- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én általában felső közép vagy felső kategóriás deszkákkal nyomultam anno. HEDT stb de a mai csúcs processzorokhoz nézve azok sem kerültek ennyibe mint most egy felső közép kategóriás Asus vagy MSI deszka. Mondjuk talán lassan lejjebb mennek azon X670 árai, amik már tényleg támogatnak mindent, kb 120 tól kezdődnek, az már nem annyira rossz de mondjuk ha egy TUF ot venném, még csak nem is a Strixet akkor 150 körül kellene érte kiadnom.
-
HSM
félisten
Azért néhány nagyobb mag szerintem nem árt ha van, jópár program akad, aminek igencsak jól jön.
#9654 paprobert : "főleg alacsony TDP-vel elég lesz a 4 gyors mag, kb. mindenre"
Ez nagyjából helytálló, a probléma ott van inkább, hogy szerintem sok felhasználó egyszerre nem csak egy dolgot csinál a gépen. És akkor ezekkel az egzotikusabb processzorokkal sokszor nem az az élmény köszön vissza, mint a benchmarkokban..."TDP szempontjából van egy váltópont, ahol már nem éri meg a több nagy mag, nem tudna kellő sebességen futni a lekorlátozás miatt."
Ez igaz. Ugyanakkor pl. egy 7nm-es 5850U 8db teljesértékű Zen3 maggal,15W-on szuperül elvan minden magot terhelve is. Akkor persze nem 4Ghz körül teker, hanem mondjuk 2-3Ghz között, nagy dolog. De bármit dobok neki, kiszámítható tempóban megcsinálja. A két CCX-es 4650U, vagy az asztali 3600-as nem ilyen, voltak nálam ilyen CPU-k is. Amit nem zavart a két CCX az hasított, minden más kb. egy CCX-ig skálázódott, ami meglehetősen csalódást keltő tempó volt ezeken a magszámhoz viszonyítva.Azt gyanítom, hogy az lehetett a motiváció, hogy felvenni a kesztyűt a számháborúhoz a kékek P+E magos alkotásaival szemben. Ilyen szempontból amúgy egész jó is lett, ideális esetben jól elvan a legtöbb kevés szálat igénylő feladat a 4 teljesértékű magon, a Cinebench és barátai - amiknél kb nincs magok közötti kommunikáció - meg nagyot gurítanak büntetlenül bevonva a 8 takarékos magot. A probléma a nem optimális esetekben lehet, amikor az ütemezőnek rossz lehetőségek közül kell kiválasztania, melyik feladatot melyik magokra ossza, hogy a legkevesebb dráma legyen a CCX-ek közötti lassú kommunikációból. Ilyen szempontból bizonyos feladatokra az előd Phoenix lapkát többre tartom a 8 teljesértékű Zen4 magjával. Az is prímán elvolt 15-30W közötti tartományban, pl. Ryzen 7 7840U.
Várható egyébként Zen5 alapokon hasonló egy CCX-es modell? Vagy ezzel az új megoldással tervezik lefedni a teljes portfóliót?
Mondjuk ha tippelnem kellene azt mondanám, nem fognak maguknak konkurenciát állítani... -
Petykemano
veterán
Ez egy sajnálatos regresszió.
De nem hiszem, hogy 12 mag egybeépítése azon múlna, h kicsit v nagy kiterjedésű (sűrű vagy laza szövésű) magokról van-e szó. Ha menne 12 kicsi mag, menne 4+8, vagy 2+10 is.
Szerintem az egyszálas teljesítmény igénye indokolja a nagy magokat de 2-4-nél több valóban szükségtelen.
-
HSM
félisten
Szóval 2db CCX, ahogy várható volt, sajnos úgy tűnik a várt masszív késleltetéssel közöttük [link] . Érdekes koncepció így összekötni 4+8 magot, az biztos. Személy szerint jobban örültem volna egyszerűen 8 nagy magnak, vagy 4 nagy + 4 kicsinek, de egy CCX-ben. Ha tényleg 180ns a késleltetés (referenciának, az asztali két CCD-s verziók 80ns körül voltak [link] ) az azért jópár alkalmazásnál fájni fog majd.
-
HSM
félisten
Én is hasonlóakra emlékszem, próbáltam alacsonyabb feszen 3600Mhz-en a ramjaimat, meg 3200Mhz-en is, de alig hozott valamit a konyhára a 3733Mhz CL16-hoz képest, ami a max az R5 3600-asom IF-jének.
#7588 Petykemano: Valóban, sikerült összekeverjem a PPT/TDP értékeket.
Így a 170 és 230W viszonylatában 35% emelésről van szó.
#7589 Albus_D : Ezek a "lehetőségek" a gyakorlatban úgy néztek ki korábban a kék oldalon, hogy volt gyártó, akinek a top lapján a gyári beállítás 4kW-os limit volt...
Merthogy a lapgyártók hivatalosan is kedvükre tekergethették a limiteket.
Piros oldalon lényegesen nagyobb szigor volt, persze, néhány gyártó ott is talált rést a pajzson.Kíváncsi leszek, most az AM5-ön hogyan lesznek konfigurálva, illetve betartatva a limitek.
Én persze benne vagyok a TPU tesztekben, magam is hitelesnek tartom őket. Itt az oldal alján a két ábra mindent elmond: [link]
Külön szép a multi fogyasztás 5950X és stock 12900KS vonatkozásban. Külön vicces, hogy a 12900-ason akárhova tekergetve a power limitet sem sikerült utolérni a gyári 5950X-et: [link] .
#7593 gV : Tényleg kellemes. Viszont hozzátenném, mobil Renoir (R5 Pro 4650U) prohardver + 1080P YT másik monitoron, wifin, ~25W a konnektorból egy relatív torkos MST hubos USB-C dokkolóról, asztali RGB-s billentyűzettel és gamer egérrel, monitorok nélkül. (Lenovo T14 G1 egyébként, Samsung 970 PRO SSD-vel, 24GB 3200Mhz DDR4 rammal.)
Szóval bőven lenne még hová lefelé menni az asztali gépeknek is.#7594 Alpi. : Tudod jól, hogy én is szívesen tuningolom alkalomszerűen a hardvereim. De 24/7-re nekem mindig fontos volt, hogy hatékony is legyen. A zajt se szeretem, a hőt sem, amit termel, ha nem hatékony. Aztán persze ma már az ember a saját bőrén is érzi pl. a klímaváltozást, ami 10 éve még inkább csak elmélet volt. Szóval felelős gondolkozás mellett ezek a nagyon a határra élezett hardverek nagyon nem a jó irány. Az pedig sajnos technikai szükségszerűség, hogy az utolsó Mhz-ek már fogyasztásban nagyon drágán jöhetnek csak. Azt szépen ott kellene hagyni a hardverben a hobbi tuningosoknak.
#7596 carl18 : Intelnél a fő baj eddig az volt, hogy a lapgyártók kedvükre átkonfigurálhatták a TDP/fogyasztási limiteket felfelé és lefelé is. Ez nem sok jóra vezetett.
A Prime-al nem értem, mi bajod, jól beállítva meg se kottyan neki [link] .
Teljesen jól elszórakoztatja magát vele pl. fórumozás közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged