Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Jahno

veterán

válasz tvamos #34704 üzenetére

Makró az mindig ilyen volt. Nekem évek óta kedvencekben van egy csápos vaku (újabb bigyó amit cipelhetek), odahaza meg hamar beröffentem a halogéneket, ha úgy tartja kedvem. Van kis hordozható LEDes lámpám, meg legalább 3 féle világításom.

• Jahno

veterán

válasz tvamos #34702 üzenetére

Az meg úgyis előtéttől függ, nem lehet vele számolni. Felrakod, belenézel, múkod. Mélységélesség meg nem sok lesz.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34698 üzenetére

Épület is már hasonló igény, kell a látószög meg aztán bizonyos típusú obi, amiből még nem volt Laowa Fujira, csak sok másra, most annak is fillérre pontosan ugyanaz az ára, minden platformra. És itt megint MFT hátrány van, 220ezresért megkapod a kicsit szűkebb látószöget egy spéci torzítás mentes halszemmel, amit FF-re mérve nagyobb szöggel még pont normál obival és nem halszemmel 100ezresért. Használt ára meg 50ezer körül, hogy a két végletet mondjam.

Laowáknak eddig megkérték az árát, de ez ilyen, valamit valamiért. Eddig a 12esről álmodni sem lehetett 400ezresért, most meg kijött a BS9, így gyorsan átírtam a sort az Ekcel táblázatomban :C

Ha meg már ilyen helyre egyszer eljutsz, akkor igényli ezket a bőven 28-35mm alatti gyutávokat, meg mindent is:

• Jahno

veterán

válasz Grillo #34693 üzenetére

Az egy hulladék. Ezért is van belőle 2.5 :-P Csak másra való (:- Azért majd csillagjárózni jöhetsz, szólunk.

És valld be, hogy ezek picsa jó szögben vannak. Akkor kapsz kávét.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34694 üzenetére

Tátrát csak koca módon másztam meg, pár sör elég volt hozzá :C

Az úgy kezdődött, hogy mikor megyünk ide-oda és én mentem havercsajért, akkor folyton beszóltam, le kell húzni egy kávéra. Hozott le nekem, bepakoltunk kocsiba, indulás. Aztán Tátrába menet dobtam egy hatost, esti fotózás, meglepetésnek vittem rendes kávét, azóta amikor csak lehet akkor viszem és főzünk egyet.

" minél több dolgot cipelsz magaddal, annál kevesebb képet készítesz."

Ennek mi köze hozzá? Ráadásul direkt gombászni mentünk, még párásítót is vittem. Ha meg pont egy mini állvány kellene, akkor még több kép lesz, mint inkább nem, szóval nem értem. Aztán mégis lett gombás kép LED szalaggal. Kis minimál vacak. Bár ilyennek azért 15 kilót hamar össze lehet szedni. Aztán túlvariálásnak tűnik, de ha adott szögben valami nem jó és segíteni kell, akkor nem jó.

Gombászni is nehéz, mástól jó képek vannak, előző évben meg azt szívtuk be, hogy nem volt háttér mert nagyon emelkedett a talaj és előtte sem volt annyi hely, hogy a géppel odaférjél, minden körben gazos, bokros, összevissza nőve.

Főztünk kávét a Hősök terén és még egy Starbucks kávézó előtt is a padon :DD Kicsit megállunk, dumálunk is, segít összerendezni a gondolatokat. Tabletta tényleg nem akkora poén :-/

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34688 üzenetére

Na, M4/3 és tejút persze, hogy érdekes, de nézd meg, hogy most az az obi 300ezer használtan és "a stack of 10 images " Alatta meg "Stacked Milky Way shot. 20 images shot " Ebből meg is lett a tejút alja. No, akkor el lehet dönteni, hogy ha ez a cél akkor kicsit más műszaki paraméterek mellett, de egy expóból jóval nagyobb kivágást csinálsz egy 50ezres obival (most vettem vidéken, úton van) FF vázon.

A kép is érdekes, mert a szélén be vannak mozdulva a csillagok és van benne egy baromi fényes objektum, ami értelmezhetetlen.

Aztán MFT közt is van különbség, mert pld. az eddigi Panáim nem bírták a záridőket, eszméletlen csúnya zajos lett a kép már 1 perc környékén is. Én a követőt/panorámát nem érzem, sem beruházni sem megtanulni nem szeretném és éppen elég ha ezt kiszórakozom.

Fujinál viszont besírás, hogy mit tudott a szenzor és ennyi tartalék van benne. Ahhoz képest világba lehet fikázni, kilóra megesz 1-2 régebbi FF vázat meg az összes M4/3as fostaligát. Zajban, mindenben.

Panától lehet nincs is kéznél képem, annyira felbasztam az agyam, hogy egy nappali hosszú záras képből csak zaj lett, annyira melegedett a szenzor.

E2esnél elszámoltam a záridőt, hajnal 2kor kimentem falu határába tesztelni és 40 perces expó ilyen lett egy 10 éves fostaliga ASPCvel. Egyik M4/3 sem lesz a közelében, soha.

Ebből RAWból még egész értelmesre vissza lehetett húzni. Mármint a körülményekhez képest. Előszedhetem azt is, ha érdekel valakit meg azt, hogy ezek mellé a M4/3 mit tudott felmutatni akár csak 1-2 perces expókkal. Ja, másik gépemnél 128 másodperc a gyári korlát, akkor lekapcsol és vége.

Viszont az sem az igazi a Fujinál, hogy 30 másodperc felett teljesen bizonytalanul csinálta az expókat, összevissza záridővel, az ilyenkor nekem nem nyerő, hogy évente van pár alkalom, rákészülök, elmegyek a világ faszára, kitalálom, 3+ órás expók és akkor megzavarodik és nem lesz jó, mert a váz úgy gondolta. Odahaza tesztelgettem, meg ilyenkor kimentem a mező szélére, mentek bele feleslegesen a 2ezer expók és nem lettem vele előbbre, valami vas/SW hiba, szar, ez van.

Stackelt képből meg van n+1 ez FF váz 24mm: [link]

Arról nem is beszélve, hogy az Oly nagykövet kb. lehülyézett, hogy minek ilyen FF imádat meg varázslat, a 12-40 pro mindenre is elég és kussoljak. Aztán nem kellett 1 év, megjelent Ff Sonyval nyálat verni, akkor visszaidéztem saját magát és ki is basztak az Olys csoportból. Na jó, ott ilyenben elég sok volt a rovásomon, de hát tudjuk már hol a helyünk.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34688 üzenetére

Városban és épületeknél is hamar rájöttem, hogy bőven 20mm alatt kezdődik az élet. Ha nagy a tér akkor azért, ha szűk akkor meg azért :C

Laowákhoz képest occsó kínai obi, saját képből is ugye ott a Kelenföldi erőmű, Inota, egyéb dolgok? Rögtön látszik a képeken ha sokan megyünk és ugyanazt többféleképpen meg mással lefotózzuk. Én szeretem a halszemet meg ha görbül, de az néha hátrány is. Itt bukott ki először, hogy a M4/3nak elértem az alját.

Most ez van bekedvencelve, 9mm, FF. Igaz nem fényerős meg semmi, de teljesen korrekt képe van, kb. 150ezer pénz. Majd lesz saját képem is, addig nesze mástól:

Azért ez a Bazilikás rendben van és egyenest tart. Én meg itt makettkedtem a Fujis nagylátóval és elszomorodtam. Ez is attól függ mit szeretnénk, de én általában ilyesmiket.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34682 üzenetére

Kb. ezekre, de ne kapkodd el. 28-200at kihagynám, főleg ennyiért.

24-105re meg páran elsírják magukat, ha mutatom mennyiért vettem akciósan:

Az a 85ös picsa jó, 200-ért van a 220voltban is. Erre mondta haversrác, hogy 35 és 85, világból ki lehet vele menni. Itt azért még gondolkoznék, hogy Sigmából mi adja ki, vagy esetleg az olcsóbb Viltrox vonal felé mész. Ott már a képminőség meglátszik, itt-ott szokták köpködni.

Tavaly 400-ért sikerült használtban beújítani Sigma 1.4/35 art-ot, az atom jó, meg egy ilyen 85ös Sonyt.

Egyelőre ne kapkodj, sok víz lefolyik a Dunán, kicsit nézelődni kell, úgyis tanulni is akarsz meg mittomén.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34678 üzenetére

Szendvics nem nagyon szokott velem jönni, nagyon erős terepre zabfalatokat meg hasonlót viszek, de általában az a pakkom, hogy nagy hátizsákba a vakuk, tartozék, mini állvány, LED lámpa, egyéb sallang (KVfőző :-P), oldaltáskába a gépek+obik. Próbálkoztam Vanguard Biin cuccal, ami melltáska és egy gépnek jó, de mindig más a megfejtés. Aprólékoknak sok zsebes mellény és combtáska.

Általában eltúlzom, de míg bírom addig ne legyen olyan, mint 1-2szer, hogy meg tudtam volna valamit csinálni, rálelkesedtem, kicsit szoptam és valami minimális dolog hiányzik.

Most táskákkal nagyon jobbra húz minden, nézegetem a mindenféle katonai taktikai öveket, amivel bal oldalra lehetne tenni valamit mindenféle cuccnak.

Már csak fotózni kellene megtanulni :DD

Hobbiba és kreténségbe minden belefér, ezt pld. havercsaj csinálta csak én raktam össze a hátteret és a világítást. Ha már a PS nem a barátom, akkor LEDfüzérrel megcsináltuk a hátteret, előtér meg LED lámpákkal derítve és nyersen ilyen lett:

Ezért mondok mindig 2 féle opciót, hogy ha meló és termelés van akkor kölcsön cuccok, prémium obik, A1, satöbbi. Ehhez kitobi, occsó halszem, egyéb lófasz, csak ne lennék ennyi mindenre rámozdulva, mint a csillagos égbolt és a tejút fotózás. Azzal alkalmatlan felszereléssel elég sokat próbálkoztam, mert mindenki azt magyarázza, hogy nem a cucc számít :DD

• Jahno

veterán

válasz Stauffenberg #34684 üzenetére

"Felmész az Ebayre, német aukciós oldalakra és van választék, de még az MPB is ott van, "

Erről is írtam. Ebayt nem preferálom 1-2 rossz tapasztalat miatt, mbp jó, nézegettem rendesen.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34683 üzenetére

1.4/16 egész jó, lásd a fenti kivágások. Mintát mutathatok, olyan 3200-tól mehet az ISO, de itt is az van, hogy minél több, annál jobb. Panával még a sima csillagokkal is megjártam, mert nem szereti a hosszú zárat. És minél kisebb a gyutáv, annál több záridőt bír az sem hátrány.

El lehet menni a világba, amit nem tudsz megfizetni. Ez 16mm és lesz még jobb is:

Ebből 14mm FFre 100ezer forint a beruházás, elég szar arány lett de nehéz összehasonlítani.

Viszont a "tök átlag" nem is biztos, hogy létezik. Eredeti kérdés az épület is volt és igaz eddig az sem nagyon létezett, de az a 9mm obi 150ezresért elég jó vétel lett a piacon, kívánja gyorsan az FFet is.

Legfeljebb ha úgy vagyok terepen akkor megcsinálom kisebb és nagyobb gyutávval is.

• Jahno

veterán

válasz gabus1985 #34676 üzenetére

Csoda ha ennyiért cserélik, de ez Nikon szervíz ajánlata vagy maszeké? Pentaxosok azzal szívnak, hogy nincs gyári alkatrész és az utángyártott is szarakodni kezd, nem bírja sokáig.

Lassan 20 éves gépnél elgondolkoznék, hogy esetleg egy fele ennyi időset vagy másikat vegyek, D90 is csak 2 évvel újabb és ennyiért már néha látni, vagy igaz nem 2számjegyes, de D3300 szintúgy kevesebb és akkor az életkora is. Nehéz ügy. Obit ezt-azt javíttattam már irreálisan drágán, így gépnél meg ki tudja meddig fogja bírni mivel, itt már minden nap ajándék.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34671 üzenetére

Táska téma külön. Az olyan, mint az állvány, bele fogsz hülyülni. Nekem általában nagy oldaltáskán van, de sok cucc. Órákat lehet róla dumálni, ha csak egy gép meg valami, akkor kézben meg bármiben el van, ha pont-pont közt mész, akkor hátizsák, amit kipakolsz, cserélsz, bepakolsz, 10 méteren belül fotózunk. Városban vannak mindenféle jó melltáskák meg olyanok amiben a gép a hátadon van, mégis ki tudod belőle venni.

Nézzél bátran használtan, mert néha negyed áron kapsz bármit de minden utólag derül ki. Nekem van olyan Cullmann táskám ami vízálló, teljesen jó, de legalább 2 kéz kell a kinyitás használatához, szóval le kell venni, le kell tenni, két kézzel bénázni és utálom. Ebben is csak idehaza tartok dolgokat.

Ha valami olyan rendezvény van, akkor bőrönd és kész, 2 gép lóg az oldalalom, többi látótávban a sarokban, akku vagy vaku zsebben, övön. Városban oldaltáska, attól lassan alakul is egy gerincferdülés, de hát valamit valamiért.

Nézd egy darabig a piacot, aztán kiderül. Nekem a hazai új cuccok elég drágák is, mellékesen amibe szélességben beleférek, az speciel túl magas és az elválasztó rekeszek alja nyitott, így apróságot egyikbe sem lehet rakni, oldalzsebe pont ellentétesen áll kézre, az aprólék tartókból meg vagy a mozgáskor, vagy nyitás közben esik ki minden, de ebben a méretben nem volt más lehetőségem. Már azon agyaltam, hogy csináltatok méretre.

Ha megnézed, akkor vannak ilyen okosságok (egy ilyet szintén megleshetsz ha érdekes), ebből úgy ki tudod venni a gépet, hogy a hátadon van:

[link]

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34671 üzenetére

Ha környéken vagy és IIIast veszel, akkor egy kitobit valamerra távra akár tudok is adni rá kölcsön, hogy ismerkedj a dolgokkal.

Esetleg nézd meg a 24-105öt. Haversrácot idézve "BS9 + 24-105 és nagyjából meg is van."

"Kiballagnak valahova (vagy beballagnak egy stúdióba) portrézni és 35 + 85 -el mindent meg lehet oldani. Amúgy ott tényleg."

Egy semmiképpen nem elég a szögek és a többi miatt, bár van a piacon olyan aki nagylátóval és halszemmel portrézik, de arra nagyon rá kell állni a szemnek :-D

Teljesen más technika. Amúgy haver nevében megígérhetem, hogy épülehez egy manuális Samyangot, nagylátót meg a BS9et nálunk ki tudod próbálni, ha elérhető távban vagyunk egymáshoz. Ott elég belenézni a 4 obiba egymás után és érteni fogod, amit most nem látsz, ha meg városliget és metró játszik, akkor főleg.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34668 üzenetére

De nekem nem 28as meg 35ös kell, mert azok vannak és Panára is itt volt a 14es, ami ugye pont 28 (lehet megnézem a teljes Flicker albumom gyutáv összesítését). Nekem ennél nagyobb kell, mert a Sasbérci kilátó sem fér bele normálisan, meg az a csoda absztrakt villanyoszlop, amit mutattam amitől úgy látszik, hogy a nagy átlag az más, mert én 28mm-el egy átlag utcára nem tudok kimenni ezért is raktam be az összehasonító képet:

Persze, azóta lett rá, csak a másikra több és olcsóbban. Vagy másra előbb kijött és ez meghúzta a használt piacot is, Fujinál meg a nagylátónak most ment le az ára valamikor, mikor az újabb széria megjelent. A 12mm-es fixre majdnem 1 évig vadásztam. Mikor beszopatott a záridőkkel és kitaláltam, hogy lecserélem, akkor másnap vettem 12mm-t és nem sokkal később 7mm-t is abban az időben egész jó pénzért, mikor mindennek felment az ára. Vázat azóta sem, de ráérek, már lassan befektetés lesz :-D Röhögtünk is Valentin Friccel, hogy majdnem egyszerre tettük ki és gyártjuk a konkurenciát. Ha meg eltelt 2 év, akkor a másik pont ennyivel van előbbre.

Ha nem is azon a majdnem 20ezresen múlik, amivel olcsóbb is volt az obi, itt nekem inkább az elérhetősége számított, egyikre rendszeresebben és sok helyen volt használtan, másik platformra meg nem. Holott elvileg létezett. Pesze most rá lehet keresni Ebayen és mutatni linket, aztán vagy lesz vagy nem, de idehaza évente 100ezer feletti hirdetést minimum átnéztem....

Ebayt pár szívás amit annyira nem szeretem, de néztem ott is, meg helyi csoportok, mbp és társai, vergődtem egy ideig és néztem most is és érdekes, hogy amit akkoriban kb. használtan is megvettem volna annyiért, azért most egyenlő az ára az összes márkára, mert az új kb. 30%ot esett. Ezzel nem számoltam egyedül, hogy itt valami akár olcsóbb is lehet valamikor.

Ha most nézem az aktuálisat nekem, a 14mm környéki látószöggel, akkor egy idősebb FF váz + obi olcsóbb, mint a T3as, de pld. ha ASPC, akkor 200ezer körül tele van a piac vázzal is, míg Fujiból már nem annyira. Csak azért nem ruháztam be még 200-ért rá és jött az E1-2-T1 meg társai, mert ha valami más is beesne, akkor ne legyen korlátos, nem 2 hónapra terveznék vele, hogy majd eladom meg sírok, hogy csak kicsit kellett volna rárakni.

Fuji fókuszát ha minden igaz akkor ebben a hónapban megint kipróbáljuk színházban, mert egy teszt nem teszt, meglátjuk mennyit megy félre. Ezt előre én sem sejtettem, mert nem túl bonyolultak a körülmények és egy mérés nem mérés, mi is bármit elnyomkodhattunk rajta ami márka specifikus, de azért 3000 feletti expóból ne nagyon legyen kép az erős lett. Legalább ilyet is láttunk :C

• Jahno

veterán

válasz Timer #34664 üzenetére

Na, akkor zsebbenyúlós miatt megint a Sonynál kötünk ki és akkor FTZvel sem kell bohóckodni. Vagy mit is mutattam még az elején ugye a garis A7-IIvel. Bár arra a 24-70 lesz a drágább. Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen, de ha egyszer enteriőr is kell akkor

A7-II: 200.000
    9mm: 150.000
    24-70et most keresnem kellene, egy drágább Art 300k körül van, ebből simán megvenném az F4et is 200.000 alatt.
    Vagy 24-105 abból most vettem újat 220.000-ért

Kb. 550be fértünk bele hirtelen, vagy a garis vázzal még többe, de az obijával el tudja kezdeni amit akar, többi kialakul. F-ből fényerős + adapter az occsóbb lehet.

Persze, hogy szélsőségek, csumpi E1, G5 meg A1 vázakkal rohangálok végletek közt, mikor mi jut.

Nikonnál hasonló lenne ami van rá, Z5 viszont 300 felett bír menni.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34662 üzenetére

Z-re van már 35-150 is ha nagyon megszalad, de akkor írjuk meg az Ekcel táblát. Viszont enteriőrözne, ott most a 9mm-es mindent visz, azt a vonalat mivel lehetne Z-re pótolni?

Többi már lassan kijön másképp is bár elsőre lövésem nincs, hogy Z-re milyen nagylátót. Igazából másodikra sem. Hümmm, valamit nem tudok.

• Jahno

veterán

válasz Stauffenberg #34660 üzenetére

"UWA-ra például van egy régi igásló Fuji 10-24mm,"

Na, ezekkel volt először bajom. Alig bukkant fel 1-1 darab, az is relatív drágán. Pixelt annyira nem szeretnék babrálni, de a Sigma 14-24 pont megfelelt volna FFre hasonló árban.

Ez is olyan, mikor havercsajnak nézegettem F-es occsó halszemet és mint ami sosem létezett. Canonos felbukkan, újabb MILCekre dömping, F-re meg évente 1-1 Ebayen valamilyen állapotban valahol Walimexből.

Akkor megnéztem, majdnem 400ezer, Tamron volt fele annyiért és sejtem, hogy jaaaaj gyengébb minőség, de így is el kellett morzsolni 1-2 könnycseppet, ha előtte a Sigmám 50-ért adtam el és kb. elégedett voltam vele. Akkor vettem meg a Canonos Tokinát, mert az legalább 3 platformra jó és valami majd lesz, de addig multifunkciós. Mondom, hogy ne csináljátok utánam, de meg tudom magyarázni a hülyeségeim :-D

Közben meg egy használt Fuji 10-24be belefutottam, inkább meghagytam havernak nagyon occsóért, sérült szűrőmenettel és belső lencsetaggal. Kaphatott a szájára, de olcsó, műxik. Én akkor már úgy voltam, hogy obit nem veszek a Fujira, kihúzom ezt az évet és meglátom mire jutok. Annak ellenére, hogy ilyenkor úgyis szinte 10mm állásban használtam mindig mindent és csak néha kellett az autófókusz.

Többi X, fixekkel általában nem tudok mit kezdeni. Utcán pont nem jó, egyedül közepes helyen menyecsketánc környékén a 35mm, meg amiket fent írtam. APSC Fujival a 12mm-en előtte egy sátorba nem fértem bele úgy, hogy nyitótáncnál első sor meg legyen. Akkor még elhittem a nálam elvileg okosabbaknak, hogy nem kell kisebb látószög meg egyebek. Többit kiadja az élet. Annyira a minőség sem mindig számít, ha sokszor a 10-18as Canon majdnem ugyanaz, autófókusz, kb. egy hasonlót hiányoltam Fujira. Sony is így kezdte a Sony-Zeiss sorral, más szint, viszont vázak olcsóbbak voltak, jött a brutál stabi vagy ami kell. Eleve a kitobija egész értelmes, cserébe minden is drága volt, csak azóta változott a piac. Akkor körbenéztem mennyiért mennek a használt vázak és olyan arányok voltak, mint most, T3as 300ezer körül, fent meg egy 2 év garis FF Sony nem sokkal drágább kitobival együtt és egész értelmes az a kit. APSCben a 6500 meg bőven alatta és akkor megint megérkeztünk.

Fujira 18-135 obit sem nagyon találtam, 55-200 még lett volna, csak akkor már 1-2 dologgal mással is szívtam, hátevvan. Már majdnem Canonos lettem, mert 55-200 szintén fele árfekvésben kezdődött, de aztán szerencsére nem.

Olyval ugyanígy a nagylátó volt a bajom, jó darabig semmi, aztán használtan a kisebb verzió is ritka, de legalább akkor milliárdért.

Mondom én írni kell egy Ekcel táblát, most iidei évben hozzám csapódott egy A7-III, azt már megtartom, megy rajt a meglévő Canonos nagylátó, de azért sikerült 50esért egy 14mm manuális Samyangot beficcenteni, az nekem most idénre szezonra pont elég lesz hobbizni, 450ezer volt, sírokvaze de elcsábultam. Canonos tán még eladható, APSC obim van pár, lehet hosszabb távon a 150-600 jön nekem szembe de inkább egy darabig kussolok meg így most átfedések vannak és sok vázzal/akkuval rohangálok. Egy rendes tejutas kép azért jó lenne már....

Ez is ugye az a legjobb ami alkotásra inspirál. Hát, nekem nem ezen múlt, nekirontottam én G6al meg Olyval is, csak nem működött :-D fujival legalább működött és baromira jól bírta a hosszú zárat, éjszakát meg mindent. Csak néha nem annyi záridőt csinált, mint amit beállítottam, utána jött csak a többi mert mindig nyomkodom a gombot akkor erre-arra rávesznek és ott már nem akartam Fujira költeni.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34658 üzenetére

Ezek kb. meg vannak, bár sem mindegy, hogy Canonra 20ezresért van alap 50mm-es, Sonyra meg inkább jobb minőségűek vannak, Fuji már nincs olyan jól eleresztve ezzel sem. Igaz 100-150ezer körül van mondjuk akár 1.2-es Samyang is, Fujira kicsit drágább és ritkább. Télen mutattam a különbséget az látványos volt, hogy Tamron akció és minden Fujis cucc 30%al volt drágább, lehet a licensz, vagy igazából mindegy mi miatt. Most a Sigma 10-18 amit emlegettem az minden gépre fillérre ugyanannyiba kerül, amiből max. az lesz, hogy Sony piacon előbb jelennek meg a használtak. Viszont Canonra ezek közül kb. nulla a lehetőség.

Nekem pld. számít a nagy tele, ami Panára pofátlan occsó és kis méret, cipelhető, meg mindenféle hülye képeket gyártok, amihez makró vagy halszem sem árt, ha éppen megművészülök akkor nagy gyutávon nem adja ki. Tegnap kószáltam a mezőn, nem lehetett kihagyni. Most legalább pont volt hozzá obim, mert eddig ez sem fért bele rendesen a távba egy kis méretű oszlopnál:

Össze kellene írni egy Ekcel táblázatba.

Nekem?

FFre 12mm halszem, 14mm manuális, Sigma 150-600, 9mm
    APSCre 10-18 nagylátó, 7mm-es halszem

APSCre rámegy a Sigma akkor már nem kell annyira osonkodni a madarakhoz sem, a köztes távokkal nem tudom mit csináljak, mert a 18-135 kb. jó lenne, csak a Pana 14-140 átfogása eddig bevált, azt meg nehéz helyettesíteni. Többi cucchoz képest meg a 100ezer forintos árával nem is kerül sokba. Valószínű így lenne és még mindig gondolkozom, hogy beáldozzam-e fejlődés irányába a 11-16os Tokinám vagy sem.

Dolgozni meg tök más, pld. fixeket máskor semennyire nem használok, amikor meg "néha jó lenne" azt nem írjuk fel táblázatba, mert a 24-105 marha jó és egy átlagos városi mászkáláson ha kitalálok valamit, akkor 37 különböző obitvázat kellene hozzá cipelni. 35mm-t csak színházban, ha azzal fértem be.

Ez pld. egy átadott anyag, 35mm sok van benne, mert obinak ott volt a tág vége, viszont nehéz összehasonlítani az egészet. Pár 0mm-es gyutávos kép van az manuális halszem benne, pár 10 darab lehet, de kellett és kicsit csaló a 150es vége is, mert A1 váznál néha elég sokat volt a vágás, megapixelből megoldható:

• Jahno

veterán

válasz Stauffenberg #34655 üzenetére

Ebben is igazság vagyon. Bár portrénál azért kis mélységélességgel a szemkövetés baráti tud lenni, viszont ha foglalkozik vele akkor ki tudja még mi nem jön szembe. Beleesik valami futós, kutyás buliba vagy kedvet kap a színházhoz és leshet. Ott nekem utoljára konkrétan a T3ból nem is nagyon esett ki használható kép, időnként úgy elment borért, pedig általában az alap 16-55 obijával rendben szokott lenni. Ismerósnek meg kellett pár kép a csajával, oda is vittem mindent végül Fuji + manuális obival kezdtem el és kezemben is maradt, mellé csináltam még 12 kocka analógot próbaképpen, aztán kész is.

Fuji fókusza azért érdekes volt, mert azt sem mondhatjuk, hogy más körülmények voltak és érzésre a 10+ gép közül az szerepel gyengén. Még haversráccal megvitatom, Nála vannak a nyersek, de Pentax APSC tükrösök, KP, T1, T3, A7-III, R, mindenféle vacak volt egyszerre egy helyen. Az is lehet, hogy még ebben a hónapban megismétlődik, mert azt sem értem, hogy előbb megadták az akkuk mindenben, mint amit eddig megszoktunk.

Mellé meg haver addig mondta, hogy csak a fix 35 és 85 meg fényerő és csak a portré, míg egyszer eljött velünk madarsászni, utána a kertben figyelte az őszapót és ment 200-600at venni, gépet meg most cserélte IVre, mert annak jobb a fókusza. Ezek után én már semmit nem merek mondani, hogy mikor mi a cél.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34641 üzenetére

A "több" obi a Sony összes E bajonettes gépére vonatkozik, A7-től felfelé, de az ASPC és FFre is felmennek ugyanazok, mert egy a bajonett. Nyilván az APSC obi nem rajzolja ki a teljes képkört. Nekem az A7es 10 éves, az akkori kit megy az A7-IIIon és A1en meg most a 6600on is. Meg ami manuálisat vettem rá. Canon ez alatt már kb. 3 bajonettet elzavart, meg szériát, ott van az Mes ami még ki sem nőtt a földből már beszántották, de még hirdetik és árulják, natív obi nincs rá, kész is.

"- EyeAF nem változtatható - " Szerintem a színe. Amúgy baromi rugalmas fókuszmódszertana van, aki belemélyed annak jó, mert mindent is tud, cserébe azért kettőnél több menüpont van.

Akinek méretben kicsi az tegyen rá markolatot :-)

Nekem cipelni még majdnem nagy is, szívesen mennék APSC felé, aminél pld. a 6600ban ugyanaz a szemkövetős fókuszrendszer van és ugyanaz az akku is jó bele, ha véletlenül 2 géppel operálnál a távoli jövőben, akkor ez is lehet egy állapot. Bár addig még akármi lehet. De akár nézhetsz egy 10 éves Sonyt is, 100ezer körül van APSCvel, veszel obit, majd jobb vázat, egy jobb APSC-s kb. 200ezer pénz, bőven a Fuji alatt, jobb obi ellátottsággal és tudsz felfelé lépni, bármilyen Sonyt veszel jó lesz rá az obi. Esetleg ha a fotós csoportomhoz csapódsz, akkor lassan 90%a Sonysta lett, tele minden jóval, így ki lehet próbálni az alja vackokat is (amit én képviselek occsó Samyang, TTartisan és hasonlókkal) meg a csuda 1.2-1.4 fényerős prémium izéket, annyiféle vacak szokott nálunk lenni.

"a fókuszkeret sokszor össze-vissza pásztázott. "

Ilyet Sonyról is olvashatsz, nem is értjük. A Nikont értem, adott viszonyok közt sokkal előbb eldobja magát. Képet nem hoznék ki, ha véletlenül ez a csoport létezik Neked, akkor onnan tudok egy hatástanulmányt mutatni: [link] Meg sok mást.

Ezért mondtam Sonyra a IIest is, hogy nem mai darab, de garis, teljesen jó lehet, aztán egyelőre még úgysem kell sem a szemkövetés sem semmi, IIIasnál is akadtak zár problémák, tavaly óta 100ezrest esett az áruk, ha bejelentik az A7-V vagy valamit, akkor lassan a 4est is meg tudod fizetni. Addig széthajtod a IIest és tojsz a világra.

IIvel annyi nem szórakoztam, de fókuszban kb. a Pana S1-5 környékével lehet párban, pedig a Panára jókat mondanak. Megcsináltam azzal is, amit kellett, de kicsit bizonytalanabbul és küzdősebben.

• Jahno

veterán

válasz nfsu17 #34643 üzenetére

ezt mondom az eleje óta, Sonyra van a legnagyobb új és főleg használt választék is, ergó az még nyomja lefelé a piacot. Ráadásul vannak olyanok, amik másra nincsenek, 1 obival néha 2-3at ki lehet váltani, az sem mindegy.

Canonra semmi nincs, régen is írtam, nem értem az egész üzletpolitikáját, de hát ahol még polcon lehet tükrös gépet árulni újonnan 10 éves érzékelővel és az új MILCek paramétereknek sokszor gyengébbek, mint az előtte lévő és lecserélésre váró 10 éves tükröse, ott sok minden el van baszva. Cserébe van rá dögivel 10-18as nagylátó fruttiért, ami Fujinál nem is létezik és ezért vettem Fujira először adaptert, aztán kis vergődés után hajítottam ki az egészet a fenébe, mert T4-5 körül is mindig azt magyarázták, hogy "ez már jobb lett, mint az előző", holott előtte még az előzőnél is az ment, hogy minek jobb és ez mindent tud, ennél jobb nem kell, most meg már a H2nél tartunk és nem vagyok benne biztos, hogy az is utoléri az A7-IIIast, árban meg obikkal viszont simán. Csak akkor minek nézzem? Olyan, mint a Z8, 3-4szer annyiért majdnem annyit tud és még obi sincs rá :-D

• Jahno

veterán

válasz Stauffenberg #34648 üzenetére

"Fujifilm 10-24mm f/4 ~200k"

És milyen nehéz összehasonlítani az szép egyenestartó 9mm-en, ami FF és 150ezer újonnan, eredeti kínai kivitelben (:- De Fujira is előbb vennék Laowát, amiből nincs nagy választék, míg Sony APSCre most jött ki a Sigma 10-18, egész értelmes áron és sokkal jobb a Fókusza, mint a Fujiknak. APSCvel az épületeknél azért lehet majd küzdeni rendesen.

"mindenki felült a MILC vonatra" egy eléggé lekezelő megjegyzés"

Öreg ősfotósok nyomják, akik nem akarnak haladni a korral és nem értik, hogy teljesen más ha van egy komplett szettjük egy csomó obival és nem akarnak 3 milliót költeni a váltásra, de szép lassan úgyis az lesz az irány, hogy mindent cserél. Itt most arról van szó, hogy most kezdené és mi a fenének ruházzon be kb. kőkorszaki dolgokra meg tükrös obikra, hogy aztán mire megtanulja és termelne arra nem csak az obit, de a vázat és a teljes rendszert lecserélje?

Moat 10 éves a D750, mire megtanulja 13-X éves lesz, vesz egy csomó obit és ott áll obikkal, 15 éves tecnológiával a kezében, mikor a soha el nem romló valami mégis elromlik, meg ha dolgozik vele akkor megnéz egy modernebbet és hümmög, hogy napi 1-2ezer képpel kevesebbet kell csinálni egy MILC vázzal, mert jobb a fókusz, nem téved annyit, kiküszöböli a tükrös hátrányait és nem kell 3 expónként kijelzőt nézni, mert jajj éles lett-e a kép, hanem csinálod és kész, mert tudod, hogy jó lesz.

• Jahno

veterán

válasz ph_5.5 #34647 üzenetére

"A 600e-be nem kalkuláltál bele pár dolgot. "

Ebből max. obi a zűrös témakör, azt már később írta, hogy némi forrás lesz rá, az ilyen kártyaolvasó meg derítő ízlés kérdése, havonta lehet rá szánni némi összeget, azokon sok nem múlik, aprópénz de szó szerint. Csak év végén ne adjuk össze ezt a sok aprót, mert akkutöltő még egy 10es, nekem AA akkukban is simán van 40-50ezer pénzem. Néha gondolkoztam, hogy trollkodom is az ilyen "mi van a táskámban" posztok alatt, mert csipesz, párásító, multiszerszám, mini csavarhúzó készlet, mini állvány, minden olyan izé ami szerintem senki másnak. Fele a hobbi miatt, de egy szerszám sosem árt, sokszor lötyög valami, vagy szívunk csavarral, meg kell piszkálni ezt-azt, szóval melóhoz is jól jöhet.

Néha mondjuk meglepődöm, hogy akik évek óta fotóznak akár portrét is meg mindent, azok miképpen bírnak meglenni vaku és derítő nélkül, de hát ez van. Világ pénzét bele lehet tolni. Vagy mikor kölcsön kértek, mondom ott a szomszédban van eladó 4ezresért, vedd meg. Ááááá, annyira nem kell, csak most egyszer de most sürgős. Ezeket sem tudom hova tenni, de általában mindig én vagyok fordítva bekötve. Ok, kb. vegyük komolyan:

2x64 giga SD kártya: max 20ezer (ezért sem jó az 5D a CF kártyával, vagy Z6 az elbaszott XQDvel bár az is olcsóbb lett az évek alatt)
    pótakku: tág témakör 4-13ezer körül
    derítőlap: 3szög átlagos 6500, ovális fogantyús nagyobb méret 8ezer
    állvány: kb. 30ezer

Vakuba most ne menjünk bele, ha kell kisvaku meg rögtön 4 darab AD200as állvánnyal és kioldó, meg világ mindene is.

30-ért nem kapsz használt állványt, meg néha semmit sem, szerintem egyik legritkább fotós cucc amit hirdetnek, de erősebb fejű K&F-et teljesen jót lehet venni annyiért.

" Ha épületet fotózol az jó eséllyel céges megrendelés."

Ennyire szerintem még ne menjünk bele.

Többi hasonló, mert fent írtam, hogy kolléga is kitalálta majd ezzel fog foglalkozni meg videóval, mondom ja, felhős mérnök vagy azzal aprítani is lehet a piacon, ha hülyét kapsz a melótól akkor gyere el hobbizni, csinálunk amit gyártunk és úgy is bele lehet önteni 2millió forintot a semmibe, ha dolgozni is szeretnénk, akkor megint ott vagyunk, hogy sosem lesz vége és el kell érni egy szintet. Mire a gép megkeresné az árát arra amortizálódik az egész és a zár, A1est meg nem veszünk csuklóból minden földi jóval. Idáig meg hónapok/évek alatt lehet eljutni, vagy még több év alatt és nem is nagyon látom, hogy mivel fogod behúzni a piacot, nem is az az ember aki nyomja az Insta posztokat meg a marketinget és eleve mire egy alap weboldal portfólióval összejön arra vehet új feleszerelést....

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34638 üzenetére

Ez az aktuális állapot, de ha 1 héttel ezelőtt nézzük, akkor a G9 mappa volt elég durva. Előtte meg pont a G6, azokba 50ezer expót beletekertem, ahogy kell éppen ezért kérdeztem, mert ami nem tudományosan bonyolított képem, azok 90%a G6 kittel készült. Inkább arra utaltam, hogy előző pár hónapban ezek jártak a kezemben, előtte meg kb. minden is.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34636 üzenetére

" De egyszerűen 100 képből ha 1 kép jól sikerült vele amikor fotóztam. Színek nagyon kontrasztosak voltak, nekem a menüje is kicsit átláthatatlan volt,"

A 100 képből 1re kellene példa és akkor talán tudjuk mi volt a hiba. Biztos júzer. Szín meg vagy egyedi beállítás szerint és akkor a JPG lett, vagy nem tudom de az is teljesen jó, főleg egy iPhoneos telefonoshoz képest. Sokan inkább fordítva szoktak panaszkodni, hogy jajj színtelen és élettelen.

Menü miatt max. kösd fel a gatyát, bármilyen gép is ennél csak bonyásabb lesz és tök mindegy mi a márka. Mindegyikben másnak van fura logikája, nekem általában holmindegy, inkább funkció vagy azok összességével van bajom, nem a menü szerkezetével.

Van pár képem G6al meg mindennel is. Bár katalógusaim éppen archívba mennek, egy összesítést azért megnéznék, hogy én mivel mennyi képet csináltam:

• Jahno

veterán

válasz Timer #34631 üzenetére

A tükörfennakadósnál eredeti akku és nincs markolat. De akadt ahol a szenzor ment tönkre, na olyat sem láttam túl sokat.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34632 üzenetére

Canon 5D-t is felejtsd el, öreg darab. 2 év emég határeset meg lehetett volna venni egy MII-est, de már azt sem. Ha Canon, akkor minimum erős középvonal a IIIas, ahhoz vannak obik is, de alap mantrám, hogy tükröset már csak indokolt esetben vennék.

G6ban mi nem jött be? Nekem bejött, de nem is ajánlom senkinek, bár ár-értékben jó volt, már a G9 is határeset és majdnem az a M4/3 csúcsa.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34629 üzenetére

Az nekem nagyon az meg a szavatosság is érdekes kérdéskör, majd hajtod és azt mondják a zárra, hogy az elhasználódott, ilyen és nem érinti a szavatosságot? Nehéz ügy, meg kellene kérdezni konkrétan. Sonynál a technológia is 10 éves, nem mai az A7-II sem, viszont 1 éve bontotta ki a dobozból és csak kicsit drágább a 2 év teljeskörű garival, de ezeket fent leírtam (:-

• Jahno

veterán

válasz Timer #34627 üzenetére

Majd megfejti, aztán nem lesz belőle semmi.

Ez a gép mondjuk volt hajtva rendesen, de azért 50ezer expós:

Ez meg hobbi gép 7ezerrel, erre mondtam, hogy lehet ha többet használja akkor nem lesz baja, de persze gyenge tipp és előre meg utána is lehet okosat mondani, ha nem occsó a zárcsere:

Van itt minden a merítésben, nagy része tulajt innen-onnan ismerem is.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34625 üzenetére

És 3-6 hónap garival van annyiért egy D750, amiért a fenti Sony tényleg kevés expóval, kb. 2 év garival, modernebb kivitelben? Még ha kicsit olcsóbb is, akkor a modernebb felé mennékl. De legyen, nézzünk nála egy konkrét gépet és vitassuk meg. Most ismerősnél már azon gondolkozunk, hogy lehet az is olyan, mint a Pentax, ha keveset használod akkor beáll minden, mert 7ezer expónál akadozik a tükörmechanikája. Pentaxnál meg ugye a rekeszvezérlés volt szériahibás, annak én is örültem....

• Jahno

veterán

válasz Timer #34623 üzenetére

Értelmes eladót sem tudod rendesen meghatározni és a nem szériahibásak is simán zárhibásak 30-50ezer környékén. Ami meg ennyi idősen megkímélt, főleg ha az enyémekhez mérek amikbe a héten beletoltam legalább egy 10est. Esetleg csak dob egy hibakódot, aztán megkímélt női tulajos cucc, csak a szalagkábelek porladnak benne.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34620 üzenetére

"próbálj meg vadászni egy Nikon Z5-öt"

Kolléga most cserélte ki a teljes Z5 szettjét. Elsőre lehülyéztem, hogy beleöntött egy csomó pénzt, éppen csak összeállt és nem is értem mi a baja vele, de meggyőzött, hogy még jó áron el lehet adni és más platform obik/egyebek miatt hosszabb távon jobb lesz és a szolgáltatásai is jobbak a Sonynak.

Annyira azért nem öszvér, mint a Canon és lassan indul meg az újabb obik piaca, de majd kiderül mi lesz belőle.

Ha meg rövid távra kidobósnak, akkor mindegy mit, még egy occsó Pentax szettet is vehet, ár-értékben néha csodák bukkannak fel, csak ne pistuljon bele és költsön rá, mert az a márka tényleg zsákutca.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34620 üzenetére

Nézel tanácsadós csoportokat ahova egyre gyakrabban esnek be D750 hibákkal? És válhetően nem adtak el belőle annyit, mint egy 1300Dből. Zárcsere 3 évvel ezelőtt még egész értelmes áron volt, most már GTK. Kártyaolvasók, gombok, rekeszvezérlés, szalagkábel, legváltozatosabb dolgokkal esnek be szervízbe és megy a fejvakarás. Bármilyen öreg gépre igaz lehet, ezért sem mernék nagyon gari nélkül A7-IIIast venni, bár ha egy jó áron szembejön minél több expóval, akkor inkább azt venném, mint a levesebb expósat. Oly, Fuji, régebbi ASPC Sonyk meg alig hullanak, szóval érdekesebb kérdéskör ez annál.

Legalább abban megegyeztünk, hogy nem vennél APSC-t, mert egyszerűen a feladatköre igényli a nagyobbat. Nekem 2. gépnek mondjuk simán jó lenne, 12mm fixbe vagy 10-18as nagylátóba eddig belefért amit akartam, szenzor is már kibírja amit éppen ki kell. Másnak meg legfeljebb nem.

• Jahno

veterán

válasz p_adam #34616 üzenetére

"Nem elég homályos a háttér? Olyan környezetet kell keresni, ahol ez nem probléma.
    Nem elég széles a látószög? Adott esetben össze kell illeszteni több képet.
    Nincs elég/nem elég jó a fény? Lehet, hogy be kell vonni másik fényforrást formálóval, állvánnyal, amit ha magával cipel az ember, akkor már tényleg nem sokat számít hogy"

Adjam a feladatokat? Környezet általában adott, lehet keresgetni, aztán arra jutunk, hogy keressük azt amit igazából még nem is tudjuk, hogy le szeretnénk-e fényképezni.

meg persze lehet utómunkával vackolni, ami lehet nem lesz olyan jó, vagy nem adja ki amit kattintással fizikával megoldasz. Vagy világítsunk ki egy hidat, meg szívjunk panorámával, mikor a Pano2VR is embertelenül megemelte az árát, aztán haladó kollégák is dolgoznak vele rendesen.

Éppen tegnap majomkodtunk egyet a Naplás partján. Haversrác képe:

Én látószögembe meg ennyi fért bele occsóért:

Nem olyan egyszerű ez, ha nem férsz be és nem adja ki, akkor nem adja ki mert ilyenkor jön a "fix 50 mindenre elég" "lábzoom, hátrébb kell menni" De menj hátrébb egy tejutas képhez, vagy templomban keresztelőnél az első sor fotózásához, amit panorámával össze nem raksz és irreális az az elvárás is, hogy kivilágítsd.

Aztán itt a kép, aminél úgy vett haversrác gépet, hogy jajj tetszik meg jókat mondtak róla, meg Olympus, aztán velem akarta megoldatni, hogyképe is legyen. Mit mondjak? Sokkal drágább obi, több utómunka, keressünk gyorsan másik helyet, mikor ezeket is nehezen találjuk meg, kellene venni követőt, komolyabb állványt és sokat szopni mire megtanulja, utómunkázni, vagy APSC-n egy 12mm-es obival már egész jól kiadja és akkor ha a cucc árát összeadom, akkor az az APSC váz+obi kb. 140ezer, Nála a váz+ obi verte az 1 millót, de sem a szöget nem adta ki és utána még nekem nyüszített, hogy zajos. Hátevvan, menj oda aki a tanácsot adta, nálam meg itt van 3 gép, mindegyiket meg tudod nézni:

Aztán világítsunk. Időnként előfordulok úszás versenyen, ott néha lehet vakuzni de nehéz ügy, karate bajnokságon már nem annyira, mert lehet a következő pörgő rúgást már én kapnám, amcsi focihoz meg 70ezer wattszeknyi vaku kell, hogy kivillantsam a stadiont. Elsőkét meccset el is csesztem rendesen ahogy illik :DD

Minden megoldható lenne, de mégsem, esetleg odaadom az egyik öregebb gépem, csinálj meg vele 1-2 dolgot és utána folytathatjuk, mert hajnalban egy fát vagy a gyerek kézilabda meccsét biztosan nem tudod vele lefényképezni, pedig szerinted "megoldható valahogy". És jöhetnek az axiómák, hogy nem a gép számít, meg ilyenek de ezt éppen havercsaj foglalta össze jól egy hasonló kommentcunami közben, ahol szintén a "régebbi occsó MFT mindenre is jó, mi az amit nem lehet vele megoldani" indokolással jöttek és csak stúdiós portrék voltak a minta képek. Mondtam már, hogy célhoz az eszköz? Nahát. És igen, filmes gépem is van. Néha használom is. Csak kb. a telafont meg a kis kompaktot nem, nekem azok mindenre is alkalmatlanok.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34617 üzenetére

Nem automatáról beszélünk, ezek fényképezők, más kávéház. És lehet állványt venni, meg vakut meg csomó más vackot :C

Hirtelen felindulásból simán vennék egy ilyet, még garis is, aztán a többi kiderül. Ehhez képest 200ezer forint felett egy 10 éves tükrös szerintem ár-értékben sehol nincs. Persze lehet jönni, hogy a IIes Sony is "elavult", csomó mindenhez képest űrtechnika, aztán persze, hogy "csak kicsit drágábban" itt a nyakunkon az A7-IV és V, meg újabb funkciók, de az is pár 100ezer, amit akár obiba is rakhatsz. Viszont ha ehhez veszel obikat, akkor az a jövőben a Sonyk csúcs vázaira is felmennek, rendesen kezeli, nem kell sem adapterrel bohóckodni, sem elavult technológiával. Ez az ami a tükrösöknél meg sok másnál zsákutca és nem érdemes megoldani, az meg majd a másik lesz mikor obikat kell rá vadászni. Előbb tudjad mire van szükséged, addig rághatjuk a gittet, azt sem sejted mit kellene visszakérdezni, csak repkednek a márkák meg a gyutávok.

Kolléga is decemberben vett S5öt, mondtam jól gondolja meg, mert azért az obik meg a többi... Most itt vakarózik kitobival, megnézte én mit mennyiért vásároltam aztán hülyét kapott, hogy a Panára nincs vagy drága. Ráadásul hobbizni meg dolgozni is szeretne vele, teljesen más cuccokból kell kiindulni, de azt kétszer. Kíváncsi leszek a végére.

• Jahno

veterán

válasz p_adam #34614 üzenetére

Más a Fuji szektából meg azt mondja, hogy azt mennyivel könnyebb szerkeszteni és szinte nem is kell. Én meg nem tudom mert ki van zárva. Az is hetente lemegy, hogy melyiknek milyen a színe és fel lehet-e ismerni, de szerencsére tesztelésre senki nem jelentkezik, mert akkor azzal sokat kellene dolgoznom és szintúgy nem lenne értelme :-D

kezdőnél nincs olyan, hogy "tetszik". Akkor szoktak Olympust venni, aztán lukra futni, mert enteriőr/épület azért kicsit küzdősebb vele, mint egy APSC vagy FF vázzal. Inkább feladathoz kellene eszközt választani, mert pld. nekem is tetszett a G6os Pana, csak relatív drága volt rá egy obi, nem bírta a hosszú záridőket, sok fény az igénye így hajamra is kenhettem sokszor, hogy mennyire tetszett vagy sem. Amúgy meg szerethető gép volt, csak sorban buktam vele a képeim :DD

És az sem teljesen igaz, hogy a MILC könnyebb, főleg egy értelmes obival együtt. Canon 5D pld. biztos, hogy valamennyivel könnyebb, mint egy Oly E-M1X, ha a műszaki követelmények nem számítanak és kell rá egy bármilyen nagylátó, akkor még nagyobb az eltérés a Canon javára. 7D Mark II már nehezebb lesz az 5Dnél, ááá, mindegy. Teljesen nagy a kavarc ebben.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34612 üzenetére

Ízlés kérdése, írtam rá, hogy szerintem nem. Ilyen árfekvéssel mellett a tükrös sem és előbb vennék egy Sonyt FF valamit kittel is, ha később tudod önteni a pénzt obikba, mert ha nagy az elhatározás, akkor hosszabb távon olcsóbb, mint tükrössel szívni. Veszel 1-2 obit, olcsónak tűnik, de a Nikon tükrösöknek kb. ez a teteje, többi gép max. drágább és nagyobb, vagy nem lesz annyival olcsóbb, mint amennyiért adni akarják. Váz öregszik, valami elromlik és ott állsz egy csomó obival, amit eladni nem tudsz és max. adapterrel lehet felrakni az újabb vázra aminél nem tudjuk mit meddig és mennyire fog támogatni, meg persze egy elég öszvér megoldás az egész. Többi meg kialakul, hogy mire lesz szükséged. Persze mindennél van jobb, de a 250ezres D750 sokszor már inkább csak 150ezer körül van, amúgy 200ezres felett meg FF Sony, ami nem mai darab, de bővítzhetőbb. Szemkövetés meg hasonlók még nem nagyon lesznek benne, viszont a fókusz alapban pontosabb és gyorsabb, mint a 750él. Hasonló obik meg kicsit drágábbak, így nehéz összehasonlítani.

Mindent nehéz összehasonlítani, mert igaz képet csinál és én azért vettem a Fujit, mert jó az érzékelője és nem érdekelt, hogy lassú a sorozat, meg hasonlók. Timelapse fotókkal keresztbe szopatott, éjszakai képnél sokkal jobb volt, mint a többi vázam, csak nem mindegyik verzió támogatta a Canon obim, innentől meg addig variáltam, míg sikerült jó pénzért kiszállni az egészből, nem szopatom magam 2-3 különböző rendszerrel.

Nehéz lesz, ha nekilóldul az ember akkor úgyis csilliárdok kellenek hozzá, még nagyjából egy erős hobbinak is. Portér / ingatlan megint más típusú objektívek, meg ezt mindenki másképp csinálja, más cuccal, más kivitelben ezért eleve nincs olyan, hogy ezt vedd meg és jó lesz. Majd kialakul. Sokan pld. el vagyunk a 24-105el teljesen jól meg hasonlókkal, szomszéd csoportban most valakinek azt ajánlották, hogy ismerősök szinte csak 70-200al melóznak és ha egy obi kell azt vegye meg. 15 éve legalább olcsó lett volna, ilyen tanácsok miatt jó sokan megvették és nem jött be :DD

• Jahno

veterán

válasz Timer #34608 üzenetére

Van az sokkal olcsóbban is, de el kell dönteni mit szeretnénk. Én már ezer éve mondom, hogy tükröset vagy olcsón és ha meg tudom indokolni a hülyeségem, vagy rövid távra. Obikkal együtt nyilván olcsóbb, hosszabb távon már zűrös tud lenni. Meg mostanában a D750el is hullanak mindenféle hülye hibával, tartozékok miatt meg lehet inkább azt mondanám, hogy egy 5D MIII Canon felé, ha már tükrös. Az is hasonló békebeli jómunkás gép, aztán kb. ennyi. Picit idősebb bír lenni, ellenben tele van a piac hobbisták cuccaival.

• Jahno

veterán

válasz rwin5 #34607 üzenetére

Huhh, ez 3 homlokegyenest teljesen más cucc. D3300 eleve békebeli tükrös. Én szeretem, meg csoda amiket kihoz magából de azért elment vele az idő. 6D azért FF váz és lehet rá obikat venni bőven kettő közt meg elég nagy a pénzbeli különbség, de én lehet tükröset már nem vennék, az olyan szokásos zsákutca lesz hosszabb távon ha belelendülsz .

S5 ezekhez képest űrtechnika és modern darab, viszont az obi ellátottsága jóval vackabb, mint mondjuk egy Sonynak. Új obik néha drágábbak és Sonynak jobb a használt piaca is.

Az meg sosem fog a fejembe férni, hogy 600ezres keretbe miképpen jött egy kb. 10 éves, értéktelen APSC váz.

Épület/ingatlanhoz úgyis kell valami nagylátó, vagy olyan ami egyenesen tart, ebből most Sonyra elég jól néz ki az occsósított Brighstar 9mm-es obi. Világot megváltja és mivel naponta nem férek be APSCvel valami helyre és épület miatt tuti FFet néznék, ott nagyobb a szög, ár-értékben gyutávon az a 2mm is számítani fog, Sonyra meg ott egy csomó jó manuális Samyang/miazmás obi, meg későbbre újakban olyanok, mint a 35-150 ami kilóra megette a világot. D3300 ilyen pénzből csak szenvedés a kicsi keresőjével, ami nagyjából már homályos is.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34599 üzenetére

Vannak 3-X milliós vázak is, legfeljebb nem a mi játszóterünk és ha 100-400ezres környéki vázat is majdnem 10 éves nagyságrendben szeretném használni, akkor rögtön mások lesznek az arányok. Affinityt speciel 8ezresért vettem fix összegért évekre. Élni tudni kell :-)

• Jahno

veterán

válasz tvamos #34592 üzenetére

30 centinél kisebbet amúgy minek? Obifüggő teljesen, hogy melyik makrónál milyen lesz a mélységélesség, mekkora szögben lát és hasonlók. 20mm környéki obiknak lehet ott a közelpontja, alatta halszemeknél meg már a mélységélesség is teljesen más.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34590 üzenetére

Filléres, csak ha mindent összeadok akkor elég szép össze kijön, amit másra is lehetne költeni. Van aki az akkura írja ugyanezt, de az ilyen 1ezer pénzes havidíjakhoz még ott van más szoftver, tárhelyek, TVműsorok előfizuja, akkor valahogy szelektálni kell.

Pont tegnap számolgattam, hogy a 2 váz és 4 obi kb. 680ezer pénz ami a táskámban van, meg a sok egyéb sallang. Ennyiért még jópár évig használni szeretném. Erősebb vagy más cucchoz már rögtön laptop is kellene, tárhellyel egy darabig el leszek de ott a következő gyenge pont és nem lesz vége, jó 5+ évig használtam az utolsó dobozos LR-t, azon megspóroltam a 2.vázárát. Persze sokkal több pénzből egyszerűbb lenne, mert van egy képzeletbeli Ekcel táblázatom kb. 3millió forintos végösszeggel, azzal kell besétálni a Fotoplusba :C

• Jahno

veterán

válasz Timer #34588 üzenetére

Meg eleve nem frissül, többféle téren bugosak a tört verziók. Csomó helyen leírják, hogy semmi baja nincs és kiválóan működnek, hülye vagyok ha fizetek érte, két nap múlva meg összeomlásról kérdez, vagy nem működő menüpontokról, eltűntek az actionök, mindenféle egyéb rejtély, ami a fizetősökkel nem nagyon van. Nem, nem azt mondtam, hogy a fizetős is mindig hibátlan, mert rögtön itt szoktunk kikötni, hogy dehátabbanisamúltkor. Igen, van olyan.

Van egy csomó olcsó és ingyenes cucc.

• Jahno

veterán

válasz sixpak #34578 üzenetére

Mindig másra, de a Luminar elég rossz irányba ment el ezzel az automatikus mesterséges intelligenciás variálós izéivel szóval legalább ebben ugyanazt látjuk. Részemről PS alternatívának Affinity, amúgy C1 és Dxo. Ja, Luminar nem régen még 100 alatt volt örök licensszel.

Sok cuccom van LRben, így vakarózom én is, hogy merre legyen tovább, mert max. elrakom a régi vasam a dobozos LR verzióval, abban megnyithatók a kiexportált albumok.

Telefonnal és egyébbel 1-1 lőtt képre biztos keresnék ingyen cuccot. Annyi van, mint égen a csillag. GIMP, Paint.NET, Darktable, mindenféle Photor, Phocus, RawTherapee, LightZone, de gépenként is vannak kidolgozók, mint ahogy eddig Fujihoz is járt egy egész értelmes RAW szerkesztő, Nikon NX, Canon DPP, miazmás? Tele van a piac, heti 5 képért lehet nem szórakoznék még fizetőssel sem. Vagy max. 10-20 dollárosak, mint

Telefonos képet én általában valami IrfanView, PhotoScape opcióval gyorsan meg szabomvarrom és kész is, kár tovább variálni.

Főleg mikor sok akciós, vagy alkudható kuponos csak meg kell nézni, ki kell várni, össze kell rakni.

• Jahno

veterán

válasz Peczek #34575 üzenetére

File, batch conversion, kitallózod és akár százalékra, felbontásra, tömörítésre. Én általában valami 50% környékét írok be, mert ha van fekvő meg álló, akkor hosszabb oldala ugyanaz, így arányosan csökkent minden képet, mehet a tömörítés is lefelé és rögtön kisebb képeid lesznek, kifér vagy 5ezer. Végén start és már menti is.

• Jahno

veterán

válasz Peczek #34571 üzenetére

Én azt sem értem minek ekkora kép. 3 gigára ezres nagyságrendekben kellene kiférni és még akkor is értelmezhető a felbontás.

Nézegetésre meg főleg. Meg miért lenne fél nap? Irfanviewba behúzom és másik mappába el is menti ugyanolyan néven, nyilván képek számától függ a hossza, de azért nem megy vele órákat és ott sem kell ülni előtte.

• Jahno

veterán

válasz Peczek #34566 üzenetére

Ahhoz OneDrive és G teljesen jó lenne, oda szoktam kirakni amire kb. 3 hónapot ígérek és fél év múlva szoktam letörölni. Csak már senki nem töltögeti le, bénáznak vele aztán néha 3 év múlva is meg szeretné nézni online. Pont erre jó csomó specifikus csoportban a Face galéria...

• Jahno

veterán

válasz Peczek #34563 üzenetére

Én csak 1-1 képet rakok ki, az Flickerbe belefér 1-2 évig. Utána majd gondolkozom. Aztán majd vakarom a fejem, de a végén még lehet saját valamit fogok összerakni és tuti van ilyen Flicker-szerű egyszerű PHP-s cucamuca amit fel lehetne tenni egy webtárhelyre, "csak" meg kell keresni. Haverok Smugmug és 500pix felé mentek, OneDrive/Gdrive csak átadásra van használva, mikor megosztok valamit, letöltik és kész.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34561 üzenetére

Nálunk jó darabig el volt, nyitott boltot minimálban, kidolgozás, fotós albumok, filmek, ahogy most még itt Westendben a Pálvölgyi. Igazolvány, vízumfotók, estébé és a digit kor kezdetén mondta, hogy egy darabig még követi amivel lehet, de abba már nem vág bele munkaként. Igazából ott 10+ezer fős és vonzáskörzetre volt A Videós és kész, ha esküvő vagy bármi történt akkor azok csináltak mindent. Talán a 2000es év eleje óta kezdett kinyílni az ifjúság szeme és nem szülőktől meg falusi legendákból szedték az infót hanem körbenéztek az országban és úgy szereztek fotós/videót. Ha a csaj akkor nagyot lép, lehet megmaradt volna, de sosem tudni.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34555 üzenetére

Legalább történt valami. Közben matekoztam, szerintem az ilyen inassegédgyakornok akkor lehetett volna jó módszertan, ha valami fix hely és stúdió van, aztán tudják vele bővíteni és vinni a boltot, mint ahogy régen faluban egy szem fotós volt és kész, kereskedés is és műterem, aztán Polaroid és állandó jelenlét meg családokhoz kirohangálós fotós. Oda be lehet szivárogni, tehermentesíteni, tanulni és mittomén.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34556 üzenetére

Nem hagyok fel minden szerzői joggal, eleve időben korlátos. Azt az anyagot előállítani, vagy a művész képét 3 helyen kiállítani? Mondom, akinek nem tetszetős az nem nevez. Egyébről fogalmam sincs mrnnyibe kerülne, mindegy is, más a koncepció.

• Jahno

veterán

válasz TCr #34550 üzenetére

Már csak fotózni kellene megtanulni :-D Ma is csinálok valamit, ismét közelebb leszek a tudáshoz. Kedden is nyakon fogtam egy kezdőt, szenvedett mindennel is mert világos meg sötét képeket csinált. Mondtam egyszerűbb lesz helyszínen, ha útba esik akkor sima ügy. Hajlamos volt megemelni a seggét és kipróbálni, így azért sokkal könnyebb. Közben én is csináltam képet, teszteltem 1-2 obit új vázakon, 3 perc alatt megfejtettük, képe is lett, kész. Záridő alapokkal van baja. Nem tudom mi az elvárható időtartam, hogy valaki a szenthármast mennyi idő alatt tanulja meg, de még 1-2szer tuti belefutunk a dologba.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34544 üzenetére

Pályázat is bonyolult világ, általában a a lehetőségek kis szegletét ismerik, aztán picsognak ezen is, hogy pfúúúújidebenemadnámmerfelhasználják. Ja, M365 kétszer kiállítja a főtéren, lehet vele dicsekedni, az olyan nagy baj, valóban. Vagy mit várna a hülye, fizettessék ki vele és fizessenek a képért? Ez a feltétel, azzal kell beadni. Máshol meg nyerni lehet, az a dupla vagy semmi és a kaszinó kérdése, nyilván valamiből finanszírozni is kell az egész hóbelebancot.

Akadt pár ilyen "30 éve vagyok szakmában fotós" aki jött a nekem ne magyarázzák meg és felvázolt 1-2 falusi lájkgyűjtős izét, fel sem fogta, hogy akad annál igényesebb és változó szakmai zsűrivel. Meghallja, hogy pályázat és fröcsög, de még a részleteket sem tudjuk. Idén ráadásul lehet indulok a falu meg a BKV-s pályázaton is, "csak" meg kell csinálni és hozni egy szinten, ha az összejön akkor beadom. Sallangot nem.

Én ezen sem rinyálok, ha érdekel és szimpatikus a feltétel vagy az egész akkor beadom, ha nem akkor nem. Alapokat a fotós diploma miatt meg magam miatt megcsináltam, azok is fizetősek, akinek nem tetszik az csináljon keci jó képet és 30 Eurós regisztrációs díjért hozza el az 5000 Eurós fődíjat és kész, az sincs megtiltva :-D

Pld. Normafára is fel kellene mennem megnézni a többi képet, oda is kiakasztottak egyet. Nekem mindegy, nem fizettem érte, megcsináltam a képet, most lehet rágni a gittet, hogy nem fizettek a használatért meg úgy is, hogy támogattam vele egy kiállítást és nem nekem kellett fizetni a nyomtatási költséget. Teljesen más, mint mikor falu ajándékboltja 50ezer pénzért árul fényképes bögrét a netről mentett képemmel.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34540 üzenetére

"miért segítené a folyamatot azzal, hogy átad a tudásából?"

Pénzért. Ráadásul soknál azt látom, hogy inkább oktat és fossa az online anyagot. Jelen időszakban sokszor teljesen jól profitál, bár szerintem tuti akad 1-2 nagyszájú is a piacon, akinél inkább átlagos vergődés és nem biztos, hogy keres is annyit, mint amekkora az arca.

Amatőrök közt viszont már sokszor futottunk bele, hogy nem mondja és irigy is, vagy meercsak. Önmenedzselni jár a segítős fotós csoportokba is, ezért csuktam be jópárat és verem szét amit szét lehet. Én most 1-2 helyszínnel és lehetőséggel vagyok így, hogy megtartom magamnak, felőlem aki kérdez az kap egy Ana Brandtos linket, ha végzett és van kérdése, akkor meg úgyis mindegy :C Minden itt van a neten, de ehhez is hülyék.

TFCDről én nem beszélek, hosszú, unalmas, csak a baj lesz belőle. Fotózok kavicsot, meg most próbálom megtanulni a timelapse fotózást. Nem csak beírok egy csoportba, hogy jajjsegíccsetekmitkellcsinálni. Felemeltem a seggem, kimentem a partra, megpróbáltam. Volt haver aki kérdezte mire jutottam, írtam Neki fél oldalt, de az is megfogta a lényegét, mert 2 másodperc múlva már azon ugrált, hogy miért a parlament ésmiért nem valami "más,érdekesebb". Hát, nekem van 8 próbám, Neked egy sem, mégis engem kérdezel, de azért, mert szépen mentek a felhők, útba is esett, ott volt, megnyomtam a gombot, nem úgy, mint Te. Azért a Parlament. Én előbb-utóbb meg fogom tanulni, lehet sokáig tart, de netes írást már lehet nem is keresek róla, annyi fasságba futok bele alapban és néha a nagyszájú öregeknek sincs fogalma semmiről.

Tejút fotózásra:

Gyutáv még határeset, de azért inkább 24mm meg alatta könnyebb lesz. És 20-30 másodperces expókon agyalunk, hogy valami legyen, meg éppen ne mozduljon be.

Vagy ilyen alap axiómák, tele vele a dossziém.

Ez utóbbin azért lehet rágni a gittet, mert alapban munkáról és körülményekről volt szó, de úgy kezdődött, hogy minek a zajon ugrálni, mikor max. 400-800ba minden is belefér.

• Jahno

veterán

válasz Timer #34542 üzenetére

Mennyivel rövidebben megírtad, hogy ha valakinél a mesternek nem éri meg, akkor nem csinálja :-D

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34541 üzenetére

"Az is lehet, hogy ott marad alkalmazottnak, mert megvan a megbecsülés, az összhang"

A legtöbb fotós vállalkozás egyszemélyes. Alig pár videós céget ismerek akik többen nyomják közösen meg akad 1-2 ismerős akik általában adott párban dolgoznak, de ez nem cég, ahol van 20 alkalmazott, megtartod a fotósokat és tolod alájuk a melót, vagy szeded a százalékot. Mindenki saját bizniszt épít és a kitanulás idejét akkor kell megkeresni, míg ott van. Ha alkalmazott is, felmondani bármikor tud és viszi az ügyfeleket is. Mellé rezeg a léc, hogy a legjobb arc is egyszer csak megalakul fejben és keresztbe szopat vagy valami miatt logisztikai buktába megy át minden. Lásd itt PH-n mintha valami régi erős sztori is lett volna egyik ősöreg Veszprém környéki taggal....

Nekem csak a közvetlen ismerősök simán tudnak napi 4-5 órás folyamatos mellékes melót adni. Ezt is simán forintosítani kellene. így is meg amúgy is a fotós húzza a rövidebbet és megy majd a picsogás. Eleje úgyis az lesz, hogy ne legyünk ilyen szögletesek, de azért ugye 1-2 kérdéssel ugye kereshetlek? Ott véged. Örökre. (megnéztem a híváslistám, egyik vidéki haverom pld. ebben a hónapban 27szer keresett)

Aztán csodálkoznak, ha szögletes vagyok és azt mondom ez van, első hülye kérdésre bevágom inkább a rinyát és hagyjanak békén. Sokkal egyszerűbb az élet.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34539 üzenetére

"Nem tudom, hogy Karcsi feltette-e magának a kérdést, hogy"

Ha nem tette fel, akkor hülye. Legtöbb fotósnál ez is látszik, hogy nulla percet foglalkozik olyannal is, hogy más miképpen, mivel csinálja, hogy működik az univerzum és egyáltalán melyik boltba érdemes SD kártyát venni. 95%a esetlen, annak meg úgyis mindegy de arra jók a piacon, hogy mindenféle wokshopot meg marketinges izét el lehet adni, az online anyagokat megveszi és sosem nézi meg. Profit.

Mióta vfotós ilág létezik azóta osztják erről az eszet és megy a felesleges rinya, hogy ingyen, TFCD, barter, jönnek a hangzatos elméletben sem nagyon működő megmondások ezekről a segédekről (ismerősi körben alig látok hasonlót, nagyobb csoportokban is évi 1-2 alkalom, vagy kisebb szezonális lehetőség van). Szerintem még az öreg Daguerrenek is már akkor beszóltak, hogy ne fotózzon ingyen mikor azt sem tudta mi lesz belőle vagy mi nem (:-

" megszerezhetné úgy a rutint, ha elmenne dolgozni asszisztensnek egy fotóshoz pár évig"

Pár év? Van akinek sok, akad akinek semmi nem elég. Megint rögtön tág határok vannak, mint mindenben.

És ki vállalná? Klasszikus KGST-s megoldás, ott szintén jó is volt meg nem is. Akadnak gyakorlati mókák, ha valaki kicsit tökösebb az átlagnál akkor elmehet mellé, de tanulni ott azért nehéz, mert nincs minden 10 másodperces mozdulathoz 2 óra magyarázat. És ennyi pénz sincs, meg idő/erőforrás aki vállalja. Éppen most kért valaki óvodai segédet, ment a felháborodás, hogy mit tanít és miért nem fotózhat a segéd. Közben persze fotózhatott volna a segéd is, de egy ilyen helyen ha én csendben leülök a sarokba, vagy csak megnézem már sokat bírok tanulni.

Itt egy ilyen szett, ha csak az állványokat cipelem be és megnézhetem, hogy mit hova tesznek, hogy áll össze, akkor abból elég sokat látok. Kicsit utánaolvasol, hogy derítés, lágyítás, flag, kamera mellé miért van fekete és össze is áll:

Másik tanonc meg ott fog ugrálni a nyakadon és nem bírsz vele 2 másodpercenként kérdez vagy agymen valamin (éppen ezeket is csinálom a fotós csoportban újakkal, de még nem technikai jelleggel is). Ezt miképpen szervezed le jogi és papírforma keretek közt (tudom: találják ki, oldják meg)? Ráadásul sok ilyen rendezvény olyan feszített tempó, hogy néha budira nem lehet rendesen elmenni. Erre is ott van az az 1-2 esküvő/kismama miazmás workshop, hellyel-közzel. Ja, útközbeni kérdéseket volt amikor mailban meg utólag összefoglaltam valakiknek ilyenről vagy miértekről. Ezrelék alatti a mennyiség aki megnézi és megpróbálja értelmezni.

Aztán jönnek a B tervek, mikor sokan az alja meló vagy a kezdő dolgok miatt már nyígnak (kezdőnek alja meló és kezdő van, kezdjük így). Videós haver is elsőre toronyórát szeretett volna aranylánccal, meg reklám imázs filmeket és referencia nélkül nekiállt ügynökségeknek levelet írogatni és csodálkozott, hogy nem válaszolnak.

Mondtam Neki, hogy fogalmam sincs, de menjen el mit bánom én falura disznóölésre, csináljon egy marketinges mini filmet Budapestről, Gödöllőről, bármelyik ilyen lófasz városról, koncertre, Hungaroringre be tudom vinni ha rendezvény kell, esetleg színházba premier előttire is. Csináljon 3 valamit akár csak egy mini novella megfilmesítése és rájön arr ais, hogy mit nem tud, vagy finomodik a munkamenete is, amit nem tud. Erre beakadt Nála a disznóölés és 1 évig duzzogott rajta, hogy az mekkora milyen hülyeség. Persze, még a témát is én találjam ki óóóóóó, hóógyne, hát így is nemzetközi információs forrás vagyok minden szarban.

Másik haversrácon meg röhögtem, eljött velünk 2 klippet forgatni, utána pont disznóölést csinált falun, falunapokat, ami jött, felkapaszkodott a ranglétrán és olyan király filmes lett belőle, csak pislogok. Így is lehet.

Sokan eleve meló mellett csinálják, már nem a klasszikus iskola utáni módszertan van, mikor nyári gyakorlaton trógerolnak, szar az időbeosztásuk és nem lehet mindent egyszerre. A járulékos dolgokat nem is akarom tudni, mikor valaki tanoncnak szar a gépe és egyebet is nulláról kell Vele kiokoskodni, ahogy fotós fórumokon megy ugyanaz a barkóbázás, amikor azt sem mondja milyen gépe van, mi az általános problémája, de írjuk meg. Soknál egy minimum szint is hiányzik, de rögtön a sokadik lépcsőn kezdene végtelen egyeztetéssel. Akkor meg kényszerítsék rá, fogadja el mert kell a tanonc és nem zavarhatja el a halál faszára, hogy üjl vissza a padba fiam és szedj fel tudást?

Elmúlt időszakból a fotósnak készülő hülyékről komplett 20 évados sorozatot lehetne gyártani, pár ezer emberből alig 1-2 aki felfogja a lényegét és egyáltalán adott időpontban megjelenik bárhol.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34535 üzenetére

Ott rontod el, hogy Karcsi nem tud melót szerezni, míg nincs melója. Bele vagy kényszerítve az ingyen melózásba is, de vehetjük azt nem melónak, vagy mondhatom azt, hogy sokkal olcsóbb, ha nem fizet a lehetőségért, akkor miért ne az olcsóbb/egyszerűbbet válassza? Nagy fotósok is szeretnek hőzöngeni, aztán nincs köztük olyan, aki nem dolgozott ingyen.

Eredetileg cégesből indult ki, most a fotózásnál tartunk. Bár termékfotót még egyszerűbb kivitelezni csak úgy magamnak ingyen és katalógust építeni parfüm/sör/bor vonalon. Szemüveg kicsit nehezebb, de az is leküzdhetőbb, mint a portré/keresztelő esküvő.

Ha nem vállal ingyen munkát, nem tudja megtanulni sem a folyamatot, gyakorlatot sem szerez, portfóliója sem lesz amivel kapálózhat fizetős munkákért. Vagy miből építene bármit ha nem ismerős ismerősének a köreiből ingyé melóval?

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34531 üzenetére

Nem fogod tudni beárazni. Legyen ez a fodrásznál is? És akkor kötelező ár annak, aki odahaza a kisszobában csinál minimál vágásokat, vagy falun házhoz jár és semmi extrát, meg annak is aki Pest belvárosában visz saját szalont, mindenféle extrém dologgal és kínálattal?

Ugyananyiért árazza be fotós ha 10 éves technikával és szakadt Suzukival csinál évi 8 melót meg ugyanaz aki főállásban, rendes gépparkkal, több géppel, pro cumókkal, komplett felszereléssel, modern elektromos autóval? Baromi nehéz lenne. Sokkal nagyobb a szórás, mint közjegyzőknél.

Jóhogy nem Nemzeti Fotós Szolgáltói Kör,akkreditálva és mindennel, mint a dohányboltok.

• Jahno

veterán

válasz ph_5.5 #34530 üzenetére

"Ők meg semmivel nem lesznek előrébb- tudom, mert láttam az influenzás eddigi munkáit."

Én ezeket meg a marketing szakma felét nem értem, mire rájönnek, hogy nem volt mérhető arra késő, akinek meg csilliárd követője van az veri a nyálát. Elérés meg lehet sehol. Nyilván én vagyok a hülye, de ország nagy marketingesei is szopattak volna keresztbe, szerintem azóta sem értik hol csúsztak el aztán X. Nem az én világom ez sem, mindenki magyarázza, hogy Ő miben más, mint a többi (akárcsak a fotósok) aztán ugyanott vergődnek, csak most lehetőség éjfélig, kupon, 10%, lájkold, nyeremény, szavazd meg milyen színű az ég a fotón, osszadnyopmjad. Aztán mikor a 175. alá is odaír Ági Pécsről, akkor megvakarom a fejem és vajon mennyi hasznot fog hozni ez, ebben a formában?

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34527 üzenetére

Ezt hívják majd KGSTnek? Vagy szabott ár legyen és mindenki szív, vérmérséklete szerint?

• Jahno

veterán

válasz ph_5.5 #34525 üzenetére

" Ezt 20 éves fiatal influenszerek 1000 Ft-ért megoldják kb- "

Ez a másik érdekesség, mikor egy komolyabb napszemüveget már nem így reklámoznak, hanem vesznek valaki ilyen Tiktokos megmondóembert a piacról aki csinál 2x10 másodperces videót és mobillal lefotózza Instára ahogy a parkban/kávézó teraszán feszít vele és kész is. Teljesen más modellek vannak.

Kolléga is kitalálta, hogy majd fotózásból fog megélni. Én is mondtam, hogy hagyom az ilyen csapásirányt és a pályát is Neki, de ugyanezt írtam amit Te. Falu csoportjában grafikust/fotóst keresnek? 5 perc alatt van 87 darab, annak fele mondjuk nem releváns, mert nem ott és nem az a területe, de így is marad elég és még minőséget is gyártanak.

Úgyis a legközelebbi ismerős leggyorsabb tippje nyer és ehhez kell valami fasza anyag, ami nekem nincs, Neked sem lesz éveken belül. Kell reklám és elérni az ügyfelet. Na, ez utóbbiról mindenkinek van megmondása, workshopja, SEO, izé, de lófasz minden. Embertelen módon megy napi szinten a kampány mindenfelé. Mutatott egy keresős oldalt, hogy éppen valaki jóga/izé fotózásra keres valakit, kb. 2x1 óra időtartamra és ha jelentkezne milyen jó lenne. Én meg azt látom, hogy 1 órába nem fér bele (csináltunk hasonlót, hogy jó is legyen az simán 0.5-1 napos történet), előtte is egyeztetni kell, utómunka, ki tudja, nálam extra magas a szopószorzó is, szerződés hegyek kellenének, blábláblá. Árazzuk be és tuti lesz aki 10ezresért nekimegy, vagy én is olyan geci vagyok akit utálnak a fotósok és egy jó kedvemben megcsinálom ingyen, mert poén és még a képet is használhatom ha meg nem adja ki akkor max. elküldenek a picsába :-D

Nagy zavart nem csinálhatok a piacon ha ismerősi körben 2 évente van valami hasonló gerillázás és aki így adja elő, az úgysem piac senkinek, ha nem fotós akkor megcsinálja mobillal, kibassza Instára, 2nap múlva jön a következő mert a kép sem időtálló, napi szinten kell nyomni a tartalmat bármiről.

Aztán kollégát meglátjuk, egyszerre sokat szeretne, most felfogta, hogy még tanulni sem árt bár a rekesz/ISO/zár és egyebek is bőven gondot okoznak, utána meg a felszerelésbe is önthet még pénzt, mert egy váz+ közepes kitobi tényleg arra elég, hogy megtanulja mit nem tud és mire van szüksége. Most gimbal, vakuk, világítás, miazmás? Egészségére. Maradok a szirszarok fotózásánál, meg kavicsnál meg ami kiadja.

Most elvertem 1 órát ilyesmikkel a Moszkván, látok benne rációt, idén kb. el is leszek vele, hogy egy igazán jó kép legyen ami kiadja azt, hogy egy valaki ácsorog, nézeget, a többiek meg elmosódott amőbák. Akkor is ha már 157ezren csináltak ilyen képet:

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34521 üzenetére

"10.000 két fotó felhasználási díja"

Nézzük meg a katalógusunkat, amiben közel 30ezer termék van és pont angol cég és csomagolásonként 8 forinton vagy a címke szín összetételén is éppen spórolni szeretnének.

Ráadásul hasonló fotósok árlistái múlt héten még nyitva voltak, most egyszerűbben idéznék ha nem csukja be de egy komplett esküvő volt ennyi alatt, teljes átadott anyaggal, 10ezer Fontba meg fotóvideófélveseésmindenis.... 500-800 Font/órába bele lehet futni, de egész nap meg már 3ezer alatt.

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34523 üzenetére

Meg lennék lepődve, pár éve alig 10ezer / nap környékét fizetett idehaza és semmi extra nem volt benne, nyomni kellett a a gombot, mint majom. Erre jött még az utómunka, de ilyen tipikus normálisabb katalógusok, mint az Avon meg társai azok sem bonyolították túl, ha mondjuk az Auchan/Family diszkont feletti szintről beszélünk. Az ügynökség nyilván felárral és néha kidolgozva adta el, viszont ha már az Avont emlegettem akkor a legtöbb ilyen cégnek saját osztálya volt ahol összelegózták a katalógust, így ott megint más a szitu és csak 1-2 prémium terméknél van olyan, hogy egy kézben van a folyamat és meg is kéri az árát.

Mit láttam még. Hümm. Egyes nagyoknál ahol komissióznak és jön-megy a termék már lehet megint ott van egy saját mini stúdió minden jóval felszerelve, saját vagy alkalmi fotós és kész is, szintén nem ezt a szintet üti meg, saját grafikus osztállyal akik mindent is csinálnak, vagy 1-2 vezető grafikus és alvállalkozók. Messze el lehet menni.

Amikor fagyasztott halat és hasonló termékeket hoztak stúdióba fotózni ott sem a fotózás ára volt szerintem a legdrágább, az utána kidobott jeget/árut is másképp számolták el. Ezen kicsit meglepődtem, hogy ennyire ragaszkodnak saját forráshoz és képekhez, de felőlem aztán legyen.

Ezekre szoktam írni, mikor a sok nyomorék nem is akarja érteni, csak szajkózza, hogy "nyerset nem adok ki2, meg blábláblá, benne kell lenni az egyéni stílusnak, hogy egy ilyen katalógusnál, amiben cukorpaszta, gyantázógép, liszterin van és lehet a fotók 3 különböző helyről jönnek, ott milyen egyéni világról beszélünk? Ez nem egy személyes portrés keresztelős fotózás, teljesen más szint. De akkor nem dolgozol és majd megoldja más, tök egyszerű lenne ez is. Egy osztály egységesre szabja az adott szakaszait a katalógusnak és kész, összes többit a marketing találja ki, hogy mikor a fehér/beauty színvilág, mikor rakják bele a cégeset, vagy pöttyös csillámfaszlámákat karácsonyos húsvéttal a háttérbe és nem a fotós.

Ennek ellenére biztos van olyan is, aki egy szájvíz fotózásért ennyit kap, mert én sem láttam még mindent, de gyanús...

• Jahno

veterán

válasz lugosi #34521 üzenetére

Lehet van aki még tudja csinálni, meg akár az is, hogy a csávó mondott nagyot.

Itt is sokan nagyot mondanak, nem értik a piacot, nem is ismerjük. Teljesen kósza infók jönnek és csak a káosz van. Vagy ha az a tárgy 30 milliós óra egy katalógusba, akkor lehet más a színt, kint amikor habfürdőt meg egyebet ami ha idehaza a legkevésbé fizetős meló, akkor gyanítom külföldön nincs, vagy nem sok millió/napos költséggel megy.

• Jahno

veterán

válasz Grillo #34519 üzenetére

Körtepunepát érdemesebb idehaza venni, meg akkor már Lenspent is. Erősen hullámzó az Alis minőség és az itteni "nevesebb" pumpák nem csak erősebbek, de mással sem szopat.

• Jahno

veterán

válasz Troy. #34515 üzenetére

Lenspen és társai. Először lefújod a port, aztán apróbetűssel írom, hogy póló sarka is simán.

• Jahno

veterán

válasz vince #34511 üzenetére

LED sort is felejtsd el, nem egyenletes a fénye, némelyik még vibrál is, de attól függ milyen a tárgy, minden egyes LED egy pici pötty lesz rajta, az íveken torzul is és mellé mindegyiknél máshogy jön ki az árnyék.

Meg kell nézni 1-2 werk képet és YT videót.

Ezer éves kép ismerőstől,kicsiben így műxik és már jobb, mint a tárgysátor:

Régebben volt egy Strobox nevezetűoldal, ott nagyon jó dolgok voltak de megszűnt.

• Jahno

veterán

válasz vince #34508 üzenetére

Ne végy tárgysátrat. Asztalnak még van értelme, sátor korlátos és jobban meg tudod csinálni egy sima végtelen háttérrel is. Sokan rájöttek már.

• Jahno

veterán

válasz TCr #34506 üzenetére

Tükrössel nem kezdenék, de ez is hosszú történet. Ár-értékben is elég ergya ez a Canon és hosszabb távon nem bővíthető. Ha rövid távra berendezkednél, míg megtanulod és kitalálod, hogy érdekel-e egyáltalán, akkor valami hasonló békebeli tükröset vehetsz, csak vagy legyen ennyiért erősebb modell, vagy olcsóbb ésvagy. Azt meg hozzá kell számolni, hogy egyre értéktelenebbek, szóval eladni nem tudod. De ez már hosszú és csomó fotós alapismeret meg csapásirány kellene hozzá, hogy értsük mi kellene. Valami Sony A6000 ezer éves kittel kezdenék, vagy felmennék 200ezresig és fölé, arra már lehet építkezni.

• Jahno

veterán

válasz TCr #34504 üzenetére

Egyre kevésbé, akik eddig voltak azok szerintem elkurvultak, szóval jó ég tudja. Ha elég tökös vagy, akkor 1-2 YT videó után meg vannak a nagyon alapok, aztán már csak gyakorlás kérdése az egész. Ehhez semmi más nem kell, csak idő és sok pénz. Ha meg véletlenül Pest környéke, max. csapódj a fotós csoportunkhoz, aztán mindig akad aki segít valamit. És kérek koordinátát ehhez a fához :-P

• Jahno

veterán

válasz roseben #34501 üzenetére

1FÉnél még nem biztos, hogy látszik. Amit a Sonyvan még nyerni lehet, hogy sokkal nagyobb az átfogása, némelyik jól bírja a kiégést is ha fölé exponálsz, akkor visszahúzható, árnyékok sem zajosodnak annyira, egy égbolt/táj környékét simán 5FÉ különbséggel átfogja és megoldja. Eddigi Olyk nálam ilyenen már teljesen szétestek, most ha MFT akkor a G9 már kicsit jobban bírja, de ha ár-értékben nézem, hogy használtan az is kb. annyi, mint egy A7-II, akkor megint itt vagyunk.

Itt pld. Oly 2.8as pro obikkal voltam több vázzal és szinte semmire nem jutottam, Sonyval meg még kitobival is:

Csak kétszer nincs egyforma fényviszony és nehéz egyszerre 5 gépet összeszedni tesztelésre, pedig itt derülnének ki a dolgok. Vagy én vagyok kevés mindig mindenhez, nem tudni :-D Aztán ott van a tenyérbemászó képű Zoliexplorer, aki szerint bénák vagyunk és egy Oly váz 12-40es obival mindenre is elég, mi vagyunk a bénák és nagylátó sem kell, fél év múlva nagylátót reklámozott, aztán nem sokkal később beesett Sonys csoportba dicsekedni, hogy milyen jó vázat újított be :-D

Vagy klasszikus Aga képe, amiket M4/3 vonalon még nagyon nem bírtam kigépészkedni és direkt ezért tettem el az anyagaim közé, amit lehet mutogatni:

Aztán jöhet a megfejtés, hogy melyik amatőr szinthez nem kell technika meg ilyesmik és az nem számít, csak a csoda kompozíció ami fejben születik meg :-D

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34499 üzenetére

OM-1 nem volt a kezemben, de alkalomadtán kipróbálom. Engem néha berángatnak valami sportcsarnokba és esküvőkre, aztán mikor előző Olykat is egekbe magasztalták, én meg csak küzdöttem vele akkor azért volt összehasonlítási alap. E-M1X is csendesebb volt mechanikusan, de bazi nagy, előadták, hogy milyen jómunkásgép és igazából nem voltam vele előre, az ár-értékét meg nem is nézve. Csak így nehezebb vitatkozni, hogy nem ismerem, de van rá egy söröm, hogy nem éri meg az árát.

Amivel még bajaim vannak az a látószög, mert APSC-re azokhoz képest még mindig fruttiért van a 11-16os nagylátóm, itt nem baj ha lassú a fókusz, mert másra kell. FF-re meg most vettem egész jó 14mm-es Samyangot, hogy tájnál meg éjszakai égboltnál férjen is bele, amit kinéztem. MFT ezzel is okozott fejvakarást rendesen, hogy mit vegyek.

Én mondjuk használom is a cumókat rendesen, most éppen timelapse videókat csinálnék nyáron, de egyelőre küzdöttem a színekkel, záridővel, mindennel is. 1-2 hét és az is jó lesz. Holnap fotós csavargás, kedd-szerdán meló után valami minimál kerülő, aztán el lehet lenni.

Ennyi azért kiesett belőle és majd jövök még: [link]

• Jahno

veterán

válasz Timer #34497 üzenetére

Ha gép van, akkor van táska is, elég ritkán megyek nagy cucc nélkül, de a minimálhoz is elfér egy kis állvány. Ha fotózás van, akkor Pixi mellé egy közepes méretű Vanguard is jön, meg ilyen mini állványok:

Úgyis az a lényege, hogy ha cipeled akkor nem használod, ha nem viszed akkor meg ez kellene a legjobban :C

Néha ilyen is elég lenne, most ezen gondolkozom, de ez túl gyenge volt a legkisebb gépemhez is:

Most agyalok valamin ami ott lehet a gép alján, de kihajtogatom és célnak pont megfelel, ha nem kell 1.5 méter magasra kihúzni.

• Jahno

veterán

válasz Lassú Víz #34491 üzenetére

"Ma már a gép árának kevésbé meghatározó része a szenzor, épp ezért legtöbbször nem pénz kérdése, hogy FF vagy croppos vázat használsz."

Gép nem annyira ja, rég lenne FF vázam, ha tudnám 1-2 értelmes obival etetni. De lassan kialakul a dolog, most elvileg sikerült egy occsó 14mm-es Samyangot vennem, kell még mellé egy 11es TTartisan és kész is. Reménytelen harc kis pénzből, hogy akkor most nem sokkal drágább az FF váz, de akkor legyen jobb, még jobb, tudjon kicsit többet, ha meg valami dolgozás beesik akkor legyen még megfelelőbb.

Eddig úgy volt, hogy vettem 1-1 APSC obit mikor szembejött és occsó volt, aztán gondoltam ha mást nem akkor 200ezer körül veszek valami átlag vázat akár csak rövidebb távra is, de most keresztbe szerveződött és beesett egy FF váz. Azért ha úgy nézem, hogy az A7-III 400ezer, hát ez van. Még akkukat kellene vennem és tesztelni az obikat.

És kérdés, hogy a 2 rendszer egyik felét miképpen tudom felszámolni, mert Panán a 14-140 obi olyan jól multifunkciósan bejött, hogy nagyon, kicsi is és nincs multifunkciós párja, ahogy a 100-300 is bejött és a Sigma 150-600 jóval drágább, cserébe nehezebb is. Erre ott tartok, hogy míg műszakialg megfelel, addig a Pana váz + obi annyit ér, mint a Sigma obi, innentől meghagyom csak erre. Igaz a gyutávon meg kisebb, melyik ujjam harapjam meg?

• Jahno

veterán

válasz Joco_77 #34492 üzenetére

Ezt megcsinálod, de a fentihez képest konstans a fény, előtérben sem mozgolódnak emberek.

• Jahno

veterán

válasz Joco_77 #34489 üzenetére

Szívni azt lehet vele, nem lesz belőle jó kép sosem. Amúgy meg idejében cseréld Sonyra, gazdaságosabb és jobb az obi választék :-P

Itt azért előtér is mást fény kap, föld is foltos összevissza, háttér sötétebb és ki is van világítva, szóval úgy összességében nehéz belőle jól kinéző képet kihozni bármilyen más géppel/obival. Sebességen, zajon lehet segíteni.

• Jahno

veterán

válasz Roxx #34476 üzenetére

Az "eléggé" az szubjektív, de minden akku melegszik töltés közben.

• Jahno

veterán

válasz Taci #34470 üzenetére

Haverok használnak ilyet, meg a Puluz klónját is. És persze Peak Design Capture meg ha fotós hám, akkor ahhoz az Spider Holster SpiderPro övre. Megkérik az árát mindennek...

• Jahno

veterán

válasz csabyka666 #34469 üzenetére

Tudja tök a szoftver részét, igazából ahány app annyiféle dolog esik ki, szóval bármi is lehet.

• Jahno

veterán

válasz csabyka666 #34463 üzenetére

Mennyire kell belenyúlni a záridőbe? Majdnem mondtam, hogy rekeszprioritás és kész, aztán csak nem megy nagyon félre de mobiltelefon. Arra meg Open Camera vagy FV5 és kész is.

• Jahno

veterán

válasz csabyka666 #34457 üzenetére

Ezek ilyenek, sokszor szabad szemmel is látható. Lehet szórakozni menüben villódzás mentesítéssel meg mindenféle záridőkkel, aztán általában nem jó. Én annó lehet ezt írtam is, de ha mást nem, akkor olyat ami occsó és legalább műxik.

• Jahno

veterán

válasz Zoli2 #34444 üzenetére

Elsőre a Canva jut eszembe, véletlenszerű YT találat: [link]

De van egy fél KKV kisokosom, mindjárt visszagondolok, hogy mik voltak még benne.

• Jahno

veterán

válasz Taci #34436 üzenetére

Nálam a szőnyeges/hasonló PVC boltok simán adtak papírhengert. Itt tanyán ki van rakva a boltmellé és szabadrablás, van többféle vastagság. Vékonyra fel lehet tekerni, vastagba meg bedugni mindenestől és szállítható.

• Jahno

veterán

válasz szazbolha #34426 üzenetére

Bezzeg Mirem és 35mm-es Flektogonom van rossz áron :-D Face zárt fotósadokveszek csoportok, ha Sony kell akkor Sony E bajonettes 5100at szerintem évek óta nem láttam. 6000es és 6300 akad, 6100 is elég ritka. Érdekes,de már vannak 6700ak, 6600nak meg vártnál jobban ment le az ára. Csak néha annyi hirdetést látok, hogy az árak össze tudnak folyni.

• Jahno

veterán

válasz d.janos #34418 üzenetére

Nekem Google mindig segített, első pár az regisztrációt követelt meg fiókot, de úgy három kattintás és a nevüket sem jegyzem meg.

• Jahno

veterán

válasz szazbolha #34422 üzenetére

Nem érdemes, csak ilyen hülyék fognak írogatni, éppen ezt mondom. Próbaképpen megnyomkodtam a linkjeit amit adott, hogy megnézzem mostanában mivel fosztják ki a júzereket. Nem is egészen értem, elsőre nem kér bankkártya számot meg semmit és erőből kibaszott ostobának kell lenni az egészhez, hogy hozzáférjenek a cuccaimhoz. Pedig mindent is megvenne, csak pár kattintás. De ezek már benne vannak a céges doksikban, valamivel idén is frissíteni kellene a tananyagokat. Ami persze senkit nem érdekel 😃

• Jahno

veterán

válasz anikoonikoo #34419 üzenetére

Irfanview: [link]

Ez alapján tudsz keresni, meg sima leírásnak Irfanview watermark és kész.

• Jahno

veterán

válasz csabyka666 #34416 üzenetére

Vannak végletek, de 1 lámpa kevés lesz és szerintem ezzel sem lesz sokkal előbbre, mint amit mutattam negyed ennyiért.

Aztán van így:

Meg így:

• Jahno

veterán

válasz csabyka666 #34408 üzenetére

"Biztos láttatok már hirdetéseket, gyakran csapnivaló, igénytelen, homályos, kiégett."

Láttunk, és becsülöm is, hogy ennyit foglalkozol vele. Én nem túlzottan :-D Viszont volt ismerős aki komolyan vette, Jófogásról rendre kibaszták, mert túl jó képeket csinált és biztos netről töltötte, nem a termékről készült.

Retró PCs csoportban minden is van, múltkor egy laptopról 8+ kép volt és nem ismertem fel a típusát. Félelmetes dolgok vannak, de néha ha műszakilag jó is a kép olyan béna az illető, hogy pont a cikkszáma meg a hasonlók maradnak le, bááááá.....

Aztán így is elszórakoztam idehaza az aprólékokkal 5 órát, mert fotó, körbevág, leírás, áááááá.

Ennek ennyi elég, rózsaszín pléden:

Aztán ma reggel kiraktam piactérre is, rögtön megjelent Tereza, de úgy látszik lefagyasztottam a fordítóját, mert nem válaszol. Lehet írok még valami mókásat, annyi arab ismerőssel ki tudja milyen az élete....

• Jahno

veterán

válasz ph_5.5 #34405 üzenetére

Áruházak alig csekély része foglalkozik ilyesmikkel és fejed tetejére is állhatsz, hogy olyan pink legyen a pink, amilyen, úgyis a fostaliga kijelzője fogja eldönteni meg ha az UGGnak kellene katalógust rakná össze, akkor lehet nem itt érdeklődne, más lenne a költségvetés és nem teelfonnal kavarna. Az úgyis meghúzza a színeket, pont nem releváns az egész, hogy majd melléteszi az xrite kártyát és mindent pixelre kiigazít.

• Jahno

veterán

válasz A Zéé #34403 üzenetére

Lehet majd csinálok tesztet, engem különösebben most nem érdekel meg nem is zavar, a fotósnak mondott kompaktcsövekből viszont elég gyalázatos darabokat sikerült begyűjtenem. Meg persze várni kellett a melegedéssel is.

Igazából ez az oka az utcán is annak, hogy LEDes cucokat telepítettek, elvileg erős a fénye, de mégsem látunk rendesen. Majd néhány év és az evulóció hozzáigazít :DD

• Jahno

veterán

válasz szazbolha #34397 üzenetére

Néha még a kertbe is kirakom világításnak, vagy törzskocsmámban felcsapom a sarokba állványra, stúdióban alapnak, amúgy riportokhoz állandó fénynek meg nagyon egyszerű termékfotókhoz.

• Jahno

veterán

válasz ph_5.5 #34398 üzenetére

De ez nem modell, sme üzleti portré, nincs smink, egy telefonnal fotózná a meghirdetett cuccait.

Új hozzászólás Aktív témák