- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z_A_P
addikt
válasz
Feketelaszlo #48 üzenetére
de elképzelni sem tudom milyen terhelésre épít ki valaki
Telen nalunk takarekosan elmegy siman 1000kwh/ho.
Klimak, elektromos padlofutes, es voila.
Ugy, hogy rendes tel sem volt most.
Igaz szigeteles sem volt, tavasszal lett (20cm), kivancsi leszek, nagy az elvarasom (amennyibe kerult...). Egyelore mar most nyaron is jol mukodik, klimak egyszer sem voltak bekapcsolva, ejjel ablakok nyitva, reggelre 22-23 fok mindenhol, nappal 25-26ig megy fel a legfelso szinten. Alul 23-24 marad. Igaz a napos oldalon a redony mindig lehuzva. -
bteebi
veterán
válasz
Feketelaszlo #52 üzenetére
2-3 napnyi tartalék az szerintem csak a nagyon alapvető szükségletek mellett biztonságos relatíve. Persze nyilván az is számít, hogy mihez 2-3 nap. Ha 200 kW-nyi villanybojlerhez, meg klímás hűtés/fűtéshez, 3-4 hűtőládához, vagy a korábban említett ívhegesztéshez, akkor "oké", de ha csak 5 db 5 W-os LED lámpa napi 4-5 órás meghajtására terveztél vele, akkor már lehet szívás. (Annyihoz persze nem kell túl sok kW. Sőt, még egy se.)
Simán lehet olyan, hogy akár ősszel, akár télen kb. egy hétig nem látod a napot, de az is lehet, hogy előtte, meg utána se túl sokat. Persze nem kell a zombi apokalipszisre is felkészülni (most még), de ha valami, amire nagyon nagy szükség lenne, egyáltalán nem elérhető, na az hatalmas szívás. Persze volt arról szó másik kommentben, hogy ha nincs totál sötétség, vagy legalább egy kicsit kisüt a nap, akkor azért egy bőven 10 kWp+-os pakkal meg lehet termelni néhány LED lámpa fogyasztását. Én amúgy valószínűleg vennék mellé egy dízel generátort is, biztos ami biztos.
Persze ha nem 10 lélegeztetőgép és 20 inkubátor működtetéséhez kellenek az elektronok, akkor azért túl lehet élni néhány óra, urambocsá' 1-2 nap elektrikmentességet, de minimum víznek meg fűtésnek akkor is kell(ene) lennie. (Legrosszabb esetben nyersen eszed a csirkét meg a rókát, ha már tűzgyújtásra se futja.)
#59: Egy igazán jó mosogatógép kevesebb, mint 10 liter vizet fogyaszt, és amúgy sok időt is megspórol neked. Nekünk inkább ez utóbbi az igazi fícsör benne. De amúgy elég takarékos is. Én pl. ha csinálok valamit, akkor többnyire nagyon alaposan csinálom. A mosogatást is. Bele se merek gondolni, hogy mennyi vizet pacsálok, pacsálnék el. A kéttálcás módszert édesapám használta-mutatta, de nekem ahhoz sohase fűlött igazán a fogam. Ez van (sajnos). Abban "csak" annyi a jó, hogy takarékos. Viszont kevésbé higiénikus. Persze lehet teljesen vállalható a végeredmény, és ha nem tudom, hogy úgy mosogattál, akkor még csak nem is zavarna. De ha tudnám...
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Feketelaszlo #56 üzenetére
.... és mosogatógép, - de ez talán védhető azzal, hogy kevesebb vizet használ,
Te beveszed ezt az oltári nagy baromságot amit a reklámban nyomnak?
Nincs több kérdésem..... -
emelhu
aktív tag
válasz
Én is sziget rendszert építettem, de van persze hálózati betáplálásom.
Ekkor csak annyit érdemes az életvitelen változtatni (ami amúgy sem ördögtől való), hogy a mosást vagy mosogatógépet akkor kapcsolja be az ember, amikor kisütött a nap. A sütőbe meg úgy rakja be a kaját, hogy naplemente előtt elkészüljön.De pl. nyáron a klímához "csudijó", hogy délre 100% az aksi töltöttség, de délelőtt (a tájolás miatt) nem is nagyon van klímára szükség. Délután meg amikor meleg lesz, mert idesüt a nap, akkor nem kell spórolni az áramon.
-
Gyurka6
őstag
válasz
Most akkor a mi fogyasztásunk a sok? Az idei évi elszámolást ne tudom, régebben 7500kWh/év körülire emlékszem. Mosogatógép csak ünnepnapokon megy, két vízmelegítő, hogy ne legyen hosszú a melegvízvezeték, mélyhűtő, ledeslámpák, mosógép a boyler max 40°-os vizéről megy, főleg tablet a böngészésre. Valami eszi az áramot... szét kell néznem.
-
válasz
Feketelaszlo #53 üzenetére
Érinteném a másik észrevételedet mert látom ragaszkodsz a mekkmesterek azonnali lividálásához.
A szakképesítéssel kapcsolatos elvárásaidat.
Én magam mint vasutas szakmai képzettségű, ezelőtt 35 évvel évi 3-4 Zsiguli, Wartburg, Skoda motorgenerált végeztem el ismerősöknek és pénzért is persze idegeneknek.
A művelet után elmentek ugyanannyit mint a gyári motorral.
Ennél is több autót készítettem fel vizsgára és mind át is ment szépen.
Akkor én most kössem fel magam utólag mert nem volt autószerelői képesítésem, vagy örüljek hogy ehhez is értek, és magas minőségű munkát adtam ki a kezemből, a vasutas szakképesítésem dacára?
Ez bűn?Most nem akarok belemenni a múltamba teljesen hogy a másik vonalon az elektronikai hobbimnak köszönhetően 1981-82 környékén kisebb-nagyobb zenekarokat láttam el házi barkács gitáreffektekkel, végfokokkal, fénytechnikai pultokkal.
amik 10+ évig működtek.
Gondolom a Te szemedben ez is hiba hisz laikus vagyok, nem vagyok én se Fender, se Marshall, de még Vermona sem, nem volt certifikátom hogy én ilyeneket gyárthatok.
Ennek ellenére tökéletesen működő hangosítási kellékeket gyártottam kisszériába.
" ők lesznek a gonosz multik akikkel szemben a barkács mekkmester, mint egy népmesei hős győzedelmeskedik."
Ez pontosan így van, pl egy inverterbe, töltésvezérlóbe állandó üzem mellett a ripple miatt, ami 50-200kHz környékén rángatja a kondikat, azok szépen meghalnak 5-10 év alatt.
Egy gyártói újrakondizás az inverter árának 30-40%-a alatt nem fog menni, én mint mekkmester meg kihozom 10-15% alatt. Súlyos 10, esetleg 100ezrekről beszélek.
Tudom, megint én vagyok a rosszfiú -
válasz
Halgass Dabadab-ra, ő már sejt valamit
Nagyon rossz a logikád, és látszik a hozzáértés hiánya.
Éltél a legközelebbi villanykarótól 5 kilométerre?
Mennyi a havi villanyszámlád? Kilowattórába kérdem.
Ha pl. 250kWh, az napi átlagban 8.
Múlt télen volt a rekord amikor 13 napig nem láttuk a napot, az nálad 104kWh.
Nem teljesen ennyi mert borús időben a PV panelek a névlegesnek az 5-8%-át hozzák, vagyis vagy kiépítesz 80-90kWp napelemet (ami iszonyat nagy. ez már ipari méret, egy normál házra 4-5Kwp-t tesznek) vagy azt teszed amin elszörnyülködtél, veszel 90-100kWh akkut .
Mivel egyik se gazdaságos, marad az átlagos méretek és indul az aggregátor.
Ez tényleg így van ott ahol nincs szolgáltatás.
Családok ezrei élnek így kis hazánkba.
Amit betettem fényképet, az nem lakó létesítmény, napi 2-300.000 liter vizet kell kiszivattyúzni és pár kilométerre elvinni csőrendszeren és kilocsolni.
A szivattyúk összesen 14-15kW körül vesznek fel, a 32kWh pakk azért kell ha átvonul egy felhő vagy elbújik a napocska pár percre netán 1 órára, ne kelljen mindent újraindítani, addig akkuról megy.
25,6kW panel van letelepítve. -
7Heads Drago
veterán
válasz
hanem kelleni fog egy szakipar és cégei, amelynek több évtizedes tapasztalata és tanúsítványa van.
Jómagam 1,5 éve csináltatam a napelemet. Akkor az egyik telepítő emberkéje szerint 7000 bejegyzett cég volt az országban aki kiváltotta erre az engedélyt. Mutas már rá arra aki több évtizede ezt csinálja hiba nélkül és közben nem cseréltek cég nevet, nem csaltak áfát vagy egyebek? A honlapon könnyű kiírni hogy 20 éve szerelek villanyt, de a napelemmel csak tavaly kezdett el foglalkozni. Ha nem ért valaki a napelemes rendszerhez szinte biztos hogy csak felemás rendszert fog kapni ami teli lesz hiányoságokkal. Ez nagyon jól látszik a helyi napelemes topikban is. Aki meg köztudottan régen csinálta azt a céget 2021 májusában a NAV ledarálta mivel játszottak az inverterek le-fel rakásával(ugyanazt az invertert több helyen is eladták). -
dabadab
titán
válasz
elképzelni sem tudom milyen terhelésre épít ki valaki egy ilyen szigetüzemű hálózatot
A szigetüzemnek menni kell télen, borult időben is - nincs semmi gond azzal, hogy nem úgy van méretezve, hogy egynapi fogyasztást pont tudjon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440HQ(Fizikai 4x3,5Ghz)8-16GB,Vil.bill,SSD,Jó akku,szép állapot
- 14" ACER SWIFT 5 (970 gramm!)Érintős 14,1"FullHD IPS,8.gen.core i5,Vil.bill,16GBRAM,512GB SSD
- Acer 15,6",core i3,IntelHD+GT 940MX VGA,8-16GB RAM,SSD,szép állapot,W11
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest