- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
-
Mobilarena
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
rjy08
tag
-
rjy08
tag
Megnéztem a gyári firmware-ben az apn beállításokat és kiderült, hogy az Openwrt alatt nem jókat adtam meg. (CHAP helyett PAP) Valamint a sim kártya is blokkolva volt, pedig próbálkozásaim alatt pin jelszót nem adtam meg. (Mivel ki volt ütve a PIN)
Mindenesetre most feloldottam a SIM-et, és visszaraktam Openwrt-t. A szükséges csomagok telepítése és az interface konfigurálása után már tud kapcsolódni!
Most ott tartok, hogy valahogy működjön a net is a kliensekről. Mert hogy az oldalak többségét nem tölti be. De pl. google-t betölti, illetve a kereséseket is.
Mivel próbálkozzak tovább, mit javasoltok? Tűzfal? Néhány beállítást már próbáltam, köztük azt is, hogy kikapcsolom teljesen, de nem változott a helyzet. -
xabolcs
őstag
Nincs tapasztalatom qmi-s modemekkel. Eddig csak a Huawei-jel jatszottam, azzal is csak ncm protokollon keresztul.
Ha tudnal ssh kapcsolatot adni a routerre, akkor a "helyszinen" talan sikerulne kiturnom a megoldast.
legelek: a modem logjaban is latszik, de leginkabb a rajta levo LED-rol: cian szinben pompazik 4G halozat eseten.
-
xabolcs
őstag
Nekem van egy opkg-lte-modem.sh szkriptem, amivel Huawei E3372 modemet szoktam beuzemelni.
Futtatas utan a tuzfalon dolgozni kell egy kicsit, de egyebkent problema nelkul mukodik.#!/bin/sh
opkg update
opkg install chat comgt-ncm kmod-usb-serial-option kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm usb-modeswitch patch diffutils minicom luci-proto-ncm# https://ww.telent.net/2016/11/12/huawei_e3372_with_openwrt
# https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybiencm
uci del network.ltemodem || true
uci set network.ltemodem=interface
uci set network.ltemodem.proto=ncm
uci set network.ltemodem.apn=net
#uci set network.ltemodem.apn=online
uci set network.ltemodem.ifname=wwan0
# uci set network.ltemodem.pdptype=IP
uci set network.ltemodem.delay=15
uci set network.ltemodem.mode=auto
uci set network.ltemodem.skipinit=1
uci set network.ltemodem.device=/dev/ttyUSB0 # lub /dev/cdc-wdm0
# uci set network.ltemodem.pincode=1234
uci commit networkAhogy latom a routered modemje qmi-s, de a szkriptben levo eko.one.pl oldalon szerencsere szerepel qmi-s leiras is.
A kommit uzenetben ilyet irt a szerzo: LTE module does not support DHCP so it must be configured via QMI.
-
vargalex
Topikgazda
A v4 tftp recovery image előállítására külön módszer van.
-
suste
veterán
A sávszélesség felezés az abból adódik, hogy nincs külön HW az összeköttetéshez. Egy wifi eszközön megy a 2 forgalom, így értelemszerűen megosztódik a sávszél (a "felezés" az ideális állapotban van, nem fix).
Tehát ha egy sima routerből csinálsz WDS-t vagy MESH-t csak wifi kapcsolattal, akkor az mindig "felezni" fog!
Ha van 2,4ghz és 5ghz is a routeren, akkor az egyikből csinálhatsz fix összekötést, a másik mehet a forgalom, így már nem lesz felezés (WDS és MESH-nél sem).
És sajnos vannak gyengébb (és olcsóbb) MESH cuccok, ahol nincs külön összekötést biztosító wifi, ezeknél pont ugyan úgy van felezés :(. Erre persze nem hívják fel a figyelmet, észnél kell lenni.... -
ArthurShelby
addikt
Összezavarodtam most már eléggé. Ez az értelmezésem több ap esetén (de biztos pontatlan, vagy rosszul értelmezem néhol):
wds mód: van egy wds ap, a többi wds client, lehet ethernet kábellel, vagy anélkül
mesh mód (802.11s): egy fő ap, hozzá kapcsolódó al-ap-k (node-ok)
szimpla ap 802.11r-rel: kell hozzá ethernet kábel, ugyanaz legyen az ap-knál mobility domain-ként megadvaA mesh nekem kicsit egy 802.11r-szabvánnyal ellátott repeaternek tűnik.
A wds valami régi szabvány, ritka a wpa2 biztonsági lehetőség (openwrt-nél lehet), ha jól emlékszem viszont felezi a sebességet (ha kábel nélkül van, ebben hasonlít a repeaterre)Ma már vannak olyan routerek, ahol 2db 5ghz-es rádió is van a mesh miatt (konzumer eszközök), hogy az ap-k közötti legyen dedikált kapcsolat (nincs feleződés). Fontos megjegyezni itt, hogy a gyártóknak általában saját mesh megoldásuk van (zárt kód), valamiért a 802.11s ritka (nem érdekük, hogy régi, másik gyártó eszközét használd, esetleg így tudják a minőséget garantálni)
-
xabolcs
őstag
Azert nagyobb a snapshot verzio, mint a release, mert az fejlesztoi valtozat.
$ diff -U8 config-snapshot.buildinfo config-2102.buildinfo
.
.
.
+CONFIG_IMAGEOPT=y
CONFIG_JSON_OVERVIEW_IMAGE_INFO=y
CONFIG_KERNEL_BUILD_DOMAIN="buildhost"
CONFIG_KERNEL_BUILD_USER="builder"
+# CONFIG_KERNEL_KALLSYMS is not set
+CONFIG_PACKAGE_cgi-io=y
+CONFIG_PACKAGE_libiwinfo-lua=y
.
.
.
Nem tudom mit csinal az IMAGEOPT, de a KERNEL_KALLSYMS kikapcsolasa sokat levesz a kernelmeretbol.
Igy fordulhatott elo, hogy a HooToo HT-TM02 zsebrouter 1536 KB-os kernel korlatjaba () a SNAPSHOT nem fert bele, a 21.02 pedig belefer.
Friss, ropogos a 21.02-nek az RC2-je! Tegyel egy probat!
-
xabolcs
őstag
Image builderrel - a folosleges csomagokat elhagyva, a szuksegeseket beleteve - lehet, hogy bele tudsz ferni a 8 M flash-be, es akkor tudsz forditani maganak egy "rendes OpenWrt firmwaret, ami feltoltesz a gyari web feluleten keresztul es ott a LuCin beallitod a szukseges dolgokat".
Szivesen segitek az Image Builder hasznalatat elsajatitani.
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
Röviden: nem lehet, hiszen az a partíció kiosztás a dtb-ben van definiálva és korlátot szab neki a gyári fix partíciók által használt terület (boot, config, factory).
Hosszabban: saját build-el lehetne akár játszani. Ha jól látom, a config partíciót egyáltalán nem használja az OpenWrt (csak nyilván a gyári config-okat nem szokás piszkálni), a factory partícióban viszont 0x1f100-n ott a MAC cím, valamint 0x20000-től a wifi eeprom (tehát erre mindenképpen szükség van a működéshez). Tehát legfeljebb a config partíció méretével (+ a factory elejével), nagyából 64-188KB-al lehetne növelni. De ez mindenképpen forrásból készített saját build-et igényel és ugye a dtb-t is módosítani kellene ennek megfelelően. És ugye még kérdés, hogy mit szól hozzá a gyári firmware, ha a config partíción nem azt találja, amire számít (egy esetleges visszaállás esetén).
-
vargalex
Topikgazda
Imagebuilderrel lehet olyan firmware-t előállítani, amiben a számodra szükséges csomagok vannak benne (akár a LuCI is). De ez nem utólagos eltávolítás, hanem egy új firmware bináris lesz a kimenete.
7,6 MB használható egyébként a flash 8 MB-jából, de sajnos a kernel és a root partíció akkora, hogy sajnos csak 896 KB használható hely marad. Ez a LuCI+uhttpd számára biztos kevés... -
vargalex
Topikgazda
A firmware-ból utólag nem tudsz törölni csomagot, mivel az a csak írható squashfs partíción található. Így csak logikai törlést tud végezni, aminek van egy minimális helyigénye a jffs2/ubi partíción.
Az nginx egyébként több, mint 1 nagyságrenddel nagyobb, mint az uhttpd...
Biztos vagy benne, hogy nem fér el a LuCI? Adnál egydf -h
, illetve egycat /proc/mtd
kimenetet? Nálam a DIR-860L esetén a /rom (firmware) 2,5 MB-os (nincs LuCI).
Még saját build is szóba jöhet egyébként. -
wigyori
tag
Szia,
Szerintem a WR740/741 szeriaval egesz jol belotted az arkategoriaban a sweet spot-ot.
Atheros (ath9k) radio van benne, kb. ennek a legjobb a drivertamogatasa jelenleg, a 4mb flash miatt mondjuk csodat ne varj tole, valamint ertelmesen a 17.01 a legutolso, amit ra tudsz rakni (szinten a flash miatt), de stabilan fog mukodni.
Opcionalisan amit javasolni tudok me'g, az a Routerboard hAP Lite (16Mb flash, 32Mb memoria), kicsivel macerasabb OpenWrt-t telepiteni ra, valamint csak 3+1 ethernet portod lesz, viszont az arahoz kepest jokora flash-t kapsz, amire vigan lehet csomagokat pakolni, ha ez szamit. A telepitesben tudunk segiteni, epp a minap kerult hozzam egy ilyen doboz.
(Szerk: ami nekem a hAP Lite-ban tetszett, hogy microusb-rol megy a ta'p, igy ami nalam problema, hogy a 650db router es develboard kozul melyiknek a tapjat szedjem elo, nem problema mar.)
http://www.wireless-bolt.hu/45876-mikrotik/633233-routerboard-hap-lite-soho-wireless-router
Udv,
-w-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Motoros topic
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- További aktív témák...
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- OLCSÓ MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest