- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Aktív témák
-
lavina
tag
Hé emberek, ez egy pluszis topic! :)
Nyissatok retro topicot, vagy gépspecifikusat ;-) -
uzsz
senior tag
válasz
szalai56 #164 üzenetére
Megtaláltam, elővettem, leporoltam és a barátosném kidobta, mert hogy zsepkendőre volt rárakva és azt hitte szemét. Ez ma derült ki, tegnap ürítették a kukát. Én meg itt örülök magamnak mint állat.
Azt hittem felpofozom. Az agyam eldszáll, hogy legalább megkérdezne!!!!!!! Bazzzzz!
De ne csüggedj, még talán elő tudok keríteni 1-2 régebbi amigást hátha ott van. -
uzsz
senior tag
Tud valaki tuti amiga emulátort? No persze a nagy gammok is kellenének. ALCATRAS, wroom, chaos engine, alienbreed, alienbreed3d2, stb. Bakker fel sem tudom sorolni mennyi király gamma volt amigára. Fúú totál elkapott a nosztalgia. HA még meglenne az 1200-am és a blizzard turbókari! Wááááá. De szerettem azt a gépet.
-
Adi
senior tag
Hihetetlen bazzeg, megtaláltam magamat! :DDD [L]http://plus4.emucamp.com/md.php?mid=1193[/L]
Nem is írtam semmit pedig szinte. :) Az USSR-be meg csak Proky és Dale pakolt bele, akkor már totál inaktív voltam +4 scene-en. Volt egy kis gépmentes időszak, aztán meg már 286-oson írogattam a saját spritekezelő rutinjaimat. :) -
Chain|Q
tag
válasz
Don Vittorio #132 üzenetére
Ne Csarlizz mar, inkognitoban vagyok! :DD
Amugy szevasz. -
Moric
aktív tag
Részben egyetértek veled, részben nem. Ha megnézed, hogy a mostani programok, nem egy hónapot csúsznak hanem fél éveket, éveket. Amiben szerepet játszik a hardverek életciklusa is. A fejlesztők olyan programnyelveket használnak amik két kattintással létrehozzák a kívánt programot. Semmi gondolkodás, semmi kreativitás. Ha a felhasználónak lassú akkor vegyen gyorsabb gépet. Vagy 1-2 év múlva megfelelő sebességgel fog futni. Az így generált hibák tömkelegéről nem is beszélve.
Azért szerencsére mindig vannak üdítő színfoltok is (lásd >100Kb-os FPS). Linuxos programok nagy részéről nem is beszélve.
Szóljatok ha nagyon OFF, befejezem. :) -
uzsz
senior tag
A baj, hogy soxor nem a programozókon múlik a dolog, hanem a kiadón. Lehet hogy meg akarnák és tudnák csinálni a forráskódoptimalizálást a fiúk, de a kiadó nem hagy rá nekik időt, nem hajlandóak még egy hónapot várni a kiadással, a szoros verseny miatt. Arról nem is beszélve, hogy azért a COMMODORE uralkodása alatt jóval egyszerűbb volt a hardverpiac is, ezért nem volt kérdés, hogy mikor mire kell optimalizálni.
-
Moric
aktív tag
Jó kis nosztalgia ezt így végigolvasni. Nekem is volt C+4 -em, sok más régi gép társaságában. Írtam is rá egy szöveges játékot Basicbe. Majd az összes játékot meghekkeltem, hogy legyen végtelen életerő, pénz, élet, stb. Az a boldog gyerekkor. :)
Akkor valahogy türelmesebbek voltunk mit mostanában. Mennyit ültünk a gép előtt míg betöltődött egy program. 3-15percet, turbótól függően. Aztán ha nem volt valamiért jó kezdtük elölről. Manapság ha valamire várni kell 5mp, már rohanunk a boltba megvenni a gyorsabb gépet. Még véletlenül se a programot optimalizáljuk. :)
Melyik programozó használja ma már a gépikodot PC-re? A nagy részük szerintem azt se tudja, hogy létezik ilyen. :) -
-
uzsz
senior tag
Valahol van egy amiga 500+os Kickstartom. Kell valakinek? Ár +1ezés szerint.
Most mennyiért lehet AMIGA1200-at szerezni? Mondjuk egy BLIZZARD 1230-as turbókártyával. (Ha jól emléxem a nevére) -
uzsz
senior tag
Én mint alapító tag, csak azt szeretném megkérdezni, hogy mikor énekeljük el a Himnuszt?! :))
Nekem az első COMMODORE-om egy C16 volt. Akkor még tudutam BASIC-ben programozgatni, már nem tudnék. A legnagyobb királyság volt. Aztán mikor láttam, hogy C64-re milyen überatomgiga játékok jönnek, akkor upgrade-oltam arra. Csodálatos órákkal ajándékozott meg cserébe. CALIFORNIA GAMES, TOWER OF EWIL, PUNISHER, STB. FEl se tudnám sorolni hány olyan kirra játék volt akkoriban, amik szórakoztatóbbak és ötletesebbek voltak, mint bármelyik új szilikoncsodán 500Fps-el pörgő mai csoda. -
szalai56
senior tag
Kell akkor valakinek, vagy tegyem fel a Piacra? :DD
-
szalai56
senior tag
válasz
Don Vittorio #135 üzenetére
Egyikötök elviheti. Ugyan van több is de csak ez az egy vihető.:D
-
szalai56
senior tag
Ha nagyon kell adok neked 5E-ért egy Amiga500-at. De gondold át, mert csak játszani lehet rajta. Ezért keresek A1200-t, mert nem csak játszani akarok. Szóval ha kell hivj fel. Este bármikor. Tel: adataimnál
Részei: A500, +512RAM órával, egér, A520módulátor(ezzel tudod Tv-re kötni).:DD -
Chain|Q
tag
Nezdmar, sorstars. Nekem is igy volt, C64 utan az oseim megaldottak egy 386-al... Szoval 1999-ben vettem az elso Amigam. Ugy is mondhatom, hogy akkor leptem az emberre valas utjara. :C
Egyebkent keszulj fel, hogyha nem regi 500-ast akarsz kizarolag regi gamekkal nyomulni, hanem vmi epkezlababban hasznalhato vasat, akkor az alsonacid is ra fog menni, mert eleg zuzos arak vannak, idonkent. (Ertsd: 50e az abszolut minimum, Amigazni koltseges hobbi.)
Ja egyebkent igen, van Plus/4-em is. :D Meg C128D meg C64. Sot multkor kaptam ingye' egy 48k-s ZX Speccyt. Allat. Sose gondoltam volna hogy nekem a nagy C= fannek valaha lesz egy Speccym. :DD -
lavina
tag
UP
Érdekesség képpen új kép(p)ek. ;-)
A fórumtéma:
http://plus4.emucamp.com/s.php?p=13805
És a két képgyűjtemény ismét egy (illetve két) új konverterrel:
http://plus4.emucamp.com/s.php?p=14305
http://plus4.emucamp.com/forum.php?postid=6590
Érdemes megnézni. Csak arra lennék még kíváncsi, hogy mekkora hátast dobnánka a Plusszi fejlesztőmérnökei, ha megnéznék, illetve meddig kellene győzködni őket, hogy ez az eredeti hardver, nincs benne amiga belső. :C -
Kraptor
őstag
Nincs valakinek Amigája eladó? Gyerekként csak C64 el tudtam nyomulni és minden álmom egy Amiga volt, de anyuci és apuci nem akart azt venni és a C64 után 386-os jöt és Amiga kimaradt az életemből, de mindig kiakartam próbálni. Most, hogy van egy kis szém, szivesen elköltném egyre.
-
szalai56
senior tag
Felhozom hátha rATdrAgOn így hamarabb rám talál.:D
-
szalai56
senior tag
Felhozom egy kicsit hátha rATdrAgOn így hamarabb megtalálja.:DD
-
KovacsUr
addikt
Bocs, kicsit átneveztem a témát, mert különben elrontja az utolsó hozzászólások listáját... :)
-
rATdrAgOn
senior tag
válasz
szalai56 #120 üzenetére
Bocsesz, inkabb itt valaszolok. :)
Sz'al a legegyszerubb ha megirod milyen EPROM-ba kell beleegetni a cuclit, meg elkuldod a firmware-t binaris allomanyban. (Ertelemszeruen kiolvasva egy mukodo ROM-bol, ha lehet)... ja, meg kene a kapcsrajz is, mert lehet hogy van valami trukk a cuccon (az enyemen volt, meg volt cserelve a bajtsorrend).
Aztan majd utkozunk... azert gaz talalkozni, mert nem tudom egyik nap sem reggel hogy hogyan alakul epp az adott napom :/ -
Daxko
csendes tag
:D
Sajna már nincs +4-em (én #@&[}<[] eladtam :O ), most C64-en retrózok :t
Egy kérdés a t. egybegyültekhez: nincs valakinek véletlenül elfekvő origi GEOS lemeze C64-hez? Kerítettem egy eredeti ''mit GEOS'' példányt (nullkilométeres, 87-óta új szaga van :D ), de a GEOS hiányzik belőle. Eredeti könyveket már úgy tűnik sikerül szerválnom, de a GEOS még nagyon hiányzik... -
-
kisfurko
senior tag
Félreértés ne essék, én sem akartam flame-elni, viccből volt a végén.
Azt tudom hogy több szín van, de arra lettem volna kíváncsi, ugyanolyan szabadon használhatóak-e a színek, vagy esetleg jobban.
A második link állat, én még nem láttam sok színt használó grafikát +4-en (lassan akkor beüzemelem a ''rámbízott'' +4-et, s szerzek pár cuccot hozzá).
Csak azért tettem fel a kérdést, mert lusta vagyok keresni+olvasni doksit a TED-hez :DD -
lavina
tag
válasz
kisfurko #111 üzenetére
No flame, pusztán szakmaiság:
nem nagyon értek ehhez a részéhez, demóimban nem sok figyelmet fordítottam a színekre... meg is látszik... :) De úgy tudom, és ez már itt elhangzott, hogy a c64 nek 16 színe van, a pluszinak 121. A végeredmény sokkal jobb....
[L]http://plus4.emucamp.com/sd.php?pid=13857[/L]
[L]http://bubis.resource.cx/plus4/dfliconv/[/L]
Ezek nem vibráló FLI-k, érdemes megnézni. Utóbbinál bal oldalon a PC-s kép, jobb oldalon a pluszis konverzió.
[Szerkesztve] -
-
kisfurko
senior tag
Öööö...
Hülye kérdés:
A +4-en nincs szín memória?! Kell lennie, hiszen minden karakter lehet más-más színű, nem?
Mert 64-en a grafikus képernyőn karakterhelyenként 3 színt állíthattál, a negyedik a háttér, tehát csak a háttér színe állandó (persze ezt is lehet állítani raszter megszakítással). A 3. szín a szín memóriából jön, az első kettő a karakter mem-ből.
Nehogymá ebben is jobb legyen a 64...:DDD -
-
abcug
csendes tag
Ha logót akarsz rajzolni akkor két lehetőséget ajánlanék :
Ha csinálni akarsz valamit a logóval mozgatni, hullámoztatni, spriteot fölé, akkor érdemes eleve karakteresre tervezni, tehát akkora logót rajzolsz ami belefér egy karakterkészletbe pl. 32x8- karakter méretű (256x64 pixel). Így bármikor szinte bármilyen létező effekthez kényelmesen felhasználható és ilyen esetben én nem csinálnék FLI logót.
De ha karakteres a logó akkor a szinekkel gond lehet: érdemes összesen 4 künönböző szint használnod amiből egy a képernyő háttérszine (ami szabadon állítható de csak a $00-tól $7F-ig használj, mert karakteres multi módban a felső bit elvész !!!), mivel karakteres képernyőn csak egy szabad szined van és három képernyő állandó :)
Ha több szinűt akarsz akkor Bitmap lesz a logó, így ami a csövön kifér az elmélet: Ha spriteot vagy valami apró effektet akarsz fölé akkor sima multicolor, ha meg baromira szép logót akarsz akkor mindenképp FLI-Multicolor. :C Ez esetben a határokat a plus4 hardware-e adja és amit a rajzoló program enged azt nyugodtan csinálhatod :DD -
abcug
csendes tag
Aloha!
Még egy pár szó a FLI módokról, nehogy bezavarjon, mert míg a DCD editor asszem csak MCFLI képet tud szerkeszteni, addíg az enyimmel egy csomó formátum közűl választhatsz :
-Hires-standard (sima Hi-Res mód 320x200 pixel / 2 szin karakterhelyenként)
-Multi-standard (sima Multi mód ''160x200'' pixel / 2 szin karakterhelyenkét + 2 szin képernyő állandó!
FLI Módok :
------------------
A Hires-FLI : 320x200 De a szinmemória fel van raszterezve és így gyakorlatilag minden karakterhelyen belül is soronként lehet 2 különböző szined.
Olyan mintha a 8x8 pixeles karakterek le lennének csökkentve 8x1 pixel méretűre.
A Multi-FLI (DCD-nél MCFLI): ''160x200'' és a szinmemória és a képernyő állandó szinek is raszterezettek, vagyis úgyanúgy mint Hi-res módnál itt is egy karakter helyen belül több szined van.
Interlaced módok: Itt két szinmemória vibrál felváltva így mégtöbb szined van, de mivel hol az egyik, hol a másik látszik így a kész kép eredeti vason villogni fog !
Jah igen: A Pixelshopban a standard módoktól eltérő felbontást is be tudsz állítani (tehát rajzolhatsz akár 640x400-as képet is), amit ugyan megjeleníteni nem tudsz pluszin csak ha csinálsz valami scroller rutint vagy egy scalert (és erre van összesen 1mhz-ed) ;] -
Okés, így már beugrott. A vízszintes felbontásfeleződésre emléxem, azzal nincs is probléma, csak a használható színekkel kapcsolatban voltam bizonytalan. Tehát ez azt jelenti (multicolor), hogy adott mondjuk a háttér, ami fekete, és ezen kívül még 3 színnel tudok mondjuk logot rajzolni? Vagy tudok több színt is használni? Ebben segíts még...
(Lehet, kicsit értetlennek tűnök, de kib*szott rég nem rajzoltam Plus4-en, éppen 14 éve...) -
abcug
csendes tag
Ha megnézed a honlapom akkor ott van egy picike áttekintő angolúl, de leírom ide is a lényeget :
HiColor -> 320x200 pixel, karakter helyenként 2 független szin. (Előtér és háttér) amit a szinmemóriából szed.
MultiColor -> 320x200 pixel, 2 független szin és 2 teljes képernyőre állandó. (color1 és color2 szinmemóriából, Előtér FF15 és háttér FF16-ból) DE !!! Multiban Mivel BITek adják meg, hogy melyik szin látszik és egy BIT két értéket tud csak jelezni, így a vizszintes felbontás úgymond feleződik és 2 pixel (2 BIT) adja az aktuális szint. Vagyis DUPLA MÉRETŰ VÍZSZINTES PIXELEID LESZNEK !!! Így tehát elméletileg a felbontás csak 160x200, de ez csak elméleti felbontás, mert ugyanúgy 320 pixel van kinn a képernyőn mégha nem is tudod csak párosával állítani öket. :C
Amúgy az én és DCD editora is lekezeli ezt, tehát leked ezzel eleve nincs gondod, mert nem is tudsz másképp rajzolni. (Az enyimben viszont menet közben át tudod váltani HI-MULTI között és akkor látszik is ez a trükk amiről írtam.) -
-
abcug
csendes tag
Ja bezony van: Pixelshop. Van belőlle fenn neten egy újabb beta 1.2-es és egy régebbi is : [L]http://abcug.freeweb.hu[/L] Van egy bizonyos DCD-editor is : az DOS-os és úgy müxik, mint a régi pluszis stuffok, ahhoz nem tudok linket, de [L]http://plus4.emucamp.com[/L] on biztos fenn van, mert vagy 10 éves a ware :) Ha az elöbbivel kapcsolatban gondod van (tehát valami nem tetszik), nyugodtan szólj, ha épp jó kedvemben vagyok még talán meg is csinálok ;]
[Szerkesztve] -
Lavina, Abcug: nem tudtok valami jó kis PC-s, akár emulátoros rajzprogramot Plus4-hez? Mert Lavina javaslatára összehozok valami grafikát, igaz, nagyon rég nem rajzoltam már... :)
Abcug, neked van valami rajzprogramod, ha jól láttam... -
-
lavina
tag
hihi.
Amúgy ha valakit érdekel, és van teherautója, akkor tudok egy elvihető KENNEDY gépest. Asszem 9600-as, egy nagy torony, ilyen elemekből:
[L]http://www.photonhunter.co.uk/~art/computers/kennedy-tape.jpg[/L]
Meg van hozzá még egy torony, az meg a printere szegénynek. Szóval két szekrény méretű izé keres gazdát. :) -
-
rATdrAgOn
senior tag
FelOFF
Khmm... :)
Pontositanek. :)
Az Amiga eppugy kincs mint egy '64, mint egy mukodo +4, egy mukodo ZX Spectrum, Atari 800XL, vagy egy Apple][ (es akkor meg az egyeb misztikusabb vasakrol nem is beszeltem). :)
Az a lenyeg, hogy ami a mult (es kovezettek meg erte, ha akartok) es nem IBM kompatibilis szemelyi ''szamitogep'' (szamitogepnek latszo targy, gy.k.: pC) az _KINCS_.
En ezt az elvet vallom tobb mint ~10 eve es feladatomul tuztem ki minden elerheto oreg vas megmenteset... lassan mar alig ferek a szobamban, a lakasban is mindenfele oreg szamitastechnikai berendezesek hevernek, szuleim legnagyobb banatara (sajat lakas egyelore kizarva sajnos). Szoval, van mar lassan tobb mint ~100 oreg vasam es mindegyiket egyforman tisztelem es becsulom. Jo, szamomra az Amiga az uberszamitogep, mert az mukodik... most sporolok egy Pegasos2-re, mert az tokjo Amiga _MELLE_, helyettesiteni meg nem nagyon tudja... az a nagy szivfajdalmam, hogy hiaba van Sunom, Alpham, VAX-om, SGi-m, a pC-t a tetves kindozos meloim miatt nem tudom vegleg szamuzni az eletembol... nem baj, ez az ido is eljon majd egyszer... remelem. :) -
abcug
csendes tag
Ez érdekes egy dolog amúgy.
Én pl. amiga500-at 3500-ért vettem egérrel + joyyal. De 5000-ért odaadták volna egy rgb monitorral együtt is. Aztán 4 felet attam el talán ?!
Az 500+-osat 1mb rammal önnmagában 6000-ért :)
DE ! Nem mérvadó, hogy mennyivel jobb egy amiga a C64-nél, hisz az előbbi jóval hamarabb született és mivel ezeknél a 20+ éves gépeknél már csak eszmei értékről beszélhetünk, szerintem egy C64 nagyobb kincs, mint a500. :D -
kisfurko
senior tag
válasz
rATdrAgOn #91 üzenetére
OFF
Ja, én azt hittem elfekvőben van neked. Építenék én is, ha rávenném magam egyszer komolyan...
A 64-ért meg 3-5000 sajna sok. 7000-ért Amiga 500-at vettem régebben, mindennel.
A 64 a SID miatt érdekel igazán (meg pótalkatrészek, hátha a sajátom egyszer beadja a kulcsot). Szóval egy sima 8580-as IC is megfelel.:) -
rATdrAgOn
senior tag
Hejho!
Hat, RR-t nem egyszeru szerezni, meg ara is van. :)
De talan meg ossze tudok dobni neked egy oreg Action Replay MKVI-ot, ha megtalalom a meg ossze nem szerelt maradvanyokat. :)
C64C is viszonylag olcso, igy 3-5e korul hozza lehet jutni szepen.. de irjal mailtot, aztan majd megdumaljuk (sot, lehet hogy egy nagy koszonom is eleg lesz... 64 az van, kartyat meg majd meg meglatom). -
kisfurko
senior tag
válasz
rATdrAgOn #85 üzenetére
OFF
Szia!
Ha már így ajánlgatod a 64-eket, meg a Retro Replay kártyát, akkor megkérdezném, mennyit kóstál egy C64C és egy kártya hozzá?
Kéne pótalkatrész, meg annak idején nem volt nekem semmilyen cartridge-em. Kézzel (illetve gémkapoccsal) reset-eltem :)
Meg mindig be kellett tölteni utána a monitort...
De én türelmes voltam :DDD
Még egy kérdés: ugye van háza a cartridge-nek? -
Megadtam Toti kollégámnak a linket, és tetszett neki is. Csak azt fájlalta, hogy az nincs feltüntetve, hogy mi ketten alapítottuk a csapatot. De akkor én elküldöm neked e-mailben amit tudni kell (illetve tudok) a csapatról, és akkor lehet frissíteni az adatbázist.
Köszi a lehetőséget! -
lavina
tag
programozni mindíg is megmaradtam a pluszinál. :))
A gamék, hát igen, nekem is a WOLFENSTEIN volt, ami elindított a 3d-s butulás ösvényén... de hamar ''visszamentem'' pluszira programozgatni a pc-s lamerkedés mellett. Nekem a többi gép kimaradt. Egyszer volt nálam egy c64 kipróbálásra, hogy esetleg megveszem, de amikor rájöttem, hogy nincs beépített assembler, akkor megköszöntem és visszaadtam... :U
[Szerkesztve] -
abcug
csendes tag
válasz
Intelligencs #81 üzenetére
Hát elég gáz volt az első találkozásom vele. Nem tudok pontos évszámot (talán 92 vagy 93), csak annyit, hogy az ''Indi500''-at játszottuk anno DOS-alatt 386DX40-en és azon EGA (csúnya és lassú programozásilag, mint az amiga bitplanejei) mégis szaggatás nélkül hasított és amikor amiga 500-on láttam sirva fakadtam, hogy beszaggat :D
-
''Hallottam az anyukádtól, hogy számítóség szakkörre jársz.'' Bárhogy igyekszem is, már nem emléxem a lány nevére. Ő volt a Szandaváralján megismert lány? Szégyellem magamat, hogy nem tudok visszaemlékezni kristálytisztán néhány évvel ezelőtti, mondjuk 14 éve történt eseményekre. :DD
-
2003-ban egy Amiga valóban nem vág földhöz. De lett volna 1990-ben Amigád! Unokatesóm plus4-e, és az én c-64-em után az egy isten-császár gép volt. Mikor először láttam a Csokiban a Test Drive-ot Amigán, egyből elhatároztam, hogy olyanom lesz. Emlékszem, összesen 2 embernek volt a klubban, amikor futtattak egy játékot, odagyűlt az egész klub. Iszonyat kool gép volt, szeretem a PC-met is, de rajongani csak az Amigáért tudtam. :D
-
abcug
csendes tag
válasz
rATdrAgOn #76 üzenetére
Hát ha érdekel [L]http://www.vatera.hu[/L] -n számítástechnika egyéb-ben van fenn egy árverésem : HT2080Z/64 -es ''iskolaszámítógép'' -re. :D Egyezkedhetünk ha gondolod ;), nekem A600-kellene, mert az 500-asok nagyon nem jöttek be (ráadásúl az 512k-snak 1.2kickje az 1megásnak meg 1.3kick-je volt), 1200-asra meg sajnálom a pénzt :( Kináltak egy 1200-ast Blizzard 1230/IV-el 32000-ért, majdnem meg is vettem, de valahogy ellenkezett bennem valami. Natur A1200-ast meg nem kinál senki, pedig még arra talán vevő lennék... A 32-őt sajnáltam, mert annyiből simán felbővithettem volna az P2, 500-as celeronomat egy 2000-es Athlon XP-s konfigra...
-
lavina
tag
bizony, elég teljeskörű a plus4 database, ez főleg Csabó-t dícséri a LOD-ból, de azért sokan mások is részt vesznek a teljessé tételében. Így ha már ilyen mákod van, akkor igazán segíthetnél teljesebbé tenni Te is a csapatotok infóit... Pl emailezhetsz nekem bármit, én felrakom. Mondjuk a teljes neved is hiányzik onnan, email-címek, stb. Meg ha van olyan proggi, amit nem látsz felsorolva. Okés? :)
-
HIHETETLEN!
Megtaláltam a volt Plus4-es csapatomat itt:
[L]http://plus4.emucamp.com/gd.php?gid=8023[/L]
A neve Fine Young Cannibals, ketten alapítottuk Toti-val! Az én nevem is ott van felsorolva, ami nem más, mint TYB!
Besz*rás, komolyan!
Ja, és még emléxem, miért lett a nevem T Y B ! :) -
rATdrAgOn
senior tag
Ehh, hiba volt tuladni rajtuk.. :)
Nemtom miert baj az, hogy nem 1 sec alatt, hanem 10 sec alatt jon be a butkepernyo? :)
En mint (egyesek szerint) oreg ven Amigas, akkor is azt mondom, hogy az Amiganal jobb vas egyszeruen nem letezik a szemelyi szamitogepek kozott (marmint olyan szamitogepek kozott, amik nem 8 bitesek :DDD). A 8 bites vasak az egy total mas vilag - ezt azert el kell ismerni - az osszesben van valami igazan szeretni valo (nekem pl. a commy cuccok mellett a total ismeretlen, abszolut egzotikus cuclik jonnek be nagyon, ilyen pl. a primo - azon kezdtem -, a zx81, a Mikrosa, Apple][, meg ilyesmik). De a szivem csucska lassan tobb mint 10 eve az Amiga... a tortenethez hozzatartozik, hogy akkoriban nagy pC fan voltam (ui, '64 utan lett pC-m, _NEM_ vagyok ra buszke :((( -
Jam-Master J
aktív tag
Szevasztok, Örülök, hogy még most is találok Plus4 híveket...én a mai napig jáccogatok Plus4 progikkal..sajnos a tápegység beszart, ezért csak emulátorban nyomom :)
-
abcug
csendes tag
Amigám sajna a hőskorban nem volt. 2003-ban sikerült szereznem egy A500-ast meg egy A500+ -ot 1mb-al, de gyorsan túl is adtam rajtuk, mert felhasználóbarátság szintjén siralmasan gyengén produkált a plus4 basic+gépikód 1sec alatt felálásához képest :) Még akkor is, ha maga a vas sokkal jobb. Szóval amiga nem gyere be. ;] Pluszit most is sokkal szivesebben kapcsolom be (a c16-ok mellett van olyan is) :P Ha nem fogytam volna ki a floppy driveból talán még codeolnék is rá . :9 Jó kifogás ...
-
-
rATdrAgOn
senior tag
Hmm... az biza lehet cia, bar ha serial es hang nincs egyutt (amugy elindul a gep) en akkor inkabb a 12V-os betapra gyanakodnek... ui, paulanak kell a +12V, serialnak meg a +-12V... elso kanyarban masik tappal probalnam meg, ha akkor sem megyen, akkor szivas van, barmi lehet a baja (soros vonali meghajto, Paula, CIA, stb... ebbol a Paula es a CIA szivas, mert SMD).
Sok szerencset! Esetleg gyere le klubba, es talan elkapod Docky mestert, o talan meg tudja javitani.
A Fuck-Ya Amiga klub cime: Bp. XIII. ker. Jozsef Attila ter 4. Pentekenkent van ~17:30-21:00-ig. -
rATdrAgOn
senior tag
Milyen vas volt? Ha A500 akkor van potalkatreszem eleg - hacsak nem ilyen PAL vagy ilyesmi, mert az kicsit gazos :)
Amugy Amigabol van:
A1000
A500
A2000
A500+
A600
A3000UX
CDTV
A3000T
A1200
A4000
Commybol is van sokminden... ehh, kene mar digitfotogep es csinalnek jo nagy, sok-sok keppel illusztralt lapot a gyujtemenyemrol. :) -
gg
csendes tag
Kewl.. nekem van egy 64K-s C16-om es egy plus4-esem, mindketto mukodik,
de nem adom :-) Viszont sajnos a 1551-et el kellett adnom, mert epp
elegge le voltam egve. Amigaja van meg valakinek?
akkor: http://gega.homelinux.net/reference/cp4/
Sajnos az Amigam kimult..
Amugy szamitogepes fakultacion (annak aki tudja: szamitoseg szakkor) voltak
gepek aztan nagy nehezen kikonyorogtem egyet magamnak is.. nehez volt.
retro rulez! -
rATdrAgOn
senior tag
En vitaznek... a Plusi (meg a 16 meg a 116) kezdoknek _SOKKAL_ jobb volt, de HW-esen a 64-hez kepest (sot, ha kritikusan szemleljuk meg a VC20-hoz kepest is) _SOKKAL_ gyengebb volt. :)
Programoltam mindkettot assemblyben, tudom mit beszelek... 64 sem volt egy csoda, de sokkal kezesebb barany volt mint a Plusi :)
128 meg uberatom akarki akarmit mond. :)
Apropo, keresek 128 DCR-t, a meglevo asztali es D verziom melle... meg keresek TED-et, hogy legyen vegre mukodo plusim (esetleg mukodo plusit) :) -
gabrielt
csendes tag
!!!Pötyögő szolgálat rulez!!!
Jó látni, hogy kb 10 év távlatából is össze tudnak veszni a +4/C64 pártiak, hogy melyik a jobb.
Szvsz, játszani jobb a 64, programozni pedig a ''pluszi''.
Hajrá!
GO64 :)
SYS 64378 -
abcug
csendes tag
Bocsi: picit OFF...
Lavina neked Abit NF7-es alaplapod van ha jól látom...
ATX vagy ATX12V táp kell nekije ??? Akarok én is venni
de nem akarok házat cserélni, mert ez olyan szép és
vadi új táp van benne :)
Én példáúl a barátnőm sulijának a padlásáról szedtem
össze 3db. C16-ost és egy fantasztikus HT2080Z/64-es
computert. Elötte meg két darab 1541-es floppyt is
szereztem amit egy demoparty során ki is osztottunk
dijjnak a 8-bites demó kategóriában.
Szóval akinek van ilyen vas-a (bármilyen 8-bites gép,
floppy, ilyesmi) és nem kell neki az írjon please mert
vannak még páran akik újra effektive használják...
Bevallom nekem is jól jönne egy drive mert kettőt
ugye elajándékoztam, a harmadik meg rossz :((( -
lavina
tag
R E T R O Heaven
Akár ez is lehetne lassan a topic becsületes neve, de nem gond...
Az a helyzet, hogy a régi ált. iskolátokba ha bekopogtok, sok jó régi vasat össze lehet túrni.
Persze az emulátor könnyebbé tette az életünket, sőt, ha nem lenne, már scene sem lenne régen valószínűleg, de a régi vasat összepakolni és beizzítani, az az igazi feeling.... -
Lord Myn
senior tag
Nekem '86-'91 között volt meg a jó öreg +4, a haveromnak meg ZX
Spectruma volt és állandóan veszekedtünk kinek van jobb gépe...
Aztán '91-ben jött a váltás: Turbo XT 8 MHz, Hercules Monitorral!!!
Annál azért a 121 szín az több volt... :) -
simonzé
addikt
Nekem a Plus4 sosem fagyott... :)
Sokkal jobb volt, mint a mai gépek, pl. a sokat dícsért XP-m kb 45mp alatt bootol, míg a 20 éves Plusi 2-3mp alatt... Jöhet nekem bárki a gigahertzekkel... :D -
-
rATdrAgOn
senior tag
Ja, amugy egy mukodo C16-om van jelenleg, meg akad +4 es 116 is, csak mindben halott a TED :)
-
g4dg3t
senior tag
HeLLa DuDe$...keraly totyik :))
-
rATdrAgOn
senior tag
Nem tudom.
Van EP-m, de igazan nem a szivem csucske. Jo kiserlet lett volna, nem lett volna rossz, csak epp az alapjait csinaltak meg silanyul... nem tudom probaltad-e assemblyben kodolni, de ha nem akkor oruljel neki. A legnagyobb problema a NICK nevu IC volt azt felprogramozni egy esetleges lapvaltashoz az maga volt a remalom (raadasul, ha ugy csinaltad ahogy a nagykonyvben meg volt irva, akkor a lapozas ideje alatt allt a gep, mert a NICK volt a legerosebb kutya a buszon).
Szoval nem volt rossz az EP, de nem is volt jo sajnos :)
(Mondjuk enyim most mar 4 megara fel van tolva ramilag, van hozza floppy vinyo, a billencset meg kicsereltem foliasrol mikrokapcsolosra, szoval azzal sincsen mar tul sok baj - csak egyszeruen nem a szivem csucske na :DDD) -
Out
addikt
Itt vagyok en is :) Nekem is van plus/4, de sajnos nem muxik a floppy drive :) pedig minden cuccom floppykon van. Ugyhogy marcsak porosodik a gep valahol, de nem adom el sose :)
-
horatio
tag
Hali!
Előre is bocs, ha kicsit off leszek, de ha már nosztalgiázunk a régi szép időkön.
Én mindig kicsit különc gyerek voltam, ezért '88 környékén nem a trendi és mindenki által használ C64, +4, Amiga vonalra áltam rá, hanem a szüleimet arra kértem inkább egy ENTERPRISE 128k-t vegyenek nekem.
Baromi kevés progi volt hozzá, de nagyon tetszett a Basic-je, és az akkori hardver kilpítettsége ami akkoriban vert mindenkit.
Volt gyári Rom-ba égetett szövegszerkesztője (!!).
CPU: Z80 (a processzorok ősapája) :-))
Coprocesszorok: Zene (DAVE), Video (NICK) külön-külön hoppácska :-)))
Sebesség: 4 MHz
RAM: 128k (2 MB-ig bővíthető) 1988-ban!!!
ROM: 32k
Szöveges mód: 40x22, 80x32-28, 84x64
Grafikus mód: 672x512 (2 szín), 256x160 (16 szín), 180x80 (256 szín)
Zene: 4 csatornás (!!)
I/O: RGB, expansion, magnó, 2x joy, cartridge, RS-232, zene (sztereo),
Szóval szuper kis gép volt, bár nem mondom néha irigykedtem a C64-es osztálytársaimra, hogy nekik 1000 játékuk van nekem meg csak 20, de én akkor is nagyon elégedett voltam vele, mert ilyenje senkinek sem volt :-))) Nem utolsó sorban a Basic-je jó alap volt a későbbi Pascal-ra történő átálláshoz.
A gépet '92-ben cseréltem le életem első PC-jére. De ez már egy másik story. -
nygma
addikt
nekem ma is van plus/4. működő 1551-el :)
-
Latyakos
aktív tag
Nekem még tök jó állapotban van a +4-es configom, kivéve a tápot ami kiégett bütykölés közben. :((
Nem tudjátok honnan tudok egyet beszerezni, mert csak belenéznék már az elite 2-be hogy miért szögezett évekkel ezelött napokra a tv elé... :-)) -
abcug
csendes tag
válasz
Intelligencs #40 üzenetére
Mennyire másfél ? :DD Esetleg egy ? ;]
Igen ez az életérzés tökéletesen tükrözi a lázadó undergroundot ;]
Aztán kaptam fateromtól (bosszú édes bosszú) juszt is egy c16-ot
és onnan már minden ment, mint az ágyba pisilés ;] -
Tuti kis program-másolgató partyk a Csokonai művelődési házban, minden szombaton. Jó korán kellett odamenni, ha az egyetlen színes TV-t akartad megszerezni, különben maradtak a Junosztyok meg Tündék. Hehe. Visszasírom azokat az időket, bár akkor nőt még 2 méternél közelebbről nem láttam, a hormonjaim viszont pezsegtek... de nem volt nagy baj, mert mindent feledtetett a C-64-em...
Egyébként ez a melyik a jobb, AMD vagy Intel, tök olyan, mint akkoriban a C-64 vagy a Plus4 vita volt. (C-64: Sprite-ok, jobb 3-csatornás zene, gyengébb Basic (2.0), alapból nem volt benne Monitor parancs --> nehézkes gépi kódú programozás; Plus4: Sokkal több szín, jobb grafika, fejlettebb Basic (3.5), viszont gyengébb zene+no sprite --> gyengébb játékok.)
Nekem valahogy az volt az aranykor, és ebben szerintem komoly szerepet játszott a C-64, és később az Amiga. Számítógépbuzi voltam, na. Szerencsére ma már mérséklődött ez, és nőt is láttam már 2 méternél közelebbről... :DD -
abcug
csendes tag
Na és olyat, hogy Barton ? :DD
Ez kérem diszkrimináció :D
64-en én nem nagyon néztem demókat, csak olyan szemmel figyeltem
a 64-warékat, hogy mi az amit át tudok convertálni (játék demó egyre-
megy) plus4-re. Játszani is csak alig egy pár waréval volt energiám,
mert hát mégiscsak a plus4-felé húz a szívem :t -
balkó
aktív tag
Ti is jártatok Copy-partyra? A Műegyetem aulájában volt pl., szabad program-másolgatás. De szép volt!
-
Egy időben nekem is volt plusznégyem, de csak játékgépnek használtam... az Elvarázsolt Kastélyra emlékszek valaki? :U
-
abcug
csendes tag
Volt 64-es részlegünk, de ha jól emléxek nem csináltak semmit. :DDD
Mondjuk a plus4-es is érdekes volt, mert Charlie/DS csinálta az idétlen
tooljait és poén stuffjait, meg volt egy Megademónk és kész. A többi
stuff az mind (st.)gls/ds termék volt. Játékok, megademók, toolok,
mindenféle vacak ;] [L]http://plus4.emucamp.com[/L] -on fenn is van
szinte minden (meg az összes többi csapat / egyén munkája is). -
lavina
tag
ezek az én haverjaim.... hihi... :))
-
abcug
csendes tag
Amikor az asszonnyal hoztuk le a suli padlásáról a HT2080Z/64-et
akkor egy pillanatra oda adtam neki, hogy tartsa amíg ki kaparok
a kupac alól még egy c16-ot és szegény majdnem elejtette, úgy
meglepődött, hogy milyen nehéz :DD
Aztán amikor kipucoltam és tiszta lett akkor fele annyit nyomott :D -
MC[EDC]
csendes tag
De 1 f*s ez a fórummotor, na mindegy. Szal én is itt vagyok, ragyogok!
Remélem belebotlunk pár öreg motorosba! :C -
Egyébként én benne voltam egy C64-es democsapatban és elég sokat csináltunk annak idején. Én programoztam is, de főleg grafikát csináltam. Sőt játékaink is jelentek meg külföldön.
-
lavina
tag
persze. sprite mindíg is hiányzott a plusziból, de már olyan ütős soft-sprite rutinokat írtak pluszira, hogy ez nem akadály.
A zene értelemszerűen megoldható sid kártyával, na meg emu alatt csak bekapcsolod a sid emulációt. ;)
Persze épp ezért írtam, hogy régen ezek nem voltak. Viszont ha grafikus voltál, akkor tudhatod: c64 16 szín, c16 és +4 pedig 256 szín.... :) Legutóbbi egyik partyn scenecon-on a PCseknek is elállt a szavuk az új fejlesztésű fli pluszis grafikáktól... :) -
lavina
tag
ja, és persze már emulátor alatt nagyon kényelmesen lehet programozni... na meg stuffokat nézegetni... játszani régi játékokkal... akár online is... :)
[L]http://yape.plus4.net[/L] -
-
balkó
aktív tag
Éljen!
Ugyan nekem C64-em volt (és így királynak érezhettem magam a plusikok közöt), de örülök a topicnak. -
lavina
tag
18 év alattiak nyugodtan bezárhatják a böngészőt. :)
kicsit felüdülésképpen, szellőztessétek ki a szobát, szabaduljatok meg a gigahertzek termelte ózonszagtól, és olvassatok:
Szóval volt egyszer egy commodore 16-os gép. Ennek utóda volt a plus4. Kicsi, fekete, tetszetős gép volt. Akinek rémlik valami, annak mondom: az idén 20 éves a kicsike. :) olyan emberkék, akik keresnek valamit, de még nem találták meg.
Hát íme:
[L]http://plus4.emucamp.com[/L]
[L]http://www.demoscene.hu/forum/forum.php?t=sm&i=105[/L]
[L]http://www.nexus.hu/plus4[/L]
Mindenkit szeretettel látunk a világ legcsaládiasabb scenéjében.
Plus4 rulez foreva.
Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- BestBuy topik
- Nintendo Switch 2
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Ford topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Léghűtés topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- ASUS x870 Hero + 7800x3D
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest