- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
dethroner #65960 üzenetére
Már nincsenek driver bajok, 99%-ban hibátlanul frissíti amit kell. VGA-nál jobb előtte törölni a drivert DDU-val, de chipsetnél nincs erre szükség. Ált. usb kezelést, stabilitást, kompatibilitást írják, h jobb, de ez kb. akármit takarhat. VGA driverrel együtt szoktam megnézni, h chipsetre van-e friss, sok új dolog nem kerül már bele biztosan.
-
Omli85
őstag
válasz
dethroner #65670 üzenetére
Te is félreértettél
én arra próbáltam utalni, ha annyira a fogyasztás spórolás a cél akkor multimédiára és netezésre egy kis beruházással egy "semmi" fogyasztású eszköz lehet a legjobb megoldás ami akár mehet éjjel nappal mivel nem számít kb semmit az alacsony fogyasztása okán. Szubjektív vélemény de én inkább így oldanám meg a dolgot mintsem állandóan újraindítgatni a gépet és bios profilt váltogatni nekem ez már a felesleges macera kategória
.
(#65695) GoodSpeed : Végső esetre azt tudod, hogy lehet venni 6-8K jó magyar forintért Win 10 Pro OEM kulcsot kulcsos oldalakról? Tudom ettől még a régi gépedhez lesz kötve a jelenlegi Win 10 de ha csak ennek okán sürgetnéd a gépváltást szerintem ne tedd.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
dethroner #65670 üzenetére
Én értelek téged, sőt, nagyjából egyet is értek!
Viszont ennek a feszültség dolognak túl nagy jelentőséget tulajdonítasz. A számításaid sem pontosak, mert ahogy írod P=U*I, csak éppen az I se nem konstans! Attól, hogy üresjáratban megemeled a feszt, nem fog négyzetesen nőni a teljesítmény, hiszen nem lesz ami felvegye, vagyis nem folyik számottevő áram. Ha fix terhelésed lenne akkor kb. igaz is lenne, de jelen esetben nem így működik.Egy kis mérés:
4,0GHz@1,152V --> Idle (C1E, C6, C'n'Q) --> 1,4GHz@0,732V
108,7W4,7GHz@1,332V --> Idle (C1E, C6, C'n'Q) --> 1,4GHz@0,912V
116,9WTehát kb. 8W-nyi pluszt jelent a kb. 0,18V idle fesz emelés. Nem mondanám, hogy semmi, de azért nem igazán jelentős.
-
lee56
őstag
válasz
dethroner #65669 üzenetére
Már megint, vihar egy pohár vízben.
Rendben, szeretnéd hogy minél kevesebbet fogyasszon, ez dícséretes. De azért azt se feledd hogy abszolút értékekkel számolsz. Nem veszel figyelembe olyan dolgokat pl. hogy ha minden energiatakerrékossági opciót bekapcsolsz, ott a C6 ami elaltatja a magokat, tehát hiába az 1V alapfesz, ha a CPU 20% dolgozik csak.. mindjárt nem lesz olyan órási dolog a 0.8-1V köztti differencia, C1E pedig tudtommal a procin kívül is dolgozik és NorthBridge és ram kapcsolatot is - vagy legalábbis részeit - alvó módba helyezi.
A CnQ "csak" a feszültséget veszi le meg a frekvenciát és ha brute force módra BIOS-ból tuningolsz, akkor persze már az összes p-state-re hatással lesz az emelkedés, még a legalsóra is. De van más mód is, egyénileg is be lehet állítani az összes p-state szintet. Ezt is már írták neked többen, csak a tovább vitatkozás helyett néztél volna utána annak, hogy ez hogy s miként lehetséges. Nyilván nem egyszerű, és lehet hogy még macerásabb mint a BIOS állítgatás, nem véletlen nem sokan próbálkoznak meg ezzel a módszerrel.
Amúgy meg ahogy vizi(l)ó is mondta
-1 HDD-vel vagy akár egy fokozattal magasabb efficienciakategóriás tápegységgel több mint valószínűleg még többet is megspórolnál, mint a pár napon át aprólékosan beállított és kitesztelt minimum feszültségekkel.. Többek közt ezért sem értjük miért rágódsz ezen ennyit.
-
ViZion
félisten
válasz
dethroner #65669 üzenetére
Leírom lassan: P state amit keresel, illetve nem keresel, csak mormolod ezt a marhaságot. Ott be lehet állítani mindent. Ha vennéd a fáradtságot és keresnél látnád, h nekem is sikerült levenni valami 0,8 V-re de SEMMIT nem jelent.
"A proci fogyasztása feszültség és az áramerősség szorzatából jön össze." OK, jártál fizikára. De mint mondtuk, NEM a proci, hanem a teljes gép fogyasztását kell fizetni, lehet nálad másként van? HDD csere SSD-re, modernebb lap (18 vs 6 W) és ott is vagyunk. Mellesleg a procin átfolyó áramot mivel mérted?
"A sokszor olvasott "tuning során a feszültség emelésével négyzetesen nő a fogyasztás" az akkor hülyeség, ugye?" igen, az. Ebben a formában az. Mert ezt te a teljes feszre érted, itt meg a tuningról van szó, de ha nem terheled, akkor nincs tuning, hiába állítottad 1,5 V-re a core-t. HA elolvastad volna, erre vannak a már leírt energiagazdálkodási dolgok.
Bevallom azért javaslom az intelt, mert akkor abba a topikba írnád, h mennyit spórolsz a magok lekapcsolásával...
maradjunk annyiban, h feltaláltad a meleg vizet (nem para, kollégám a cappuccinót is feltalálta, megdicsértem...
) legyél vele boldog, fejezzük be.
-
Jester01
veterán
válasz
dethroner #65656 üzenetére
Már írtam a #65541-ben:
cpufreq stats: 4.40 GHz:5.82%, 4.00 GHz:0.01%, 2.80 GHz:0.64%, 2.10 GHz:3.68%, 1.40 GHz:89.85%
90%-ban alapon jár és annak is a nagy részében valószínűleg alszik. Folyamatosan megy a gép, 6500Ft az össz villanyszámla. A videókártya többet eszik mint a proci.
*Oké ez linux de bármennyire is utálom a windowst azért az sem lehet teljesen hülye
-
Omli85
őstag
válasz
dethroner #65663 üzenetére
Csak épp a cpu a gép max terhelése esetén fog nagy részt kivenni a fogyasztásból.. Nyugalmi állapotban a gyári energiatakarékos funkciók vissza veszik elég durván és hidd el átlag használat mellet nem fogod észrevenni, hogy kevesebbet fogyasztana vagy kevésbé melegedne mert mert erre tökéletesen jó a gyári C'n'Q, C1E és egyebek. Persze te tudod neked mi éri meg de én is azon a véleményen vagyok, hogy nem éri meg a bios setup válogatást és macerát akkor már jobban jársz ha netezésre multimédiára veszel egy Raspberry Pi-t
ami kb kevesebbet fogyaszt használat közben mint egy HDD terhelésen a nagy gépedben a nagy gépet meg csak akkor használod ha játszol
.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
dethroner #65656 üzenetére
uhhh, ba'meg. Ne csináld.
Maradjunk annyiban, h ha netezel, akkor nem fog 200 W-ot enni. Vegyél egy fogyasztásmérőt és nézegesd.
"Meg fogsz lepődni, de sokkal többször ugrik fel, mint gondolnád."
Attól nem lesz sok a villanyszámla, h felugrik egy pillanatra maxra...De meg fogsz lepődni, h fogyasztásmérővel kiderül: marhaság volt kínlódni ezért...
Ha ekkora para a villanyszámla, akkor minek vettél ilyen procit? Vegyél gyíí3-at, az kevesebbet eszik, nincs tuning, a chipset is takarékosabb.
Korábban is téma volt ez, akkor is leírtam, nem keresem vissza... kérdezz meg egy villanyszerelőt, hogy mi a nagy fogyasztás. Mosógép, villanytűzhely, mosogatógép, porszívó, sütő, mikró... de van itthon szivattyú, fél hektár gyümölcsöst öntözök... szerinted mit számít, ha egész este fullon megy a gép, mert játszok (nem, akkor sem megy folyamatosan fullon amúgy...)? Nálam 16k körüli a villany, na bumm, meg 16k a net és jön hozzá a 3 telefon... szal. a PC fogyasztáson "spórolni" önmagam szívatásával igazán baráti ötlet lenne, miért is nem gondoltunk erre?
Nézz körül a lakásban, máshol megspórolod ezt a pár W-ot röhögve, enélkül a restart-bios-bohóckodás nélkül is. Mellesleg erre van progi, nem mondtuk?
P-State beállítás kérdése az egész...
-
Kolbi_30
őstag
-
rovtiv3
aktív tag
válasz
dethroner #65649 üzenetére
Ezen hozzászólásod első fele nyilván tájékozatlanságból adódik. Pontosan arra valók az energiatakarékossági funkciók, hogy mindezt a rendszer automatikusan tegye, mint ahogy teszi is. Nem kell váltogatni a BIOS beállítások között, ha történetesen játszani akarsz, a C&Q megteszi helyetted. Ha pedig csak netezel vagy filmnézegetsz, az összes mag többnyire 1.4GHz-en pörög. Mi kell még?
Ha Neked ez kevés, és az energia-megtakarítás jegyében még magokat is le akarsz kapcsolni, akkor nincs több szavam (már csak azért sincs, mert eddig a legtöbbet akartad kihozni a kockádból.) -
ViZion
félisten
válasz
dethroner #65637 üzenetére
Szia!
CPU/NB és a HT link sokat nem oszt, sztem 2400 maradhat, ha nem stabil, akkor 2200 vagy 2000 mellett teszteld. CPU és CPU/NB Current cap. mehet feljebb, az nem azt jelenti, hogy ki is használja, hanem ott a lehetőség, ha kellene a tuning miatt. Megpróbáltad 23-as szorzón? Vagy oda kevés a fesz?krisz4b70: nem nagyon tesztelünk Aida-val, ha IBT-t bírja és a flash játékokat, akkor nagy baj nem lehet.
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
dethroner #65637 üzenetére
Jónak néznek ki.
Korábbi észrevételed:
A 7-es szorzóhoz azért van magasabb feszültséged, mert a fezsültséget offsettel módosítottad, ugye ilyenkor az alap feszt "módosítod" (így is kell).
Így van 1400MHz-hez 1,0xx V-od.
Ez feleslegesen sok fesz ehhez a sebességhez.
De semmi gond lehet ezen picit segíteni, csak ez már a következő lépés a tuningban.Ugye van a CPU Bus frequency, eddig ezt nem módosítottad, és kezdésnek nem is ajánlott, mivel ettől sok minden egyéb is függ (HT, NB, mem, stb).
A mostani beállításodat is be lehet állítani ennek módosításával.
Amit állítanod kell, ilyen sorrendben:
cpu ratio: 18,5
mem: 1333MHz-re
nb,ht: 2000-re
Ha ezek megvannak, akkor ha CPU Bus frequency-t 240-re állítod, akkor lesz
cpu : 4440MHz (Figyelj, ez több, mint 4400, tehát lehet kell neki plusz fesz!)
mem: 1600MHz
nb,ht: 2400De akkor ennek mi is a lényege?
Az, hogy a cpu sebesség így jön ki: CPU Bus frequency*cpu ratio, tehát 7-es szorzón már lesz 7*240=1680MHz-ed az 1400 helyett (+20% sebesség). Igaz, ehhez még mindig sok az 1,0xx V, de valamennyi teljesítményt hoztunk. És ez igaz a többi sebességre is. -
rovtiv3
aktív tag
válasz
dethroner #65605 üzenetére
Oké. Tehát a Capability-k 100%-on, a Command Rate 1T, a RAM időzítések 10,10,10,27-en.
Így tesztelj.
"Közben azt hiszem találtam stabil beállítást..." Az kevés, hogy azt hiszed. IBT-t, fél óra Prime-ot rá.
Megkérdezhetem, hogy a CPU NB fesz miért van 1.2V felett? Te állítottad be, vagy a lap? -
rovtiv3
aktív tag
válasz
dethroner #65587 üzenetére
A CPU Current Capability-t, illetve az NB Current Capability-t visszavetted 100%-ra?
Ha nem, hangsúlyozottan próbáld meg. 120% fölött nálam is produkált random fagyásokat alacsony terhelés mellett. Egy próbát mindenképpen megér.
A Command Rate lehet 1T, ugyanakkor a RAM időzítéseket kezdetben 10,10,10,27-tel próbáld meg. Aztán meglátjuk. -
lee56
őstag
válasz
dethroner #65587 üzenetére
Hagyd a fenébe az alsó határok keresését, ahogy már többen is ajánlották, keress inkább egy szimpatikus frekvenciát, amit szeretnél hogy nyújtson hosszútávon, ahhoz állíts be egy még elégséges, de elég stabil! feszültséget és csak használd, egészséggel.
Hónapokon keresztül tucatnyi többórás tessztel szórakozva is még futhatsz olyan dologba, hogy hiába mentek futottak le azok hibátlanul, de aztán egy szimpla böngészőablak nyitása megfekteti a rendszert. Ilyenkor van az hogy másfajta terhelést adnak a real life programok mint a tesztek. Ilyen s ehhez hasonló, látszólag stabil, de valójában nem az esetek ezrével vannak, és szinte mindenki aki tuningolt már, belefutott már nem1x. El kéne fogadni hogy nem egy szuper golden chipet kaptál, hozd ki belőle a legtöbbet, de ne várd el hogy megváltsa a világot.
Amúgy miért olyan nagy probléma, hogy pár tized Volttal többen kéne hajtani, amin stabil lenne?
-
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
dethroner #65554 üzenetére
Egyetértek Ciccukával, a 73 fok nekem is soknak tűnik, úgy, hogy nálam a sima 8320 dettó ugyanezen a feszen és órajelen 70 fokig kúszik fel a tizedik kör végére.
Amúgy érdekes, hogy az E-s FX-ednek ugyanannyi fesz kell ehhez az órajelhez, mint az én 125 W-os kockámnak. -
Pancsermeste
őstag
válasz
dethroner #65547 üzenetére
Nos, azért a teljesítménynek ára van. Azonos órajelen, 4 magot használó progiknál a teljesítmény elmaradhat a Phenom-hoz képest. Viszont, ha mind a 8 FX mag dolgozik, akkor teljesítményben elhúz a Phenom-tól, viszont a fogyasztás is jóval magasabb lesz.
A current capability értékekkel nincs semmi baj, jó az úgy, de csak akkor érdemes emelgetni, ha szükséges. 4,2GHz-nél még biztosan nem kell.
"Ha az offset módban a feszen birizgálok, akkor az ugye azt kell mutassa hogy az auto feszhez képest mennyit emel, illetve mennyit csökkent rajta?" - A CPU VID értéket offseteli. Ha simán hagyod AUTO fesz beállításon, akkor ennél jóval többet ad neki. Az "E"-s prociknak elég alacsony a VID-je, így "-" offsettel nem is nagyon lehet játszani.
Valós 1,4V-ig simán mehet (megfelelő hűtéssel feljebb is). Én magam még nem mentem 1,4V fölé.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
dethroner #65542 üzenetére
Alapjában véve alig van egy-két opció, amin állítani kell/érdemes.
Ezek a kívánt órajel, a hozzá a szükséges fesz offsetelése, APM, Turbo disabled, és nagyjából kész is.C6 is maradhat Enabled, HPC viszont lehet Disabled ( - ha amúgy is fontos az alacsony fogyasztás. )
A Current Capability értékeket felesleges feltolni ezen a szinten. (Majd, ha 5 GHz körül/fölött jársz, akkor lehet, hogy hozzá kell nyúlni) -
Jester01
veterán
válasz
dethroner #65523 üzenetére
Teljesen fölöslegesen lovagolsz ezen a 95W-on, az idő nagy százalékában úgysem fog maxon pörögni a procid. Amikor pedig kell, akkor zúzzon már rendesen. Átlagban bőven 95W alatt lesz.
Példa:
cpufreq stats: 4.40 GHz:5.82%, 4.00 GHz:0.01%, 2.80 GHz:0.64%, 2.10 GHz:3.68%, 1.40 GHz:89.85%
-
Pancsermeste
őstag
-
Plasticbomb
addikt
válasz
dethroner #65537 üzenetére
egyszerűbb lenne, ha olyasmiket, mint pl digi vrm stb feltolsz maxra, majd os alól valami tuningprogival szépen lépteted vissz a feszt, amíg stabilan fut a prime95. az adataidnál lévő alaplapot használod? Akkor pl felraksz egy wint, csak a wint, max drivereket, meg primot, mellé ai suite, prime elindít, kb 10-15 perc, mire végig megy az első teszten, ha akkor nem ír hibát, leállítod, léptetsz ai suite ban egyet lefele a feszből, majd prime95 megint, ha megint stabil, megint léptetsz egyet lefele. Közben minden léptetésnél írd fel egy cetlire vagy a telódba, hogy épp mennyin tartasz.
Nem tudom, van-e olyan alkalmazás FXekhez, mint pl a Kaveri/Godavari (Carrizo) Apukhoz a K15TK, amivel egérrel kattintgathatod a proci különböző Pstate állapotait, ha igen, akkor ai suite sem kell, és nem fog bekavarni. (Amdmsrtweaker-t tudom, viszont az parancssoros móka, annyira nem felhasználóbarát....)Ilyen a K15TK:
-
Pancsermeste
őstag
-
Gstyler
senior tag
válasz
dethroner #65414 üzenetére
Mivel többször felmerült már a 8320E-vel kapcsolatos kérdés a fórumon, így viszonyításképpen néhány adatot megosztanék veletek.
4Ghz -> 1.248V
4,3Ghz -> 1,296V
4,5Ghz -> 1,368VA BIOS beállításaim az összefoglalóban található EVO lappal bemutatott értékekkel szinte teljesen azonos.
-
lsc
nagyúr
-
Habugi
addikt
válasz
dethroner #65256 üzenetére
Az egy érdekes összeállítás, ajánló topicos mix?
Kár volt a procin spórolni, nálam a nagytesója is megrottyan egy-két játékban ahol a 8320-asnak kutya baja nem volt, dVGA-nak pedig mehetett volna 390/390X, dupla vRammal..
Mea culpa, ezt ne itt tárgyaljuk mert teljesen oFF..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest