Hirdetés
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 12T - egytucat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
pali923
aktív tag
válasz
martong #39004 üzenetére
Nekünk van feltolható redőnyünk. Nagyon hasznos, mert a sarokban van egy szekrény a munkapult felett, nem kell elpakolni előle, ha ki akarjuk nyitni.
Szerintem már írtam róla itt is, az asztalos rakta össze, aki a konyhabútort csinálta. Sima lécek vannak ráragasztva egy kiselejtezett postászsákra, azok futnak egy U alakú nútban. Nem nagy költség így, és 15 éve tökéletesen működik. -
Otisz
őstag
válasz
martong #39000 üzenetére
Én építem.
Az alsó szekrények kész vannak.
Láttam előre gyártott rolókat, melyeknél a szélességet lehez variálni (vágás).
Ezek 2 sínen belül futnak, így elképzelésem szerint egyszerű lenne megoldani (ha nem magam készítem el, hanem készen veszem).
Szerintem bármilyen roló jó lenne, ami sínek között, azaz kifeszítve fut.
Jól gondolom? -
-
-
Bozso68
őstag
válasz
martong #38821 üzenetére
Ez két darabból áll, két imbusz csavar fogja össze. Ezeket érzésre egyformán meghúzva a fúrószárat befogja, tehát a maró átmérője kisebb, vagy nagyobb azáltal, mekkora fúrót raksz bele..
A felülnézeti rajzon látszik is, hogy két darab. Mielőtt megjött, én se tudtam, hogy működik, de faék egyszerű, és praktikus. -
tomsolo
addikt
válasz
martong #38808 üzenetére
Ha jól számoltam max 60 kilós lenne így egy szekrény - bár most még gondolkodok hogy a polc lapokat nem fogom 18mm-essel csinálni, csak amiket összefúrok majd az oldal lappal. A többi lehetne akár 10mm-es is mivel a legnagyobb szélessége nincs 40 centi.
A szobában lenne összeszerelve, ezek a lapok beférnek és kiférnek az ajtón, de még a kész szekrények is.
Fiók biztos nem lesz benne. Eleve szinte mindegyiknek van vmi hangja, a másik hogy szűkítik a teret. Cserébe több a szenvedés a szereléskor és egy idő után hajlamosak elromlani.
Ami még nagyon kínoz az az ajtó, mert szívem szerint tolóajtót csinálnék csak nem tudom mit csinálok vele, ha egyszer szét kellenne szedni az egész hóbelevancot.
-
pali923
aktív tag
válasz
martong #38808 üzenetére
Ezt alá tudom támasztani, sajnos saját tapasztalatból. Jó 16 éve csináltam szekrényt a gardróbba. Eleve úgy képzeltem, hogy bent rakom össze, mert annyira nem nagy a helyiség. 260-270 magas táblákat csináltam oldallapnak. Aztán kiderült, hogy a lapokkal sem egyszerű befordulni a folyosóról, összerakni meg szenvedés volt bent is. Átalakítást tervezek amúgy is, a következő változat legalább két darabból lesz, azt már eldöntöttem.
Asztalosokkal csináltattam szekrényt a gyerekszobákba. Ők is megjárták a folyosóval, nem tudtak vele befordulni. Végül úgy tudták megoldani, hogy a szoklit levágták, kb. 5 centit, és beemelték az ablakon, szerencsére ott van a terasz. Aztán visszaragasztották, amit levágtak.
Köhalmi Zoltánnak van egy szövege az apukájáról. Állítólag kinézett valahol egy gáztűzhelyet, de mielőtt elment volna érte, csinált egy modellt fogantyúval, egyebekkel, hogy megnézze, befér-e a csomagtartójába.
Néha rájön az ember, hogy ez nem is hülyeség. -
pali923
aktív tag
válasz
martong #38463 üzenetére
Akkor is kell imádkozni, hogy egy éjjel ne essen akkora hó. Meg olyan is volt már, hogy 4 napig voltunk távol, de 60 centi havat kellett eltakarítani a garázs elől, hogy be tudjunk állni. Ha csak 10 évente van ilyen, akkor sem jó újraépíteni a szerkezetet.Szóval és is inkább a tetőt csinálnám hóbiztosra.
-
veze
őstag
válasz
martong #38380 üzenetére
én nem bonyolítanám túl.. sikba csiszolnám és egy két réteg lakkal bekenném a csiszolást, hogy mégis lezárja kicsit pl a párától, aztán mehet rá a teritő.. még a lakkot is meg lehet 3-400-as papirral huzni hogy válla se maradjon..Esetleg már csiszolás előtt a repedésbe lakkot kenni szivja be amit tud, utana csiszolni Látni nem látja senki, terítőn keresztül meg kitapintani nem lehet mivel sík lappá lett csiszolva. Oszt' ennyi ..
-
Soká
senior tag
válasz
martong #38380 üzenetére
oké, ebben igazad van, de ha már terítő takarná és nem számít a külső, akkor legegyszerűbb, ha tényleg lecsiszolja a kiálló részt, legletteli valamivel és a gyerek filctollkészletéből a világosbarnával átszínezi
mdk01, nekem ugyan nincs ebben nagy tapasztalatom, de egy valóban ugyanolyan színt elérni, elég macerás.
-
-
attiati
veterán
válasz
martong #38367 üzenetére
Nem értek hozzá, de ahogy olvasom ez bonyolult.
Egy asztal lapja, ami hosszabbítható és pont a szétnyitható helyen lett ilyen felpúposodott.Nem a külső megjelenése zavarna, mivel lecsiszolva és anélkül is ronda és úgyis terítő takarná.
Inkább a feltüremkedés zavarna, hogy beleakad minden. Az ellen laikusként itthon barkácsolva mit lehet tenni? -
Zola007
veterán
válasz
martong #38315 üzenetére
itt sajnos nincs OBI, praktikerben sem szabnak, de majd megoldom valahogy
maradok a 18-asnál.
Igazság szerint 5 lábbal akarom csinálni. Biztos, ami biztos. Vagy ahogy nagyapám mondta: "legyen vastag és nehéz, az a biztos"• Nem gond a rétegelt lemeznél, ha a csavar a rétegekkel párhuzamosan megy bele?
• Milyen méretű csavart javasolnál?
• jó a sima pozdorjacsavar vagy inkább konfirmátorcsavart vegyek?
• Felületkezelni érdemes valamivel?(#38314) unreg1
-
Zola007
veterán
válasz
martong #38310 üzenetére
Nem sima V-alak lenne
Egy videóból loptam az ötletet, de a feltöltő már nem elérhető, így a bevált méreteket nem tudtam elkérni. A felbontás elég rossz, nem látszik, hogy deszka vagy rétegelt lemezből készült.
~40 x 40 cm alapterületűre gondoltam és ~15° tetőszöggel
Az alsó lap és a felső lejtők lehetnek rétegelt lemezből, a függőleges támaszok inkább deszkából vagy rétegelt lemezből?
Ha alul-felül 18-as lemez van az 36mm
15° lejtési szöggel számolva középen elvész 54mm
Amennyiben 12.5 cm magas deszkát használok, akkor középen marad még belőle 7 centi anyag, az talán elég erős
Ez esetben az emelvény a szélén 165mm, középen 111mm lenne
Raknék rá még egy 4mm-es gumilemezt védelemnek és a tárcsa középe ~6 mm-t lógna a levegőben, tehát összesen ~12 centiméterrel lenne feljebb az egész mintha a talajon lenne. Az nekem tökéletes is lenne úgy gondolom. -
Zola007
veterán
válasz
martong #38308 üzenetére
Az erősséget úgy értettem, hogy pl egy 2-3 cm deszkalapot figyelembe véve minél nyitottabb a szög, annál inkább a találkozási pont, tehát a deszkalap széle felé éri az ütés minden ismétlésnél, így annál inkább párhuzamosan éri az ütés
Milyen alapanyag használatát javasolnád?2,5 centis deszkából gondoltam
-
Drebil
csendes tag
válasz
martong #38287 üzenetére
Fürdőszobai polc lenne, a lakberendező szerint remekül mutatna egy ilyen polc, természetesen végigfiókozva, azért ilyen magas. Annyi könnyebbség van, hogy ez egy U alakú falbemélyedésben lenne, ergo a két oldalt is fel lehetne fogatni. A nehezítés viszont, hogy két mosdókagyló is besüllyesztésre kerülne.
-
Zoli-cegléd
újonc
válasz
martong #38256 üzenetére
Szia!
Erről a pántról van szó.
Kapható szinte mindenhol.
Nincs benne imbuszcsavar.
Nem lehet szétszedni.
És senki sem tudja megmondani, hogy lehet beépíteni.
Üdv: Zoli
https://www.szogker.hu/index.php?content2=termek_kiir&termek_id=3267564906&termek_eredeti=7697570126&list=termek_ajanlo&szint1=B%C3%9ATORVASALAT,%20FOGANTY%C3%9A&szint2=B%C3%9ATORVASALAT&szint3=B%C3%9ATORZSAN%C3%89R&szint4= -
AndrewBlase
senior tag
válasz
martong #38198 üzenetére
"Amennyire látom, sarok és pipaléceket csak max 2 m hosszban árulnak. Ha igen, akkor nálam toldani kell.
Árulnak hosszabbat is, vagy esetleg érdemes nekiállni gyártani ilyeneket?"Kisebb (maszek) barkácsboltokban előfordulhat, hogy van hosszabb is. Mifelénk legalábbis van egy bolt, ahol random hosszúságú szegélyléceket lehet venni, értelemszerűen méterben, nem pedig darabra.
Házilag is lehet gyártani egy gyalu és asztali kfg (+igény esetén felsőmaró) segítségével deszkából avagy pallóból, attól függően, hogy mekkora keresztmetszetre van szükséged. Csak "macerásabb", és biztos nem lesz olcsóbb.
-
st6969
őstag
válasz
martong #38048 üzenetére
Elnézést a nagyon amatőr kérdésért, de a hátfalat nem lehet csavarozni? Nem tartana eléggé? Nekem van 2db Ikeás, egyenként 2m x 2,36m hálószoba szekrényem. Költözéskor egyben mozgatni elég gáz. A szögelt hátfalat nem tudom leszedni róla, így viszont nem lehet ismét lapra szerelni. Biztos van ennek valami oka...
-
Zola007
veterán
-
Soká
senior tag
válasz
martong #37888 üzenetére
Hááát, elég abszurd ára van, 10m - 20.000Ft
Azért az ikeás és társai papirszalagot először nem árt leellenőrizni. Annak idején sok szaki járt pórul, amikor elhitte az adatokat a háziasszonynak, aki szabócentivel mérte le a szükséges méreteket, amiben méterenként +- 5-5cm eltérés is lehetett.
Én két módszert választottam: egyszer sikerült a praktikerben vennem amolyan reklám/kulcstartó centit. Az a jó benne, hogy keskeny fémszalag, amiben nincs a szokásos homorú merevítés így az előre mart nútban szépen felfekszik. Hátránya, hogy olyan slendrián munka, hogy pontos mérésre majdnem alkalmatlan.A második esetben egyszerűen nyomtattam magamnak egyet. Felülről fóliáztam, alulról került rá kétoldalas és a nútban teljesen jól funkcionál.
-
generatoros
tag
válasz
martong #37888 üzenetére
Szia! az öntapadós mérőszalag milyen erős ragasztást produkál? Vajon tartósan megmarad a felületen ahova felragasztjuk. Talán jól írom Heude márkanéven vettem ilyen cuccot és nekem nem volt meggyőző a ragasztás erőssége, persze lehet tévedek. Nekem fára kellene feltenni és , lehet fémre való. Nem tudom, de nagyon bánatos lennék, ha lefeslene. ( kutyafuttába csináltam próbaragasztást a lelógó fölösleges darabból)
-
Zola007
veterán
-
raidx
őstag
-
pali923
aktív tag
válasz
martong #36637 üzenetére
Egy kicsivel olcsóbban is meg lehet venni.
Sőt, még ennél is olcsóbban.
Éppen nemrég értekeztem arról, hogy a jó ajánlatnál is lehet jobb, akár ugyanannál a cégnél is.
Egyébként alighanem megérne ennyit adni érte. Bár nem mindenhol szól a fáma az akksiról, több helyen NiCd-nek írják. Most valamiért kiszórja ezeket valami nagyker. -
mdk01
addikt
válasz
martong #36545 üzenetére
Pénz kidobás, de sztem a 13e-es is...
Ha nem jöhet semmiképpen szóban egy makita sem akkor nézegesd az alsókategóriásokat a boltba hogy arányaiba melyik a jó. Egy ismerősöm vett valami kékszínű vackot és lötyögött össze-vissza a talpa, merőleges sem volt semmi rajta. Jól meg kell fogdosni mindegyiket és választani. Zöld boschból nincs ilyen? -
Viktoár
addikt
válasz
martong #36534 üzenetére
Azért megrendeltem egyet,de előtte mindenképpen próbálgatom mennyire válik be.
Mivel magamnak csinálom az ágykeretet,bőven ráérek vele szöszölni.Ha kell teszek rá szorítót is minden fúrásnál.Inkább ez minthogy mm-eket kelljen elcsiszolni hogy szépek legyenek az illesztések.
-
jacksly
tag
válasz
martong #36272 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!
A nem eszeveszetten drága alatt azért nem a 15ezres kategóriát értem (az valóban kb. használhatatlan lehet)... inkább a középkategóriára gondoltam, de persze lehet akár használt profi gép is (erre is gondoltam már), csak nincs azért időm állandóan a netet bújni használt profi gépek után, ezért gondoltam inkább az új középkategóriára.
De persze mindkét kategóriában jöhetnek márka/típus tanácsok, aztán majd meglátom, hogy mi lesz. (Nem sürgős, nem holnapra kell, hanem inkább jövő tavaszra/nyárra.)
Hogy mire is szeretném használni? Nincs konkrét elképzelés, csak egy viszonylag jól felszerelt hobbi-műhelyt szeretnék berendezni, amiben ezt-azt meg lehet bütykölni, ha úgy adódik. Szeretek mindenfélével bütykölgetni, legyen az fa, vagy fém... Vannak már gépeim, de a fentebb írtak közül még nincs egy sem, azok még egyelőre a vágyott kategória... -
pali923
aktív tag
válasz
martong #35765 üzenetére
Én sem vagyok fémiparban járatos, ezért vettem egy olcsó készletet. Hasonlót, mint ez az aldis, de nem ilyet. Úgyhogy ez akár még jó is lehet, nem ismerem.
Minden esetre aztán némi próbálkozás után elmentem a kedvenc boltomba, és a gyakori méretekből (4-8) vettem profi menetfúrókat (nekem csak az kell időnként), akkor éppen Abraborot adtak. Nem lehet egy napon emlegetni azzal a készlettel. Azzal maximum alumíniumba tudok menetet vágni, ha szerencsés napom van. Szóval hallgass a szakemberekre, és a pénzedet hasznos és használható dolgokra költsd inkább.
-
-
Sleek
senior tag
válasz
martong #35767 üzenetére
Az a baj ,hogy így kicsit nehéz válaszolni rá
S 235
Általános ötvözetlen szerkezeti acél, alacsony széntartalommal. 400-500N/négyzet mm szakító szilárdsággal.
Hardox az 1200N/négyzet mm szakító és nagyon kemény anyag . Fejből most nem mennek a pontos keménységek . De ha kell megnézem az acél szabvány könyvembenNekem van egy hülye tulajdonságom ,hogy még hobbyra is megveszem a drágább minőségi terméket.
Pl narex ,bahco, sandviken fortum stb.
De ha neked éves szinten egy két használatra kell akkor esetleg jó lehet.Csak ne járj úgy mint haver a fúrókészlettel ,hogy még a 2 mm vastag zártszelvényben is elgörbült . -
-
raidx
őstag
válasz
martong #34226 üzenetére
12 részes Extol Craft bitkészlet és a befogószár hossza változó 23 és 27 mm között. A rövidek alig érnek ki a gépből 3 miliméternyit alsó végállásnál.. Ehhez hozzájöm, hogy a maró felső állásból lanyomva ütközésig 5 milivel rövidebb az út mert a rugómenetek egymásra fekszenek. Ez a rövid marószárakkal már 9 mm-t jelent mínuszba. Nem az út hossza a gondom, hanem a bitek nem érnek ki eléggé. A felső bit szára 27 mm, az alsóé csak 23 mm.
Az összes cuccot itt vettem Magyar boltba!
-
mdk01
addikt
-
raidx
őstag
válasz
martong #34138 üzenetére
Szívesen megnézném csak Kecskeméttől kicsit messze van.
Az egyengető homlokmarót az unimaxon kívűl sehol nem találni viszont "C" sínt nem találtam náluk.
Most először át kell gondolnom a kis maróasztalkámat mert munkalapból lessz végülis és a méreteket át kell nézni. Ha elkészült az alsómaró kezdek az egyenfetőhöz. Van pár db. nyomtatókból kitermelt léptetőmotor, lehet azzal automatizálom a robotmunkát. De ez csak ötlet jelenleg. -
generatoros
tag
válasz
martong #34138 üzenetére
nem kételkedek abban amit mondasz, de szerintem biztos nem azonos méretü mint az amerikai, az unimaxos pedig szerintem ua. ja és nem biztos, hogy kell ez egy maróasztalba. 2db pillanatszorítóval rögzitett egyenes alu vagy fa léc mellett is precizen el lehet tolni az anyagot.
-
aszamóca
aktív tag
válasz
martong #34111 üzenetére
Az kompresszorolajat én a biztonság kedvéért lecserélném, ezt általában mindenki elfelejti, pedig új kompresszor esetén a kopás nagyobb mértékű, és a leváló fém gyorsabban koptat az olajjal keveredve.
Szénkefe szerintem ebben nincs, mert igénytelen aszinkronmotor hajtja. -
Speciali
tag
válasz
martong #34111 üzenetére
Ha lakkozni, festeni is akarsz vele, gyanitom hogy elöbb utobb igen, akkor egy olaj+vízleválasztót vegyél még hozzá. (persze festékszóró pisztoly is kell hozzá
) Nekem egy ugyan ilyen van, csak Einhell szponzori festéssel.
Jótanács, legyen benne mindig megfelelö mennyiségü és minöségü kompresszorolaj. Meg a kondenzvizet ereszd le néha, télen gyakrabban.
A tartály alatt van egy kis szelep, azt tekerd ki, de csak addig, amig meg nem indul a viz és levegö belöle. Ha teljesen kitekered, akkor ugy jársz mint én egyszer: a hirtelen kiáramló levegö ellőtte a kis csavart,kb egy órán keresztül kerestem
A hűtbordák is legyenek lehetöleg tiszták, amugy semmi karbantartást nálam nem igényelt.
Megelözendö a kérdésre a válasz : igen, ilyen kicsi kompresszorral is lehet festeni. Én a kocsimat is ilyennel fujtam le. -
serfozotibi
csendes tag
válasz
martong #33305 üzenetére
Igen, utómarás esetén, a vágáskor rá kell hagyni LEGALÁBB egy millimétert, mert irtózatosan ki tud pattogni. Ha 1 mm-től kevesebbet pattogna ki, akkor az tulajdonképp nem is kipattogzás, legfeljebb ha nagyon szemetszúró, elhúzza rajta az ember egyszer a csiszolópapírt, és gyakorlatilag semmi nem látszik. Régebben szabtam valami sűrű fogú lapokkal, és épp csak annyira pattogott ki az él, hogy az élfóliázás utáni enyhe csiszolás el is vitte, tökéletes lett. Na jó, ha tökéletes nem is, mert a mart él csak szebb, de nem volt számottevő különbség, viszont a munka kevesebb vele.
Apropó élfóliázás: Vettem egy Unimaxos élfóliázót, és szerintem nagyon hasznos kis szerkezet. Persze nagy lapot nem igazán lehet rajta élzárózni, de szerintem nem is azokkal van a baj. Engem a sok kicsi idegel fel, például a fiók alkatrészei, vagy esetleg amit teljesen körbe kell élfóliázni, és azokra abszolút használható. Jobb mint vasalgatni, és megbízhatóan rányalja a szalagot. Persze nem nagy műhelybe való, hanem sokunknak, akik másodállásban nyomják vagy esetleg elszánt hobbistáknak.
-
nyikszi
őstag
-
veze
őstag
válasz
martong #33056 üzenetére
Nálam szinte majdnem hasonló van, szintén meglévő asztalra készült utólag, azonos butorlapot vágatva magam csináltam. Én is 2 -2 db csapot tettem a két oldalára ragasztás nélkül, azok tartják, hogy el nem csusszon. Évek óta stabil. Valoban meg kell furni, de én eldöntöttem anno hogy enélkül már nem is akarom használni az asztalt sosem, vagy ha ha mégis, és zavarna a csapok furata, vágatok rá uj asztallapot..
-
aszamóca
aktív tag
válasz
martong #33023 üzenetére
Nem tudom megvannak-e még, de a Váci utcán volt egy cég, a Lehel piactól kissé feljebb a volt MIstral számtek.üzlet mellett, akik ilyenekkel foglalkoztak. Velük jó tapasztalatom volt.
Találni a NET-en akkufelújítással foglalkozó cégeket egyébként.
Vant egy Metabo power maxx-om, amit annak idején 16-ezer körül árultak tizenegynéhány éve, és tönkrement a 4,8V-os akkuja.
A csereakkut rá öt évre, 16ezer forintért akarták meghozni! Kutattam a NEt-en, és az USA-ban egy hozzávaló akku 2600Ft+VÁM+sz.k-ra jött volna ki. Le is döbbentem, hogy ott mennyivel olcsóbb.
Azután szétszereltem az Akkut, és megnéztem, beazonosítottam a cellákat benne, majd megrendeltem a HQ elektronikától. Bár tilos a forrasztásuk, de én megreszkíroztam, és azóta is ezzel üzemeltetem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AliExpress tapasztalatok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple MacBook
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R7 3700X / RTX 2070S / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest