is lehet csalni...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Suzuki topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Okos Otthon / Smart Home
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Canon EOS DSLR topic
- Gitáros topic
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- NEC MultiSync EA275WMi 27" képátló/ AH-IPS panel/2560x1440 (WQHD)/ A- kategória nagyon apró hibával!
- SAMSUNG (LS49CG954EUXEN ) 49" 240HZ NEO-QLED DUAL QHD GAMER ! AKCIÓ!!
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- SAMSUNG (L49CG954SUXEN) 240HZ 5K OLED GAMER SMART ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32BG850NUXEN) 32" 4K CSÚCS GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN S3 DeepCool 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest