- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Ingyen beszerezhető pár SEGA klasszikus mielőtt lekerülnek a Play Áruházból
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dinter
addikt
-
alapz@j
tag
válasz
dobragab #5728 üzenetére
Már fentebb is linkelte valaki, de nekem több gondom is van ezzel a cikkel.
Egyrészt hibás nevezéktant használ, mert azt mondja, hogy van az UNICODE kódolás és az UTF8, holott az UTF8 az egy unicode kódolás.
Másrészt nincs olyan, hogy UNICODE kódolás - a cikk - pontos megnevezése nélkül - az UCS2-t mutatja be, illetve az UCS2-UTF8 konverziók egy részét.
Harmadrészt a cikkben szereplő függvények pont nem segítenek a kérdezőnek, mert neki az ASCII-UTF8 konverziókra van szüksége.
-
stepboy
csendes tag
válasz
dobragab #5550 üzenetére
sziasztok,
Ezt a példát nem értem.
int temp = 1;
evil_api_function_call(fp, ptr, &temp);C99-ben tudod lokális változónak is képezni a "címét" egy trükkel. Pontosabban: tudsz compound literal segítségével temp tömböt létrehozni egy elemmel, ami viszont már konvertálódik pointerre.
Tehát azt akarod mondani, hogy lokális változó címét nem lehet paraméterként átadni függvényhíváskor?
-
EQMontoya
veterán
válasz
dobragab #5679 üzenetére
Linus is csak a hírnevéből él, meg az odaszólogatós leveleiből, amúgy meg faszságot beszél régóta.
Konkrétan az egyik projekten újraírtunk pár C kódot C++-ban, és azon felül, hogy fele annyi kód lett, konkrétan gyorsabb lett, mert jobban tudta optimalizálni a fordító a több rendelkezésre álló információ miatt.
Szóval Torwalds a múltban él és a múltat nézi, így hát seggel megy a jövőbe. -
maestro87
őstag
válasz
dobragab #5672 üzenetére
Igen, közben rájöttem, hogy két egymásba ágyazott
if
(vagy egyif
-ben két feltétel) többet ehet memóriában is.Ha struktúrákat használok az nem nevezhető már objektumorientált programozásnak? Nekem egyszer valaki azt mondta a forráskódomra, hogy olyan mintha C++-ban lenne, pedig akkor még nem is nagyon használtam struktúrákat sem.
(#5673) ToMmY_hun: C++-t Visual Studio-ban szeretném majd használni, azért tanulgatom, nem MCU-hoz.
(#5674) EQMontoya: Sok lúd disznót győz.
Meggyőztetek.
(#5675) ToMmY_hun: Már azzal is baj van?
-
maestro87
őstag
válasz
dobragab #5657 üzenetére
Én ugyan C-ben még nem használtam
goto
utasítást, de sosem értettem, hogy miért félnek tőle az emberek.Még talán assembly-ben is megkérdőjelezik a használatát, pedig ott tudtommal más megoldás nem nagyon van ciklusok létrehozására.
Viszont a
continue
utasítást valaki eltudná magyarázni, mert ebből nem nagyon értem. Ugyanaz lesz a kimenetcontinue
-val és nélküle is, akkor meg minek bele? -
maestro87
őstag
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
dobragab #5657 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy a spagetti kód nem a
goto
miatt lesz olyan, amilyen. A megfelelő szépérzékkel és odafigyeléssel bizonyos esetekben valóban szebb és átláthatóbb kódot lehet írni vele, de amiatt, mert nagyon nagy odafigyelést igényel, a használata nem célszerű. Viszont vannak olyan programnyelvek, amelyeknél agoto
megkerülhetetlen. Ilyen például a VBA (Visual Basic for Applications), amelyben a hibakezeléshez biztosan, de ha jól emlékszem bizonyos esetekben acontinue
helyett is csakgoto
használható. Egyébként egy jól formázott és strukturált kódnál nem hiszem hogy nagy jelentősége lenne a kérdésnek. Nem szokás több száz soros függvényeket írni, sokkal célszerűbb kisebb darabokra vágni azokat, hiszen így sokkal átláthatóbb és nem utolsó sorban könnyen tesztelhető kód lesz az eredmény. -
törölt tag
válasz
dobragab #5605 üzenetére
Arra gondoltam, hogy egy láncolt listába beolvasom a sorok tartalmát, tehát a struktúrám valahogy úgy nézne ki, hogy
typedef struct lottoHet{
int szam1;
int szam2;
int szam3;
int szam4;
int szam5;
struct lottoHet *next;
}lottoHet;miután ez megvan, végigpörgetem a listát és megszámoltatom egy 90 elemű tömbben, hogy egy-egy számot hányszor húztak ki az eddigi évek során. Puszta kíváncsiságból szeretném megírni a programot. Nyilván minimális eltérés lesz egy-egy darabszám között, mivel "90 alatt az 5" a lottó 5ös valószínűsége.
Egyéni szórakozás...
Alapvetően nem gondoltam arra, hogy megszámolnám a sorokat, inkább találja ki a program, legyen okosabb annál, mintsem hogy mindent "a szájába rágjak".
-
EQMontoya
veterán
-
dabadab
titán
-
EQMontoya
veterán
válasz
dobragab #5579 üzenetére
Nem a típustól függ, hanem az elhelyezkedéstől.
nyilván sizeof((void*)tomb) == sizeof(&tomb).Viszont két, azonos típusra mutató ptr nem feltétlen ugynaakkora. Persze x86-on nem lesz különbség, de amúgy, főleg embedded rendszerek esetén lehet. (mondjuk stack, heap és static között)
-
Jester01
veterán
válasz
dobragab #5575 üzenetére
a címét nem képezhetjük, hiszen ahhoz először pointerré konvertálódik,
Szerinted. A szabvány szerint meg de. Idéztem ott feljebb kicsivel:
Except when it is the operand of the sizeof operator or the unary & operator
Tehát ha & operátort alkalmazol a tömbre akkor nem konvertálódik pointerré.
-
bepken
veterán
válasz
dobragab #5563 üzenetére
akkor ezek szerint a string.h is használható! ezzel meg is oldódott a problémám, egy strlen segítségével könnyedén meglett az a fránya üres sor is
(másképp én nem tudtam megoldani)
el is fogadta a kódot, úgyhogy köszi szépen
(hamarosan jövök újabb kérdésekkel
)
ez a feladat nem kifejezetten verseny feladat, csak egy beugró. szerencsére/sajnos itt még alap dolgok vannak. minden esetre én egyelőre vizsgán szeretnék átmenni, úgyhogy az egyszerűsítésnek csak örülni tudok
-
mepet
addikt
válasz
dobragab #5507 üzenetére
C++-ul nem értek, de legalább ma is tanultunk valamit. Kézzel pötyögtem a kódot, és én nem literal méretét néztem, az életben eszembe nem jutott volna ilyen, hogy "visszafelé kompatibilitás miatt" ugyanaz a típus több byte-ot foglalhat csak azért, mert literal...
char a='a';
printf("%zu", sizeof(a));
printf("%zu", sizeof(+a));Ez pedig 14-et dob C-ben, és itt az a magyarázat, amit én mondtam, de persze mint kiderült a két kód között is van különbség...
[szerk] PellesC built-in complier LCC alapokon, -std:C11
-
maestro87
őstag
válasz
dobragab #5477 üzenetére
Parancssorból szerintem senki se fordít PIC programozásnál. Én még nem láttam ilyet. MPLAB-ban rábökök a build gombra és lefordítja. Pragma utasításokban kell pl. megadni a PIC beállításait: órajel, kódvédelem, egyes lábak funkcióit...
De ettől függetlenül lehet nem pragma-val kell átállítani, de csak így fordult le. Lehetne beszédesebb is az az adatlap... Most guglival sem találtam semmit, de most mindegy is mert átálltam inkább egész számokra. -
maestro87
őstag
válasz
dobragab #5469 üzenetére
Pedig azt hittem világos voltam. Ez XC8 fordító ami 8 bites PIC mikrokontrollerek egyik fordítója és eléggé különbözik a programozás órákon megszokott C-től a változó típusok terén. A pdf a 143. oldaltól kezdve ír a változótípusokról.
Ez a %d meg a %f biztos jól működik windows-on/linux-on, de PIC-nél sajnos vannak eltérések még a változók között is. Itt az int pl. csak 2 byte-os. A lebegőpontos típusokra vonatkozó adatokat meg sajnos még a mai napig nem tudom értelmezni, hogy meddig használhatóak.Itt a float is csak 1-2 tizedesjegyig szokott pontos lenni, és nem értem miért.
Tehát, amit itt írtatok sajnos egyik sem működik jól.
Én csak ezzel az egyszerű sorral tesztelem egyelőre:
printf("%d", 6123456); // --> 28608-at ad vissza.
printf("%f", 6123456.0); // --> 6123520.000000
printf("%ul", 6123456); // --> 286081
Tehát amíg ezek sem működnek, nincs értelme szorzásról beszélni.
Ha nem muszáj meg nem szeretném két int típusú változóban tárolni a nem egész számokat is. -
mepet
addikt
válasz
dobragab #5463 üzenetére
Igen, csak előre meghatározott számú sorig és előre meghatározott karakterszámig működik soronként.
A MAX_CHARS egy szerencsétlenül elnevezett, a progi elején általam definiált konstans. Sose használtam még CHAR_MAX-ot a limits.h-ból, de ahogy nézem, az csak a char típus által felvehető maximum érték, esetünkben a line[] tömb elemszáma akár lehet több is, mint a CHAR_MAX.
sprintf(lines[i], "%s", line); == strcpy(lines[i], line);
És tényleg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest