-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #62422 üzenetére
Egy kérdés van. Mennyire lesz uncsi és semmitmondó a bemutató. 7900XTX-é kegyetlen volt, hogy kb. semmit nem tudtunk meg róla. Jön majd az “up to 1,3x” meg FSR3-mal kiírt fps értékek 5000x2000-res ultrawide felbontással egy olyan játékban, amivel senki se játszik
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62419 üzenetére
"vajon nem pusztán azért kaszálták-e el, mert kell az advanced packaging kapacitás a Mi termékekhez"
Ez, valamint ehhez kapcsolódóan bennem az is felmerült, hogy az új, jobban feldarabolt struktúra egyéb változásokhoz is vezetett volna, amit vélhetőleg máshogy optimalizált driverekkel kellett/lehetett volna kezelni. Így összességében elég sok erőforrást vonhatott volna el (tervezés, szoftver, gyártás), az éppen erősen felpörögni látszó Ai divízió elől. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #62417 üzenetére
Persze tudom, hogy ami nem lett, arról már sosem tudjuk meg, hogy lett-e volna, és ugyanúgy nem lesz, mint az, ami sose nem is lett volna.
Ennélfogva nem tudom, hogy kivel örülök együtt, vagy kivel értek egyet, de vagy az AMD-vel, vagy az MLID egyik forrásával vagy MLID-del egyetértünk abban, hogy a diszaggregációnak így lenne értelme, hogy base Die és azon shader Engine lapkák.
Az is logikusnak tűnik, hogy a multimediát leválasztják. Milyen praktikus volna, ha mondjuk legalább részeiben újrahasznosíthatók volnának a lapkák és bizonyos skukhoz mondjuk nem teszik rá a multimédia lapkát
Ami különös, számomra meglepő, hogy a base lapkák (aktív interposer) is darabolva vannak.
Ez a kép egyébként azért némiképp újranyitja azt a kérdést, hogy pontosan mi nem sikerült és mi maradt. Itt azért nem működhet a 3D stacking, vagy a COW-L silicon-bridge által összekötött base die szétválasztás.
RGT híradásában monolitikus lapkákat említett. Ugyanakkor számomra hihetetlen, hogy ilyen mértékű szétbontáshoz képest a step Back a monolitikus. Nyilván jó, ha van egy backup plan. De én azért nem zárnám ki, hogy a csak a navi44 lehetett monolitikus és a navi43 pedig a legkisebb aktív interposeres megoldás, és csak ezek skálázása - 1 helyett 2, vagy a képen is látható 3db - nem működött megfelelően.
De persze az is felmerült bennem, hogy vajon nem pusztán azért kaszálták-e el, mert kell az advanced packaging kapacitás a Mi termékekhez.
-
M.T.
senior tag
válasz
Petykemano #62379 üzenetére
A navi 32 azért áll a raktárban mert meg kell várni vele az fsr3 at , hogy lehessen mondani nem lassab mint a navi 22 hisz fsr3 al +50%. mint ahogy az nvidia is a dlss3 teljesítményt beszámolva akarta mondani hogy up to mennyivel gyorsabb az ami alig volt gyorsabb. Igy próbálják eladni drágábban. Kíváncsi leszek ha egyáltalán megy rdna2 es karikkal majd az fsr3 nem lessz e visszafogva rajtuk nehogy utolerje az RDNA3 at.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62379 üzenetére
A 7900 GRE esetén van némi torzítás, gondolok arra, hogy vélhetőleg nem a legjobban sikerült csipek mennek arra, illetve az is torzít, hogy -1 MCD, azaz kevesebb a gyorsítótár.
A skálázódás vizsgálatához jobb lenne egy fix kártyából kiindulni, pl. 7900XT, és megnézni, mit mutat mondjuk 2.8Ghz-en, 2.4Ghz-en, vagy 2Ghz-en. Szinte biztos szerintem egyébként, hogy szépen skálázódna.
A saját 6800XT-m tapasztalatai is hasonlóak, gyárilag nem éppen hatékony üzemre van paraméterezve, kb. boostol, amíg ki nem maxolta a TDP-limitjét, de MPT-vel kicsit megpofozva meredeken lehet javítani a perf/watt-ját, és itt 100W-os nagyságrendre gondolok, gyakorlatilag minimális tempó-veszteséggel. [link]
Sajnos RDNA3-nél úgy tudom, már nem működik az MPT, mert más interfészre váltottak. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62371 üzenetére
"már ha az nem a mátrixszorzás képesség marketingneve"
Nem hagytam ki, az éppen az.Legalábbis az Nv tensor magjai is ezt a Matrix Multiply Accumulate funkcionalitást nyújtják.
Érdekes egyébként innen [link] a uses-cases rész."Nekem az a gyanúm, hogy a GPU fejlesztésnél van egy tick-tock módszer..."
Én is így látom.Maradtak az RDNA2-nél kitaposott úton, új, hasznos képességekkel bővítve, de a biztonságra játszva a bevált alapokon és a chipletezéssel. Szerintem egyébként remek munkát végeztek abból a szempontból, hogy a 33-as chipek alapján alig nőtt a rendszer tranzisztorigénye, de bizonyos esetekben igen jelentős sebességelőnyre van benne potenciál. Pl. gyakorlatilag úgy csináltak jelentős tensor-képességeket, hogy nem kellett hozzá külön tranzisztor-büdzé.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62363 üzenetére
"ezzel azt mondod..."
Nem, ezzel csak azt akartam mondani, hogy a dián szereplő akár 50%-al jobb perf/watt szvsz a teljesértékű RDNA3 implementációra lett értve, amiben benne van a nagyobb regiszter és az 5nm gyártástechnológia is."Semmilyen architekturából fakadó előnyt nem eredményezett az RDNA3"
Én azért felfedezni véltem kedvező előrelépéseket, főleg RT-ben, de ahhoz azért nem árt a megnövelt regiszter és kellő memória sávszélesség. De tény, hogy én sem dobtam el magam tőle, de ugyanakkor azt is érdemes elismerni, hogy éppen ott javított jelentősen, ahol erre a legnagyobb szükség volt (RT)."De az nem, hogy mire ment el a több tranzisztor."
Ha már említed... Megnéztem a Navi23 és Navi33 tranzisztorszámait, hiszen abból jól látható, hogy mennyi többletet jelent az új dual-issue és mátrixszorzás képesség, az optimalizált RT motor, az AV1 támogatás, és fejlettebb monitor interfészek, mindezek pedig a nagyobb modellek megnövel gyorsítótár és regiszter mérete és chipletezése nélkül. 13,300 millió tranzisztor áll szemben 11,060 millióval. Mindössze 20% többlet. Ahogy korábban utaltam rá, eléggé úgy tűnik nekem, hogy a tranzisztortakarékosságra hegyezték ki ezt a dual-issue módot, nem kér az RDNA3 alap lényegesen több tranzisztort, miközben hasznos, jelenleg még nem feltétlen kihasznált képességekkel bővült. Nagyjából arányban áll a többlet a sebességelőnnyel. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #62314 üzenetére
"Én nem vennék azért dGPU-t, hogy utána cloudban futtassam a játékot."
Az AV1 dekóder ott van már a kártyákban az RDNA2/Ampere/Xe óta. X év múlva, mire a cloud gaming valóban jelentős tényezővé válik, addigra ezek a kártyák a mostani Pascal és Polaris kártyák szintjén lesznek. Sőt már a legfrissebb Zen 4 és a Raptor Lake integrált grafikai egysége is gond nélkül dekódolni tudja az AV1 formátumú adatot. Már a friss Snapdragon/Exynos/Dimensity mobilchipekben is ott van az AV1 dekódolás képessége.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #62311 üzenetére
Az Nvidia csak az előző generációban fordult határozottan a HPC/supercomputing felé, majd ebebn a generációban már egyértelműen azt jelölte ki a fő célpiacának. A HPC/supercomputing igényei egyre inkább eltávolodnak az otthoni kártyákkal szemben támasztott igényektől, ezért is választotta ketté az AMD is a termékeit CDNA és RDNA vonalra az előző generációban. Így viszont nem igazán oldható meg a HPC "selejt" elhasználása a home computing vonalon.
"minden mást pedig eleve felhős szolgáltatások fognak lefedni a cloud gaming mintájára"
Az újabb kártyák AV1 dekódere jelentősen segítheti a cloud gaming terjedését, mert úgy már sokkal kevesebb adatot kell átküldeni a kábelen, de még AV1 kódolással együtt is brutális közterületi és országok közötti hálózatfejlesztésre lenne szükség, ha 3 emberből 2 online szeretne az asztali gépektől már általánosan elvárt 90+ fps mellett játszani. Nem is beszélve a "lövöldék/versenyjátékok" kapcsán elvárt minimum 144 fps és lehetőleg QHD/UHD opcióról.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #62308 üzenetére
"több szempontból szükség lenne a hátrány behozatalára"
Egyre inkább úgy tűnik, hogy mind az Nvidia, mind az AMD lassan áthelyezi a fejlesztés irányát az asztali kártyákról, mert más területen többet profitálhatnak.
Nvidia az AI területére koncentrál (Hopper sínen, Lovelace Next csúsztatva), AMD pedig az AI és CPU mellett a konzolok piacára fókuszál, mert azokból többet profitálhat. Ráadásul a gazdasági és politikai harcok miatt a lakosság vásárlóereje világszerte csökken, és várhatóan mind a két harcszíntéren tartósan fennmarad a konfliktus, így talán még 2025-ben sem lesz rentábilis méretű igény 1500-3000 dolláros lakossági csúcskártyákra.Mind a két gyártó jól ellesz a jelenlegi csúcskártyájuk teljesítményét nyújtva 2025-ig, míg az Intel valószínűleg 2025-ben is legfeljebb az RTX 4070/ RX 7800 ellen tudhat ellenfelet bemutatni, ha egyáltalán hoz valamit.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #62305 üzenetére
FSR 3 remélhetőleg pár héten belül érkezik a Navi 32 kártyákkal együtt.
Gyanúsan akkortájt érkezik a Starfield is...MLiD szerint a Navi4C "nem monolitikus" kialakítása sokkal komplexebb a Navi3-hoz képest, és ez sok fejlesztési erőforrást igényelt. Ez alapján szerintem a Navi4C lehet a chiplet design, amit átmenetileg elengedett az AMD, hogy a többi RDNA 4 termékkel könnyebben elérhesse a jövő nyár végi céldátumot.
A Navi4M valószínűleg a laptop verzió, és így a Navi4X lehet a 400 mm² alatti monolitikus mainstream GPU. A Navi4X másik területe az új Pro konzol lehet.Az egyetlen érthetetlen dolog a csúcs RDNA 4-ek befékezése kapcsán az, hogy állítólag az Nvidia is eltolta egy évvel a következő asztali generációja érkezését, vagyis nincs hova rohanni az asztali RDNA 4 fejlesztésével.
-
Egon
nagyúr
válasz
Petykemano #62305 üzenetére
X - eXtralarge
M - Medium
C - kiCióCCó... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #62288 üzenetére
A kiemelt partnereknek, nem az átlag vásárlóknak.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #62290 üzenetére
"RDNA5 2025Q4!!!! Ez döbbenet."
RGT, a MLiD unokatestvere/bajtarsa
Eloszor az RDNA3 maradekat kene kiadni utanna megnezni mikorra sikerul az RDNA4 es aztan lehet arrol spekulalni hogy az akkori allas szerint mi a realisztikus egy RDNA5-nel.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #62288 üzenetére
"Ez azt mondja, hogy Mi300-at szállítják a vásáróknak."
Ez ujdonsag lenne a vasarloknak mert egyelore ugy nez ki az iden max az El Capitan-ba n lesz csak MI300 az ev vegeig. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62231 üzenetére
3-3.5Ghz-el, és kicsit ügyesebb driverrel bőven ~40%-al erősebb lenne, ami a mostani CU-számmal is igencsak versenyképes lehetne.
Nem is elrugaszkodott szám ez, hiszen a jobb Navi21-ek már 7nm-en súrolták a 3Ghz-et.
Az is érdekes adalék, hogy a CU órajel tartománya el lett választva a GPU többi részéről. Ez utalhat arra is, hogy arra számítottak, hogy a CU-kat sikerült ezáltal magasabb órajelen járatni, de a gyakorlatban ez fordítva sült el, a 7900XTX gyári front-end órajele 2.5Ghz lett, míg a shader órajel csak 2.3Ghz.
Nagyon érdekes még amit itt írnak: [link] ("Frontend Clock Behavior" rész) . Jól látszik a grafikonon, hogy alacsony órajelen egyforma órajelen járatja a 7900 is a frontend/shader tömböt (itt hirtelen nem a frontend a limit?!
), de nagyobb órajelen "lemaradnak" a shaderek... A "hivatalos" magyarázat számomra kevéssé meggyőző, főleg shaderből implementált RT-vel.
#62233 b.: "Jensen több éve már azt mondta hogy 3 nm gyártás felett és megfelelő tokozás hiányában nem érdemes Chipletes GPU -ban gondolkodni. Igaza volt."
Persze, ő mindenki előtt látta, hogyan fog alakulni a kereslet/kínálat (=árazás) a modern gyártástechnológiákon. Ez is kevéssé hihető.Sokkal inkább szerecséje volt, hogy igen hamar olcsó lett az 5nm, így az AMD nem tudta kihasználni a chipletezésből származó előnyöket a Navi31-32-nél, és így az Nv büntetlenül gyárthat ormótlan nagy 5nm GPU-kat, mint pl. a 4090-esé, 609 mm²-el. Volt, amikor nem jött be ez a taktika, abból lettek pl. a Fermi-s mémek, mint pl. ez a gyöngyszem: [link] .
"Azt gondlom az Nvidia első chipletes GPu -i már rég tervező asztalon megszülettek"
Azért ide némi adalék, hogy míg a Navi31 esetén már a memória-alrendszer jelentős részét sikeresen leválasztották az L3-al együtt, addig Nv-nél az L2 növelésével éppen a GPU "növekedett" méginkább. Ez nem tűnik a chiplet felé való lépkedésnek...#62262 Busterftw : Jelentős butítást kapott, hiába RDNA3, nem kapta meg a nagyobb modellek másfélszer akkora regiszterét a CU, hanem maradt az RDNA2-es méretnél....
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62215 üzenetére
"...akkor miért nem skálázzák és miért nem készítenek belőle még kettőt - nagyobbat?"
Igen, pontosan erre."De ha nem sikerült összehozni a multi-chipletes skálázódást, akkor a két nagyobb verzió törlése érthető volna."
Így valóban logikus... És könnyen lehet, hogy most inkább mást priorizáltak, minthogy ezzel szenvedjenek. De ettől függetlenül hagyhatták volna az egészet, és megcsinálhatták volna felskálázva egybe, ahogy az eddigi szériáknál is ment.Érdekes egyébként, hogy egy japán blogon épp a felvetésembe botlottam (GPU=/=SKU) ...
[link]
#62226 Z_A_P : És mindezt egy elég nagy fiaskónak kikiáltott R600 (HD 2900 XT) után.
#62227 paprobert : "Ez skálázódási problémát jelez, és valószínűleg ez az oka, hogy miért nincs egy még nagyobb GCD."
Én azt gyanítom, más állhat a jelenség mögött. Mégpedig az, hogy nem sikerülhetett vagy a tervezett órajelet, vagy a tervezett IPC-t elérni. Az órajelet szinte biztosan, a Navi21-hez képest alig sikerült órajelben előrelépni, és a driver sem biztos, hogy a helyzet magaslatán van, a megjelenéskor a szokásosnál is félkészebb benyomást keltett. Az esetleges egyéb hardveres hibákról nem is beszélve. Szerintem erre utal az is, hogy a teljes portfólión számomra látványosan alulméretezett CU-számok vannak, ami főleg a megjelenés előtt álló N32-nél feltűnő. Számomra ez arra utal, hogy lényegesen magasabb CU-teljesítménnyel kalkulálhattak a fejlesztés korai fázisában.Szerintem egy 120CU-s 8900XTX-nek és egy 80CU-s 8800XT-nek bőven lett volna hely/lehetőség, akár RDNA3 alapokon is... Szerintem bőven lenne érdeklődés ilyen termékekre +1 év múlva is.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Az mennyire lehet reális indok, amit pár komment is említ, hogy az AMD egyszerűen bedobta a törölközőt és feladja a high end szegmens versenyt Nvidiaval.
Nekik ott a konzol, a desktop vga szereplésük mélyponton, a PC piac pedig gyengélkedik. -
válasz
Pedig én tudnék örülni egy 3870 X2 pillanatnak, csak chipletes verzióban.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62211 üzenetére
Nekem az szokatlan, hogy ha már a kis GPU-k elkészülnek, akkor miért ne csinálnák meg a nagyobb verziókat, főleg, ha igény is lenne rájuk?
Polaris/Vega időben ennek érthető okai voltak (skálázódási gondok), de ezek már megoldódtak. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #62203 üzenetére
> Nézzük a jó oldalát. ... RDNA4
Most:
- hogy van info az MI400, CDNA3 -ról ( leak by Lisa Su )
- és az MI300P -t PCIe kártyára tervezték 4x CDMA2 -vel ( via semianalysis )
Nem kizárható:- hogy a következő generációs PCIe MI400P -már RDNA4 -el is tud működni. ( 4x RDNA4 )
és akár kombinálni is lehet : [ 2x RDNA4 + 2x CDNA3 ] ; [ 1x RDNA4 + 3x CDNA3 ]- tartalmazza az XSwitch interconnect technologiát: ami az NVLink megfelelője.
- valamint a Gen5 + CXL 2.0 képes - és lehetőség lesz a multi-GPU -ra.
És a jövő kiszámíthatatlan:
mert sötét lóként még ott van a szupravezetés is: LK-99
https://en.wikipedia.org/wiki/LK-99
és egyesek már 500x -os hatékonyságú chipeket vizionálnak -
válasz
Petykemano #62203 üzenetére
Vagy lehet az egész csak egy jó nagy félrevezetés Nvidia részére, marketing vagy pedig fals infó.
Mondjuk az sem kizárt amit írtak, már hogy az Ada next az egyik legnagyobb előrelépés lesz generációs szinten.
Ha nem történt volna SKu eltolás nvidiánál, most sem lenne nagyon csúcs SKU AMD nél, még is jó generáció lett ,csak túlárazott. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62202 üzenetére
Nem lehet a leírtaknak olyan értelmezése, hogy nem lesz nagy GPU? Tehát nem SKU, hanem GPU? Korábban szóltak erről pletykák, hogy a GPU is chipletes lesz, logikus is lenne arra továbblépni. Pl. belépőszint 1GCD+2MCD, középkategória 2GCD+3/4MCD, felső kategória pedig 3-4GCD+5/6MCD.
De lehet csak a közép/felső kategóriánál érné meg, és nyilván itt számít, hányfelé tudják/akarják bontani, akkor mondjuk a Navi32 helyére 1GCD+3/4MCD, és ebből készülhetne high-end, 2GCD+5/6MCD. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #62202 üzenetére
Nézzük a jó oldalát.
Régóta az ez első olyan alkalom, amikor nem mondhatjuk azt, hogy hát az RDNA3 gyengére sikeredett, de majd az RDNA4 jó lesz. -
válasz
Petykemano #62198 üzenetére
Írja kepler akitől ugyan ez a középpszint infó jött, hogy a 3,5 RDNA IGPU lesz.
Simán elképzelhető egy refresh helyett egy RDNA4 2024 ben ami az Ada 1 felső az Ada 2 közép kategóriájáig ér.
ezzel annyi történik, mint anno a Vega- idejében, hogy az egyik gyártó kicsit nagyobb idő csúszással lesz a másikhoz képest. -
válasz
Petykemano #62195 üzenetére
Mindegyik fogatókönyv lehetséges.Lehet, hogy egyszerűen mérlegelnek és így adja ki a matek.
A VGA eladások döntő része APU, IGP, és középkategóriáig érkező VGA.
RDNA 1 és Polaris többet hozott nekik a konyhára . RDNA2 a bányászat miatt speciális széria volt. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #62191 üzenetére
Erős állítás ennyivel a debütálásuk előtt, főleg a második sora bátor kijelentés, amit sokszor fognak negatív éllel idézni, ha végül nem lesz igaz.
Azt viszont el tudom képzelni, hogy a Navi41-es kártyákkal is inkább az 1000 dolláros árszintet célozzák meg a mostani generációban elérhető csúcsteljesítményt kicsit túlszárnyalva, és nem egy új teljesítményszintet valami 1500-2500 dolláros csúcskártyával. Egy év múlva a tervezett debütálásukkor sem lesz érdemben jobb várhatóan a nemzetközi gazdasági/politikai/katonai helyzet, és olyan piacra nem 2000 dolláros kártya az ideális.
-
válasz
Valahogy nem igazan erzem hihetonek, igy hogy belevagtak a chipletbe...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Kommentek alatta is erdekesek.
-
ƵøŁĭ
veterán
válasz
Petykemano #62181 üzenetére
Azért kiváncsi lennék arra, hogy 6900/50XT akció mellett ez mennyi megérős 220-250k ársávban.
-
Petykemano
veterán
válasz
Ha valaki lemaradt volna róla: [link]
-
válasz
[link]
" Külföldi sajtóértesülések szerint az AMD belépő szintű Radeon RX 7500 grafikus kártya bevezetését tervezi, amely Navi 33 GPU-t használ, 28 CU-val, 1792 SP-vel, 32 MB Inifinity gyorsítótárral, 128 bites memória interfésszel és 8 GB GDDR6-tal. memória Test, fogyasztás 130W TBP.A bejelentő azt várja, hogy a Radeon RX 7500 az RX 6600 helyére kerüljön. Az értékesítés előtti ár 1,5xx~1,7xx HK$ szinten van, és a bevezetés ütemezése még nem eldöntött."
-
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #62179 üzenetére
Pedig pont most szinte minden szegmensben nagyon jó àrban vannak az Amd karik.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62156 üzenetére
"Vagy a Navi32 javítása nem sikerült úgy, hogy elérje ezt a szintet"
Javítás ide vagy oda, szvsz egyszerűen túl kevés lett bele a 60CU.... -
válasz
Petykemano #62156 üzenetére
Szerintem marketing okokból hívják 7900 nak.
Kinaban a 4070 -7900 GRE kartyak mar inkabb felso kategoriaba tartoznak.7900 nevel eladhato annyiert,mint egy 4070 es hat 900 vegű.Gondolom ez +100 dollar kartyankent es nem fog bezavarni a 7800 nak nalunk ,mert gondolom az kicsit lassabb lesz és olcsóbb.
Kb az,mint Nvidia 4080 12GB -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #62137 üzenetére
Annyira többféle magyarázat lehet ennek a kártyának a létezésére.
Lehet a hibás Navi31 lapkák kiszórása. A kártyára vonatkozó spórolás az árral magyarázható ugyan, de azért mégiscsak ott lebeg kérdésként, hogy ezt a pozíciót nem a fél évet késő és ennélfogva javított Navi32-nek kellett volna betöltenie?
Most akkor vajon tényleg ilyen sok hibás/alulteljesítő Navi31 lenne? Vagy a Navi32 javítása nem sikerült úgy, hogy elérje ezt a szintet, ezért az itt tátongó lukat be kell tömni valami öszvérrel? Jó, de akkor áll a kérdés: miért csak Kína? OK rendszerintegrátorok globálisan is rendelhetik.
Az Nvidia szokott ugyanarra a teljesítményszintre különböző lapkákat eltérő módon vágva felhasználni. Nem lehet, hogy RX 7900 néven végülis a globális piacra is meg fog jelenni egy Navi32 lapkát használó változat? És ezt a GRE-t pont úgy vágták, ahogy az Nvidia szokta. Lehet, hogy a piac felosztására épp azért van szükség, mert annyira jól mégsem sikerült a javítás, és a 7900GRE által kijelölt teljesítményszintet csak korlátozott számú Navi32 lapka éri el.Ugyanakkor ha sikerülne összelapátolni néhány tíz vagy százezer Navi32 lapkát, amit a globális piacra lehet $650-ért értékesíteni 7900 néven, de ez nem változtatná meg a 7800 és 7700 eddig ismert teljesítmény és árazás-szintjét, akkor az tulajdonképpen mit sem változtatna a Navi32 megítélésén, nemigaz?
-
válasz
Tehát egy 6900XT nagyjából így 650 -750 dolláros áron?
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62139 üzenetére
És akkor még nem szóltunk a már létező, mindössze 70CU-ra vágott verzióról... [link]
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #62139 üzenetére
@Busterftw
Aligha lehet jelentős a gyengébb GCD-k aránya, hiszen 3/4 év alatt gyűlt össze annyi GCD, amit már nem csak 96 CU-s XTX-hez, de 84 CU-s XT-hez sem lehet felhasználni, csak 80 CU-s GRE-hez, de így is csak annyi kártyára gyűlt össze GDC, amivel csak a kínai piacot tudják igazán ellátni. -
Alogonomus
őstag
válasz
A kimaradt MCD-ből következő kisebb memóriabusz és cache csak az egyik dolog, de a VRAM sebességét is visszavették bő 10%-kal, amitől a 800 GB/s lement 576-ra, vagyis majdnem 30%-kal csökkent a memóriacsatorna kapacitása.
A GCD-ben is letiltottak újabb 5% CU-t, valamint a teljes GCD sebességét is visszavették 6-7 %-kal.
Minden jel arra mutat, hogy ez a GRE verzió valóban a kimondottan gyengére sikeredett Navi 31-ek kiszórásáról szól, ezért is célozzák vele főleg a kínai piacot, bár állítólag érkezik pár kártya a fejlett piacokra is. A bemutatott értékeket Intel rendszeren mérték, így a számokhoz 5%-ot minimum hozzá lehet kalkulálni, ha AMD rendszeren mérték volna le. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #62044 üzenetére
Igen, CPU-ban egész nagy lehetne az ugrás, csak egyelőre értelmét nem látom, mert alig van kint játék CPU izzasztó kóddal.
"AVX512 és más AI utasítás és/vagy gyorsító beépítése"
Ha van konkrét usecase, akkor ezt látom megtörténni. Viszont a fillérb*szási elv eddig erősebb volt annál, hogy ilyen-olyan potenciálisan kihasználatlan funkcióval hizlalják az SoC-t.
Az AVX512 például Abu által a földig le volt hordva, (addig főleg, amíg az Intel-only feature volt), a szilíciumpazarlást kiemelve. Ez nyomós érv a konzolgyártóknál."A CU-k számát biztos növelik - a pro erről szokott szólni. A pletykák 36-ról 60-ra növelésről szólnak."
A SeriesX már most 52-t hoz. Tehát akkor csak RDNA3-ra átültetés lenne? Az még +30% se.
Nem tiszta, hogy mitől állna össze egy ütős csomag, ami indokolna egy célpiacot forgácsoló típust.Persze ha úgy gondolkodnak, hogy "ki kell hoznunk valamit, mert a másik is hoz", akkor nyomós indok nélkül érkezhet frissített modell, abból építkezve ami épp rendelkezésre áll.
Egyelőre viszont, ilyen közeli megjelenést feltételezve az RDNA3 és az 5nm kombinációja+ szilícium-fukarkodás a lepkefingnél nem kecsegtet sokkal többel.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62031 üzenetére
"A 2022-es RDNA3 megint gatya."
Azért ezt kicsit erősnek gondolom. Persze, jópár dolog pocsékul lett kivitelezve, főleg a rajtnál (pl. félkész driver), de maga az újítások hasznosak és jók. Gondolok a jobb RT teljesítményre, nagyobb regiszterre/gyorsítótárakra, a sikeresen megvalósított chiplet dizájnra vagy a bevezetett erősen korlátozott, de alacsony tranzisztor igényű dual-issue képességre.
A 7900-as széria nekem tetszett, éppen ott fejlődött az RDNA2-höz képest, ahol arra a legnagyobb szükség volt. -
paprobert
őstag
válasz
Én még nagyon korainak érzem egy konzol refresh érkezését. Az adott, szolid méretű szilíciumba préselhető sebesség nem mindenhol változott egyenlően a lassan 3 év alatt.
CPU-t tekintve az optimum frekvencia kb. 1GHz-nyit kúszott felfele, valamint a Zen4 IPC-ben jelentős előrelépés.
Viszont még nem láttam olyan címet, ami kihasználta volna akár csak a Zen2-t a konzolokban, azaz mi értelme lenne?A GPU-t vizsgálva az architektúra alig fejlődött, az órajel csak inkrementálisan, az energiahatékonyság majdhogynem visszafejlődött.
Ahhoz, hogy látható teljesítménybeli ugrás legyen, óriás chipet kellene hozni, és új node-on. Ez teljesen irreális egyelőre.Szóval a két korlátozó tényező, a megfizethető fejlett node, és nagy GPU-energiahatékonyságbeli ugrás. Amíg ezek nem állnak rendelkezésre, addig egy refresh kb. +30%-ot tudna az XSX-hez viszonyítva. Ennyiért el sem érdemes kezdeni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Érdekes de valid elmélet, tovább gondolva, vajon a szoftver "részleg" is ezért érződik bétának?
-
válasz
Petykemano #62027 üzenetére
"A konzol után készülő gpu jó szokott lenni, mert szponzorációt kap a fejlesztés"
Eddig kettő konzolgenerációban volt AMD hardver.
Nekem ez a következtetés kissé fura. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #62025 üzenetére
Az RDNA3.5 vagy inkább az RDNA4 jó lesz.
A konzol után készülő gpu jó szokott lenni, mert szponzorációt kap a fejlesztés.Idővel akár azt a kérdést is feltehetjük, hogy az RDNA3 melyik konzol fejkesztésében lehetett egy Proof of Concept jellegű megálló?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #62006 üzenetére
Illetve ezt folytatva a "nem prototípus" driver sem garantálja a jobb teljesítményt, főleg nem launchkor.
-
válasz
Petykemano #62007 üzenetére
jah ok.
GDDR6X sem volt az amikor kijött, csak aztán 1-2 évre rá megnőtt a sima GDDR6 effektív órajele de a megjelenéskor lényegesen gyorsabb volt az "X" az akkori GDDR6 hoz nézve. ott is a PAM miatt maximális terhelésen igazán hatékony tud lenni. Itt írnak róla:[link] -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #62006 üzenetére
Megjelenés előtt tulajdonképpen minden kártya prototípus.
Manapság főleg, amikor kis BIOS paraméterezéssel egész sokat lehet ide-oda lökni a teljesítményen a fogyasztás kárára, akár a megjelenés napján is. -
válasz
Petykemano #61998 üzenetére
Nem Brute force ez. 32 GHz mellett a PAM 3 miatt sokkal energiahatékonyabb mint a GDDR6 ha maximálisan ki van használva az adatmozgatás, akár 50% is lehet.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #62002 üzenetére
Gondolom erre hivatkozik, hivatkozas nelkul.
"these are alleged to have been produced by prototype Radeon RX 7700 and Radeon RX 7800 graphics cards"
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #61996 üzenetére
Én az FSR 2.3-at várom, amiben a kép instabilitást javítják
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61998 üzenetére
A 20% elvileg a sima GDDR6-hoz képest értendő, ha mind a kettő effektív 24 Gbps-on üzemel. A 7% fogyasztási többlet is a 32 Gbps GDDR7 és a 24 Gbps sima GDDR6 között jelentkezik.
A +33% teljesítmény csak a 32 vs. 24 értékből jön, ott mindegy a GDDR6, vagy GDDR6X. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61975 üzenetére
Az azóta kiderült adatok alapján a GDDR7 olyasmi helyzetet hozhat, mint korábban a GDDR6X. A sima 24 Gbps GDDR6-hoz képest azonos sebességen 20%-kal takarékosabb, a 33% sebességelőny mellett pedig 7%-kal éhesebb.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61978 üzenetére
A késleltetést komolyan befolyásolja a fizikai távolság, és az infinity cache garantáltan nagyságrendekkel közelebb lehet a GCD chiplethez - ha nem is egyazon chipleten - , mint amilyen távolságra a GDDR7 chip lehet a PCB-re szerelve.
-
Alogonomus
őstag
válasz
A sebesség csak az infinity cache egyik előnye, a másik előnye a nagyon alacsony késleltetése, amitől valószínűleg a GDDR7 is elmarad. Az egyre magasabb frekvencián üzemelő GPU számára pedig kiemelten fontos a minél kevesebb üresjárat, amíg az adatra vár. Ráadásul várhatóan a következő generációban ugyanúgy komoly fejlesztést kap az infinity cache, ahogy a friss infinity cache is sokkal hatékonyabb, mint az első változata volt.
Szóval az infinity cache szerintem biztosan nagyon lényeges marad a következő generációkban is, mert állítólag egyszerre nagyon energiahatékony, valamint érezhetően javítja a teljes memóriarendszer effektív sávszélességét is. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Micron 2024 H1-et irt megjelenesre, ez nagyjabol egybeesik a Samsung timeline-nal.
Azt lehet tudni mekkora chipek jonnek? (egybol 2GB vagy nagyobb) -
válasz
Petykemano #61971 üzenetére
Mert valószínűleg a 7800 nak konkurencia lenne itt, ott meg magasabb áron elmegy ez a leeső selejt termék speciális különálló SKu-ként.
Ez az ottani 7800 lesz szerintem csak eltérő GPU val és névvel. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #61971 üzenetére
Szerintem ott van most biztos felvevo piaca es mivel az AMD nem arrol hires, hogy hatalmas wafer mennyiseget foglalna le GPU-kra, fokuszalnak 1 piacra.
Nekem ez a tippem.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61958 üzenetére
Mostanában több olyan spekulációval találkoztam, hogy az FSR 3-at talán a Starfield kapcsán szeretné bevezetni az AMD, hogy az még jobb eredményeket produkáljon. A Starfield egyértelműen komoly helyen áll az AMD stratégiájában, és talán az lesz az AMD saját "CP:2077" címe, amin keresztül a jövőben is bemutathatja az új technológiáit.
Szóval többek szerint az FSR 3 algoritmusai már bevetésre készek, de a korábbi FSR verziókhoz képest nagyobb csinnadrattával szeretnék majd bemutatni, nem csak simán kiadni egy sima driverfrissítésen keresztül. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #61958 üzenetére
A srácnak fogalma sincs, hogy mit ír. Eleve a DLSS és az XeSS is alig használ ML-t. A feladat egy hangyafasznyi részében alkalmazzák, a teljes feldolgozás kb. 5%-át, ha kiteszi.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #61932 üzenetére
Kérdés, hogy az RDNA3 mennyire rázható gatyába szoftveresen és mennyiben a hardver, azaz a chiplet a gondok okozója. Ha igen, akkor ugyanúgy AMD fine wine kártya lesz belőle 2-3 év múlva, mint most az RDNA2-ből.
Néztem 2021-es teszteket az általam vett kártyáról: [link], ahol VSync 60Hz esetén majdnem kétszeres a 6700XT fogyasztása a 3060Ti-hez képest. Na most én kipróbáltam most a Valorant-ot 144fps-re limitálva és ugyanezen kártya fogyasztása csak körülbelül 10-15W-tal több az előző, sima 3060-omhoz képest. Szóval szoftveresen helyre rázták. Másik kérdés, hogy miért nem lehet kiadni készen egy kártya szoftverét a megjelenéskor. Gondolom nincs annyi erőforrásuk, mint az NVIDIA-nak.
-
devast
addikt
válasz
Petykemano #61922 üzenetére
A chipletezésnek akkor lenne értelme, ha
- rossz lenne a gyártástechnológia kihozatala
és/vagy
- orbitális méretű chipeket gyártanának
és/vagy
- jelentős eltérés lenne a a különböző chiplet komponensek gyártási költségébenJelenleg ezekből egyik semi áll fent, így előnye jelenleg gyakorlatilag 0, viszont ahogy a teljesítményen látni, hátránya az van bőven.
-
PuMbA
titán
válasz
Nekem teljesen olyan érzésem van, mint a Zen 2 CPU-k esetén, ahol bejött a képbe a chiplet. Itt is ez volt az elsődleges megoldandó dolog, hogy chiplet, ami viszont azt eredményezte, hogy minden más a háttérbe szorult. Ütni a Zen 3 ütött igazán, ahol már rendbe szedték a kimaradt dolgokat és tudtak is az Intellel harcolni, mert a Zen 2 teljesítményben kikapott az Inteltől.
RDNA 3 is egy ilyen köztes, próbálgatós architektúra, ez egyértelmű a fogyasztási mizériából. RDNA 4 lesz valószínűleg ütős.
-
válasz
Főleg azért,amit írtam már többször.
Mi lett volna,ha NV nem tolja el az SKU kat?Mit tett volna AMD ha a 4080 4070(Ti)ként jött volna ki a 4070 Ti meg 4060 Ti lenne? Ha 600 dollár körül kellett volna kijönnie a 7900 XTX nek és 500 körül az XT nek akkor az RDNA2 6800 tól felfele eladhatatlan lett volna.
Kíváncsi leszek,lesz e ősszel változás mindegyik oldalon,ha elfogytak a régi készletek.sokszor úgy érzem Nv vigyáz az AMD re,mint(számára) megfelelő verseny partnerre. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61917 üzenetére
Az eredmények passzolnak a hírekhez, de így tényleg nagyon kellene az a 70 CU-s 16 GB-os Navi 31 akár 7900, akár 7800 XT néven, mert a sima 7800 19.000 pontja és a 7900 XT 26.000 pontja között hatalmas a távolság, és így a 4070 Ti teljesítményszintjén hamarosan már nem lenne ajánlata a piros oldalnak, hiszen a 6950 XT az ára emelkedéséből következtetve kezd elfogyni a boltokból.
-
válasz
Akkor a 7800 kb 4070 lesz, kicsit több fogyasztással valószínűleg, cserébe több Vrammal,
langyos víz.
De a 7700 az már érdekesebbnek néz ki, mert szerintem gyorsabb lesz mint a 4060 Ti és ideális lesz 12 GB Vrammal.
Kérdés az árazása, és a fogyasztása, de jó lehet, ha nem cseszik el. -
Devid_81
félisten
válasz
Ez kb 6800XT szint lenne?
Nem vittek tulzasba -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #61798 üzenetére
Ha nincs elegendo mennyiseg akkor teljesen lenyegtelen mikor adjak ki.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #61794 üzenetére
"ami azt jelenti, hogy fél évet visszatartották"
Notebookokba már elég rég bejelentették, logikusnak tűnik, hogy először az ott jelentkező igényekre tartották a legyártott mennyiséget, főleg, hogy az asztali piacon az elődje is elég jól tartja magát.A Navi32-nek nem kell borítania semmit, ha javítva jön, majd úgy állítják be az órajeleket/TDP limiteket, hogy a 7900XT-t azért ne érje utol. Mellékhatásként versenyképesebb lehet perf/watt-ban.
-
válasz
Petykemano #61792 üzenetére
Logikusabb elengedni és nem ráközelíteni a most piacon lévő SKU-ra, és minél előbb kijönni egy komplett refresh vagy akár egy új , RX8000 verzióval.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #61779 üzenetére
Igen, szerintem az közrejátszhat, hogy az AMD épp most GCN-esítette vissza az RDNA3-mat a dual issue-val. Az "üresjáratban adatra várás" megfogalmazásod kb ennek felel meg.
Összességében rosszabb az új AMD kártyák fogyasztása, de csak az évtizedes papírformának megfelelően.
A Navi33 rámutatott, hogy nem a chiplet volt a buktató a nagy kártyáknál sem. Egyszerűen csak rossz az órajel-fogyasztás arány.
Sokat fogyaszt alapon, de legalább nem is fut magas órajelen. Gyakorlatilag semmi nem lett jó.Az a viselkedés pedig, hogy terheletlenül sem csökken a fogyasztás annyival, amennyit várna az ember, arra mutat hogy nem a gyári túlhajtást kell hibáztatni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #61760 üzenetére
> még akkor is, ha Hotz csak felhajtást csinált
Az biztos, hogy az AMD és az nVidia befektetők is nyomon követik
és annó még a Forbes-ban is lehozták a Tiny Corp eredeti tervét.
Vagyis bármilyen hírverés amit George Hotz generál, az AMD AI stratégiájának külső megítélésébe vastagon beleszámít,
emiatt a problémák elsimítása Lisa Su érdeke is."George Hotz, a Szilícium-völgyi hacker és tréfamester, aki leginkább azért ismert, hogy feltörte az iPhone-okat és a Play Station-öket, és saját garázsában épített önvezető autót, bejelentette, hogy új szoftvercéget alapít Tiny Corp. néven. A cég célja olyan szoftverek létrehozása, amelyek versenyképessé teszik az AMD grafikus processzorait az Nvidia-ival szemben. Ha ez a törekvés sikerül, Hotz azt tervezi, hogy saját szilíciumot épít. "Ha csak 3% esélyünk is van arra, hogy megdöntsük az NVIDIAt és belevágjunk az ő 80% nyereségükbe, nagyon-nagyon gazdagok leszünk" - írta Hotz a blogjában. "Ha sikerül ebben a projektben, a nem-NVIDIA mesterséges intelligencia számítások élvonalában leszünk." ( forrás )
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #61760 üzenetére
köszi, ez tényleg jó hír ..
pár kapcsolódó megjegyzés1-)
Lisa Su erre a tweet-re válaszolt ..
"Also the tiny corp is back on the "get AMD on MLPerf plan".
Spoke with @LisaSu, I do believe things will get better
and AMD will begin to develop in public.
1) Help out by doing bounties! $1,000 for finishing up the RDNA3 assembler
2) Preorder a tinybox"2.)
és az új honlapra is érdemes ránézni.
https://tinygrad.org/
a bug "fejvadászat" is jó ötlet ( van egy link a bug -vérdíjakról a honlapon )
és 4x említi az AMD-t3.) a szoftveres támogatás fontosságát az AMD is kihangsúlyozta .
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #61747 üzenetére
Az utolsó esély, hogy legyen valami meggyőző ebben a generációban a középkategóriában
RX6800 használt ára közben 150k alá becsúszott. Micsoda idők, hogy a gyártók legnagyobb ellenségei a saját előző generációs kártyájuk. Nagyon szorult helyzetben vannak az exponenciálisan dráguló gyártás miatt. Mi lesz a 3nm-nel, ha a mostani 5nm-nél már nyögnek.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #61747 üzenetére
A Vega20 nem így nézett ki.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #61736 üzenetére
"Olyan, mintha az AMD csak arra akarta volna felhasználni, hogy ezt-azt kipróbáljon, és a tapasztalatokat felhasználja pl a Mi300-nál, ahhoz elvonta az erőforrást és végül az RDNA3-at félkész termékként adta ki."
Pedig ugye pont azert valasztottak kette a profi es gamer archot, hogy ne ismetlodjon meg a GCN es VEGA fiasko. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #61736 üzenetére
"Nem igazán érhető tetten sem a megnövelt L0-2 cache hatása, sem a dual issue"
Főleg RT-ben azért masszív az előrelépés lett az N31. Részben a nagyobb regiszterterület révén, ami pl. az N33-ból épp kimaradt. [link] Más részben a bevezetett RT-t támogató utasítások révén.
Szerintem egy hasznos inkrementális fejlesztés lett az RDNA3, de egyetértek abban, hogy még nem nagyon látszanak a fejlesztések hatásai. Főleg a dual-issue nagyon korlátozottan lett bevethető, ellenben elég tranzisztortakarékos lett a megvalósítás, így viszont bőven érdemes volt belerakni. -
válasz
Petykemano #61714 üzenetére
Szerintem jól értelmezem.
Ez egyértelmű dolog, hogy egy 2016 ba megjelent 199-239 dolláros termékhez nézve ajánlható 2023 ban egy 279 dolláros termék.
Gáz hogy több éves konkurenciát emel ki, több éves generációt, miközben a 6600XT az előző generációval szemben is brutálisan versenyképes volt, az 5700XT vel/ 2070 superrel konkrétan felmosta padlót ár/ értékben és raszteres teljesítményben is furcsa lenne ha a 7600 nem lenne jobb mint egy RTX 2060, mikor már a 6600XT is jobb sokkal.
Saját 2016 os termékük is volt, RX 480, meg azóta volt jó pár generáció.
NVidia sem a Vega 56 hoz promóciózza a 4060 Ti-t vagy a 4070 kártyát, de nem csodálkoznék, ha ez után így lenne hogy az RTX 4060 mellé az RX 480 lenne párosítva. -
válasz
Petykemano #61712 üzenetére
A szerző azt akarja mondani hogy a 7600 egy jól sikerült termék, van piaca is, ezt kényszerű chartokka 6-8 éves konkurens generációkhoz mérve tálalja
. A GTX 1060 2016 ban jelent meg. Nem szabadna ebbe látni semmi pozitívumot, mikor egy marekting vezető ezt tolja ide.
A 7600 ban sem sok van. -
válasz
Petykemano #61662 üzenetére
A Time Spy az RDNA3-nak jobban "lejt".
A 7900XT lenyegeben a 4080 ertrkeit hozza benne, mikozben valos jatekok eseten messze nem ez a kep.
-
válasz
Petykemano #61632 üzenetére
Hát mert nem szeretne, csak ilyen média6@©1.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #61632 üzenetére
> Bocsánatot kérek, én nem ismerem ezt a figurát,
<szerintem>
az az őrült zseni kategória ..
akit egyáltalán nem érdekel, hogy mások mit gondolnak róla ..
A mostani videójában is annyira felhúzta magát az AMD-n ..
hogy gyorsan rákeresett a 3 perces meditációra a youtube-on és
próbálta lenyugtatni magát.Ha az egész megrendezett medihack lenne - akkor azt nagyon jól álcázták ..
> Oda akarok kilyukadni, hogy ha ez a csávó ekkora guru,.
> vajon miért nem veszi föl a kapcsolatot az amdvel,
> hogy szeretne nekik dolgozni?volt neki saját AI-s cége, ő volt a CEO , de azt hirtelen megunta ..
lehet, hogy életközepi válságban van ??? ( mid life crisis ? )(("Comma AI has an estimated 20 full-time employees, according to LinkedIn."))
- https://geohot.github.io//blog/jekyll/update/2022/10/29/the-heroes-journey.html
- https://www.theverge.com/2022/10/31/23433110/george-hotz-comma-ai-step-down-driver-assistAmúgy ő az a kategória, hogy megvan a kapcsolatrendszere
és nem a megélhetésért dolgozik ..
és ha csettint - bármire kap 5 misit USD- ben.a tinigrad - nál jelzi is .. hogy ő amolyan hobbi szerű - ici-pici céget szeretne. ( <3 ember )
"I’m considering another company, the Tiny Corporation. Under 1000 lines, under 3 people, 3x faster than PyTorch?"
"the Tiny Corporation will still not change the course of history. It’s a hobby."az AMD -RDNA3 - csak egy eszköz ( egy út ) lett volna az AI tool-hoz ..
de nagyon gyorsan kihúzta a listáról ..
a cél maradt .. csak másik hardverrel .. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #61532 üzenetére
Idevágó, láttam már June verziót is
Ha így haladnak rácsúsznak a Meteor Lake-re. -
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #61517 üzenetére
Ki tudja biztosra, csak arról volt hír, hogy lesz Amd show is ott.
-
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #61502 üzenetére
Abu : A Computexen lesz Amd show nem? Ott bejelenthetik a 7600 xt T 7700xt-7800xt T? Azok viszont chipletesek lesznek , 5nm-rel nem?
-
Asshur
tag
válasz
Petykemano #61502 üzenetére
"3Ghz felett 16GB 20gbps rammal érkezhet 7600XT néven $349-399-ért."
Az tényleg ütne... -
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #61487 üzenetére
Pontosan. Majd Abu lehet tud valamit mondani, de én is azt látom, mintha semmi sem érvényesülne a gyakorlatban az RDNA3 architektúrából ebben a konfigurációban. RT-ben például csontra ugyanazt hozza, mint az RDNA2, azaz a 6650XT. Az RTX3060 mérföldekkel jobb maradt. Ez azt jelenti, hogy valami szűk keresztmetszet lett, ami a csúcskártyáknál nincs.
-
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #61466 üzenetére
Ez is igaz na de a 4060ti-tis a 3060ti hez kellett mèrni. A 7600xt T kell majd 6650xt hez.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #61461 üzenetére
Termeszetesen jobb az AMD-nek a 6600-hoz hasonlitani a marketing anyagokban, de a kerdes ennel a kartyanal nem az hogy a 30%-al dragabb 299EUR-os 7600 hogy teljesit a 229EUR-os 6600-hoz kepest hanem az hogy a 279-299EUR-os 6650XT-vel szemben hogy teljesit. Az MSRP-tol picit dragabb 319-329 custom modellek pedig mar a 339-369EUR sima 6700 10GB x16 arat nyaldossak alulrol.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #61461 üzenetére
Ha 30%-kal gyorsabb az RX6600-tól, akkor az hova is teszi az előző generációba? 6650XT?
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #61432 üzenetére
Korábban beszéltünk erről amikor az RDNA3-mat elemeztük, hogy hova lett a pletykált 3.8 GHz?
Itt se chiplet, se nagy CU szám nincs ami elronthatná a sebességet.Dense library használat talán? Annak mi értelme lenne 6nm-en? Kis túlzással ingyen van a chip.
-
válasz
Petykemano #61324 üzenetére
Kérdés mit nevezünk alkalmatlannak.Én jelenleg a 3080 kártyával minden játékban bekapcsolt dlss mellett elvoltam.Ha 4060Ti képes 3070Ti-3080 10 GB sebességre RT vel az nem lesz alkalmatlan.A kompromisszum mértékes a kérdés.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61319 üzenetére
Minden lehet, plusz a Navi33 kapcsán egyébként is "csak" Navi21 környéki teljesítményről szóltak az eddigi hírek, és a Navi21 sem volt még erős RT vonalon, szóval egy szolidabb Navi21 teljesítményre képes lehet a Navi33 sokkal alacsonyabb fogyasztásból, csak a Navi31 erős RT teljesítménye után én is azt reméltem, hogy a teljes RDNA3-as vonal RT-ben is ott lesz a Lovelace szintjén.
Persze a 6-os szériában egyébként is sokkal többet nyom a latba a 25%-al kedvezőbb raszter perf/W, ha tényleg a 4060 Ti szintjén lesz a 7600. -
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #61319 üzenetére
Mintha egy közèpkateges karival 90 FPS el menne natívban minden RT game. A 3060-3070 sem volt Rt bajnok teszteken.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #61239 üzenetére
Csak szólok, hogy az árat már április végén eldöntötték, és azóta nem is változott meg. Ezek az árak olyan boltoktól jönnek, amelyek a valós árat nem is tudják.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #61238 üzenetére
ehh, de érdekes...
Nem saját gondolat, de érdekes:
Ezeknek az előre bedobott magas áraknak nyilvánvalóan van valamilyen piackutatási céljuk is. (mármint túl azon a marketing módszeren, hogy alacsonyabb áron vezetem be, mint a megszellőztetett és így azért mégiscsak jobb lesz egy relatív magas ár fogadtatása, mintha az lett volna az első információ)
De lehet, hogy a piackutatási cél is kettős. Nem csak az, hogy felmérje, hogy a bedobott ár elfogadható-e. Nyilván az, hogy milyen áron mennyi fogy a keresleti-kínálati szabályok alapján az kiderül - utólag. De az árbedobás azt a célt is szolgálhatja, hogy anélkül mérjék fel, hogy mekkora kereslet lehetne a termékre alacsonyabb áron és ezt abból szűrhetik le, hogy mekkora port kavar a magas ár bedobása. Nyilván azok fognak hangot adni az elégedetlenségüknek, akik az adott terméket szemelték ki, de a bedobott árat sokallják érte. -
válasz
Petykemano #61219 üzenetére
Most olvastam valahol, hogy a 7600-at a 6600-nál 25%-kal gyorsabbra várják. Ez az RTX 2080S és 3060 Ti kategóriája, legalábbis raszterben. Most már kiváncsi vagyok rá.
-
válasz
Petykemano #61221 üzenetére
Arra utalt, hogy a kartya kialakitas nem 150-es limitet neged meg, hanem 225-os, ez abba biztos bele fog ferni.
Szerintem elegge egyertelmu volt.
-
devast
addikt
válasz
Petykemano #61219 üzenetére
1db 8 pines az 150W. pcie slot az 75W. 225W-ba meg bele fog férni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged