- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Tesztpadon az exynosos Galaxy Z Flip7 FE
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teodor52
senior tag
Összejött.
Csak még a fenti beállításokon túl a cpu órajelet auto-ra raktam és [ez] az eredménye!29 fokos szobában csökkent a cpu hőmérséklete 4 fokkal!
Vannak akik azt írják hogy a cpu gazdaságos üzemmód nem nagyon tesz jót a cpu-nak mivel folyamatosan változtatja a feszt és az órajelet!
Ebből mi az igazság?
-
varmi2
nagyúr
Én a netezésre használt gépet, alulfeszelem, méghozzá a Phenommsrtweaker-t használom, beálíthatsz mindent, 5 lépésbe állíthatod. Ehez a progihoz ki kell kapcsolni a C&Q.
-
Ne vedd le a szorzót! Az nem csökkentésre, hanem emelésre lett kitalálva a BE-s procinál. A szorzót a fesszel együtt leveszi és vezérli egyébként is, saját maga. (C&Qt)
A feszt csökkentsd. A CPU VID: 1,3-on is lehet, főleg C3-as steppingnél. És máshos nem nyúlnák.... illetve mások hűtő, ahogy írtad... -
icons
addikt
Kifutottam a módosítási időből: rosszul emlékeztem, 1,3625 most. Nem is fontos, csak hogy ne maradjon leírva a rossz érték!
Egyébkétn az órajel csökkentésével nem csökken a felvett teljesítmény is?
Igenigen, azt tudom, hogy mindegyik darab máshogy viselkedik, remélem én egy jó példányt fogtam ki -
///Krisz\\\
senior tag
Nem muszáj csökkentened az órajelet ahhoz, hogy hűvösebb legyen a proci (ami ugye majd lassabb venti fordulatszámhoz vezet), elég ha csak a feszültséget csökkented és az órajel marad.
Igen, az alulfeszelés pontosan ez, hogy a meglévő órajelek mellett csökkented a feszültségeket. Ezzel (feszültség csökkentés) tönkretenni nem tudod a procit, tehát nem árt neki, maximum nem indul a gép, de akkor majd visszaáll alapra a BIOS.
A procihoz 3 feszültség "tartozik": CPU VDD Voltage vagy CPU Voltage, CPU-NB VDD Voltage vagy CPU-NB Voltage, HT (Link) Voltage.
A HT (Link) Voltage-t nem érdemes piszkálni. A CPU-NB VDD Voltage vagy CPU-NB Voltage-al a prociban lévő memóriavezérlő és L3 feszültségét tudod állítani, ez nincs olyan nagy hatással a hőmérsékletre mint a következő feszültség, de érdemes fixálni és nem auto-n hagyni (nálam ez például 1.1V-on megy). A CPU VDD Voltage vagy CPU Voltage ami neked kell, ezzel tudod állítani a processzormagok feszültségét, ennek a csökkentésével már jelentősebb hőmérséklet változást lehet elérni, ezt kell folyamatosan csökkentened addig amíg stabil marad a proci, ide nem tudok mondani konkrét értékeket, mert ahány proci annyi variáció, de hogy legyen valami összehasonlítási alapod: 1.35-1.4V között van az alap (gyári) feszültség és nekem eddig 1.21V-ig maradt stabil a cucc, de mondom ezt csak példának írom, mert lehet, hogy neked itt már nem lesz stabil , de az is lehet hogy még ennél is lejjebb tudsz menni, ezt ki kell tesztelni, szépen csökkented egy kicsit a feszültséget majd leteszteled, hogy stabil-e és ezt addig játszod amíg meg nem találod a legkisebb feszültséget amivel még stabil marad a gép. Jó kis türelem játék, mert sokáig tart. Teszteléshez pedig ajánlom a prime95-öt: Win 64bit Win 32bit. Core Temp-el meg tudod figyelni a hőmérsékletet.
Ha pedig valahol elakadnál, itt van egy jó kis leírás amiben megtalálsz mindent (prime95 használata, feszültségek hatásai). -
_csocso_
senior tag
Igen vedd lejjebb a feszültséget, nyilván pár század voltos lépésekben, esetleg a szorzót fixen beállítod egy alacsonyabb értékre, ahol neked a CPU frekvenciája még elégséges, persze a C&Q kikapcsolva, ( ha bekapcsolva hagyod lehet akkor is visszaveszi a C&Q, és alacsonyabb max szorzóval nem lesz akkora a freki, ) esetleg még magokat is kapcsolhatsz ki belőle, ha az alaplapod engedi, bár ez nem valódi kikapcsolás úgy tudom, de kevesebbet fog fogyasztani.
-
->Raizen<-
veterán
Újabb kis bizonyíték mennyire megy fel a potit minimumra állítva a fordulat szám 1300 rpm-ig és linx alatt ezek a hőmérsékletek elég jók azt hiszem. A value oszlopot nézd. A max-nál 1500 rpm szerepel de még akkor a poti középső állásba volt.
[link]
3360 mhz a beállítás 2400-as nb és ht-val alapfeszen minden.
Mikor nincs terhelés 800 rpm-ig visszaforog a ventilátor. -
->Raizen<-
veterán
Figy amikor teszteltem (még ma is a maximális tuningot amit csak bír a gép fsb cpu órajel nb ht órajel meg ram órajeleket nézve akkor csavartam a potit max fordulat számra. Ha játékról van szó vagy 2d-s munkáról akkor minimális fordulaton jár a ventilátor. Aludni is lehet a gép mellett teljesen jól.
A gyári hűtőhöz képest kánaán még max fordulaton is a szélzaj amit kelt.
-
->Raizen<-
veterán
Azt csináltam hogy fogtam és kivettem az oldallapból a plexit és visszaraktam a gépház oldalára az oldalapot. Jó szellős így!
Nekem is mell magasságban van jobb oldalt az asztalon a pc.
Nekem mondhatod hogy 1900 zárt gépházban bizony felment 2000-ig a ninja 3 hűtője! Most max terhelésnél olyan 17xx-ig megy fel! -
->Raizen<-
veterán
És szerintem az sokkal jobb hogy az alaplap is tudja vezérelni a venti fordulatot terheléstől függően meg te is a potival amit a gépház hátuljába kell csavarozni. Például maximális 2000-es fordulat számnál brutálisan sok levegőt tud befújni a lamellák közé így szinte bármilyen procit képes lehűteni a ninja 3!
De igazából olyan ventit rak az ember a ninja 3-ra is amilyet akar így is úgy is lenyomja hűtés teljesitményben a ninja a freezer 13-at.
Egy kis bizonyíték nem ígéret![link]
-
->Raizen<-
veterán
Én a Scythe Ninja 3-at ajánlom épp most csinálok stabilitás tesztet az x6-os procimmal 2400-as nb és 2400 mhz ht órajeleket tesztelem ki. IBT-vel max memória foglalással 10 kört állítottam be közbe fut a háttérben az unigine heaven dx11-ben így a proci 3360 mhz-n alapfeszen 240-es fsbvel a cpu kupak max 55 fok a magok 44 fokosak.
-
apollo12
veterán
használtan mugen 2 8-10 ezer körül van , Cooler Master Hyper 212+, Arctic Cooling Freezer 13 Pro, ZALMAN CNPS10X Performa, ezeket ajánlom, kisebb tuningot simán visznek akár a 4ghz is 1.4volton is
a leg csendesebb és jól hütt az a Arctic Cooling Freezer 13 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Suzuki topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kuponkunyeráló
- Milyen légkondit a lakásba?
- ZIDOO médialejátszók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- További aktív témák...
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest