- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
- iPhone 17 Pro prototípus a vadonban
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
válasz
MaxxDamage #92754 üzenetére
Kicsi a valószínűsége szerintem, hogy a táp kevés. Alaplapi bios frissítést már próbáltatok? A gép adatait ismerve ti előbb megtaláljátok a HP oldalán is ha van újabb.
Szerk: szuper, akkor talán nincs gond semmivel.
-
Csupingo
veterán
válasz
Csongi2015 #92207 üzenetére
Az alvásból nem ébredés az kb. évtizedes gondja az amd-nek.
-
Csupingo
veterán
válasz
Csongi2015 #92203 üzenetére
Esetleg használd hdmi-vel és próbáld ki ezt az altatás gondhoz. Régebben többször segített már.
Ha a biosban van, kipróbálni a legacy+uefi módot, vagy a csm-et bekapcsolni. -
Csupingo
veterán
válasz
Depose #92130 üzenetére
Ki lehetne próbálni, hogy letörlöd a giga control centert, aztán a vga drivert, akár alaposabban, DDU-val és csak a videokártya drivert teszed vissza. Ebből kipróbálsz 1-2 változatot. Ha így se lesz jó, akkor talán szorul az egyik venti, vagy kezd tönkremenni.
Azt is megnézheted, amit említettek, hogy ilyen felpörgésekkor a hot spot és a vram milyen értékeket mutat. -
Csupingo
veterán
válasz
kolopele #92125 üzenetére
Talán ebben az esetben csak az rémlik, hogy valamelyik driverrel csinálja, valamelyikkel nem.
Esetleg még ez van: NVIDIA control panel - Adjust desktop color settings - Content type reported to the display -> Desktop programs.
Bár ez elvileg a windows ablakok váltásakor fellépő villogást szünteti meg. -
Csupingo
veterán
válasz
kolopele #92123 üzenetére
Nvidia villogásra, pöttyözésre valaki ezt írta chrome használata esetén: "Villogás, képhibák, stb.
Nekem is pontosan ez volt a 3 hetes 4070 Super-el, át kell állítani a Chrome beállítását."Ez a megoldás rá:
Open up Chrome://flags, search for "Choose ANGLE graphics backend" and switch to OpenGL. It's a Chrome/Nvidia issue that's been around for months.Orvosoltam a megoldást,
brave://flags/
Choose ANGLE graphics backend
D3D9 -
Csupingo
veterán
válasz
bambano #92094 üzenetére
Csak arra értettem, hogy pl. egy egyszerűbb linux-hoz képest több háttérfolyamatot futtat, alapból is jobban terheli a gépet. Azt nem tudom, nálad mi lehet, mert egy fele ekkora cpu-nak is illene kacagva megbirkóznia ezekkel a dolgokkal. Ezért is jó lenne látni pl. egy feladatkezelőt, amin talán észre lehetne venni az oda nem illő dolgokat, vagy hogy mi ad akkora terhelést a gépnek. Hűtése már nem szedett össze pl. sok port? Vagy egyszerűen egy ilyen cpu, ekkora dobozban, ilyen hűtéssel ezt tudja.
-
Csupingo
veterán
válasz
bambano #92090 üzenetére
Én még mindig azt mondom, hogy nálad az adott windows miatt kap a gép nagyobb terhelést és ront az összképen a masina mérete és hűtési teljesítménye. Szerintem már ez a teljesítmény is bőven elég lenne, amit a mostani cpu tud, ha mondjuk egy szellős asztali gépbe lenne beépítve, normális processzor hűtéssel. Abban az esetben szinte nem is emelkedne a ventilátor fordulatszám, vagy pedig hallani nem igazán lehetne a változást.
Sajnos ezeknek a tulajdonságoknak (win 10-11, kis gép, gyenge hűtés) ez a következménye. Az nem jöhet szóba, hogy ilyen teljesítményt legalább egy matx méretű házba tegyél? Azt lehetne hűteni csendben és elég lenne a cpu és igp ereje. Az nem opció, hogy csak linuxot használj? Gondolom az nem eszi ennyire a gépet.Azért furcsa, hogy egy ilyen gép letérdel hétköznapi használat alatt. Feladatkezelőt már nézted, mi terheli annyira? Nincs esetleg bányászvírus, vagy más rondaság a masinán?
Másik böngészőkkel is ez a helyzet? -
Csupingo
veterán
válasz
bambano #92086 üzenetére
Mi az, hogy megfekteti? Akadozik a böngésző? Mikor? Pl. sima olvasgatáskor, vagy komolyabb videó lejátszásánál? A proci miért süvít? Nagyon leterhelődik? Mennyire, már nézted? Milyen processzorod van jelenleg? A felpörgés sajnos a modern cpu-k zavaró tulajdonsága. Agresszíven ugráltatja az órajelet, amitől nagy lépésekben változik a hőmérséklet és a ventilátor erre reagál. Meg lehet szelídíteni a venti reakcióidejének növelésével, vagy fix. feszültség, órajel beállításával.
Az új procidnak ezek szerintem nem fognak gondot okozni, nem kell mellé dvga. Aztán ha idővel szükség lesz rá, bármikor vehető. -
Csupingo
veterán
válasz
Sondi1986 #92076 üzenetére
Vga driver telepítve, hang driver telepítve és mégsem jelenik meg a monitor a hangeszközöknél és nem lehet beállítani alapértelmezettnek? A monitor menüjében nem lehet ezt teljesen kikapcsolni, vagy a hangforrás rosszra van téve, ha több bemenetet használsz?
-
Csupingo
veterán
válasz
Sondi1986 #92063 üzenetére
Elvileg csak ennyi: A Gépház / Helyreállítás / Spec. rendszerindítás / Parancssor opcióval a reboot után kapott parancssorban (ez talán WinPE környezet, de majd kijavítotok, ha nem, ez az ajánlott környezet a parancs futtatásához) futtattam az mbr2gpt /validate, majd ennek sikere után az mbr2gpt /convert parancsot, sikerrel és igen gyorsan lefutott. Leállítás-újraindítás után a "BIOS"-ban a Boot menü CSM opcióját "Disabled"-re állítottam, majd save+reboot.
6. A rendszer betöltött, és úgy látszik, rendesen működik, AIDA64 vagy msinfo32 egyaránt az "UEFI" státuszt mutatja a BIOS működési móddal kapcsolatosan.Azért kérdezz rá a win topikban is, mert én még nem csináltam ilyet.
-
Csupingo
veterán
válasz
Sondi1986 #92061 üzenetére
A win 10 topikban már többször szóba került, ott tudnak segíteni, ha elakadsz. Nem szokott gond lenni, de azért érdemes előbb lementeni a fontosabb adatokat.
-
Csupingo
veterán
válasz
Sondi1986 #92057 üzenetére
Ezt találtam közben egy hasonló gépnél: Warning : the graphics part of your Intel processor can only be used if your computer can boot in UEFI mode.
If you installed Windows or any other operating system in LEGACY BIOS mode, the graphics cards (graphics part of the CPU and the physical graphics card) will work, but your computer will no longer be able to boot on your operating system installed in LEGACY mode BIOS. -
Csupingo
veterán
válasz
Sondi1986 #92057 üzenetére
Nálad legacy + uefi-t nem lehet választani? Így lehet, hogy a 22-es csapdája lesz, mert talán ez a gpu nem működik csm módban, a win pedig úgy lett telepítve, ezért csak úgy indulna el. Elvileg működő win alól át lehet konvertálni uefi-re, de ahhoz kéne egy vga.
A másik lehetőség, újra telepíteni uefi módban. -
Csupingo
veterán
válasz
Hegyirabló #92053 üzenetére
Nem. Abban az esetben minden kis terhelésre maximális órajelre kapcsolna a kártya. Főzné magát sima windows használat alatt is.
-
Csupingo
veterán
válasz
roliat #91913 üzenetére
Talán már nem így van, de nekem úgy rémlik, hogy csak keplerig, vagy maxwellig van jelenleg bios szerkesztő nvidia kártyákhoz.
Talán annyit lehetne tenni, ha találsz egy másik típust, aminek alacsonyabb az órajele, de ilyen memóriával rendelkezik, annak a bios-át rá lehetne írni. -
Csupingo
veterán
válasz
malnabokor #91911 üzenetére
Ilyenről még nem igazán hallottam. Esetleg ki lehetne kacsolni a windowsban a gyors rendszerindítást, a pcie-re vonatkozó energiagazdálkodási lehetőségeket. (Ha a bios-ban is találsz ilyet, akkor ott is. Ha mondjuk pcie 4.0-ás az alaplap, akkor a biosban fixen 3.0-ra állítani, stb.) De lehet, hogy inkább vga firmware, bios gond, viszont nem rémlik, hogy ilyen problémára adtak ki javítást. Melyik tűnik el, egy DP? Másik port nincs? Esetleg kábelek felcserélése, másik kábelekkel próba, stb.
-
Csupingo
veterán
válasz
pendre54 #91909 üzenetére
Ez win10-es cikk, de talán 11 alatt is ki lehet így kapcsolni a modern standby-t, ha azóta nem változtattak ezen.
Aztán win alól egy ilyen indulás után meg lehet nézni, hogy mi ébreszti a gépet. Esetleg ezekre is rá lehet nézni a biosban: az energiagazdálkodásnál az ErP-t kell bekapcsolni, néha eup 2013 néven van. Vagy a deep sleepet bekapcsolni. Lehet még kisérletezni az alaplapi power state beállításokkal is: s1-s5.
De a tápegység miatt is lehet. -
Csupingo
veterán
válasz
Prosector #91876 üzenetére
Nézz rá a vga driverben az energiagazdálkodásra, hogy nincs e maximális teljesítményre téve. Abban az esetben minden kis terhelésnél teljes sebességre vált a kártya. Az adaptív, vagy optimális beállítás jobb. Esetleg cserélhetsz vga drivert is, de akkor szerintem nem ilyen időszakosan produkálna "hibát". Inkább valószínűbb egy bányászvírus, vagy más program, ami dolgoztatja a kártyát. Ezekkel lehet keresni: HitmanPro, Roguekiller, Adwcleaner, Malwarebytes. A hűtést hiába piszkálod, mert valami használja a kártyát időnként. Annak nincs köze a hűtéshez, bár a 100 fokos vram miatt azért meg lehet nézni.
mefistofeles: újra tetted már a mystic light progit? Régebben a vga driverben is lehetett ki-be kapcsolni, de színt nem lehetett váltani. Az alaplapnak nincs ilyen vezérlő programja, talán az is felismeri a kártyát.
-
Csupingo
veterán
válasz
hegegabi80 #91819 üzenetére
Ha kapcsolós, akkor egy próbát megér. (Ha nem változik, akkor esetleg még alaplapi bios frissítés, utolsó ötletnek.)
-
Csupingo
veterán
válasz
hegegabi80 #91813 üzenetére
Esetleg meg lehet nézni a windows energiagazdálkodásnál a pci-re vonatkozó részt, vagy az egészet teljesítménycentrikusra tenni. Talán komolyabb alaplapnál lehet állítani a biosban. (Most csak az rémlik, hogy pl. pcie 4.0-ról 3.0-ra lehet tenni, bizonyos alaplapoknál, hogy pontosan ezt is lehet e állítani, azt nem tudom.)
A pontos típus alapján meg kéne nézni a gyártó oldalán az eredeti órajeleket. Ha nem stimmelnek, akkor már babrálták.
-
Csupingo
veterán
válasz
hegegabi80 #91810 üzenetére
Mutatsz róla képet? Nincs rajt bios kapcsoló, másik állásban próbáltad? Nem piszkálták a kártya bios-át? Esetleg vissza kéne rá tenni az eredetit, talán megjavulna.
-
Csupingo
veterán
válasz
Jack Oneill #91768 üzenetére
Lehet, hogy Fox Mulder kártyájánál ilyen a gyári venti beállítás. 70 fok felett már közel maximumon teper.
Én a cpu-nál szoktam így beállítani, hogy 70 fok felett már maximumon legyen. -
Csupingo
veterán
válasz
Fox Mulder #91755 üzenetére
Lehetséges, persze. Találni olyan beállítást, mikor egy erősebb cpu jobban dolgoztatja a kártyát. Bár én még nem szedtem volna szét egy 65 fokot produkáló 3060-at.
Sajnos a padok vastagságát nehéz eltalálni, ezért az is benne van a pakliban, hogy kicsit rosszabb lett a helyzet, de így se rossz.
Akár az erősebb proci jobban befűt a házban, stb... -
Csupingo
veterán
válasz
acbr_13 #91727 üzenetére
Egy driver törlő program. Egész alapos törlésre képes, ha már semmi se segít. Előbb persze meg lehet próbálni a sima driver telepítést is, tiszta telepítést választva, talán az is elég.
-
Csupingo
veterán
válasz
acbr_13 #91723 üzenetére
Okozhat ilyet hibás driver, pl. játékból kilépés után beragadnak az órajelek, vagy valami a háttérben dolgoztatja a kártyát, akár bányászvírus.
Ezekkel lehet keresni: HitmanPro, Roguekiller, Adwcleaner, Malwarebytes.
Érdemes kipróbálni több vga drivert is, talán a mostani nem jó. Lehet alaposabb DDU-s törlést is alkalmazni. -
Csupingo
veterán
válasz
detroitrw #91718 üzenetére
Driverből kipróbáltál többet is? Amúgy most leállnak a ventilátorok? Én nem használok ilyen programokat, de gondolom minimális fordulatszámot be tudsz állítani. Kis terhelésnél azon forogna, nagyobbnál meg magától feljebb kéne kapcsolnia. Ha jól rémlik, van fordulatszám görbe is pl. az msi ab-ben, ahol hőfokokhoz tartozó rpm-et adhatsz meg.
Akár a bios-ában is átírható fixen. -
Csupingo
veterán
válasz
detroitrw #91713 üzenetére
Ez pont egy asus strix, ha jól látom. Ez elvileg félpasszív. Nincs telepítve msi ab, vagy más vga piszkáló program? Sose állnak le a ventilátorok? Ha benézel a házba, mindkettő forog? Bányászvírus, vagy pl. több kijelző tud adni kis terhelést a kártyának, amitől melegszik és nem tudja leállítani a ventiket. Érdekes módon, a gpu-z képen nem látszik, hogy valami terhelné, de én azért letörölném ezeket a programokat, amiket említettem, ha vannak, aztán kipróbálnék 1-2 régebbi drivert is. Végső esetben egy alaposabb DDU-s törlést is lehet eszközölni.
Ha minden igaz, ezekben a ventilátorokban van már némi elektronika, vagy olyan alkatrészek, amik visszajelzik az aktuális fordulatszámot a kártyának, stb. Ha ez megy tönkre, akkor is pöröghet össze-vissza. Azért gyakoribb a sima megszorulás és olyankor adott indító feszültség mellet még nem tud felpörögni, vagy lassabban forog, amit kompenzálni akar magasabb fordulatszámmal.
Furcsállom az 1700-as, terhelés nélküli rpm-et is. -
Csupingo
veterán
válasz
mefistofeles #91621 üzenetére
Ha van elötted kártya, érdemes megmérni és összevetni azzal, ami a gyártó oldalán van. De ez a legvevésbé fontos méret gondolom, mert egy lp kártyának be kell férnie egy keskeny házba, egy sima kártyának meg egy sima házba.
Ez szabvány, ezért a kártya befér, de ha tényleg szűkös a hely, olyat kell választani, aminek máshol van a tápcsatlakozója, vagy 90 fokos átalakító kell.
-
Csupingo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #91558 üzenetére
A kártya nem kerül lejjebb, mert azt az alaplapi foglalat tartja, maximum az lp hátlap alja nem megy át a szerelőlapon 3mm-t, csak egyet. Nagy jelentősége nincs. Gondolom annyira nem figyeltek a részletekre, hogy minden pontos legyen, de mivel nem igazán számít, nem erőltették meg magukat.
-
Csupingo
veterán
válasz
blackmacs #91490 üzenetére
Ha jól látom, az msinfo32 paranccsal meg tudod nézni, hogy van telepítve.
Azzal akár még lehet tenni egy próbát, hogy ha pl. most legacy-ban van, áttállítani uefi-re. -
Csupingo
veterán
válasz
bobalazs #91484 üzenetére
Talán MasterDeeJay is említette már, meg mások is, hogy akkor sincs kép, ha olyan firmware van a vga-n, ami nem támogatja már a legacy módot. Ezen szokott segíteni az eredeti visszarakása a kártyára. De olyan is volt már, amit te említesz, hogy bizonyos monitoroknál nem jó, a többinél meg igen.
Nekem DP-n nem volt kép új kártyánál, de szerencsére megjavult fél nap alatt.
Van aki azt írta, hogy teljes windows telepítéstől állt helyre nála.
Átalakítókat nem szívesen javasolok, mert csak plusz gondforrás szokott lenni, de ha minden kötél szakad, az is megérhet egy próbát. -
Csupingo
veterán
válasz
blackmacs #91482 üzenetére
Nekem nem tűnik gyanúsnak. Ha win 10, akkor legacy módban, vagy uefi-ben van telepítve?
Végső esetben át lehet állítani, ha most legacy-ban van, vagy újratelepíteni uefi-ben. Esetleg monitor csere, vagy pl. dp-hdmi átalakító használata, stb.
Az is lehet, hogy csak legacy módban hajlandó képet adni a biosban valamiért.
A gyors rendszerindítást már kikapcsoltad? -
Csupingo
veterán
válasz
allein #91440 üzenetére
Ha jól látom, ezzel tudod a világítást babrálni: INNO3D TuneIT.
-
Csupingo
veterán
válasz
Blue meth #91396 üzenetére
Ilyenkor a windows-ban aktívvá teszed a tv kimenetet is (pl. win+p kombinációval), aztán ha már nem filmezel ugyanígy leválasztod? Ha több kimenet van a kártyán, akkor meg lehet próbálni másik felállásban is, hátha akkor nem szórakozik. Esetleg alaplapi bios frissítés, ha van újabb...
-
Csupingo
veterán
Szerintem 2025-ben már nincs sok értelme 3600-as cpu-t venni. Nem sokkal jobb mint a 2600 és egyik sem "komolyabb" játékos processzor. Én ha már váltanék, nem adnám 5600 alá, bár a 8 mag miatt inkább minimum 5700. Pénzt nem írtál, de ki is lehet "maxolni" a gépedet egy 5700x3d-vel. Azért még van választék AM4-en is.
-
Csupingo
veterán
-
Csupingo
veterán
válasz
MasterDeeJay #91321 üzenetére
Ha azt nézzük, hogy jelenleg új kártyákból gt 210 és gt 1030 között lehet válogatni 10 és 35 ezer Ft környékén, akkor csak az ár kérdéses. Lehet ez jó áron jó vétel, bár a vp9 tényleg hatalmas öngól, mert azzal príma lett volna régebbi gépekbe is, pl. 2-3-ik generációig, amik még nem annyira birkóznak meg egy fhd youtube-bal erőből.
-
Csupingo
veterán
válasz
MasterDeeJay #91319 üzenetére
Vp9 sincs? Az ciki. Erőben 1050ti környéke lehet? Ha olcsón adják, akkor talán nem lesz akkora bukás, bár a mostani igp-k már nagyjából ezen a szinten vannak. Jól látom, hogy PCI Express 4.0 x4? Ez is gyengébben fog teljesíteni egy pcie 3.0-ás lapban? 2GB ram? Ha ez igaz, az még ehhez az erőhöz is kevés manapság.
-
Csupingo
veterán
válasz
MasterDeeJay #91314 üzenetére
Már az r9 380 támogatja? Nem is tudtam. Persze amiket te hegesztesz, ahhoz nem sokan tudnak hozzászólni.
Az új intel kártyát kipróbálod? Pl. a b580-at?
-
Csupingo
veterán
válasz
dances #91301 üzenetére
Szerintem találni ilyen táblázatokat a neten, de nem nehéz megjegyezni. Elvileg: Nvidia (h.265, vp9) gtx 9xx-től. AV1 rtx 3xxx-től. Amd (h.265, vp9) rx 4xx-től. AV1 rx 6600-tól.
Ezekben talán csak AV1 decoder van. Encoder rtx 4xxx-től és rx 7xxx-től. Viszont az intel kártyákban van mindkettő. -
Csupingo
veterán
válasz
aszti93 #91287 üzenetére
Esetleg teszt közben nézhetnéd a gpu-z -t, vagy talán már a windows is kijelzi a vga terhelést. Lehet, hogy rövidebb időnként, sima win használat közben is terhelődik a kártya, ami miatt túl megemeli az órajeleket és ezt követi le a ventilátor. Talán nincs is baja, csak pl. bányászvírus van a gépen, vagy a win van teljesítménycentrikusra állítva, vagy a vga a driverben, stb és azok miatt változtatja agresszíven a fordulatszámot.
Pl. ha ilyet látsz, akkor valami használja időnként. Amúgy neked terhelés nélkül milyen órajeleken áll? -
Csupingo
veterán
válasz
aszti93 #91277 üzenetére
Elsőre ventilátor hibát mondtam volna, de miután az újjal is ezt csinálja, akkor talán ennek is olyan gondja lehet, mint régebben az egyik giga 960 változatnak. Gyárilag túl alacsony volt a min. fordulat, ezért gyakran megállt és felpörgött. Úgy oldotta meg a gyártó, hogy kiadott egy új firmware-t, biost, amiben már magasabbra volt téve a minimum fordulatszám. Próbáltad már a min. fordulatszámot emelni?
Esetleg bekavarhat egymásnak a giga gyári programja és pl. az msi ab is. Úgy is tehetsz egy próbát, hogy ezeket letörlöd és felteszel egy másik vga drivert tiszta telepítéssel, ezek nélkül.
Nincs a driverben, vagy valahol teljesítménycentrikusra, max teljesítményre állítva és minden rövidebb idejű terhelésnél max. órajelre kapcsol, ami befűt és leköveti a ventilátor?
Jobban megnézve a képedet, nálad ez magasabb fordulaton történik, amin már szerintem nem kéne ilyet produkálnia, mint a régebbi ismert esetnél. Akkor marad a másik tipp. Amúgy ez nem tudja a félpasszív módot? Ilyenkor nem is kéne forognia.
-
Csupingo
veterán
válasz
nagyonjjo #91171 üzenetére
A windowsban lévő gyors rendszerindításra gondoltam, bár egy korai loop-hoz nem biztos, hogy sok köze van, de egy próbát megér. Riser nélkül is próbáltad az 1060-at? Esetleg még azt lehetne megnézni, hogy amikor az 1060 van a gépben, akkor csinálni egy bios reset-et. Pl. kivenni az elemet az áramtalanított gépből 3 percre.
Semmi baj, ünnepekkor én is stresszesebb vagyok.
-
Csupingo
veterán
válasz
nagyonjjo #91169 üzenetére
Nem riser-ről volt szó, hanem másik pcie foglalatról az alaplapon, ha van rajt.
Mivel azt írtad, hogy két másik kártyával elindul, ezért mondtam, ha most is ott vannak azok a kártyák, vagy van igp a cpu-ban, akkor elindul a win és kikapcsolható a gyors rendszerindítás. De se alaplapról, se cpu-ról nem írtál, így nehéz még tippelgetni is. A riser inkább csak egy plusz hibaforrás.
Azért kérdeztem az alaplap típusát, mert az újak pl. alapból pcie4 módban vannak, ha minden igaz, ami néha gondot okoz és segít, ha visszaállítod pcie3-ra.Sajnos ilyen készre szerelt gépeknél gyakrabban előfordul, hogy 10-ből 8 kártyával semmi gond, de kettő meg az Istennek se működik. Akár úgy, hogy valamelyik 1060-nal jó, egy másikkal meg nem.
-
Csupingo
veterán
válasz
nagyonjjo #91167 üzenetére
Esetleg ha elindul a win, kapcsold ki a gyors rendszerindítást és utána cseréld ki a kártyát. Nekem akkor volt ilyen loop, mikor az adott alaplapi bios hibás volt és be volt kapcsolva az igp és a dvga is (igd multi-monitor néven futott). Mondjuk ha nem piszkáltad, alapból nem aktív szerintem. Másik pcie nincs az alaplapon, abban próbálni?
Milyen alaplap van a gépben?
-
Csupingo
veterán
válasz
Blue meth #91153 üzenetére
Ha van dvi, kipróbálnám azzal, ha az is megfelel az elvárásoknak. Ha még mindig gondok vannak próbálnám cseretáppal, ha úgy is problémás akkor marad a vga, mint leggyanúsabb elem.
Esetleg kezdésnek ki lehet venni a vga-t, memóriákat aztán visszatenni. Ha ezek nincsenek tökéletesen a helyükön, okozhatnak hasonló furcsaságokat. -
Csupingo
veterán
válasz
Blue meth #91140 üzenetére
Tápegység nem öreg már? Persze a vga se fiatal, az is kezdhet betegeskedni. Volt ilyen gondja az nvidia-nak régebben, de a 660-at nem említik. Nálad szerintem más lesz. Lehet próbálgatni úgy is, hogy a windowsban kikapcsolod a gyors rendszerindítást. Dvi nincs a monitoron és a vga-n? Az kevésbé szokott problémázni.
-
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #91132 üzenetére
Mert lehet, hogy az adott játék csak 1-3 szálat terhel. A cpu hozza részéről a maximumot, de mivel csak 1-3 mag megy 100% közelében, a cpu terhelés kiírásánál nem fogsz pl. 95% -ot látni. Valószínűleg ezért nem is melegszik annyira a kérdezőnél, mert nem minden mag dolgozik. Pl. egy videó konvertálásnál, ha olyan programot használsz, az simán ki tudja használni az összes magot/szálat, olyankor megnézve akár 95% feletti kihasználást is láthatsz.
-
Csupingo
veterán
válasz
Bengio #91125 üzenetére
Szerintem az látszik, hogy multiban az 1070-et bírja szépen kihajtani ez a cpu, az 1080ti-hez már látványosan kevés. Jól látszik a cpu limit. Multiban azért a cpu-nak nagyobb szerepe van, főleg erősebb vga esetén, ha több fps a cél.
A cpu terhelés kijelzése már több magos/szálas processzorok esetében annyira nem egyértelmű. Pl. ha a játék csak 3-4 magot használ, de azt kiakasztja 100% -ra, már akkor is letérdelhet a cpu, közben meg mondjuk 60% -os kihasználást jelez vissza.
Azért esetleg a játék topikjába is bekérdezhetsz, hátha a játékban is korlátoz valami. -
Csupingo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #91113 üzenetére
Igen, úgy tudom, ezért jók a két bios-os kártyák, mert ezzel a módszerrel írható rajtuk a bios. Ellenkező esetben igp-t, vagy másik dvga-at kell használni.
-
Csupingo
veterán
válasz
Fitzgerald #91103 üzenetére
Ha nem old le a táp, akkor nem biztos, hogy az a gond. Alaplapi bios frissítés gyakran segít ilyenkor, esetleg egy bios reset is elég, vagy ha van másik pcie a lapon, abban is lehet próbálni a kártyát.
-
Csupingo
veterán
válasz
Mbazsika #91094 üzenetére
Ha minden igaz, a te tápodon 2db 6-os pcie csatlakozó van. Amivel most próbálkozol, az valószínűleg a 8 pin-es cpu extra táp. Az nem jó.
Veszel egy ilyet, vagy sata-t, az elég lehet. Van 6pin - 8pin átalakító is.
Persze ha tényleg 100 éves a táp, akkor ideje lenne cserélni. -
Csupingo
veterán
válasz
Chalez #91003 üzenetére
Mutatsz egy gpu-z képet a kártyáról, most hogy fel van telepítve a vga driver is?
Ha még van türelmed hozzá és van egy szabad ssd-d, akkor meg lehetne próbálni egy új win telepítést úgy, hogy csak az az ssd van bekötve és a kártya DP-vel a monitorra.
Azt most is megnézheted, hogy a bios csm (legacy) módban van e kapcsolva és a windows abban van telepítve, vagy uefi-re van állítva a bios és a windows is úgy telepítve.Pl. csm-ből adatvesztés nélkül átrakható uefi-be, vissza nem ha jól tudom, de adatmentés sose árt. Ezt azért írom, mert ha most az egyik módban nem működik, talán a másikban igen.
De már annyit szenvedtél vele, talán egyszerűbb lenne visszaküldeni. -
Csupingo
veterán
válasz
Chalez #90996 üzenetére
Nem a windowshoz van köze, hanem a legacy (csm), uefi módhoz. Csak ha egy uefi módban telepített windowsnál átkapcsolod a biost csm-re, úgy nem indul el.
(Tehát ha bármelyik DP kimenetre van kötve a monitor, leáll a betöltés és a win sem indul el a háttérben? Vagy csak kép nincs, de betöltődik?)
-
Csupingo
veterán
válasz
Chalez #90994 üzenetére
Pl. mindkét kimenetet aktiválod kiterjesztéssel, vagy másolással, aztán a monitoron átváltasz hdmi bemenetre, aztán win+p -vel csak számítógép, vagy csak kivetítőre váltasz, míg meg nem szűnik a jel. Akkor már csak a DP marad aktív.
Ilyen DP gondokra már többször adott ki javítást az nvidia, akár ezt is kipróbálhatod. Elvileg egy 2060 tulajnak is segített.
Valakinél az segített, hogy csm módban telepítette újra a win-t. Talán az is elég, ha legacy + uefi-re állítod, akkor talán nem kell újratenni. -
Csupingo
veterán
válasz
Chalez #90992 üzenetére
És ha a monitort hdmi-vel és DP-vel is összekötöd a dvga-val és win alatt beállítod, hogy csak a DP kimeneten adjon képet és úgy indítod újra?
Esetleg azt is kipróbálhatod, hogy csak DP-vel kötöd a monitort a dvga-ra, semmi mást és párszor ki-be kapcsolod a gépet, akár teljes áramtalanítás, vagy bios reset után.
(Nekem új kártyával csak így lett kép DP-n.) A biosban nincs pcie4-re állítva? Azt is át lehet kapcsolni pcie3-ra. Úgy is megnézni, hogy a cpu-ban lévő igp-t letiltani és elsődlegesnek a dvga-t állítani. (Ennek az a hátránya, ha nem indul, kell egy bios reset, hogy visszaálljon.) -
Csupingo
veterán
válasz
mefistofeles #90985 üzenetére
Érdekes módon, ha jól emlékszem, nekem a régi tápegységemmel csinálta az adott kártya, az újjal meg nem. Elvileg nem kéne, hogy eltérés legyen a működésük között, de furcsa mód ez történt.
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI RX 580 8GB GDDR5 256bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- MSI GTX 1060 3GB GDDR5 192bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- Gainward Panther RTX 4070 Ti Super 16GB GDDR6X 256bit!! Beszámítás megoldható!!!
- Eladó ! /Jótállással/ RTX 3060Ti 8GB videókártyák! (EVGA, Founders Edition, Palit)
- Videokártya pasztázás és padolás csúcsminőségben!
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest