- Kikristályosodik a Razr 60
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
mefistofeles #87503 üzenetére
Ez nem fogja annyira megrövidíteni az élettartamát, hogy csak emiatt tönkremenjen idő előtt. Nem tesz neki jót, de a gép felépítményéből azt gondolom, hogy nem épp 20+ évre tervezed.
-
Pikari
veterán
válasz
xtremist #87389 üzenetére
Továbbra sem a 6700xtdet kifogásolom, hanem a hozzászólásodban lévő szakmaiatlan megfogalmazást a 256 bitről. Le kellett volna írnod, hogy bár xyz kártya nem 256 bites, hanem csak xyz bites, de - beszúrhattad volna arra a pontra azt a képet, amit utólag ide másoltál - ahelyett, hogy egy könnyen félreérthető kommentet tettél arról, hogy a 256 bit nem számít, amit esetleg valaki általánosságban véve fog értelmezni.
-
Pikari
veterán
válasz
xtremist #87381 üzenetére
Ez így van, ezért nem kellene 256 bitesnél szűkebb busszal szerelt kártyákat ajánlgatni 2023-ban AAA gamingre olyan félrevezető módon, hogy "semmit se számít". Ezek utoljára 2002-ben tudták kiszolgálni az akkori high-end igényeket (ti4200 és társai). Ha azt mondod, hogy te 160, 192 ,128, akárhány bites kártyát ajánlasz valakinek egy adott gaming felhasználásra, akkor egyértelműen meg kell indokolnod, hogy az adott modell miért jó annyi pénzért..
-
Pikari
veterán
válasz
kolopele #87339 üzenetére
Volt hasonló jelenségem egyszer, már ott tartottam, hogy szétverem a kártyát, aztán kiderült, hogy valamiféle kijelző firmware hiba. Másik kijelzővel megszűnt a hiba. Aztán átkötve VGA-ra a képet, a jelenség megintcsak megszűnt. DVI-vel vagy Display Porttal megint kaptam a jelenséget. Egyszer csak minden előjel nélkül megszűnt, és már vagy fél éve nem találkoztam vele. Nálam nem vörös, hanem zöld bevibrálás volt... igaz, nekem nVidia okozta a jelenséget
-
-
Pikari
veterán
válasz
Spizzi #87304 üzenetére
Egyszerűen olyan mintha ezekhez a régebbi játékokhoz nem lenne driver vagy nem tudna mit kezdeni vele
Remekül összefoglaltad egy mondatban a radeon életérzést (windows alatt... a linuxos driverek jobbak). Az nvidiához képest kb 50%-al rövidebb terméktámogatási intervallumot ne is említsük.
Valószínűleg 1-2 driver release múlva majd kijavítják, és mindezek jól fognak menni. És cserébe más játékok fognak hasonló bugokat produkálni.
-
Pikari
veterán
válasz
fpeter84 #87264 üzenetére
Gondolom arra gondolt, hogy az nVidia kinyírta az SLI támogatást a driverekből és a hardverekből már évekkel ezelőtt. De a 760 túl régi ahhoz, hogy ez érvényesülhessen. Amúgy ahogy írod, nincs értelme 50%-al több áramot elfüstölni +15%-ért. Kísérletezgetni persze jó.
A Fermi és Kepler kártyák úgy öregedtek, mint a jó bor, ellentétben a tejként öregedő Radeonos versenytársakkal. Én is mind a mai napig Fermi alapú kártyát használok - jobb híján - de már sajnos nagyon érezni rajtuk azt, hogy elavultak. Jövőre lehet, hogy nyugdíjazom majd, de amíg tart steamen a dx11 korszak, addig nem váltok.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #87212 üzenetére
Nincs. A DVI jel analóg része megegyezik a VGA jellel.
-
Pikari
veterán
válasz
Henker2 #87037 üzenetére
Bármelyiket. Komoly sebességprobléma a 2. gen i3/5/7 intel procikkal, vagy afölött már nem jelentkezik a játékok futtatása során. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lesz procilimited sehol sem, pusztán azt, hogy ez nem igazán szempont a videókártya vásárlás során. Azon viszont érdemes elgondolkozni, hogy a büdzséteket mindenáron videókártyába akarod -e tolni.
-
Pikari
veterán
válasz
Szupercsirke #86959 üzenetére
Valós, de ezzel nem kell foglalkozni. Marad elég sávszélesség ahhoz, hogy ki tudd használni a videókártyád teljesítményét. 1-2%-os sebességkülönbségekről beszélünk.
-
Pikari
veterán
válasz
CsabaSteel #86916 üzenetére
64 bit: belépőszint
128 bit: középkategória
efölött: felsőkategória -
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #86792 üzenetére
ha rányúlsz, attól is elkussol a cicergés általában
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #86785 üzenetére
Ha ettől félsz, akkor használj gumikesztyűt.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #86727 üzenetére
2 éve próbáltam különféle youtube h264 kényszerítős bővítményeket, de egyik se működött. ettől függetlenül működik még a h264 a youtubeon, de a bővítmények nálam semmit se csináltak.
emellett fontosnak tartom megjegyezni, hogy néhány éve a youtube lefelezte a 720p és az alatti videók bitrátáját, szóval nagyon fosul fog kinézni függetlenül a kodektől.
-
Pikari
veterán
válasz
Magicrat #86645 üzenetére
Szerintem helyes a diagnózisod. Ettől függetlenül a cpu lehetne hűvösebb is. Pasztázd újra, vagy rakj be egy plusz ventit a proci mögé. Bizonyosodj meg róla, a vrm is némi légmozgáshoz jut. A gpu hőmérséklete rendben van.
Hogy mit lehetne tenni, hát nem sokat. Az ilyen játék közben elszáll dolog az tipikusan egy csúszós lejtő. Egyre hamarabb fog elszállni, végül már desktopon is el-elszáll majd, vagy szemeteli majd a képet. Egy dolgot lehet tenni, ami vagy megoldja, vagy nem: 100 mhz-el lejjebb húzod a GPU-t és a VRAMot.
-
Pikari
veterán
válasz
ricsi99 #86636 üzenetére
kicsit olvass utánna a témának
Utánaolvasás? Nem tudom, mit zagyválsz, de én olvastam utána. Méghozzá a gyártó által adott manualban olvastam el a specifikációkat. Ha rajtad múlt volna, már fujattad volna ész nélkül kontaktsprével az alaplapot.
Jó dolog, ha segíteni akarsz másokon, de ne ész és fogalom nélkül, és ne elsöprő egóval tedd.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
carrionxxx #86631 üzenetére
utánanéztem az alaplapodnak. a hivatalos manual szerint nem támogat pci-e 4.0-át. innentől kezdve ne csodálkozz, ha nem működik. sőt, a processzorodat se támogatja. valószínűleg azért dobja vissza 8x-re, mert nem tudja, hogy mi az.
szóval nem hiba, hanem nem kompatibilis vele.
de mint mondtam, ez 5%-ot se jelent, úgyhogy nincs miről beszélni.
-
Pikari
veterán
válasz
carrionxxx #86627 üzenetére
Akkor ez valószínűleg alaplaphiba. De sokat nem vesztesz vele, talán 5% teljesítményt max.
-
Pikari
veterán
válasz
carrionxxx #86619 üzenetére
Ez automatikusan történik. Terhelés alatt lehet, hogy 4.0-ra és 16x-re kapcsol. Érdemes megnézni úgy, hogy ablakban elindítasz egy játékot, és úgy nézed meg, hogy mi a helyzet.
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #86616 üzenetére
Sokféleképp eldobhatja a driver magát, ezért ezzel kapcsolatban én nem akarnék jósolgatni. Inkább azt tudnám javasolni, hogy pasztázza újra a cuccot. Ha ez nem segít, akkor próbálja lehúzni az órajelét a kártyának. Ha az sem, akkor nagy valószínűséggel bga hiba.
-
Pikari
veterán
válasz
bencze #86580 üzenetére
vegyél itt hardveraprón valami nvidia gtx 680 vagy hasonló kártyát, vagy valami hasonlót, lényeg, hogy 200w körüli legyen, és kifogástalanul működjön. rakd be másodlagos kártyának (hátha nem tud róla bootolni a gép), aztán a windowsban tiltsd le a 6900at, és használd ezt. ha a misztikus leállások eltűnnek, akkor tényleg a videókártya volt az. ha nem tűnnek el, akkor alaplaphiba vagy táphiba.
-
Pikari
veterán
válasz
bencze #86574 üzenetére
Nem bántásból mondom, ne értsd félre, de ha több ezer eurót adsz ki egy termékre - legyen az akár egy autó, egy traktor, vagy épp egy gamingre használt luxutermék, akkor nem árt legalább ennyit félre tenni az életben tartására, mint amennyi maga az ára volt.
Lehet építeni olyan gépeket is, amik nem karbantartásigényesek, és elvannak úgy 10-20 évig, hogy szét se kell szedni őket. Az irodai célra szánt munkaállomások, kisebb szerverek már kis szerencsével ilyenek. De gamingre ez nem megoldható, mert ha még ki is bírnák addig pl a gamer videókártyák (nem fogják), addigra bőven elavulnak (még ha nyers erőben nem is, szoftveresen mindenképp).
Egy célirányosan gamingre összerakott gép esetén 1 év után már mindenképp komoly karbantartások fognak kelleni, eleve minden ilyen egyszerhasználatos minőség bennük.
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #86572 üzenetére
a cpu/vrm hővédelmei hardveresek, azt intézi a hardver, vagy a bios. ezzel szemben a gpu esetén már nem ilyen egyszerű a történet
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #86567 üzenetére
Azt el tudom képzelni elméleti lehetőségként, hogy a driver kér egy acpi shutdownt. De ez nem hardveres védelem. Ha ez történik, akkor az gondolom ott lesz az oprendszer naplófájljaiban. Ilyet még nem tapasztaltam.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Dark KillerX #86261 üzenetére
Nálam az összes radeon kártya 9800protól kezdve hd5xxxig bezárólag, amit láttam, érezhetően elmosódottabb képet adott, mint az nvidia megfelelőik (főleg a betűk szélén látni az elmosódást) bármilyen monitoron és bármilyen kábellel is néztem. Nem tudom, hogy a mostaniak milyenek, de én nem várnék komoly képminőséget ezektől.
-
Pikari
veterán
válasz
Wasquez #86169 üzenetére
Valami olyasmi van, hogy egyben maximum 256 mbyteos blokkok mappelhetők be a pci-e irányába (de ne kövezzen meg senki, ha hülyeséget mondok), aztán emiatt ha nagyobb memóriaterületekhez akar a gpu hozzáférni, akkor folyamatosan túzátatni fogja a kernelt a mappelgetés miatt. A rebar ezt oldja meg.
-
Pikari
veterán
válasz
moongoose #86078 üzenetére
Ha nem kábel hiba, akkor értelemszerűen pont, hogy nem orvosolható, hiszen ugyanez fog történni a másik monitorral is.
Javaslom beállítani 800x600-ra, eszközkezelőben kitörölgetni a monitort, a driverben a felbontások résznél ha lett bármi egyéni beállítva, akkor kitörölni a speckó profilokat, ilyesmi.
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #86068 üzenetére
A noname paszták és a 10x drágább csodapaszták között kb 5% különbség van.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #86052 üzenetére
Nekem a kb 8 évig a fő gépemben használt, overckoclokt radeon 9800pro-mon volt barnult feketére a molex (a kártyán is, meg a tápon is) az amperektől, meg a hőhatástól. De attól még működött rendesen
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #86048 üzenetére
A 220as hoszabbító esetleg felgyújtja a házadat. A gagyi 6 vagy 8pin pci-e elosztód meg max kicsit odakozmál a műanyagnak, azért nem mindegy
-
Pikari
veterán
válasz
DeathAdder #86039 üzenetére
Én unigine heavent szoktam rájuk dobálni, és futtatni 10-15 percig.
-
Pikari
veterán
válasz
Turó Kálmán #85965 üzenetére
Egyáltalán miből gondolod, hogy a gépen hiba van? Nem törvényszerű, hogy az adott programok vagy játékok nagymértékben kihasználják a GPU-t.
-
Pikari
veterán
válasz
Turó Kálmán #85945 üzenetére
Ha pl 1 db 8 gigás sticked van, akkor nincs dual channel, ami ezeknél a processzoroknál már jó pár százalékkal visszafoghatja a sebességet. Szóval érdemes lehet esetleg 2 db 8 gigás stickre átállni, az adhat pár extra fpst. Az alap problémát nem fogja megoldani, de mérsékelni fogja.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #85767 üzenetére
Biztosan van valami turpisság. Pl az nvidia fermi kártyák esetén általában a venti olyan 89-90 fok körül kezd el csak felgyorsulni, és kb 95 fok után tolja fel 100%-ra a vezérlő a fordulatszámot.
Először azt hittem, hogy az nvidia meghibbant. De aztán rájöttem, hogy a fermi kártyák csak-csak nem akarnak megdögleni ettől az üzemi hőmérséklettől immár 13-14 éve.
Alaposan megtapogatva a kártyát működés közben aztán rájöttem, hogy ami itt 90-95 foknak van mérve, az más, régebbi kártyák esetén (pl 4850, 8800gt, hd5670) csak 75-80 fokos értéket jelent.
Hőkamerám nincs, de erős a gyanúm, hogy az nvidia a chip belső hőmérsékletét, azon belül is a legforróbb hotspotot próbálja meg felbecsülni, míg a korábbi termékeknél egyszerűen csak van egy hődióda a nyákon, ami alapján az ottani aktuális hőmérsékletet veszik figyelembe.
Más logikus magyarázatot nem találtam a dologra, mert a fermi kártyám azóta is megy, a papíron 15-20 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten járó 5670 meg pár hónap után szétfőzte magát.
-
Pikari
veterán
Abu nekem a multkor azt mondta (de kár, hogy nem lehet embereket betaggeléssel beszélgetésbe summonálni), hogy a gpu felületének bizonyos részei forróbbak, mint más részek, és valószínűleg ezek lehetnek azok a bizonyos hotspotok, amiket a hőmérsékletfigyelő program kimutat(ni szeretne).
-
Pikari
veterán
válasz
mSchumi87 #85689 üzenetére
A 4060 egy olyan kártya, ami az éppen aktuális új havi 1-2 db aaa divatgamehez már kevés (többek között a vram igény miatt).
Az összes többi 1-2 millió db piacon lévő játékhoz pedig nagyon overkill, kb ágyúval lőni verébre...
Jobban jársz, ha nem költöd el azt a 140 ezer forintot arra a videókártyára. Ha szükséged van most valamire, akkor inkább bugázz hardveraprón valamit 40 ezer körül, aztán várj arra, hogy normálisabb, videókártyák is megjelenjenek a piacon (lehetőleg legalább 16 gb rammal).
-
Pikari
veterán
válasz
mSchumi87 #85683 üzenetére
A tudományos, technológiai hátterét a dolognak a többiek már elmagyarázták.
Annyit tennék hozzá, hogy régen 64 bit volt a belépő szint, a 128 bit pedig a csúcs (kb 2003-ig). Manapság a 64 bit a low-end/irodai, 128 bit a középkategória alja, afölött (160, 192, 256, 320, 384 bit, stb) meg a felsőközép és csúcskategória található.
Egy 256 bites kártya (és a hozzá tartozó chip) gyártási költsége valamivel nagyobb, mint pl egy 128 bitesé. Ez egy adott termékvonalon belül kb meghatározza azt is, hogy mit várhatsz az adott terméktől. Nyilván a 256 bites az, ahol többet áldoznak a gyártásra, a nagyobb teljesítmény elérése végett.
Attól függ, hogy mire kell. Ha csak youtubeot nézegetsz, szöveget gépelsz, grafika-intenzív dolgokat nem használsz, akkor teljesen jó egy olcsó, passzív, 64 bites kártya is. Sőt, ilyenkor az a legjobb, legköltséghatékonyabb, legkisebb fogyasztású alternatíva. Ha játszani akarsz, akkor mindenképp 128 bitesnél szélesebb memóriabuszt használó kártyát vegyél. Ha nincs ilyenre pénzed, akkor maradj a 128 biteseknél, de ÁLTALÁBAN jobban jársz egy pár generációval régebbi 256 bites kártyával, mint egy újabb 128 bitessel, de nyilván utána kell nézni a teljesítményének, mielőtt megveszel egy olyat.
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #85623 üzenetére
Volt hasonló gondom, igaz nem számítógépes, hanem háztartási készülékkel. A webshopon, ahol vettem, a garancia menü nem volt ott. Ezért kapcsolatba léptem azzal, akinek a neve a számlán volt (a forgalmazó), és szó nélkül cserélte.
-
Pikari
veterán
válasz
razor1010 #85542 üzenetére
etil alkohol = úgy kérd ki, hogy koronavírus ölő alkoholos fertőtlenítőszer, ebben 95%-os etil alkohol szokott lenni. én azzal szoktam az áramköröket pucolgatni.
de vigyázz, mert van egy másik fajta is, aminek csak ilyen 30%-a etil alkohol, a többi valami baktériumölő meg ilyen szarok vannak benne, na az nem annyira használható, mert visszamarad utána valami trutyi.
-
Pikari
veterán
válasz
Czimby #85405 üzenetére
Gyártótól függ, hogy tényleg igényli -e azt a plusz két pint. Az is lehet, hogy az a két pin be sincs húzva sehova, vagy a kártya hátulján össze van kötve.
Van olyan kártya, ami elindul, de warningot ír ki, és a max performance level helyett egyel alacsonyabb performance levelben fut.
És persze van, ahol ténylegesen detektálja a bios (vagy valamilyen áramkör), hogy be van -e kötve a két pin, és bootnál errort ír ki, vagy sípol a kártya.
(és vagyok persze én, aki a kártya hátulján összeforrasztja a pineket)
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #85350 üzenetére
Igen. Addig nem swappel semmit, amíg nincs rá oka, hiszen az masszívan lassítana.
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #85347 üzenetére
nem számít különösebben. ami épp nem kell, az a vramból ki van swappelve a normál ramba, vagy swapfájlba. szóval simán elvagy akár 256 mega vrammal is, ha a használni kívánt játéknak (szoftvernek) elég, és a felbontás is eléggé kicsi.
-
Pikari
veterán
válasz
pandras83 #85268 üzenetére
Én szivesen telepakolnám a gépet több db sok terás ssd-vel, csak nincs kedvem elkölteni rá egy családi ház árát. De olyan valóságtól elrugaszkodott javaslatokkal én is elő tudok rukkolni, hogy ha pl fáj a hátad, akkor repülj el egy luxemburgi hátklinikára, ahol egy magánkórházban teljes ellátás mellett megctzik 8 millió forintért.
-
Pikari
veterán
válasz
Aprósólyom #85264 üzenetére
Mit próbáltam? Az SSD-t? Persze, van egy 1 tb-os SSD-m a laptopomban, kb 5 gbyte szabad hely van rajta.
-
Pikari
veterán
válasz
BreakDown89 #85257 üzenetére
Más játékkal - itt a kulcsmondat. Igazi játékokkal kell játszani, nem 144 gbyte-os interaktív AAA mozifilmekkel, azok csak pár gigásak
-
Pikari
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Kikristályosodik a Razr 60
- Milyen routert?
- HP notebook topic
- Tőzsde és gazdaság
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Hálózati / IP kamera
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3003
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest