Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cifu

félisten

válasz viperabácsi #9736 üzenetére

Akkor az alaplap ajánló topicból áthozva a diskurzust.

1.: A linkelt teszt értékelhetettlen, hiszen nem derül ki például a RAM-ok időzítése. Tök jó, hogy összeméri a DDR5-5600-tól DDR5-6400-ig a RAM sebességet össz-vissz két játékban, de ez így számomra véleményes a részletek ismerete nélkül.
    2.: Amúgy az általad írtakkal szemben azt írja a videó készítője: Therefore, it is clear that RAM frequency has a significant impact on the gaming performance of the 8700G, and it is recommended to use the highest possible RAM frequency for the best results.

3.: "Leg inkább a hang macera miatt ( dac amin van optikai kimenet ) szeretnék váltani , viszont akkor már a lehető legjobb hardverre.. "

Miért használsz DAC-ot? 5.1-es vagy 7.1-es erősítő miatt?
    Én két AM5-ös géppel bírok (egy ASUS ROG Strix B650E-F a HTPC / file server és egy B650E-E a játékos/netezős/dolgozós gép), mindkettőnél alaplapi hangcsatikról analóg megy a hang egy-egy régi (15év körüli?) Onkyo erősítőbe (TX-SR505E és -605E). Nagyon szépen szólnak.
    Itt jön elő viszont az, hogy ugye az ITX deszkákon általában csak két jack audio kimenet van. Egy kivételt látok, a [MSI MPG B650I Edge Wifi] -t.... :U

4.: A procit azért nem gondolom overkillnek , mert ebbe a lapba már csak ez dukál , véleményem szerint .

Szubjektív dolog, de mind említettem, én Ryzen 8500G-t használok a B650E-F-ben és filmnézés, YT nézés, fájlszerver feladatok mellett dolgozik is rajta a párom néha, probléma nélkül.

Én a saját tapasztalataimat fenti konfigról [az AM5 / Zen4 topicban megosztottam].

5.: Ram ból mit ajánlanál akkor 6400 mhz ig ?
    Illetve nem a cl , legyen alacsonyabb , mert ugye a 6400mhz cl32-34 között van legtöbb a 600mhz az meg ugye cl30 ?

Itt most sorban tisztázzuk a helyzetet.
    -Ha amúgy egy csúcs APU-t vásárolsz, csúcs deszkába, akkor miért nem veszel hozzá csúcs RAM-ot is? Feltehetően nem anyagi okból maradnál DDR5-6000-es sebességnél..
    -A DDR5-6000 CL30 nem hoz alacsonyabb késleltetést, mint a DDR5-6400 CL32. Azonos tCL érték a sebesség növekedésével kisebb késleltetést hoz, ezért nő a tCL érték a sebesség emelkedésével. A késleltetési idők zömmel hasonlóak egy DDR5-6000 CL30 és egy DDR5-6400 CL32 között, de...
    -Eleve elképesztően sok múlik az időzítés beállításain (tREFI, tRFC leginkább). AIDA64 memória tesztnél még a DDR5-6000 CL30 RAM-ok is a 'Raphael' prociknál 67-69ns késleltetést hoznak, tREFI és tRFC tuninggal 60-62ns körülre lehet letoltni, további finomhangolással 56-58ns-re.
    -A fentiek alapján a kérdés az, hogy mit szeretnél? Csak berakni, beállítani az XMP / EXPO profilt és használni (ez esetben G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6400 CL32 talán a legajánlottabb, de gyakorlatilag bármilyen DDR5-6400 CL32 RAM jó lehet, én is egy XMP-s, amúgy olcsó Apacer Panter DDR5-6400 CL32 RAM-ot vettem apróról) vagy akarsz UEFI-ben finomhangolni (ez esetben akár az XMP-s megoldások is szóba jöhetnek).
    -A fentiekhez viszont annyit, hogy főleg, ha nem akarsz játszani, a tuning (szerintem) felesleges, semmi látványos, érezhető extrát nem fog hozni, szóval én a fenti opciókból a legegyszerűbet (fogsz egy DDR5-6400 CL32 RAM-ot és berakod, majd EXPO/XMP, oszt jó napot)...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

• p2pp

őstag

Köszi az infót!
    8700G a terv 6000-es 2x8 vagy 2x16 Ramokkal.
    Giga Gaming X v Aorus Lappal.
    Vidikari meg úgysem lesz csak a 3 db M.2.
    Mostani Lapom mindhármat kihajtja.
    De valszeg 1-2 majd cserélek gyorsabbra.

Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme

• sb

veterán

Itt szerintem kisebb frekin mehet az IF, így amennyit a gyorsabb ram hoz azt el is viszi az aszinkron, lassabb IF.
    Elvileg 1:3-as arányt még ki lehet sajtolni 7200-ból is, 2400MHz körüli frekivel.

Ettől függetlenül nagyon sokat én sem áldoznék rá pluszban, arányaiban érdemes nézni mennyivel többe kerül a plusz teljesítmény.

• jokeph

nagyúr

Ez igazából nem rossz hír. :)

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés