- Mobil flották
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi Note 10 / 10 Pro - 108 megapixel, maradhat?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7730 / 7750 / 7770
Új hozzászólás Aktív témák
-
oliba
őstag
1. Nekem a PH-s kép nyákjára épül a kártyám, szóval a feszállítás ezért nem megy
3. Akkor már ez sem fog menni. Ha menne így, akkor AB-ben is menne, de ha megértem, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni, akkor kipróbálom.
ASIC Quality pontosan még nem tudom mire jó. Annyi biztos, hogy ehhez állítják be a gpu gyári feszültségét. Olyna, mint a procinál a VID. Itt minél jobb az ASIC Quality, annál jobb gpu-ról beszélünk
-
oliba
őstag
Na, akkor pár kérdésem lenne feléd
1. A 7770 DC kártyát nyákja ilyen, vagy pedig teljesen a referenciára épül, ami ilyen?
2. Ha az első képen linkelt nyákkal rendelkezel és ilyennel sikerült AB-ben feszt állítanod, akkor légyszi írdd le, hogy milyen bios van a kártyádon és az AB típusa pontosan mi volt?
3. A CCC Overdrive fülön hogy sikerült feszültséget állítanod?
Mellesleg a Sapphire Trix progija már többször is leszerepelt itt a fórumon, mert elveszi a 2D órajelet, vagy feszültséget.
Amúgy meddig sikerül eljutnod 1,25V mellett a 7770-eseddel és milyen volt a kártyád ASIC értéke? Felírnám, mert még mindig gyűjtöm az adatokat, hátha jutok valamire affelől, hogy az ASIC Quality tényleg kihajtással van a maximum órajel elérésében
-
oliba
őstag
ASUS nem referencia nyákra épül. Legalábbis a DirectCu verzió biztosan nem.
MSI Afterburnerben be lehet állítani a feszültség állítást. Menüben az "Unlock Voltage Control". Egy újraindítás után lehet állítani a feszültséget. Sapphire kártyáról írták, hogy működik, így neked is működnie kéne.
-
oliba
őstag
Erre csak annyit tudok mondani, hogy az ASUS GPU Tweak programjában csak az ASUS kártyáknak lehet feszültséget adagolni. Ha más márkájú kártyával próbálod, akkor nem jársz sikerrel. A referencia nyákra épülő kártyák esetén ott az MSI Afterburner, amiben 1,25V-ig tudod állítani a feszültséget. Gigabyte kártyáján ezt nem tudod állítani, mert nem referencia nyákra épül.
Más: ASIC értékeknél találtam egy ilyen táblázatot. Láttam már valahol 7900-as szériából is, remélem majd megtalálom valamikor.
Közben találta megy leírást, ahol a 7800/7900-as szériánál így oszlik különböző ASIC érték melett a feszültség
ASIC quality < 75% - 1.1750 V;
ASIC quality < 80% - 1.1125 V;
ASIC quality < 85% - 1.0500 V;
ASIC quality < 90% - 1.0250 V;
ASIC quality ≤ 100% - 1.0250 V. -
oliba
őstag
Megnézem majd az AB-t, hogy milyen keretek között lehet állítani benne a memória órajelét, mert nekem az lenne a legfontosabb. Ha overdrive nem volt bepipálva, akkor nem is tudtam tuningolni a gpu tweakben, mert újraindításnál alapra állt vissza.
Mellesleg, ha overdriveban tuningolok, akkor miért áll meg 2D-ben a gép, ha nem működne a zc?
2D órajelek nem fognak elveszni?
-
andrasko
senior tag
Tudsz nekem segíteni a problémámon?
"Vagy ez már kicsit is bonyolultabb kérdés?"Viccet félretéve!
1000 éve megvan a hiba, de eddig még nem sikerült megoldanom:
(#730) andrasko
3DMark11 (1.0.3) indításakor "CLR Error: 80004005" hibával leáll.Tud valaki valami "okosságot"? Win újratelepítés jelenleg nem opció.
Op. rendszer: Win7 Ultimate 64bit - SP1
Gondolom a hardver környezet nem számít:
- Asus P6T (X58) alaplap
- i7-920 proci
- 3*2GB OCZ Platinum 1866Mhz DDR3 ram
- Sapphire HD7770 GHz Edition OC
- Raid0 2*SAMSUNG HD103UJ -
LaleeeSan
tag
Nekem a S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky benchmark ölte meg a videókarit az összes 3dmark, a heaven és Furmark is ment az nem.
GPU új BIOS, alaplap új UEFI, vidkari driver uninstall/install (!=reinstall).
És most jó csak a gpu-z fagy meg az OpenCl detektálásnál, de az az intel hd4000 miatt van.
-
andrasko
senior tag
(#2817) sb
Szerintem ilyen hozzászólásokra nem is fog egy válasz sem érkezni!Elhiszem, hogy nem oldottam meg a problémád, de így NEM IS LEHET!
Az általad leírt probléma sok komponens hibája okozhatja.
LÁTOD, LÁTOD már most többet, konkrétabbakat írtál, mint eddig!
Első körben szinte mindenki szintetikus tesztet használ, ha itt stabil, akkor jöhetnek a game-k.
Pár lappal korábban tucatjával olvashatsz ilyet.
Kérés nélkül írják az adott verziós driver hibáit adott vga-hoz.Tudom, ezzel sem oldottam meg a problémád...
de had ne gyűjtsem ki neked az adott hozzászólásokat. -
andrasko
senior tag
Szerintem alapból ketté kell választani:
1) gyári órajeles használat
2) szoftveres tuning használatAddig amíg nem atom stabil neked a rendszered (pl: vga, cpu, ram, stb..) addig nincs semmi értelme szoftveresen tuningolni.
Meg kell találni, hogy miért lépeget ki?
Lehet ez a fentiek valamelyikének a hibája, vagy akár szoftver hiba is.
Ha orvosoltad a dolgot és szigorúan gyári órajeleken atom stabil (vga, cpu) tesztek, játékok, akkor jöhet a tuning.Progi és progi másként reagál a szoftveres tuningra.
pl: találkoztam olyan videó konvertáló progi, ami a cpu gyári órajeltől való eltérését nem támogatta - kifagyott.
Találkozol majd olyan progival/játékkal, ahol:
- szinte egytalán nem támogatja ezt,
- egyesek engedik bizonyos mértékig,
- lesznek olyanok, amik nem érzékenyek a tuningra.Egyébként sok függ a szoftvertől is.
Ha te egy tört játékkal próbálkozol, akkor ne csodálkozz, ha alap órajeleken is kilépdel, kidobál... pl: egy egyszerű programozási/törési hiba/megoldás miatt.Szóval... legyen stabil alap órajeleken.
-
Janou
őstag
-
andrasko
senior tag
-
andrasko
senior tag
Valójában egy lépés:
msiafterburner.cfg-ben átírni az UnofficialOverclocking=1 értékre.
(tulajdonságok>beállítások alatt nem kell engedélyezni)Részletesen W7 64bit alatt:
- msi-ab bezár,
- C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\MSIAfterburner.cfg fájl másolása. (oda, ahol engedi a szerkesztést)
- megnyit Notepad, vagy Wordpad segítségével.
- 0-ról UnofficialOverclocking=1 javítása, vagy begépelése
- mentése, majd visszamásolás felülírással, rendszergazdaként.
- msi-ab indít -
andrasko
senior tag
Hidd el
, de inkább hidden! (szóvicc volt
)
cfg: EnableUnofficialOverclocking=1 -
andrasko
senior tag
Te rá vagy zizzenve a "jó és jobb" ventik közötti különbségekre... a szélzaj és a motorhang hangszínére... erre tényleg kevesen kíváncsiak!
(egyébként senki nem vitatja, hogy a jobb venti halkabb, vagy nagyobb légszállítású lehet)Te is megérthetnéd, hogy egy elemet (jelen esetben a ventit) kiemelni értelmetlen!
A venti magasabb fordulatszám miatti zajossága lehet következmény... pl: kicsi a borda, ezáltal magasabb a GPU hőmérsékleti, ergo emeli a venti fordulatát.Tényleg hagyjuk... beszéljünk másról, pl: időjárásról?!
-
andrasko
senior tag
"Nem mindig sikerül az elméletet a gyakorlatba átültetni."
> Ha a technológiai folyamat helyesen van megtervezve, és lépésről-lépésre kivitelezve, akkor nem lehet gond a gyakorlati végeredménnyel."a gond, hanem a ventivel, hanggal."
> Igen, lehet a ventilátor "hibája" miatt is hangosabb a vga.
(kisebb méretű, nagyobb fordulatú, rossz lapát kialakítású, egyszerűen "gagyi", stb...)
Nem lehet külön választani.... egyben kell vizsgálni, komplexen a hűtést. Pont az ok, okozat miatt."Könnyen találhatsz olyan ventit, ami kicsi mégis jobb a légszállítása egy kicsit nagyobbnál."
> Igen, nagy valószínűséggel magasabb fordulatú és hangosabb is."Olyat is könnyen találhatsz, aminek ilyen vagy olyan tartományban szar a hangja.
Motorhang vagy szélzaj is változhat.
Tehát lassan mondom, hogy megértsd: itt abszolút nem tudsz teszt nélküli következtetéseket levonni. Vegyél egy vacak 12cm-es ventit és egy minőségi 8-ast. Nézd meg milyen a légszállításuk, hangjuk. Hang miatt nézd meg melyik gyártó hova állítja a fordulatszámát, stb..."
> Ezek részedről feltételezések, konkrétumok nélküli találgatások.
Egyébként te itt hulladék, rossz (kis túlzással csapágyas) ventikről beszélsz, de miért is?! Ha a jól megtervezett hűtő elem többi tagjához tervezett méretű, fordulatú, légszállítású, minőségű ventit alkalmaznak, akkor nem lesz a végeredmény "zajos".Mind1... én már elengedtem a témát....
-
andrasko
senior tag
Nem foglak meggyőzni, de nem is akarlak!
Elmondom, hogy mit nem értesz:
A vga hűtés komplex rendszer, egyenként jól elkülöníthető részekből áll.
Ezek a részek egymásra ok-okozati hatással vannak.Képzeld úgy el, mintha a kerti csaptól egy több darabból összetoldott, különböző vastagságú slaggal kezdesz locsolni.
Tökmindegy, hogy hány darabból áll a slag, és mekkora a belső átmérő eltérései.
A legszűkebb keresztmetszet fogja meghatározni a szállított víz mennyiségét!
(hiába van egy szakaszon, akár dupla/tripla olyan vastag cső darab.)Ez átültetve bármilyen technológiára alkalmazható. (SZIE, technológia)
A vga-val kapcsolatban azt kell megvizsgálni, hogy van-e ilyen szűk keresztmetszet és hol? Milyen hatása van a többi hűtőelemre, vagy a komplex hűtésre?
A venti kérdés, amit forszíroztál az 1 alkotó tag:
- A nagyobb venti azonos fordulaton, hangosabb és nagyobb légszállítású, mint a kisventi.
Ezért alkalmazzák azt, hogy csökkentik a nagy venti fordulatszámát. A légmennyiség megegyezik a kis ventijével, de annál már halkabb lesz.
- Ugyanez a metodika a dupla venti esetén. (csökkentett fordulat mellett megegyezik a szállított légmennyiség, az egy, nagyobb fordulatú venti esetében. Az eredmény halkabb lesz.Na mind1... , zárjuk le, mert a legjobb hűtést is el lehet cseszni, akár egy rossz elemmel. (venti ford. szabályozás, gagyi venti, stb...)
-
andrasko
senior tag
Azt tényleg nem lehet megmondani, hogy az asus ventije miért morog/cicereg.
Ez egy gyártói igénytelenség, de nevezhetjük egyszerű költség takarékosságnak.Pici konstrukció javítással tökéletesíteni lehetne ezt is:
(persze rakjon rá jobb ventit, kalibrálja jobban, de ezen túl!...)
Pl: A két direkt heat-pipe egymás mellé kerülne (köztes aluborda nélkül), ami teljesen lefedné a GPU-t, így hűvösebb lenne a GPU, ennek eredménye:
- Ugyanezzel a ventivel (azonos rpm mellett, ugyanakkora légszállítással) visszvenné a venti fordulatot.
- Nagyobb terhelés hatására maradna ezen a fordulaton. (nem lenne hangosabb) -
andrasko
senior tag
Amit írtál, az nálam: "7) aktív hűtés légmennyiség szállítása (ventilátor adat)"
Persze...
- ha eleve zajos ventit raknak rá... zajos a hűtés, még idle-ben is.
- túl nagy fordulatú... zajosabb, de hűvösebb, mint egy u.a. alacsonyabb fordulatú.
- 2 venti, nagy előnye, hogy azonos légszállításhoz alacsonyabb fordulaton járathatod.
Igen, ha a gyártó valamit ezekből rosszul paraméterez, akkor hangosabb a hűtés.
Ezek a hibák amatőr megoldásra utalnak, persze a gyártó is elkövethet ilyet.
De mivel nagy múltú, több szériát legyártott vga gyártókról van szó, ne tételezzünk ilyet fel:
sapphire, asus, msi, gigabyte, stb...Az ilyen amatőr hibákat leszámítva, a gyakorlat alapja az elmélet!
Hiába tetszetős, olcsó egy vga hűtés, ha az elmélet alapján elbukik.
(pl: a fenti vizsgálati szempontok alapján)
Akkor tuti, hogy hangosabb lesz, mint egy olyan, ami a szempontok alapján "nyertes".
Egyébként tényleg jó lenne a valós teszt is... -
DeadMeat
nagyúr
Számít a vga is természetesen, de a proci is.Gyönyörű a játék még low-on is, meg is lepődök néha és megnézem elállítódott-e
Ha kikapcsolok 1 modult 100% proci terhelés mellett alacsonyabb min. fps-t kapok, 2 modult kikapcsolva leesik 20 körülre.6 maggal stabil 58 fps-em van, 48-68 fős metrón szokott néha 50 körülire benézni.
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy mindkettő fontos.De hát meg kell találni az arany közép utatAztán irtani
-
DeadMeat
nagyúr
Ezzel most azt akarod sugallni, hogy egy cerka erőebb, mint egy fx6100?Vicces lenne.Multi alatt 58 fps-re le van fixálva, tud többet is, csak ha nem fixálom hullámzik nagyon és az zavaróbb mint a stabil alacsony.Proci használat 60-80% Ha feljebb, ha lejjeb veszem pár %-ot változik csak.Szerintem nem a proci a gyenge láncszem..
Singlle playerben simán megvan stabilan ugyan ez az fps fullhd-n high beállítással. -
andrasko
senior tag
Nekem el sem indul a 11!
Ez vicc, de igaz: (#730) andrasko
Esetleg megoldás erre?(belefáradtam... újrahúzni a Win7-et meg nem akarom.
)
Talán azért, mert a pontszámok közötti eltérés nagyobb, így látványosabb, kézzelfoghatóbb, érzékelhetőbb a különbség. -
Findzs
addikt
én pl. vagy használom a gépet és ott ülök előtte vagy nem és kikapcsolom
havonta kb. 1x fordul elő, hogy letöltök valamit és ezért bekapcsolva kell hagynomezért még ki se próbáltam nagyon ezt a zc-t
na meg előtte kellene már egy stabil driver amivel megy rendesen a hardveres gyorsítás böngészők alól, meg a médialejátszók is ugyanazt csinálják mint a böngészők vibrálnak ha aktív a hardveres gyorsítás
szóval várom már a 12.5 -ötmondjuk így volt a 12.3 -al is és akkor vártam a 12.4 -et de nem hozott javulást, szóval attól félek a 12.5 se fog
-
andrasko
senior tag
Értem amit írsz, de szerencsére én nem tapasztaltam, még csak hasonlót sem.
Nálam úgy műxik, ahogy kell: (#640) andrasko
Nem tudom, hogy ez minek köszönhető?!
A Sapphire-nak, vagy a 7750-nek, vagy a hardver/szoftver környezetnek?Én most az alábbi problémával találkoztam:
3DMark 11 indításakor "CLR error: 80004005" hibaüzenettel leáll.
Találkozott ilyennel valaki... biztos nem egyedi a jelenség!? -
sb
veterán
Erre vki?
Emlékszem, hogy olvastam már ilyen problémáról, de most nem találom visszakeresve.Tehát indul 45W-ról idle a történet.
Lekapcsol a monitor, lemegy 42W-ig a fogyasztás (venti még forog)
Majd periodikusan ki-be kapcsol a venti 1-2mp-enként. Úgy néz ki, hogy pörög, majdnem leáll, majd újra pörög. A fogyasztás a folyamatos újraindulások miatt 52W körül folyamatosan a venti pedig kattog a ki-be kapcsolásoktól.
Asus 7770. -
Dark KillerX
addikt
. Ami nem fut rendesen, ott nem az a 10% fog megmenteni
Ez így van
andrasko Minden érv igazából már a Radeon mellett szól,de a hangerő,és a csendesség inkább a hűtés feladata!Ezen a téren pedig a GTX460-ak nem szenvedtek hiányt!
Mert volt: Windforce , DCU , Hawk csak talán a Gainward egyes kártyái voltak felszerelve gyengébb hűtéssel!Az én GTX460-am anno sem ment nagyon 70 fok fölé!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD Radeon HD 7730 / 7750 / 7770
- 28nm GCN mikroarchitektúra
- DirectX 11.1 támogatás
- 128 bites memóriabusz
- ZeroCore Power
- 47 / 55 / 80W-os TDP
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Trollok komolyan
- Mobil flották
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- iPhone topik
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Építő/felújító topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Időjárás topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest