- Prohardver app (nem hivatalos)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Légies iPhone halvány színei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
Xrite már átadta az egészet, szóval ott support nem hiszem hogy lesz.
Én csak kipróbáltam 2szer a calibrite sw-ét nem volt rosszabb mint az i1profiler. Igaz Windowson próbáltam. De nem szoktam használni, mert vannak nála jobb programok, ingyenes displaycal vagy fizetősek.De nem biztos ám hogy a szoftver miatt lesz rosz. A fent emlegetett korrekciók miatt is lehet rossz, ha nincs a mac-edhez külön korrekció. Egyszóval a rossz korrekció használata miatt is lehet zöldes. Elég a fentebb linkelt táblázatot megnézni.
Fentebb linkelt valaki Neked egy módosított displaycalt, azt nem próbáltad?
Illetve az is lehet, hogy a calibrite hiába támogatja legacy eszközként, de kb tojtak rá és le sem ellenoriztek. Általában a legacy dolgok csak nyűg a fejlesztőknek.
Írj rám.
Milyen monitor?
-
Vhiktor
nagyúr
Egy kis magyarazat. Szóval első táblázat profilozatlan colorimeter korrekció nélkül. Látszik, hogy fehér esetében deltae 3.6 a hibája.... piros esetben 3.8... ennyire pontatlan.
Hozzá való korrekcioval 2.15 deltaE a pontatlansaga fehér esetben, ami meg mindog sok.
Az alsó táblázat meg colorimeterrel profilozva.
Ha valaki rossz korrekciót választ meg rosszabb is lehet.
Ez magáért kellene, hogy beszéljen.
-
-
Vhiktor
nagyúr
Fekete szintre vagy a korrekcióra gondolsz? Korrekciokat mindenki kipróbálhatja maga otthon, hogy mennyit számít. Mindkettő számít. A korrekció többet, több deltaE-t is. Linkeltem már elég anyagot.
Nem véletlen hogy kicsit is komolyabb helyeken nem használnak ilyeneket. Külföldön sok esetben consumer kalibralasnal sem (spectro nelkul valoban el is zavarnak).
Mi ár érzékeny piac vagyunk, így sok esetben nincs is igény erre a minőségre vagy azt is ingyen akarják ami pedig nem megy.Jvcnel pl annyit számít a fekete erzekenysege, hogy sötét jekeneteknŕl egy csomo részlet keményen eltunik.
-
Vhiktor
nagyúr
Szóval akinek régebbi verziója van az erősen gondolja meg, hogy érdemes-e lecserélnie.
Az, hogy a colorimetert profilozni kell a minél helyes színkalibració végett az meg köztudott tény.
Ha elég nagy gyárilag az eltérés akkor egy valóban helyes edr korrekcioval is lehet javítani a kalibráción, viszont ha az a korrekció nem az adott tv/ projektorhoz készült akkor viszont ártani is lehet, pl egy lézer vagy led projektort uhp lámpához tartozó korrelcioval kalibrálni nem éppen optimális. És ez vonatkozik más megjelenőtekre is. -
Vhiktor
nagyúr
Itt is látható, hogy fekete érzékenysége romlott a korábbi verzióhoz képest.
Pl jvc projektor 33 pontos 1d LUTjának első pár pontját már nem tudja a régebbi verzió sem megmérni, pont ahol fontos lenne a black crush miatt. Persze lehet trukkozni, hogy nem a vásznon mersz hanem a lencsével szemben vagy éppen kicsinyíted a képet annak a reményében, hogy lesz elég fénysűrűséged, hogy meg tudja már valahogy mérni a műszer, és még itt is elojon az a probléma, hogy ezek az értékek ha jól emlékszem már bőven a specifikacioban megadott mérési tartomány alatt vannak, tehát nem pontosak=lottó.
Ettől függetlenül ár érték arányban kiváló műszer, csak kicsit dühito, hogy az újjabb változatok csak nagyobb fénysűrűséget tudnak mérni, miközben az alsó mérési tartományuk egyre rosszabb. Inkább azt fejlesztenék, jelenleg több haszna lenne. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #38 üzenetére
Nekem nincs szakmai tapasztalatom?, na ne röhögtess
ezért hívnak külföldre, mozikba, film/ utómunka stúdiókba, is kalibrálni
Nincs mit beszélni olyannal aki szerint deltaE 6 az tökéletes, nem kell spectroradiometer, elnézést de már önmagában ez röhejes és elmond mindent a szakmaiság teljes hiányáról....
Eszem megáll.
Nem vagyok hajlandó tovább folytatni az ilyen szintű trollkodást.
Régen meguntam már a hozzá nem értőkkel való vitatkozást.
A viszont nem látásra!Léptem ebből a topikbol örökre.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #36 üzenetére
Ezek sajnos pedig alapvető dolgok.
Nem kétes fórumokból szedtem össze a tudásom mint ahogy az divat.
Lehet ezt normálisan csinálni és lehet kóklerkedni is.
2 különböző háttérvilágitással rendelkező monitor pont a különböző spdk miatt nem lesz egyforma, ez a matemarizmus ami olcsó eszközökkel még inkább kijön (meg a rossz, hibás observerek miatt)
De nem magyarázom, semmi értelme. Mindenki csinálja úgy ahogy akarja.Monokrómot sem látja mindenki egyformanak.
Nyilván a spectro hülyeség, meg a colorimeter, meg úgy általában minden műszer, szemre és hallásra kell belőni mindent. Ismerek ilyen embereket.
Nyilván a 100 ezres és 5 milliós műszer között sincs különbség, meg 10, 5 és 2 vagy 1 nm-es spektro között sem, parasztvakitas az egész. Van is sok félre állított kijelzo a világban.
Tisztelettel jegyezném meg, hogy az x év számomra semmit nem jelent, láttam olyan "szakembert" aki legalább ennyi évtizede volt filmes szakmában és éveken keresztül rossz hdmi range es beállítások mellett használta az oledet, aminek így 200:1-hez volt a kontraszt aránya, nem volt fekete csak világos szürke, szemre "beállított" fehéregyensúly ami persze a valóságban lila volt és fel sem tűnt neki, egészen addig amíg nem lett normálisan bekalibralva, utána jött a meglepetés, hogy jé vannak színek, van kontraszt
Nem, nem mindegy 1 monitorral sem, egyből látni a különbséget kalibrált és nem kalibrált között, még szakmabelinek sem kell lenni. Aki tudja hogy milyen a valóban kalibrált kép vagy egyszer látott olyat, kiszúrja egyből. Érdekes módon a 8 éves fiam is egyből megmondja szemre mi merre van elcsúszva és mekkora ...r képe van gyárilag sok mindennek.
Ezennel én is be is fejeztem, kár volt az egész témához hozzászólni, de a deltae 6 ultra gáz. Talán 15-20 évvel ezelőtt volt elfogadható. Nem is nézek be ebbe a topikba többet, csak az időm megy a hülyeségekre.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #33 üzenetére
Sajnos alapvető ismereti hiányosságokkal küzdesz.
https://www.portrait.com/resource-center/light-meters/Minden háttérvilágításnak más az SPD-je, ez pedig az alapja a kalibrációnak.
Egyszer méresd meg rendes felszereléssel és meglátod, hogy mi a valóság.Küldföldön nem véletlenül zavarnak el ha nincs spektród (sok helyen 2 nm felett szóban sem állnak veled és milyen jól teszik).
A PH userek 99%-a soha nem látja kárát a kalibrálás hiányának
Igaz.A tesztekben évek óta nem látni gyárilag szar kalibrálást.
Abszolút nem igaz, én tesztjeimben is látni és más rendes külföldi oldalakon is. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Stauffenberg #26 üzenetére
Ha kell még keresek (most nincs több időm), de szerintem az előző link teljesen elég.
De itt van pl az xrite saját leírása, bár ez is anygon felületes:
[link] -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Stauffenberg #23 üzenetére
Nincs itt semmi paywall, nem hírdettem itt a saját szolgáltatásom sem.
Csak leírtam a tényeket.
Ha valaki úgy érzi ez a saját szolgáltatás hírdetése, akkor jelezzétek a moderátoroknak és mehet törlésre az összes hozzászólásom.Tessék, egy egyszerű leírás, ettől vannak egyébként sokkal jobbak.
[link]Nem megyek bele a részletekbe akit érdekel nézzen utána, de ez a kalibrálás alapja.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #18 üzenetére
Fényerő és kontraszttal részben igazad van, a részben csak azért van ott, mert ha elég mély az adott monitor fekete szintje, akkor egy olcsóbb műszer már nem tudja megbízhatóan megmérni, így a kontraszt érték sem lesz valós. Persze ips és va paneles monitorok esetében ez nem gond, ezeket megmérik ezek az eszközök is (ha nem miniledes a készülék).
A consumer monitor általban igaz, majdnem mindegyik monitornak van olyan képmódja amiben gyárilag deltaE 3 körül mozog az átlagos eltérés, sőt van amikor alacsonyabb, ez consumer célra tökéletes, de consumer szinten úgy általában, meg úgysem ebben a képmódban használják a tulajok, hanem valamilyen kiemelt módban.
A deltaE 6 eltérés borzasztóan sok, nézhetetlen, mármint annak aki kalibrált képhez van szokva, aki nem annak meg mindegy, mert lehet deltaE 12 mellet nézi és teljesen boldog vele. Ami szintén nem gond, mert mindenki használja úgy ahogy számára örömet okoz és ahogy Neki a legjobban tetszik.
Abban az esetben valóban jobb lehet az eredmény bármiylen colorimeterrel, ha gyárilag nagy a deltaE eltérés, ha kicsi akkor már óvatosan. Illetve, mint ahogy fentebb is írtam, bizonyos fekete szintig a gamma görbét szépen meg lehet velük javítani.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #18 üzenetére
Csak spektróval ismételten nem lehet kalibrálni, mindenképpen kell spectro és colorimeter kombó. De ez már más téma.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #18 üzenetére
Ez abszolút nem így van hogy írod. Sőt nagyon nem.
A spektro kalibrálás az egyedüli amiben igazad van.
De ha valakinek az jó, hogy a gyári deltaE 3-ból csinál 6-ot hát hajrá
(elég egy rossz edr kiválasztása, ami esályes, ha nem tudod 100%-osan milyen háttérvilágítás van a megjelenítőben).
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
JulianSinulf #15 üzenetére
Ha gyárilag deltae 2-3 körül van az eltérés spector nélkül kb jobb nem neki állni.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
JulianSinulf #2 üzenetére
Ezek csak belépő műszerek, amik nagyon sok technológiához nem használhatóak megfelelően, mert nem tudnak elég mély feketét (sötét szürkét sem) megmérni.
A probléma az, hogy a következő lépcsőfok több millió forint, nincs átmenet.Ami meg szomorú dolog, hogy a korábbi modelljeik jobban teljesítettek alacsony luminancia (fényerő) mellett, mint ezek az újjak. Semmi értelme 10.000 nitet mérnie, ha 0.01 nit alatt már használhatatlan pl.
-
Vhiktor
nagyúr
Azt sok helyen nem említik meg, hogy egyetlen colorimeter sem használható kalibrálásra spectrophotometer nékül, spectro nélkül csak coloriméterrel még tovább rontható a gyári kalibráció minősége, teljesen mindegy mit mutat a szoftver az nem a valóság, mert nem tud róla, hogy mennyire pontos a műszer. Spectro nékül a colorimeter csak gamma kalibrációra haználható, színekre nem,
Ami még hátrány a HL verziókkal, hogy rossazbb a fekete érzékenységük mint a korábbi modelleknek, így kb csak ips, nagyon max VA panelhez használhatóak.
A colorimeter nagyon jól használható fénysűrűség mérésre és gyors is, de közben nagyon pontatlan a technológiájából fakadóan, ezért profilozni kell egy spectrophotométerrel. A profilozás során egy kalibrációs matrix jön létre aminek használatával
immár a colorimeter is tű pontos lesz. Tehát a profilozás során a spectrophotometerrel kalibrálasra kerül a colorimeter. Profilozás nélkül a colorimeter pontatlansága deltaE 2-3, de akár 6-8 is lehet, ha rossz korrekciót használnak hozzá akkor még több is. Így feleslegessé válik a "kalibráció", mert ha a gyári beállításokkal 3 volt átlagosan a deltaE eltérés és "kalibrálunk" egy profilozatlan colorimeterrel akkor a kalibráció végére a deltaE eltérés akár rosszabb is lehet mint a gyári kalibrációé, hiába mutat mást a szoftver, ugyanis a szoftver nem tudja, hogy mennyire pontos a műszer...
A kalibrációs programok ugyan tartalmaznak előre beépített korrekciós fileokat, de ezek a gyakorlatban szinte semmire nem jók, ugyanis a korrekciót mindig a használt colorimeterhez és megjlenítőhöz kell létrehozni, másé sem használható, mert a boltból egyszerre vásárolt 2 colorimeter pontossága sem egyforma, illetve a használat során is változik a műszer pontossága valamint a megjelenítő által kibocsátott fény hullámhossza is.Spectrophotometer sem mindegy, hogy milyen, pl lézer projektorokhoz 2 nm-es kell, mint pl ami többek között van nekem is egy jeti specbos 2501 hires.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Villanyszerelés
- Philips LCD és LED TV-k
- Microsoft Edge
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Asztalos klub
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- NEC MultiSync EA275WMi 27" képátló/ AH-IPS panel/2560x1440 (WQHD)/ A- kategória nagyon apró hibával!
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- SAMSUNG LC49G94TSSPXEN 125CM 5K GAMER 240HZ MONITOR ! AKCIÓ
- szinte új HP E24m G4 full HD 1920x1080 IPS monitor- rejtett Webkamera - nagy hangszóró - USB-C
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest