Új hozzászólás Aktív témák
-
Z_A_P
addikt
válasz
7Heads Drago #178 üzenetére
"Csak a pontosság kedvéért: a mosogatógépbe kell tabletta, öblítő és só."
Az öblítő ugyanúgy felesleges (sőt egészségtelen!) mint a mosógépbe. A többi az valóban kell (bár ha lágy a víz, akkor só sem)
-
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #178 üzenetére
"Csak a pontosság kedvéért: a mosogatógépbe kell tabletta, öblítő és só."
Igen, kell. A kézi mosogatáshoz meg mosogatószer és szivacs. Meg akár dörzsszivacs, ami aztán majd jól összekaristol mindent, meg üvegmosó kefe, meg a jobbaknak gumikesztyű is (ami jó eséllyel egyszer használatos). Mosogatószerből pedig a legtöbb ember baromi sokat használ el (én pont nem - tutira vannak, akiknek legalább háromszor annyi kell egy mosogatáshoz, mint nekem), ami nagyságrendileg összevethető lehet a tabletta árával. Utóbbit ~50 Ft/db-nál többért még nem nagyon vettem itthon se, pedig jókat vettem. Akciósan kell venni nagyobb kiszerelésben. Nekünk naponta-kétnaponta kell 1 tabletta, belefér. Szerintem még mindig van bő 50 db. De nem feltétlenül akkora tétel az se, ha valamiért 50 Ft helyett 80-ba kerül a tabletta.
"És venni kell hozzá tisztitó tablettát is"
Nem kell, bár nyilván nem árt. De ha van is, akkor is mondjuk havi egyszer használod. De ha nem vagy nagyon tróger, és nem tésztával-rizzsel-répával-csonttal-kátránnyal dobálod be a 100 literes bográcsokat a gépbe, hanem "vállalhatóan" letörölve, akkor máris nem olyan rossz a helyzet. Egyébként a mosogató tálcákat is ki kell mosni, vízkőmentesíteni, gondolom az se ingyen van. Meg az se ingyen van, ha eldugítod. (A mosogatógép nehezebben dugul el, mert agresszívebb a mosás.)
"plusz ez mellet jönne még az elektromos"
Igen. Kb., de inkább kevesebb, mint 1 kWh. Majdnem 40 forint. Ilyenkor szokás felhozni az órabéreket meg a szabadidőt. Nekem ugyan sajna nem nettó 5-10 ezer a fizetésem, de azért így is számottevő, a szabadidőm viszont egyáltalán nem sok, meg utálok is mosogatni. Szóval nekem tök jó az, ha a gép Eco/6th Sense vagy milyen programban elmosogatja azt kb. 3 óra alatt, ami nekem egy jó óra mindenképp volna, de talán kettő is.
"víz és szennyvíz számla"
Mert az kézi mosogatásnál nincs?? Olyankor honnan jön, és hová megy a víz? Ugyanúgy van számla, csak még több is, mert több vizet használsz el...
Lehet, hogy beker. költség szinten olcsóbb a kézi mosogatás, mint a gépi, mondjuk 100 vs. 200 Ft, de hogyha mellé számolsz akár csak egy 1000 Ft-os órabért (ami már bőven minimálbér alatti), akkor kijön az, hogy sokkal drágább a kézi mosogatás. Meg eleve olyankor a csöpögtetőbe pakolsz mindent, ami nem túl nagy. Kell még egy csöpögtető. Kellenek konyharuhák a konyhapultra, mert már a fazekak sehol se férnek el. Hja, a konyha órákig, de inkább egy fél napig tele van száradó edényekkel, amiktől főzni se tudsz (nálunk kicsi a konyha). Ugyanezek persze lehetnének a mosogatógépben is, ahol eleve sokkal gyorsabban megszárad.
"A másik oldalon van a szivacs meg pár csepp mosogatószer. És ez a drágább szerinted. Persze lehet hogy nálad is folyik a víz egyfolytában."
Én spec. pont kevés mosogatószert használok, de egy csomó ember NEM. És lehet, hogy kinyomsz "pár csepp" mosogatószert, de ha mondjuk van 10-15 tányér (lapos-mély), hasonló számú kés-villa, akkor az a pár csepp elég sok tud lenni. Pláne nagy, zsíros fazekaknál, amik első körben a szivacsot is hazavágják (zsíros lesz a felülete, és elég nehéz kimosni belőle).
Én a vizet az öblítéshez folyatom (kis sugárban), mert szeretem, ha valóban tiszta, mosogatószermentes a bármi. Ez egy késnél, villánál egyszerű, egy tányérnál se macerás. Egy müzlis tálnál viszont már sokkal több víz kell, egy 10 literes fazéknál meg baromi sok. És nálunk csak egy kis tálca van, alá se fér rendesen, lögyböléskor a víz gyakran ki is fröccsen. Az öblítős edény - mondom ezt vegyészként - egy gáz megoldás. Az első pár tányérig esetleg jó. Ha neked ez így megfelel... a te dolgod. Nekem nem felelne meg. Másik megoldás - szintén sokan csinálják -, hogy NEM öblítesz el rendesen. Láttam már másoknál habos poharat a csöpögtetőben. Szíve joga, én azt se csinálnám.
Tavaly január óta van csak "rendes" mosogatógépünk, mert át kellett hozzá alakítani a konyhát (nem lehetett bekötni, mert nem úgy volt kialakítva, és eleve nem volt hely a mosogatógépnek, szóval vízvezetékszerelő, kőműves (csempézés a vésés után) és asztalos is kellett). Imádjuk. Nagyon megkönnyíti az életünket. Hogy talán valamivel drágább? Lehet, de pont leszarjuk. Inkább játszok a gyerekeimmel, vagy kikapcsolódok, minthogy névleges, és talán nem is való 100-200 Ft spórolásáért 1-2 órát mosogassak. Ennyi erővel lehetne dézsában, trisóval vagy nátrium-karbonáttal is ruhát mosni, mert mekkora jó móka, és milyen sok pénzt meg energiát meg lehet vele takarítani. A vizes ruhát meg majd csapkodjuk a kád széléhez, vagy akár egymáshoz.
-
törölt tag
válasz
7Heads Drago #180 üzenetére
"Maga a mosogatási idő az felétek 0"
Nade azt a gép csinálja, nem te....
"12 teríték mellé hogy fér még be 4-5 edény is?"
Ha nem fér be akkor majd megcsinálja a következő körben.
-
nemlehet
őstag
válasz
7Heads Drago #176 üzenetére
6 fős háztartás napi főzéssel. Szerintem neked fogalmad sincs hogy mennyi víz megy el a mosogatással, úgy gondolod hogy kevés, közben pl kimérni sose mérted. Vagy egyedül élsz és nem főzöl. Az örök szingli haverom is csak szendvicset eszik otthon 1 tányérról és 1 csészéből iszik kávét. Oda tényleg nem kell mosogatógép, nem éri meg, sose lenne tele.
Nyilván mindenki béna, csak te vagy helikopter
Oktass még kérlek, hogyan kell mosogatni. Balról jobbra körkörös mozdulatokkal sikálok az jó lesz úgy, mester?
Mellesleg nálunk gázboiler van
Tök jó, csak nálunk meg pl nincs. És végig elektromos bojlerről volt szó amiből fajlagosan jóval drágább a melegvíz mint a gázosból. Ennek ellenére az elhasznált energia mennyisége nem lesz kevesebb a gázbojler esetén sem, csak kevesebbet fizetsz érte.10-15 literesnél nagyobb edénynél nagyobban nem is jó mosogatni és azt se kell csak félig engedni.
Ajjaj, van baj. Látom kettőnk közül nem én nem tudok mosogatni.
De amúgy számolj már utána cicafül... Tehát mondjuk főztök 2 fogást, lesz 2 10 literes edény minimum. Félig engeded a te szipiszupi takarékos módszereddel, az kapásból 10 liter víz. Tehát úgy, hogy semmi mást nem tisztítottál meg elhasználtál annyi vizet mint a mosogatógép 12 terítékre és 3-4 nagy edényre....
Az öblítővíz meg eleve csak langyos szokott lenni
Ettől még ugyan úgy hideg vízzel tölti a bojlert és ugyan úgy kihűti a többit. Szerinted amúgy a mosogatógép 70 fokos vízzel öblít? Mert nagyon nem. Látszik, hogy dunsztod sincs.Persze ahogy írták is lehet folyóvíz alatt is....Csak tök felesleges sztem.
Akinek meg mondjuk csak 1 mosogatótálcája van az gondolom nem ember, annyit is ér. Vagy ha egy kiadós, ragadós, szaftos, zsíros pörköltet csináltál akkor is gondolom csont nélkül pacsálod az üvegpoharat ugyan abban a vízben, jó az úgy.Ha van ideje az embernek a kézi mosogatás időben is gyorsabb és energiában is olcsóbb
Nettó 5 perc alatt bepakolom a gépet. Ha te 12 terítéket és 4-5 edény elmosol ennyi idő alatt akkor tényleg kivágom az ablakon a gépet és fizetek neked hogy taníts meg hogy kell.
Az energia része meg de facto nem igaz. Ezerszer objektív módon kimérték, hogy sokkal gazdaságosabb, még google scholaron is találhatsz róla tanulmányt ha akarsz. De nyilván te jobban tudod. -
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #169 üzenetére
Egy jó gép azt hiszem majdnem pont, de igazából kicsit kevesebb, mint 1 kWh (talán 0,95) energiát fogyaszt. Az barátok között mondjuk 40 Ft. Kevés vizet használnak, és azt kell kb. 40-50°C-ra felmelegíteni. Nem kell hozzá atomerőmű. A karok mozgatása pedig kb. nevetséges energia lehet. Tegyük hozzá, a kézi mosogatáshoz is kevés víz kell, amit nem kis eséllyel nagyobb veszteséggel - bár talán kevesebb energiával - állít elő a vízmelegítő (legyen az átfolyós vagy tárolós gáz/elektromos kazán/bojler).
A mosogatószerről meg annyit, hogy én ugyan baromira spórolok vele (egy kisebb nyomásból elmosok akár 3-5 tételt is, amíg a hab tart), de van, aki alkalmanként kinyom vagy kétszer annyit, mint én, és MAJDNEM MINDEN egyedi tételnél újra nyom. A szivacsból valósággal dől a hab, de akkor is nyom.
Egyébként a kézi mosogatáshoz ugye szivacs is kell, egy normális abból is vagy 3-500 Ft. Azt se árt cserélni időnként, mert a bacik meg a kopás. Van, aki azt is max. hetente cseréli. Havi szinten már az is 1-2000 Ft, ami egy takarékos mosogatógép kb. 25-50 mosogatásának áram költsége. Szóval a mosogatógép és a konyhai szivacs ára akár még pariban is lehet egymással.
-
Gargouille
őstag
válasz
A víz részére viszonylag pontosat tudok mondani, nekünk a két havi vízfogyasztásunk a mosogatógép előtt 13 köbméter körül volt, mosogatógép után 4-5 köbméterre esett vissza. Mi is megdöbbentünk, de a vízfogyasztásunk majdnem 2/3-a a mosogatás volt.
Áramszámlán nem látszott megugrás, mert most azt a vizet, amit korábban a bojler melegített fel és elpacsáltunk mosogatáshoz, most a mosogatógép melegíti, de az meg összesen kevesebb mint 10L vízzel elmosogat (és ebből kifolyólag a szennyvízkibocsátásunk is ugye lényegesen kisebb). Szóval áramban sem több mert most nem kell felfűtenünk bojlerben azt a vízmennyiséget, amit kézi mosogatáshoz használtunk.
Szóval ha a kényelmi szempontokat félreteszem, pusztán az anyagi oldalát nézem akkor egyáltalán nem drágább.
Az egy jogos felvetés lehet, hogy nem örök életű a gép, egyszer tönkre fog menni, akárcsak bármilyen más háztartási gép, de ez nem érv ellene, mert az autó is tönkremegy, meg a TV is, meg a bejárati ajtó is meg a csaptelep is idővel, ennyi erővel semmit ne használjon az ember.
Én elfogadom ha valaki idegenkedik tőle, de szerintem értelmetlen ideológiát gyártani hozzá és racionálisnak tűnő érvekbe csomagolni. A mosogatógép az olyan háztartásokban, ahol sok mosogatnivaló termelődik egy nagyon racionális döntés és hatalmas segítség.
-
nemlehet
őstag
válasz
Nem kell. Max a kiterjesztett garanciához, azt meg el tudja dönteni mindenki, hogy kell-e neki vagy sem. Ezt minden boltban megpróbálják elsütni, de ha valami nem engedélykötelesen szerelhető (pl klíma a gázok miatt vagy a vezetékes gázzal működő dolgok) akkor nem tagadhatják meg a garanciát. Ha kötik az ebet a karóhoz, akkor ezt le kell iratni velük, név, céges pecsét és fura mód hamar elengedik azt a hülyeséget...
sztem áramból pénzben kifejezve többet eszik.
Ezt rosszul gondolod. Nagyon nem mindegy, hogy 2x5 liter vizet melegít fel arra a 30-40 percre amíg használja, vagy a bojlerből kifolyatsz 20-30-40-et amit újratölt hideggel és lehűti az egész 80-100-120 literes bojlered. Biztos van aki konkrétan ki tudja neked számolni forintra ha nagyon szeretnéd.Nem beszélve a tabletta meg az öblítő áráról. Semmi sincs ingyen. A kézi mosogatószer lényegesen olcsóbb
Akkor az idődet is számold oda. Nekem olyan nettó 12k körül van óradíjam. Ha csak 15 percet mosogatok az 3000 Ft. A tabletta meg 60.meg a kézi mosogatáshoz alacsonyabb hőfokú víz is kell ami megint csak olcsóbb.
ÉS pont ezért hülyeség, hogy kézzel szebben mosogat bárki is. Persze ha nem zavar, hogy zsíros marad minden akkor hideg vízben is lehet mosogatni az még olcsóbb. Amúgy nem biztos hogy olcsóbb, mert ugyan nem olyan meleg, de sokkal többet ki kell engedni és mint fent írtam az egész bojlert is lehűtöd vele.A gépek tartóssága meg megint egy hülye érv. Ilyen alapon mossunk kézzel, mert a mosógép is tönkremegy. Járjunk gyalog, mert az autó karbantartása drága. Szerintem spórol annyit a gép, főleg ha az idődet is hozzászámolod, hogy 10 évente tudsz venni egy újat. Nagy fejlődés nincs, nem is igazán lehet lévén ezek valójában elég egyszerű gépek. Nálunk van 4 gép a családban, kettő abból már legálisan ihatna és csak zsanért kellett cserélni bennük.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
7Heads Drago #130 üzenetére
Hát nem azért fogy annyi ásványvíz mert a csapvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan lenne mindenhol. A mentes vásárlása számomra értelmezhetetlen (tisztelet a kivételnek ahol tényleg fogyasztásta alkalmatlan a hálózati viz), bubisat szoktunk venni de kizárólag azért, mert olcsóbb megvenni a buborékot vízzel együtt mint otthon készíteni csapvízből CO2 patronnal, ráadásul még bubisabb is a bolti mint amit tudtam valaha patronnal csinálni.
Ennél csak a palackos tea az értelmezhetetlenebb, 50ftból az ember csinál 6liter finom teát, a boltban meg a sajátmárkás másfelesért is elkérnek 250pénzt.
-
btprg
senior tag
válasz
7Heads Drago #66 üzenetére
"A legtöbb mosogatógép eleve vicc számomra ahogy mosogat. Én pont a kézi mosogatást tartom jobbnak és alaposabbnak pedig jó pár gép munkáját láttam már."
Szerintem is verhetetlen a kézi mosogatás folyó vízben, már ha valaki tud mosogatni. Viszont az teljesen biztos, hogy több vizet használ. De kit érdekel, nem is biztos hogy a mosogatógép visszahozná az árát ha ezt számolgatjuk... Nekem ezek miatt nem kéne:
1. Tönkreteszi a poharakat egy idő után, tele lesznek karcolással.
2. Nem lehet a nagyobb ételmaradékokkal együtt berakni a dolgokat, ha előtte nekem azok eltakarításával kell foglalkoznom, akkor máris sokkal kisebb haszna van. A kipakolással, bepakolással elmegy egy csomó idő, nem mindegy hogy van elrendezve benne stb.
3. Nem érdemes két tányérért elindítani, attól meg mindennél jobban undorodom, hogy ott rohasztják benne a mocskos edényeket, amíg össze nem gyűlik annyi hogy érdemes legyen elindítani.
4. Amit a legnagyobb szívás mosogatni (nagy fazék stb.), arra pont nem jó.
5. A rendetlenségre buzdít: nem jártam még olyan helyen, ahol mosogatógép volt, és az emberek tudták volna hogy melyik a saját poharuk, inkább minden ivásnál elővesznek újat, mert "majd a mosogatógép úgyis elmossa".
6. A víztakarékos gépek miatt már amúgy is egyre több dugulás van a csatornahálózatban, a további vízcseppb*szás ezt csak rontja.
7. A nagy víztakarékosság közepette fogyaszt egy csomó áramot, pár évente biztosan tönkremegy, plusz egy dolog amihez szerelőt kell hívni, állandóan újat venni, csak viszi a pénzt, ahhoz képest hogy mennyi haszna van nem is keveset. -
Ezekiell
veterán
válasz
7Heads Drago #73 üzenetére
És akkor vajon a víz a szar mindenhol, vagy a kornyeketeken régi szar a vezeték rendszer?
-
Gargouille
őstag
válasz
7Heads Drago #63 üzenetére
"Egyben mosogatsz, egy másikban meg öblítesz. Az érdekes az hogy disznóvágáskor is elég ez a módszer pedig ott van zsír rendesen. Kérdés hogy használunk-e zsíroldószert. De nyilván nem tudok mosogatni.
A legtöbben a kényelem miatt használunk ilyen gépeket és véletlenül se a környezetvédelem meg a víz spórolás motivál. A csajok is az idő hiányára panaszkodva tudták kisírni maguknak a mosogatógépet."Noha az időtényező sem elhanyagolható, azért azt vedd hozzá, hogy mondjuk a mi itthoni mosogatógépünk 9.5L vízzel elmosogat egy 4 tagú család után, sokkal jobban mint ahogyan én kézzel valaha is tudtam. Már kapásból onnan indul a dolog, hogy 70 fokos vízzel mosogat, amit te kézzel soha nem fogsz, a vizet pedig folyamatosan szűri és újrafelhasználja, ezért sokkal takarékosabb.
Szerintem ez az áztatásos mosogatás inkább egy kényszerszülte megoldás, gyerekkoromban a nagymamámnál láttam a döngölt földpadlós házában Bicskén, de már akkor undorodtam tőle. Lehet, hogy egy disznóvágáson bepáleszezve a sufni mögött ez oké, de nah...
-
bteebi
veterán
válasz
"Abban "csak" annyi a jó, hogy takarékos. Viszont kevésbé higiénikus.
Mert a csapvíz az szerinted higénikus?"Én városban lakom, ott azért jó, "rendes" víz van. Sőt, nálunk nagyon jó (karsztvíz), csak hasonlóan kemény is. Oké, a fúrt kút az megint más téma, de nem mindegy, hogy mitől és mennyire rossz. Kicsit vasas vagy mangános? Mosogatáshoz valószínűleg jó, mosáshoz szinte biztosan, fürdéshez jó, megivásra vagy főzésre talán megfelelő. Viszont ha más van, pl. nitrit, nitrát, arzén, ólom, peszticidek, bacik, vagy radioaktív szennyeződés, akkor azért lehet egészen más a helyzet.
A víz - rendszeres, talán évenkénti - bevizsgáltatása meg alap, mert ha állatokat is tartotok, vagy tart más a közelben, esetleg szántóföldek mellett laktok, ami tanyáknál azért előfordul, akkor pl. a nitrit, nitrát, vagy akár a peszticidek lehetnek károsak. De egy egyszerűbb víztisztító/lágyító is sokat segíthet, bár gondolom az már most is van nektek is.
A mosogatógépek - legalábbis az újabbak, és nem a legolcsóbbak - nagyon szépen mosogatnak majdnem mindig. Olyan esetekben is, amikor nem hittem volna, hogy úgy lesz (sűrűn pakolt tányérok, zsíros, letapadt kajás - a feleségem kb. mindent belerak úgy, ahogy van).
De nekünk is volt negatív tapasztalat is mosogatógéppel. Angliában vettünk használtan egy olcsó szar asztali (tabletop) mosogatógépet (talán Gorenje volt? már nem is tudom), na az valamiért majdnem mindig szarul mosogatott, szinte csak a baj volt vele. (Pedig amúgy egész jól nézett ki, szép fekete volt.
) Egy idő után már szinte csak arra használtuk, hogy "előmosogasson". Most viszont van egy jobbfajta, nagy, 3 tálcás Whirlpoolunk, szinte hibátlan.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Volt aki állítok itatására bevizsgáltatta az otthoni csapvizet és nem kapott rá engedélyt
Ugye most nem egy anekdotából vonsz le általános következtetést? -
azbest
félisten
válasz
7Heads Drago #59 üzenetére
Attól függ, hogyan mosogatsz. Ha zsíros vízben úszkáltatod, nem öblíted le, akkor lehet kevesebbet fogyaszt a kézi módszered, csak ragadni fognak az edények.
Én sajnos kevésbé hatékonyan csinálom, mert lassan folyó víz alatt öblítem át.Szerencsére mindenről van nagyon jó és részletes videó már
[link] [link]
A mosogatógépek egy menetben kevesebbb, mint 15 liter vizet fogyasztanak. -
Noukoum
veterán
válasz
A gyíkemberek átvernek minket a reklámokkal.
-
dabadab
titán
válasz
Nyugodtan oszd meg velünk az adatait.
Ja, hogy az nincs, sőt, csak itt jobbantudsz. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
7Heads Drago #51 üzenetére
Szakipar és cégei itt értsd: A fogyasztói társadalomban fentebb is kritizált nagy cégek (napelemben pl. Fronius, Huawei, Panasonic, stb.), akik olcsón elhozzák a magas hatásfokú, kiváló minőség-ellenőrzéssel gyártott technológiákat. De mikor mindez elromlik és javításra adnak ajánlatot akkor ők lesznek a gonosz multik akikkel szemben a barkács mekkmester, mint egy népmesei hős győzedelmeskedik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged