- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Magisk
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bacsis #20191 üzenetére
Hát ha jól rémlik, még valami 300MHz-ekkel jöttél elő. Ha annak idején tudtam volna, hogy ez megvalósítható, akkor lehet p200mmx-ről nem k6-2 350-re váltottam volna... "lett vóna eszem"
re: (#20190) DarthSun
Persze! Azért is írtam zárójelbe, hogy akkoriban már volt Pentium. Szóval a kedvenc procim az az AMD, azóta vagyok kitartó hívük.(bár a P200MMX, azért elcsábított, meg a Core2 óta nagyon szép a CPU vonal, a mai i3-ak is nagyon vonzóak... csak az igp... mégis a Trinity felé dől a mérleg nyelve, hajszálon ugyan, de mégis) És a kedvenc korszakom az a 3/486-os időszak. Milyen varázsa volt akkoriban a hangkártyáknak, és mekkora fejlődésen mentek akkoriban keresztül. A vga-knál meg a voodoo-val jött az őrült fejlődés, pedig az nem is vga volt, csak egy "buta" gyorsító.
Bartonom is volt meg minden, izmos egy jószág volt. Főleg a korán berendelt x800pro-val. Meg azzal az egy giga rammal. De.... paff. Nem volt már varázsa. -
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #20177 üzenetére
Fenyőnek igaza lehet, e miatt a mondat miatt érdemes volna megpróbálni 1 memória modullal is...
*Supported by overclocking mode, DDR400/350/300 only support 1 DIMM
esetleg ha van aszinkron memória mód akkor visszavenni az órajelét, hátha akkor az FSB-t feljebb is engedi...
mod: most nézem a manual 6-dik oldalát [link] - 800-as FSB csak 400-as memóval megy, tehát nincsen async... viszont 400-as RAM meg csak 1 modullal lehetséges...
-
válasz
bacsis #20170 üzenetére
Gecube 9550 Extremem volt, az gyárilag vmi 445/580 vagy vmi hasonló hülye órajelen ment, de 9600Pro-nál gyorsabb volt alapból (de árban meg a sima 9600-nál is olcsóbb volt, szóval amikor bejött ez a széria vitték, mint a cukrot), ill. az Abitnak volt még ilyen Ugurus 9550-e, amivel jumperrel lehetett választani a sima 9550 és a tuningolt 9600Pro körüli órajel között (és a gyári tuning módban egy kis piros led világított rajta
), persze még azt is lehetett tovább húzni.
-
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #20168 üzenetére
ilyenek voltak a 9550-ek... lényegében 9600Pro/XT GPU-k, csak általában gyárilag alacsonyabb órajelen, mint a Pro - viszont pár gyártó adott ki rendesen felhúzott példányokat is. volt olyan Abit BGA RAM-os 9550 a kezemben, ami tuningban simán fölément még az XT ref órajelének is. viszonylag későn jött ki, addigra már elég elavult volt, de olcsó kártyaként még mindig megállta a helyét a mezőnyben és a vérpistikék is örülhettek, hogy az akár 200-250MHz-ig butított GPU-t fel lehetett húzni 550-650MHz-ig is...
lehetett mondani a haveroknak hogy húúú az enyém 2-300%-os tunyingot tud
nemrég hozzám került egy sima TSSOP RAM-os Abit 9550 - még nem teszteltem hogy mire képes ez a példány, de annó ilyen is járt a kezem alatt és úgy rémlik hogy ez a fajta is képes volt megközelíteni az XT ref órajelét
-
válasz
bacsis #20166 üzenetére
Pont ajánlani akartam, de gondoltam biztos ismered (a legjobb az egészben, hogy teljesen ingyenes orosz fejlesztés), a Vesás platform tesztembe is jó szolgálatot tett anno (a memóriaátviteli görbe személetes grafikonja is sokat ad hozzá (mindamellett fake cache chipes lapok felderítésére is alkalmas, bár erre van jó pár egyéb progi is))...
-
válasz
bacsis #20157 üzenetére
Szép nagy szörny, nekem meg ezt hozta ma a postás;
Szóval már a Mach64-es is kipipálva VLB-ben, így már tényleg csak 2-3 kártya hiányzik, ráadásul ebből 2-őt lehet sikerül kölcsönkérnem (a hwsw-én van egy 2-More nevű koma, akinek van vesás Matrox Imperssion-a és egy Genoa Hornet 8300VL (NCR 77C32BLT chipes) vgaja egy raktár mélyén). Ezeken kívül gyakorlatilag már csak az S3 Trio32-es hiányzik a sorból.
-
válasz
bacsis #20143 üzenetére
A Cpu az nem nagy szám, egy mezei 100-as P1-es, szóval az különösebben nem növeli az értékét.
Rive; Közben megtalálttam az elem helyét, közvetlenül a bios felett van jobbra felfele (szerencsére ki van forrasztva), jobbra mellette (mármint a bios mellet) levő feszstab elvonta róla eddig a figyelmem. -
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #20127 üzenetére
a virtualdub csomagjában van egy auxsetup exe, abból pedig elérhető egy disk benchmark. a tesztfájl mérete szabadon állítható. a cache-t állítsd a vinyó valós cache méretéhez valamint tiltsd le a windows buffering-et és akkor a gyorsítótárazásból adódó hibát is kivédi...
-
Ádyka
őstag
válasz
bacsis #20086 üzenetére
Isten őrizz. Nem akarok én MP-síteni. Pont ez a lényeg.
Egy öreg KG7-RAID-ben szeretném a lehető legnagyobb órajelet elérni. A lap csak 12,5 x szórzót ismer menüből a szorzófüggetlen prociknál. FSB-t nem illő 133 MHz fölé vinni, mert emelkedik vele minden.
Éppen ezért esett a választásom egy jó nagy alap és fix szórzóval rendelkező CPU-ra. Jelen esetben 2400+ nál ez 15x-et jelent. Na ezen kéne bekapcsolni a cachet, a szorzót nem bántom.A másik variáció, hogy egy másik procinál, egy Barton 2500+ nál ami szorzófüggetlen, átvágom az egyik hidat, hogy fix 16 vagy 16,5 x-et adjak neki 133-as FSB-n. Csak bizony az előbbi thorton 2400+ ban nagyobb tuninglehetőség van, és jó lehet alulfeszelni is.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #20080 üzenetére
Rendben van igen, a kábel is rendben van. 1,4-es tuán leformáztam a vinyót, ráraktam a dos 6.22-őt ugyan azzal a meghajtóval, amit a 486-os nem szeret használni, aztán rá a CD rom install, egy volkov commander, felmásoltam a 95 telepítőt, aztán most jön majd a telepítés.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #20075 üzenetére
Hát, meg nem mondom milyen tipusu lap. Annyi van ráírva, hogy 386&486 1.0 és opti meg solution chip van rajta. A meghajtót felismeri indításnál, bootolna is róla, ha tudna, de mivel nem olvassa a lemezeket, így nem bootol. Bejön a renccer, windows alatt is csak B meghajtóként tudom használni (annyira, hogy felpörgeti a lemezt, de olvasni nem olvas rajta semmit), A meghajtóként nem, hiába annak állítottam be BIOS alatt.
-
Ádyka
őstag
válasz
bacsis #20069 üzenetére
ÓÓ nekem is már az összes ilyen lapomon kifolyt az akku. Az a poén, hogy használat közben még szépen töltögeti, és pár hétig tart is annyi energiát, hogy a bios ne felejtsen. Még így kifolyt állapotban is.
Pont a napokban forrasztottam rá egy ilyen 486-ra egy CR123 elemtartót. Igaz az csak 3,1V, az akku 3,6 V-jával szemben, de úgy tűnik nem felejtenek elemmel sem a régiségek.
De a tied még penészes is vagy mi....Mosógépbe vele.
Erről jut eszembe: egyszer egy gagyi piacon vettem valami Creative voodoo banshee-t, meg valami más 3DFX-et. Brutális halszguk volt. Így szabadultam meg a szagtól, és minden hibátlan maradt:
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #20069 üzenetére
Hihető.
Jut eszembe, mi lehet a baj akkor, ha a 486-osra rákötöttem az IO kártyát, rajta van a vinyó, az megy rendesen, viszont a kislemez meghajtó nem reagál A betüjel alatt, csak B alatt, hiába az A-ra van beállítva a BIOS-ban. Ráadásul nem is olvas be semmit, minden lemezt formázni akar. Másik gépben működik rendesen.
-
-
válasz
bacsis #20055 üzenetére
Elvileg az SB Pro 2 is megy 8 bitről, de egy Adlib klónt se egy nagy vasziszdasz beszerezni, az illik igazán az XT-hez. Ami megy Speakeren kívül mással is, az döntően Adlibot vagy az SB Adlib részét használja csak, a digitálisat csak elenyésző számban (és ott sincs nagy különbség az Adlibhoz képest).
-
válasz
bacsis #20053 üzenetére
Vmi rémlik, hogy az utsó hivatalos driver már nem jó, mert abban már 286-os kódok is vannak, szóval vmi régi verzióval kell próbálkozni. Mondjuk túl sok progi nem használja ki az SB-t XT alatt, ráadásul elég sok hagyományos memóriát is eszik a drivere, szóval vmi Adlib vagy Aztech SB 2.0 klón, ami driver nélkül működik Dos alatt talán ideálisabb választás.
Szerk; Mondjuk NEC V20-assal lehet működik az utsó driver is (a 186-os utasításkészlete okán), azt ha gondolod át tudom majd küldeni. -
válasz
bacsis #20050 üzenetére
Igen itt is van egy bios korlát, ez egy ST01-es vezérlő 3.2-es biossal, és nem találtam pontos infot, hogy pontosan mekkora vinyót is tud kezelni ezzel a biossal, de van ahol 512 megát van ahol 1 Gb-ot írnak, szóval ezért keresek inkább kisebbet, meghát Xt-hez egy 100 megás is bőven sok lenne. Mondjuk 3.3-as biossal elvileg már nincs ilyen korlátja (tehát azzal mehetne akár 8Gb-ig is), de azt megint nem egyszerű beszerezni, + epromot kéne venni +megíratni, ami aztán már végképp totál felesleges egy xt-be.
-
válasz
bacsis #20046 üzenetére
A konkrét kérdésre meg nem is válaszoltam
, szóval ha a biosban nem derül ki egyértelműen, milyen interleavinget állítottál be, akkor a spinritének van egy analysis menüpontja, ami megmondja vagy a Norton Utilsban pedig egy calibrate nevű progi, ami szintén jó ecélból...
-
válasz
bacsis #20046 üzenetére
Mivel hobbi nekem is és annó kimaradt (386-os volt az első gépünk, bár ismerősöknél azért láttam, de ez azért nem ugyanaz), beszereztem néhány mfm vinyót/vezérlőt lábra ejteni (sőt még 1 Rll-em is van Xt-és vezérlővel), és szépen (merő kíváncsiságból) utána jártam a dolgoknak, kitapasztalgattam, de szerintem neked ezt nem kell mesélni.
Ami még most furdalja a kíváncsiságom az az XT és a SCSi vinyó összeboronálása, amihez vezérlőm, meg kábelem már van, de kis méretű (540mega alatti) scsi hdd-t nem igazán sikerült beszerezni, e-bayen persze van, de annyit azért nem szánnék rá.
Peter789: Korai 3d korszak nekem is nagy kedvenc, persze csak a hőskorszak után, szóval én az XT-korai P1 hardverekkel szeretek hogyvoltozni. -
válasz
bacsis #20042 üzenetére
Az interleavinget azért találták mert a korai gépek (Xt-k, lowend 286-osok) túl lassúak volt ahhoz, hogy egymás után következő szektorokat beolvassanak, eggyel annyit tökölt, hogy mire a következőt olvasta volna, akkora már tovább fordult a lemez, meg kellett várni, amíg a következő fordulatnál újra odaér az a szektor a fejhez. Na erre volt jó az interleaving, amikor is nem sorban vannak a szektorok a lemezen 1-től 17-ig, hanem eltolva, mondjuk 2-es Interleavingnél, egy szektor kimarad, majd jön a következő, vagyis; 1,10,2,11,3,12,4,13,5,14,6,15,7,16,8,17,9 tehát 2 fordulat alatt be tudja olvasni az egész sávot, míg interleave nélkül ehhez 17 fordulat kellet volna. Egy combosabb 286-osnál ez már nem lenne korlátozó tényező, de a korai vezérlők sem tudtak többet 1:2, 1:3-as interleavingnél, egy alap 4.77-es XT 1:5 tud, egy 8mhz-es 1:4-et, míg egy 12 MHz-es Nec V20-as vagy egy 6Mhz-es 286-os már megbirkózik az 1:3-al is és így tovább, az 1:1-hez egy combosabb 286-os vagy egy közepes 386-os már elegendő, ha maga a vezérlő is képes rá...
-
válasz
bacsis #20040 üzenetére
Amilyen interleavingen formáztad le, olyan sebességgel fog menni, mondjuk utólag spinrite-vel is át lehet formázni más interleavingre adatvesztés nélkül, de az egy fél napos program
. Biosban van a hdd utilnak vmi auto interleaivng része, az kiteszteli bit bír a vezérlő. 1:1-ben a leggyorsabb kábé 2x-er olyan gyors mint az 1:2-ben, szóval akkor nem ártana egy olyan vezérlőt is beszerválni, ami tudja, hogy igazságos legyen a teszt.
-
válasz
bacsis #20037 üzenetére
Leggyorsabb kézzel beírni azt néhány bad tracket, azért van ráírva a vinyóra, hogy ne kelljen autoscannal órákat tökölni. Teszt jó ötlet, mondjuk Mfm-nél a vezérlő is sokat számít, hogy milyen interleavinget tud (ezt is ki tudod tesztelni a biosban), többet is talán mint maga a vinyó, mert ha tudja az 1:1-bent az máris majdnem 2/3x-os sebességkülönbség a szokásos 1:2/3-hoz képest.
-
-
-
válasz
bacsis #20031 üzenetére
Ránézésre jól csináltad (ill. a slave vinyónak a kábel közepén kéne lennie), viszont csavarásnak sehol sem kéne lennie kábelen (szóval azokat tedd először "egynesbe"), se a végén, se a közepén, az csak a floppyk bootsorrendjére van hatással, a vinyók viszont nem mennek csavart kábelen, arra van a jumper ill. a kábelsorrend (kábel végén a master, közepén a slave).
-
-
-
-
válasz
bacsis #20006 üzenetére
Valahogy úgy igen, a Spinrite is vmi ilysemit csinál, hogy szektoronként végigellenőrzi a vinyót, egy-egy szektorba 3x ír bele és olvas ki és ha átment a vizsgán akkor jónak minősül, így ha csak vmi szoftveres logikai hiba miatt lett badként jelölve egy szektor azt kijavítja, de ha pl a formázó progi csak egyszer megy végig a szektorokon és első olvasatra jónak tűnik, de többszöri ellenőrzés során bizonytalannak tűnik, akkor az hibásnak minősül.
Más nemrégiben kérdés volt, hogy melyik 16bites Vga kártyák mennek 8 bitről, most amik vannak nálam azokat végig teszteltem kíváncsiságból és közkincsé teszem (ha vki Xt-ét építene);
- Ati Mach8
- Acumos Avga1
- Cirrus 5401 (viszont 5420-tól fölfele nem, tehát az 5402 még sanszos, mert felépítésben inkább az 5401-esre hasonlít, de ilyenem sajnos nincs)
- Chips F82C451
- Oak Oti 037/067/077 (tehát valószínű a 057-es is megy, de ennek is híján vagyok)
- Paradise WD90C11 (viszont a WD90C30-as már nem, a kettő között a WD90C22-es lenne, de ilyenem nincs)
- Trident 8800 (illetve ennek van egy Zymos Poach nevű reinkarnációja, ami egy az egyben 8800-as klón csak át van címkézve), 8900C (viszont 8900CL-től fölefele nem)
- Tseng ET3000 (viszont az ET4000 már nem) -
-
-
válasz
bacsis #19997 üzenetére
Első körben a Spinrite-t futtatnák rajta, mondjuk fél mega bad sector nem olyan sok (lényeg, hogy ne szaporodjon), egy átlag MFM vinyón is van pár száz kb gyárilag hibás sector, amik szépen rá vannak szitázva a bad track listájára, a gyártástechnológia végett akkor még nemigen tudtak badmentes vinyót csinálni. Második körben a gyártóspecifikus diganoszikai/javító progijával mennék végig rajta.
-
válasz
bacsis #19995 üzenetére
Scandisket felejtsd el, régi dosos spinrite -ék sokkal jobbak voltak, vagy a gyártóspecifikus hdd utilok között érdemes még szétnézni, emlékszem a Quantumnak volt egy elég jó ilyen progija, 0-ákkal írta tele a vinyót, ha csak szoftveres volt a hiba, akkor ezzel javítható volt, viszont ha fizikai és szaporodik akkor max csak dísznek jó...
-
-
Murphistic
aktív tag
válasz
bacsis #19925 üzenetére
Egy kósza ötlet: FAR file manager nem jó ilyen célra?
Egyszer réges-régen, amikor új merevlemez került a pentiumos számítógépembe, akkor a helyi számteches mindenes nem újrarakta a Windows 95-öt, hanem egyszerűen átmásolta.Ha jól emlékszem a FAR program volt az és floppyról bootolt fel DOS-t és onnan indította el a programot. Amúgy lehet a Norton Commander is tud ilyet.
Egyébként ez miért működhetett? A régi DOS-os filekezelők szektorszinten is mindent átmásoltak, ha az összes elemet kijelölték a forrsámappában?
-
válasz
bacsis #19928 üzenetére
Win 2000/XP/Vista/7 alá van egy ingyenes és faszán üzemelő artíció másoló program, számomra eddig ez volt a legjobb.
EASUS Todo Backup Free
Lehet, hogy a mostani problémádra nem gyógyír, de bármilyen más oprendszert átpakol bárhova, úgy, hogy utána indul a rendszer szó nélkül. -
Ádyka
őstag
-
-
válasz
bacsis #19925 üzenetére
Miért ragaszkodsz a dosos ghosthoz? Feltelepíted egy random vinyóra a 95-öt és ennek tartalmát windowsos norton ghosttal (ennek van dosos verziója is, de megmondom őszintén én mindig a windowsosat használtam (kényelmesebb/egyszerűbb/gyorsabb)) is át tudod másolni, csak egy akármilyen szabad isa portos lap kell az mfm vezérlőnek.
-
Ádyka
őstag
válasz
bacsis #19925 üzenetére
Dos-os ghost progi? Nekem csak az van, és a mai napig azt használom. Az első szériák kb 600K körül voltak, simán lehetett floppyyról bootolni és betölteni. A mostanikak már 2 Mb-ot tesznek ki, de cserébe mindent lát dos alól. Optikát, Satát, stb stb, MFM-et SCSI-t nem tudom, töredelmesen bevallom, soha nem voltam ennyire perverz, hogy kipróbáljam.
Ezeket már pendriveról indítom.
Szerk: valami minimál installnál is ilyen sok hely kell neki?
-
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #19922 üzenetére
azért egy próbát megérhet! a memória chippek belseje nem nagyon fárad, döglik - hacsak nem volt erősen túlfeszelve, túlmelegítve - de ehhez tényleg extrém módon meg kell kínozni. viszont az hogy egy szerencsétlen kézbevételnél, rápakolásnál, slotba erőltetésnél megfeszült a nyák és keletkezett pár hajszálrepedés, az annál esélyesebb...
-
válasz
bacsis #19908 üzenetére
Nekem az NFS a mai napig 3-4 epizód, amikkel sokat játszottam: NFS4 High Stakes (ez volt az első), aztán a Porsche 2000 (eredetiben megvan). Sokáig semmi, de aztán a Most Wanted nagyon megfogott és legalább kétszer végigtoltam, ezt is megvettem eredetiben. Aztán később elkezdtem az U2-t, és azt is végigtoltam. Ezek tehát azok, amelyekre azt mondom, megfogtak. És igaz, mindegyik különbözik a másiktól, de talán a High Stakes és a Porsche 2000 hasonlítanak egymásra ezek közül a legjobban.
Végigtolam még a Carbont (ez is megvan eredetiben), az Undercovert, a Hot Pursuit 2010-et. Az NFS3-mal nem játszottam, mert az hasonló a 4. részhez, de asszem megvan eredetiben.
-
válasz
bacsis #19915 üzenetére
De game, nem pedig hardver tuning.
Én mindig az első részhez hasonlítottam. Arra vártam. Számomra az 5 volt hozzá legközelebb. Az már más kérdés, hogy csak porsche-k vannak benne. A három is messze állt az egytől, de még fogyasztható volt, bár a fizika egy kula és nem akarok LiveforSpeed-et játtszani, de a Screamer féle másik véglettel sem.
Számomra a szélsőségesebb játékok nem igazán nfs-ek. Pl a neonnal világítom az aszfaltot mert a külsőség a király.... meg a shift... ami inkább egy GT koppintás. Én az egyet szerettem, A-B-be kellett eljutni és volt pár kör pálya. Ha meg valami arcade játéktermi fosra vágynék akkor ott voltak a screamer-ek és a sega szarjai.
Nekem a legjobban bejövő arcade autóverseny a Motorhead volt. A legjobban tettsző szimulátor a Live for speed... szerinte az nfs-nek valahol ezek között kéne elhelyezkednie. Legalábbis az egy olyan volt. -
válasz
bacsis #19908 üzenetére
Need for Speed: Road & Track (1), Hot Pursuit (3), Porsche 2000/Unleashed (5), és ha már a 3-at ide soroltam akkor legyen itt a Hot Pursuit 2 (6) is, de az már cinkes nagyon. Ezek közül az 1-et és az 5-öt tartom igazán jó játékoknak. A hármat is csak lan-on tudtam meg szeretni. Meg mikor már értettem, hogy mit hablatyolnak a rendőrségi rádióban.
-
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #19903 üzenetére
Ja, csak az a baj, hogy a deszka egy fusi gépből lett kiszedve. Stabilnak stabil, minden van rajta, nincs vele gond mióta 3kondi ki lett rajta cserélve, DE! nincs rajta semmi oc és nem is találtam programot, ami megtudná piszkálni egy kicsit is sajnos, pedig ahogy olvastam menne elég jól a proci még felfelé.
Titának lanon valahogy sosem jön össze semmi, mindig szopik az épp aktuális gépével, ez már hagyománnyá lett.
Jutani:+1
-
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #19899 üzenetére
Öcsém 939-esét majd megnézheted, mert lanra szerintem jön velünk, az egy ATI RS482 chipsetes Gigabyte deszkával megy és egy 4200+-os x2 van benne. XP-vel pörög, windows 7-el még nem próbáltam, de nem is szeretem a 2giga DDR400 ram miatt. Játékokban viszont érezhető, hogy megfogja, mint malackát a szembeszél. Még az 5éves Assassins Creed 1 is megnyúzza szerencsétlen, pedig én azt még P4 3Ghz-en vittem ki.
Más dolog, ha gyűjtöd, és más dolog, ha összerakod.
-
-
válasz
bacsis #19891 üzenetére
Abszolút megértem az álláspontodat, de érdemes lenne levenni a retro szemüveget és a realitás talaján maradni. Szerintem érdemes figyelembe venni a megbízhatóságot. Ezek a 939 alaplapok már igen korosak, tele van a Hardverapró hibás sz@rokkal, tehát sorban mennek tönkre (nem most halt meg neked is a DFI?). Ha ki tudsz fogni egy kevest fogyasztó, így talán kevésbé meghalós VIA chipsetes 939 lapot, akkor lehet, hogy jó lesz még évekig, de nem biztos, ráadásul ezeknál a régi 754/939 VIA chipseteknél gond van a Sata2 vinyók kezelésével, vissza kell őket jumperolni Sata1 módba (tudom, mert mindkét platformon belefutottam ebbe), és ezt nem mindenki tudja.
Viszont Te, mint megrögzött teljesítményhajhász, biztosan nem egy "sz@r" VIA chipsetes lapot akarsz betolni a gépbe, így marad az Nforce, ami meg melegedős és meghalós. Vagy rosszul gondolom?
Így tehát ezen a vonalon indulva sorozatos copásnak fogos kitenni magad és a haverodat, kivéve ha be tudsz szerezni egy nem túl régi, megbízható 939 lapot.És itt jön az, amit kifejtették előttem a kollégák, azaz az árelőny. Már azzal ezreseket spórolsz meg, ha ugyanolyan teljesítményű, de fiatalabb technikát teszel a gépbe (Athlon X2/C2D és DDR2), valamint akkor fog még sokba kerülni a dolog, ha bedöglik az alaplap és egy másik régi (és drágát) kell bele venni. A kieső időről nem is beszélek. Nyilván ezek az AM2(+)/S775 cuccok is bedögölhetnek, de kisebb az esély rá az én szerény véleményem szerint.
Én azt mondom, hideg fejjel gondold végig és válaszd a legjobb megoldást (ár-teljesítény-megbízhatóság szentháromság)!
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
bacsis #19893 üzenetére
De akkor ne vágd rá, hogy gémergép, mert a Tita gépe is állandóan erkölködött lanon, ha valami combosabb játékot kapott. És combos játék alatt csak egy MW2-őt, vagy egy splitsecond-ot értek..
Szerk.: Pedig azt szénné húztátok, meg ilyen olyan válogatott szuper cuccok voltak benne, aztán a lan felén kékhalálozot szerencsétlen.
-
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #19828 üzenetére
ez a pcbonto.hu, alias mogyoro.hu - mint írtam, nem róluk van szó. velük eddig nem nagyon volt gondom, csak néha szörnyülködök, néha rögöhök az áraikon, néha meg lecsapok erre arra, mert időnként józan árazásra is képesek. bár igazuk van, ha van olyan marha aki megad 5e-et egy 128 megás AGP-s FX5200-ért, akkor kérjenek is annyit érte. kár hogy én nem találok ilyeneket
mondjuk pár hete hozott a lomos piacról egy hasonló FX5200-t a haverom kemény 400 pénzért
viszont sok sok éve pl pont tőle vettem egy 6600GT-t - amikor ezek a kártyák a használt piacon még 23-25e-ért futottak, akkor ő kirakott egy giga kártyát 18e-ért fél év garral. le is csaptam rá azonnal. vettem tőlük már több procit, ramot, vidkártyát, de azokat is akkor amikor jó vétel volt éppen
már akkor vásároltam a mogyi sráctól, amikor még semmi boltja nem volt, csak budafokon vagy tétényben valami garázsból árulta ki fillérekért a mindenféle számtech lomokat. szó szerint fillérekért, amikor egy P1 lap + procc + ram még simán ért 2-3-4e-et a piacon, akkor ő 3-5-800-ért mérte ezeket. azóta lemezezik, motorozik, pornózik, és faxán megy az üzlete
-
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #19824 üzenetére
igen, közel 100 megát kér a telepítéshez, de nekem úgy rémlik hogy 30 mega körül van telepítés után az egész - talán ha egy másik vinyóra rakod, majd valami ghost-al vagy tükröző progival áterőszakolod
szereztem egy rodejon 9000 vivo kártyát a gyűjteményembe, de most látom hogy az egyik nagy induktivitás tekercse mintha meg lenne égve
azért egy próbát megér...
-
válasz
bacsis #19821 üzenetére
Van néhány vezérlőm, de mint említettem a fele kb dög (bár érdekes módon a floppy vezérlő részük ált. működik), úgyhogy ki kellene válogatnom ,hogy melyik a tuti jó, meg olyannal is találkoztam, hogy bizonyos vezérlők csak bizonyos hdd-kel mennek és vica-versa, szóval nem olyan egyszerű a dolog, legjobb lenne ha ki tudnánk próbálni előtte, hogy cél hddvel "együttműködne" a vezérlő. Cserébe ha esetleg akadna, leginkább most 540 mb-nál kisebb 50 tűs scsi hdd-t keresek a 8 bites scsi vezérlőmhöz.
-
pw12345
aktív tag
válasz
bacsis #19814 üzenetére
Kösz, Fenyőnek is (ő hamarosan aktuális lesz) ezeket a formázási infókat.
Bacsis ezt még olvasni is szopás, nemhogy kínlódni vele
Jó kis SD kellene az XT-be: kussol, nem kerreg, kicsi, kék, nincs vele gond, gép nem látja, csörög a gépházban, néha csinál.egy jó kis rövidzárat, ha beleakad pár forrcsonkba az érintkezőivel.Izé, most ezt az MFM-et milyen gépben küldöd, hogy 95-öt akarsz rá (valami naon kompakt hordozható 95 lehet) Pnyócban, vagy, hogy van ez
Azt hittem az XT lapot, akarod beüzemelni vele. -
-
-
válasz
bacsis #19812 üzenetére
Régebbi Xt Mfm vezérlőknél gyakran jumperrel kellett beállítani a head/cylender számot, ha a szoftvere nem kínál választási vagy manuális beállítási lehetőséget, akkor valószínű ez a helyzet vagy az is lehet, hogy maga vezérlő max csak 20 megás vinyót (4 fej) támogat. Pontosan milyen vezérlő is?
-
pw12345
aktív tag
válasz
bacsis #19808 üzenetére
A régi gépek háttértáraival szívok én is, hogy momentán nincs, vagy, ami van az dög.
Valami IDE2SD, vagy IDE2USB megoldás kellene, ami működik és pakolnék beléjük kis méretű SD kártyát, meg USB. Pénz nem számít, csak olcsó legyen! Az az ideg, hogy atarihoz, van többféle, elég olcsón,
AThoz meg semmi.
XT alá kínlódsz az MFM vinyóval?
Ezért nem nagyon állogatok neki: a francnak hiányzik, hogy előmásszon valami archívumból egy ilyen jura kori kártevő és elszabaduljon nekem. -
Peter789
senior tag
válasz
bacsis #19808 üzenetére
elvileg márc. 6-ig csak terjeszti magát, nem okoz semmi kárt: [link]
vinyóról az "fdisk /mbr" -es teljes újrapartícionálással majd formázással lehet eltüntetni. floppy-ról nem tudom hogyan
az MFM-es / korai IDE korból hallottam olyan vírusról is, amely fizikailag is képes volt tönkretenni a vinyót: ezeknek a fejét még szoftverből lehetett vezérelni, hogy hová menjenek. elkezdte oda-vissza rángatni, játszott a frekvenciájával, és ha eltalálta a megfelelő rezonancia pontot akkor az oldalirányú rezgés átment függőleges irányúba is, és szétverte a tányéron az olvasófejet. az újabb, önálló vezérlő logikával rendelkező vinyók már teljesen önfejűek, nem halgatnak semmiféle ilyen parancsra, teljesen maguk szervezik a működésüket, így ezek védettek voltak már. persze lehet az egész csak urban legend
-
válasz
bacsis #19805 üzenetére
Akkor valószínű döglött a vezérlő, amik nekem vannak azoknak is kb a fele dög, sajnos vmiért nem túl tartósak, viszont az mfm vinyók meg elnyűhetetlenek, ami eddig hozzám került az mind működött.
Mondjuk ha folyamatosan világít a vinyó, akkor még a kábelek tájolását nézd át, hogy mindenhol jó felé néz-e az egyes láb, az adatkábel a HDD-0 connectoron van-e, ill, hogyha masterre van jumperolva a vinyó akkor a floppykábel utolsó csatiját kapja meg a vinyó, de úgy, hogy ne legyen a kábel vége megcsavarva. -
Peter789
senior tag
-
válasz
bacsis #19790 üzenetére
Legegyszerűbb valóban a biosban leformázni, '89 vagy az utáni 2/3/486-os biosokban szinte mind benne van, csak válaszd ki a korrekt drive type-ot (c/h/s) a 40-es vinyóhoz (ami biosban ált. pont 40-es type szokott lenni az ST-251-es mfm, 2-es type pedig 20-as, ez 2 leggyakoribb mfm...), de ha nincs ilyesmi a biosban, akkor a speedstor-t lehet használni ecélből, vagy 8 bites vezérlőknek saját biosát lehet még debuggal meghívni. Egyébként az mfm vezérlők hajlamosabbak megdegleni, mint a vinyók. Amire még figyelj az jumperelés és floppy kábel, ha masterként használod, ne legyen megcsavarva.
-
válasz
bacsis #19790 üzenetére
Hát én pedig annak idején sokszor a 386- osok bios lowlevel formatjával, annak is a verify disk menüpontjával toltam le az mfm diskeket. Utána dos fdisk majd dos format aztán szevasz ment is
Most is van lowlevel formatos lapom de mfm diskem nincs, így nemtok rápróbálni ismét.
-
válasz
bacsis #19782 üzenetére
Ezt én is pont írni akartam, bő egy hónapja priviztünk utoljára, hogy majd megdob 2db kicsi scsi hdd-vel, hogy legyen mit a 8 bites vezérlőmre aggatni, de azóta nem jelentkezett, pedig előtte elég rendszeresen látogatta a topikot és nem említette, hogy elutazik vagy ilyesmi.
Szerk; utolsó bejelentkezése az adatlapja szerint okt. 21.-én volt. -
-
pw12345
aktív tag
válasz
bacsis #19760 üzenetére
Szerintem ez csak, azért van, mert nem használsz TV kártyát. Nem egy nagy kunszt, hasonlóan kell beállítani, mint a "sima" TV-ket. És, mint a mezei TV-knél, mindet máshogy.
Azért, ha látod, hogy kisebb a koax aljzat, mint a fater, amit próbálsz belegyömöszölni ne erőltesd, kár lenne a kártyáért.
Autokeresővel is nyugodtan rámehetsz, csak egyrészt rámegy a fél napod, másrészt az első helyre beteszi a magyar 1-et, a következő 11-re kását, hangyát, zizit, helyi taxisokat, és utána a többi adót, teljesen kaotikusan. Ezért én inkább manuálisan szoktam a kiosztás alapján belőni, mert az autosearch után is egy fél nap, mire a helyére rugdalom a csatornákat.
Ha megnézed a végén írtam is, hogy hardveres, mert, akkor láttam meg, hogy tettél fel képet a kártyáról.
Elvileg tudnia kell MPEG-be rögzíteni a TV adást.Elvileg kell legyen kép (nagyon nem lehet elqrni, legfeljebb újra kezded, vagy ő maga újrarúgja a gépet), meg hang, ha jól állítottad be a normákat PAL B/G kell neki, vagy egyes adókon PAL D/K, de nálam kajálta mindegyiket. Ha mákod van és alapból a megfelelő norma a natívja, akkor még állítgatnod sem kell. Ha még nagyobb mákod van az autokereső nem a nyugatromán adókat akarja
kása formájában betenni az első tíz helyre, de ebben nem reménykednék, eddig mindegyik ezt csinálta.
Most a hangnormát nem nyomom fejből, de úgy rémlik, hogy evidens lesz, ha meglátod a választékot.
Majd megnézem nálam mi.
Na ez jó kérdés, elvileg a TV kártyákat ugyanúgy kell összekötni a hangkártyával, mint mikor az AWE32-t kötöd a Gravisszel, pici átjátszó jack kábellel. Vagy, amelyik belső csatlakozós, azt belül a megfelelő kábellel. Nálad az a szívás, hogy még ott a társkártya is (én is ezért nem üzemeltem be még őket, lövésem nincs melyik csatlakozó mi és leírás sincs hozzá, ráadásul van vagy 4-5 hang, a fene tudja, hogy ki, vagy bemenet és több tüskesori IDE- szerű csatlakozó is, lehet, hogy oda is valami bővítőmodul, vagy társkártya jönne).
Elvileg, ha a hangkimenetet közvetlenül fejhallgatóra kötöd úgy is mennie kellene. De a társkártya, amit feltettél is egy önálló TV kártyának néz ki, lehet, hogy a TV-zéshez az is elég, csak a hardveres MPEG-hez kell, meg a digizéshez a tseng. Ami még megkavarja, hogy a társkártyán normál koax bemenet van, a tsengen, meg mini. Valószínűleg a társkártyába kell bekötni az antennát... vagy nem.
A lemezein nincs valami help, vagy manual a bekötéshez?Ha már lemezek, majd áttolhatnád őket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest