Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hibavissza

veterán

válasz Vhiktor #37 üzenetére

Nincs gyakorlati tapasztalatod. Fújod amit a sok életképtelen kiagyal. Jellemzően nem ért semmihez, rátalál erre a monitorkalibrálásra kiszemel egy határértéket és arra fontoskodik a neten totál fogalmatanul, te meg átveszed.
    Nem ismered a mögöttes matekot és a matek mögötti elméletet. Ha ismernéd nem egy nyomorult számmal hadakoznál. Van még egy csomó mérhető érték és nem mérhető tulajdonság. Van olyan, hogy 0,5 deltaE és totál szar, selejt, kuka. Nem is érted hogy lehet olyan mi? :)

Kitalálod, hogy a 6 rossz. De még nem láttad életben mi az a hat. Csak a szoftver kiírta neked a monitorra. Filmes-fotós szakma...jellemzően nekik aztán fogalmuk nincs az egészről. Kb. annyit értenek belőle mint te. A 6 rossz. Amíg a 99%-ban elterjedt Rec709-es szabvány 8 bites és a így a gamma értéket is tömöríti... :DDD tényleg hagyjuk. (sluszpoén, 9 biten már nem kéne)

• hibavissza

veterán

válasz Vhiktor #34 üzenetére

Ó bazz. Persze, tele van hülyékkel a világ. Részinformációkat olvasol itt-ott és ebből pont a felesleges sallangot fújod vissza. Én meg ebből élek 30 éve. Sajnos.
    12647-es szabványt ajánlom áttanulmányozásra.

• hibavissza

veterán

válasz Vhiktor #19 üzenetére

"gyári deltaE 3-ból csinál 6-ot hát hajrá ;]"
    Ha ez átlag, akkor a populáció igen kis ezreléke fogja rossznak látni otthon a monitorát. Ugyanis az ember állapotot nem érzékel, tehát az egy szem otthoni monitorának pont tökmindegy.
    Aki pedig két vagy több monitort vesz egymás mellé az a boltban szemre tesztelje ki, mert nincs olyan, hogy totál egyforma lesz két kijelző. Még millió forint felett sem. Ráadásul nincs abszolút színlátás. Mindenki más árnyalatra érzékenyebb. Ezért használnak a diagnosztikában monokróm monitort.

• hibavissza

veterán

válasz Vhiktor #19 üzenetére

Mindenben igazam van.
    "Csak spektróval ismételten nem lehet kalibrálni, mindenképpen kell spectro és colorimeter kombó."
    Persze, majd mérek denzitást és fényességet is a monitoron....valahogy nekem mindig sikerül az aktuális spektrofotométerrel bekalibrálni a monitort. Nyilván olyat kell használni ami képes erre. Nem az SM CX 104-ből kell kioperálni hozzá.....

Egy jó monitort nem kell kalibrálni 2024-ben. Se vásárláskor se később. Azok az évek elmúltak. Nagyon vékony szelete az iparnak ahol ennek jelentősége van. A PH userek 99%-a soha nem látja kárát a kalibrálás hiányának. A maradék pedig úgy is tudja mit és mikor kell csinálni. A tesztekben évek óta nem látni gyárilag szar kalibrálást.
    Az olcsó monitorokat pedig nem lehet normálisan belőni, ha megszakadsz sem.

Túlhaladta a kor ezt. Főleg úgy, hogy a mobil eszközök között nincs két egyforma megjelenítésű és kalibrálni sem tudod, mert nincs rá sw. Ezeken folyik a tartalomfogyasztás 90%-a. Ezekhez képest az 500 dollár feletti monitorok gyakorlatilag homogén egységnek tekinthetők bármiféle spektrós töketlenkedés nélkül.
    Én azt látom, hogy ennek a kalibrálásnak nincs már értelme.

De megértem, ha valaki spektróval félévente rámegy a monitorára. Én is ezt teszem. :D

• hibavissza

veterán

válasz Vhiktor #11 üzenetére

Ez azért így csúsztatás. Pár dolgot igazítanék.
    Bármilyen coloriméterrel jobb lesz az eredmény egy olcsóbb monitoron mint a gyári beállítás. Személy szerint én még nem láttam olyan monitort aminek a pontosságán rontott volna egy szakszerű coloriméteres igazítás. Még ha driftel is pár árnyalatnál, de lesz egy pontos fényerőm és kontrasztom...
    Ma már bármelyik középkategóriás (150 ezer+) monitor consumer célra teljesen megfelelő beállításokkal jön ki a gyárból. Egy átlagos felhasználónak nincs értelme ezzel foglalkozni a továbbiakban.
    A citált számok önmagukban semmilyen értelemmel nem bírnak. Vannak árnyalatok ahol 1,5-ös eltérés is sok, míg más árnyalatoknál 6-ot sem vesz észre felületes szemlélő.
    Átlagos 6 deltaE eltérés alatt tökéletesen megfelel egy monitor szinte bármire. Spektrózni ott kell ahol összehasonlító vizsgálathoz használják a monitort.
    Spektrót is kalibrálni kell időnként.

Összegezve: átlag felhasználásra tök jó, ha kalibráltatsz spektróval, de a műszer egy évnél nem régebbi hitelesítését természetesen kérjük az asztalra. Ha már a coloriméter sz@r és a gyári 6 deltaE is sz@r. :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés