- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
XoZ
aktív tag
válasz
jorden06 #38172 üzenetére
3 fázis: ahogy én tudom, az van, amit te is írtál, stabilabb feszültség, kisebb melegedés (mert több alkatrészen oszlik el a terhelés), de ha nem tuningolsz, ez annyira nem számít.
Ha az S1-edhez a 8 memória bordán kívül további kis bordák is vannak, akkor azok jók lehetnek a VRM-re (ha van elég), ha nem, akkor vehetsz külön RAM bordákat, vagy pl. a Scythe borda kit lehet jó (itt 2500 Ft).Referencia kártya esetén nyilván nem számit neked a rajta lévő hűtés, viszont ahogy én látom, már alig kapni az 1 slotos hűtésű változatot, és általában nem is drágábbak a dual slotosok. A Gainward dual slot (nem GS) nyákja pedig megegyezik a GS nyákjával, tehát megkapod a 3 fázisú VRM-et olcsóbban, viszont a GPU nem tuningolt, és a RAM-ok is gyengébbek. A dual slot Sapphire sem drágább a sima 1 slotosnál, és ennél gyári VRM hűtöt kapsz.
Egy megjegyzés a dual slotos Gainward kártyákhoz: ha jól tudom, a hűtés egyik csavarján garancia matrica van, tehát a hűtőcserével a garancia elvesztését kockáztatod (természetesen más kártyánál is, de azoknál nagyobb az esély a nyom nélküli cserére, viszont az ilyen matricákat általában elég nehéz leszedni sérülés nélkül)!Tehát az én javaslatom:
- Sapphire Toxic + S1
- Gainward GS az eredeti hűtővel, esetleg a RAM és VRM felbordázása
- egyéb gyárilag jó hűtésű 4850 (HIS IceQ4, MSI Quad Pipe, ASUS Matrix, Gigabyte passzív + ventilátor) -
HSM
félisten
válasz
jorden06 #38171 üzenetére
Namostmár nem értelek... Azt mondod, a 700Mhz GPU elég lenne neked, mert nem akarod túlhúzni, aztán meg hogy mégis...
Szóval a GW GS tápköre gyárilag, gyári hűtővel, elég meleg furmark alattt, de teljesen stabil. Nekem 745/1150 volt a max, amit jól szellőző házban, 3dmark stabilan tudott a cucc, 80%-ra tett ventivel. A gyári kártya viszont 700-on sokkal melegebb volt, mint a GS, AC S1 alatt+sünizve a VRM résznél. Amúgy a módosított vrm részre saját házi bordát tudsz rakni, vagy egy pár sünivel lefogatni. De mondom, a gyári 700/1100-on a kártya gyárilag igen halk (furmark 60% venti) és semmi nem melegszik túl rajta. Ha meg sokkal feljebb akarsz menni ~740-nél, ahhoz már Vmod is kell, plussz ezerrel VRM hűtés....
-
katt777
félisten
válasz
jorden06 #38085 üzenetére
A kártya ref. volt, csak kék nyákon a böszme nagy, fekete borítású hűtővel és 9 cm-es ventivel. Egyik du. elfelejtette a 16XPCI-E2.0 módot ***
Előválogatják az alkatrészeket a tuningos VGA-khoz, a többi meg megy a ref. Sapphire (és egyéb) karikra. De pl. már az ASUS "ref." kártyája sem ref, mert 3+2 helyett 4+2 fázisos, és van pár extra szolgáltatás benne, amelyek nem működnek, ha más VGA-ra teszel ASUS bios-t, holott amúgy a más VGA is tökéletesen működik ASUS-ként. MSI-vel hasonlóképp jártam, amikor 3870-en teszteltem a bios-ukat.
[ Módosította: Racecam ]
-
XoZ
aktív tag
válasz
jorden06 #38069 üzenetére
Szerintem Toxic vagy GS, ebben a sorrendben. Azért tettem előrébb a Toxicot, mert azon gyárilag van RAM és VRM borda, tehát csak a GPU hűtést kell cserélned (nem írtad, hogy pontosan milyen AC hűtőd van, de az S1 biztosan jó rá). GS-en nincs RAM és VRM hűtés, ráadásul a VRM-je nem referencia szerinti, és eléggé össze-vissza vannak az alkatrészek, sok borda kell a lefedésükhöz (de ha nem lesz tuning, vagy ha kap elég levegőt a ventilátortól, akkor talán hagyhatod fedetlenül is, hiszen gyárilag is így van). GS előnye a magasabb, 700 MHz-es GPU órajel, szemben a Toxic 675 MHz-ével. Ártól függően persze a referencia is megérheti, vagy a Dual Slotos Sapphire, esetleg a Dual Slotos Gainward (ami referencia órajelű, és a GS-től eltérően nem hőcsöves a hűtése, de ez neked nem számítana).
Szerk.: ahogy elöttem is írták, további előny a GS-nél, hogy 3 fázisú a VRM (a referenciánál 2, és a Toxic is referencia nyákos), illetve akár a hűtéscsere is elhagyható.
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #38085 üzenetére
Ha igazán tuningolni akarsz, vegyél Gainward GS-t, és gyártass/gyárts hozzá egy VRM hűtést... Azon van a legkomolyabb VRM gyárilag, de nincs hűtve, cserébe ott vannak a hűtés-rögzítő helyek a nyákon, és úgy van tervezve, hogy fel is tudd rá szerelni! [link]
És erre szerintem AC nem is kell, az alap 700mhz magórajellel gyári hűtéssel még nem láttam furmark alatt sem 75 fok felett, ráadásul halkan!
A linken a Palit Sonic van, ez abban különbözik a GS-től, hogy gyengébb memóriák vannak rajta, csak 685Mhz a magórajele, és csak 1000 a ramé, de a felépítés 100% ugyanaz, lleszámítva, hogy más műanyagidom van a GS hűtésén. -
joshua7
veterán
válasz
jorden06 #38077 üzenetére
Nekem volt GS-em, kettő is. Ugye az elején volt belőle pár hibás darab, valószínűleg hibás bios-szal. Azok szinte rögtön fagytak 3d-ben. Aztán kijött a javított széria (vagyis valószínűleg ez történt), olyan volt a 2., na, az egy atom kari volt. 2d/3d-ben teljesen csöndben volt, alapból 700/2200-on ment és elballagott ~740/2400-on is. Szerintem simán benne van a top3-ban a Toxic meg a HIS jegese mellett.
-
katt777
félisten
válasz
jorden06 #38077 üzenetére
Nem, azok csak gyártanak, és a válogatott alkatrészekből készülnek a tuningos darabok, ill. más gyártók minőségibb modelljei. Ezért érdemesebb mindig spéci kártyát venni (nem csak hűtőcseréltet), én már 1 hónapja nyögöm, hogy nem volt pénzem ASUS-ra, azóta szórakoznak a garanciális Sapphire-rel.
Gainward nem rossz, főleg, ha az újabb szériából kapsz, amelynek már jó a hűtése, a toxic viszont mintha tuningosabb lenne, de ebben nem vagyok most /pill. biztos, annyiféle OC kari létezik.ollie: Azt írta, hogy hűtőt fog cserélni, szóval az nem játszik.
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #27220 üzenetére
Amúgy nem rossz a házam szellőzése, ahol kell, bár pici, de folyamatos légmozgás van... Most 22 fokos szobában jól elvan benne minden, a nyári plussz 5 fok tett be nagyon neki... Plussz ha bejön ez a Zalmis Giga, akkor több helyem fog maradni a házam oldalán, és fogok tudni plussz hűtést odaeszkábálni, sajnos az S1 teljes szélességében kihasználja a házam, és attól már nem fért be... Sajnos elég pici a házam...
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #27220 üzenetére
Nagyon megtetszett egy ilyen: [link]
Mindig is egy 1GB-s 4850-re vágytam, most találtam egyet, elérhető áron, és reményeim szerint elfogadható hűtéssel.A P4-es csipszethűtőt még nem sikerült ráfabrikálnom, útját állta egy magasabb SMD ellenállás....
Úgyhogy majd ha lesz kis időm, nekiesek egy jobb fémfűrésszel, és megcsinálom...
Addig is jól elvan a jelenlegi felszereléssel, csak a furmark alatt melegszik fel nagyon... Nálad viszont asszem ha Toxic-ot veszel ilyen baj nem lesz, mivel azon a VRM hűtő majdnem akkora, mint a P4 csipszet hűtő amit rá akarok eszkábálni...
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #27146 üzenetére
Nem, sajnos olyan a házam, hogy az elejébe csak 8cm-s megy, én meg nem szeretem a 8cm-s ventiket....
De asszem majd rászánom magam... Nem elég magában a 12cm-s a tápban+a gép hátulján... Amúgy most már nem olyan para a 4850, hogy csak 22 fok van a szobában, bár plussz 3-4 fok az megvan... Ja, amúgy nem a memóriáknál meleg a cucc, hanem a VRM-nél a NYÁK hátulján!!! Nagyon érdekes, mert a süni hőmérséklete jóval hűvösebb, pedig rajta van rendesen.... Nem baj, ma ráapplikálok egy P4 csipszethűtőt.....
Kíváncsi léeszek, mit szól hozzá....
Mondjuk annak ellenére, hogy átforrósodott, ennél melegebb időben is furmark stabil volt a karesz, bőven tuningolva is, szóval valszeg belefért, csak nem szeretném, hogy idővel kipurcanjon... Ez nekem egy hülye mániám, hogy semmi ne legyen a gépemben 70 fok fölött....
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #26796 üzenetére
No, fejlemények... Most hogy a 30 fokról kicsit visszahűlt az idő, és leszedtem a ház oldalát, így már okés a cucc...
A 400-as FSB most sem megy, de 350 körül vidáman...
A tápom se fúj hangosabban, úgy tűnik, nem bírta egyszerre a nyarat és a melegebb VGA-t, hogy most a 22 fokban okés... Esetleg még fogok tenni a ház elejébe egy ventit...
Viszont, a kis kék sünijeimet jobban kéne aszem hűteni, ugyanis bár a süni kb 60 fokos rajtuk, de alattuk a nyák nagyon meleg! legalább 10-15 fokkal plusszban, úgyhogy asszem egy pici 6cm-s P3-as prociventit megpróbálok leszabályozva ráapplikálni, vagy valamit...
Amúgy valszeg nagyon jó vétel a Toxic, jó kis kártya, jó kis extra hűtéssel, arra tényleg csak rányomod az S1-et és hawaii....(Annak mivel nagyobb a borda a VRM-en, az talán már így is elbírja....)
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #26659 üzenetére
Ezt sajnos látatlanban nem lehet megmondani, kérdés, hogy válogatott GPU-val vagy csak pici feszemeléssel érték el a TurboX nagyobb frekvenciáját. A Ram is 1ns-es a simán, a turbon nem tudom milyen, a turboX-en viszont 0,8ns-os, ami elméletileg 1200 közelében is járhat. Az alkatrészek a Toxic-on és a TurboX-en csak annyiból jobbak, hogy gyorsabb ramokkal szereltek, mivel a gyári 1ns-es ramokkal az 1100 mhz is már gyönyörű eredmény, de inkább max 1050... A ramsünik hogy mennyire hatékonyak? Passz, kellemes langyosak szoktak lenni, tehát elvileg jók.
Nálam amúgy idle nem gáz a kártya, alig melegszik, no para... De ahogy elkezdem nyúzni... Érezhetően növeli benn a hőfokot, korábban 400*8-on használtam a Q6600-am, most már nem bírja, mert túlmelegszik a csipszet, 300 felett minden baja lesz, a proci is 5-10 fokot melegedett... Ami a legjobban zavar, hogy játék alatt a kártya melegét nagyrészt a tápom fújja ki hátra, ami így érzékelve a hirtelen meleget jóval hangosabb üzembe kezd. Korábban ilyen nem volt a 3870-emmel, pedig ilyet is kapott: [link]
A hűtés teljesítménye viszont nagyságrendekkel jobb az S1+12cm-s ventivel, a nyers erővel itt nem lehet felvenni a versenyt, de a gyári hűtésnél mindenképp jobb ez a jeges megoldás. Nekem a 3870 gyári hűtője 70 fok körül tudta tartani terhelés alatt a kártyát, elfogadható zajszinttel, tehát reményeim szerint az IceQ is képes lesz hasonlóra. -
HSM
félisten
válasz
jorden06 #26496 üzenetére
[link]
Nem egy blokk.
Ha egy árban van, én HIS-t vennék, a kifelé fújó hűtés nagyon sokat számít. Amúgy a toxic gyakorlatilag a TurboX, csak épp házba fűtős kivitel.
Végül amúgy azért lett Giga, mert az volt a legolcsóbb (33,5K nagyker bruttó) és adtam egy esélyt a gyári hűtésnek, hátha be lehet úgy szabályozni, hogy 90 fok fölé ne nagyon menjen. Hát ez tolerálható zajszinttel nem sikerült, úgyhogy kapott egy AC S1-et, és így is olcsóbban jött ki picivel, mint a Sapphire. Annyival jártam rosszabbul, hogy a RAM 1050 fölött sünivel sem megy, míg a Toxic jobb csipjei elvileg akár 1200 körül is tudnak menni, cserébe van +1 év garim. Amúgy gondolkozom is, hogy lecseréljem egy IceQ-ra a kártyám, mert nagyon bemelegíti a házamat, alapórajelen is, erősebb házhűtést meg nem szeretnék, mert fontos, hogy csöndes legyen..... Amúgy ezt [link] láttad?
Amúgy én nem hagynám Idle passzívan a kártyát, most van rajta egy extra halk folyadékcsapágyas 1200RPM-es 12cm-s venti, gyakorlatilag nincs hangja. -
HSM
félisten
válasz
jorden06 #26462 üzenetére
A Sapphire Toxic furcsa jószág, gyakorlatilag referenciakártya, jobb ramokkal, meg alternatív hűtéssel. Ha nem zavar, hogy az átlagnál elvileg picit hangosabb üresben (mert állandóan adott fordulaton megy rajta a venti) akkor valszeg jó választás. Én is majdnem azt vettem.
Ami még jó megoldásnak tűnik, az a HIS IceQ4 TurboX, csak Magyarországon alig lehet beszerezni, ha lesz egyáltalán és drága is. A refinek amúgy fura a hűtője, mert nagyon melegen hagyja az alkatrészeket, de semmit sem enged kritikusan felmelegedni, mivel eloszlatja a hőt a felületén. A nem gyári hűtésnél meg külön oda kell figyelni, hogy se a RAM, se a VRM ne tudjon túlmelegedni....
Na mind1, szeritnem a Toxic-al nem lesz probléma.Amúgy nekem Gigabyte van, referencia, 3 év garival, ha gond lenne vele, jól meg van őrizve a hűtője, és viszem vissza. Úgyhogy ilyen téren nyugodt vagyok.
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #26455 üzenetére
A referencia kártyákat az AMD-ATI elég alaposan leteszteli, mielőtt kiadja. Sajnos nem minden gyártó teszi ezt meg. Nem beszélve arról, hogy sok nem referencia kártya a költségcsökkentés jegyében születik. Az a helyzet, hogy a referencia kártyák mindig is megbízhatóbbak voltak a többi egyedi megoldásnál, kevés kivételtől eltekintve.
Amúgy vicces, de innen van a süni: [link] Süni az Edigital-ból
-
Visormail
addikt
válasz
jorden06 #25817 üzenetére
Sokféle van már, egyedi hűtés, gyári tuning, GoldenSample-en pl jobb ramok meg át van tervezve az áramellátás már a tápcsati se akkora rajta (ha jól emlékszek azt írták itt, hogy 6 helyett 8 pines csati van rajta), stb.
Ha S1-et akarsz rárakni akkor referenciát vegyél. -
Visormail
addikt
válasz
jorden06 #25815 üzenetére
Úgy értette hogy referencia, mert először még minden márka csak azt árult, utána jöttek az egyediek (Toxic, GS, stb). Vagy pl sima de 1GB memóriás változatok is jöttek azóta ugye.
(#25813) Calibos:Semmi baj bárkivel előfordulhat, csak nem értettem mi a szitu. SKYROB írta azt.
-
hakos1987
őstag
válasz
jorden06 #25689 üzenetére
ha van légáram a házban, akkor elég neki... vagy kiderül, hogy nem és ráérsz akkor venni rá... én spec tudod mit csináltam tesóéra? ugye a GPU-n univerzális blokk van.... a ramokra süni... VRM-re fogtam, faragtam egy CPU hűtőből bordát... félbevágtam, fúrtam rá 2 lyukat a megfelelő helyre, alját 2 szintesre csiszoltam felxszel, kicsit faragtam a sarkánál, hogy ne érjen kondihoz, és kész.....
ha van otthon flexszed megfelelő koronggal, fél óra megcsinálni, max 1, de megéri.... túlmelegedésre esély sincs
-
hakos1987
őstag
válasz
jorden06 #25665 üzenetére
szvsz ref 4850+S1... VRM-re elég csak borda... viszont azt igényli....
Húzott példány 4850-ből? Hát Gainward GS, de azzal soka baj, sapphire TOXIC-on nem lehet szabályozni a hűtést.... szerintem nem érdemes gyárilag tuningolt darabot venni, mert annyival nincs nagyobb különbség, azokat az órajeleket ált. minden kari viszi... tesóé is ref. sapphire, ami ennyin megy....
Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest