- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- De mennyi az annyi?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xiaomi 12 - az izmos 12
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz TeeBee73 #9795 üzenetére
Csak Goose-T-t tudom ismételni. Ezek vadonat új cuccok, és jelenleg nem elérhetőek...
(Én meg már égettem meg magam az IPON-nál menet közben folyamatosan csúszó, nem beérkező árúval, szóval hogy jajj, már van nálunk... az náluk pont nem jelent semmit...)
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz viperabácsi #9794 üzenetére
Ha ilyen erősen réteg igényekkel állsz fel, akkor nyilván nem szabad elcsodálkozni azon, hogy nagyon drága és szűk merítésű megoldásokat találsz...
-
Goose-T
veterán
válasz TeeBee73 #9795 üzenetére
Most már nekem mindegy, mert feladtam a rendelést, de mutass már konkrét, boltban készleten lévő és megvásárolható 64GB-os kitet, ami EXPO-s és 6000 MHz fölötti a sebessége. Én nem nagyon találtam.
[ Szerkesztve ]
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
viperabácsi
addikt
[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
viperabácsi
addikt
Ezek vannak belőle , de nem igazán találok ilyet itthon
EXPOG-skill DDR 5 AMD[ Szerkesztve ]
-
TeeBee73
veterán
válasz viperabácsi #9781 üzenetére
A G.Skill-ek helyett mást választanék, ezek a modulok csak XMP profilt tudnak, EXPO-t nem.
"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG
-
félisten
válasz viperabácsi #9786 üzenetére
A saját viszonylatban a [MSI MAG B650M Mortar] -t (vagy annak Wifi-s) verzióját találtam ide valónak például anno.
-
viperabácsi
addikt
válasz Tibis77 #9787 üzenetére
sok mag , 3d cache , olvass utána !
Itt kérdezz rá[ Szerkesztve ]
-
Tibis77
csendes tag
válasz viperabácsi #9783 üzenetére
Kifejtenéd kicsit bővebben, hogy miért is pontosan?
Köszi -
félisten
válasz viperabácsi #9781 üzenetére
Az ITX mindig kompromisszumokkal járt és szűk volt a merítés.
Sajnos ez ilyen business.
Mikor a 8500G rendszert építettem én is rövid ideig eljátszottam a gondolattal, de ugyan arra jutottam, mint Te, hogy a B650E-I a legjobb alternatíva... de annyiért már nagyon jó, kompromisszum mentes mATX és ATX deszkákat lehet venni és hozzá házat...Mivel nálam méret limit csak viszonylagosan volt (férjen be a TV alatti polcra, ami 500 x 450 x 220 mm-et jelentett), így végül ATX ház és alaplap lett...
-
Bander78
tag
Előbb-utóbb mindig elérkeznek arra a pontra, hogy a régebbi szériát ki kell söpörni a raktárból. (Most még gyártanak am4-es lapokat, de hamarosan azokat a kapacitásokat is az újabb lapokra állítják át. És ugyanez igaz a memóriára. Biztos, hogy lesz árcsökkenés.) Az am4 - am5 konfigok között még mindig irreális az árkülönbség.
-
viperabácsi
addikt
válasz Tibis77 #9782 üzenetére
Én símán cserélném a procit AMD Ryzen 7 5800X3D játékra ebben a platformban az a leg jobb.
-
Tibis77
csendes tag
Sziasztok.
A gépemben Ryzen 9 3900 x processzor van. 2x16 gb ddr4 3600 mhz rammal, gigabyte b550 ds3h ac alaplap. VGA 6800 XT.. Azt ajánlották, hogy ebben a kategóriában van jobb processzor is. Bár én nem vagyok képbe e téren ezért kérdenzék itt, hogy van jobb válaszás ebben a kategóriában processzor terén?
Főként játékokhoz használom a pct.Köszönöm a segitséget.
Üdv.
-
viperabácsi
addikt
Ja de egy komoly apu alá 8700g kell a jó deszka is szerintem. Én ITX -ben gondolkodva csak az Asus ROG STRIX B650E-I GAMING WIFI tudom elfogadni azon meg van minden viszont elég borsos árban megy .
Mondjuk a proci is húzós neg hozzá a jó ram.
poci+ram+ lap 135990 + 56920 + 131990 - 324900[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Bander78 #9778 üzenetére
Az 5000G-s sorozatnak kb. 2 év alatt feleződött az ára. Ráadásul most a platformváltás miatt az alaplap és a memória ára is esni fog nagy valószínűséggel...
Én erre nem építenék várakat.
A DDR5 RAM-ok ára eléggé bezuhant az elmúlt másfél évben, én ennél lejjebb nem várom őket, ahol most vannak. A piac inkább felfele (DDR5-6400+ ill. DDR5-8000+) nyit, persze jókora felárral.Az alaplapoknál is az a probléma, hogy elértek egy konszolidációt, de az olyan trükkök, mint az A620A azt jelzik, hogy egyszerűen ennél lejjebb nem tudnak menni. Aki tényleg minimál költségvetésből dolgozik, vehet A620-at, az olcsóbb B650-esek ára is már eléggé padlót fogott az egy évvel ezelőtti árakhoz képest, de ennyi.
Nem látom azt, hogy miért zuhanna be az áruk, főleg, hogy amennyire tudni lehet, a Zen5-höz érkező következő alaplap széria (hogy most B750 / X770 vagy B850 / X870 már pletykától függ) ugyanazt a Promontory 21 chipet használja, mint a jelenlegi (A620)/B650/X670. Tehát nehéz lesz azt mondani, hogy csökkenteni kell a régebbi B650/X670 deszkák árait, mert hát elavultak... Mert ez nem lesz igaz...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
Viszont az akkor nem 3.0 x4-re van korlátozva a chipseten keresztül?
Nem, Gen4 x4.Ez ugyan B650, de ez a része nyilván A620-on is ugyanaz:
Ez a problémám a gyártókkal. Mivel az APU piac relatíve szerény, ezért kevesebb erőforrást fordítanak erre. Simán benne van, hogy maguk osztják ki a sávokat, hiszen a lehetőség adott.Az A620-al vigyázz. Az első A620-asok Promontory21 chipek voltak, csak le voltak szoftveresen butítva. De aztán megjelentek konkrétan B550 chipsetek is, A620A-ként...
Az MSI például tök jól és átláhatóan leírta a saját alaplapjainál ( [pl. MSI B650 Tomahawk] - én eredetileg ezt néztem ki magamnak ).
-
Bander78
tag
Az 5000G-s sorozatnak kb. 2 év alatt feleződött az ára. Ráadásul most a platformváltás miatt az alaplap és a memória ára is esni fog nagy valószínűséggel... Én várnék a cserével.
(Az erősebb IGP nekem is jól jönne, de emiatt pár évig nem cserélem le az 5600G-t - azaz a teljes konfigot - az biztos. Doom 2016-hoz, Blood Westhez, CAD-es melóhoz elég, kell ennél több?) -
sb
veterán
válasz solfilo #9762 üzenetére
Ez ilyen. Én is pörgök a témán, hogy cserélem az 5600G-t, de igazából tényleg annyival drágább az AM5, cserébe az AV1 sem musthave (már ha nem boldogulna cpu-ból amúgy az 5600G, de megoldja)... a gpu erősebb az újakban, de ha játékra kell akkor a dgpu sokkal jobb ár/értékben.
Marad az a szűk sáv, hogy:
- valami extrém, nem musthave funkció mégis szükséges/nem tudja elengedni az ember (av1, npu...)
- mégis muszáj dgpu nélküli gépet választani és abból a legjobb kell, akkor is ha csak +15-20%-ot dob rá a legjobb.Érezhető, hogy mindegyik eléggé választás kérdése mintsem erőltett dolog. De legalább van választás... ha nem is olcsón.
szerk: Egyébként a 4CU-hoz képest a 8500G nekem brutálisan erősnek tűnik a mindkét nagyobb gpu-hoz hasonlítva. Szóval még azzal együtt sem egyszerű a választás, ha az ár/érték is számít és nem szigorúan csak a top gpu teljesítményt keressük APU-ban. Mondjuk a 8600G/8500G között meg nincs nagy felár. AM4 vs AM5 javít még valamelyest a 8500G a 8600G-hez képest.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
Köszi, nem néztem a lapot, csak tippeltem, hogy 2db M.2 van rajta, de látom, hogy harmadik is van valóban a chipseten keresztül.
Viszont az akkor nem 3.0 x4-re van korlátozva a chipseten keresztül? AM4-en elvileg így volt, a cpu-chipset között x4 aszerint amit a cpu támogat és a chipset-eszközök között 1 verzióval kisebb PCIe (4.0->3.0, 3.0->2.0) amin elférnek együtt is.
szerk: Most látom az ábrán, hogy itt már valóban 4.0 a chipset downlink akkor is ha 4.0 az uplink. Ez így jobban néz ki, még ha kicsit el is vehet más menet közben a sávszélességből.Egyébként AM4 óta nézem mit írnak a gyártók, kb. semmit, vagy olyat ami aztán a gyakorlatban tök másképp működik. Esetleg szó sem esik róla melyik sáv milyen slotok között van megosztva... egyszerűen érthetetlen számomra miért nem tudják leírni sokszor. Írtam a 200GE-mről is, hogy végül simán ment x4 módban SSD mellette pedig ezt a legtöbb gyártónál becsillagozták, mint kivételt és, hogy x2-t fog tudni.
Ezt néztem legutóbb Asrock A620M-HDV/M.2+-ra:
- Már ott szar a táblázat, hogy ezen 2db M.2 van és csak egyet írtak be.
- 8500G mellett pedig a M2_1-re is x2-őt írnak pedig a chipset tábla alapján x4+x2-nek kellene lennie a cpu-ra kötve.Ez ugyan B650, de ez a része nyilván A620-on is ugyanaz:
[ Szerkesztve ]
-
consono
nagyúr
-
nagyúr
válasz consono #9771 üzenetére
Azok gyengék mint a sörecet.
Egy 1050 ti is erősebb, ha játékhoz kell.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
consono
nagyúr
válasz viperabácsi #9770 üzenetére
Én Arc A310/380-ra gondoltam
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
consono
nagyúr
válasz viperabácsi #9767 üzenetére
Ha nem merül fel, hogy GPU kerül a gépbe, akkor én is. Mondjuk az árkülönbségből simán kerülhet is bele...
[ Szerkesztve ]
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
veterán
-
p2pp
őstag
válasz solfilo #9760 üzenetére
Köszi szépen mindenkinek az edigieket és az ezutániakat is!
Sztem a 8600G lesz a befutó, mert árban alig több a 8500G-től, de cserében sokkal jobb.
A 8700G viszont veszett drága sztem.
Igen az IGP a problémám az 5600G-vel.
De változatlanul szivesen mindent meghallgatok ezügyben.
De egyenlőre jegelem a Storyt Őszre.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
nagyúr
válasz solfilo #9760 üzenetére
Ami videó 4/8K GPU oldalról nem támogatott, az kb. felpörget bármilyen CPU-t.
Ez a 4K-s videó simán megy az 5600G-vel, IGP órajelét sem löki meg, minimális kihasználtsággal megy, CPU rész is csak mocorog, VP09 kodek.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
válasz viperabácsi #9759 üzenetére
Szerintem inkább az lehet a gondja a 5600G-vel, hogy bizonyos újabb videóformátumokat nem gyorsít az IGP, így a proci izzad vele, úgy lehet kevésnek érezni. Legalább is ezt a korábbit így értelmezem:
"Elindítottam egy 8K videót. Proci 100%.
Na az már nem tetszett neki.
A 4K is már felbőgeti 😀 a vizes proci hűtő ventijeit rendesen."Szóval szerintem már egy 7600/8500G is nagy ugrás lehet ilyen szempontból az okosabb IGP okán, de persze a procirész is harapósabb ezekben.
#9757 p2pp
szerintem megfontolható a 8500G is, ott a 14 nap elállás netes vásárlás esetén, ha mégse lenne elég, akkor lehet nézelődni feljebb. 8500G-ről pedig később mehet egy újabb szériára váltás is. Ha nem jól értelmeztem a dolgokat, akkor nem szóltam.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
viperabácsi
addikt
Ha ki akarjuk sarkítani ahogy írtad : " Általános célra (böngészés, videónézés, word, excel, stb.) nem hiszem hogy bármi előnyöd származna a 8700G-ből a 8500G-hez képest " , akkor itt meg jegyezhetjük , hogy ezen felhasználásokra az 5600g cseréje sem indokolt még , szerintem. Mondom ezt úgy hogy én is a váltáson gondolkozom.
5600g igp-je szintjén van a síma 7700 igpje is , és a mellé be lehet rakni később egy VGA-t
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Mire szeretnéd használni?
Általános célra (böngészés, videónézés, word, excel, stb.) nem hiszem hogy bármi előnyöd származna a 8700G-ből a 8500G-hez képest. Én konkrétan ilyen szempontból semmi érdemi különbséget nem láttam a 7700X és a 8500G között.
Ha IGP-s játék a cél, nyilván sokat számít a 12CU vs. 4CU, szóval ott jelentős különbség lehet.
Ahol még jelentős eltérés van a PCI-Express sávok terén. Tehát ha több M.2 NVME SSD-t szeretnél használni, vagy külső hálókártya, stb. téma, akkor inkább a 8600G, már az is 'Phoenix1', tehát 20 PCI-Express sávod van, nem 14...
A 9000-es széria szerintem jövőre érkezhet. Szóval azt Neked kell eldöntened, hogy akarsz-e várni addig.
[ Szerkesztve ]
-
p2pp
őstag
válasz solfilo #9756 üzenetére
Kb, mint @Cifu a felhasználásom.
De most az 5600G már kevésnek érzem.
Nincs benne logika.
Elérkezettnek látom az időt a váltásra.
Majd érdeklődöm a mostani vizes hűtőmet is likvidálni kell.
Vagy az maradhatna az új rendszerhez majd.
Lövetem nincs a mostani AM4-hez képest,
mennyiben változik a felfogatása majd.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
veterán
IGP-s játékra nem éri meg a 8700G a 8600G-vel szemben, hétköznapi netezős, médiafogyasztós felhasználásra meg még annyira se szerintem, már persze ha számít az ár-érték.
Mire használod a gépet? Csak annyit tudunk, hogy szereted, ha gyors és játszani Xboxon szoktatok.solfilo
-
p2pp
őstag
Komolyan elgondolkodtam megéri e a közel dupla árat a 8700G?
A 8500G-hez képest.
A 8600G vajon jó lehetne, mint arany középút?
Vagy nem hoz annyit a konyhára a 8500G-hez képest?
Vagy várjam meg a 9000-es sorozatot inkább?
Nem lesz "8000"-es Ram "csak" 6000-es majd 2x16GB.
Lap az Giga lesz az tuti. Gaming X vagy Aorus B650.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
félisten
M.2 SSD: Sajnos az ASUS pont olyan gyártó, aki magasról tesz arra, ha APU-t használsz. Nincs megadva se a leírásban, se a honlapon miként osztja APU-k esetén a sávokat. Célszerű MSI vagy AsRock deszkát nézni, ott pl. jól láthatóan előre is szerepel a honlapon a specifikációban a sávok osztása.
Az én esetemben az első (CPU Gen4 X4) és harmadik (SoC Gen4 x4) M.2 csatiban van SSD. Annyi, hogy az alaplapi csati esetén a CPU és az alaplapi SoC közötti Gen4 X4 csatlakozás szűk keresztmetszet lehet, hiszen a SATA, USB, LAN is azon keresztül megy...
Táp: Egyfelől egy paneltáp nyilván hatékonyabb, mint az ATX táp. Másfelől az a tippem a HWinfo64 értékei alapján, hogy az alaplapi Promotory21 SoC magában 15-20W-ot vehet fel...
De lehet, hogy a TP-link TAPO a pontatlan...
-
sb
veterán
válasz consono #9750 üzenetére
Csak belepörgettem, de nem látok referencia mérést kisebb órajelen. Vagy mihez képest meggyőző így?
@Cifu
Már korábban néztem a 8500G leírásod, köszi az infókat.
Ami érdekelne, hogy a két 4.0-ás NVMe SSD-d x4 módban megy a lapban? A lapot nem néztem, de gondolom eleve 2db M.2 slot van a cpu-ra direktben kötve. 8500G-nél viszont a 14 lane-ből x4 a chipseté, x4 a PCIe, x4 M.2 és marad x2 a második M.2-re.
De pl. 200GE-nél nekem úgy emlékszem ment x4-ben (az ott 3.0 volt ofc) is dvga nélkül a gyárilag megadott x2 ellenére.A fogyasztás fura volt amúgy, nekem egyelőre paneltápos 4650G-vel megy hasonló kis szerver, de ott meghajtók nélkül bőven 20W alatt van az idle konnektorból is. 8500G+DeskMeet tesztben is 20W alatt mértek.
-
Goose-T
veterán
Maradjunk a realitás talaján. Mutass egy boltot, ahonnan megkapom áfás számlával!
A leggyorsabb DDR5-s RAM, amit gyors keresés után magyar boltokban találtam, az Corsair Dominator 6600-as volt. Ja nem is, volt még 2x48GB-os Ripjaws, de az nálam tiltólistán van, egyszer volt olyanom, csak az SPD alapbeállításon volt hajlandó stabilan működni. 6800 fölött csak 2x16-os és 2x24-es kiteket találtam.
Azt néztem, hogy sem a Corsair, sem a G.Skill nem gyárt EXPO-s RAM-ot 2x64GB-os kiszerelésben 6000MHz fölött, vagy én nem találtam. Az XMP pedig az eddigi tapasztalataim alapján úgy működik stabilan, hogy egy fokozattal lejjebb veszem a frekvenciát, miután beállítottam a profil használatát. Abban reménykedem, hogy az EXPO menni fog ilyen szarakodás nélkül is.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
félisten
Valóban szép eredmény, sajnos a 8000MT-s RAM kb. kétszer annyiba kerül, mint a 7200-as, szóval budget APU build-be nem választanám.
+ 8600G sokkal jobb ár/érték arányú a 8700G-hez képest.Viszont szuper, hogy az egyik legolcsóbb A620-as ITX lapot használta a tesztben!
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
consono
nagyúr
-
Goose-T
veterán
Addig húztam a 8700G konfig vásárlását, hogy eltűnt az Iponos kosaramból minden. Most vadászhatok össze megint minden alkatrészt. Olyan sűrű hétvégéink voltak, hogy nem lett volna időm összerakni úgysem a gépet, hát még telepítgetni mindent.
Tudtok olyan DDR5-6400-as 64GB-os (2x32) kitről, amiben van EXPO profil? Vagy maradjak a 6000-esnél?
-
félisten
válasz viperabácsi #9747 üzenetére
Akkor alapvetően túl sok mindent nem tudok már a korábban írtakhoz hozzá tenni.
Igen, az adott kit javasolt.
-
viperabácsi
addikt
3:
Egy samsung Q700a soundbar a hangkeltő amin csak egy hdmi be és egy hdmi ki menet van. Viszont van optikai csati , a gép arra van dugva az arc hdmi-re meg a tv , ezért lényeges nekem az optikai csati .
4:
Igen láttam az írásod a gépről.
5:
Rambón olyat szeretnék ami expo-s , csak belövöm expo-t és megy macera nélkül.
Akkor már csak egy : G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6400 CL32
kell aprón lőni jó árban.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz viperabácsi #9736 üzenetére
Akkor az alaplap ajánló topicból áthozva a diskurzust.
1.: A linkelt teszt értékelhetettlen, hiszen nem derül ki például a RAM-ok időzítése. Tök jó, hogy összeméri a DDR5-5600-tól DDR5-6400-ig a RAM sebességet össz-vissz két játékban, de ez így számomra véleményes a részletek ismerete nélkül.
2.: Amúgy az általad írtakkal szemben azt írja a videó készítője: Therefore, it is clear that RAM frequency has a significant impact on the gaming performance of the 8700G, and it is recommended to use the highest possible RAM frequency for the best results.3.: "Leg inkább a hang macera miatt ( dac amin van optikai kimenet ) szeretnék váltani , viszont akkor már a lehető legjobb hardverre.. "
Miért használsz DAC-ot? 5.1-es vagy 7.1-es erősítő miatt?
Én két AM5-ös géppel bírok (egy ASUS ROG Strix B650E-F a HTPC / file server és egy B650E-E a játékos/netezős/dolgozós gép), mindkettőnél alaplapi hangcsatikról analóg megy a hang egy-egy régi (15év körüli?) Onkyo erősítőbe (TX-SR505E és -605E). Nagyon szépen szólnak.
Itt jön elő viszont az, hogy ugye az ITX deszkákon általában csak két jack audio kimenet van. Egy kivételt látok, a [MSI MPG B650I Edge Wifi] -t....4.: A procit azért nem gondolom overkillnek , mert ebbe a lapba már csak ez dukál , véleményem szerint .
Szubjektív dolog, de mind említettem, én Ryzen 8500G-t használok a B650E-F-ben és filmnézés, YT nézés, fájlszerver feladatok mellett dolgozik is rajta a párom néha, probléma nélkül.Én a saját tapasztalataimat fenti konfigról [az AM5 / Zen4 topicban megosztottam].
5.: Ram ból mit ajánlanál akkor 6400 mhz ig ?
Illetve nem a cl , legyen alacsonyabb , mert ugye a 6400mhz cl32-34 között van legtöbb a 600mhz az meg ugye cl30 ?
Itt most sorban tisztázzuk a helyzetet.
-Ha amúgy egy csúcs APU-t vásárolsz, csúcs deszkába, akkor miért nem veszel hozzá csúcs RAM-ot is? Feltehetően nem anyagi okból maradnál DDR5-6000-es sebességnél..
-A DDR5-6000 CL30 nem hoz alacsonyabb késleltetést, mint a DDR5-6400 CL32. Azonos tCL érték a sebesség növekedésével kisebb késleltetést hoz, ezért nő a tCL érték a sebesség emelkedésével. A késleltetési idők zömmel hasonlóak egy DDR5-6000 CL30 és egy DDR5-6400 CL32 között, de...
-Eleve elképesztően sok múlik az időzítés beállításain (tREFI, tRFC leginkább). AIDA64 memória tesztnél még a DDR5-6000 CL30 RAM-ok is a 'Raphael' prociknál 67-69ns késleltetést hoznak, tREFI és tRFC tuninggal 60-62ns körülre lehet letoltni, további finomhangolással 56-58ns-re.
-A fentiek alapján a kérdés az, hogy mit szeretnél? Csak berakni, beállítani az XMP / EXPO profilt és használni (ez esetben G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6400 CL32 talán a legajánlottabb, de gyakorlatilag bármilyen DDR5-6400 CL32 RAM jó lehet, én is egy XMP-s, amúgy olcsó Apacer Panter DDR5-6400 CL32 RAM-ot vettem apróról) vagy akarsz UEFI-ben finomhangolni (ez esetben akár az XMP-s megoldások is szóba jöhetnek).
-A fentiekhez viszont annyit, hogy főleg, ha nem akarsz játszani, a tuning (szerintem) felesleges, semmi látványos, érezhető extrát nem fog hozni, szóval én a fenti opciókból a legegyszerűbet (fogsz egy DDR5-6400 CL32 RAM-ot és berakod, majd EXPO/XMP, oszt jó napot)...[ Szerkesztve ]
-
p2pp
őstag
Köszi az infót mindenkinek!
Most 2x8 3000-es Vengeance van.
B450 Giga Aorus 5600G 3db 1T M.2 nvme ssd-vel.
37% az Alap Ram kihasználtsága.
Néha beleszalad 60%-ra, használat közben.
Elindítottam egy 8K videót. Proci 100%.
Na az már nem tetszett neki.
A 4K is már felbőgeti 😀 a vizes proci hűtő ventijeit rendesen. Lehet 1 újrapaszta jó lenne.
De az egészet kiemelem majd úgyis kompletten a házból.
Megy majd a levesbe itt.
De szivesen meghallgatom a 2x16 mire nem lesz elég.
Ha a mostani 6Gb foglalt Ram mellé bejön mondjuk a 8 Igp.
Akkor is a 32 fele üresen marad, aminek bármire is
elég kellene h legyen.
Várok minden lehetőséget a miértre.
Mert a cél az, h sokáig jó legyen.
Még nincs meg. Elkapkodni sem fogom.
Alapból 2x16 6000 lesz a terv. Ha így jó. De lehet 4x8 is.
Nekem igazából tök mindegy csak hosszú távon jó legyen.[ Szerkesztve ]
Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
arabus
addikt
48gb alatt már nem tennék bele pénzt,főleg nem egy igp-hez.
Kevesebbet spórolsz mint amit hosszabb távon nyersz.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
félisten
válasz viperabácsi #9741 üzenetére
+1, most már simán elkér az is 8GB-ot.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
p2pp
őstag
Köszi az infót!
8700G a terv 6000-es 2x8 vagy 2x16 Ramokkal.
Giga Gaming X v Aorus Lappal.
Vidikari meg úgysem lesz csak a 3 db M.2.
Mostani Lapom mindhármat kihajtja.
De valszeg 1-2 majd cserélek gyorsabbra.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
volgabi
csendes tag
Nem jól írtam a lap nevét! Nem x470 hanem MSI X370 gaming plus volt.
Igaz a lényegen nem változtat -
sb
veterán
Itt szerintem kisebb frekin mehet az IF, így amennyit a gyorsabb ram hoz azt el is viszi az aszinkron, lassabb IF.
Elvileg 1:3-as arányt még ki lehet sajtolni 7200-ból is, 2400MHz körüli frekivel.Ettől függetlenül nagyon sokat én sem áldoznék rá pluszban, arányaiban érdemes nézni mennyivel többe kerül a plusz teljesítmény.
-
nagyúr
Ez igazából nem rossz hír.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
viperabácsi
addikt
Találtam egy egész jó tesztet 8700g re
E szerint nem igazán profitál a 6000mhz feletti ramból.Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
volgabi
csendes tag
Szia!
Tényleg mindent lehetőséget megnéztem már.
A hw infó, vagy az aida szerint minden hőfok rendben. Szinte semmi sem járt 50 fok felett. Illetve kézzel is néztem a vrm bordát.
Viszont már a lap megoldotta magát. Gondolom a vrm rész haldoklott mert reggel már be sem kapcsolt[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz volgabi #9725 üzenetére
Szia!
Ha OS csere is volt akkor nekem sincs tippem mi limitálhatja, elvileg bios ill. szoftveresen bármi ami állítani tudja (akár OS, akár egy program) okozhatja, de már mindent cseréltél a leírás alapján.
Esetleg még hwinfo vagy hasonló programban rá lehetne nézni arra, hogy kiírja-e mi a limit oka. Elvileg ezek kiírják ha konkrétan TDP/PPT/STAPM vagy bármilyen hőmérsékleti plafonba ütközik a proci.
-
volgabi
csendes tag
válasz paperboy #9726 üzenetére
Persze, több biossal amit támogatja a procikat.
Fentebb írtam is. Több biossal, más rammal, táppal és processzorral. Ami 5600g illetve most sima 5600 al is ugyan az.
Fórumokat is néztem, nem igazán láttam hasonlót sajnos.Max veszek 3. Genes processzort. Azzal meglesek. Bár nem valószínű hogy azzal jobb lenne a helyzet.
Egy tapasztalatlan embernek fel sem tűnne. Mivel megy a játék.... Lefut minden teszt. Csak nem olyan értékekkel amikket el lehetne várni a processzoroktól.
Nem mindenki indít játék közben monitorozó programotÍgy ezért is fura.
-
paperboy
senior tag
válasz volgabi #9725 üzenetére
Igen, furcsa, mert alap beállításokkal is simán kellene mennie, esetleg szét lehetne nézni, hogy mások nem e panaszkodnak ennél a lapnál hasonlókra, valami bios bibi vagy esetleg hardveres alaplapi probléma lehet akkor, ha ennyire nem akarja az igazat... Gondolom nincs lehetőséged most másik lappal tesztelni. Lehetne álítgatni dolgokat bioasban, lehet helyre jönne, de ettől még alap esetben is jónak kéne lennie...
Friss bios van rajta, vagy mostanában volt frissítve?[ Szerkesztve ]
-
volgabi
csendes tag
válasz paperboy #9724 üzenetére
Persze, igen. Nem az első am4 konfig a kezemben.
20 fokos szobában terhelésnél 42fok. A cpu és a dióda is akörül.
Cpu mag fesz visszaesik 0.856 ra.
Terhelés nélkül pedig 50 fok és 1.256 v a fesz.
Érthetetlen....Több memóriával, processzorral, hűtéssel és tápegységgel illetve biossal is.
Akár cpuz benchmark , aida , 3dmar vagy játéknál is ez a helyzet.Tudom hogy lehet összevissza piszkálni a biost. Viszont nem igazán akarom annyira állítgatni. Viszont alap biossal nem igazán kellene így viselkednie.
Vrm gond lenne?[ Szerkesztve ]
-
paperboy
senior tag
Így első körben, hűtés rendben van?
-
volgabi
csendes tag
Sziasztok!
Van egy msi x470 gaming plus max alaplapom.
Működik, bekapcsolom, feltelepít stb. Viszont ha elindítom a cinebench r23 at, vagy akár játékot, akkor nem hogy bostol ne a processzor hanem visszaveszi az órajelet.
R5 5600x nél 4650 mhz helyett 2100mhz.
Ugyan így 5600g vel is.
Több biossal próbáltam. Elem ki stb. Táp, memória oprendszer csere is volt.
Esetleges valakinek további ötlete van? -
sb
veterán
A gyors relatív, azért kéne tudni mire használod. Ha csak napi dolgok, böngészés, stb... akkor ott az egyszálas teljesítmény számít amiben a 8600G is előrelépés lesz.
Én 2700 8/16-ról váltottam 5600G 6/12-re és nagyon érezhető volt a gyorsulás a napi feladatokban emiatt.Ha viszont valami jól párhuzamosítható dologgal terheled akkor minél több mag annál jobb, a 8 mag erősebb lesz mint a 6, és arányosan a még nagyobb cpu-k még inkább... de gondolom nem erről van szó, akkor meg igazából pénzkidobás lenne a nagyobb, akár a 8700G is.
GPU-ban szintén számít mi a cél: ha minél erősebb IGP akkor muszáj megvenni a 8700G-t. De kb. 15-25%-kal gyorsabb csak, mint a 8600G... tehát ahogy solfilo írja: lehet, hogy ez sem lesz döntő mert amire jó az egyik akkor a másik is. Amire nem az meg szinte egál lesz.
Vagy pl. 8600G+gyorsabb ram vs 8700G+lassabb ram lehet, hogy kiegyenlíti egymást GPU-ban, de a gyors ram a napi használatban is segíthet... megintcsak jobb lehet akár elméletben a 8600G vétel.Szerintem érdemesebb mögé nézni, hogy mi a pontos igény mert aszerint azért mellé lehet nyúlni. Ahogy dvga-s játékra biztosan erősebbek a G nélküli procik, vagy az X3D-k is speciálisan játékban erősek... játékon kívül, párhuzamos munkára pedig pl. a 12-16 magosak, de játékra már rosszabb választás lehet...
-
veterán
Ha nem érdekes az IGP játékteljesítménye, akkor én fontolóra venném a Ryzen 7 7700X-et is, az még gyorsabb, mint a 8700G és emelett valamivel olcsóbb is, IGP abban is van, intel szintű játék kijön belőle, képet ad, multimédia se okoz gondot neki elvileg.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
p2pp
őstag
Nem engedte hozzátenni az előbb.
2x8 Vengeance 3200-as van még benne.
Ssd mind megy amit gyárilag is tud.
Ezek maradnak is a jövőben csak majd lecserélődik a
rendszer 7000/7000-esre. De igazából ez mindegy.
Tudom vannak még gyorsabbak irreális áron.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
p2pp
őstag
válasz hokuszpk #9716 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
Mivel Vidikarim úgysem lesz, de hosszú évekre tervezek.
Anno 3400G volt. Most 5600G van.
De a Vidikari helyén egy Nvme adapteres cucc van. Majd csinálok képet.
3 db 1T nvme ssd van a gépben. Semmi extra.
A 8700G a szimpi per pill nekem.
Megnéztem pár előzetes tesztet és elég meggyőző volt.
Jáccani ott van a Series S kapott Karira 512-es gyári WD SSD. Igy akarmi mehet rá.
Nem kell logikát leresni ebben. Ez fejben dől el.
Szeretem ha gyors, ennyi.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
veterán
válasz viperabácsi #9714 üzenetére
Én abból indultam ki, kb mindegy, hogy az ember 2200G-t vagy 2400G-t vett, nagyjából ugyanarra voltak alkalmasak, az életciklus előrehaladtával sokan váltottak 5xxxG-re. Nyilván ha a legjobb kell, s nem gond a ~40% felár kisebb előrelépésért, mehet a menet.
solfilo
-
viperabácsi
addikt
válasz solfilo #9713 üzenetére
Én az előző szériából nem vettem meg az erősebbet ( csak 5600g lett ) az Am5 -nél biztos nem spórolok. Most már nincs értelme 5600g - t 5700g-re cserélni , így inkább a váltás marad , akkor viszont mára jelenleg elérhető teteje a cél.
jokeph nagyon jól leírta miért is a 8700g a megoldás.p2pp mondjuk az is kérdés mit érzel kevésnek 5600g-n ?
mire használod ? Ha böngészés / filmezés arra még bőven sok is. Játszani érdemben meg mindegyik kevés lesz úgy is.
Kis költségvetésből játék az SERIES X[ Szerkesztve ]
-
veterán
szia! Én szerintem maradnék a 8600G-nél, IGP-ben nincs nagyon lemaradva, de érdemben olcsóbb. Ha későb kevés lenne, még mindig lehet nézni a lapba valami újabbat, erősebbet.
mod: végső soron neked kell tudni, ez személyes preferencia kérdése, látod, jokeph-nek megérné, nekem nem.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
nagyúr
Üdv !
Hosszú távra én rászánnék a 8700G-re, mert:
CPU szinten 8c/16t vs 6c/12t és erősebb az IGP-je is.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
p2pp
őstag
Sziasztok!
Látom aktuális úgyis a téma.
5600G van, de lassúnak érzem.
AMD Ryzen 5 8600G Box AM5 van tervben, de mivel Vidikarim nem lesz.
Így többen azt mondták inkább a AMD Ryzen 7 8700G Box AM5 legyen.
Mi a Szakvélemény ezügyben?
Megéri azt az ártöbbletet a 8700G hosszú távon?
Több évre tervezek vele szokás szerint.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
sb
veterán
Szerintem egál lehet a 5600G-vel, vagy esetleg az 5700G-vel, ott talán nincs olyan nagy különbség már.
A 8600G kb. 2x gyorsabb a 5600G-nél. (8700G meg még +15-25% ott is)Ez pedig egy felezett 8600G GPU, 8 helyett 4 CU-val.
Bár van ahol kétszeres FP32 teljesítményt írnak az RDNA felépítés miatt de ez általában nem jön ki, ha 1x-el számolunk akkor a:
- 740M (8500G): 1.3TFlops
- Vega7 (5600G): 1.7TFlops
- 760M (8600G): 4.45TFlops
- 780M (8700G): 4.45TFlopsMeg persze, sok minden más is számít, ram, de elsődlegesen tök más az architektúra, Vega2 vs RDNA3. Elég nagy előnye van az újnak sok esetben, nem csak ott, ahol kell a compute és papíron jóval erősebb.
szerk. Közben én is rákerestem és most találtam használhatót. Ezek alapján viszont jóval erősebbnek tűnik annál is amit írtam. Nem is értem, 4 CU-val... azt tudtam, hogy visszafogja a ram a nagyobbakat itt is, hiába DDR5, de hogy ennyire a nyakukon maradjon 4 CU.
Ryzen 5 5600G vs Ryzen 5 8500G vs Ryzen 5 8600G - Test in 10 Games
Ryzen 5 8500G vs Ryzen 5 8600G vs Ryzen 7 8700G - Test in 11 Games[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Passmark szerint sokkal erősebb az 5600G/5700G-nél, közelíti az RX 460-at.
A 8700G meg úgy duplája a 8500G-nek IGP-ben.
A 8700G erősebb az 1050Ti-nél és gyengébb a 1060 3 GB-nál, a kettő közt valahol, nyers adatokban.Ilyet találtam.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Gézengúz #9698 üzenetére
Bazzz. Pedig csak az alaplap kezelési útmutatóját kellett volna megnézned…
Már elég régóta az A2-B2 foglalatok az elsődlegesek.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
sb
veterán
válasz AxBattler #9703 üzenetére
Mondjuk a fogyasztás nekem fura. Kicsit a terhelt is mivel itt 4 alacsony órajeles mag is van, bár az alakult némi finomhangolással, de az idle mindenképpen. Rámérek majd a 4650G-s hasonló NAS/HTPC gépemre, de sztem idle kb. ugyanazt tudja mint amikor 200GE-vel mértem, igaz paneltáppal meg HDD-k függvényében, de 20W körül megállt, "üresen" biztos, hogy alatta is).
IGP-ről talált vki használható tesztet? Csak gyorsan kerestem rá, de hirtelen nem láttam részletesebb tesztet.
szerk: Hiába overkill szervernek egy ilyen, a 4650G-m is úgy került be a mindenre bőven elég 200GE helyére, hogy ha már ott a polcon miért ne... a kísértés nagy úr. Bennem is felmerült egy 8500G a helyére.... de minek?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
HookR
addikt
5700G-t legfeljebb melyik RTX 4xxx-es kártyával érdemes párosítani? Amit még érdemben nem fog vissza?
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
consono
nagyúr
válasz elder troll #9699 üzenetére
A fiam gépében is a mai napig az van, igaz egy RX570-el megtámogatva
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest