-
Mobilarena
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Példa: Egy haver rendszeresen nézett olyan sportközvetítéseket, amelyek az én TV/netszolgáltatóm csatornáin nem voltak elérhetőek. Az ő szolgáltatója viszont neten is engedte ezeket. A haver csatlakozott nálam a netre a telefonján, rácsatlakozott az otthoni VPN-jére, és nézte a meccset.
A DDNS azért nagyon ajánlott, mivel az otthoni routert azért el kell érned, nemde? A jó hír, hogy az Asus routerek kiváló saját DDNS-t is nyújtanak.
A konfigurálás egyszerű, a közeli múltban többször le is írtam itt vagy a sima "Melyik routert?" topicban -- keress rá! Az "ovpn" kifejezés biztosan szerepel benne.
Ha a routert (saját hálózatodat) akarod kintről elérni:
- Feltételezem, nem fix IP-n vagy, úgyhogy csinálsz magadnak a WAN/DDNS fülön egy DDNS-címet -- az asuscomm.com remekül működik!
- Létrehozol egy OpenVPN szervert a routeren. A portszámot érdemes valami 50000 fölöttire állítani, egyébként emlékeim szerint elég jók az Asus gyári beállításai. (TUN, UDP, TLS, ne csak jelszavas azonosítás legyen, stb.)
- Az Export gombbal elmentesz egy .ovpn fájlt.
- Ezt a fájlt importálod a kívánt OVPN-kliensedben, címként meg a DDNS-címet adod meg.MaCS
-
Pontosan!
Az OpenVPN egy műszaki megvalósítása a VPN-nek. Fizetős szolgáltatók is használják, de nagyon népszerű teljesen privát felhasználásra is, mivel ingyenes, elterjedt és biztonságos.
A jelenlegi Asus routerek jellemzően olyan szinten ismerik, hogy kliens és szerver is létrehozható bennük, de szerver a legtöbb NAS-ban is van, ingyenes kliens pedig van Windowsra is, nem is beszélve a Linuxról és az Androidról (gondolom, IOS-re is) meg a Raspberry-ről.
Nálam például a nagy család minden lakhelyén be van állítva a routeren úgy, hogy mindenhonnan látjuk a többi hálózatot, mintha csak ott ülnénk egy helyi gép előtt -- természetesen jól beállítható jogosultságokkal.
Az is megoldható, hogy magát a netkapcsolatot is a VPN vigye át. Jó példa erre az, hogy az otthoni netelőfizetésemhez kapcsolódnak olyan szolgáltatások, amelyek kifejezetten ahhoz az előfizetéshez járnak. Így viszont akár egy vidéki családtagtól, akár a telefonomról meg tudom oldani azt, hogy úgy csatlakozom az otthoni szerverhez, mintha a netkapcsolatom is ott lenne, tehát működnek a helyhez kötött szolgáltatások. (Az persze más kérdés, hogy ezt nem minden szerződés engedi meg!)
MaCS
-
-
-
Yeffy
veterán
-
dkess
őstag
Igen, pontosan így értettem. A visszakérdezést vehetem egy "óvatos igen" -nek?
Amennyiben igen, akkor állítsd be, hogy az IP tartományban legyen szabad hely a static IP -knak - pl. az elején, hogy a DHCP szórás mondjuk 20 -tól induljon. Akkor egy vagy több static IP -t be tudsz rakni 1 és 20 közé a jelen példánál maradva.
-
Yeffy
veterán
follow up ezen a probleman.
sajnos tovabbra is fennall a hiba, most reseteltem a halozati beallitasokat a telon, illetve statikus IP-t allitottam be, egyelore teszteles alatt van.
amiota ujra hozzaadtam az SSID-t a telohoz, igy jelenik meg a routeren (a mobilappon egy eszkozt mutat, csak a webes feluleten irja kettonek), ez normalis? az en telojaim nem igy csatlakoznak fel, es ez sem igy tette a reseteles elott.
-
A köznyelven routernek nevezett eszközök, mint amelyekről éppen szó van, általában valójában három eszközt tartalmaznak a házukban:
- router
- AP
- switch.A switch intézi ugye ezt, hogy ne csak egy LAN-port legyen, hanem mondjuk négy.
Az egyes funkciók viszont erőforrásokat igényelnek, és a SoC kapacitása véges. Ha egy funkció mondjuk a tervezők szerint túlterhelné a SoC-ot (más oka is lehet), akkor azt ki lehet szervezni egy külön chipre, mint jelen esetben a switch vezérlőjét.
MaCS
-
TeeJay
félisten
AX56U 2x2:2 a 4magos proci adja a 2,4 és 5GHz-et is (BGN+AC+AX is) emiatt külön switch vezérlő kell mellé
AX58U/AX82U 4x4:4 előbbi FW-ben limitálva van de ha visszanézel már van rá hackelés amivel 82U-t lehet belőle csinálni mivel hardverileg azonos a két router
Itt a 3magos proci csak a 2,4GHz-ez adja (BGN+AX) míg 5GHz-en van egy bitang komoly külön vezérlője ami BGN+AC+AX-et tolja 4x4:4 felállásbanAX56U procija ezt tudja
Wi-Fi 6E, DB 2.4/5GHz, MU-MIMO, 1024QAM
RGMII, 1x GbE PHY, 1x USB 3.1, 2x USB 2.0AX58U/AX82U 5GHz wifi vezérlője pedig ezt
2.4/5GHz MAC/PHY/Radio, PCIe 2.0
Wi-Fi 6E, MU-MIMO, HE160, 1024QAM
ZeroWait DFS, Residential AP ChipAzért megnézném ha mindkét routert megrántjuk AX-en melyik bírja jobban, van egy tippem hogy az 58U és 82U
Illetve mivel neki torrentezésre kell az is érdekes lehet hogy az 56U-ban a külön switch mit bírÉn továbbra is kivárnék még hogy a qualcomm és mediatek milyen wifi6E vezérlőket hogy és milyen cuccok jönnek majd rá, a következő telefonok már biztos kezelni fogják így megéri kivárni addig, majd 2-3év múlva eladom az AC65P-t és akkor nézek majd egy AX routert Wifi6E tudással
-
dkess
őstag
A Huawei -nek van egy ilyen általános válasza erre a hibaüzenetre: [link] (böngészőbe a keresőbe írd be a 'megtagadva' szót és egyből odaugrik az érdekes részhez). Ez nem biztos, hogy segít.
Azonban FB csoportban (itt is felteheted a kérdést) pont ilyen problémára volt válasz: [link]
Itt viszont kimásolom az érdemi részt alább (egyébként többen tettek fel hasonló hibajelzést. Mivel csak a mobiltelóval van a gond - elképzelhető, hogy itt lesz a megoldás is elásva). Azért a Static IP megadásnál figyelj arra, hogy ne a DHCP szórási tartományba adjál meg értéket (de azért az IP tartományban legyél benne):
"... Reméljük, hogy az alábbi lehetőség megoldja a wi-fi problémát: A „Beállítások”-ban, az „Összes” lehetőségnél a „Wi-Fi” opciónál az „Elérhető hálózatok” -ban válaszd ki a használni kívánt hálózatot, majd hosszan érintsd meg, ezután válaszd ki a „Hálózat módosítása” opciót, majd a „Speciális beállítások megjelenítésé”-t, és az „IP- beállítások”-nál válaszd ki a „Statikus” opciót, majd mentsd a beállításokat. A gondot a jelerősség, illetve a készülék pozicionálása is okozhatja, kérjük ügyelj arra, hogy megfelelő jelerősségű wi-fi-hez csatlakozz a jelet blokkoló tényezők elkerülésével. Továbbá azt javasoljuk ellenőrizd, hogy van-e telefonodra elérhető szoftverfrissítés (ezt telefonod frissítésekkel kapcsolatos értesítéseinél vagy honlapunkon is megteheted: http://consumer.huawei.com/hu/support/downloads/index.htm ) Amennyiben igen, kérjük frissítsd a készüléket! Ha ez nem segít, adataid előzetes, biztonsági mentése után érdemes lenne megpróbálkoznod a gyári beállítások visszaállításával. Ha a hiba ezek után is jelentkezne, kérjük vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal a ..."
-
G.I.JOE
senior tag
Helló!
No, ne engedjük feledésbe a kérdést, mert nekem is ilyen gondom van egy AX58U-val!
Néha ledobálja a klienseket, főleg 2.4-ről.
Fix ip-k dhcp-n, smart connect, ment 20Mhz-en és 40-en is a 2.4, de ugyanaz. Jó lenne a következő napokban kitalálni, mi ez mert még visszaküldhetem.
Mit állítgassak/állítgassunk? -
dkess
őstag
Nem lehet, hogy a MAC Address -ét váltogatja a telefon. Elméletileg, ha így van beállítva akkor is a hálózatra bejelentkezéskor kellene új értéket felvennie (kapcsolat közben nem). Persze más kérdés, ha pl. MAC szűrés van állítva a routeren - ezt esetleg nézd meg.
Android -on (alábbi kép nem Honor, de gondolom ott is valami hasonló) az alábbit állítsd át a 'Telefon MAC-címe' opcióra (a másik az alapértelmezett). Nekem ezzel a beállítással sincs gondom, de ahogy írtam lehet a Honor lelkivilága kicsit más ...
-
Az Entware egy csomagkezelő a routeren futó Linuxhoz.
Nem feltétlenül van szükség rá, mint ahogy Merlin helyett a sima gyári rendszer is megfelelő -- bár kétségtelen, hogy a Marlin az igazi, az Entware pedig nagyon hasznos.
Sima otthoni torrentezéshez ugyanis minden ellentétes híreszteléssel szemben pont megfelelő a gyári Download Master. A Transmission ugyan kétségtelenül jobb, de nem nélkülözhetetlen.
A Merlin/Entware páros mellett szól mondjuk pár olyan apróság is, mint az olyan hasznos programok lehetősége, mint pl. a Mindnight Commander, ami nagyságrendileg könnyíti meg az állományok rendezését.
MaCS
-
szaboi6512
őstag
akkor a tied hasonlo kategoria, mint az enyem, megkerdezhetem, hogy szuperal a mindennapokban? gondolom csak 1 vinyot tudsz radugni?
Maximálisan hozza amit vártam tőle, főleg wifiben.
Igen 1 vinyóval használom(Egy usb elosztó segítségével lehetne több is, de oda ha ilyen igények vannak már tényleg NAS kell, ez nem arra való.)
ez az entware meg Transmisi lennenek a "NAS kliensek"/szukseges segedprogramok a futatasahoz, ugye?
Nekem ezek a torrent futtatásához kellenek. -
szaboi6512
őstag
Elsőkénr Merlin sw kell rá.
Aztán entware (Lehetőleg ext3 vagy ext4-re formázott hdd-vel.
Végül Transmisi vagy rtorrent telepítése.
Ennyi feltétlenül szükséges ahhoz hogy torrentezni tudjál.
Jómagam ezekkel a beállításokkal használom egy Asus RT-AX58U routeren. -
Szerintem simán tud.
Az ismeretségi körömben sokan használnak régebbi, gyengébb Asus routereket is NAS-funkciókra, amint tettem én is évekig.
A tapasztalatok szerint egy AXX56-osnak nem okozhat problémát néhány aktív torrentszál kiszolgálása és közben médiatartalmak továbbítása.
Persze nyilván sokkal előbb meg lehet fektetni, mint egy akár egyszerűbb NAS-t, de aki az ismerőseim közül váltott, az mind a NAS-ok fejlettebb felhasználókezelése vagy programtelepítési lehetőségei miatt tette.
Tehát érdemes kipróbálni a routert NAS-funkciókra, komoly eséllyel beválhat.
MaCS
-
dkess
őstag
Persze lehet USB háttértárat dugni az USB csatlakozókra, de természetesen csodát nem szabad várni egy routertől ilyen téren.
@GSP, #10071
Elméletileg hasonló esetekre itt van az Asus által ajánlott hibaelhárítás menete: [link] .
Így látatlanban azt mondanám, hogy egy gyors próbát első körben lehetne tenni, ha az 'Internet settings' -nél a DNS értékekhez a Google -t adod meg próbaként (8.8.8.8 és 8.8.4.4).
-
RT-AC85P, hivatalos gyártói oldal, specifikációk lap, jellemzők rész...
https://www.asus.com/hu/Networking/RT-AC85P/specifications/VPN kliens: PPTP kliens, L2TP kliens, OpenVPN kliens
VPN szerver: IPSec Pass-Through, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP szerver, OpenVPN szerver -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Whisky topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Napelem
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Netfone
- Gaming notebook topik
- Változik az internet, pénzt csinálhatnak a weboldalak az AI miatt
- További aktív témák...
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged