Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Ismerős a CMF Phone 2 Pro kamerarendszere
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
martong #30399 üzenetére
Függvénye a Dimar ára sok dolognak. Kés profilja, mérete, szár vastagsága, csapágyas/nem csapágyas et cetera. Egy kontra profil késpár könnyen túlléphetik pölö az ötvenezer forinton. Függ persze a forgalmazó használt árképző kulcsán is.
Mondjuk egy R=5 csapágyas rádiuszmaróért úgy 12-13 ezret szoktam fizetni, egy ilyesmi mezei holkerkés tíz alatt kijön. De kérdezhettél volna vásárlás előtt, mert szerintem Neked elég lett volna egy Master Tools is. Gondolom, tisztítómarókra van szükséged a bútorlapjaidhoz. Egy Dimar kés akkor mutatja meg az igazi erejét, ha nagyon sokat használjuk. Neked kábé életre fog szólni ez a dal, ha nem ejted le, nem fogsz vasat vele. Ám bútorlapban van esély vasat fogni. Valaki írta, hogy szerelőkulcsot talált a bútorlapban. -
Hooligan1990
csendes tag
válasz
martong #30258 üzenetére
Szia!
Lehet hogy nem csak neked segítek hanem itt bárkinek jól jön az infó. Jafholznál szabattam 7.5 táblát (fehéret) ebből kellett élzárni 80m-ert (kettessel) és 100m-ert pedig (nullanéggyel). ez volt 148 Bruttó.+a fél tábla ami maradt. És profin dolgoznak! És bocsánat még 2db tábla HDF 4mm.
Üdv!
-
Winner_hun
félisten
válasz
martong #30258 üzenetére
Milyen színű anyagok ezek? Én amúgy tavaly évvége felé váltottam a woodexpressre. Az előző lapszabászatnál nem olcsóbbak, de minőségben sokkal jobbak. Holnap is megyek hozzájuk jó néhány tábla anyagért.. már kész van de csak holnap járok Bp-n. Amúgy tavaly mikor másik lapszabászatot kerestem nem ők voltak az elsők ahova bementem. Ahova először mentem ott mondták hogy mindig kérnek előleget. Rendben. Utalni lehet? Nem, csak kp. Éljen a 21. század...
Woodexpressnél nem karcos, vagy csak minimálisan karcos az anyag. Másik helyen többször szóltam, egy ideig jó volt aztán megint nem. Aztán ott van az élzárás, itt ez remek, mindegy hogy az anyag melyik oldalát akarom kifelé rakni, nincs elővágónak látható nyoma. Illetve itt elég rendesen le is szedi a gép a 2-es ABS-t, a másik helyen volt hogy az alkaromom csúszott az anyag és az ABS elég jól meghorzsolt. Amúgy itt is ha a vésőt végigtolom az anyag szélén akkor egy nagyon minimális ABS-t le lehet vele tolni de az tényleg annyira minimális hogy a kéz meg se érzi... -
mdk01
addikt
válasz
martong #30231 üzenetére
Korábban írtam.
Én mindig azt vallom, hogy meg kell nézni mire van szükség és meg kell venni azokat a késeket. Nem kicsit drágábbak az tény, de mikor csapágyas lesz egyik-másiktól a felsőmaró, és a kés csapágya mintát húz a fába, ráadásul hamar kimegy az éle, mert biliacélból van, egy élezés pedig ott kezdődik alaphangon, hogy 1000,- akkor azért érdemes elgondolkodni.
Nem találtam az én késemről képet, de ha nem felejtem el lefényképezem. -
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #30086 üzenetére
Ha nem zavar, hogy telemegy az asztali körfűrész aluforgáccsal, akkor simán végig tudod tolni rajta.
Persze illene valami kenőanyaggal befújni a tárcsát (sokkal könnyebben viszi az alut, és szebb is a vágás),
de akkor a finomságos alu-olaj gedva belemegy mindenbe, és a tárcsát is takaríthatod, ha nem akarod, hogy a következő famunkánál szívódjon bele az olaj a fába.Sima favágó korong is viszi az alut. Amíg nem szereztem be rendes aluvágó korongot, addig fához való koronggal vágtam az alukat a gérvágóban.
15x3as alurudaknak a végét martam rádiuszosra sima, gagyi (1500Ft/6dbos szet) marófejjel. Kapott kis kenőanyagot, és probléma nélkül martam.
De mivel teljesen egyenes vágásról van szó, szerintem az asztali körfűrészen való áttolás a nyerő.
Beállítod szépen a vezetőt, kétszer áttolod a zártszelvényt, és nagyon szép végeredményt kapsz.A MartinMetals féle C-profil, függönysín akkor teljesen jó, ha nem iszonyat erőket kell lefogni.
Sima csúszósínhez, távtartó rögzítéshez simán jó.
Ha valaha neki tudok kezdeni a maróasztalnak, akkor mindenhova ezt fogom tenni, és kipróbálom, hogy milyen.
Ha valahol gyengének bizonyul, akkor az unimaxos profilt fogom berakni (nagyobb, szóval ki tudom nagyobbra marni helyét). -
Attis1971
csendes tag
válasz
martong #30081 üzenetére
Tzupi által publikált falvastagsága 1 mm, a tetején picit vastagabb, 1,4 mm. Én is elgondolkodtam rajta, hogy elég erős lesz e, de aztán arra jutottam, hogy ha berakom az asztalba, az még stabilabbá teszi. Mivel az asztalom 18 mm rétegelt lapból van, ez eléggé behatárolja a sín mélységét. Talán 10 - 12 mm -ig jó lesz. Legalább is bízom benne.
Az viszont biztos, hogy egy picivel erőssebb megnyugtatóbb lenne. Az általad írt zártszelvény milyen paraméterekkel rendelkezik?
-
pali923
aktív tag
válasz
martong #29882 üzenetére
Az biztos, hogy ez a nép szeret panaszkodni, miközben sorban áll a bevásárlóközpontok előtt karácsonykor. Viszont az is igaz, hogy van legalább 3millió honfitársunk, és nő a számuk, akik a létminimum alatt tengődnek, és senkit nem érdekel a sorsuk.
Még emlékszem a győri Bricostore megnyitására, ahol szintén akkora sorok voltak, mint most a Baumaxnál, de valahogy más volt a hangulat. Persze akkor sem mentem be, én is utálom a tömeget, még némi spórolás reményében is. Aztán mikor elmenekültek, éppen Pesten jártam, és asszonypajtásra kellett várnom. Hát elmentem az utolsó áruházukba, ahova összehordták a maradék árukat. Kevés olyan reménytelen helyzetet láttam, mint ami ott volt. Még az a két szorító sem volt, vagy bármi említésre méltó, meg minden szétbombázva persze.
Akárhogy is szidjuk ezeket a barkácsáruházakat, nagyon szomorú dolgokat jelez a távozásuk. -
thyeby
őstag
válasz
martong #29844 üzenetére
"Kezdő vagyok még, a ráspolyt is kell zsírozni vagy csak a fém reszelőt?"
Azt hittem, érted a poént.
A zöldfülű inasokat szokták ugratni ilyennel, hogy menjen a raktárba, és kérjen reszelőzsírt, meg nikkelezett szemmértéket és egy sarokbaszorító deszkát. A raktáros is érti már az ilyen beszédet, és visszaküldi az inast a mesterhez, hogy kérdezze meg, hogy jobbos, vagy balos sarokbaszorító deszka kell neki.
Az öcsém egyszer kérdezte a húgomat, hogy milyen mikrót érdemes megvenni. A hugi kiokosította, hogy kétfunkciós Zanussit, ami a hideg kaját is fel tudja hamar melegíteni, meg a forró levest is le tudja hamar hűteni. Édesöcsém elment hát a boltba, és kérte az eladót, hogy segítsen neki találni kétfunkciós Zanussi mikrósütőt.
Azért Te ne
menj el a MOL kúrta, hogy adjanak neked egy kis kiszerelésű reszelőzsírt.
-
darkipista
csendes tag
válasz
martong #29844 üzenetére
Én vékony fúróval előfúrok a tüske hosszában ,és a végén elengedve a nyelet megpörgetem a fúróval.Ha nem jó a fúrás,és nagyon kóvályog ,még egy kicsit korrigálható.Utána a tüske vastagabb részétől kicsit kisebb fúróval is röviden belefúrok.A vasat satuba fogva kicsit forgatva közben ütögetve rárakom a nyelet,az utolsó fél centit már csak ráütöm.Most találtam egy jó kis ezközt a nyélfúrásra
-
Loobelt70
csendes tag
válasz
martong #29805 üzenetére
Szeletelés után se csiszolni, se gyalulni nem szoktam a ragasztandó felületeket, mert összepréselem úgyis őket ragasztóval együtt. Lehet, hogy nem ez a megoldás a megfelelő, de azért csinálom így, mert a fűrész egy enyhén mart felületet hagy maga után és így több különböző (mikro) dimenzióban tud a ragasztó "beülni".
Természetesen ügyelni kell, hogy a vágás legyen egyenes és homogén. -
thyeby
őstag
válasz
martong #29841 üzenetére
A nyélben kell lennie egy furatnak. Ellenőrzöd, hogy helyes-e a furat mérete. 1-2mm-el mínuszosnak kell lennie a kúpos tüske legvastagabb részénél. Ezt egyszerűen felütöd kaláppal a helyére. Nem felejted el előbb feltenni a fém perselyt (pici vas csődarabka), ami a nyél tövének a szétrepedését hivatott megakadályozni.
Aztán bekened reszelőzsírral, és reszelgetsz vele.
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29689 üzenetére
Milyen fából van az a nyél, lehet tudni?
Régi emlékeim szerint a somfát és a gyertyánt javasolták anno.Csak a sztori kedvéért: annak idején nekem hasonló méretű kis nyelekre volt szükségem, és azt az infót kaptam, hogy a fenti fafajokból kellene elkészíttetnem. Akkoriban még semmit nem értettem a fákhoz, szóltam Apámnak, akinek meg végképp nem volt affinitása a dologhoz, viszont ismerte az egyik nemzeti park igazgatóját. Szólt neki, hogy mire lenne szükségünk, erre nem sokkal később megállt előttünk egy teherautó és hoztak egy frissen vágott bazi nagy gyertyán rönköt
) Ha jól emlékszem, elcipeltem valahogyan a faesztergályoshoz, aki körbenevetett a rigófüttyös fával (nem értettem, hogy mi a baja...) és talán bükkből megesztergálta, amit szerettem volna.
-
escsé
tag
válasz
martong #28572 üzenetére
Szuper!
Én is tervezem (folyamatban: alsó vödör diszperzites, felső ~ d200 kerek hosszúkás vödör) nagyban és kicsiben is.
A nagy a műhelyben lenne, a kicsi a lakásba kellene a hamut kiszívni a kályha aljából.
A Wendel Mátyásnak volt benne egy térelválasztó lehet meghozná a várt sikert -
thyeby
őstag
válasz
martong #29375 üzenetére
Szerintem amióta világ a világ, ez folyik minden területen kicsiben és nagyban. Csak nekünk most került ez jobban a látószögünkbe. Az Internet világában már elég nehéz titkot tartani. Ma lehet híreket, értesüléseket hitelesíteni, és hitelteleníteni, de elhallgattatni nem.
Nekünk viszont újra és folyamatosan tanulnunk kell, hogy mi a hiteles forrás definíciója.Szült egy ambivalenciát is a jelen káosz. Egyszerre szidjuk, és dícsérjük a Hiltit, a Mafell-t, a Festoolt. Dícsérjük, mert nagyon jók, ugyanakkor szidjuk, hogy kifizethetetlenül drágák.
Pedig nem drágák, ezt én mondom, Buga Jóska!
Az első asztali barkács körfűrészemet picivel több, mint kéthavi fizetésemért vettem. Az olyan vén kecskék, mint én, emlékeznek még a szovjet sokfunkciós barkácsgépre, aminek igen alulkalibrált motorja volt ráadásul. Ez annyi volt, mint most majd félmillió gyengülő magyar forint. Ma ennyi pénzért válogathatunk olyan prémium kategóriás ipari gépek közt, amik nem jártak soha Csájnában.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29369 üzenetére
Apple téma nagyon kényes szerintem, szinte vallási kérdést tudnak csinálni belőle az emberek. Mindkét fél részéről.
Én 6-7 éve használok Apple rendszereket, használtam Win-t 3.11 óta, és Linuxhoz is volt némi közöm.
Sok fele lehetne mutogatni, hogy miket másolt az Apple, azonban miket fektetett le kvázi ipari szabványként.
Pár dolog nem saját terméke volt, de ő tette olyanná, hogy utána használni is lehetett. Sok olyan amire az ember nem is gondolna.
De ez erősen off -
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29338 üzenetére
Yup, B&D. Kezes gép, szeretem
Egy alkalmi munkához lett fizetség gyanánt. Nem bántam meg.Viszont megérkezett a Triton "klón", ami meglepetésemre Triton feliratú dobozban érkezett, és mindenhova szépen az van feliratozva.
Thyeby, a tied is hasonló, vagy az Unimax már az eredetit árulja?Egyébként 2.4KW, mint ahogy már említette több ember. Masszív egy dög. Remélem, hogy heteken belül el tudom készíteni a maróasztalt hozzá.
Azért, hogy ne legyen felhőtlen az örömöm, valószínűleg a 6mmes szűkítő persely kiesett a csomagból a gyér csomagolásnak hála :/
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29330 üzenetére
Saját tapasztalatomat osztottam meg, mert sokszor belefutottam ilyenbe.
Pl felváltva kellett használnom vágó és csiszoló korongot sarokköszörűben, és rengeteg időt elvett, mikor 1-2 vágásra vissza kellett cserélni. Hosszú távon megérte venni egy másik sarokköszörűt, és megspóroltam vele a cserét.Természetesen kérdés, hogy neked az ilyen átállások mennyire problémásak, mennyire számít bele munkaidőbe, mennyire csak hobbi/szeretet a dolog, mert akkor nem "problémák" ezek a dolgok. Utolsót félre ne értsd, számomra nem alsóbbrendű egy hobbi hozzáállás, mint egy profi, sőt!
A tolóasztal/steller/elszíváson való spórolás az tiszta ügy, pláne ha egy komolyabb rendszert akarsz ráépíteni, akkor teljesen érthető is.
Részemről puszta tapasztalati tanács volt az amit írtam
De igazából, ha menet közben kiderül, hogy jobb volna mégis ha külön lapokon lennének, akkor a tervek ott vannak, bármikor tudsz még lapokat legyártatni, és fix lapra szerelni az eszközöket.A steller részre amúgy kiváncsi leszek majd. A felső marónál gondolom bele van tervezve, hogy annak kell majd rés rajta.
Ha már felsőmaró. Én az alábbi módon rögzítettem anno : [link]
Látni, hogy ennek a talpán is ott vannak az M5 csavaroknak a lyukak, de arról utólag inkább lemondtam, mert nem éreztem biztosnak a dolgot. A képen látható módon rögzítve viszont nagyon stabil a szerkezet -
Soká
senior tag
válasz
martong #29333 üzenetére
"Abban igazad lehet, hogy a maró talpában a csavarhely nem fogja bírni a sok ki-és becsavarást. pár 100-at talán kibír."
Oda kell figyelned, hogy ne hajtsd félre. Az én gépemben 8-as(vagy csak 6-os?) csavarok vannak.
Az m5 egyébként az asztalba építéshez lett kitalálva? Nem csupán a műanyag talp rögzítéséhez? Mert én például azért nem a Makita 3612C-t építettem be az asztalba, mert annak a talpán csak valami nagyon pilincka menetek vannak.A saját praxisomból mondok egy példát, amikor felváltva használom a felsőmarót és a körfűrészt. Készítek időnként képkeretléceket és olyankor ezt úgy csinálom, hogy a deszka élét a megfelelő profilra marom. Utána levágom a lécet, majd megint jön a marás majd levágás. Azért így, mert a vékony lécet már nehézkesebb lenne megmarni. na, ha ilyenkor cserélgetnem kéne, akkor azt nagyon unnám
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29316 üzenetére
Bocs, de én úgy elég nehezen tudok véleményt mondani, hogy nem látom át, maguk a gépek milyenek, hogyan rögzülnek. Csak egy példát mondok: fogalmam sincs, hogy a felsőmaródban mekkora metrikus csavarok vannak a feltételezhetően alu talpban? mennyire lesz az stabil és mondjuk hány ki-betekerést bír ki az alumínium, mielőtt elrágódna?
A fűrészed meg oldalról csúsztatható be, ami ugye azt jelenti, hogy a fém betétet ki kell emelni az asztalból ahhoz, hogy oldalról becsúsztathasd a gépet. A fém betét nagyobb lesz, mint maga a fűrész és mint a felsőmaró, hogy ki tudd emelni gépestől a betétet az asztalból? Bocs, ha evidens dolgokat kérdezek, de például nálam a betét kisebbre készült, mint a marógép a kapaszkodóival, tehát én alulról szerelem be a gépet, gaz az nyémet nem kell cserélgetni, mert kézből másikat használok.
A csavarhelyek szabványosságáról sem lehet beszélni. Van gyártó, aki ide teszi, más máshová. De például a Triton és a Freud talpában elvileg ugyanott vannak a lyukak, legalábbis papíron. A gyakorlatban meg van fél mm-es eltérés. -
thyeby
őstag
válasz
martong #29317 üzenetére
Jó az a lyuk az ujjadnak. Ha passzentos az inzert, akkor letörik a körmöd, míg kiemelsz egy ötkilós gépet. (Mondjuk a merülőd alu öntvény talpát át ne fúrd amiatt, hogy oda is beférjen az ujjad! Legyen az inzert nagyobb inkább.)
A porszívó a hasítóéken nagyon sokat jelent. Van, aki csak egy kólásflakont biggyeszt oda, van, aki teljesen zárt felső billenőburok tetejére épít elszívást. A felfele vert por jó nagy részét megfogja.
Én csak egy lyukat tennék az asztalba, és arra három egyforma méretű inzerten cselélgetném lemezestől a három gépet. Ha pontos, és stabil, hamar ki/be tehető.
És úgy elgondolkodtam, hogy igen, mennyire elkurvultam én is. Minden bajom van, ha le kell a vaslapot szednem, hogy tudjak állítani a hasítóéken, és sóvárgok, hogy milyen jó, aki a Felder gépjén egyszerűen egy kurblival beállíthatja magának.
-
Tzupi
csendes tag
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29255 üzenetére
Átsiklottunk a terved felett.
Az a helyzet, hogy nekem túl elméletinek tűnik ez a konstrukció.
Hogy is mondjam, kíváncsi vagyok mikor fogod valóban felfogatni a szúrófűrészt és mikor fogod megunni a szerszámok cserélgetését. Annak idején egy ilyen funkciókkal bíró összecsukható mobil asztalt vettem és elég hamar elfogyott a türelmem hozzá.
De tanulópénznek megéri. Reálisabban fogod látni, hogy mire van szükséged.lehet, hogy volt róla szó, de mindent az határoz meg, hogy hol, mekkora helyiség áll rendelkezésedre. A körfűrészt és felsőmarót csak akkor komponáld egybe vagy-vagy alapon, ha nagyon nincs helyed.
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29232 üzenetére
Az a baj, hogy valószínűleg nem engem kell megkérdeznetek maróasztal ügyben
Mert én amikor kivágattam magamnak a betétet lézeres céggel 8mm-es acéllemezből, akkor rájöttem, hogy ez kevesebb lesz, mint amit szeretnék és kivágattam újra 10mm-ből
Szóval a 6-8mm-es műanyaggal nincs tapasztalatom. De ha rám hallgatsz, akkor vízzel vagy lézerrel kivágatod valamilyen alu ötvözetből. Meglepődnék ha többe kerülne 6-8ezer forintnál. (az a legegyszerűbb ha egy kivágós cégnél próbálkozol, mert egyébként baromi macera "találni" valahol egy megfelelő méretű darabot és a forgácsoló úgyis többet kérne el érte, hogy méretre alakítsa neked.
De nekem kétségeim vannak az 1100W-os géppel is. Bár én nem vagyok egy nagy méretekben gondolkodó hobbista, mégis sokszor kellenek a 12-es szárral készült marók. Valamelyest behatárolja az ember lehetőségét az, ha csak 8-as szárban gondolkodik.
De az is lehet, hogy nem beszélnélek rá a drágább megoldásokra, próbáld meg a leggazdaságosabb módon megépíteni ezt az asztalt és majd rájössz, hogy mik is azok a szempontok, amik számodra fontosak. és vagy megelégszel azzal, amit nyújt az eszköz vagy pontosan tudni fogod, hogy mit kellene jobbra készíteni.
nem akarok hülyeséget mondani, de ha kigletteled az asztalod egyenetlenségeit és teszel rá süllyesztett csavarkötésekkel egy 15mm-es egyik oldalán laminált mdf lapot, már az is megfelel a célnak. Az élére meg gyártasz keményfából éllécet és szép is lesz.Tényleg csak arra figyelj, hogy a lap, amit megveszel, az sík legyen.
Én egyszer a legelső körfűrészemhez gyértottam ilyen lapot, hogy kiküszöböljem az egyenetlenségeket.
Itt még nincs benne a C sín:
"mekkora szerszám illendő"Amit 8-as szárral kapni lehet, és elfér a géped talpában, az mind működhet. Tapasztalatom szerint a barkács 12-es marógépekkel van csak gond, mert azok ugyan fogadják a 12-es szárú szerszámokat, de azért az orsó pontossága, csapágya mégsem olyan precíz mint lennie kellene. Vagyis beremegnek, rezonálnak, az ember érzi, hogy nem jó feszegetni a határaikat. És nyilván ilyen terhelés mellett hamar tönkremennek. Volt egy ilyen Kinzo gépem, először azt vettem azzal a céllal, hogy asztal alá építem, aztán letettem róla. De egy Makita 3612C után venni egy ilyet balgaság volt, (csak azért tettem mert a Makitát nem akartam asztalba építeni.)
A lényeg, hogy ne nagyon akarj szélesebb marófejet a gépbe tenni, mint amekkora a talpában a nyílás. És mondjuk 50mm élhosszúságú másolómarót sem érdemes próbálgatni, mert ilyen hosszon már nagyon kiütközik az orsó pontatlansága vagy gyenge felépítése. Az én legnagyobb maróm, az talán egy 78mm-es plattoló. Az azért elég félelmetes tud lenni pörgés közben. De egy profi felsőmarónak nem okoz gondot.Na, most a betétlapban lévő nyílásba még újabb betétek kívánkoznak attól függően, hogy milyen szerszámmal dolgozol, ezt is lehet még cifrázni
-
lentivator
csendes tag
válasz
martong #29222 üzenetére
Vagy marjál bele Plexit 6mm -est
Ekkora felületen elég(vagy 8 ast,azon ugrálhatsz is.)
A belsejébe meg csinálhatsz különböző átmérővel korongokat,aztán bármilyen marófejet használsz hézagmentes leszel
Ha jól emlékszem valamelyik Fővárosi cég A4es méretben (5mm vastagot) 800 ért adja levágva.+posta -
thyeby
őstag
válasz
martong #29221 üzenetére
Én úgy oldottam meg ezt a sík dolgot, hogy volt egy íróasztalom, ami nem olyan volt, mint a Balaton, hanem olyan, mint a szökőár. A közepe szó szerint vagy négy centivel lejjebb van, mint a két széle.
Elfeleztem egy szál 6 méteres 20x40-es zártszelvényt. Heftöltem mindkét darabra két-két körömnyi laposvasat, hogy ezt kifúrva az íróasztalhoz tudjam csavarozni. Mezei 4x20-as Reisser csavarokkal.
Erre felcsavaroztam alulról egy hosszában elfelezett 18-as laminált bútorlapot. Ennek nyolc éve már.Azóta hozzám járnak a túdósok Párizsból, hogy mintát vételezzenek a sík mértékegységéhez.
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29223 üzenetére
Ez nem rossz, főleg ha még meg is merevíted, de egy dologra figyelj oda, semmi garancia arra, hogy egy munkalap VALÓBAN sík legyen. Mindenki nagyon annak gondolja, és amire használják, ara tökéletesen meg is felel, de hogy valóban sík-e, az nagy kérdés. Szóval vidd magaddal azt a vezető vonalzót, amit etalonnak tekinthetsz és méregess vele. Ne higgy csak a szemednek
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29222 üzenetére
"A végleges bentebb lesz."
Te tudod, hogy jellemzően mit fogsz megmunkálni vele, én a sajátomat az asztal közepére tettem és ezt nem bántam meg.
Az lenne a jó, ha szánnál pénzt arra, hogy a marógép egy merev laphoz rögzüljön és azt a lapot építsd be az asztalba. Ilyesmire gondolok.
Kiváltképpen ajánlatos, ha szeretnél kisebb munkadarabokat pontosan megmunkálni. Hogy mivel borítsd be a lapot, ebben nincs ötletem, mert ha tölgy svartnit veszel, az sem olcsó mulatság. És el ne húzza neked a síkba mart felületet! Valami "döglött" anyag lenne jó, textilbakelit, alu, stb. Legjobb szétnézni a használtpiacon, hogy nincs-e valahol elfekvő használt darab. -
Soká
senior tag
válasz
martong #29208 üzenetére
Azt kellene ellenőrizned, hogy maga a váz mennyire stabil. Mert van egy olyan érzésem, hogy attól (is) függ a balaton hullámzása, hogy milyen padlón fekszik a szekrény. Ha nem elég merev, csak akkor működhet, ha beállítod egy helyre és nem mozgatod.
Egyébként rá kellene gyógyítani az asztal felületére egy svartni vastagságú anyagot és azt utána router planer módra síkba marni. Ilyesmire gondolok:
https://www.youtube.com/watch?v=qtkBZHLJyD0Nem kis macera...
Kíváncsi lennék, hogy a 140-es sínnél hogyan mérted ki azt az egy tizedes eltérést?
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
martong #29208 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb lecserélni a tetőt valamilyen maradékként vásárolható 38-as konyhai munkalapra? Én most építem bele egy dupla mosogatóhoz kivágott darabba a marót. Abban nemigen lesz ilyen kajfer, főleg ekkora távon és alátámasztással. Igaz, hogy csak 60 körüli a szélessége (az enyém ugyan csak 43 körül van, de az is elég lesz).
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29170 üzenetére
Nem te vagy béna, ők ilyen beleszarósak a dologba. Kérni lehet terméklistát tőlük, ami kb egy megszerkesztett pdf, de a lapra csesznek kirakni.
Itt vannak a zártszelvényeik : [link] Ez egy régi lista, a friss sajnos a műhelyemben van csak, analóg formában
C profil pl nem is volt ezekbe benne, arra úgy kérdeztem rá külön.Elég pontosak ezek a szelvények, szerintem simán tizedes pontossággal készülnek. Régóta dolgozom ilyen húzott alu termékekkel, és simán tudtam gyártatni hozzájuk más alkatrészeket, és szépen illeszkednek évek óta.
Szerintem simán tudnál marni zártszelvényből C-profilt. Arra kell figyelni, hogy az alu az puha fém, és könnyen rátapad a maróélekre, szóval érdemes valamivel kenni az élt (sima zsír spray is megfelel). Könnyebben is vág a fej, és nem is melegszik annyira. Viszont az olajos aluforgács kicsit undorító végtermék
-
pali923
aktív tag
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
martong #29087 üzenetére
Az alu sín közepének kivágását (főleg ilyen vastagság mellett) körfűrésszel is (asztali) meg lehet oldani. Én épp a minap rendeltem egy ilyen occó fűrészlapot, hogy némi vékony falú alu profilt szeleteljek. Ennél a vágási pontosság sem olyan kritikus, hiszen van pár mm luft jobbra-balra a kivágandó résztől.
-
thyeby
őstag
válasz
martong #29071 üzenetére
Ha lesz kis időm, jobban megnézem Neked ezt a dolgot.
Nem csak Neked szól, rákerestem arra az occó sínre a Mall.hu-n. Jó kis kalamajkát generáltak maguknak ezzel a Divar merülőfűrész tüneménnyel. Sínt egyszerűen már nem árusítanak hozzá.
Akkor aki megveszi a merülőt, mi a sz@rhoz kezd vele?Ráadásul azt most, hogy már sínt se lehet kapni hozzá, jól megemelt áron kínálják. Nemrég még 42 ropiért vesztegették. Hát noomáliss? Hát nem!
A rövidebb vezetősínt (800-as) lehet, hogy még így is érdemes megrendelni. Két darab kijön ötezer pénz körül, összekötni egyszerű. És akkor van stabil vonalzó kéznél. Valahol a Budafoki úton, Háros magasságában ingyen is át lehet talán venni. és egy 80 centis vonalzó, ami stabil, de sokszor jól jönne nekem is, nem kellene az 1400-assal hadonásznom.
-
lentivator
csendes tag
válasz
martong #29087 üzenetére
Hát igen,asztalba belemarni nem jók ezek.
Én most éppen felső maróhoz "álmodok" magamnak asztalt. Hasonlatos profilt keresgélek különböző állítgatási lehetőségek miatt.
A cégben lévő rengeteg profil közül :Ezt néztem ki magamnak.
Igaz el kell darabolnom a leendő asztallapot,aztán közrefogni vele a profilt. 16mm-es anyagot ha találok,akkor pontosan bele fog ülni a lépcsőbe.
Ebbe az a jó,hogy 6os csavarral tudom rögzíteni a (itt Nutenstein-nek hívjuk)benne csúszkáló szintén alu lapot.
Erről meg már tudom,hogy a csavart meghúzva tökéletes kötést biztosít,és sokszori lazít-meghúz után is szépen akadás mentesen csúszkál.
Majd,ha már alakul a cucc,majd teszek fel képeket. -
lentivator
csendes tag
válasz
martong #29065 üzenetére
Esetleg megpróbálhatnál a lakhelyed környékén keresni 1 kiállítás építő céget.
Az ott használt profilok méretük,merevségük miatt kiválóak vezetőnek,esetleg asztal szélén síkba beépítve
Festool asztal utánzatnak.
Jellemzően "C" nut lakik minden oldalukon.
Pl:Sajnos ezek elég derágák boltban(92x92mm-esnek majd 80 Euro métere,az 52x52-es már "csak" 15Euro/m.
Viszont miután kitörik a végéből a zár,utána megy a kukába.
Sokan,sokat írtatok mostanság steller építésről.
Azt hittem majd nézek Ebay-en azt küldök nektek linket,de valszeg a használt cucc itt tényleg kukás,vagy kéz alatt elhordják a melósok(stellernek...) Nem sok a használt anyag.
Itt ahol melózom jobbára valszeg túlontúl vigyázunk a cuccra,mert minimális a selejt.(Azért persze lehetne találni) -
mrcruiser
csendes tag
válasz
martong #29075 üzenetére
Én a középső osztót kivágnám a sínből. A külső méretei 24x12,5 mm és ez van középen kettéosztva. Figyelembe véve az anyagvastagságot, 9 mm körül lehet így a nút szélessége, ami elég karcsú. Ha csak 10 mm-ert vágsz le a középső osztóból, akkor talán a merevségéből sem veszít a sín számottevően, a csúszkáknak meg úgysem fontos, hogy a sín aljáig érjenek.
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
martong #29069 üzenetére
A C sín marása nálam is több ismeretlenes egyenlet volt, mert van ugye az asztalod szélte hossza, amihez képest tudsz nútot marni, meg van ugye a fűrészlapod, amivel pedig ténylegesen párhuzamosnak kell(ene) lennie a nútnak/C sínnek.
Én azt javasolnám, hogy ez utóbbira koncentrálj inkább a nútok marásakor, ehhez pedig nem szükséges, hogy már működő stellered legyen. Rögzíted a fűrészt a végleges pozícióban az asztalban és kitolod maximálisan a fűrészlapot. Fogsz valamilyen tuti méretű anyagot (pl. zárt szelvény vagy szabászatban vágott bútorlap csík), azt a fűrészlapod mellé teszed, rögzíted az asztal két szélén. Ezzel már kreáltál is egy tuti párhuzamos megvezetést a marónak a fűrészlaphoz képest. Csak azzal kell játszani, hogy találj olyan pontos méretű és elég hosszú anyagot, amit a fűrészlap mellé illesztve megfelelő távolságra kerül a mart nút.
-
thyeby
őstag
-
martong
tag
válasz
martong #29068 üzenetére
De keményfából is lehet jó stellert készíteni. "Megállapodott", ragasztott fából. (Robi abból készített. Picit meg is hajlott, mert nem ragasztott.)
Ez is érdekes számomra. Pontosítom a feladatot.
Kinéztem végre C sínt, így annak bemarása következik (ha megvettem). Erősen aggódom azon, hogy mennyire pontosan tudom kimérni a sín helyét, majd pedig mennyire pontosan tudom kimarni, majd mennyire pontosan tudom rögzíteni.
Ehhez a műveletsorhoz kellene az ideiglenes stellernek használható egyenes vonalzó.
Ha a fenti műveletek sikerülnek, akkor jön az, hogy a vezető résbe készítek egy végleges stellert. Annál is szerencsés lenne, ha egyenes és mérettartó lenne.
-
thyeby
őstag
válasz
martong #29065 üzenetére
Szok lenni bagóra akciózva az a merülőfűrész sín. 1400-hosszút én valami kétezerért vettem. Ebből akár jó steller is lehet talán.
De keményfából is lehet jó stellert készíteni. "Megállapodott", ragasztott fából. (Robi abból készített. Picit meg is hajlott, mert nem ragasztott.)Volt itt link a homemade Fesztú likacsos asztal építéséről, és ahhoz valaki nagyon jó, és kifizethető aluprofilt linkelt be. Talán az lenne legszerencsésebb.
Ha csak vonalzónak használod, akkor nem kell 2 cm vastag. Else de.
Most úgy látom, elég sokan töritek a fejeteket fűrészasztal építésén. Nekem eddig az volt a legszimpatikusabb elképzelés, amit Márton111 linkelt be vagy három éve. Fotót egy vérprofi motorról, és az emelőszerkezetéről talán. Meg kellene találni. Mondjuk a kép alapján én úgy ítéltem meg, hogy maga ez a kis "mütyürke" nem telne ki két komplett tábori fűrészgép árából sem. De az nagyon ott volt.
-
thyeby
őstag
válasz
martong #29043 üzenetére
"a fűrészlap körüli kis falap vastagságát mekkorára célszerű belőni?"
Jobbról-balról vagy 2-3 cm, elöl-hátul szintén. Ennyi távolság legyen a fűrészlaptól. Ha vas, lehet nagyobb is. Arra ügyelni kell, hogy ha vasból csinálod, sehogy ne tudjanak a vidiák hozzáérni. A Metebó TS 250 vastat tett oda. Ez jó is, nem is. Stabil, erős, tartós. De egy bükkfát rátoltam egyengetés nélkül, és úgy odavágta a vas betéthez azt, hogy elgörbült. Azóta görbe.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29010 üzenetére
Nem értek ennyire áramlástanhoz.
Tudatlanul azt mondanám, hogy ami por könnyű ahhoz ,hogy ne szálljon alá, az forog még egy kört a hengerben, és még párat, de egy idő után alá fog hullani a résen keresztül a nehezebb forgáccsal együtt.Ha a rés nem a szélén van, akkor viszont mi értelme van a dolognak. A por a külső íven forog körbe lefele, és ügyesen beleesik a résbe. Ha rést berakjuk belljebb, akkor a por a szélén kezd el öszegyűlni.
-
pali923
aktív tag
válasz
martong #29005 üzenetére
Ez jó kérdés, de én csak így raktam össze, enélkül nem próbáltam. Valami áramlástanász fizikus biztos meg tudná mondani.
Nekem nincs külön porzsákom, a szűrő maga a porzsák, ebbe megy egyenesen a kifújt levegő. Kb. félévente szoktam kitakarítani, de nincs benne több egy marék pornál. Ebből arra következtetek, hogy jól működik ez így.
-
Loobelt70
csendes tag
válasz
martong #28980 üzenetére
Ilyet szeretnék magamnak építeni fából. Valamikor láttam videót róla és tetszik.
Nálam pl táblásítás után a csiszolás:
-Durvázni 40-es flex
-Finomítani 60-as, 90-es szalag
-Homogenizálni 60-as excenter.
(Csak az utóbbi nem hagy maga után port.)
Tehát lesz nekem ilyenem fából előbb-utóbb. -
Bari
Modder
válasz
martong #28980 üzenetére
Szia!
Nálam is tervbe van egy szekrényke, melyben fiókos tárolókat és szortimentereket szeretnék tartani csavarok, stb), és a tetejét úgy kialakítani, hogy csiszoláshoz ideális legyen, mint magasságban, mint por elszívásban. De előtte a por elszívó szerkezetet kell kialakítani, ahhoz meg kicsit át kell rendezni a műhelyt, ez már folyamatban van. A hétvégén végre elkészült egy egyszerű fa tároló állvány. A káosz is kezd kicsit rendezettebb körülményekre hasonlítani. Remélem hamarosan neki tudok majd kezdeni az elszívó építésének is. A motor, egy 1500W-os indukciós már megvan (hajdanán egy szivattyú motorja volt egy házi vízműn, csak a szivattyú része szétment, én meg lecsaptam rá mint lehetséges donor). Tartálynak egy talán 60l-es csatos fedelű műanyag hordó lesz, olyasmi mint ami Te is használsz a porszívódhoz. A váz műgyanta bevonatú rétegelt lemezből készül majd, ez szerencsére van bőven Apósom jóvoltából, aki annak idején a munkahelyéről hulladékként vásárolta (zsalu alapanyagnak használták). Jó lenne hamarosan ezekről is beszámolni itt Nektek!
-
Bari
Modder
válasz
martong #28949 üzenetére
Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra!
A Delonghi porszívómnak alapból 38mm-es a spirál csöve, eddig nem tudtam eldugítani, későbbiekben is a gyári csövét gondoltam használni, egyedül a porszívó és a bödön között gondoltam kicserélni fix 65-ös műanyag csővel.
A karctűvel jelölés bele ceruzával jelölni én is láttam már többször, de az dupla macera, kétszer kell jelölni, így maradok a ceruzánál, azt le lehet radírozni a felületről, míg a karcolás ott marad, csak ha le nem csiszolok a felületből. Fenyőnél elég mélyre is tud menni ahhoz, hogy csiszolás után is a felületen maradjon.
-
Bari
Modder
válasz
martong #28936 üzenetére
Szia!
Van nekem is ugyan ilyen derékszögem, az a kis fémet ha kitekered, egy karctű van a végén. A jelölő eszköz mindig kéznél van, már ha nem felejted el minden egyes alkalommal visszacsavarni. Használható, de én inkább maradok a ceruzánál.Gratulálok a ciklonodhoz. Annyit beszéltetek mostanában a fórumban róla, hogy fejembe vettem magam is elkészítek egyet a műhelyben használatos porszívóhoz, mert nagyon hamar lecsökken a szívóteljesítménye ha ár már van anyag rendesen a porzsákjában. Egy Delonghi vizes/száraz porszívó. A motor alján kilógó csonkra sajnos nincs ilyen redős szűrő, hanem csak sima szűrőzsákocska amit egy műanyag bilincs rögzít. Porzsák nélkül nagyon hamar rárakódik a por és visszafogja a motort, a porzsákja meg már nehezen beszerezhető, mert több mint 10 éves gép, de szerencsére jól bírja, olyan szívóereje van, hogy az excentert úgy leszívja a fához hogy alig lehet mozgatni, ki kell nyitni a porszívócsövön a kis nyílást, hogy falst is tudjon szívni.
A Tiédhez lenne azért ötletem hogy lehetne kicsit feljavítani, hogy még az a kis mennyiségű por se menjen a porszívódba. Az egyik a csövek belső elrendezése. A szívó csövet célszerűbb lenne érintő irányban bevezetni és kicsit megdönteni, hogy a csonk kinti vége 1-2 cm-t magasabban legyen mint ahol a hordóhoz csatlakozik. A könyök nem fogná meg az anyagot és jobban a hordó palástján tudna mozogni a hordó alja felé, meg szerintem kicsit lejjebb is lehetne tenni, hogy a szívó csonk, ha már nem föntről és középen szívod a levegőt (végül is ez lenne a ciklon eredeti elrendezése) minél kevésbé legyen képes az apró port is beszippantani. A hordó megerősítésére tehetnél belső abroncsot fából, a hordó középtájára, úgy már nem tudná össze szívni a hordót a vákuum. Az abroncs felső élét 45° megtörni akkor a por/forgács sem tudna megülni rajta.
Én hasonló elrendezésűt szereznék mint amit Mathias Wendel is csinált, csak hozzáigazítva a saját lehetőségeimhez.Mostanság sok szeparátoros videót megnéztem, ötleteket merítve. Ha eljutok odáig majd megosztom Veletek a tapasztalatomat. -
epmd
tag
válasz
martong #28935 üzenetére
A sarokelemet meglehet csinálni 45x45-ös bükkfából,amiből kifalcolsz 20x20-at,a külső élt meg nagy rádiusszal lekerekíted,és kész van a pipaléced.A hossza meg tetszőleges lehet.A falcot belül meg leragasztod barna,vagy átlátszó csomagoló ragasztószalaggal,amire nem ragad rá a kifolyt a faragasztó.A Lamellot nem akarom fikázni de nem sokkal ér többet,mint egy minőségi spanifer 2500 ft-ért.Mi csak akkor használjuk,ha nagyobb dolgokat kell ragasztani,vagy ha elfogynak a pillanatszorítók.Az hogy gyorsabb-e ezzel dolgozni,a fene se tudja.Maga a szorítás egy mozdulat,de a többi molyolás vele az időigényes. Például egy kis fiók ragasztásánál mire eligazítod a spanit,felrakod a 4 szögvasat,utána meghúzod,aztán mire összeszeded a felesleges spanit,hogy ne azon taposs,addig bőven ráraksz két pillanatszorítót,és kész.Szerintem kissé parasztvakítás az egész,mert nem nyújt annyit egyáltalán,mint amennyiért adják.Abból a 40 ropiból mint amennyiért adnak egy pár ilyen szorítót,inkább vennék bessziből 4 db minőségi pillanatszorítót,amit több dologra tudok használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Kugoo Kirin G1
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest