- Mobil flották
- Netfone
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Izeka82 #18201 üzenetére
Szia! Mivel használod? ESPEasy, vagy Arduino-ból írtad és töltötted fel a programot? Kijelző folyamatos üzemben van, vagy ki-be kapcsolod? Mindkettő I2C busz, lehet ott néha beakad a dolog. Próbáld másik táppal, de erős a toippem, h inkább kijelző nélkül, hogy úgy is fagyogat-e.
-
-
-
_q
addikt
válasz
Izeka82 #12060 üzenetére
ESP32-vel mérek hőmérsékletet és páratartalmat, 5 vagy 10 percenként ébresztem alvó módból és Wifi-n küldöm tovább az adatokat. 1db 18650-es aksiról (aliról rendeltem 1000 Ft 3400 mAh) 6 hónapot működik. Erkélyen van, így nem a legpontosabb eredményt adja (ház hője miatt), de közelítésnek jó. Ez az aksi szempontjából azt jelenti, hogy a ház hője miatt nem fog -20 fokba kerülni az aksi, de -5 fok már biztos volt és így decembertől május/júniusig működött (4.2 V -> 2.85 V). Tehetsz rá napelemet, ami tovább tölti napközben.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Izeka82 #12060 üzenetére
Hello,
Több megoldás is van erre a problémára.
8MHz állítsd be a belső órát,
Amint lehet deep sleep
Ami fogyasztó nem kell azt kapcsold ki - MOS FET el szakítsd meg a táp vonalat.
LEDek, feszültség konverterek kiforrasztására javaslom, sztem step up sem feltétlenül kell.Nekem egy AtTiny13A van a projectem elején és ezzel egy évben 2x töltöm a 2 db 18650 cellát, 5 percenként mérek és MQTTbe Wifire ESP8266-val..
-
válasz
Izeka82 #12060 üzenetére
zsolti_20 kolléga jó helyen keresgél, le szokták forrasztani a regulátort és egyéb felesleges alkatrészeket, de ezzel nem nyernél túl sokat, mert a nagy energiaveszteség nálad a stepup converternél jelentkezik főleg. Egy akksi ha (legoptimálisabb esetben) 2400mAh között tud leadni, ez konvertálás után 1200-ra csökken, ha figyelembe vesszük a kb 75%-os hatásfokot, akkor jó, ha max. 900mAh töltést ki tudsz szedni az akksikból.
Én először is a lapot cserélném 5V tápfeszültségű helyett 3V3-asra, az nrf modul úgyis 3V3 tápot igényel, a másik kettőből is lehet szerintem 3V3-ast kapni, ha éppen nem máris olyat használsz.
Két cella helyett én 3db-ot kötnék sorba, és egy boost-buck konverterre kötném. Igaz, hogy ezeknek a konvertereknek se túl jó a hatásfoka, de eleve optimálisabb tartományban fog dolgozni, ezért valószínűleg több mint 2x annyi ideig fog működni. Vagy 4db-ot sorba kötve egy jó hatásfokú (90+%) buck konverter is szóba jöhetne, feltéve persze, hogy van hely ennyi akksinak.
Li-ion akksiról én lebeszélnélek, mert ha jól értelmezem ez egy kültéri időjárás-állomás, a li-ion akksik pedig se a tűző napot, se a fagyot nem tolerálják túl jól.
Esetleg gondold át, hogy egy attiny85 5(6)db lábára nem lehet-e kiosztani a perifériákat, van belőle olyan, ami 2,5V tápfeszültségtől már stabilan működik, esetleg 3celláról konverter nélkül megpróbálni üzemeltetni. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Izeka82 #12060 üzenetére
18650-re akkor erdemes atterni ha megbizhato forrasbol tudsz vasarolni 3000mah akkumulatort. Ketto ilyet parhuzamba kotve mar kapsz 6000mah-t.
Javasoltak itt a forumon regebben hogy az orajelet lejebb lehetne venni 10mhz kornyekere vagy lejebb ha meg stabil.
Olvastam nemreg hogy az arduinonak van alvas funkcioja igy ha 5 percenkent ebreszted fel azzal is sokat sporolsz.
Ami van vilagito led az arduinon vagy egyeb alkatreszzeken lekell forrasztani mert csak foloslegesen fogyasztanak.
Es olvastam rola meg egy dolgot de ebben nem vagy ok biztos megkell h erositsek a tobbiek, de mintha valaki leforrasztotta volna a 3.3v konvertert az arduino alaplapjarol ezzel is sporolva. De nem tudom ennek mennyi ertelme van hisz szukseg van a 3.3v-ra az nrf modul miatt, es ha elkezdessz hasznalni egy kulonallo 3.3v konvertert akkor lejet hogy ugyan ott vagy.
Ha nem olyan fontos a hatotav akkor allitsd az nrf modult MIN-re ezzel fogyaszt a legkevesebbet.
Ha fix helyen van esetleg egy kisebb napelem ami tudja tolteni, vagy veszel ket power bankot amit cserelgetsz.
-
Janos250
őstag
válasz
Izeka82 #11573 üzenetére
Kezdők tévedése, hogy az Arduinonak van nyelve. Nincs Arduino nyelv, csak C++ van. A szabad C++ fordító régebbi, vagy újabb verzióját használják az Arduino kompatibilis lapok.
Attól Arduino, hogy meg van benne írva sok osztály, stb. előre, tehát olyan, mint egy szabvány. Például adott módon kell a pinekre írni, olvasni, megadni, hogy input, vagy output lesz, stb, de ezek nem nyelv részek, hanem előre megírt dolgok, amit minden arduinós laphoz megírnak, tehát ugyanúgy kell használni. Aztán persze vannak controller specifikus dolgok, amik az adott controller jellemzői, azoknak a kezelésére - általában - megírja a gyártó a kezelő osztályokat, miegymást, ami természetesen csak az adott controller jellemzője.
Tehát amikor írunk egy programot, nem úgy kell gondolkodni, hogy hogyan írjuk ezt "Arduinóban", hanem, hogy hogyan írjuk ezt C++-ban. Tipikus példa erre pl. az ESP32 párhuzamos programozása. Lehet használni a freeRTOS specifikus módokat, de lehet a szabványos C++(11) párhuzamos programozási dolgait is. Ez utóbbi más controlleren is fog működni, ha elég korszerű C++ fordítót használ, míg az előbbi csak és kizárólag az ESP32-n. Más kérdés, hogy az előbbi rugalmasabb, több mindent tudunk könnyedén beállítani (pl. melyik magon fusson, milyen prioritással, stb.)Ja, és még valami: kérdezni nem szégyen, itt mindenkinek segítenek, itt nem divat az "olvasd el a dokumentációt" válasz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus 12/512GB Újszerű,Dobozos,Kétkártyás 1év Garanciával!
- Prémium MAGYAR PBT custom keycap készlet eladó - Goblintechkeys
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- ASUS ROG Strix G17 17.3" Notebook! i7-10750H / RTX 2070 Super / 1TB NVMe / 16GB DDR4! BeszámítOK
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged