- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Átlagnak nem feltétlenül irreális. Havi kb. 2 m3. Gondolom nem minden nap vagy otthon nagyon hosszan, és az segít eleget lefelé csalni ahhoz, hogy a valós vízhasználatod legalább 80 liter legyen. (Pl. ha a munkahelyen kakkant az ember, az már kb. 10 liter spórolás, kézmosással együtt.)
-
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #178 üzenetére
"Csak a pontosság kedvéért: a mosogatógépbe kell tabletta, öblítő és só."
Igen, kell. A kézi mosogatáshoz meg mosogatószer és szivacs. Meg akár dörzsszivacs, ami aztán majd jól összekaristol mindent, meg üvegmosó kefe, meg a jobbaknak gumikesztyű is (ami jó eséllyel egyszer használatos). Mosogatószerből pedig a legtöbb ember baromi sokat használ el (én pont nem - tutira vannak, akiknek legalább háromszor annyi kell egy mosogatáshoz, mint nekem), ami nagyságrendileg összevethető lehet a tabletta árával. Utóbbit ~50 Ft/db-nál többért még nem nagyon vettem itthon se, pedig jókat vettem. Akciósan kell venni nagyobb kiszerelésben. Nekünk naponta-kétnaponta kell 1 tabletta, belefér. Szerintem még mindig van bő 50 db. De nem feltétlenül akkora tétel az se, ha valamiért 50 Ft helyett 80-ba kerül a tabletta.
"És venni kell hozzá tisztitó tablettát is"
Nem kell, bár nyilván nem árt. De ha van is, akkor is mondjuk havi egyszer használod. De ha nem vagy nagyon tróger, és nem tésztával-rizzsel-répával-csonttal-kátránnyal dobálod be a 100 literes bográcsokat a gépbe, hanem "vállalhatóan" letörölve, akkor máris nem olyan rossz a helyzet. Egyébként a mosogató tálcákat is ki kell mosni, vízkőmentesíteni, gondolom az se ingyen van. Meg az se ingyen van, ha eldugítod. (A mosogatógép nehezebben dugul el, mert agresszívebb a mosás.)
"plusz ez mellet jönne még az elektromos"
Igen. Kb., de inkább kevesebb, mint 1 kWh. Majdnem 40 forint. Ilyenkor szokás felhozni az órabéreket meg a szabadidőt. Nekem ugyan sajna nem nettó 5-10 ezer a fizetésem, de azért így is számottevő, a szabadidőm viszont egyáltalán nem sok, meg utálok is mosogatni. Szóval nekem tök jó az, ha a gép Eco/6th Sense vagy milyen programban elmosogatja azt kb. 3 óra alatt, ami nekem egy jó óra mindenképp volna, de talán kettő is.
"víz és szennyvíz számla"
Mert az kézi mosogatásnál nincs?? Olyankor honnan jön, és hová megy a víz? Ugyanúgy van számla, csak még több is, mert több vizet használsz el...
Lehet, hogy beker. költség szinten olcsóbb a kézi mosogatás, mint a gépi, mondjuk 100 vs. 200 Ft, de hogyha mellé számolsz akár csak egy 1000 Ft-os órabért (ami már bőven minimálbér alatti), akkor kijön az, hogy sokkal drágább a kézi mosogatás. Meg eleve olyankor a csöpögtetőbe pakolsz mindent, ami nem túl nagy. Kell még egy csöpögtető. Kellenek konyharuhák a konyhapultra, mert már a fazekak sehol se férnek el. Hja, a konyha órákig, de inkább egy fél napig tele van száradó edényekkel, amiktől főzni se tudsz (nálunk kicsi a konyha). Ugyanezek persze lehetnének a mosogatógépben is, ahol eleve sokkal gyorsabban megszárad.
"A másik oldalon van a szivacs meg pár csepp mosogatószer. És ez a drágább szerinted. Persze lehet hogy nálad is folyik a víz egyfolytában."
Én spec. pont kevés mosogatószert használok, de egy csomó ember NEM. És lehet, hogy kinyomsz "pár csepp" mosogatószert, de ha mondjuk van 10-15 tányér (lapos-mély), hasonló számú kés-villa, akkor az a pár csepp elég sok tud lenni. Pláne nagy, zsíros fazekaknál, amik első körben a szivacsot is hazavágják (zsíros lesz a felülete, és elég nehéz kimosni belőle).
Én a vizet az öblítéshez folyatom (kis sugárban), mert szeretem, ha valóban tiszta, mosogatószermentes a bármi. Ez egy késnél, villánál egyszerű, egy tányérnál se macerás. Egy müzlis tálnál viszont már sokkal több víz kell, egy 10 literes fazéknál meg baromi sok. És nálunk csak egy kis tálca van, alá se fér rendesen, lögyböléskor a víz gyakran ki is fröccsen. Az öblítős edény - mondom ezt vegyészként - egy gáz megoldás. Az első pár tányérig esetleg jó. Ha neked ez így megfelel... a te dolgod. Nekem nem felelne meg. Másik megoldás - szintén sokan csinálják -, hogy NEM öblítesz el rendesen. Láttam már másoknál habos poharat a csöpögtetőben. Szíve joga, én azt se csinálnám.
Tavaly január óta van csak "rendes" mosogatógépünk, mert át kellett hozzá alakítani a konyhát (nem lehetett bekötni, mert nem úgy volt kialakítva, és eleve nem volt hely a mosogatógépnek, szóval vízvezetékszerelő, kőműves (csempézés a vésés után) és asztalos is kellett). Imádjuk. Nagyon megkönnyíti az életünket. Hogy talán valamivel drágább? Lehet, de pont leszarjuk. Inkább játszok a gyerekeimmel, vagy kikapcsolódok, minthogy névleges, és talán nem is való 100-200 Ft spórolásáért 1-2 órát mosogassak. Ennyi erővel lehetne dézsában, trisóval vagy nátrium-karbonáttal is ruhát mosni, mert mekkora jó móka, és milyen sok pénzt meg energiát meg lehet vele takarítani. A vizes ruhát meg majd csapkodjuk a kád széléhez, vagy akár egymáshoz.
-
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #169 üzenetére
Egy jó gép azt hiszem majdnem pont, de igazából kicsit kevesebb, mint 1 kWh (talán 0,95) energiát fogyaszt. Az barátok között mondjuk 40 Ft. Kevés vizet használnak, és azt kell kb. 40-50°C-ra felmelegíteni. Nem kell hozzá atomerőmű. A karok mozgatása pedig kb. nevetséges energia lehet. Tegyük hozzá, a kézi mosogatáshoz is kevés víz kell, amit nem kis eséllyel nagyobb veszteséggel - bár talán kevesebb energiával - állít elő a vízmelegítő (legyen az átfolyós vagy tárolós gáz/elektromos kazán/bojler).
A mosogatószerről meg annyit, hogy én ugyan baromira spórolok vele (egy kisebb nyomásból elmosok akár 3-5 tételt is, amíg a hab tart), de van, aki alkalmanként kinyom vagy kétszer annyit, mint én, és MAJDNEM MINDEN egyedi tételnél újra nyom. A szivacsból valósággal dől a hab, de akkor is nyom.
Egyébként a kézi mosogatáshoz ugye szivacs is kell, egy normális abból is vagy 3-500 Ft. Azt se árt cserélni időnként, mert a bacik meg a kopás. Van, aki azt is max. hetente cseréli. Havi szinten már az is 1-2000 Ft, ami egy takarékos mosogatógép kb. 25-50 mosogatásának áram költsége. Szóval a mosogatógép és a konyhai szivacs ára akár még pariban is lehet egymással.
-
bteebi
veterán
válasz
Gargouille #171 üzenetére
8 m3 mosogatásra???
Kizárt. Az napi kb. 260 liter. (Sőt, attól több, mert ez ugye különbözet.) Egy átlag csap max. átfolyás mellett talán 15 liter/perc vízátfolyást tud. De mondjuk annak a felénél csak tán nem használtátok jobban, legyen mondjuk 6 liter/perc. Mondjuk ha tényleg konkrétan mindig folyó víz mellett mosogatsz, akkor 40-45 perc, de inkább egy óra alatt tényleg össze lehet hozni.
Persze ez csak egy teoretikus opció, aminek szerintem a gyakorlatban szó szerint a fele se igaz. Ha napi 70-80 liter menne el nálatok mosogatásra, az is rohadt sok lenne. Az már egy kád víz. Oké, ha mondjuk 40-en vagytok, akkor kijöhet a matek, de 2-4 főre nagyon nem.
-
bteebi
veterán
válasz
mjani1172 #159 üzenetére
Ha már addig eljutottál, akkor az utána lévő 2 mondatot (3 szó összesen) is tedd hozzá. Nem azt mondtam, hogy ezt kell(ene) csinálni, hanem azt, hogy sajnos a hatóság a saját hülyeségével abszolút ebbe az irányba terelik az embereket egyelőre. És nem mindenki tud a végtelenségig várni.
Mi amúgy hivatásos veszélyes hulladék kezelővel vitettük el, több mint (bruttó) 110 Ft/kg áron.
Egyelőre egy csomó dolgot konkrétan NEM lehet leadni. Sehol, senkinek. Gyakorlatilag csak a kommunális hulladék elszállítása megbízható. És ezt nem én állítom, hanem egy, a területet tőlem sokkal ismerő személy mesélte. Mentség ettől még nyilván nem lesz az illegális lerakás, viszont sokkal inkább érthető. Fotelből könnyű ítélkezni.
Egyébként ma már majdnem minden hulladék veszélyesnek minősül. A pala meg amúgy - ha ésszel van kezelve - közel se olyan vészes.
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #126 üzenetére
És #128 is:
Szerintem meg mindkettőre nagy szükség van, vagyis lehet. A lakók számának, (életvitelének) és a lakótér méretének függvényében mindkettő lehet nagyon, vagy kevésbé fontos (egy emberre pl. mind a kettő felesleges), de ha elég sokan laktok pláne szűkebb helyen, akkor mindkét gép már-már "muszáj". És mindkettő sok időt, és pláne macerát megspórol.
Mi 2 éve ősszel meg télen volt, hogy 3 ruhaszárítót is kerülgettünk egy kis lakásban. Aztán meguntuk, és vettünk egy jobb AEG szárítógépet. Eddig érdemben nem volt vele semmi gond. Most már pár dolgot óvatosságból nem teszünk bele (kényesebb anyagok, meg a ragasztott matricájú cuccok, tehát sok gyerekruha), de a legtöbb ruha belemehet. Az igazi fícsöre számomra amúgy nem is az, hogy megszárad a ruha kb. 3 óra alatt (bár tök jó, hogy nincs kipakolva 3 szárító 3 helyen, amiken ellenőrizgetni kell, hogy mi az, ami már száraz és levehető, hogy végre lehessen megint mosni, mert lesz hová teregetni), hanem az, hogy kellemesen puha MINDEN ruha, míg korábban minden tök kemény volt. Persze az is nagyon jó, hogy az a szárításonkénti jó 2-3 liter víz nem a lakás levegőjébe megy bele, akár már-már dohosságot előidézve, hanem a szárítógép vízgyűjtő tartályába.
A mosogatógép ötünkre pedig rengeteg időt spórol meg. Sőt vizet is, és valószínűleg energiát is - a mosogatógépben se magától lesz meleg a víz, de a kézi mosogatáskor elhasznált sokkal több víz se a levegőből vonja ki a hőt.
#136: "mondjuk egy lapos tányért valóban könnyen elmosol kézzel, még tán szebben is, legyen így"
Egy jó mosogatógéptől nem mosogatsz el szebben kézzel se. Mert tökéletesen fog mosogatni. Gyakorlatilag bármit. Nyilván nem baj, ha nem rossz tablettát raksz bele, de pl. nálunk az öblítő meg a só is a leggagyibb DM-es (bár azok is gyakorlatilag ugyanazok, mint a márkásak), a tabletta viszont viszonylag jobb fajta (talán Jar Platinum, vagy valami hasonló).
-
bteebi
veterán
válasz
tordaitibi #120 üzenetére
"Erősen elgondolkodtam hogy felhányom az utánfutómra és elviszem a legközelebbi erdőbe. Aztán győzött a józan ész."
A józan ész - akármilyen megdöbbentő is - sajnos az erdő lett volna. Gáz. Nagyon gáz. A hulladékelszállítást teljesen szétcseszték. Felújítunk, pala is volt. A kivitelezőnk mondta, hogy július 1. óta kb. SEMMIT nem lehet leadni SEHOL. Mi amúgy vagy 2 hete vitettünk el bő 200 m2-nyi palát. Ha úgy vesszük, szerencsénk volt.
"szerződése van ilyenekre és majdnem 100rongyért végre megszabadított a palától."
Akkor még nagyon olcsón megúsztátok, vagy kevés volt a pala. Én első körben saccra 2-300k-t becsültem rá (pala tömeg/m2 és tetőfelület), de lehet, hogy közel a duplája lesz. (Volt még máshol is pala.) Mondjuk azóta még mindig nem jelentkeztek, hogy fizessek.
Aztán talán pont most hétfőn hallottam a rádióban, hogy (most már megint) lehetett volna pályázni az ingyenes elszállíttatására.
#123: Ha flexeled, és azt letüdőzöd, az tényleg szar, de önmagában a törött pala nem annyira veszélyes. Pláne akkor, ha a tetőről ledobálták (nálunk is így volt, engem nagyon meglepett), majd a már törött darabokat felszedik. Egyébként a tüdőrák se alakul ki könnyen/gyorsan, először azbesztózis van, és az se feltétlenül brutál tünetekkel (bár amilyen hülye vagyok, én akkor már kb. elkezdeném ásni a saját síromat, pedig teljesen felesleges lenne). Nyilván ha hosszabb távon nagy mennyiségű palával dolgozol, és vágod, flexeled, abból kialakulhat tüdőrák. De még abból is valószínűleg csak 10+ év múlva (ami egyébként nem túl hosszú idő ahhoz, hogy belehaljál).
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #85 üzenetére
"A Miele 2 év garit ad pedig ugye a Miele az A Minőségi Háztartási Gép."
Sőt, az ipari mosogatógépeire 1 (egy) év garanciát ad, pedig azok kicsit drágábbak, mint a háztartásiak. Szívunk is vele sokat. Alig volt használva, akkor is kímélve, de kb. 13 hónap után, vagyis épp a garanciaideje után ment tönkre. Azóta már többször is szervizelték 100+ ezerért, és most épp megint szar.
Engem nem igazán győzött meg. (Mondjuk a legtöbb laborban Mielét használnak, és eddig még amúgy nem nagyon hallottam rá panaszt.)
-
bteebi
veterán
Megértem, ettől én is féltem/félek. De ott pont nincs gond egyelőre.
Közvetlenül a mosogatógéptől balra van a mosogatócsap/tálca, és az alatt már elkezdett elválni, pedig csak másfél éves az egész.
#98: Ha jól értem (nem néztem vissza sok kommentet), akkor a félreértés ott van, hogy ő olyan hibrid rendszerre gondol, ami szigetüzemben is tud menni (tehát van akkupakk is), nem pedig valós szigetüzemre, ahol semmi betáplálás nincs. (És nem is a klasszikus hibridre, ahol "csak" napelemek+"hagyományos" hálózati betáplálás van.)
#100: "Igaz szigeteles sem volt, tavasszal lett (20cm), kivancsi leszek, nagy az elvarasom (amennyibe kerult...)."
Na ez az... Oké, nem lehet előre meghatározni az energia árakat, de egy átlagos jelenből extrapolálva nem nagyon szar falazat és nyílászárók mellett, fűtési igényektől függően kb. a büdös életben nem térül meg a szigetelés. Na jó, 25-30 év, de inkább több alatt talán igen.
-
bteebi
veterán
Szerintem lehetőleg 3 tálcásat vegyél (külön van egy tálca felül az evőeszközöknek, szerintem nagyon praktikus). Nekünk Whirlpool van (azt hiszem WFC 3C33 PF X; MINDEN számnak, betűnek jelentősége van. Az X az inox, a P a PowerClean, az F talán a 3. tálca). Zónázható (=nem feltétlenül az egész gépben mosogat), van egy viszonylag jópofa, PowerClean-nek nevezett funkciója (pl. jénai, nagy edények mosogatásához erősebb vízsugár), jól variálható, magasságállítós, csendes, és szépen mosogat. És elvileg ott is fém borítású, ahol egy Bosch pl. nem (legalábbis a médiásban ezt mondta egy fickó). Ajtót is nyit a mosogatás végén, és így gyorsabban száradnak az edények.
Mondjuk ezeket a funkciókat - a talán felesleges PowerClean-t leszámítva - minden nagyobb márka minden jobb gépe tudja. Talán pl. a Boschnak, AEG-nek és az Electroluxnak vannak olyan gépei, amiknek a forgókarján van egy másik forgókar, ezért papíron kb. minden pontot bejár a víz, és nem simán koncentrikus körökben megy, mint a fix karosoknál. Ez amúgy szerintem inkább parasztvakítás, lévén szétfröccsen a víz a felületen, de semmiképp sem rossz fícsör.
-
bteebi
veterán
válasz
tordaitibi #70 üzenetére
"Nálam valószínű ekkor is megmaradna a hobbizás öröme hogy saját magamnak sikerült valamit megjavítani."
Nálam is, meg tök szívesen asztaloskodnék, építenék dolgokat, pl. szubokat vagy hangfalakat, csak hát ezekhez is pénz (is), és leginkább idő kellene. Az meg végképp nincs.
De nem mindegy, amikor hobbiból, az élmény kedvéért alkotsz valamit, vagy reverse engineering kell egy régebbi gázkazán átmeneti megreparálásához, mert hetekig nem ér rá egy szagember se, és ha ki is jönne, akkor is annyit kérne egy relatíve piszlicsáré dologért akár ~1 óra munka után is, amennyiért több, mint egy napig dolgozol.
"Hogy ehhez akkor is hívnák szakembert ha számolatlan millióm lenne, nem tudom.
Mindig is szerettem a két kezem munkájának gyümölcsét látni."Ilyeneket én is NAGYON szívesen csinálnék, de gyakorlatilag egyedül lennék rá, és 2 (nemsokára 3) kisgyerek meg a teljes munkaidő mellé sajna egyáltalán nem férne bele. Pedig szerintem ha nekifeküdnék, tutira szebbre, jobbra csinálnám meg, mint sok szakember. Mert engem valóban érdekelne, hogy jó legyen, nem csak megcsinálni szeretném minél gyorsabban, mondván így is, úgy is kifizetik.
A tyúkólas dolog zseniális.
Pár vidéki rokonom tutira hasznát venné.
De akkor én már eskü' tennék mellé egy PTZ kamerát is, meg kifejlesztenék valamilyen automata táp (búza/kukorica) és vízadagoló rendszert. Ilyen kombó mellett pedig nem lenne az, hogy mindenképp haza kell érni estére, hogy rendben legyen a jószág.
-
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #66 üzenetére
"Abban "csak" annyi a jó, hogy takarékos. Viszont kevésbé higiénikus.
Mert a csapvíz az szerinted higénikus?"Én városban lakom, ott azért jó, "rendes" víz van. Sőt, nálunk nagyon jó (karsztvíz), csak hasonlóan kemény is. Oké, a fúrt kút az megint más téma, de nem mindegy, hogy mitől és mennyire rossz. Kicsit vasas vagy mangános? Mosogatáshoz valószínűleg jó, mosáshoz szinte biztosan, fürdéshez jó, megivásra vagy főzésre talán megfelelő. Viszont ha más van, pl. nitrit, nitrát, arzén, ólom, peszticidek, bacik, vagy radioaktív szennyeződés, akkor azért lehet egészen más a helyzet.
A víz - rendszeres, talán évenkénti - bevizsgáltatása meg alap, mert ha állatokat is tartotok, vagy tart más a közelben, esetleg szántóföldek mellett laktok, ami tanyáknál azért előfordul, akkor pl. a nitrit, nitrát, vagy akár a peszticidek lehetnek károsak. De egy egyszerűbb víztisztító/lágyító is sokat segíthet, bár gondolom az már most is van nektek is.
A mosogatógépek - legalábbis az újabbak, és nem a legolcsóbbak - nagyon szépen mosogatnak majdnem mindig. Olyan esetekben is, amikor nem hittem volna, hogy úgy lesz (sűrűn pakolt tányérok, zsíros, letapadt kajás - a feleségem kb. mindent belerak úgy, ahogy van).
De nekünk is volt negatív tapasztalat is mosogatógéppel. Angliában vettünk használtan egy olcsó szar asztali (tabletop) mosogatógépet (talán Gorenje volt? már nem is tudom), na az valamiért majdnem mindig szarul mosogatott, szinte csak a baj volt vele. (Pedig amúgy egész jól nézett ki, szép fekete volt.
) Egy idő után már szinte csak arra használtuk, hogy "előmosogasson". Most viszont van egy jobbfajta, nagy, 3 tálcás Whirlpoolunk, szinte hibátlan.
-
bteebi
veterán
válasz
tordaitibi #55 üzenetére
Le a kalappal az ügyességed előtt.
Tegyük hozzá, ~40 éve még egészen más világ volt, és azért a szakmádból adódóan ezek a bütykölések nem álltak annyira messze tőled.
Én sok dologgal úgy vagyok - lehetne az akár a villanyszerelés is -, hogy ha egy szakember vagy hozzáértő személy megmutatja, megtanítja, akkor megcsinálom saját magamnak is, másnak meg pláne. Mindenesetre nem könyvek, meg YouTube videók alapján szeretnék tanulni, mert abban nem feltétlenül van szó arról is, ami aztán életben tartana engem, vagy azt, akinél pl. kapcsolókat szereltem. Elcseszni meg eleve nem szeretek dolgokat. Hobbiból lehet csinálni, meg kitapasztalni sokmindent, de azért nem mindent. Hasonló okokból egy modernebb autót se szívesen szerelnék érdemben (mondjuk azokat nem is igen lehet).
Vannak jó műszaki érzékű munkatársaim, meg olyan ismerőseim, akik saját maguk építettek fel több házat is a nulláról - ráadásul kiváló minőségben -, de nekem sajnos ilyen téren nem nagyon volt, és nem is lesz segítségem. Mondjuk egy ideje már úgy vagyok vele, hogy inkább megkeresni szeretném azt a pénzt könnyedén, amiből kifizetem a jó szakembereket azért, hogy ne kelljen mindenhez értenem, ne szívjak mindennel, és ne a saját kevés szabadidőmet töltsem el szerelgetésekkel. A hobbiszerelés, hobbiprojektek persze egészen más világ. De egy burkolás, villanyszerelés, vésés, olajcsere az szerintem viszonylag keveseknek "hobbi". Egy szép asztal elkészítése, egy régi szék felújítása már sokkal inkább.
-
bteebi
veterán
válasz
Feketelaszlo #52 üzenetére
2-3 napnyi tartalék az szerintem csak a nagyon alapvető szükségletek mellett biztonságos relatíve. Persze nyilván az is számít, hogy mihez 2-3 nap. Ha 200 kW-nyi villanybojlerhez, meg klímás hűtés/fűtéshez, 3-4 hűtőládához, vagy a korábban említett ívhegesztéshez, akkor "oké", de ha csak 5 db 5 W-os LED lámpa napi 4-5 órás meghajtására terveztél vele, akkor már lehet szívás. (Annyihoz persze nem kell túl sok kW. Sőt, még egy se.)
Simán lehet olyan, hogy akár ősszel, akár télen kb. egy hétig nem látod a napot, de az is lehet, hogy előtte, meg utána se túl sokat. Persze nem kell a zombi apokalipszisre is felkészülni (most még), de ha valami, amire nagyon nagy szükség lenne, egyáltalán nem elérhető, na az hatalmas szívás. Persze volt arról szó másik kommentben, hogy ha nincs totál sötétség, vagy legalább egy kicsit kisüt a nap, akkor azért egy bőven 10 kWp+-os pakkal meg lehet termelni néhány LED lámpa fogyasztását. Én amúgy valószínűleg vennék mellé egy dízel generátort is, biztos ami biztos.
Persze ha nem 10 lélegeztetőgép és 20 inkubátor működtetéséhez kellenek az elektronok, akkor azért túl lehet élni néhány óra, urambocsá' 1-2 nap elektrikmentességet, de minimum víznek meg fűtésnek akkor is kell(ene) lennie. (Legrosszabb esetben nyersen eszed a csirkét meg a rókát, ha már tűzgyújtásra se futja.)
#59: Egy igazán jó mosogatógép kevesebb, mint 10 liter vizet fogyaszt, és amúgy sok időt is megspórol neked. Nekünk inkább ez utóbbi az igazi fícsör benne. De amúgy elég takarékos is. Én pl. ha csinálok valamit, akkor többnyire nagyon alaposan csinálom. A mosogatást is. Bele se merek gondolni, hogy mennyi vizet pacsálok, pacsálnék el. A kéttálcás módszert édesapám használta-mutatta, de nekem ahhoz sohase fűlött igazán a fogam. Ez van (sajnos). Abban "csak" annyi a jó, hogy takarékos. Viszont kevésbé higiénikus. Persze lehet teljesen vállalható a végeredmény, és ha nem tudom, hogy úgy mosogattál, akkor még csak nem is zavarna. De ha tudnám...
-
bteebi
veterán
Na ja, ha akarod, hogy más is gyárthassa a termékedet. De minek akarnád, ha több úgy a te hasznod, hogy mások nem licenszelhetik a termékedet. És hát úgyis csak az a lényeg, hogy neked több legyen a hasznod.
Nyilván van az az eset, hogy te is jól jársz vele, ha mások licenszelik a termékedet (pl. a Philips a CD-vel). A gyártási kapacitásodtól, a licensz árától, és a termékedre való igénytől függően. Ha gyakorlatilag egyedül is ki tudod szolgálni a teljes piacot, urambocsá' nem az egészet, de egy jelentős részét (ami segít neked abban, hogy magasan tarthasd az áraidat), akkor aligha érné meg licenszt árulnod.
#8: Sok esetben a szabványosítás se lényeges az ipari szereplőknek (vagyis legfeljebb akkor, ha a TE terméked lesz a szabvány), lásd pl. az USB-s telefontöltő egységesítés előtti időket. Jobban jártál, ha a paraszt kénytelen volt a te spéci töltődet használni, nem pedig bármilyen gyártó bármelyik töltőjét.
-
bteebi
veterán
"Akkumulátoros áttörésekről persze minden nap hallunk párszor, a GM megelőzné az EV-tüzeket, szoftverrel például – a CATL pedig bejelentette, hogy olyan új anyagokat fejlesztett ki a lítiumionos akkukhoz, amelyekkel a töltési hatékonyság nagyban javul az EV-knél, főleg extrém hidegben."
Tudom, demagóg, de mennyivel egyszerűbb lehetne az élet, ha az ilyen fejlesztéseket a gyártók megosztanák egymás között, mindenki érdekében, és nem mindenki csak a saját hasznát próbálná nézni.
Meg egyébként az egy dolog, hogy milyen és mennyi aksi van és elérhető, ha tölteni meg nem lehet hol, mert nem bírja el a hálózat.
"Egy EV költségének egyébként a felét is kiteheti az akkupakk, egy csereakkumulátor pedig többe kerül a Thatcham szerint, mint az 1 éves használt autó komplett ára. Vagyis az akkucsere teljesen gazdaságtalan jelenleg, közölték."
Bár ezt az akkuköltséget erősen vitatom, de volt párszor szó mostanában más topikokban arról, hogy "pedig az elektromos autók nem is sokkal drágábbak".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest