-
Mobilarena
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
xrvman
őstag
Ügyes köszi és mint kiderült a konfiguráció mentés is errort dobott, nem tudtam menteni. Úgyhogy mentés nuku, kezdtem előről.
Simán ADM-ből gyári visszaállítás és újra inicializálva, a 2. lemez hozzáadásakor megint „elhasalt”.
Rendszer LED villogás nem volt, konfigurációs fájl hiba nem volt ugyan, de a #3228 -as hsz képen levő hiba, miszerint Tároló kezelés alatt Diszk nézetnél üres lap fogadott, újra előjött amint a második szintén single lemezt hozzáadtam.
Ahogy a support megírta, ám inicializálás ellenére muszáj volt kivennem, és PC-n törölgetni a partíciókat, hogy rendben, tényleg előről indulva legyen a dolog.
Volt egy 255 Mb-os kötet és a maradék többi nem lefoglalt a Windows lemezkezelő szerint.
Fogtam töröltem a 255Mb-os kötetet és akkor lett újfent 255Mb; 2 Gb; 2 Gb-os kötet és a többi fennmaradó nem lefoglalt rész.
Ezeket egyenként szépen törölgettem és így állt össze eggyé.
Hogy ne legyen egyszerű a képlet, a régi külső házam, a 4 TB-s lemezt már nem fogadta, formázáskor csak 1680 GB-nyi részt tudott formázni. Szerencsére kölcsön tudtam kérni egy újabb asztali dokkolót, abban már rendesen látszódott az összes.
Mind a két lemezzel eljátszottam. Így, innen indulva, immár jó lett.
Hanem a régebbi lassúka, mókolásos D-Link Share Center ilyet, 10 év alatt sose csinált, tette a dolgát.
Szóval ennyi lenne a #3218 #3219 #3227 történet befejezése. -
xrvman
őstag
1 napon belül volt a válasz, most folyik a diskurzus, majd beszámolok róla, és még nem kértek Cloud ID-t.
Hanem ugye én most indítottam először EZ-Connectet, sikeresen létrejött, próbakép be is tudott jönni akit megkértem. Kikapcsoltam míg nem kérik a Cloud ID-t.
Ugyebár a deadbolt kapcsán azt mondták ne használjuk, kapcsoljuk ki. Én ezt megtettem.
Helyette akkor mit használjak? -
xrvman
őstag
Nos kissé fura volt, hogy a Nextcloud simán létrehozott egy fordított proxy bejegyzést, s EZ-Connect port továbbítást is engedélyezte, pipálta.
Ez, hogy így magától megcsinálja kérdésem nélkül, nem hordoz veszélyt?
Sajnos vagy elkerülte a figyelmem, vagy nem mutatta, hogy ilyen és ilyen bejegyzést létrehoz. -
ugyes
senior tag
A 4.1.1. ADM verzióban javítják, ami nem tudni mikor lesz éles.
Nekem viszont szükségem lenne néhány alkalmazás távoli elérésére https-en keresztül.
Kérdés a fórumtársakhoz:
Ha a (Asus) router DDNS funkcióját aktiválom, akkor elegendő a router portforwardjában bármely külső portot beállítva a NAS alkalmazás megfelelő belső (docker külső) portját megadnom, hogy működjön (xxxxx.asuscomm.com-ot megadva)? Van még további trükk is? -
donat_sz
senior tag
én egy egylemezes QNAP-pal kezdtem (most ez a backup vidéken, abban már lassan kell egy HDD csere..), mikor azt kinőttem, a SW támogatás miatt már csak a Qnap/Syno és Asustor maradt a versenyben. HW és ár miatt lett az Asustor, meg mert amiket olvastam az alapján SW se tűnt rossznak és a többség úgy nyilatkozott róla, hogy egyre közelebb kerül a két paicvezetőhöz.. Q után azért kicsit küzdöttem az elején pl Aifoto, de egyáltalán nem bántam meg, nekem a NAS-sal még komoly gondom szerencsére nem volt (kop-kop-kop), nem is tudom, hogy 2 vagy 3 éve kerreg már a 3db HDD benne.. és szolgálja ki a teljes családot többnyire elégedettséggel.
a legnagyobb nehézségem a hálózat eldobálása (lan 1 kihúzva, lan1 újra csatlakoztava látható a logokban..) továbbra is fenáll, de olyan mértékben, hogy azt már észre se vesszük..
-
Gawamatsu
Topikgazda
Szintúgy.
És nem a PH fórumot, hanem a gyártó sajátjait.
Ugye anno ugye mind3 (4, 5) közt vacilláltam és árban, nagyságban, támogatásban, szolgáltatásban ez volt a középút.
QNAP folyamatosan kapja még mindig a támadásokat, ne mnagyon izgatják magukat.
Synology szoftveresen erős, hardverben elmaradott (de a ceruza vastagon fog náluk).
Zyxel kb stagnál, még mindig a NSA542 amijük van (meg 326 két lemezesben), szolgáltatás minimális.
DLink meg...Az amerikai belpiacos kb usb külső tárakról inkább ne beszéljünk.
TerraStore, Buffalo meg társai...Az Asustor immár 5 éves, 6 lesz februárban és semmi baja sem volt. Kivéve egy lemez hibát, de az gariban cserélt és nem a NAS hibája...és még ilyen energia bizonytalan időkben is a 27W fogyasztás max terhelés alatt (plusz a lemezek) elég jó. Tudom-tudom, transzkódra kevés a 2 magos celeron, de az nem érdekel.
-
belashx
senior tag
Néhány próbálkozás után töröltem a régit, de ez sem segített rajta.
Nem olvastam más NAS topikját, szóval wz csak amolyan érzés féle.
Mielőtt vásároltam, utánajártam a dologkank, de gyártó specifikus fórumot nem néztem. Pontosan azt vettem, amit szerettem volna, és nem gondolom, hogy rosszul döntöttem, teszi a dolgát szépen, de néha megforsul a fejemben mi lett volna, ha.. -
belashx
senior tag
Azt néztem, hogy a Lets Encrypt alkalmazását nem is lehet eltávolítani. Vagy benéztem valamit?
Vagy a web szerverre gondoltál?
Mindegy, elengedem egy időre, hátha valami frissítéssel orvosolják. Nem kell semmihez, nem törik le a kezem, ha lesz 1-2 plusz gombnyomás.Gawamatsu:
ClamAV nem különösebben izgat, de megnéztem, 2022.03.20-kor volt az utolsó update.Manuálisan viszont sikerrel jártam az imént.
Néha eszembe jut az ilyenek miatt, hogy tán Syno-t kellett volna venni, de ez jó áron volt, picit használtan.
-
-
donat_sz
senior tag
én használtam már reset gombot, de a felhasználók mind megmaradtak emlékeim szerint (99%-ra merem azért csak mondani) reverse proxyt viszont nem használok..
úgy rémlik anno a hálózati beállításokkal zártam ki sikeresen magam és ez oldotta meg és minimális dolgot kellett visszaállítanom. -
Gawamatsu
Topikgazda
-
Gawamatsu
Topikgazda
Benne volt a telepítési előkövetelményekben.
Vettem egy 8TB WD Purple-t (full) cold backupnak.
Ugye 6TB R5+2TB külön teljes NAS mentéséhez kerestem és a itt ajánlották.
Vacilláltam akarom e a gépen a telepített játékokat újra letölteni internetről vagy inkább NAS restore és ez utóbbi lett. És ha már egy lemezes külső mentés az eddigi 3TB, 2TB, 750GB helyett, akkor legyen minden mentve.Sebességre jó, 160-230MB/s-kel mentett 4,5TB-ot USB3-on keresztül 6-8 óra alatt. Épp nem láttam mikor fejezte be, ezért a bizonytalanság.
Működés közben nem hangos, nem kattog (Red-ek néha klattyognak) és a bay nem is rezonált.
A 2TB-s Seagate rázza a dockot. -
imis
senior tag
Köszi,
látom létrehozott egy syncthing könyvtárat és abba tudok saját könyvtárakat feltölteni.
Annyi gondom van, hogy ezt adminnal rendelkező fiokkal kezdtem és a kérdésem, hogy hogyan tudnék átállni normál felhasználói fiokra? (vagy csináljak új admin jogot és ettől a fioktól vegyem el, hogy sima felhasználó legyen?) -
imis
senior tag
-
imis
senior tag
-
Gawamatsu
Topikgazda
De ahhoz, hogy külön kötetet csinálj (volume) kell külön lemez/raid.
Az nem egy egyszerű share vagy könyvtár.
Pl gemini esetében az AS1002T két lemezes és csak azért fentartani egy bármekkora lemezt, hogy az legyen a volume1 ilyen támadás ellen, elég pazarlás.
Kivéve, ha pótolható dolgok mennek rá, pl letöltések. -
Dr. Akula
félisten
-
Dr. Akula
félisten
Drivestor Pro? De az csak Realtek chipes, úgy tudom Linux disztribúciók seedelésére a Cerka sokkal jobb, többet elbír. NVMe-vel mi a gond? Elvileg pont SSD-re találták ki, a SATA korlátainak kikerülésére, a cellák újraírhatósága meg a technológiától függ (MLC, TLC, QLC), nem a csatolófelületttől. Viszont nem foglalna slotot a vinyók elől. Valamit kihagytam a számításból?
-
Csináld úgy ahogy írtad, de előtte
- Dugd át a LAN eszközeidet az Asus-ba, egyedül a PC-t hagy a VVodafone eszközére dugva.
- Állítsd át a Vodafone Eszközét modem módba.
- A Voda eszközét kösd össze az Asus WAN portjával, és a PC-det is dugd át az Asus egyik LAN partjára.
- Ezután már menet az általad leírt állítgatás, és a Voda eszközét már csak a 192.168.100.1 címen fogod elérni. -
Csinálhatod így is, de lehetnek buktatók. Pl. Azt írod, hogy a Mikrotik-et cseréled le Asusra, meg azt is hogy a jelenlegi router UPC Compal. Ezzel nem kicsit összezavartál, és nem tudom elképzelni mi mivel hogyan van összekötve. Arról nem is beszélve, hogy egy Mikrotik-et miért cserélsz le Asus-ra.
-
-
Ennek ellenére "jelenleg a Censys nem tudja megmondani, hogy ez egy új támadás, amely a QTS operációs rendszer különböző verzióit célozza meg, vagy az eredeti kihasználás, amely javítatlan QNAP eszközöket céloz" - ismerte el.
+ mivel a Januárban kiadott frissítés védelmet nyújt ellene, én nem látom a másságot. -
-
Pont írni akartam, hogy erre találták ki az USB hub-ot. Egyetlen hátránya, hogy annak az egyetlen csatlakozónak a sávszélességén osztoznak a rádugott eszközök, de se a szünetmentes, se a nyomtató nem foglal sok sávszélességet.
Csak kíváncsiságlépben NAS-ra CD olvasó?
donat_sz
Az csak 1 mentés. Ami nincs 3 helyre elmentve olyan mintha nem is létezne -
ugyes
senior tag
És hivatalosan is megjelent a Lockerstor gen2 sorozat.
Kár a -1 USB-ért. Viszont jobb a hűtése az nvmeSSD-nek (az nálam mindig 55-60C, szóval kell neki) és már támogatja a PCIe3.0-át (gen1 csak 2.0-át => 1Gb/s a cache max.).
Érdemes a saját performance oldaluk tanulmányozása: érdemben csak iSCSI-ban gyorsabb az új sorozat. SMB-n érdemben nincs előrelépés. -
Gawamatsu
Topikgazda
Ha olcsó megoldás kell akkor nem kell neked NAS.
Aminél nem is a NAS maga a költség, hanem a lemezek. Amik bele mennek, meg az offline backup.
Anno (kb 4 éve) mikor vettem az AS6104T-t (ami még mindig jó és nem cserélődött benne egy szektorhibás WD RED-en kívül semmi) a doboz került annyiba, mint a 4 (majd 5) lemez.Mondanám ha kifutsz a helyből, cserélj lemezt, lejjebb megy az áruk. Már ha kell.
Filmekhez tényleg elég egy bazinagy (bár én amit szeretek, azt szeretem biztonságban tudni. VAgy törölgeted amit láttál, ahhoz meg nem kel 16TB-os.A kamera rögzítés miatt került ki az egyik WD RED (4*3TB R5) és lett neki WE Purple (3*3TB R5+2TB Single), hogy ne a raid-et gyilkolja. Na meg a letöltések is oda mennek.
Asustor topik, igen, de itt kérdez.
Ahogy a legelső hozzászólásokban is említettem a vásárlás körüli tipródásom.
Synology szoftverben erős, QNAP hardverben, Asustor meg a kettő között, mindkettő ára alatt.Persze ott a Zyxel NSA542, ami 4 lemezes és emlékszem anno 40-45ezer volt, ami mára 90 fölé ment mindn módosítás nélkül. A célra az is megfelelő, de szoftveresen egy balta. Tompa féle. Meg a hardver is benne abakusz. Meg a támogatás sem nagyon létezik.
Nekem a 4 lemezes elég volt eddig, korában éreztem szükségét 8-10-esnek, hogy a költségileg optimális 3-4TB lemezeket használjam. Aztán jött az ötlet 3-ról 8-10-16TB-re cserélésnek, de mivel jöt ta ransomware meg különben is...azt a tartalmat ha már R5-ben van meg kell védeni is, ami még két lemezt jelentene mentéshez, az meg barommi sok. Árban.
Tehát 3 lemez R5 és annak mentése 5 egyforma lemez. HA tele van.
-
-
De
Amikor elmegy az áram könnyen "piszkos" állapot jön létre. Ekkor bizony lecsekkolja az egészet.
gyurma888
Leírásodból nekem úgy tűnik ez gyakran előfordul. Miért nem teszel mögé egy szünetmentest?
A parancssor mennyire a barátod? Esetleg ha megint előjön, akkor lépj be ssh-n, és a
cat /proc/mdstat
parancs megmutathatja a rapidtömb állapotát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest