- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #32440 üzenetére
Én most a különféle konvertereket kopasztom le, mindig más gép volt, megvettem Sonyra is mindenfélét, PanaOlyra, meg most Z-re, erre-arra. Nem kell. Panához megtartom az M42est, OM-et, de pld. az FDket teljesen kiszórom, Nikonos F-ről sem kell konvertálnom amit lehet megbánok, de valahol meg kell húzni a határt. Hétfőn sörözés közben is ezt dumáltuk, hogy 200ezres nagyságrendet csak ilyen adapterekre elszórtunk, mert jajj ilyen obit rakok fel meg lehet ez lesz, lehet az lesz. Elmúlt éveket meg simán végigcsavartam a kitobival és halszemmel, nem kellett semmi művészkedés
-
Jahno
veterán
Ezért van nekem 1-2 olcsóbb fix, meg Hoya sor, az még vállalható. Így is van egy csomó más aprólék. Fotóhoz egy jó 16os és 64es, aztán meg van egyből az ND1000 is. Én meg itt hurcolom a táskában, 1000nél kisebb fent sem volt a gépen, de néha még az is kevés
Vario Hoya kicsit buktás lett, de hirtelen vásárlás volt, idehaza sok pénzért. K&Feket még alacsonyabb Euróval vettem EbayAliról, volt vagy 5-6ezer pénz darabja, annyit viszont bőven megérnek.
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #32430 üzenetére
Ez nem azzal van, de az is ilyen. Végül asszem 20-ért adtam el olyannak, aki ezzel tisztában volt és nem akarta a végét használni. Ezért írtam, hogy pár felsőbb árfekvésű variálhatót is láttam, de mind ilyen volt. Utána jön a pixelbabrálás, meg elhúzza-e a színét vagy sem és egyéb vergődések
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #32428 üzenetére
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #32426 üzenetére
Jackalt ne, másik is elég egyszerű és ugye a két vége nem használható. Kb. ND50-200 közt működik. A minősége kicsit hitvitás is, nincs olyan amit nem kritizálnak meg.Aki szerint a Hoya pro vacak, az vegyen Rodenstockot.
-
Jahno
veterán
"Az nem fair válasz, hogy próbáld ki, "
Miért nem? Majd kipróbálod akkor, ha kijöttél a falak közül. Mondjuk néha még szobában is menne, azért narancs szűrő, mert a napelemente simán beesik 3000K alá is, a vakuból így csinálsz narancsos színt, ami ugyanolyan, mint a háttér. HSS vaku sem kötelező, meg lehet az babrálni, meg persze a fólia sem mindegy milyen, meg minél erősebb a vaku, annál jobban csúszik vissza a fénye 5000K felé.
Ebben a két CreativeLive anyagban elég sokat fejtenek meg vakuról, de nyilván 12 egy tucat:
Joe Mcnally - Capturing Motion with City Lights
Joe Mcnally - Managing Light on the StreetsHa a környezet sárga legyen és bőrszín "normális" akkor azt meg simán vakuzod. De lehet mutass netről minta képet, mert a "normáis" is elég tág fogalom. Főleg amilyen szép kékeszöldeset szoktam gyártani
Itt meg találsz jóféle gyakorlati mindenfélét, leírást, képet, werket: [link]
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #32414 üzenetére
Én meg már vagy 10et összekentem hajlakkal, de gondolom nem kell mondani, hogy mennyire nem lett jó
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32407 üzenetére
Áááá, én azoktól most kész vagyok, nem akarok róla hallani. Elfordul, lejön, elhasználódik, bigyó. A tépőzáras zsebeket is úja kellene generálozni, mert szétjönnek, kinyílnak. És újonnan pont nincs akkora táska, amibe éppen beleférek, mert kicsit nőttek a gépek és borult minden.
Régebben McGoat árult, de évek óta nem jártam arra és oldala is szét van esve.
Addig Aliexpress, separator: [link]
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32405 üzenetére
Élőben, Nem. De max. megkérdezem miképpen műxik. Méretet meg egyebet ismerem, a botok meg a felfestések látszanak messzebbről is, többihez meg általában nehéz közel menni.
Bár fent nem emlegették, hogy mihez kellene és a hiteles/nem hiteles így is érdekes, mert hiába fűzted le a 36 kockát, ahhoz nem társult ilyen pontos időpont. Ha ez a cél, de persze ha ez volt meghatározva és elfogadták, akkor az van, de egy 36 kockás negával példálózhatunk a színekkel, tudja a fene. Ha volt is színe azt sem tudtuk, hogy a két kocka közt mennyi idő telt el. Erre még a múltban is volt ékes példa, mert ugye Deák Ferenc halála után a körülményekről még sztereó fotó is készült és sokkal előbbre lenne a nyomozás, ha ezekhez tudnánk a pontos időt :-)
A fenti makrós kérdésnél nem tudjuk, hogy szokásos hülye júzer kérése áll fent, mert mondjuk a munkaidőt szeretné ellenőrizni, vagy mi jár a fejében. Máshol elég a tárgy és esetleg a mérete.
-
Jahno
veterán
válasz
MasterMark #32403 üzenetére
És akkor pont a mobilt nem tartja annak, aminek legalább szinkronos az órája. Mert ha még a képen órának kellene lenni a tárgy mellett, akkor még tán okés...
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32401 üzenetére
"Az pedig már a gép szoftverén alapul- belenyúl pl a színekbe is. És az mmár nem hiteles..."
Amikor a jogászok gittet rágnak, kérdés mit szeretnél dokumentálni?
Ennyi erővel a nega sem hiteles, mert még elő kellett hívni és az eljárás során módosulhatnak a színek és ha a RAWt meg szeretném nézni, akkor... Akkor ugyanaz. Esetleg leképezhetem ugyanazt egy csúcs kompakttal JPGben és leképezhetem 3 féle különböző gyártó negájára, pont a JPG színe lesz közel az eredetihez.
Ha most kapsz egy RAW-t amin van 2-3 szín, meg tudod mondani, hogy azok pontosan milyenek? Nem nagyon. JPGből meg ugyanúgy működik, főleg ha nem pontos színt kell dokumentálni hanem esetleg dolgok helyzetét egymáshoz viszonyítva vagy valaminek a történését. A piros kabátos lány meg nahát, mindenen pirosnak néz ki, max. vitatkoznak, hogy meggypiros-e vagy cseresznye.
Színt színmérővel kell dokumentálni, meg is vannak rá a világipari szabványok és akkor folytathatjuk onnan a gittrágást, hogy az hiteles jegyzőkönyvet ad ki, kalibrált és meg lehet mondani, hogy az adott cucc színe RAL skálán milyen, amit semminemű fotóból és RAWból sem mondasz meg.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
Phaleur #32396 üzenetére
Már nem dolgoznék ilyen környéken aki nem érti, hogy az a képben is benne van és kész, attól, hogy a képen nem látszik. És utólag ugyanezt írja a képre rá a képre. Persze onnan számolva, hogy a gép órája pontosan be van állítva, gondolom majd legalább egy közjegyző hitelesíti, mert ez egyelőre annak tűnik, hogy ugrál valami hülyeségen amit amúgy nem ért.
-
Jahno
veterán
válasz
Phaleur #32394 üzenetére
Hááát, mondanám, hogy enyémen kipróbálom az időbélyeget, de sokra nem mész vele, mert nehezen beszerezhető. Utólag semmiképpen sem jó?
1-2 boltban ki lehet próbálni az aktuális készletet, de 40-.90ezret biztos nem adnék egy alap minimál kompaktért, szóval nehéz megfejteni mi a jó választás. Filmnél is voltak dátumozós hátfalak, de mióta digitális világ van és utólag egyszerűen akármit rá lehet csapni bármilyen formátumban és felirat nélkül is megmarad a kép, addig kifejezetten nem értem a funkció jelentőségét.
Legtöbb kompakt amúgy jó makrót tud, de azért nem árt kitalálni mire gondoltál. Van makró esetleg super macro mód, 1-2 centire közel rakod valami kis csavarhoz és kész is.
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #32392 üzenetére
Fényképezőre gondoltam
Meg akkor jó eséllyel Canonnak kell lennie, mert arra van obim. Mark III, 1Dx, mittomén.
-
Jahno
veterán
Ja, meg Panára is megy Canon meg akadnak átjárások, de az is minek. Sonynál a Sigma adapter igazából a Sigma obikat támogatta jobban aztán ez is ugyanúgy deminek...
Fujin persze EOS obit használok, de meg tudom indokolni :-D Az meg alapban szívat is annyira, hogy lehet kibaszom az egészet az ablakon és a végén még egy lekotlott régi tükröset is veszek 3. rendszernek....
-
Jahno
veterán
Ejj. 12 egy tucat, szóval nem tudom. Gépekbe nekem ez a sima kék címkés is működött, pár év alatt azért érződik, hogy gyengül, de akkoriban 10 Euró alatt/körül azt mondtam, hogy tök jó. Éppen most szelektálom, hogy mi menjen el az előző géppel:
Idehaza sokan a Sakálba futnak bele, azok elég vackok tudnak lenni, érdekes módon a Batmax az fut még, de haveri körben hamar konyul. Ahhoz képest nekem ilyen sima fehér címkés sárga dobozossal is jók a tapasztalatok, de becsületből inkább nem ajánlanám senkinek:
Panába még Powertrustom van, igaz abból nem sok, de szintén bírja. Jók a különböző akkus anyázások a csoportokban, nekem ez a fenti "battery pack" most lesz 4-7 éves és biza kapott a szájára rendesen, de nehéz ügy, összevissza beszélünk, 1-2 darabból vonnak le tapasztalatot, mittomén. Nekem legalább van 30 akkum a fotómasinákba, az már valami és mellette még mindenféle más hülyeség és most matekozom, hogy a gyengébbeket ki kellene szórni, egységes 2x2 darab sárga Patonára váltani és kész, de míg városban kódorogva a gyengébb is kibír egy napot, addig nem akarom a hulladékot termelni. Cserébe cipelek dupla tartalékot, mert mi van ha lemerül/megdöglik :-D
Lehet mutattam már, de ez ilyen alap hétvége és akkor még van a gépekben meg itt-ott:
Ha nem adják drágán és kell, akkor megvenném. Beleversz 3 ciklust pár fotós sétával, ha akkor jó akkor azért legalább 1 évet el szoktak menni a gyengébbek is.
-
Jahno
veterán
válasz
d3tox1c #32377 üzenetére
Vagy 6600ra, ha már obik vannak és akkor fókuszban meg mindenfélébe tud annyit, mint a Iies, de kérdés mit szeretnél és mennyi mostani obit cserélnél. Én mondjuk perverz vagyok, egy jobb vázon simán használnék obikat APSC kivágással is, mert csak. Aztán ha a 6600 drága mert most úgy megkavarodott a piac, hogy utána kellene nézni, de simán lehet 2x annyi, mint az A7-II, akkor még 6300/400 is, akárki akármit mond.
6000et cserélni erős előrelépés, de azoknak is igaza van, akik a IIIas felé terelnének. Lassan 10 éveslesz a 6000es, az Sonynál még fejlesztés eleje volt, a IIIas meg iszonyat nagy ugrás a IIhöz képest is, főleg ilyen szemfókuszokkal meg társaival.
-
-
Jahno
veterán
Na, úgy látszik ezek a nehéz témák minden fotós csoportban. Kiállítást szeretnék rendezni? Nincs válasz. Modellféléket kutatok? Összevissza beszéd és nem releváns zsákutcák.
Aztán ha meglátják, hogy elmegyek egy rendezvényre, akkor jön a fikázás, mert "ingyen ne dolgozzál" meg "ingyen munkából nem lehet tanulni". Nem a fenét nem, megyek is megint kutyás rendezvényre, mert szerintem poén és legalább rájövök, hogy miképpen műxik.
És ott buknak ki az olyan kreténségek, hogy "állatot nem vakuzunk, mert megijed". Én meg ott voltam, 10+ fotós, több 10ezer vakus expó, szerintem csak egy dögöt zökkentettünk ki a mentből, mert leképeztem erre nekem jött, összenyalt, átfutott rajtam és ment tovább. Ha ez a megijesztés, akkor ok, belefér :-D Lónál hasonló, fel sem fogta, hogy valami villant. Állt tovább és nézett bambán.
-
Jahno
veterán
Most, hogy beruháztam Fujira és keresztbe szopat még nem tudom mi nem lesz a buli
Közben lett egy makróm, de lehet Panára szerezek nagylátót. Volt egy Oly 9-18as adapterrel 50ért, azon nem kellett volna sokat gondolkozni.
Őszre kiderül, már csak csinálni kellene és nem pofázni róla, mint az összes többi nyomorék aki nem hajlandó megmozdulni
-
Jahno
veterán
Most úgy néz ki meg van az idei pár modellem, tegnap összeraktam albumba, térképre, leírással, hogy ha úgy adja ki az időjárás, akkor menni kell. Nem kicsit szívtam ilyesmikkel sem, de szeretek szívni, egy jó pár hely végre összejött:
Másikat meg naplementében és felkeltében megcsináljuk középformátumra és filmre meg mindenre is, aztán meglátjuk mi lesz belőle.
El voltam egy darabig a kirándulós oldalakkal meg mindenfélével, aztán már "csak" oda kell menni és megnézni. Aztán max. úgy járok, mint az olajkúttal, hogy megnéztem, betájoltam, megfejtettem, erre mire fotózni mentem éjjel arra az egyiket elbontották, másik meg kivilágítva, ááááááá. Főleg mert a hasonló kurrens helyeket nem ismerik, nem igénylik, ha valaki belefut akkor meg jól teszi, ha titkolja.
Itt is lesz timelapse meg tejút meg minden is, oszt mennyivel békésebb modell:
-
Jahno
veterán
"Akivel nem lehet egy szimpla portré fotózást megbeszélni koppra1 óra alatt, ott már a "nem akarásnak nyögés a vége" a helyzet."
Csak nem hagyom félbe, legalább ezeket is kipróbáltam. Máskor meg az lenne a baj, hogy minek nyomulok és kapkodok, ezt rendesen ki kell találni és ne ugráljak. Most nem ugráltam, jó volt a dossziéba statisztikának.
"de én nem bonyolítom azt sem, alap sminket szoktam kérni"
Ó, hát mennyire más szélsőséges értékeket kaptam tanácsként a TFCD csoportban :-D Volt ott minden, a gyors egyszerűtől a körömlakk színárnyalatának szerződésbe foglalásáig minden is. Most inkább fotózok kavicsot. Az legalább áll, mert a tejúthoz időzítő kell és baszakodik vele a Fuji, másik obin meg rendre nem találom a végtelent
Mindig csak a baj van
A freelancet nem értem, haver intéz valakit, hogyha kell aztán kész. Oda meg nehezen jön össze egy 6 fős csoport, hogy gyakorlásnak/oktatós jelleggel megérje az egész és meg lehessen oldani.
-
Jahno
veterán
válasz
randras_83 #32335 üzenetére
Szerintem a kezdéssel lehet baj, aki pár évvel megelőzött minket az még jobban tudott meríteni, utána már húzza magát az egész. Modellnek mondott nem modellel sem lenne baj.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32332 üzenetére
Volt olyan akinek februárban írtam, néha 1-2 órát elpofáztunk, aztán augusztus felé már meguntam a dolgot. Elmesélt egy csomó felesleges dolgot és küldött referenciákat 120. alkalommal is, amivel mondjuk nem nagyon voltam előbbre, csak időpontot kellett volna találni, pontosabban azt, hogy mik a lehetőségek feltételek. TFCD csoport szerint amúgy meg egy normális megbízható leányzó, gyakorlatilag meg úgy szét volt esve, hogy általában azt sem tudta merrefelé áll arccal előre. Van ez így :-D
-
Jahno
veterán
Nagy számok alapján meg ennyit nem ér, főleg ha úgy futunk lukra, hogy se só se beszéd.
Azért ott egyik arcnál is volt ilyen, hogy egyszer leképezte Palvin Babit, kirakta posztban és hirtelen előkerült az elmúlt fél évből az összes alanya aki véletlenül csak pont most olvast az üzenetét és jajj bocsi
Van ez így.
-
Jahno
veterán
Szerintem én is elég bonyolult vagyok, de általában vagy végtelenségig szerveztük, vagy tologattuk az időpontot, ha meg megvolt és csinálni kellett volna akkor akadt olyan is, hogy 5 modellel egyeztettem és csak úgy se szó se beszéd egy sem jelent meg. Amúgy TFCDben is elég általános, néha valakii felháborodik rajta, aztán törli a posztot. Én kétszer felvetettem, kicsit mellé is ment, ottani nagy megmondók írtak fasságokat és felét annak is törölték, de legalább jó kis anyázáscunami lett belőle :-D
Pár minimál dolog összejött, asszem összesen egy leányzó volt aki a reggel 9 körül kezdődő fotózást reggel 8 előtt legalább SMSben lemondta, hogy bocsmá ez meg az.
Egyszer a csoport adminja is felvetette, hogy na ki az akit valóban érdekel a dolog most vagy később, ott az emberrel éppen söröztem és Ő is kíváncsi volt, hogy ha a jelentkezőkre ráírok akkor miképpen reagálnak, mi jön össze. Azt sem akartam, hogy egyszerre sokra írjak és elvesszek, de ott akkor a csoportban összeségében 100+ feletti érdeklődőre írtam, csoportban semmit nem válaszoltak, privátot el sem olvasták vagy annyit sem írtak, hogy nem. Egy valakii kerítőnő írt privátban, azzal is nagyon félrement a ki mit gondol és mikor érünk rá meg mikor nem a mire...
-
-
Jahno
veterán
válasz
zafiridas #32319 üzenetére
Naja, haversrác is újított nagy telét, aztán APSC vázon elég kellemes:
Nálam meg nem tudom mi legyen, úgy néz ki, hogy a 100-300as is gombásodik. Ilyen nincs baze, jövő héten megkeresem a szervízt, aztán remélem erre is mondanak valami jó egységárat.
Azt sem tudom mit vennék, teljesen faszkivan és lecsapott az átok, Fuji összevissza működik B időben és timelapsével, közben erre szántam volna a fél nyarat, Pana obijaim gombásodtak, Olykat meg folyamatosan cserélték gariban és nem merek olyat venni, mert ha ilyen 400-500eures obik megint megdöglenek, akkor felkötöm magam. Lehet kibaszom az egész miskulanciát, fogok egy Fuji középformátumot, tekerek rá Heliost és már "csak" mindenféle csajszit kellene megfűzni művész portrés vonalra és le van tojva a világ. Fakk.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
szpeti40 #32315 üzenetére
Nem vario. Simából. Gondoltam ha azt írom, hogy mind szar, akkor mindre értem :-)
Pár K&F szűrőm Aliról van, akkoriban még érdemes volt. Most azért befigyel a +ÁFA, +800 forint és még esetleg el is keverik, így már lehet nem annyira jó, de össze kell hasonlítani és mérlegelni.
77mm miatt szép lesz a kiadás, alap ND1000 is 60 euró.
Más fajtából KnigtX-em van, az még szerintem jó lehet (noname árban van, 16os kb. 6 euró 64esek olyan 10+ Euró környéke). Fotgát ne végy, olyat szereztem játszósnak és csak a hordozástól szétestek.
Ha egy kell, akkor ezt ennyiért megvenném: [link]
Ha mégis 16 és 64, akkor tudja a tök, két hete be akarom árazni a felesleges szűrőim és belehülyültem a keresésekbe, olyan fixet alig találtam. A 100 eurós K&F szettben nincs CPL, a kicsiben 60 Euróért meg ND8+ND64+CPL, abból a 8 nekem kevés lenne ha kb. ND500ra jössz ki. Az fényértékben pont alig kigépészkedhető 1 percesből fél perceset csinál...
-
Jahno
veterán
válasz
szpeti40 #32313 üzenetére
Variot ne vegyél, mind szar lesz. Nekem a K&F alap "kínai" már bejött, de bármelyik fotós csoportban megköpködnek bármilyen drága darabot, hogy az kukába való és kész :-D
Éppen most megy a Sony planétán....
Meg mekkora lenne az igény? Nálam az ND1000 szinte alap, de néha elkél kisebb is, szóval kapásból vehetnél 16ost és 64est, akkor meg is vagy 1000ig. Dömörkapunál a víz forgása 5-10 perces záridőkkel jött ki, másik csoportban meg most ment le a napi menet, hogy vízeséshez elég az 1/3 másodperc is. Nekem meg fél perc alatti rendes képem szinte semmiről nincs, kisebb víznél alapban 1 perces zárral indítok aztán kész is [link]
-
Jahno
veterán
Én sem ennyire, de azért jó tudni ha szeretnénk valamit (:-
Bár spotterdombra egyszerű kiszédülni, de jó tudni a többit is, hogy mi merre. Fanatikusság ott kezdődik, mikor becsipog az alkalmazás, hogy olyan gép érkezik amire vársz és nem kell semmit nézni, előre tudod fejben, hogy az aktuális nap/szél állásához képest hova kell menned és milyen képet szeretnél :-P
-
Jahno
veterán
Ha ennyire mm-re kell gyúrni, akkor itt a magyar reptér:
Térképen a pontok és lista, aztán a térkép alatti sorszámozott sárga pöttyre bökve mutat minta képet, hogy honnan, mekkora gyutávval mit lehet elképzelni.
No meg a napszakok, eddig kétszer szívtam be külföldet is, hogy olyan volt a szélirány, hogy a rendes helyekről szemből sütött a nap, mellé pezsegtek a gépek és az aszfalt is. Előtte meg borús idő volt, sem fény, sem színek, ááááá....
Aztán azzal dolgozunk, amink van
-
Jahno
veterán
válasz
racskobalazs #32307 üzenetére
ÉN most ilyen csíkhúzósakra gyúrok. El leszek vele egy darabig: [link]
-
Jahno
veterán
válasz
racskobalazs #32302 üzenetére
Planespottingon meg Gtérképen kb. minden fent van, tán csak ez nem annyira köztudott:
A világ alfája és omegája, nélküle elég nagyot lehet zakózni, ha kimész és nem arrafelé mennek a gépek. Annó nekünk a pályafelújítás is jól jött, de most a járvány alatti lezárásoknál mindent megcsináltak, felújítottak így ez egy időre most kimarad.
Nem vagyok egy nagy koponya, de kérdezhetsz, meg hát avgeek csoport tele van képekkel és leírásokkal, kettőt lefelé görgetsz és kész, mint is tudsz.
-
Jahno
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #32274 üzenetére
-
Jahno
veterán
válasz
MasterMark #32271 üzenetére
BKV/BKK.
-
Jahno
veterán
válasz
MasterMark #32269 üzenetére
Mert ez a szabály. És persze nem érdemes egy modellre 8 fotós meg pár segéd csoportosulás, mert azért is orbavernek.
-
Jahno
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #32266 üzenetére
Paszíroz be, fizikailag a sztrítfotó létezik, de emberalanyhoz elvileg előre engedélyt kellene kérni. Amúgy ha fintorog, akkor nem fotózod, oszt ez van. Új metrómegálló jó lesz, állványt és vakut nem lehet használni, ha nem egy arcot emelsz ki a tömegből, ami a 20m-el pont jó is, akkor semmi dráma. Így röviden.
Max. a publikus hely a kérdése, mert ugye Westend, Corvin, Bálna, stb. is közforgalom számára megnyitott magánterület és ott kifejezetten utálják a fotómasinával mászkálókat.
-
Jahno
veterán
Pár haver tükrösnél csak legyintett a WBre és évekig melóztak, én akkor is mindig benyomtam, mert csak, meg mert JPGben is fotóztam. Most ezzel csináltam sok helyet idehaza, hogy a JPGket letöröltem :-D Mások meg azért szoktak rá a helyes fehérre, mert tükör nélkül elég zavaró tud lenni a kék/pirosas kép a keresőben.
-
Jahno
veterán
" és a beállítófényre mért a gép."
Elvileg továbbra is tök mindegy, hogy mire mér, mert a RAW az nyers, max. az előnézeti jpg-nek meg hasonlónak lesz színe.
"Hát nem, nem lehet megoldani egy ekkora eltérést szépre."
Ebből nincs egy nyersed? Érdekelne mi ment félre.
Én is állítom kézzel, mert egyrészt nem tükrös, így elég hülyén néz ki ha beltérre megyek és minden kék, no meg persze filmezünk is.
-
Jahno
veterán
Csinálsz mindegyikkel, attól függ milyen színt szeretnél. Ugye fóliával azt ellensúlyozod, hogy ne legyen a vaku színe kékfehér a sárgás naphoz képest, de más meg direkt olyanra gyártja. Egyszerűbb előtte kipróbálni, meg a múltkori Face csoportban körbenézni.
WBmegadása meg mindegy, én ilyenkor kb. napocskásfelhőset használok, hogy valami értelmeset lássak a keresőben, de mivel RAW, így úgyis mindegy.
-
Jahno
veterán
válasz
randras_83 #32235 üzenetére
Háköszi. Akkor majd eccermittomén. Ma este gondolom nem jársz Csepelen, hogy a Mayában igyunk valamit :-D
-
Jahno
veterán
Majdnem ott volt, lehetett volna meg nem is, de mindegy. Asszem érdekes hely volt ez is, aztán megnézzük, hogy képeken mennyire adja vissza magát, mert nekem ez nem szokott működni.
Eleve a kezdés megadta a lendületet. Dohányboltban nem volt kávé, szivar, csak minimál cigi ellátmány és kész. Mellette lévő mindenes helyre beestünk, ott 160 forintért rendes kávét adtak. Gyorsan végigfutottam a kőműveskifli választékon és a 250 forintos italok felett a 2 dekás Royal volt a legminőségibb cucc, szóval itt már sejtettem, hogy megérkeztünk :-D
És megbámultak egy csomóan meg kérdezősködtek, hogy mit szeretnénk. Egyszer majd bepróbálkozok valami rendes válasszal is, pld. azt mondom, hogy hát nem tudják? Nekünk azt mondták, már rég benne volt a kerületi újságban, hogy a szocialisták privatizálják ezt a területet és 3 éven belül irodaházas parkot csinálnak az egészből :-D Vagy valami hasonló. Mittomén.
Fényképeztem egy csomó ablakot meg rozsdás vasajtót, aztán csak győzzem letörölni. Többieknek bejött, majd alkalomadtán lesz egy szokásos éves Csepel Művek, ott jó ideje nem jártunk.
-
Jahno
veterán
Kalocsay tesók és egyéb szokásos körök.
Viszont ha valakinek van egy Nikon tükröse akkor van egy alap 70-300as obim amit el kellene adnom, de előtte nem ártana rendesen kipróbálni. Z50en teljesen jó volt, egy 7500on nagyon nem akart fókuszálni és lehet csak vázzal kell összekalibrálni, szóval valami másik gépen meglesném. Új, első tulajos cucc, csak áll a polcon és gépem nem lesz hozzá, az tuti.
Van valaki akivel sör mellett meg lehet fejteni? Mondjuk ha másik MILCen is működik rendesen, akkor az sem rossz, max. úgy hirdetem meg.
-
Jahno
veterán
Ezzel én is szopnék egy kört, csak nincs akin kísérletezzek. Facebookon keress ilyen csoportot, egész értelmes gyakorlati megoldásokat lehet látni: Behind The Scenes Photography | ISO1200.COM
Vagy itt egy konkrét poszt, szóval csak időt kell rá szánni és jegyzetelni: [link]
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32218 üzenetére
"Ha kiviszed őket a zöldbe, akkor megőrülsz az elszíneződéstől. Ha délben fotózol akkor olyan szemgödör árnyékod lesz hogy kötelező lesz vakuzni. "
Azt hittem ezek alapok és tiszták. Bár az alacsony ISOval lehet nem értek egyet, mert kinek mi az alacsony és mit szeretnénk kikavarni.
Én mondjuk nagyon 3 ponttal csinálnám, de ilyenre nem mindig lehet előkészülni. Példa képem erre is van, 3 reflex ernyő, kész.
-
Jahno
veterán
válasz
tbaluso #32211 üzenetére
Ha ennyire bizonytalan vagy, akkor meg főleg. Éppen ezt a plakátot nézegettem, hogy mennyire jól meg van csinálva. És ez még nincs 30 ember, de vajon mennyi idő alatt állogatta be, miképpen találta ki a helyet, ésatöbbi:
Utána már túl sok nincs benne, de nekem tuti foltokban átsütne a nap a fák közt és szívnék. Ekkorát mivel vakuznál ki? Filmesek elég nagy lufikat használnak hozzá.
-
Jahno
veterán
válasz
tbaluso #32208 üzenetére
30 fős csoportot ki nem vakuzol értelmesen kültéren az egyszer biztos. Meg előre úgysem tudod, hogy a rekeszt, de ott sokan inkább NDznek, hogy ne legyen HSS vaku.
Kisebbet még így is, de nem lesz ott időd ilyesmikre, hogy szépen megcsináld, kivéve ha tényleg és az a terv egy kamarazenekarral. Azokat össze tudod terelni és egy irányba néznek az album borítóhoz, egyéb civil csoport csak szopás lesz, én legalább 5-6 fő felett teljesen el szoktam veszni.
De akkora vakut, ami ezt szabadtéren rendesen megoldja, nem sok helyen láttam és inkább a környezet meg a háttér lesz a zűrös.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
LexAndrew12 #32190 üzenetére
Nem a beszerzésen múlik, hanem ismerősökön, kapcsolatokon, mindenhol mozgolódáson, összemarketingen, lájkold, oszd, nyerd posztokon, napi instán, referenciamelókon. És ha eleinte occsón csinálsz valamit akkor reménytelen lesz árat emelned.
Ha nem tudod, hogy mire van szükséged, akkor nincs rá. Főleg mert mindenki mást fog mondani, mást használ, másképp használ. Ezekről mondjuk írtunk eddig is.
Van haver aki okta nélkül el sem megy semerre, de egy kisvaku elég bele, ha világítani kell. A "csak természetes fénnyel fotózom" arcok tényleg megoldják vagy utómunkáznak, vagy félnek a vakutól és látszik is a képeken, hogy nincs fény. Másnak a kisvaku nem elég, hanem elég nagy kell.
Belteret úgyis bérled mindennel együtt, kültéren meg elég kevesen világítanak ezzel/ennyivel, néha még a derítő is bonyolult dolog.
Családihoz beltérben a 70mm már hosszú, meg sok máshoz is, de majd rájössz. Vagy megoldod másképp
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32177 üzenetére
Pedig a VL49 teljesen jó (van RGB-m és sima is), fenti képeken olyan is van. Persze a "hamar" lemerül az kinek mi, mert 1+ órát el bír menni, az kreatívkodni elég, többet meg ilyen kicsiből pláne olcsón nehéz lenne kihozni. Ha nagyon nem megy, akkor van hozzá akkum.
Az Ulanzi-félékból van vagy 8 darabom, akad ami csak sima sárgafehér, meg akad ami vízálló....
Ez meg a vízálló, mert jó poén. Manfrottohoz képest főleg olcsó, még valamikor ezer éve alacsony Eurónál és vámáfa nélkül jött, hibátlan minden: [link]
Mostanában asszony is használja olvasólámpának, de a nem sokmindenre, háááát, el lehet vele lenni rendesen, makrónál meg aztán végképp.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32172 üzenetére
"de vicces hogy megnéztem X hely kínálatát és inkább vittem saját technikát mert"
Ja, hát én főleg pislogok mikor nekem vagy kettőnknek kevés, közben odahaza hobbizni több vackom van, mint ami egy stúdióban. Esetleg mikor csoda portrés workshoposdikra 8-10 főt vállalnak, azokra jut két vakukioldó meg minimál minden, vagy a két terem közt tologatják a cuccokat, mert jajj Neked kell, nem kell? Akkor nekünk kell, mindjárt visszaasom. Nekem meg ott a kioldó rendszer, de ilyet még alap kínai manuálissal is megoldok, ha odahaza előkapok 8-10 darabot akkor egy erre berendezkedett helynek se legyen már probléma.
Én is szelektálok majd, mert minek ez a sok vacak, vakukat meg havernak adtam kölcsön, hogy legalább ne állásban menjen tönkre.
Lehet veszek még pár szettáskát és abba szépen becsomagolom világot.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32166 üzenetére
Ezért mondtam, hogy akkor azokat a Pannóniába, FB-be vagy hasonló helyekre kell vinni. Van külön konyha, ropi, sminkszoba és babzsákos pihenő. Meg is látszik az árfekvésén (:- Tág témakör, kár belemenni és más szint, nem a miénk. Bár "nagy cégcsoportot" szintúgy tudok mondani, aki még azon is alkudozott, hogy meg lehet-e oldani Náluk az irodában, mert akkor az occsó...
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32167 üzenetére
Mi meg tök jól vagyunk a legolcsóbb Alis cuccokkal, ezek a kis LEDes lófasz lámpák pont mindenre is jók. Vettem párat. Meg haverok is :-D Bár általában én is inkább vakuznék, vagy a mittomén, itt azért hamar menne egy darab boxba E27 LED és csókolom.
Fénykardoknál mac. annyi a bajom, hogy már nem sokat bírnak és állásukban öregedett el az akku, de ez van. Amúgy jóféle és occsó volt (:-
Van pár képem vele, itt egy minimál csajos sorozat: [link]
Meg lehet az OT-s Mercit mutattam már, amit itt a városban találtunk és körberaktuk színes lámpákkal. Gombászni is hibátlan, videósnak is segítettem rá, nem tudom mi baj lehet vele, pedig én megvettem a legolcsóbb 8 dollárosat is.
-
Jahno
veterán
Komplex. Igenis meg nem is :-D Vakura is van hasonló feltét, filmeknél régóta világítanak vele, sötétben riportoknál is gyakran mászkálnak ilyesmikkel boom karon, szóval azért ez sem egyszerű. Meg kell nézni és kipróbálni és sima rizs- meg ikealámpásat is csináltam kicsi költségvetésből és tán tudok 1-2 werket előásni. Összességében ha sorba kellene rendeznem, akkor arcközeli portréhoz nálam a sor végén lenne.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32162 üzenetére
Ügyfél kérdése, van aki Rolexet szeretne látni a kezemen, van akinek 100 forinttal olcsóbban kell minden is és fogalma sincs róla mi az a Profoto. Max. olvasta, hogy a Canikon jobb-e, de aki nagyon szőrözik és nem az átadott végeredmény érdekli, azzal meg nem kell foglalkozni mert később is csak a lófasz lesz belőle.
Bevihetem 1 órára a Pannóniába vagy bárhova, elkáprázódik, az a sales része, oszt majd megcsinálom amit ahogy. A konzervdobozost meg nyilván én is azért mutattam, mert a kajás blog kapcsán odahaza bőven ilyen kisipari követelményekről beszélünk.
Meg ha belegondolok, hogy mikor valami értelmes és nagyobb produkciók környékén mozgolódtam ott kb. üres raktárépületek lettek befogva, meg olyan stúdiók, mint pld. a Beton, akkor főleg passz. Ránézésre nem az az elkápráztatós történet.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32157 üzenetére
Lehet lapos, vagy kicsit IKEA, de ez volt kéznél alap világításra. Van n+1. Szint is érdekes, néha sokat kalimpálózok 1-1 képért, aztán van mikor nem annyira, hanem csak jön és elkészül. Nekem eleve van listán 150+ kilométerre is olyan téma, ami ha adott, akkor már indulok is mert nekem olyan kell. Ez a fa is kell nekem még deresen, kicsit zölden tavasszal és csillagos égbolttal. A zöld már lehet nem fogja kiadni, meg kell nézni. Aztán lehet a többi sem :-/
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32154 üzenetére
Dehogynem, pöcsölni kell.
Ez pld. egy szem foxbox, semmi extra. És fix 50es
Havernak kellett 1 évnyi Face poszt meg Insta meg minden, mondtam, hogy nem értünk hozzá de érdekel és egy vasárnapot el tudunk hülyülni a cuccaival, ha lehet kísérletezni. Kirakott pár sütit, kávét, sört, miazmást, mi meg felfordultunk 3 asztalon a fotós jó arcokkal. Végül kép is lett belőle.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #32152 üzenetére
Igen, de ezzel is igazoljuk azt, hogy mit szeretnénk csinálni, mi a felhozatal és mennyire hülyeség, hogy tájfotóra ez, portréra meg az kell, mert van igazolványkép ami portré, meg a lovasportré is portré, meg néha az a kreténkedés is, amit mi csinálunk :-P És nincs olyan szabály, amit alap axiómaként nyomatnak és prüszkölnek rá. Baromi tág határok közt mozog minden.
Ugyanez a fámról, csináltam pár képet 50-200mm közt, de csak a 7mm-es jött be. Másnak meg lehet nem. Ez volt 50mm-en:
Vagy ez:
És 7mm-es szerelem, de most ez a bajom, hogy ha minden dőlborulgörbül, csak akkor jó :-D Ugyanabból a szögből:
Színe kicsit más, így is nehéz volt, mert 2 gép csavarta a sorozatos expót és mellette volt egy másik fa, ott rohangáltam obicserélgetve a 6 perces napfelkeltében és persze a 7mm-es elöl van, vagy a 135mm-es volt messzebb, valami mindig akadék volt saját magamnak. De el vagyok, megérte ennyit autózni.
Szóval kinek merre. Mindenre van példám és ellenkezésem is
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32151 üzenetére
Fény kell, egy csomó minden megy sufnituning, néha tök egyszerű, aztán meg van vagy 100 féle csipeszem, mini állványom, plexibaszom, miazmásom. Erről is sok videót kell nézni, csak kiválogatni a kattintásvadász dolgokat, meg azt, ami nem is olyan, mint a valóságban.
Vagy Gyurisan csinálni
De tényleg, néha minimál derítés, de egy nagyobb box/esernyő is bőven elég.
-
Jahno
veterán
válasz
fartfun #32149 üzenetére
Addig okés, de én teljesen más kontextusról beszéltem, meg kb. ez is tájfotó (:- Ételitalról is akadnak képeim. 50es is bőven. Bár éppen most hasonlítottuk össze az egyik kedvenc kajáldám a másikkal, mert nagy nekilódulással valami fotós képeket csinált Nekik és szerintem amit a másik helyen mobillal csinált a szakács gyerek, azok jobbak lettek és Facére pont elég. Nehéz ügy.
Variálhatóság kell, egy alap zoomossal ki lehet emelni részletet, annyit amit kell játszani is lehet, meg szobába szögekkel is beférsz, tudsz értelmesen felülről fényképezni. Ezt is végigszórakoztam, nem is lett túl sok jó képem, de még majd szervezek egy kajafotós okítást is az is biztos
Ehhez képest az 50essel kapálózás, hááááát, majd megmondod mire jutottál. Makró meg gondolom a szokásos 105ös, az meg aztán nem kicsit hosszú.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest