Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz b. #62197 üzenetére

    "RDNA2 a bányászat miatt speciális széria volt."

    Eredményében és árazásában lehet, de az nem valószhínű, hogy a Navi21 tervezésének megkezdésekor előre tudták, hogy 2019-2020-ban covid lesz, amire a 10 évvel korábbi válsággal ellentétben a világ nem megszorítással, nem vagy nem csak bankoknak és cégeknek nyújtott mennyiségi könnyítéssel, hanem kvázi helikopterpénzzel reagál, ami majd végül részvényekben és kriptovalutákban fog buborékot fújni és utóbbi hatására újjáéled a GPU-bányászat. Arra persze készülhettek, hogy a blockchain felkapott lesz, de arra a CDNA készül.

    Most meg itt az AI. A nagyszájú ROCm kontribútor 100 millió dolláros nagyságrendben kíván AMD hardvert venni AI célra.

    Azt elismerem, hogy az AMD-nek nincs különösebb "szerencséje" a konzumer GPU piacon - értem ez alatt azt, hogy megy a nyafogás, hogy nincs felsőkategóriás AMD hardver, aztán ha meg van, akkor csak arra kell, hogy törje le az Nvidia árait.

    Nekem az jutott még eszembe, hogy RDNA3.5 nem érkezik asztalra...
    vagyis nem lesz javított kiadás, és a Navi32 sem tűnik semmilyen szempontból javítottnak. Ami azért sajnálatos, mert a chipletezés harmadik előnyeként azt szokás emlegetni, hogy onnantól felgyorsulhat a termékkiadási ciklus, mert az egyes chipleteket külön-külön lehet fejleszteni/frissíteni. Tehát pl egy GDDR7-es RDNA3.5 pont adná magát, ahol csak az MCD-t kellene cserélni.
    ... viszont, ha jól emlékszem, akkor az RDNA4-et 2024-ben "hamar" pletykálják arra alapozva, hogy ezen a roadmapen az RDNA4 még a 2024-es záróév előtt van feltűntetve:

    Ha mondjuk az RDNA4 tényleg megjelenne 2024Q1-ben és a GCD nagy bátorsággal nem is N4P/N4X gyártástechnológán, hanem N3-on készülne, akkor egészen aprónak is tűnhet (200-250mm2 - nem is beszélve arról a lehetőségről, hogy milyen kicsinek tűnhet egy lapka, ha a cache alá vagy fölé van kiszervezve), és bár olyan nagy előrelépést akkor nem is hozna a Navi31-hez képest (a RedgamingTech 120CU-t emleget), viszont a 2024Q1-es megjelenéssel nem is a NextGen Nvidia architektúrával, hanem egy Lovelace refresh-sel kerülne szembe. (Persze az kétségtelen, hogy azzal így is csak elérné a Lovelace csúcsát)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák