- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- iPhone topik
- Mobil flották
- Yettel topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple Watch
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
válasz
#48584626 #200 üzenetére
Ez a felhasználói szokásoktól függ. Aki naponta 12 komplett teritéket és 2x 10-15literes fazekat elkoszol annak igen.
Nekem személy szerint az a napi 15 perc amit mosogatással töltök nem éri meg egy alsószekrény tárolókapacitásának beáldozását, 100+ezret a gépért, a konyha szétverést és a vízvezetékszerelő díját.
Nekem a szárítógép jelent sokat, neked meg az nem.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Gargouille #196 üzenetére
A számok nem jóindulat kérdése
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Gargouille #194 üzenetére
Ezzel szerintem mindenkit meggyőztél, hogy a kézi mosogatás egy hétköznapi háztartásban napi negyed m3 vizet igényel.
-
Gargouille
őstag
válasz
arnyekxxx #193 üzenetére
"de aki nagyon keveset van otthon azt is egyedül teszi az nem mosogat el napi 260 liter vizet szóval az eredeti komment így is marad teljesen irreális."
Igazából teljesen mindegy, hogy te mit tartasz irreálisnak, mert olyasmiről nyilatkozol nagy magabiztossággal, amiről ténylegesen semmit sem tudsz, maximum feltételezéseid lehetnek.
-
arnyekxxx
veterán
A kollega többesszámot használt és nem említett megállt vízórát.
de aki nagyon keveset van otthon azt is egyedül teszi az nem mosogat el napi 260 liter vizet szóval az eredeti komment így is marad teljesen irreális.
többek
Ti tényleg naponta több 10-15literes edényt elhasználtok? Nekem a legnagyobb egy 5literes fazék de az is olyan, hogyha abban főzök azt 2 napig eszi a 4fős család.
-
Z_A_P
addikt
válasz
7Heads Drago #178 üzenetére
"Csak a pontosság kedvéért: a mosogatógépbe kell tabletta, öblítő és só."
Az öblítő ugyanúgy felesleges (sőt egészségtelen!) mint a mosógépbe. A többi az valóban kell (bár ha lágy a víz, akkor só sem)
-
bteebi
veterán
Átlagnak nem feltétlenül irreális. Havi kb. 2 m3. Gondolom nem minden nap vagy otthon nagyon hosszan, és az segít eleget lefelé csalni ahhoz, hogy a valós vízhasználatod legalább 80 liter legyen. (Pl. ha a munkahelyen kakkant az ember, az már kb. 10 liter spórolás, kézmosással együtt.)
-
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #178 üzenetére
"Csak a pontosság kedvéért: a mosogatógépbe kell tabletta, öblítő és só."
Igen, kell. A kézi mosogatáshoz meg mosogatószer és szivacs. Meg akár dörzsszivacs, ami aztán majd jól összekaristol mindent, meg üvegmosó kefe, meg a jobbaknak gumikesztyű is (ami jó eséllyel egyszer használatos). Mosogatószerből pedig a legtöbb ember baromi sokat használ el (én pont nem - tutira vannak, akiknek legalább háromszor annyi kell egy mosogatáshoz, mint nekem), ami nagyságrendileg összevethető lehet a tabletta árával. Utóbbit ~50 Ft/db-nál többért még nem nagyon vettem itthon se, pedig jókat vettem. Akciósan kell venni nagyobb kiszerelésben. Nekünk naponta-kétnaponta kell 1 tabletta, belefér. Szerintem még mindig van bő 50 db. De nem feltétlenül akkora tétel az se, ha valamiért 50 Ft helyett 80-ba kerül a tabletta.
"És venni kell hozzá tisztitó tablettát is"
Nem kell, bár nyilván nem árt. De ha van is, akkor is mondjuk havi egyszer használod. De ha nem vagy nagyon tróger, és nem tésztával-rizzsel-répával-csonttal-kátránnyal dobálod be a 100 literes bográcsokat a gépbe, hanem "vállalhatóan" letörölve, akkor máris nem olyan rossz a helyzet. Egyébként a mosogató tálcákat is ki kell mosni, vízkőmentesíteni, gondolom az se ingyen van. Meg az se ingyen van, ha eldugítod. (A mosogatógép nehezebben dugul el, mert agresszívebb a mosás.)
"plusz ez mellet jönne még az elektromos"
Igen. Kb., de inkább kevesebb, mint 1 kWh. Majdnem 40 forint. Ilyenkor szokás felhozni az órabéreket meg a szabadidőt. Nekem ugyan sajna nem nettó 5-10 ezer a fizetésem, de azért így is számottevő, a szabadidőm viszont egyáltalán nem sok, meg utálok is mosogatni. Szóval nekem tök jó az, ha a gép Eco/6th Sense vagy milyen programban elmosogatja azt kb. 3 óra alatt, ami nekem egy jó óra mindenképp volna, de talán kettő is.
"víz és szennyvíz számla"
Mert az kézi mosogatásnál nincs?? Olyankor honnan jön, és hová megy a víz? Ugyanúgy van számla, csak még több is, mert több vizet használsz el...
Lehet, hogy beker. költség szinten olcsóbb a kézi mosogatás, mint a gépi, mondjuk 100 vs. 200 Ft, de hogyha mellé számolsz akár csak egy 1000 Ft-os órabért (ami már bőven minimálbér alatti), akkor kijön az, hogy sokkal drágább a kézi mosogatás. Meg eleve olyankor a csöpögtetőbe pakolsz mindent, ami nem túl nagy. Kell még egy csöpögtető. Kellenek konyharuhák a konyhapultra, mert már a fazekak sehol se férnek el. Hja, a konyha órákig, de inkább egy fél napig tele van száradó edényekkel, amiktől főzni se tudsz (nálunk kicsi a konyha). Ugyanezek persze lehetnének a mosogatógépben is, ahol eleve sokkal gyorsabban megszárad.
"A másik oldalon van a szivacs meg pár csepp mosogatószer. És ez a drágább szerinted. Persze lehet hogy nálad is folyik a víz egyfolytában."
Én spec. pont kevés mosogatószert használok, de egy csomó ember NEM. És lehet, hogy kinyomsz "pár csepp" mosogatószert, de ha mondjuk van 10-15 tányér (lapos-mély), hasonló számú kés-villa, akkor az a pár csepp elég sok tud lenni. Pláne nagy, zsíros fazekaknál, amik első körben a szivacsot is hazavágják (zsíros lesz a felülete, és elég nehéz kimosni belőle).
Én a vizet az öblítéshez folyatom (kis sugárban), mert szeretem, ha valóban tiszta, mosogatószermentes a bármi. Ez egy késnél, villánál egyszerű, egy tányérnál se macerás. Egy müzlis tálnál viszont már sokkal több víz kell, egy 10 literes fazéknál meg baromi sok. És nálunk csak egy kis tálca van, alá se fér rendesen, lögyböléskor a víz gyakran ki is fröccsen. Az öblítős edény - mondom ezt vegyészként - egy gáz megoldás. Az első pár tányérig esetleg jó. Ha neked ez így megfelel... a te dolgod. Nekem nem felelne meg. Másik megoldás - szintén sokan csinálják -, hogy NEM öblítesz el rendesen. Láttam már másoknál habos poharat a csöpögtetőben. Szíve joga, én azt se csinálnám.
Tavaly január óta van csak "rendes" mosogatógépünk, mert át kellett hozzá alakítani a konyhát (nem lehetett bekötni, mert nem úgy volt kialakítva, és eleve nem volt hely a mosogatógépnek, szóval vízvezetékszerelő, kőműves (csempézés a vésés után) és asztalos is kellett). Imádjuk. Nagyon megkönnyíti az életünket. Hogy talán valamivel drágább? Lehet, de pont leszarjuk. Inkább játszok a gyerekeimmel, vagy kikapcsolódok, minthogy névleges, és talán nem is való 100-200 Ft spórolásáért 1-2 órát mosogassak. Ennyi erővel lehetne dézsában, trisóval vagy nátrium-karbonáttal is ruhát mosni, mert mekkora jó móka, és milyen sok pénzt meg energiát meg lehet vele takarítani. A vizes ruhát meg majd csapkodjuk a kád széléhez, vagy akár egymáshoz.
-
emelhu
aktív tag
válasz
tordaitibi #120 üzenetére
"A többi szemét közé dobáltuk be, hol is van az újrahasznosítás..."
Kövesd az EU-s pénzt... ja bocs... újrahasznosítást ugyan nem találsz, de csillivilli cégportált igen, ahol felemészthető (és kimosható) a pénz.
-
emelhu
aktív tag
"céges vásárlásra nincs fogasztóvédelem és ár alapú kötelező jótállási idő"
Ami a jogalkotás impotenciájára utal.
Pl. a netes rendelés nem visszaküldése: Attól hogy cég, nem kell hogy külön 16 személyes beszerzési osztálya legyen, ahol szakmérnökök tudnak pontos döntéseket hozni.
Vagy a jótállás: a cég lehet kevesebb "futásteljesítményt" hoz össze egy adott berendezéssel, ez nem a cég/magánszemély koordinátán dől el. Sok esetben (pl. router) meg nagyon érdektelen a "terhelés", a technologia adja hogy ez nem szempont, vagyis nincs amire talán lehet olykor hivatkozni. -
emelhu
aktív tag
válasz
mjani1172 #96 üzenetére
"Szerintem azzal aki itthon szolgáltat."
Egy korrekt hibrid inverter a szolgáltató felé egyszerű fogyasztó.
A szolgáltatónak annyi a köze hozzá, mint bármely fogyasztóhoz, amit a hálózatra kötsz.Az enyém a biztonság kedvéért állandóan fogyaszt a hálózatról 10W-ot, napelemes vagy aksis üzemben is.
Így garantált hogy nem tölt vissza, kintről az látszik, hogy a ház 10W-ot fogyaszt vagy 2000W-ot, attól függően hogy milyen a napsütés -
emelhu
aktív tag
"És akkor vajon a víz a szar mindenhol, vagy a kornyeketeken régi szar a vezeték rendszer?"
Majdnem mindegy.
Egy "gondoskodó állam" nem hagyja hogy rossz ivóvízzel "mérgezzük" a lakosságot.
Ez feketeafrikában elmegy.... igaz ez itt nem sokban különbözik egy csomó dologban... -
Tehát itt sem az autókkal van a gond, hanem a biztosítókkal.
A javítható akku meg valószínűleg szándék kérdése. -
törölt tag
válasz
7Heads Drago #180 üzenetére
"Maga a mosogatási idő az felétek 0"
Nade azt a gép csinálja, nem te....
"12 teríték mellé hogy fér még be 4-5 edény is?"
Ha nem fér be akkor majd megcsinálja a következő körben.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
nemlehet #179 üzenetére
sorry
Látom nagy a füst.
És miért csak a berakási és kipakolási időt számolod? Maga a mosogatási idő az felétek 0?
12 teríték mellé hogy fér még be 4-5 edény is? Max ha picik. Viszont akkor nem fognak a poharak beférni.
Sose mosogattál még: Ha zsíros pörköltes cuccot főztél nem azzal kezdesz mosogatni, hanem pont a poharakkal kezdesz, vagy ami kevésbé szennyezett.
Hagyjuk. A reklámnak van igaza.
Elengedtem a témát. by -
nemlehet
őstag
válasz
7Heads Drago #176 üzenetére
6 fős háztartás napi főzéssel. Szerintem neked fogalmad sincs hogy mennyi víz megy el a mosogatással, úgy gondolod hogy kevés, közben pl kimérni sose mérted. Vagy egyedül élsz és nem főzöl. Az örök szingli haverom is csak szendvicset eszik otthon 1 tányérról és 1 csészéből iszik kávét. Oda tényleg nem kell mosogatógép, nem éri meg, sose lenne tele.
Nyilván mindenki béna, csak te vagy helikopter
Oktass még kérlek, hogyan kell mosogatni. Balról jobbra körkörös mozdulatokkal sikálok az jó lesz úgy, mester?
Mellesleg nálunk gázboiler van
Tök jó, csak nálunk meg pl nincs. És végig elektromos bojlerről volt szó amiből fajlagosan jóval drágább a melegvíz mint a gázosból. Ennek ellenére az elhasznált energia mennyisége nem lesz kevesebb a gázbojler esetén sem, csak kevesebbet fizetsz érte.10-15 literesnél nagyobb edénynél nagyobban nem is jó mosogatni és azt se kell csak félig engedni.
Ajjaj, van baj. Látom kettőnk közül nem én nem tudok mosogatni.
De amúgy számolj már utána cicafül... Tehát mondjuk főztök 2 fogást, lesz 2 10 literes edény minimum. Félig engeded a te szipiszupi takarékos módszereddel, az kapásból 10 liter víz. Tehát úgy, hogy semmi mást nem tisztítottál meg elhasználtál annyi vizet mint a mosogatógép 12 terítékre és 3-4 nagy edényre....
Az öblítővíz meg eleve csak langyos szokott lenni
Ettől még ugyan úgy hideg vízzel tölti a bojlert és ugyan úgy kihűti a többit. Szerinted amúgy a mosogatógép 70 fokos vízzel öblít? Mert nagyon nem. Látszik, hogy dunsztod sincs.Persze ahogy írták is lehet folyóvíz alatt is....Csak tök felesleges sztem.
Akinek meg mondjuk csak 1 mosogatótálcája van az gondolom nem ember, annyit is ér. Vagy ha egy kiadós, ragadós, szaftos, zsíros pörköltet csináltál akkor is gondolom csont nélkül pacsálod az üvegpoharat ugyan abban a vízben, jó az úgy.Ha van ideje az embernek a kézi mosogatás időben is gyorsabb és energiában is olcsóbb
Nettó 5 perc alatt bepakolom a gépet. Ha te 12 terítéket és 4-5 edény elmosol ennyi idő alatt akkor tényleg kivágom az ablakon a gépet és fizetek neked hogy taníts meg hogy kell.
Az energia része meg de facto nem igaz. Ezerszer objektív módon kimérték, hogy sokkal gazdaságosabb, még google scholaron is találhatsz róla tanulmányt ha akarsz. De nyilván te jobban tudod. -
7Heads Drago
veterán
Csak a pontosság kedvéért: a mosogatógépbe kell tabletta, öblítő és só. És venni kell hozzá tisztitó tablettát is, plusz ez mellet jönne még az elektromos, víz és szennyvíz számla. Meg a gép árát szét is kellene osztani. Nálunk a nagy edényeket így is kézzel mossák a csajok, szóval még csak el se moss mindent, csak ami befér. (nálunk 10 terítékes van kb) Az alap tabletták meg olcsók, de csak gyenge szennyeződésre elegek. Én pl most Somat Gold-ot vettem.
A másik oldalon van a szivacs meg pár csepp mosogatószer. És ez a drágább szerinted. Persze lehet hogy nálad is folyik a víz egyfolytában. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Gargouille #171 üzenetére
8 m3 2 hónapra? 8000/60 = Az133 liter per nap. És ez tűnt el mosogatógép megvétele után... És ez ment le 45 perc alatt.... Nálunk a fürdőszoba végig 3/4 csővel van szerelve, de ennyi víz kiengedéséhez biztos kellene vagy 15-20 perc és teli lenne a kád vele. Konkrétan hab party lenne. Valahol valami számot nagyon benéztél.
Habár most mondja a feleségem, hogy valszeg folyóvízzel mosogatattok. Nekem mondjuk akkor is sok ez a szám. Csak erre külön kell egy boiler... de jó nagy.
Plusz amit arnyekxxx írt a 175#-ben. Vagy nagy meseíró vagy, vagy pedig valamit elnéztél a számoknál.
bteebi:
Mosogató szivacs ár:
[link]
10 db 400 ft
Vileda 590ft [link] -
7Heads Drago
veterán
válasz
nemlehet #170 üzenetére
20-30-40 liter? Te hol akarsz mosogatni? Disznó vágásnál kell ennyi víz. Mellesleg nálunk gázboiler van és a meleg vízbe kell hideg is már ha bele akarsz nyúlni. Hiányzik itt némi gyakorlat ahogy látom. 10-15 literesnél nagyobb edénynél nagyobban nem is jó mosogatni és azt se kell csak félig engedni. Az öblítővíz meg eleve csak langyos szokott lenni. Persze ahogy írták is lehet folyóvíz alatt is, meg a patak vagy a tengerpartján is. Csak tök felesleges sztem. Ha van ideje az embernek a kézi mosogatás időben is gyorsabb és energiában is olcsóbb. Más kérdés hogy szinte senki se szeret mosogatni... legalábbis mifelénk. De a tényeken ez nem változtat.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
mosogatógép után 4-5 köbméterre esett vissza
tehát napi 70-80 liter vízből többen megfürödtök, öblítitek a wécét, mossátok a ruhákat, főztök és még a 10 litert a mosógatógép is elfogyaszthat ebből.ez azért annyira nem tűnik életszerűnek.
-
bteebi
veterán
válasz
7Heads Drago #169 üzenetére
Egy jó gép azt hiszem majdnem pont, de igazából kicsit kevesebb, mint 1 kWh (talán 0,95) energiát fogyaszt. Az barátok között mondjuk 40 Ft. Kevés vizet használnak, és azt kell kb. 40-50°C-ra felmelegíteni. Nem kell hozzá atomerőmű. A karok mozgatása pedig kb. nevetséges energia lehet. Tegyük hozzá, a kézi mosogatáshoz is kevés víz kell, amit nem kis eséllyel nagyobb veszteséggel - bár talán kevesebb energiával - állít elő a vízmelegítő (legyen az átfolyós vagy tárolós gáz/elektromos kazán/bojler).
A mosogatószerről meg annyit, hogy én ugyan baromira spórolok vele (egy kisebb nyomásból elmosok akár 3-5 tételt is, amíg a hab tart), de van, aki alkalmanként kinyom vagy kétszer annyit, mint én, és MAJDNEM MINDEN egyedi tételnél újra nyom. A szivacsból valósággal dől a hab, de akkor is nyom.
Egyébként a kézi mosogatáshoz ugye szivacs is kell, egy normális abból is vagy 3-500 Ft. Azt se árt cserélni időnként, mert a bacik meg a kopás. Van, aki azt is max. hetente cseréli. Havi szinten már az is 1-2000 Ft, ami egy takarékos mosogatógép kb. 25-50 mosogatásának áram költsége. Szóval a mosogatógép és a konyhai szivacs ára akár még pariban is lehet egymással.
-
bteebi
veterán
válasz
8 m3 mosogatásra???
Kizárt. Az napi kb. 260 liter. (Sőt, attól több, mert ez ugye különbözet.) Egy átlag csap max. átfolyás mellett talán 15 liter/perc vízátfolyást tud. De mondjuk annak a felénél csak tán nem használtátok jobban, legyen mondjuk 6 liter/perc. Mondjuk ha tényleg konkrétan mindig folyó víz mellett mosogatsz, akkor 40-45 perc, de inkább egy óra alatt tényleg össze lehet hozni.
Persze ez csak egy teoretikus opció, aminek szerintem a gyakorlatban szó szerint a fele se igaz. Ha napi 70-80 liter menne el nálatok mosogatásra, az is rohadt sok lenne. Az már egy kád víz. Oké, ha mondjuk 40-en vagytok, akkor kijöhet a matek, de 2-4 főre nagyon nem.
-
Gargouille
őstag
válasz
A víz részére viszonylag pontosat tudok mondani, nekünk a két havi vízfogyasztásunk a mosogatógép előtt 13 köbméter körül volt, mosogatógép után 4-5 köbméterre esett vissza. Mi is megdöbbentünk, de a vízfogyasztásunk majdnem 2/3-a a mosogatás volt.
Áramszámlán nem látszott megugrás, mert most azt a vizet, amit korábban a bojler melegített fel és elpacsáltunk mosogatáshoz, most a mosogatógép melegíti, de az meg összesen kevesebb mint 10L vízzel elmosogat (és ebből kifolyólag a szennyvízkibocsátásunk is ugye lényegesen kisebb). Szóval áramban sem több mert most nem kell felfűtenünk bojlerben azt a vízmennyiséget, amit kézi mosogatáshoz használtunk.
Szóval ha a kényelmi szempontokat félreteszem, pusztán az anyagi oldalát nézem akkor egyáltalán nem drágább.
Az egy jogos felvetés lehet, hogy nem örök életű a gép, egyszer tönkre fog menni, akárcsak bármilyen más háztartási gép, de ez nem érv ellene, mert az autó is tönkremegy, meg a TV is, meg a bejárati ajtó is meg a csaptelep is idővel, ennyi erővel semmit ne használjon az ember.
Én elfogadom ha valaki idegenkedik tőle, de szerintem értelmetlen ideológiát gyártani hozzá és racionálisnak tűnő érvekbe csomagolni. A mosogatógép az olyan háztartásokban, ahol sok mosogatnivaló termelődik egy nagyon racionális döntés és hatalmas segítség.
-
nemlehet
őstag
válasz
Nem kell. Max a kiterjesztett garanciához, azt meg el tudja dönteni mindenki, hogy kell-e neki vagy sem. Ezt minden boltban megpróbálják elsütni, de ha valami nem engedélykötelesen szerelhető (pl klíma a gázok miatt vagy a vezetékes gázzal működő dolgok) akkor nem tagadhatják meg a garanciát. Ha kötik az ebet a karóhoz, akkor ezt le kell iratni velük, név, céges pecsét és fura mód hamar elengedik azt a hülyeséget...
sztem áramból pénzben kifejezve többet eszik.
Ezt rosszul gondolod. Nagyon nem mindegy, hogy 2x5 liter vizet melegít fel arra a 30-40 percre amíg használja, vagy a bojlerből kifolyatsz 20-30-40-et amit újratölt hideggel és lehűti az egész 80-100-120 literes bojlered. Biztos van aki konkrétan ki tudja neked számolni forintra ha nagyon szeretnéd.Nem beszélve a tabletta meg az öblítő áráról. Semmi sincs ingyen. A kézi mosogatószer lényegesen olcsóbb
Akkor az idődet is számold oda. Nekem olyan nettó 12k körül van óradíjam. Ha csak 15 percet mosogatok az 3000 Ft. A tabletta meg 60.meg a kézi mosogatáshoz alacsonyabb hőfokú víz is kell ami megint csak olcsóbb.
ÉS pont ezért hülyeség, hogy kézzel szebben mosogat bárki is. Persze ha nem zavar, hogy zsíros marad minden akkor hideg vízben is lehet mosogatni az még olcsóbb. Amúgy nem biztos hogy olcsóbb, mert ugyan nem olyan meleg, de sokkal többet ki kell engedni és mint fent írtam az egész bojlert is lehűtöd vele.A gépek tartóssága meg megint egy hülye érv. Ilyen alapon mossunk kézzel, mert a mosógép is tönkremegy. Járjunk gyalog, mert az autó karbantartása drága. Szerintem spórol annyit a gép, főleg ha az idődet is hozzászámolod, hogy 10 évente tudsz venni egy újat. Nagy fejlődés nincs, nem is igazán lehet lévén ezek valójában elég egyszerű gépek. Nálunk van 4 gép a családban, kettő abból már legálisan ihatna és csak zsanért kellett cserélni bennük.
-
7Heads Drago
veterán
Minek hozzá szerelő?
Mert nem él rá a gari ha nem szakember üzemeli be és egyik gépre sincs ráírva meddig jó.
Akkor az már nem 3-4 perc lesz. A kipakolás se annyi.
Mellesleg itt mindenki csak a vizet számolja, miközben sztem áramból pénzben kifejezve többet eszik. Nem beszélve a tabletta meg az öblítő áráról. Semmi sincs ingyen. A kézi mosogatószer lényegesen olcsóbb, meg a kézi mosogatáshoz alacsonyabb hőfokú víz is kell ami megint csak olcsóbb.
Manapság egyre kevesebb konyhai elektromosgép bírja ki 10+ évig. Nálunk két hűtő és két mosógép is tönkrement 7-8 év után. Egyik se gagyi volt. -
Sanya
nagyúr
El nem tudom képzelni, hogy valaki autót vesz, vagy használ! Először is, drágán meg kell venni. Ki kell választani a márkát, a típust, összehasonlítani, árajánlatokat bekérni. Eldönteni a színt, a kerekeket, és az extrákat, mert több olyan, amit később nem tudsz változtatni. Ezután ki kell fizetni. És várni. Hetekig, hónapokig. Majd megjön a gépjármű és szólnak, hogy drágább lett ez meg az, no meg az euróárfolyam, bár esett, de egyéb extra költségei lettek a főnök fiának, úgyhogy drágább lesz az egész. Kifizeted a maradékot és még át is kell íratni! Sorbanállni, okmányiroda, ahol más elédpofátlankodik, rendszámot nézni, mert nem volt puma53 szabadon, és veszekedni kell. Na megvan, csak felpattintjuk és mennénk is, de kötelező biztosítás, casco, stb, és kész. No meg az üzemanyag. Üres tankkal, vagy alig feltöltve kapjuk. És utána meg jön a kötelező szerviz, időszakos szerviz, minden szerviz, bármilyen szerviz, meghúzzák, stb.
Ellenben a lovasszekér: megvetted, vettél bele egy lovat, amit minden nap etetni kell, ami egy jó művelet, mert az ilyen napi dolgok rendszerre szoktatják az embert. A forgalomba elég egy hajtási jogsi, nem kell kocsira való, ami majdnem félmillió már.Tök sok pénzt meg lehet spórolni egy lovasszekérrel, a szaga sem büdösebb, mint egy füstös kocsié, és nem értem miért megy mindenki kocsival.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
tordaitibi #163 üzenetére
ha egyedül csináltad és ügyeltél rá, hogy ne vigye el a szellő akkor semmi gond
-
-
arnyekxxx
veterán
palaflexezés az a hardcore minősített eset, de az aszbesztálak a pala sérülésekor jutnak ki, ami a tördeléskor elég konkrétan megtörténik és ha egy tetőnyit tördel össze akkor az azért nem elhanyagolható. Az eredmény majd kiderül 30-40 év múlva.
#158 nálunk az összes gyerekruha megy a szárítógépbe, nem lett semmi bajuk a szép színes szupermeneknek meg csillámpóniknak
hanem az, hogy kellemesen puha MINDEN ruha
ezt azok nem tudják elképzelni akik fregolin szárítanak
pár éve bedöglött az első gép, hőszivattyúhiba, gazdasági totálkár, pár hétig visszatértünk a teregetéshez, olyan középkori hangulata lett a háznak hogy az hihetetlen.
-
Sirus86
aktív tag
-
bteebi
veterán
válasz
mjani1172 #159 üzenetére
Ha már addig eljutottál, akkor az utána lévő 2 mondatot (3 szó összesen) is tedd hozzá. Nem azt mondtam, hogy ezt kell(ene) csinálni, hanem azt, hogy sajnos a hatóság a saját hülyeségével abszolút ebbe az irányba terelik az embereket egyelőre. És nem mindenki tud a végtelenségig várni.
Mi amúgy hivatásos veszélyes hulladék kezelővel vitettük el, több mint (bruttó) 110 Ft/kg áron.
Egyelőre egy csomó dolgot konkrétan NEM lehet leadni. Sehol, senkinek. Gyakorlatilag csak a kommunális hulladék elszállítása megbízható. És ezt nem én állítom, hanem egy, a területet tőlem sokkal ismerő személy mesélte. Mentség ettől még nyilván nem lesz az illegális lerakás, viszont sokkal inkább érthető. Fotelből könnyű ítélkezni.
Egyébként ma már majdnem minden hulladék veszélyesnek minősül. A pala meg amúgy - ha ésszel van kezelve - közel se olyan vészes.
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #126 üzenetére
És #128 is:
Szerintem meg mindkettőre nagy szükség van, vagyis lehet. A lakók számának, (életvitelének) és a lakótér méretének függvényében mindkettő lehet nagyon, vagy kevésbé fontos (egy emberre pl. mind a kettő felesleges), de ha elég sokan laktok pláne szűkebb helyen, akkor mindkét gép már-már "muszáj". És mindkettő sok időt, és pláne macerát megspórol.
Mi 2 éve ősszel meg télen volt, hogy 3 ruhaszárítót is kerülgettünk egy kis lakásban. Aztán meguntuk, és vettünk egy jobb AEG szárítógépet. Eddig érdemben nem volt vele semmi gond. Most már pár dolgot óvatosságból nem teszünk bele (kényesebb anyagok, meg a ragasztott matricájú cuccok, tehát sok gyerekruha), de a legtöbb ruha belemehet. Az igazi fícsöre számomra amúgy nem is az, hogy megszárad a ruha kb. 3 óra alatt (bár tök jó, hogy nincs kipakolva 3 szárító 3 helyen, amiken ellenőrizgetni kell, hogy mi az, ami már száraz és levehető, hogy végre lehessen megint mosni, mert lesz hová teregetni), hanem az, hogy kellemesen puha MINDEN ruha, míg korábban minden tök kemény volt. Persze az is nagyon jó, hogy az a szárításonkénti jó 2-3 liter víz nem a lakás levegőjébe megy bele, akár már-már dohosságot előidézve, hanem a szárítógép vízgyűjtő tartályába.
A mosogatógép ötünkre pedig rengeteg időt spórol meg. Sőt vizet is, és valószínűleg energiát is - a mosogatógépben se magától lesz meleg a víz, de a kézi mosogatáskor elhasznált sokkal több víz se a levegőből vonja ki a hőt.
#136: "mondjuk egy lapos tányért valóban könnyen elmosol kézzel, még tán szebben is, legyen így"
Egy jó mosogatógéptől nem mosogatsz el szebben kézzel se. Mert tökéletesen fog mosogatni. Gyakorlatilag bármit. Nyilván nem baj, ha nem rossz tablettát raksz bele, de pl. nálunk az öblítő meg a só is a leggagyibb DM-es (bár azok is gyakorlatilag ugyanazok, mint a márkásak), a tabletta viszont viszonylag jobb fajta (talán Jar Platinum, vagy valami hasonló).
-
bteebi
veterán
válasz
"Erősen elgondolkodtam hogy felhányom az utánfutómra és elviszem a legközelebbi erdőbe. Aztán győzött a józan ész."
A józan ész - akármilyen megdöbbentő is - sajnos az erdő lett volna. Gáz. Nagyon gáz. A hulladékelszállítást teljesen szétcseszték. Felújítunk, pala is volt. A kivitelezőnk mondta, hogy július 1. óta kb. SEMMIT nem lehet leadni SEHOL. Mi amúgy vagy 2 hete vitettünk el bő 200 m2-nyi palát. Ha úgy vesszük, szerencsénk volt.
"szerződése van ilyenekre és majdnem 100rongyért végre megszabadított a palától."
Akkor még nagyon olcsón megúsztátok, vagy kevés volt a pala. Én első körben saccra 2-300k-t becsültem rá (pala tömeg/m2 és tetőfelület), de lehet, hogy közel a duplája lesz. (Volt még máshol is pala.) Mondjuk azóta még mindig nem jelentkeztek, hogy fizessek.
Aztán talán pont most hétfőn hallottam a rádióban, hogy (most már megint) lehetett volna pályázni az ingyenes elszállíttatására.
#123: Ha flexeled, és azt letüdőzöd, az tényleg szar, de önmagában a törött pala nem annyira veszélyes. Pláne akkor, ha a tetőről ledobálták (nálunk is így volt, engem nagyon meglepett), majd a már törött darabokat felszedik. Egyébként a tüdőrák se alakul ki könnyen/gyorsan, először azbesztózis van, és az se feltétlenül brutál tünetekkel (bár amilyen hülye vagyok, én akkor már kb. elkezdeném ásni a saját síromat, pedig teljesen felesleges lenne). Nyilván ha hosszabb távon nagy mennyiségű palával dolgozol, és vágod, flexeled, abból kialakulhat tüdőrák. De még abból is valószínűleg csak 10+ év múlva (ami egyébként nem túl hosszú idő ahhoz, hogy belehaljál).
-
8th
addikt
"Szerintem ez egy csúsztatás, mert a mosogatógéppe se 0 perc alatt másznak bele a dolgok, meg ki se maguktól jönnek."
Ember. 3-4 perc belehányni a csapból a mosatlant. Igen, megesik, hogy előtte szivaccsal le kell törölni 1-2 tányérról a rászáradt kajamaradékot (paradicsomos szószos cuccok, stb). Nagy kaland. Szintén ennyi idő kipakolni és eltenni a tiszta cuccokat a szekrénybe. Miről beszélünk?
"És akkor még nem volt számolva az, hogy mennyi időbe kerül kiválasztani, szarakodni a szállítással, várni a szerelőt hogy bekösse, amik pár évente garantáltan ismétlődnek, mert úgyse bírja sokáig."
11éve az akkori kedvesemmel becsattogtunk az MM-be, hogy most aztán nekünk mosogatógép kell. Egy Beko-t akart nagyon ránk tukmálni az eladó de akkoriban az még elég ismeretlen márka volt így tutira mentünk és egy hat terítékes Bosch-t vettük. Exem a mai napig azt használja. 11 év alatt nem volt vele olyan probléma amiért szerelőt kellett volna hívni. A tálcájáról itt ott kezd leválni a festék de ennyi. Hatalmas tudomány bekötni egy mosogatógépet. Mi a frásznak ahhoz szerelő? Egy villanysütőhöz is szerelőt hívnál, hogy dugja már be a konnektorba helyetted? Ja és egy kis pöcs 3ajtós C Corsával hoztuk haza simán belefért kartondobozostól mindenestől.
"Ez meg szintén butaság, mert az idő pénz, a vételár már önmagában sok óra munka (ha nem vagy Lölő)."
Nem kell ehhez nemzethy gázszerelőnek lenni. Rakás multi ad háztartási eszközökre 0% THM hitelt. Kinézel egy jobb gépet (lásd lent) és nulla befizetéssel két év alatt apránként kifizeted akár még 154ezres minimálbérből is.
"Lehet hogy valamennyi időt spórolsz vele, de nagyobb eséllyel csak magadat csapod be vele, hogy mekkora spórolás."
Semmi értelme addig véleményt nyilvánítanod róla amíg nem használod otthon napi szinten. Tessék lehet számolni, hogy miből mennyit fogyaszt és vesd össze azzal, hogy mennyi energia megy el nálad a villanybojlerrel melegített folyóvizes kézi mosogatás közben. Mosogasd kézzel az edényeket én biztos nem fogom, van jobb dolgom is. A mosogatógép a második legnagyobb királyság az automata mosógép feltalálása óta. Elképesztő mértékben megkönnyíti az ember mindennapjait.
-
törölt tag
- bepakolás 5 perc
- kipakolás 5 perc"pár évente garantáltan ismétlődnek"
Nem a legolcsóbb, leggagyibb vackot kell megvenni, és akkor nem ismétlődik. (Ahogy semmilyen műszaki berendezésből nem azt kell venni). Nyilván ha nem futja rá, akkor mosogatsz tovább kézzel, csak nem kell megmagyarázni.
"Lehet hogy valamennyi időt spórolsz vele"
Rengeteg időt spórolsz vele.
-
btprg
senior tag
Szerintem ez egy csúsztatás, mert a mosogatógéppe se 0 perc alatt másznak bele a dolgok, meg ki se maguktól jönnek. Persze lehet hogy valaki hatalmas profi, de láttam már bőven a mosogatógépes ismerősöknél olyat, hogy a tiszta pakolási időn kívül percekig variálnak hogy fér bele, meg hogyan jobb... És akkor még nem volt számolva az, hogy mennyi időbe kerül kiválasztani, szarakodni a szállítással, várni a szerelőt hogy bekösse, amik pár évente garantáltan ismétlődnek, mert úgyse bírja sokáig.
" elsősorban időt spórol neked ami pénzben kifejezhetetlen"
Ez meg szintén butaság, mert az idő pénz, a vételár már önmagában sok óra munka (ha nem vagy Lölő).Lehet hogy valamennyi időt spórolsz vele, de nagyobb eséllyel csak magadat csapod be vele, hogy mekkora spórolás.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Gargouille #151 üzenetére
nem is mondtam ezt, azt az állítást vitattam, hogy "Manapság egy mosogatógép egyszerűen alap egy háztartásban"
mindenki azt használ amit akar. -
Gargouille
őstag
válasz
arnyekxxx #148 üzenetére
Oké, értem, hogy neked személyesen nincs rá szükséged, de másnak még lehet ettől sokkal jobb megoldás, mint kézzel mosogatni. Nem tudom van-e gyerek, de mondjuk a sok cumisüveg, kulacs, kajásdoboz és társai, amik naponta keletkeznek... a lényeg, hogy attól mert neked más a személyes preferenciád, még nem kell általánosítani.
-
Gargouille
őstag
válasz
arnyekxxx #138 üzenetére
"egy gyerekfogkefével meglepő helyekről is le lehet szedni a dzsuvát"
Nyilván. De azért elég életszerűtlen, hogy majd kis fogkefével nekiállsz piszmogni egy napi mosatlannak. Mielőtt lett mosogatógépünk én mosogattam kézzel, míg a gyerekek 8 évesek nem lettek. Napi kb. 1 - 1.5 órám ment rá. Nem az a kérdés, hogy meg lehet-e kézzel is csinálni, nyilván meg lehet, az óceánt is át lehet evezni, de mégsem úgy fogsz menni nyaralni.
-
törölt tag
válasz
arnyekxxx #141 üzenetére
Nagyon kevés olyan edényt használunk amit nem lehet mosogatógépbe rakni.
A mosogatógép nálunk minden nap megy, van amikor többször is. Pár hete voltak itt a szomszédok grillezni, azon a napon 3x ment az XXLes gép, amibe tényleg rengeteg dolog befér, ha azt kézzel kellett volna elmosogatni, akkor valaki fél napig csak ezért állt volna a konyhában.
A szárítógép meg max. egy héten egyszer megy, ritkán megy többször.
Teljesen más szintű a két gép kihasználtsága.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Gargouille #136 üzenetére
egy gyerekfogkefével meglepő helyekről is le lehet szedni a dzsuvát
-
Gargouille
őstag
válasz
mjani1172 #127 üzenetére
"Nem. Ez sincs így. Jó a gép,? meg gyors, de meg lehet kézzel is oldani, még szebben is. A gazdaságosság, idő, már megint más."
Csak ezzel az eggyel vitatkoznék kicsit, mert mondjuk egy lapos tányért valóban könnyen elmosol kézzel, még tán szebben is, legyen így. De mondjuk egy kávéscsészének azon részeit, ahol a füle találkozik a csészével és kis hajlatok, kézzel hozzá nem férhető részek vannak, ahová begyűlik idővel a dzsuva vagy az egyéb hasonló összetettebb formájú vagy szűk testeknél már kézzel hatványozottan bonyolultabb vagy épp nem is lehetséges. A mosogatógépben lévő agresszívebb mosószer és a magas vízhőmérséklet / nyomás viszont megoldja.
Az tény, hogy ki kell kísérletezni melyik mosó tablettával a legjobb, mert mi is végigpróbáltunk vagy 15 fajtát, volt amelyikkel fátyolosak maratak a poharak stb. de végül megtaláltuk azt, amivel patyolatra mos a gép.
-
-
arnyekxxx
veterán
válasz
7Heads Drago #130 üzenetére
Hát nem azért fogy annyi ásványvíz mert a csapvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan lenne mindenhol. A mentes vásárlása számomra értelmezhetetlen (tisztelet a kivételnek ahol tényleg fogyasztásta alkalmatlan a hálózati viz), bubisat szoktunk venni de kizárólag azért, mert olcsóbb megvenni a buborékot vízzel együtt mint otthon készíteni csapvízből CO2 patronnal, ráadásul még bubisabb is a bolti mint amit tudtam valaha patronnal csinálni.
Ennél csak a palackos tea az értelmezhetetlenebb, 50ftból az ember csinál 6liter finom teát, a boltban meg a sajátmárkás másfelesért is elkérnek 250pénzt.
-
7Heads Drago
veterán
Tudom te meg a környék az kivétel. Azért nagyot esne az EGO ha beküldenéd a csapvizeteket egy laborra és ihatatlanak minősítenek.
Nyilván azért fogy annyi ásványvíz az országban mert mindenki teli van zsével és nem tudja mire költeni. Nem beszélve arról hogy ahol véletlenül nincs ásványvíz otthon valami külön szűrőt raknak a csapra. -
mjani1172
addikt
válasz
#48584626 #122 üzenetére
Az megint más.Nekünk is van,és azzal mosogatunk, szeretjük is.
De nem ezt írtad. "nem mosogatsz úgy el,"Ugyanazt átemelve mondjuk az autós vonalra,talán hogy jobban átmenjen a lényeg:
"kézzel te a büdös életben nem mosod le , ahogy egy gép tud. Pont."Nem. Ez sincs így. Jó a gép,? meg gyors, de meg lehet kézzel is oldani, még szebben is. A gazdaságosság, idő, már megint más.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
#48584626 #125 üzenetére
Biztosan.
Én pl a szárítógépet tartom nélkülözhetetlennek miközben az emberek többsége el sem tudja képzelni, hogy gépet használjon teregetés helyett pedig ez minimum annyi időt és sokkal több fáradságot megspórol mint egy mosogatógép és a végeredmény sokkal jobb.
Szekr. egyébként az angolvécé elég egészségtelen, az ember anatómiájához a guggolós passzol.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
szép novella, de mit változtat ez a szomorkás történet azon a tényen, hogy az azbesztszál a pala tördelésekor szabadul ki és áll neki a tüdőrák előkészítésének?
-
arnyekxxx
veterán
sak úgy hagyjon az ember évente ~100 órát pocsékba menni.
mikor ezt az időt el lehet hasznosan is tölteni, pl facebook olvasással vagy PH kommenteléssel vagy [ez itt egy hosszú lista rendkívül fontos és hasznos tevékenységek listájával amit az átlagember csinál a megfizethetetlenül értékes szabadidejében] -
válasz
arnyekxxx #87 üzenetére
Ajvéééé, megérkezett személyedbe a sokadik fotelharcos aki vérprofi a témába
Telefonon megrendeltük a tető azbesztmentesítését.
Kijött egy brigád, a ház köré húztak egy légmentes felfújható sátrat, többszörös zsiliprendszerrel.
Felvették a scifis űrruhákat, szkafandereket, majd a lehető legkisebb fiziki sérülés mellett lebontották a palát a tetőről.
Minden darabot külön bebugyoláltak egy folpack szerű műanyag fóliába, ezeket légmentesen zárható nagyszilárdságú műanyag tárolókba pakolták.
Miután minden kész volt, 5x szűrőrendszerrel ellátott légelszívókkal kitakarították a területet.
Lebontották a sátrat, elpakolták és közölték hogy az azbesztpala szakszerű, certifikált megsemmisítése, minden lépés 25 évre ledokumentálva,
Ez nekem áfás számlával 13.865.552 forintba került.Jaaaa.. VÁRJÁL...!! Lehet nem így történt?
Nem, tényleg nem így volt.
Hanem úgy hogy kijött a tetőfedő brigád, letúrta a palát, összetalicskázták egy kupacba.
Majd én mint jó kisfiú, elkezdtem telefonálgatni mert tisztába vagyok vele hogy nem környezetbarát.
kb. 3-4 órai webes keresés, telefonálgatás után, ebbe benne volt 10-15 recycling cég, 10 szemétlerakó, 10 magát a weben fennen hirdető veszélyes hulladék megsemmisítő.
Mindegyik NEMleges választ adott, lakosság nem nem, nem, NEM adhat le -vihet be hozzájuk semmit csak szerződött cégekkel állnak szóba. A szerződött cégek meg velem nem álltak szóba.Erősen elgondolkodtam hogy felhányom az utánfutómra és elviszem a legközelebbi erdőbe. Aztán győzött a józan ész.
Következett még 40 perc telefonálgatás és találtam egy olyan vállalkozót akinek állítólag szerződése van ilyenekre és majdnem 100rongyért végre megszabadított a palától.
Nem fogadnék nagyobb összegbe hogy nem suttyomba egy mezei hulladék lerakóba borította ki némi kenőpénzért de perpill. ez mellékes mert én azóta jól alszo, megtettem amit tudtam lepasszoltam a felelősséget. Illetve megvásároltam a tudatot hogy így ez korrekt.Mint leírtam, ugyanígy jártam a fennen hirdetett
"napelem az jó, az újrahasznosítható, hozza be, átvesszük ingyé, megköszönjük"
Lónak a tökét, horror összegért tehettem le egy kuyaközönséges szemétlerakóba. A többi szemét közé dobáltuk be, hol is van az újrahasznosítás...??Folytassam, soroljam, van még vagy 10 ilyen példám.
Vagy elhajtanak vagy inged-gatyád kifizeted.
Hol van a mantrázott zöld hozzáállás, a csapból is folyó duma hogy ezek jajj de qurva jók, megoldott a recycling, tárt karokkal várjuk a lakosságot hogy ne az az erdő szélére b@assza ki a szemetét?Próbáld meg ha nem hiszed.
Kapsz tőlem 10.000Ft letelefonálható percdíjat ha elkezdesz keresgélni, telefonálni hogy MO. területén jelenleg hová tudnál bevinni mint LAKOSSÁG lebontott azbesztpalát , napelemet, gépkocsi szélvédő üvegeket, kátrányos hullámlemezt (Onduline, Guttanit) stb. stb. stb.Várom válaszodat.
-
mjani1172
addikt
-
8th
addikt
Egy négytagú családnál naponta minimum 15 percet tuti mosogatnia kell valakinek, de inkább többet. Évente 90+ órát ott állsz a mosogató mellett és sikálod a dzsuvás edényeket. Mennyivel jobb lenne a hobbidra, tanulásra, a családra vagy egyszerűen csak tv előtt döglésre használni ezt az időt nem? Ne csak azt nézd, hogy kevesebb vizet használ az tökmindegy, elsősorban időt spórol neked ami pénzben kifejezhetetlen. Ennyi erővel moshatnál kézzel vagy vehetnél keverőtárcsás hajdú gépet mellé centrifugát mert az jobban mos mint az automata gépek. 2023-ra túlságosan felgyorsult ahhoz a világ, hogy csak úgy hagyjon az ember évente ~100 órát pocsékba menni.
-
btprg
senior tag
válasz
7Heads Drago #66 üzenetére
"A legtöbb mosogatógép eleve vicc számomra ahogy mosogat. Én pont a kézi mosogatást tartom jobbnak és alaposabbnak pedig jó pár gép munkáját láttam már."
Szerintem is verhetetlen a kézi mosogatás folyó vízben, már ha valaki tud mosogatni. Viszont az teljesen biztos, hogy több vizet használ. De kit érdekel, nem is biztos hogy a mosogatógép visszahozná az árát ha ezt számolgatjuk... Nekem ezek miatt nem kéne:
1. Tönkreteszi a poharakat egy idő után, tele lesznek karcolással.
2. Nem lehet a nagyobb ételmaradékokkal együtt berakni a dolgokat, ha előtte nekem azok eltakarításával kell foglalkoznom, akkor máris sokkal kisebb haszna van. A kipakolással, bepakolással elmegy egy csomó idő, nem mindegy hogy van elrendezve benne stb.
3. Nem érdemes két tányérért elindítani, attól meg mindennél jobban undorodom, hogy ott rohasztják benne a mocskos edényeket, amíg össze nem gyűlik annyi hogy érdemes legyen elindítani.
4. Amit a legnagyobb szívás mosogatni (nagy fazék stb.), arra pont nem jó.
5. A rendetlenségre buzdít: nem jártam még olyan helyen, ahol mosogatógép volt, és az emberek tudták volna hogy melyik a saját poharuk, inkább minden ivásnál elővesznek újat, mert "majd a mosogatógép úgyis elmossa".
6. A víztakarékos gépek miatt már amúgy is egyre több dugulás van a csatornahálózatban, a további vízcseppb*szás ezt csak rontja.
7. A nagy víztakarékosság közepette fogyaszt egy csomó áramot, pár évente biztosan tönkremegy, plusz egy dolog amihez szerelőt kell hívni, állandóan újat venni, csak viszi a pénzt, ahhoz képest hogy mennyi haszna van nem is keveset. -
Gyurka6
őstag
válasz
arnyekxxx #89 üzenetére
Köszi a válaszod!
Túlságosan nem nyugodtam meg...
Gázzal fűtöttünk, sorház, két oldalt szomszéd, 10cm szigetelés elöl-hátul, tetőtér ferde részen nem túl vastag a szigetelés. Az ablakokra gondolok, mint lehetséges veszteség termelők.
Néhány konektoros "mérővel " majd körbe nézek. -
Ezekiell
veterán
válasz
mjani1172 #110 üzenetére
Hát ezt nem sikerült érthetően leirnod... Akkor most telepít egy tisztán szigetuzemut, és majd akkor a jövőben az akkori szabályozasoknak megfelelő invertert cserél. Nem atom fizika ez... Azt meg nyilván nem tudja senki, mi lesz a szabályozas akkor (pláne, hogy az akkor-t se tudjuk, mikor lesz)
-
mjani1172
addikt
válasz
tordaitibi #104 üzenetére
"Ennek fordítottja, első az offgrid szerűség, de ha akkuk fullon, nyomja ki a hálózatba a felesleget.
Jellemzően túlméretezett PV asetén hasznos.
Ezek gyakorlatilag egy ongrid és egy bazinagy szünetmentes UPS egybe."Én értem. Erről (hasonlóról) beszélek. Ezt linkelem, illusztrálom, de ha a kollégák szerint ilyen nincs akkor nincs.
De ne vigyük félre a topicot, nem is érdekes, nem ez volt a lényeg, nem a napelemből indultunk ki, de odáig el sem jutottunk.... -
Ezekiell
veterán
válasz
mjani1172 #103 üzenetére
Az hogy HIBRID ÜZEMŰ. Azt téveded. Mert van a hibrid (amit te linkelsz) , és van a szigetuzemu (ahol nincs hálózati kapcsolat). Ez utóbbi nem csatlakozik a hálózathoz, tehát nem is kell engedelyeztetni. A hibrid csatlakozik, tehát kell. Ismerosod tanyajan nincs hálózat se elmondasod szerint, tehát oda tiszta szigetuzemu kell, tehát nem kell engedély.
Tényleg megerne a napelem topikban benezni, vagy felhivni egy napelemes céget inkább, akik elmagyarazzak és kivitelezik. Napelemes topikban többeknek van sziget üzemű (tehát nem hibrid) rendszere.
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #85 üzenetére
"A Miele 2 év garit ad pedig ugye a Miele az A Minőségi Háztartási Gép."
Sőt, az ipari mosogatógépeire 1 (egy) év garanciát ad, pedig azok kicsit drágábbak, mint a háztartásiak. Szívunk is vele sokat. Alig volt használva, akkor is kímélve, de kb. 13 hónap után, vagyis épp a garanciaideje után ment tönkre. Azóta már többször is szervizelték 100+ ezerért, és most épp megint szar.
Engem nem igazán győzött meg. (Mondjuk a legtöbb laborban Mielét használnak, és eddig még amúgy nem nagyon hallottam rá panaszt.)
-
válasz
mjani1172 #103 üzenetére
Ongrid, hálózatra visszatápláló megoldás
Offgrid, teljes szigetüzem, nevében a lényeg.
Hálózatról besegítős mód (magyarul ez a leghelyesebb) többféle hibrid létezik:
Akku lemerülés esetén átvált hálózatra, bypass
Akku lemerülése esetén elkezd besegíteni hálózatról, 2 féle:
Kettős konverziós, drága, picit rosszabb hatásfokú mint a következő de a hálózatra visszacsepegtetés kizárt
hálózatra szinkronizálós, ezt adja ki a kimeneten ha akku lemerültezek bármelyikébe lehet hálózati akkutöltő egység.
Akku nélküli besegítős mód,
amíg a PV panelek teljesítménye nagyobb a fogyasztásnál, nem használja a hálózatot, ha kevesebb besegít vagy teljesen hálózatból megy.
Ez utóbbi nappal működő kisüzemeknek jó, le lehet szinte nullázni a villanyszámlát és nem kell milliókat akkura költeni de minimális akkuval alkalmas mezőgazdasági célra, pl. akkor megy a szivattyú ha süt a nap.És ezek keveréke,
a fő csapásirány a hálózatra visszatáplálás de igény van az esetleg ritkább vagy sűrű áramszünetek, kiesések kompenzálására.
Ennek fordítottja, első az offgrid szerűség, de ha akkuk fullon, nyomja ki a hálózatba a felesleget.
Jellemzően túlméretezett PV asetén hasznos.
Ezek gyakorlatilag egy ongrid és egy bazinagy szünetmentes UPS egybe.Próbáltam nem szakszavakkal, érthetően leírni.
-
mjani1172
addikt
Nyílván.
Hiába a link, a leírás, a cégek, akik ezzel foglalkoznak, nem számít.
Aki ezzel foglalkozik, az is téved, hiszen ilyen nincs, megmondtad, én keverem.
Magyarázd el kérlek, azon az ábrán és leíráson, amit beraktam, mit keverek, mit lehet eltéveszteni??? "hibrid üzemű, szigetüzemre is alkalmas" -
Alaaf Pi
senior tag
"#98: Ha jól értem (nem néztem vissza sok kommentet), akkor a félreértés ott van, hogy ő olyan hibrid rendszerre gondol, ami szigetüzemben is tud menni (tehát van akkupakk is), nem pedig valós szigetüzemre, ahol semmi betáplálás nincs. (És nem is a klasszikus hibridre, ahol "csak" napelemek+"hagyományos" hálózati betáplálás van.)"
Eredetileg le lett írva, most sziget üzem van, amit úgy akarna kiépíteni, hogy ha a jövőben a helyi szolgáltató úgy dönt, arrafelé is kiépít hálózat, akkor rá lehessen kötni. -
bteebi
veterán
Megértem, ettől én is féltem/félek. De ott pont nincs gond egyelőre.
Közvetlenül a mosogatógéptől balra van a mosogatócsap/tálca, és az alatt már elkezdett elválni, pedig csak másfél éves az egész.
#98: Ha jól értem (nem néztem vissza sok kommentet), akkor a félreértés ott van, hogy ő olyan hibrid rendszerre gondol, ami szigetüzemben is tud menni (tehát van akkupakk is), nem pedig valós szigetüzemre, ahol semmi betáplálás nincs. (És nem is a klasszikus hibridre, ahol "csak" napelemek+"hagyományos" hálózati betáplálás van.)
#100: "Igaz szigeteles sem volt, tavasszal lett (20cm), kivancsi leszek, nagy az elvarasom (amennyibe kerult...)."
Na ez az... Oké, nem lehet előre meghatározni az energia árakat, de egy átlagos jelenből extrapolálva nem nagyon szar falazat és nyílászárók mellett, fűtési igényektől függően kb. a büdös életben nem térül meg a szigetelés. Na jó, 25-30 év, de inkább több alatt talán igen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged