- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Mobil flották
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360 #6050 üzenetére
A csapvízre értettem, de ez lehet helyfüggő is, a csővezetékben lerakódott üledék vagy akármi aromája. Főleg, ha az ember már megszokta a tisztított vizet, utána ahhoz képest lehet jobban érzékelni. Szagokat, aromákat az aktív szén tudja kiválóan megkötni, egyebek mellett.
A meszességet (pontosabban a Ca / Mg ionokat) ioncserélő gyantával vagy RO-víztisztítóval lehet kivenni.
Van nátriumra cserélő gyanta, vagy lehet H+ ionra cserélő. Utóbbi savanykásabb jellegű vizet ad, de ivóvízcélra a nátriummal kapcsolatos eü. problémák miatt előnyben részesítik, nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén. Noha állandó fogyasztásra nekem nem jött be a Brita kancsó, ami H+ elven cserél.
De a kávégépgyártók alkalmazzák a nátriumost is, ha jól tudom, mert ilyen célra jobb lehet. Továbbá alkalmazzák a részleges vízlágyítás módszerét is, hogy maradjon a vízben valamennyi Ca / Mg is, a jobb minőségű extrakció, illetve természetesség érdekében.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360 #6047 üzenetére
Az aktív szénben 3 hónap után szaporodhatnak a baktériumok, amit ezüstadalékkal 6 hónapra tolnak ki.
Ha csak ioncserélő gyantát használsz, szerintem az tovább bírja, bakteriális szempontból. Még azt is megteheted, hogy egy idő után csapvízzel átmozgatni / öblíteni a granulátumot, a klór segíthet fertőtleníteni.
Elvileg úgy tanácsos elhelyezni a tartályban, hogy az elvezető nyílást lefedje, így a víz a gyantán keresztül kényszerüljön átáramlani, ahogy az a kancsóknál is működik. A vízpumpa átszívja rajta, így nem képez akadályt, szerintem.
Ízhatással kapcsolatban természetes, hogy a meszes / lúgos víznek van egy jellegzetes íze, míg az ioncserélt ahhoz képest savanykásabb. Ezt főleg összehasonlításkor lehet érezni, mert az ízlésnek is van egy hozzászokása, ezért idővel az ioncserélt / mentesített vizet érezhetjük semlegesnek és ahhoz képest lesz a meszes víznek "érdekes" íze.
Plusz, ehhez jön még a jellegzetes "csőszag", vagy inkább egyfajta dohos aroma, amit az aktív szén elvesz, a klórossággal együtt, míg a meszes jelleget nem.
-
kosmoo81
tag
válasz
Beni2360 #6047 üzenetére
Havonta, de felesleges. Nekem laica van, 2x nullázom a számlálót, utána cserelem. Nekem se fogy annyi kávé, de közben kancsobol fogy a sima ivasra használt víz is, 2 havonta elég cserélni.
nekem 4 éve ez van, bevált a karosba is ezt használtam meg most a melitta is ezt kapja. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360 #5933 üzenetére
Ez az, hogy két főzet nem mérvadó, ezeknél van egy öntanuló rendszer:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3669-3669.html
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_5010-5010.html
-
dbius
veterán
válasz
Beni2360 #5903 üzenetére
Alza saját kávéja tapasztalom szerint is az egyik legjobb automatába. Legalábbis nekem a Gaggia Naviglioban közel három éve megfordult kávék közül ez ízlik talán a legjobban. Nem savas egyáltalán, kakaós jellegű presszóként.
-
törölt tag
válasz
Beni2360 #5874 üzenetére
Jó gép az Xsmall, csak annál is meg kell erősíteni a csőcsatlakozásokat, hogy ne szivárogjon, meg cserélni a csöveket ha szétdurrannak. Én szénné tuningoltam, fél kilós ellenállás sorba a hőérzékelővel, szűkítő a pipacsőbe, OPV rugó lerövidítve, széthúzott nyomásfokozó rugó, közvetlen kifolyó az elosztó helyett. Volt vele gondom, ha eldugult a szűkítő és gőzölésnél kicsit túlment a hőfok, de azért bírta derekasan és minden ötödik kávé sikerült.
Tuningnapló...
Ma úgy kezdtem a napot, hogy fokoztam a
nemzetkö..szóval a nyomást. A régi főzőegységben volt a gyári rugó, ami már ezerszer volt nyújtva, összenyomkodva, az új Sarista főzőegységben meg gyári pótrugó van, sosem volt stresszelve. Kicserélve a rugókat, 32ml lett a 35-ból, ami a gyári állapotban 40 szokott lenni.Minuto gyári állapot: szimpla könyök, rugó, kerámia nyomásfokozó korong.
Xsmallnál ugyanilyen szimpla könyök volt, meg rugó, üveggolyó. Tuningolva nálam széthúzott rugó volt a különbség (ahogy épp sikerült).
Minuto tuning felállás: SBS szelep, rugó, üveggolyó.
Mai állapot: SBS szelep, széthúzott rugó, üveggolyó.
És persze EX4-es pumpa, kapcsolható fél kiloohm a hőérzékelőn, Sarista főzőegység. Ez utóbbinak annyi előnye van, hogy nem kerül víz a főzőegység alatti tálcába, más különbség nem nagyon van a gyárihoz képest. Könnyebb karbantartani.
A végeredmény pedig a Hakuna Matatával kiteljesedett kávéíz. Gyárival is próbáltam, nagyon savas, kellemetlen ízű még hőfok tuninggal is. Kell neki a nyomásfokozó, úgy tűnik szükséges ez az extra rugó is.
Remélem bírni fogja a nyomást a vízrendszer, a mágnesszelep mindig szivárgott kissé, főleg vízkőtelenítés után, kéne egy kis menetrögzítő újra ragasztani...
-
törölt tag
válasz
Beni2360 #5872 üzenetére
Nem finom ha benne marad a mosogatólé és nincs az a vízsugár ami az elzárt részekből ki tudná szedni a zaccos szilikonzsírt. Én félévente darabokra szedem és a csavarok, rugók és üveggolyó kivételével elmosom a részeket először kefe, forró víz és mosogatószer segítségével, aztán mosogatógéppel is hogy ne legyen vízköves, majd száradás után leheletvékony szilikonzsírt kap, a csúszópályák kicsit többet, majd összeszerelem.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
Beni2360 #5859 üzenetére
Ahogy fentebb írta Kiskutya is az különbség,hogy ez csak cappuccinot tud gombnyomásra készíteni,amíg a nagyobb gépek meg mondjuk tudnak vagy négyet
Ha neked elég csak a cappuccino akkor nincs kérdés,ha kell caffe au lait,latte macchiato és különböző tejes italok akkor ez a gép neked nem lesz jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Sweet.tv - internetes TV
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Filmvilág
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Jövedelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gumi és felni topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged