Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Jenne

őstag

válasz gaborino986 #7639 üzenetére

Szia!

Jelenleg sima mezei darálót használunk, mert nincs automa gépünk. Ilyet
    Ezen úgy lehet az őrlési finomságot" állítani, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig darálsz. :DDD

• Jenne

őstag

válasz gaborino986 #7598 üzenetére

Szia!

Nem akarlak elkeseríteni, de...
    Én, azaz mi itthon próbáltuk ezt a LIDL féle Bellarom 1 kg-os szemes kávét. Nem automata kávégéppel főzünk jelenleg, de kávédarálóval daráltuk hozzá a kávét. Sajnos azt kell mondjam (de lehet, hogy csak én fogtam ki egy selejtes csomagolást, bár a másodiknál is volt bajom), hogy nem valami minőségi a benne lévő pörkölt kávé. A kávészemek nagysága igen csak változó, nagyon sok összetört vagy darabos szem is volt közte, de a nagyobb baj, hogy találtam benne kis apró, borsószemnél kisebb kavicsot. Ez a második vásárolt kilós tasakban volt. Az első vásárláskor vett kilós zacsiban szintén közel majdnem feketére pörkölt volt a kávé és (először nem is akartam hinni a szememnek) elég sok apró pici faforgács!! Visszavittem persze, először nem akarták kicserélni mondván erre nincs garancia, de aztán kisebb vitát követően adtak egy új másik 1 kg-os csomagolást. Erről már fentebb írtam.
    Szóval én ilyet többet nem veszek.
    Most jelenleg ilyen kávét iszunk, előtte meg ezt ittuk ittuk, a Lidl-ben most volt a karácsonyi akcióból (akkor 4999 Ft/kg volt) megmaradt három 1 kg-os csomagolás, még jobban leakciózva, gyorsan meg is vettem mind a hármat. 2024 augusztusig jó a lejárati idejük, addigra megisszuk bőven.

• Dr. Szilikát

őstag

válasz gaborino986 #7501 üzenetére

Amit én írtam, az nem ilyen, a pumpa lefullad, gyengül a hangja, ugyanakkor zúg, mert az 50 Hz táplálás rajta marad. Ha meg már nagyon ereszt a tömítés, le sem fullad.

Jellegzetes, erős, zakatoló hangot a vízpumpa akkor ad, amikor tényleg nem kap vizet. Ilyen előfordul, amikor levegőt kap a víztartály tömítésénél, illetve elfolyik mellette a víz, a gép aljába.

Meg egyszer, azon a részen egyik cső ki volt lyukadva, ami hegyes végű csonkra csatlakozik, megfeszült oldalra és kiszúrta.

Nekem mondjuk inkább az volt a módszerem, hogy nem rögtön szétbontani az egészet, hanem csak kiépítem az elejét, hogy lássam, mi történik, hol folyik, mit csinál. Csepptálcát beteszem alulra, az üres helyre, mert ott ömlik vissza a forró víz egy csonkon, azt fel kell fogni. Meg gondoskodni kell a dugattyúból jövő víz elvezetéséről is természetesen.

Ha a ház hátsó részét visszateszem, akkor megoldott a víztartály és a zaccfiók rögzítése, viszont nem látszik minden belső rész. Egyéb esetben még ezekkel is trükközni kell.

• Dr. Szilikát

őstag

válasz gaborino986 #7493 üzenetére

Az utolsó pillanatban berezonál az egész gép és el kezd folyni a csepegtető tálca alatt a víz.

Nem tudom, milyen rezonancia ez, a dugattyúszártömítés eresztésekor ilyet nem hallottam.

Amit én tapasztaltam, a hidraulikus munkahenger tömítésénél, amelyek idővel kikeményedésre hajlamosak. Elindul a dugattyú lefelé, majd a végállásnál a vízpumpának le kell fulladni, a processzor érzékeli, hogy megállt a vízáramlás, ekkor lekapcsolja a vízpumpát.

Ha viszont ereszt a munkahenger tömítése, nem áll meg a vízfolyás (vagy nem rögtön a végállás pillanatában), csak megváltozik a hang, de a vízpumpa tovább erőlködik, mert a processzor nem érzékeli az ütközést.

Ha esetleg ezt hallottad rezonanciaként, ez is lehet gond, csak ez meg azért ellentmondásos, mert ez nem csak egy öblítési fázisban jelentkezik, hanem bármikor. Olyan volt, hogy egyik főzésnél hallottam "tétovázni, másiknál nem, mert néha fogott a gumigyűrű, néha nem. Az innen származó víz is a gép aljánál folyik ki.

• Dr. Szilikát

őstag

válasz gaborino986 #7493 üzenetére

Ezek csak bemutató képek igazság szerint, sokat nem árul el. Amit tudni lehet, hogy alsó szivárgás esetén mindenképpen ellenőrizni kell a dugattyúszár-tömítést, ami típushibája ezeknek:

https://www.youtube.com/watch?v=6TFTR5nrpGo

Itt a 24. perc után emeli ki csipesszel az ember.

• Dr. Szilikát

őstag

válasz gaborino986 #7418 üzenetére

Az őrlemény szétszóródott részét egy kar visszatörli a bojler melletti levezető csatornába, ahonnan a csepptálca kis rekeszébe hullik (szemből nézve jobbra), ez tervezett működés.

További őrlemény lehet a csepptálca vizében is, ami főzőtérből távozik, a visszafolyó vízzel együtt, az alsó szűrő melletti réseken, amikor főzés után a bojler ráfűt és a gőz segítségével visszanyomja maradványokat, egy kis dugattyús útváltó szelepen keresztül, amit meg a vízpumpa nyomása, illetve annak megszűnése működtet oda-vissza.

Valószínűleg tönkre lehetett már valamelyik tömítés, csak a lerakódás miatt tartotta magát, de a zsíroldó kezelés azt levitte, így már nem jó.

Nekem inkább, ami felemás, hogy amikor az alsó dugattyúszárnál ereszt, onnan egyszerűen lefolyik a víz a gép aljába, a bojler közepén át, nem érint semmit, ami átvezetést okozhatna. Hacsak nem a felszálló gőz megy rá a bojler 230 V kivezetéseire, de az meg forró ilyenkor, leszárad.

Vagy a dugattyúgyűrűk eresztenek, továbbá van egy tömítés a főzőtér felső peremén, ami nem engedi le a vizet a bojler oldalára, ahol az említett kivezetések is vannak. Tehát jó esetben, ha ereszt a dugattyúnál, a víz elfolyik felül a zaccfiók, illetve a csepptálca irányába is, a fent említett lehulló csatornán.

De ha mondjuk a zsíroldó levitte az addig még tömítő lerakódást, a víz lefolyhat a bojler oldalára, ahol átvezetést okozhat. Mindamellett az a tömítés nekem elég stabilnak tűnik, csak megtisztítom és visszarakom, nem kellett még cserélni.

Először van egy 10 perces tablettás szakasz, utána következik az alapos öblítés, hogy a vegyi anyagok kimenjenek. Az öblítésnél már nagyobb nyomás áll elő, míg előtte csak lassan adagol.

• Dr. Szilikát

őstag

válasz gaborino986 #7413 üzenetére

A régebbi fajta kijelzősre tudnék resetet, de félbeszakadt folyamatnál ott sem segít, meg egyébként is a folyást kell megszüntetni.

Feltételezem, az érintésvédelmi relét (FI-relé) nyomja le, ezt elnézik néha az emberek. Nem a túláramvédő automatát, akkor már régen rossz lenne, azt többet nem ismételne meg semmit, belsejében szétégnének dolgok.

De így a nedvesség miatt csak(?) átvezetés keletkezik valószínűleg a bojlertest felé, ami a védővezetőre van kötve, így lekapcsol az FI-relé. (Így írom, mert hivatalosan nem "a fí", hanem "az eff í" a kiejtés).

Folyás lehetséges az alsó dugattyúszár-tömítésénél, folyhat a hidraulikus munkahenger is, vagy a főződugattyú páros tömítése. Utóbbit a legegyszerűbb látni, a tisztítótető levétele után. Amikor elkezdi nyomni a vizet felfelé, a tömítés mellett. Lehet olyan is, hogy az ember ezt megtisztítja, a lerakódott üledék kikerül alóla és már nem tömít, mert már elhasználódott a gumi, jártam így.

Meg tudtam csinálni azt is, hogy a gépet az előlapja nélkül rakom össze, így működés közben is megfigyelhető. De ekkor gondoskodni kell a kávé kimeneti nyílás elvezetéséről is.

De ez nem feltétlenül szükséges, lehet rögtön célra törni és megvizsgálni a dugattyúszár-tömítést. Ha hibás, az látszik rajta.

• Beni2360

félisten

válasz gaborino986 #7415 üzenetére

Sajnos nem de az alsó kifolyas és a zarlat miatt gondoltam erre. De a geped adatai szerint keress rá a yt-n remelem találsz videot. Keress egy komplett tisztítást ott láthatóak minden tömítés es ha szetszedted akkor meg lesz a ludas. Mivel nalam is volt a Philipsnel ilyen alsó kifolyas egy gyűrű szakadás volt a ludas.

• Beni2360

félisten

válasz gaborino986 #7413 üzenetére

Talan egy kőr gyűrű tömítő gyűrű szakadt szét es amikor ott kelkene a viznek tovabb mennie kifolyik es zárlatot okoz. És ezért nem tudja befejezni a művelet sort. Ha megtalalod es csereled a tomitest vegig fog tudni menni művelet és akkor mar kilép.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés