- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bengio
tag
válasz
Bengio #91125 üzenetére
Sziasztok!
CS2 topikban folytattam az ottani fórumtársakkal az eredeti hsz-emben leírtak fejtegetését, bemásolom, amit az imént oda is megírtam, hátha valakinek infót, segítséget adhat valamikor, valahol...
MSI lap + VGA kombóhoz van egy MSI Gaming APP nevű szoftver. Ezt nemrég fedeztem fel, és "sajnos" használtam is. 3 üzemmódja van: Silent - Gaming - OC. Először tesztelés céljából feltoltam (még az 1070-nel) OC módba a konfigot (CPU-t is, VGA-t is), majd, mivel drasztikusan megnőtt a hőtermelés, és a fogyasztás is, minimális FPS számot profitálva ezzel, úgy döntöttem, visszateszem "Silent" módba az egész gépet. Eközben megérkezett az 1080 Ti, következett annak tesztelése, és a szomorú eredmény, amit a hivatkozott hsz-emben leírtam. És itt jött a varázslat: pár napja a BIOS-ba belépve konstatáltam, hogy a Silent mód szépen csendben a RAM-ot is kidobta a korábban elég optimálisra beállított XMP-mből, vissza 2133 MHz-re, bődületes béna időzítésekkel. Innentől kezdve játék közben a CPU gyakorlatilag a RAM-ra "várva" lóf.sz teljesítményt tudott produkálni, ami lehúzta magával a VGA-t is. Ezért voltak a 60-60%-os CPU/GPU terheltségek, és a 60-70 C fokos hőmérsékletek... Ami miatt az eredeti sztoriba ezt a silent módos hülyeséget nem írtam le, az az volt, hogy egyáltalán nem gondoltam volna, hogy a RAM-hoz is hozzányúl, ezért nem is ellenőriztem... Ebből kicsit az is jöhet le, hogy félrevezettelek titeket, de nem volt szándékos, magamat is félrevezettem. my bad.
Szerencsére a szépen finomhangolt 3000 MHz / CL13 memóriabeállítás el volt mentve BIOS-ban, így azt visszatöltve jelentős javulást tudtam elérni a gép összteljesítményében, FPS számokban...
Ezen felbuzdulva elkapott az ideg, kíváncsi voltam, mi történik, ha még feljebb tolom a RAM órajeleket, hozzáigazítva az időzítéseket... 3600 CL 16-ot belőttem. Ennek egy nagyon pozitív hozadéka az átlag 80/100% CPU/GPU kihasználtság lett (jobban kihajtja a 7700K az 1080Ti-t), viszont 10-10 fokkal magasabb hőmérséklet mindkét oldalon (CPU ~75-80, GPU ~70-75). GPU fronton magából a teljes terheltségből, CPU fronton viszont a megemelkedett MCH (memóriavezérlő) használatból adódik a hőmérséklet emelkedés. Cserébe 180-220 FPS közötti átlagokat hoz a konfig CS2-ben, maptól függően...Köszönöm mindenkinek, aki ötletelt, és segített.
Kellemes ünnepeket kívánok nektek,
-
5leteseN
senior tag
válasz
Bengio #91125 üzenetére
Szerintem is lehet az a szűk keresztmetszet, hogy a játék által használt 2-3-4 CPU-mag teper 100%-on, a többi meg lazít, az összegzett CPU teljesítmény a kihasználatlan CPU-magok miatt meg csak 40-50-60(?)%-os, látszólag, és ezért van, hogy a VGA-t az igénybe vehető CPU-magok magok nem tudják kihajtani.
A teljesítménynél a gyárilag sokszor túl magasra vett alap-feszültségek miatt magas a fogyasztás, holott az csak a legmagasabb 5% Ghz üzembiztonsága miatt kell.
Az AMD-k nál emiatt kicsit is tapasztaltabb felhasználóknak alap az alul-feszelés, sok nVidia-nál is, de a 1080Ti-nél nem tudom.
Kis-öcsijei voltak nekem, utánuk pedig AMD-k.Példa: AMD-knél alulfesszelve 10%-kal jobb a teljesítmény, 10%-kal kisebb fogyasztással!
Százszámra vannak erről jól átvehető Yt-videók.
Én ránéznék, hogy 1080Ti-re van-e ilyen?Most nézem: K-s a CPU-d. Ha tutira gyorsabb CPU-t kell venni, akkor előtte én ránéznék egy nem túl kockázatos CPU-túlhúzásra. Egy 5-10% elcsíphető...óvatosan is!
!
-
Csupingo
veterán
válasz
Bengio #91125 üzenetére
Szerintem az látszik, hogy multiban az 1070-et bírja szépen kihajtani ez a cpu, az 1080ti-hez már látványosan kevés. Jól látszik a cpu limit. Multiban azért a cpu-nak nagyobb szerepe van, főleg erősebb vga esetén, ha több fps a cél.
A cpu terhelés kijelzése már több magos/szálas processzorok esetében annyira nem egyértelmű. Pl. ha a játék csak 3-4 magot használ, de azt kiakasztja 100% -ra, már akkor is letérdelhet a cpu, közben meg mondjuk 60% -os kihasználást jelez vissza.
Azért esetleg a játék topikjába is bekérdezhetsz, hátha a játékban is korlátoz valami.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Jövedelem
- Vezetékes FEJhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged