- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Yettel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
csul1
tag
válasz
Pyttawrx #4675 üzenetére
A videokártya alatt van a helye így nem vettem ki alóla újra. De ugyan abból a pakkból kivett új elemnek 3.3 v a feszültsége. Gondolom ezek ugyan akkor készültek nem hiszem, hogy különbség lenne közöttük. Bios reset jumper lábait is megnéztem de ott sem látok hibát.
Próbáltam előző UEFI verziókat is azoknál sem jegyez meg semmit, ha leveszem róla az áramot. -
csul1
tag
válasz
donjohnson #4673 üzenetére
Megtörölgettem egy kis kontatk spray-el is de sajnos nem jó most sem. Kipróbáltam az elemet más eszközben és az működik, szóval az elemmel nincs baj.
-
csul1
tag
Sziasztok,
Van egy Asrock Fatality B450 4k lapom aminek folyamatosan elvesznek az UEFI beállításai, ha valamilyen oknál fogva megszűnik a folyamatos áramellátása. Tudom, hogy van benne a kis elem ami tönremehet, de ezt kicseréltem és még mindig ugyan az a probléma. Esetleg valakinek van ötlete mitől lehet?
Válaszokat előre is köszönöm! -
válasz
razorka777 #4670 üzenetére
A mérete mindegyiknek azonos kell hogy legyen: 2^25 Byte (bios chiptől függ)
-
válasz
razorka777 #4668 üzenetére
Szia. Nézd meg hogy van különbség a bios közt. Ha van akkor igen jelez.
-
razorka777
veterán
Üdv!
Egy érdekes kérdésem lenne, csak a kíváncsiságom miatt.
Van egy Asus alaplapom ami egy adott tipus rev2-es verziója.
Letöltöttem hozzá a legfrissebb BIOS-t, de később észrevettem hogy amit leszedtem az előző verzióhoz van.
Mi lett volna ha ráengedem a nem megfelelő frissítést?
1.Szólt volna hogy "hé ez nem jó" és megszakítja?
2.Lefrissíti és tégla lett volna a lap? -
Wolfskin
őstag
Sziasztok,
Frissítettem a biost 5 –> 9 verzióra.
· MSI B550 GAMING GEN3 (MS-7B86)
· G Skill RipjawsV F4-3600C18-16GVK) (2 x 16GB)
· Ryzen9 3900XElőtt a ram 3600 MHz-en ment, igaz az XMP-t kiválasztani nem volt elég, be kellett állítani manual a frekit. Az XMP-t most sem elég kiválasztani, mert akkor csak 2666MHZ-en megy, de ha manual felteszem 3600-ra, akkor RAM overlocking hibaüzenettel nem is bootol be. Ez mi lehet?
-
akyyy
senior tag
Sziasztok.
A következő laptopot akartam frissíteni
Gigabyte Z490 GAMING X alaplap
GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC 8G16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Predator RGB CL16 (2X8GB)
Intel Core i5-10600K 4.1GHz Socket 1200 (BX8070110600K)Letöltöttem egy F23 nevű frissítést (mb_bios_z490-gaming-x_8acml011_f23)
Pendrive be, formázás, Fat32, Másolás, majd Q-Flash (jó helyre dugva), bios szépen frissül, újraindul a gép, és a win nem akart betölteni.
Próbáltam visszatenni az előző bios verziót, vagy ujra az újat, de hibát írt ki.
Nagy nehezen csökkentet módban bejött a win, gondolván biztos a videó kártya driver a ludas, azt letöröltem, kért egy újraindítást, így viszont bejött a windows. Erre magától leszedte a drivert, és bejött minden ahogy kell.
Jelenleg itt tartok, nem merem újraindítani a gépet
(memória vásárláshoz akartam frissíteni a biost, még hardver módosítás, újra pasztázás nem történt, ez most jönne)
Most akkor működik, vagy mi történt?
szerk.: direkt figyeltem mindenre, jó verziójú bios frissítést töltsek le, a megfelelő alaplaphoz (van rev1.0 meg 1.1, nekem 1.0 van), meg átnéztem hogy hova illik dugni a pendriveot
-
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
A bios flashback-kel sikerült elővarázsolni az UEFI advanced módot, de az "msinfo32" futtatásakor a rendszer információ a bios sorban még "örökölt", legacy biost mutat. Meg tudnátok mondani, hogyan lehetne a windows telepítést legacy-ról UEFI-re konvertálni?
Alaplapom Asus sabertooth Z87.A TPM-mel kapcsolatban írták az egyik weboldalon:
Ha a „BIOS Mode” = Legacy (Öregített) és a „Secure Boot State” = Unsupported (Nem támogatott ) beállítás van érvényben , először ezt kell kijavítania:
1. Windows rendszerben lépjen a következőre
Settings:
→Recovery Pane
→Advanced Startup
→Restart Now
2. VálasszonTroubleshoot
→Advanced Options
→Command Prompt
3. Írja be a következőtMBR2GPT /validate
: . Ha minden jól megy, akkor a „Validation successfully completed” (Érvényesítés sikeresen befejeződött) üzenetnek kell megjelennie.
4. Következő típusMBR2GPT /convert
. Ez a Windows telepítést a Legacy-ről UEFI-re konvertálja.
5. Indítsd újra a számítógépedet, lépj be a BIOS-ba, engedélyezd az UEFI-t és a Secure Boot-ot.
6. Mentse a változtatásokat, és töltse be a Windows rendszert. A Rendszerinformációknál most a „BIOS mode” = UEFI és a „Secure Boot State” = Bekapcsolva kell megjelennie.Köszönöm előre is a segítséget.
-
-
HantekDSO
tag
-
Icewloxy
tag
válasz
Pyttawrx #4650 üzenetére
Köszi .
igen Vártam eleget egy órát kb szerintem miután kikapcsoltam, Mert tudtam hogy nem lehet megszakítani , de olyan gyorsan fekete képre váltott és kikapcsolt a monitor hogy tudtam ez nem normális.
Kérdésem az lenne hogy az normális hogy egyáltalán nem kapcsol be a számítógép egy ilyen bármilyen okból kifolyólag nem sikerült bios frissítés után?Ha az alaplapból kiveszem az elemet az segíthet?
-
Icewloxy
tag
Hi. Egy msi b550m pro alaplapot Szerettem volna frissíteni a legújabb bioszra Windows 11 ben az MSI programjában megtalálta a frissítést rányomtam hogy telepítse majd kiírta hogy újra fog indulni a számítógép így is tett ,de újra indulás után rögtön fekete képernyő fogadott csak a főkapcsolóval tudtam kikapcsolni. és azóta nem kapcsol be a számítógép hiába nyomom a fő gombot mi a teendő? [link]
-
Az a hátsó gomb a procit helyettesítheti nem a villanyhálózatot..
Garinál (természetesen) ne áruld el hogy biosfrissítésbe halt bele. Nem tudják bizonyítani hogy mi történt, csak azt látják hogy nincs fizikai sérülés és nem indul a lap. Azt mondd hogy nem indul a lap: hogy másnak ne adják el bontott termékként, így visszaküldik a nagykernek ahol tudják javítani.
-
cibus
senior tag
válasz
Doky586 #4643 üzenetére
Nem hinném, hogy erre élne a gari :/ biztos ilyen alól kibújnak.
Azon gondolkozom, hogy van ezen külön flash BIOS-os usb hátul, meg flash BIOS gomb, hogy tudom flashelni akár CPU ram nélkül is.
Az nem lehet, ha beüt a krach és elszáll az áram, akkor utána ezzel a flash BIOS gombbal utána újra tudom és nem lesz belőle tégla? -
-
cibus
senior tag
Hali! Megjött ma végre minden az új géphez: új alaplap, proci, ram, stb.
Viszont időközben bedöglött a szünetmentesem aksija és nincs senki a környéken, akinek lenne egy kölcsönbe, hiába kérdezem.
Kellene rögtön egy flashelés, ha összerakom a gépet, de most eléggé f0sok így a méregdrága lap miatt. Mennyire para, ha épp közben nyekken meg a villany? Manapság már nem annyira gond, vagy ugyanúgy kuka? -
Werkly
őstag
Parancssorral hogyan frissíthetem az ME firmwaret? Kösz!
-
Werkly
őstag
MSI lapnál előbb firmware majd utánna BIOS update a sorrend? Kösz! Amúgy a mentett profil is ugrik a BIOS update után?
-
westlake
félisten
válasz
Dzsozi56 #4637 üzenetére
Érdekes jelenség, sosem találkoztam még ilyennel. Feltételezem, BIOS reset már volt. Esetleg megpróbálhatod ugyanazt a BIOS-t beírni a FlashBack-el. Ilyenkor a teljes tartalom felülíródik, nem csak részleges, mint a normál frissítésnél. Ha megcsinálod, akkor érdemes a BIOS fájlban lecserélni a mikrokódot. A benne lévő 2014-es, a legújabb meg 2019-es.
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Abszolút laikusként tennék fel egy BIOS-szal kapcsolatos kérdést. Mi lehet az oka annak, hogy a használtan vett Asus Sabertooth Z87 alaplappal teljesen jól működő asztali gépemnél, ha indításkor a DEL gomb segítségével belépek az Asus UEFI BIOS EZ mód grafikus felületre, onnan nem tudom az F7 gombbal a jelzett "speciális" advanced mód képernyőt elérni. Az eredmény egy nem bekapcsolt fekete képernyőhöz közeli sötét kép, ahonnan a "reset" gomb pillanatra történő megnyomásával lehet visszatérni az újbóli használathoz.
Előzmény:
A windows 10-es gépemben félkonfig (alaplap, processzor, memóriák) cserét végeztünk, nem volt újratelepítés és a 2302-es BIOS verzió tudomásom szerint a legfrissebb megjelent verzió.
Bár ez a gép probléma mentes működését érdemben nem befolyásolja, de szeretném tudni mi lehet ennek az oka és orvosolható-e ez a kis rendellenesség?Előre is köszönöm a segítséget!
Dzsozi56
-
-
GEPESZ66
veterán
A Gigabyte alaplapomon frissítettem BIOS-t.
Frissítés után a BIOS alaphelyzetbe kerül.
Célszerű a BIOS-on belül ezt választani ilyenkor?
Load Optimized Defaults -
-
-
-
-
semetka
őstag
Holnap megjön az új LGA1851-es lapom és gondoltam megkérdezem hogy ha nem a legújabb BIOS van rajta akkor mikor érdemes frissíteni? Még WIN telepítés előtt vagy elég utána is?
-
m4rtin
csendes tag
-
m4rtin
csendes tag
Sziasztok!
Processzor csere miatt frisítenem kell a BIOS-t.
Az alaplap asrock b450m pro4. Ryzen 2000-es szériáról váltanék az 5000re. .
Most jelenleg 1.6 verziójú a bios. A 4.6-tól kezdödően támogatja az új procit.
Kérdésem, féllaikusként(youtube videok alapján már csináltam egy-két dolgot, eddig minden összejött) neki állhatok egyedül vagy kell némi hozzáértés?
Egyből mehet a 4.6 vagy előtte kell másikra frissíteni?
Maradjak 4.6nál vagy akár mehet egyből a legujjabb? -
válasz
BiffTannem #4616 üzenetére
eBay ről is lehet rendelni készen felprogramozva chipet. Persze nem 1-2 nap amíg megjön.
-
renegat1
tag
válasz
BiffTannem #4616 üzenetére
Az kicsit messze van. Somogy megye, Balaton part. Mondjuk tavaly egy kollégának (szintén Bp) is hasonló gondja volt, de neki erre volt dolga. Ő hozta a gépet, megírtam a bios-t, és mindjárt ki is próbáltuk.
-
renegat1
tag
válasz
BiffTannem #4614 üzenetére
Szia!
Kivehető a chip, ha jól néztem. Kiveszed és egy CH341-el megírod, vagy keresel valakit a közeledben akinek van. Vagy elküldöd postán és megírom neked. Hacsak nem a közelben laksz. -
válasz
BiffTannem #4612 üzenetére
"Van is hozzá windows alatt futtatható progi (ASUS update)"
A honlapjuk szerint csak DOS-os van..
Ha te ezt win10-en futtattad az eredmény előre megjósolható volt.
Szerintem csak szervízben ahol van flashelő, ott javítható. -
BiffTannem
csendes tag
Sziasztok!
Beszopódtam egy ASUS P6T Deluxe v2 lap bios frissítésével. Adott ez veterán alaplap ami hibátlanul ment a 2009-es bios-al, de én hülye gondoltam frissítem az utoló 2011-es kiadásra. Van is hozzá windows alatt futtatható progi (ASUS update) amit elindítottam. Leszedte a friss biost, törölte a régit, telpÍtette az újat, majd az ellenőrzésnél ERROR. Gondoltam visszaállítom a lementett régit, de odáig már el sem jutottam mert hibaüzeneteket dobált, hogy nincs felismerhető bios. Innen sejtettem, ha kikapcsolom a gépet akkor nincs visszaút. Ami az igazi probléma hogy annyira megállt a rendszer, hogy újraindítás után monitor fele nincs semmi jel és az USB-n sem akar látni semmit pl billenyüzetet, így kiesett a bios flash USB-ről. CMOS törlést megcsináltam, elem eltávolítást is, de semmi. Proci hűtő indul, optikai meghajtók pörögnek, de ennyi.
Valakinek van esetleg ötlete hogy lehet innen partra úszni? -
westlake
félisten
Igen, csak táp kell a FlashBack-hez. De ez nem jelenti azt, hogy máshogy nem működik. A gépet nyugodtan rakd össze teljesen, akár egy próbát is tehetsz vele, hogy POST-ol-e. Ha biztos vagy benne, hogy a BIOS annyira régi, hogy még nem támogatja a CPU-t, akkor nyilván kár erőltetni. A BIOS neve TB550ME.CAP legyen (kis- és nagybetű között nincs különbség), a pendrive pedig az ethernet port alatti USB portban legyen. De gondolom ezeket már tudod. A pendrive-val mondjuk lehet szívni. Épp az előbb frissítettem egy X299-es alaplapot (2017), ez csak az NTFS-t ette meg, a FAT32-t és az exFAT-et nem! A fájlrendszeren kívül még a pendrive-ra magára is finnyás lehet a rendszer. Arra nem jöttem rá, hogy konkrétan mit nem szeret, de több az olyan pendrive, amivel nem működik, mint amivel igen. Én pont emiatt tartok egy 8 GB-os USB 2.0-ást, mert az mindenhol működik. A lényeg, hogy ha miden megfelelő, akkor a FB gomb megnyomása után háromszor felvillan a LED, majd folyamatosan elkezd (gyorsabban) villogni addig, amíg be nem fejezi az írást. Ez 2-3 perc is lehet. Ha viszont a három villanás után folyamatosan világít a LED, akkor az a nem (megfelelő) működés jele, kár várni bármire is. És igen, minden BIOS frissítés után érdemes visszaállítani a gyári állapotot, majd (ismét) konfigurálni.
-
lsc
nagyúr
Üdv
Holnap rakom össze a gépem /adatlap/, az asus lap bioszát biztosan frissítenem kell méghozzá vakon. A pendrájvot már megcsináltam, utána a lapnak csak a 24-esen kell áram majd táp fel és mehet? Ha végzett csinál clear cmost? -
fkaresz
tag
Köszönöm, minden esetben mindkettő chipet újra kell írni?
-
Livius
őstag
válasz
fkaresz #4600 üzenetére
Meg pórbálhatod az ASUS CrashFree BIOS 3-at is. Elvileg az erre van, hogy ha nem tud jól bootolni akkor is a .CAP fájlt betudja olvasni DVD-ről vagy USB pendrive-ról.
-
westlake
félisten
válasz
fkaresz #4600 üzenetére
Az alaplapon két EEPROM van egymás mellett, az egyik az ME (8 MB), a másik pedig a BIOS (16 MB). Szétvagodostam neked a legújabbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest