- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
válasz
bobalazs #91765 üzenetére
+1 , Akármilyen teszt alatt sem kell lényegesen melegebbnek lennie egy kártyának, mint egy olyan játékban, ami ugyanúgy 100%-ra terheli. Ez baromság.
(Procinál oké, mert az nyilván nem teker maxon játékokban, ott normális, de ott is pl CB R23 alatt érdemes tesztelni a melegedést...)
Persze lehet magyarázni, hogy UV meg TDP limit csökkentés meg FPS lock mellett hűvösebb, de annak meg mi értelme, ha vissza van direkt fogva a teljesítménye, mert úgy üzembiztos és stabil.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Fox Mulder #91755 üzenetére
Szerintem paszta, pad után hűvösebbnek kellene lennie.
Kártya teszt, a konfig annyira nem szól bele. -
Grave_444
nagyúr
válasz
kolopele #91514 üzenetére
Csak annyit hozzátennék, ha egy adott játékban is tényleg 100%-on teker a kártya tudja ugyanannyira pörgetni, mint a Furmark.
(Például régebben megnéztem AC Originsben kiengedett FPS-el szinte 1 fok eltéréssel ugyanazt hozta hőmérsékletben és fogyasztásban is.) Hotspot is azonos volt. -
Grave_444
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #91475 üzenetére
Brand gépeknél előfordul, hogy nem 75W-os a PCIe slot.
Jó lenne tudni a pontos típusokat.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
5leteseN #91423 üzenetére
Természetesen nem gagyi, alulméretezett hűtésű kártyában gondolkodtam.
Szvsz az a +10% sem számottevő, én általában gyári órajelen maradok UV mellett.
Hozzáteszem nálam 60-65 fok a plafon és ~1050rpm. Inkább a csendre megyek.Egy jó kártya megáll 85 fok körüli hotspoton. A gyártók nem mindig tudják, sokszor garancia időn belül már ráfér a pasztázás... Vagy pluszban a padok cseréje is.
Ez a saját kártyám, alapból 280W-ot fogyasztana. Az órajel gyári. [link]
-
Grave_444
nagyúr
válasz
5leteseN #91419 üzenetére
Úgy írsz róla, mintha uv nélkül nem lehetne ugyanúgy tuningolni.
Típusfüggő, de általában +8-10% power limit simán kitolható bármelyik mai kártyán és maga a gpu szab határt az órajel emelésnek, nem a tdp limit.(Anno HD5850 725Mhz-ről 1075-re húzható volt és ott pont plusz feszültség is kellett hozzá. Utolérte a nagytesót, +50% gpu órajelet kapott.
)
-
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Enigma1945 #91132 üzenetére
Egyszerű, a kártya nincs kihasználva csak 60%-on.
Ideális esetben végig legalább 90-95%-on megy átlagban, de egy jól megírt játéknál simán 98-99% az esetleges droppokat leszámítva.Jól tesztelte, erősebb kártyával is ugyanannyi az FPS..
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Mbazsika #91096 üzenetére
Pontosan, ahogy írod. Igen, vannak olyan alaplapok/procik, amikhez nem is elég 1x8pin.
Létezik átalakító, az a 2db 6pin kábel megy a kártyára.
Közben megnéztem, 2008-tól gyártották ezt a típust, új korában tudott 360W-ot leadni 12V-on, ami nem túl sok. Ha nem szeretnél kockáztatni ajánlott egy új táp.
Itt érdeklődj. [link] -
Grave_444
nagyúr
Találós kérdés.
Magas FPS mellett minimálisan ciripel a kártyám (RTX 3070), ezzel semmi gond.
Frissítettem UEFI-t (biost), NVIDIA drivert. Az op.rendszer is frissült.
Azóta Windows alatt, ha mozgatom az egeret hasonló hangot ad ki a kártya, persze jóval halkabban. Semmi más hardveres vagy szoftveres módosítás nem történt.Ötletek?
-
Grave_444
nagyúr
válasz
adamkaa777 #90972 üzenetére
Az ajánlott az szokott lenni, hogy külön kábelről legyen, de ha 1 van és arról oszlik 2x6+2pin-re is bekötheted. Nekem is úgy van egy 300W-ot is fogyasztó kártya.
Kérdés pontosan milyen táp és kártya.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
adamkaa777 #90967 üzenetére
DDU
Megelőztek. -
Grave_444
nagyúr
válasz
pinnacle #90936 üzenetére
Szenvedjetek akkor vele, én már használtam mindkét "irányba" (továbbra sincs ilyen) a linkelt hdmi-vga átalakítót... Amit linkeltem konkrétan VGA kábelen viszi a képet és a jacken a hangot. Tehát a TV-be kötöd a HDMI-t, nem mintha máshova lehetne.
Inkább vegyél 5000Ft-ért egy videókártyát, amin van HDMI és probléma megoldva. [link] pl
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Enigma1945 #90916 üzenetére
Elég a HDMI.
Jellemzően nagy képfrissítésű monitoroknál korlát a HDMI port.
Pl azon csak 120Hz-et tud, DP-n 144-165... -
Grave_444
nagyúr
válasz
Delphinus #90315 üzenetére
EVGA Precision vagy lehúzod a csatlakozót, ha lehetséges.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
kolopele #90244 üzenetére
Persze, ha nincs kihasználva visszaveszi az órajeleket, amennyiben nincs módosítva a gyári driveres-játékbeli beállítás. Igen, az ilyen tesztek nem terhelik végig 100%-on.
A fentieket a maximum órajelre értettem, hogy egy UV nem befolyásolja negatív irányba, ezáltal a teljesítménye se lesz kevesebb tőle.
Egyszerüsítve ugyanolyan lesz a kártya, mint gyári állapotában órajel szempontjából, csak csökken a "hőmérséklet, zajszint, fogyasztás" .
-
Grave_444
nagyúr
válasz
5leteseN #90242 üzenetére
UV minden esetben ajánlott, csak előnye van.
Hőmérséklet, zajszint, fogyasztás, (élettartam, de ez nem számít ilyen rövid távon).+ Ha power limit miatt nem tud magasabb órajelet tuning esetén, UV-val az is nőhet.
Hátránya akkor lehet, ha rosszul állítod be és emiatt alacsonyabb GPU órajelen megy a kártya, de pár tíz MHz nem számít semmit. PWR limit csökkentés pedig ≠ UV.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
gejala #90221 üzenetére
Én is tiszta telepítést szoktam futtatni, előtte DDU-t is használok, nem tart semeddig.
Viktor77
Attól, hogy te úgy állítod be miért gondolod, hogy más is?
Esetleg tudod Csokishurka hogy használja a gépet, ő is azt szeretné, hogy soha semmit ne telepítsen fel?Szerintem, mint plusz hasznos infó elfért a hozzászólásom, ha neki irreleváns úgyis figyelmen kívül hagyja.
Sokat nem segítettél neki a kötekedésen kívül.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Viktor77 #90217 üzenetére
Igaz, mondjuk ugyanaddig tart letiltani a hálókártyát, mint a frissítésnél ki-be kapcsolni..
gejala
Nem frissítésre gondoltam, hanem ha nincs fent driver, hajlamos a Windows feltenni, amire letöltöd és manuálisan elindítod. Nálam legalábbis többször volt ez, ezért írtam.
Ilyenkor nem is a legújabb kerül a gépre.KAMELOT
"DDU ebben az esetben nem kell. NV--->NV"
Oké, ennyi erővel drivert sem kell újratenni, főleg, ha már most a legfrissebb van. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
válasz
varmi2 #89962 üzenetére
Lehet velem van a baj, nem sok játékkal nyomom, de tudok példát felhozni. God of War 60 és 90-100FPS között szemmel látható különbség van. 144/165Hz mellett. Lehet a Gsync alsó értéke miatt, szerintem ez monitor és játékfüggő. Azon belül is talán a motorja számíthat, illetve a típusa. Tehát nem shooter, mégis darabos volt 60FPS-el.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
kolopele #89860 üzenetére
Mivel szakmai topik azon kevesek közé tartozom, akik még nem ignorálnak és veszem a fáradtságot kijavítom a téves információt, ha már nekem címezted.
Ha nem azonos chipekről van szó, nyilván nem egyenlő erősek azonos órajelen.Mivel a többség szerint is így helyes, lehet el kéne gondolkodni.
Egyébként most te álltál másba. -
Grave_444
nagyúr
válasz
kolopele #89854 üzenetére
Hogy lenne már ugyanaz a kettő.
Ha power limit csökkentéssel szeretnél jobb hőfokokat elérni nem 2%-al fogod kisebb értékre állítani. PW limit csökkentéssel lassabb órajelen fog menni és gyengébb lesz.
UV mellett egyáltalán nem kötelező kisebb órajelet megadni, sőt, tuningolni is ugyanúgy lehet."A power limit lejjebb húzása ugyanez, csak biztosabb."
UV esetén a teljesítmény limit változatlan maradhat, tehát nem ugyanaz.Amennyiben nem muszáj, fals infókkal ne zavard össze a kérdezőt.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Nyugis #89844 üzenetére
Simán csökkenhet tőle akár 20 fokot is a hőmérséklete.
Ezen kívül feszültség csökkentés is rengeteget hozhat.
Undervolt mellett a gyári órajeleken erőben ugyanazt fogja nyújtani a kártya, viszont a fogyasztása 50-100-150W-al is kevesebb lehet típustól függően, ezért emiatt is hűvösebb lesz. Élettartam is nő, bár ez nem tényező, mert amire elöregedne, addigra alig fog érni valamit.
Gigabyte részemről nem ajánlott, ahogy megfogod érzed a gagyi hatást. Aorus esetleg, viszont azzal személyes tapasztalatom nincsen.
Ventilátort egyelőre ne rendelj, ha nem csörög, zörög és forog mindegyik. A hőmérsékletcsökkenés miatt alacsonyabb fordulaton fog üzemelni, ha úgyis zajos manuálisan tudod csökkenteni.Csökkentett power limit egyenlő azzal, hogy veszel egy gyengébb kártyát. FPS lock pedig amúgy is celszerű lehet, de ez nagy mértékben beállításfüggő, most nem írom le miért, szerintem érthető.
Arra kell törekedni, hogy 100% terhelés mellett halk és hűvös legyen, akkor akármilyen szituációban elégedett leszel vele.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
KAMELOT #89831 üzenetére
Szerintem sokan megveszik gari nélkül is a 4 éves kártyákat.
140-ért simán ki lehet fogni 3080-at is, ami teljesítményben megközelíti a 4070-et.
Nézd meg, tele az apró. Magamnak is rengetegszer vásárolok, gari nem feltétel, eddig egyszer sem volt gond belőle.Ha nem érted miért írtam sajnálom. 130k akkor sem 190.
Ha valaki 1050Ti teljesítményt keres egy I5 4570 mellé akkor sem opció 86-ért az RX6600. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Nyugis #89826 üzenetére
Ahogy írják pasztázás első körben, egyébként pedig vásárlás előtt kéne kérdezni.
Ilyen Gigabyte kártyát sem ajánlott volna senki, gagyik sajnos.KAMELOT
Nem unod még ezt? Akármelyik topikot olvasom szinte biztos, hogy te random beírsz valami irreleváns dolgot, ami legalább 1,5x, de inkább 2x a keret és a felhasználási szint felett van, tehát értelmetlen.
3070-ből is simán vehetett volna olyat, amit nem kell utólag piszkálni. -
Grave_444
nagyúr
válasz
kolopele #89546 üzenetére
Tudom, de ahogy neki be van állítva úgy nem csak az órajelet tartja, hanem a feszültséget is idle, azért írtam.
Nem mondanám csúszkálásnak, szerintem teljesen mindegy, hogy játék közben hőmérsékletfüggően 1890 vagy 1905MHz a GPU. Ha nem állítasz semmit is ez alapján szabályozza a boost órajeleket minden mai kártya.
User error, ami miatt eredetileg írt, igen, mert szarul van/volt beállítva az AB. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Werkly #89534 üzenetére
Persze, keverjük ide az AMD-t, hogy ott ez is jobb.
User error nem kártyafüggő.Korábban leírtam szájbarágósan. [link]
Annyi a lényeg, hogy ha egyenes a grafikon az apply után megnyitva is, nem lesz gond.
Olyan lehet, hogy pl beállítod 1900MHz-re és fel-le fog módosulni kicsit, tehát lehet 1890MHz lesz vagy 1905 stb.. Úgy vettem észre vannak fix értékek, amikre beáll.
Ettől függetlenül, ha jól csinálod idle ugyanúgy leveszi a feszültséget és az órajelet is.Küldj egy gépet róla.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Csabi000 #89250 üzenetére
Fejből nem tudom hol találod meg a padok vastagságát, magáról a GPU pasztázásról YT-n biztosan találsz videót, ha bizonytalan vagy a konkrét típusra keress rá a szétszedés miatt.
Amúgy a szerelést leszámítva ugyanaz, mint a cpu pasztázás.
(Thermal padokat amúgy akár vissza is teheted, ha nem nagyon szárazak és nem szakadnak szét.) -
Grave_444
nagyúr
válasz
Lézerparaszt #89083 üzenetére
Simán elég lesz.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Rottweiler89 #88644 üzenetére
Rendben, akkor nincs semmi probléma.
Ezt a szemforgatós dolgot most nem tudom mire vélni.(Maga a program életszerű is lehet, játékban is tudtam produkálni hasonló terhelést.)
Rottweiler89
Oké. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Rottweiler89 #88639 üzenetére
Szerintem ha GPU-z, Afterburner vagy bármi más program megfelelően látja, monitorozza az értékeket ne foglalkozz Furmark mit hagy ki.
Windows eszközkezelőben, AMD driverben látszik a kártya? Akkor nincs gond.Egyébként mi lenne, ha nem 2017-es Furmarkot használnál, talán működne az is rendesen?
-
Grave_444
nagyúr
válasz
BlackGoku63 #88585 üzenetére
Azért az sem teljes 14 mag és lehet a kártyát akasztod ki.
Nem lehetetlen, hiába 4070. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Mans20 #88576 üzenetére
Benchmarkokban sokat, játékokban meg nem tudom.
Nem igazán kellett ráfizetnem, csak szerelnem egy kicsit.
Azért nem kell túlgondolni, 4060 mellé a 12400 is simán elég általánosságban.MasterDeeJay
Akkoriban nem néztem a grafikát, 800x600, dx7...
MOHAA volt az első játékom, single playerben természetesen. -
Grave_444
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #88574 üzenetére
Szerintem Cod4 még ilyen volt. Én a mai napig szoktam a 2. résszel nyomni.
Már szinte mindenhol 250 a limit egyébként pont emiatt, warokon 125/250.
Célzás nélkül simán lehet így is lőni bármivel, igaz van 3-4000 órám, Xfire számolta. -
Grave_444
nagyúr
Akkor fussunk neki még egyszer.
"Új dimenziók nyíltak meg, jumpok is FPS-hez vannak kötve..."
Bizonyos előnyökhöz jutott, aki nem korlátozta az FPS-t, fel tudott olyan helyekre menni, ahova más, akinek 60 körüli FPS volt nem.
2005-ben én sem értem miért nem vettek 240Hz-es monitort. Jó, CRT tudott 120-at.BlackGoku63
Például hol? -
Grave_444
nagyúr
válasz
BlackGoku63 #88562 üzenetére
Biztos előidézhető olyan helyzet, hogy bottleneck legyen, de az esetek többségében nincs.
Kalkulátorokat hanyagolni kéne. Sajnos még suliban is tanítják, hagyjuk meg az amatőröknek.Én 3070 mellett 1440P-n mondjuk pont 12400F-ről váltottam 13500-ra a több mag, szál miatt.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
gyulank #87513 üzenetére
Most azon kívül, hogy kötekedni akarsz mi értelme ennek?
ATX lapnál nyilván nem 4 slot bővítési lehetőség van.
2,5-3, esetleg 3,5 vagy 4 slotos kártyáknál mATX méretnél nagyon is számít, hogy nem normális módon a felső foglalatba teszed a kártyát, ahogy a fent említett példa is mutatja.
(Bizonyos ITX házakba, amik mondjuk 3-4+ éve jelentek meg is gond lehet egy mai középkategóriás kártya, mert 2 slotnyi helyre nem fér el a vga hűtése. Pl NZXT H210)Ha nem értenéd azért gondolkodik a kártya vásárláson, mert látja, hogy emiatt hátrányban a kártya hűtése.
Ilyen mentalitással nem kéne szakmai fórumon 0 relevanciával témákhoz hozzászólni. -
Grave_444
nagyúr
válasz
mefistofeles #87503 üzenetére
A ház sem a legjobb zárt psu shrouddal, az alaplap pedig egyenesen rossz, hogy nem a felső slot a kártyáé.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Pikari #87379 üzenetére
Látom már megbeszéltétek.
Nem egyértelmű, mert nem ez alapján kategorizálunk már kártyákat.
Semmit sem jelent már, régen volt szükség 384, 512bit sávszélességre...varmi2
Pontosan tudom, az ő érveikel nem értettem, mert valótlant állítanak.
xtremist-nek van igaza, erre próbáltam célozni. -
-
Grave_444
nagyúr
válasz
mert_csokis #87134 üzenetére
Nekem is ilyen kábelről üzemel hibátlanul a 3070 Suprim X. Egy kábelen 2x6+2pin .
Húzni is kipróbáltam, azt hiszem 320W-ig tudtam terhelni, semmi baja nem volt.
UV mellett használom azóta, ingame 150-180W, benchmark alatt ~200W.A leírtak alapján inkább borzasztóan throttlingol a kártya és túlmelegszik.
GPU-Z-vel egyszerűen meg tudod nézni a GPU és a hotspot értékeket. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Henker2 #87065 üzenetére
Kérdés milyen játék és beállítás.
Nekem egyelőre elég a 8GB, de a legújabb, amivel játszottam az a GOW fullon 90FPS-el natív felbontáson. Warzone multihoz is simán elég közel 120-144FPS-hez magas textúrákkal, effektek nélkül.
Ha viszont biztosra mennél inkább AMD kártya a 12GB VRAM miatt. Persze Raytracig akkor offos. Ennél a kategóriánál mondjuk zöld oldalon is. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
válasz
traktorgumi #86963 üzenetére
Tennél fel képet a beállításról, illetve a felpörgésekről is?
Nem terheli meg olyankor semmi, ha felugrik? Mi a pontos típus, idle fan stoppos lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple MacBook
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Sorozatok
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- MSI RX 580 8GB GDDR5 256bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- MSI GTX 1060 3GB GDDR5 192bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- Gainward Panther RTX 4070 Ti Super 16GB GDDR6X 256bit!! Beszámítás megoldható!!!
- Eladó ! /Jótállással/ RTX 3060Ti 8GB videókártyák! (EVGA, Founders Edition, Palit)
- Videokártya pasztázás és padolás csúcsminőségben!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest