Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Joshi

titán

válasz hibavissza #38 üzenetére

Vhiktornak ha nincs gyakorlati tapasztalata, akkor nagy a baj. :DDD Szabványok nélkül nem lehet meghatározni semmit, onnantól csak találgatások vannak. Szerinted agyatlanok fektetnek le szabványokat? Nem sértegetlek ezért nem is alkalmazok rád jelzőket, gondolom el tudod képzelni mi a véleményem rólad. ;]

• Vhiktor

nagyúr

válasz hibavissza #38 üzenetére

Nekem nincs szakmai tapasztalatom?, na ne röhögtess :O ezért hívnak külföldre, mozikba, film/ utómunka stúdiókba, is kalibrálni :DDD
    Nincs mit beszélni olyannal aki szerint deltaE 6 az tökéletes, nem kell spectroradiometer, elnézést de már önmagában ez röhejes és elmond mindent a szakmaiság teljes hiányáról....
    Eszem megáll.
    Nem vagyok hajlandó tovább folytatni az ilyen szintű trollkodást.
    Régen meguntam már a hozzá nem értőkkel való vitatkozást.
    A viszont nem látásra!

Léptem ebből a topikbol örökre.

• Vhiktor

nagyúr

válasz hibavissza #36 üzenetére

Ezek sajnos pedig alapvető dolgok.
    Nem kétes fórumokból szedtem össze a tudásom mint ahogy az divat.
    Lehet ezt normálisan csinálni és lehet kóklerkedni is.
    2 különböző háttérvilágitással rendelkező monitor pont a különböző spdk miatt nem lesz egyforma, ez a matemarizmus ami olcsó eszközökkel még inkább kijön (meg a rossz, hibás observerek miatt)
    De nem magyarázom, semmi értelme. Mindenki csinálja úgy ahogy akarja.

Monokrómot sem látja mindenki egyformanak. :U

Nyilván a spectro hülyeség, meg a colorimeter, meg úgy általában minden műszer, szemre és hallásra kell belőni mindent. Ismerek ilyen embereket.

Nyilván a 100 ezres és 5 milliós műszer között sincs különbség, meg 10, 5 és 2 vagy 1 nm-es spektro között sem, parasztvakitas az egész. Van is sok félre állított kijelzo a világban.

Tisztelettel jegyezném meg, hogy az x év számomra semmit nem jelent, láttam olyan "szakembert" aki legalább ennyi évtizede volt filmes szakmában és éveken keresztül rossz hdmi range es beállítások mellett használta az oledet, aminek így 200:1-hez volt a kontraszt aránya, nem volt fekete csak világos szürke, szemre "beállított" fehéregyensúly ami persze a valóságban lila volt és fel sem tűnt neki, egészen addig amíg nem lett normálisan bekalibralva, utána jött a meglepetés, hogy jé vannak színek, van kontraszt :C

Nem, nem mindegy 1 monitorral sem, egyből látni a különbséget kalibrált és nem kalibrált között, még szakmabelinek sem kell lenni. Aki tudja hogy milyen a valóban kalibrált kép vagy egyszer látott olyat, kiszúrja egyből. Érdekes módon a 8 éves fiam is egyből megmondja szemre mi merre van elcsúszva és mekkora ...r képe van gyárilag sok mindennek.

Ezennel én is be is fejeztem, kár volt az egész témához hozzászólni, de a deltae 6 ultra gáz. Talán 15-20 évvel ezelőtt volt elfogadható. Nem is nézek be ebbe a topikba többet, csak az időm megy a hülyeségekre.

• Vhiktor

nagyúr

válasz hibavissza #33 üzenetére

Sajnos alapvető ismereti hiányosságokkal küzdesz.
    https://www.portrait.com/resource-center/light-meters/

Minden háttérvilágításnak más az SPD-je, ez pedig az alapja a kalibrációnak.
    Egyszer méresd meg rendes felszereléssel és meglátod, hogy mi a valóság.

Küldföldön nem véletlenül zavarnak el ha nincs spektród (sok helyen 2 nm felett szóban sem állnak veled és milyen jól teszik).

A PH userek 99%-a soha nem látja kárát a kalibrálás hiányának
    Igaz.

A tesztekben évek óta nem látni gyárilag szar kalibrálást.
    Abszolút nem igaz, én tesztjeimben is látni és más rendes külföldi oldalakon is.

• Vhiktor

nagyúr

válasz hibavissza #18 üzenetére

Fényerő és kontraszttal részben igazad van, a részben csak azért van ott, mert ha elég mély az adott monitor fekete szintje, akkor egy olcsóbb műszer már nem tudja megbízhatóan megmérni, így a kontraszt érték sem lesz valós. Persze ips és va paneles monitorok esetében ez nem gond, ezeket megmérik ezek az eszközök is (ha nem miniledes a készülék).

A consumer monitor általban igaz, majdnem mindegyik monitornak van olyan képmódja amiben gyárilag deltaE 3 körül mozog az átlagos eltérés, sőt van amikor alacsonyabb, ez consumer célra tökéletes, de consumer szinten úgy általában, meg úgysem ebben a képmódban használják a tulajok, hanem valamilyen kiemelt módban.

A deltaE 6 eltérés borzasztóan sok, nézhetetlen, mármint annak aki kalibrált képhez van szokva, aki nem annak meg mindegy, mert lehet deltaE 12 mellet nézi és teljesen boldog vele. Ami szintén nem gond, mert mindenki használja úgy ahogy számára örömet okoz és ahogy Neki a legjobban tetszik.

Abban az esetben valóban jobb lehet az eredmény bármiylen colorimeterrel, ha gyárilag nagy a deltaE eltérés, ha kicsi akkor már óvatosan. Illetve, mint ahogy fentebb is írtam, bizonyos fekete szintig a gamma görbét szépen meg lehet velük javítani.

• Vhiktor

nagyúr

Csak spektróval ismételten nem lehet kalibrálni, mindenképpen kell spectro és colorimeter kombó. De ez már más téma.

• Vhiktor

nagyúr

Ez abszolút nem így van hogy írod. Sőt nagyon nem.

A spektro kalibrálás az egyedüli amiben igazad van.

De ha valakinek az jó, hogy a gyári deltaE 3-ból csinál 6-ot hát hajrá ;] (elég egy rossz edr kiválasztása, ami esályes, ha nem tudod 100%-osan milyen háttérvilágítás van a megjelenítőben).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés