- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Redmi Note 13 4G
-
Mobilarena
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cigam
titán
-
ugyes
senior tag
Nem tudom neked melyik lenne jó. Itt egy link, amely segít a választásban.
Az enyém (CP900EPFCLCD) nem hangos. Ha nagyon lemerül, akkor van hangja a töltéskor, de egy zártabb helyen van. -
Gawamatsu
Topikgazda
Fordítva.
Ha van adatkábel/kapcsolat a kettő között, akkor a kiszolgált kapcsolja le magát, nem az UPS. Ha az UPS vágnál leaz egyenértékű egy biztosítatlan áramszünettel.
A NAS-nak kell megmondani, ha azt mondja neki az UPs, hogy nincs áram, mennyi időt várjon, mmielőtt elmegy kikapcsolódni. -
Gawamatsu
Topikgazda
APC BackUPS CS-500 őskövületem van, az viszi a 4 lemezes NAS-t a Voda modemet és egy kamerát. Elvileg így 36 pecet tud áthidalni.
Van RJ-45-USB kábele kommunikációra, amit tud a NAS is olvasni és időzítve 15 perc áram kimaradás után leáll. Ha visszajön az áram, a NAS is visszakapcsolódik.
Ha egy kb 20 éves (15 év után kapott új akkut) UPS tudja a beszélgetést, akor egy mainak is tudnia kell.
Annyi mókolás történt, hogy az UPS bemenetébe (nem a túlfeszesbe) kapott egy speciális elosztót, aminek a vége nem 240V-os villás, hanem ami belemegy közvetlen, így több eszköz tud rámenni. -
ugyes
senior tag
A normál (Schuko) csatlakozós verzió nem lenne célravezetőbb? Ha csak azt a kettőt teszed rá, elméletileg elég lesz a teljesítménye.
Nekem Cyberpower van (900W névleges), rajta lóg a NAS, egy NUC, két switch, egy router, egy szolgáltatói modem és egy külső HDD. Eddig 100W alatt volt a maximális terhelése.
Arra figyelj, hogy az UPS sípolása könnyen kikapcsolható legyen áramkimaradáskor. Hajnal 2-kor erre ébredni nem kellemes.... -
ugyes
senior tag
-
ugyes
senior tag
A gép előtt. Nem a routerem, hanem a szolgáltatói modem adta meg magát, ezért nincs net nálunk. Egy kis mobilnet...
Itt a link a nem dockeres Syncthinghez. Kézzel kell feltöltened. Utána a magától frissül a program. A könyvtárakat magad tudod kiválasztani, bármely köteten.A Nextcloud az saját felhő. A mobil alkalmazás kényes a https csatlakozásra.
Én úgy oldottam meg (lehet egyszerűbben is lehet), hogy külső tárhelyként felcsatoltam a kiválasztott könyvtár(aka)t a Nextcloudba. Ez vagy SMB vagy WebDav. Ha simán rányomtál a telepítésre az App Centralban, akkor csak a WebDav. A WebDav szerver funkciót engedélyezned kell a NAS-on, utána felcsatolod a Nextcloudba, mint egy Windows könyvtárat. Majd a saját, illetve más felhasználóknak megengeded, hogy használhassák. Innentől kiválasztható, mint feltöltési hely a mobil alkalmazásban.MIndkettőre igaz az, hogy van, hogy elfelejtenek automatikusan feltölteni, csak akkor kezdenek neki, ha elindítod az alkalmazást a mobilon.
-
ugyes
senior tag
Csak úgy, ha magadnak csinálsz egy admin usert és a beállításokban megengedett, hogy az admin láthassa a userek egyéni könxvtárait.
Alapvetően userek szerinti hozzáférésre tervezték. A Photo galleryben készült albumokhoz is alapértelmezetten saját user fér csak hozzá. Share linket lehet másnak küldeni.
Én ezért sem használom. Helyette Syncthing vagy Nextcloud (iphone-ra csak utóbbi). Fényképek rendszerezésére Photoprism. Vagy csak a Photo galleryt használod mobil feltöltés nélkül és mindenkinél hozzáadod a saját syncthing vagy nextcloud könyvtárát. -
donat_sz
senior tag
-
cigam
titán
Mert így működik a konténer. Csak a neki megadott könyvtárhoz fér hozzá. Ott ahol az "ENV" fület találod, van egy Volumes fül is. Ott van megadva hogy mikhez fér hozzá.
Pl. ami a fájlrendszerbe a /hettyenpity/ide_tölts/de/iziben könyvtár, azt a konténer csak /download-ként látja, vagyis hiába próbálsz beállítani neked tetsző másikat, az nem fog menni. Hiszen a konténer csak a /download könyvtárhoz társított igazi könyvtárat éri el, csak azt képes írni olvasni a lemezen. Ezt pedig a konténer beállításaiban megadott fix könyvtár. Ez a konténer előnye, és hátránya is, nézőpont kérdése. Ha a konténerben nincs definiálva hogy van egy /incomplete könyvtár, aminek az elérési útját szabadon megadhatod, nem fog menni a dolog. Ha jól láttam a Transmission-nál csak a /download, /watch, és a/config
könyvtárak helyét tudod megadni, csak egy kis trükk segíthet. A /download alá készítesz egy incomplete könyvtárat, és a WEB-es felületen vagy a .json konfig fájlba beállítod, hogy oda mutasson az incomplete könyvtár, és legyen is bekapcsolva, valahogy így:
"download-dir": "/download",
"incomplete-dir": "/download/incomplete",
"incomplete-dir-enabled": true, -
cigam
titán
Nem vagyok egy konténer guru, de szerintem nem a setting.json-t kell átírnod, azt a natív kliens használja. Konténeres verzió esetén magában a konténerben kellene modifikálni az "enviroment" beállításokat.
Portainer-en belül baloldalt a "Containers" menpüntot választva kilistázza milyen konténereid vannak.
Kattints rá a Transmission-ra.
Ekkor megjelenik a kiválasztott konténer részletes nézete, és mindjártrt az első sorban az "Actions" menü, ahol a "Duplicate/Edit"-et választva módosíthatod a meglévő beállításait.
Ekkor megjelenik az összes tulajdonsága amit módosíthatsz. Keresd meg alul az "Advanced container settings" "ENV" fülét. Itt hozzáadod/módosítod a leírásának megfelelően az USER, és a PASS változókat. Azitt beállított érték lesz a WEB-es felület user/pass párosa.
Végül a "Deploy the Container" gomba juttasd érvényre a módosításokat.(Fogadd el hogy lecseréli a jelenlegi konténeredet az "újra", ami ugyanaz marad, csak az user/pass módosításaival. Elméletileg nem fog elveszni egy torrended sem, de mint minden módosítás előtt mentsd el ami fontos. -
-
Nagyon régen csináltam, de az a lényeg, hogy tftpd segítségével megkerestem és szerkesztettem a settings.json fájlt. A fájlon belül rákeresel a username vagy pass szóra és meg is találod. Portot fálon belül nem tudsz állítani, ott valami gikszer van a routernél. Ellenőrizd az EZ-Router appban az állapotát. Mentési könyvtárat esetemben az alábbi fotón láthatod:
-
thboxx
aktív tag
Nos a tapasztalat: egy kötetben volt egy 4lemezes AS3304T-ben két db 8TB vinyó RAID1-be tükrözve. Megszakítottam a kódolási folyamatot ami miatt sérült a NAS fájlrendszere. Az ASUS által adott leírás szerint frissíttettem az ADM-et, ami így javította azt. A régi beállításaimmal be is tudtam lépni a NAS-ba. Jelenleg ami a lemez elején volt adat az megy a levesbe. Sorozatok és letöltött fájlok mind...
viszont a kb 300-as filmgyűjteményemből csak alig lett lekódolva 30... Ami elég jó arány. VISZONT! Ahogy látom nem minden kiterjesztésű fájlt támadott meg. Pl nfo, img, apk fájlokat nem támadott meg... Ez azért kicsit fura... A megfelelő portokat módosítottam,illetve kikapcsoltam a szolgáltatásokat. Egyelőre úgy néz ki, nem lett akkora gáz... kopp-kopp...
-
Gawamatsu
Topikgazda
Elvileg ez az egyik előnye, hogy simán át lehet tenni másik Asustor-ba és megy tovább, mintha semmi nem történt volna.
Az ADM és beállítások a lemezeken vannak.Gyakorlatilag meg...volt kinek nem ment. De hát elvileg ransomware llen is védett az Asustor, aztán meg most látjuk, hogy nem.
-
-
ugyes
senior tag
Nekem sincs teljesen lekódolva az első kötet. De hiába állítom vissza snapshotból azokat az alkalmazáskönyvtárakat, amelyek érintettek, nem indulnak el az alkalmazások.
A csak SSH-n elérhető volume0-ban is történtek módosítások nagy valószínűleg, amelyek nem engedik a működést.
Szóval én várok. Főként azért, mert elutazom. A gép üzemel, lekapcsolva a külső hálóról, de kiszolgálja tárhelyként a fő Plex szerveremet.
Mentettem, amit tudtam. Nem kellett sokat, mert van mentésem. És a most hétfői online mentésem is sértetlen.
Attól tartok viszont, hogy ha kikapcsolom ismét, akkor inicializálással kezdene, és mindent gyalulna. Azt ígérte a Support, hogy megkeresnek és megvizsgálják a NAS-omat. Mondjuk sok ezren vagyunk a világon, akik érintettek, így nem biztos, hogy már ma éjjel keresni fognak...Ez az eset arra késztet, hogy felülvizsgáljam a terveimet, hogy mit teszek a NAS-ra. Eddig sem volt sok minden (Plex, Roon, Calibre-Web, xTeve, torrent kezelő). Inkább adatmentésre, tárolásra szolgált. Még rá akartam tenni a Nextcloud-ot és a Photoprism-et. De tartok tőle, hogy külön gépen lesznek és a NAS csak adattárolásra szolgál majd, volume2-3 -on, szigorúan. Sajnos nem lehet megadni a telepítési helyét az alkalmazásoknak. Ezért sem használom a Photo Gallery3-at, mert csak a volume1-re tud képeket szinkronizálni a mobilokról (nem gondolom, hogy ezen hamar változtatnak).
A UPC modem/router nem tud NAT-loopback-et kezelni (Nextcloudhoz kellene, hogy egy bejelentkezésként tudjak mobilról belépni), ezért lehet veszek majd egy külön routert. Igaz akkor újra kell konfigurálnom minden hálózati eszközt (néhányhoz külön embert kell hívjak). -
Gawamatsu
Topikgazda
A "*/1 * * * * /bin/sh /usr/builtin/etc/cgi_install" csak az indítását, újrafuttatását szünteti meg.
A sorrendben nem vagyok biztos, de előbb kill, aztán ennek eltávolítása, majd a backup cgi_install visszaállítása.HA ez a FW megoldja a sérülékenységet én feltenném (
mindjárt indítom is rá mobil appból- nem lehet onnan belépni interneten már) majd újratenném az egészet. Nem tudhatjuk mennyire bújtatták el és mennyire siketült csak tüneti kezelést alkalmazni a processz kill-lel és a többivel. -
Danex
addikt
Nem gondolnám, hogy ne lenne lehetséges akár a Synology-t is feltörni, onnantól kezdve, hogy kint van a neten a kockázat ott van.
Ha nagy védelem kell akkor ne legyen elérhető, vagy csak VPN-en keresztül. Legalábbis ezek a tippek mennek. Illetve offline backup.
Én majd azt akarom megnézni, hogy a routeremen tudok FTP-t létrehozni USB-s vinyóra, hogy arra menne egy backup, viszont valahogy be kéne tudnom konfigurálni azt, hogy az FTP-n lévő fájlok a NAS felől ne legyenek módosíthatóak, de új fájlokat tudjon menteni oda. -
Elvileg ha kiszeded a merevlemezt, akkor egy friss Linux alól valahogy el lehet érni a mappákat, mintha volna valami magic erre (olyasmi mint a Ghost explorer, csak Linux alatt), talán épp az asustor fórumban olvastam tegnap, de ezt inkább a többi topiktársra bízom, nem vagyok annyira jártas Linux-ban sajnos.
-
Kicsirics77
veterán
ha be tudtál lépni akkor mi a gond???
főleg ha webes felületes sikerült.
nálam és jópár embernél itt a webes bejelentkező felület cserélődött le a deadbolt ransomware oldalra, akkor érdekes az ssh belépés mert ninvs grafikus felületed.
ha be tudsz lépni grafikus felületen akkor simán tiltds le a távoli elérést(bár ezt az asus letiltotta mindenkinél most) az adm automatikus frissítését, ftp és egyébb hozzáférést kívülről. -
Gawamatsu
Topikgazda
Eddig darabos mentésem volt, share-ek külön külön külsőre (3TB, 2TB, 750GB), de veszek egy 6TB-s Toshiba P300-at mentésnek. SMR, CMR ilyenkor tökmindegy, csak tárolásra.
Ha reset lesz a vége - és miért ne ha nem éppen most - akkor mehet btrfs-re az egész.
És ha már btrfs kérdés, hogy snapshot mehet e külső drive-ra, mert akkor nagyobbat vagy kettőt veszek.
Egy manual backupra egy meg snapshotra. -
donat_sz
senior tag
javaslom az upnp-t kikapcsolni és minden szükséges szolgáltatáshoz egyesével engedélyezni a továbbítást. Csak ahhoz amire tényleg szükség van, amit tényleg használsz is.
alapvetően nem bonyolult a beállítása sem a routeren.
1) megadod a portot amin a távolról kapcsolódó alkalmazás csatlakozni próbál (original port)
2) megadod a protokolt (tcp/udp/mindkettő a legtöbb esetben egy gyors google keresés megadja hogy az adott szolgáltatás, pl. vpn mit használ jelen esetben elsődlegesen udp másodlagosan tcp tehát mindkettő)
3) megadod a router hova továbbítsa a kérést (ip cím és port) -
donat_sz
senior tag
remek! de szerintem ezt tekintsd részsikernek! Itt még vmi nem kerek. valami másik alkalmazással összeakadnak a portjaid. Válasz vmi egyedit és tedd át arra!
és mindnképpen UDP! biztonságilag fontos volna!Ill. a transmissionben ne állíts semmit arra a portra amire a VPN-t teszed! Ez lehet a hiba!
A transmissiont ha jó a vpn-ed akkor a local ip-n (192.168.0.34:9091/transmission/web/ ?) el kell érned a vpn-en csatlakozás után (én is így használom) mobilnetről a világ másik végéről is.
-
imis
senior tag
Köszönöm a segítséget.
A megoldás: UDP-ben nem lehet megnyitni, csak TCP, ezzel működik a vpn, telefonon mobilinternettel elérem a NAS-t. Fájlokhoz hozzáférek.Egy gonndom van, amiért érdekelt volna a vpn, transmission-t (remote) szerettem volna elérni, de azt nem sikerült még.
-
donat_sz
senior tag
a belső portnak 1194-nek kell lennie, a VPN server azon várja az információt! nem lehet 8000 se más, annak kell lennie, amit a nas vpn serverénél beállítottál! Ez biztos hiba forrás!
Mást nem látok, de ha ez megoldódik és még mindig hibára fut, akkor a friss hiba logokat másold be csak.
most az is azt mutatja, hogy próbál csatlakozni, de csak vár a válaszra, mivel rossz helyre fut az infó. a 8000-es portról nem fog választ kapni. -
donat_sz
senior tag
a [videó] linket előbb elszúrtam, remélem most jó.
gyorsan összeraktam egy iránymutatást:
1 ) telepítsd az vpn server-t
2) elindítás után menj a beállítások fülre (elég csak az openvpn-t beállítani)
- ip range nem fontos
- protocol maradjon UDP (biztonságosabb)
- port maradhat az alapértelmezett, de a portnak a routeren muszáj nyitva lenni (fontos ellenőrizni pl itt)!
- checksum és titkosítás szerintem elég az alapértelmezett, de ez mindenkinek egyéni döntés mennyire kódoltatja az átmenő tartalmat.
- a végén létrehozod a tanúsítványt, majd letöltöd a beállítási filokat (egy ovpn és egy crt kiterjesztésű filea *.crt filet átnevezheted főleg, ha több vpn szervert is el szeretnél érni, praktikus lehet.
az ovpn-t egy szerkesztővel megnyitod.
van benne egy sor, ahol megadod melyik cert-et használja
ca ahogyelnevezted.crt
itt az általad megadott név kell legyen!
illetve egy másik ahol a vpn server-t el tudod érni (ddns cím + port)
remote saját.ddns.címed 1194
mást nem kell változtatni rajta.3) Jogosultságokat megadod az amúgy is már létező felhasználóknak (ekkora a felhasználó név és hozzátartozó jelszóval tudsz majd bejelntkezni) vagy létrehozhatsz egy külön vpn hozzáférést is (ekkor a mappa és alkalmazás hozzáféréseket is hozzá kell igazítani!)
4) Mappa hozzáférések beállítása - minimum ellenőrizni érdemes, hogy rendben van-e
5) a MaCS_70 által linkelt openvpn android kliens telepíted.
6) a telefonra felmásolod (pl. letöltés mappába) a fent létrehozott és beállított ovpn és crt fileokat. előbb futtatod a crt és így telepíted azt.
7) Ez után az openvpn alkalmazásban narancs plusz jell; majd utána file és az ovpn-t amit felmásoltál kiválasztod.Ha sikerült mindent jól csinálni, akkor sikerült vpn kapcsolatot létesítened.
-
donat_sz
senior tag
google a barátunk:
[openvpn server az asustor nas-on]
- elég neked a csak az openvpn (pptp és l2tp/ipsec nem kell)
- ddns beállítása után nem javaslom az ez-router beállítást (upnp-t biztonsági okokból javasolt kikapcsolni) a videóban utána egy asus routeren bemutatja a kézzel történő átjáró nyitást (port forwarding)
- Win-en történő beállítás helyett itt pedig egy link az [openvpn kliens androidra] történő telepítéséhez -
donat_sz
senior tag
-
Közben válaszolt is a kontaktom az Asustor-tól, idézem:
"I am really sorry that it is not possible to make all the NAS folders into one single network drive.There is no mapping to the root volume. Root volume contains various system directories that, if accessible, could compromise the security of your data if damaged. By default, there is the Home folder, tied to your account, and viewable by you only, Public, which is accessible by anyone on the network and Web, which is for web server data. Feel free to ignore any of the shared folders and make your own if you just want a centralised storage area. Also, Windows doesn't allow for the root to be mapped as well."
-
Azt szerintem nem is fogod tudni, mert biztonsági okok miatt van így kitalálva szerintem, mert ha valahonnan összeszedsz egy crypto vírust, akkor az összes adatodnak annyi a NAS-on, így pedig csak az adott mappának amit éppen felmappeltél. Utánajártam, de sehol sem találtam választ rá, és ezért írtam direkt mailt egy asustor-nál lévő mérnőknek aki korábban segített nekem egy másik kérdésben. Személy szerint én úgy használom, hogy a Hálózati helyeknél ugye látom a teljes NAS mappákat (amiket engedélyeztem persze) és ha megnyitom, akkor tudom használni amelyik mappát éppen csak szeretném. Csatolok egy fotót amin láthatod a példát, illetve látszik egy Z meghajtó is ami a Home folder a Nas-on, de azt csak próbaként hoztam létre, törölni fogom. Igazából a kettő egy és ugyanaz, szinkronizál úgy a Z meghajtóval, mint a sima mappával is, tehát useless számomra a csatolás, ezért nem is foglalkoztam vele korábban.
(#774) jaroslav: Pipo76 tökéletesen megválaszolta
Annyit tennék hozzá csak, hogy a portok változtatása ellenére is néha be tudnak találni, ha lefuttatnak egy port scan-t az ip címedre, de ez ellen is lehet védekezni, ha a router vagy a szolgáltatói modem amit router módban használsz tudja a funkciót.
-
Gawamatsu
Topikgazda
Akár normális is lehet.
Elképzelhető, hogy már btrfs-t tesz fel.Nálam annyi fejlemény van, hogy a 2TB-os WD liláról átköltöztettem a 40Gb-nyi tartalmat a 3*3-as tömbbe, mert ennyiért felesleges. Most a 3*3 4*3-ra bővítésén gondolkodom.
Van is egy 4ik 3TB-os WD RED ami egyből bele mehetne, de mivel már volt lemez hibám, jól jönne egy másik 3-as cserelemeznek. továbbá kell egy nagy, 8-10TB-os külső backup célokra és ez így egyből 100k lenne.
A jelen foglaltságom 6TB-ból 5,4TB, szóval a 4k filmek elkezték rohamosan enni a helyet.
Vagy kelle szortírozni. -
Egyébként fotók terén az Asustor is tudja azt amit a Synology, csak nem sokan használják... Asustornál AiFoto a droid/IOS app neve és az App Centralban pedig a Photo Gallery. Sikerült szépen beállítanom és hibátlanul szinkronizál a NAS-on létrehozott albummal a telefonon lévő album. Terészetesen a PhotoGallery mappát elrejtettem a SMB share elől, így teljesen privát marad, de pl. lehet titkosítani is a teljes foldert, csak ha a jelszó elfelejtődik, akkor a mappában tárolt fotók is hasonló sorsra jutnak, vagyis el lehet felejteni őket örökre...
Nem fikázásként, de kollégám Synology-ja megvadult valami oknál fogva és a torrent állományt adatostól, mindenestől eltüntette... Ettől még persze lehet megbízható, de ilyen döntés előtt érdemes sokat dokumentálódni és mérlegelni úgy a felhasználás, mint a szolgáltatások, appok terén is., hogy mi az ami miatt megéri vagy épp nem éri meg egy adott márka mellett voksolni.
-
Gawamatsu
Topikgazda
Nem ezt mondtam, sőt.
Az mindenkinek a saját döntése kell legyen melyik gyártó melyiktermékét vélasztja, hogy utána ne másra mutogasson.Én ajánlom az Asustor-t, de volt ki szintén hezitált és a Synology Photo-appja miatt inkább azt választotta, mert az évi 30ezer fényképéhez jól jött annak a nemtudommilyen funkciója.
-
Gawamatsu
Topikgazda
- AS1002T és a AS1002T v2 között mi a különbség? - kis órajel tuning és port upgrade
AS1002T:
CPU: Marvell ARMADA-385 1GHz (Dual-Core) Processor
Expansion: USB 3.0 x 2AS1002T v2
CPU: Marvell ARMADA-385 1.6GHz (Dual-Core) Processor
Expansion: USB 3.1 Gen 1 x 2Syno drága, hardver ódivatú.
Az állandó működés miatt job ba RED.
Nekem egy WD greentönkrement benne.
Idő alapú az automata lekapcsolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- TUF F15 FX506HC 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Precision 7670 27% 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A1000 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest