- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Linux 4.10.1-1 alatt a gep nem jon vissza suspend-bol, de konkretan a system journal sem tartalmaz semmit (tehat nem a videoval van a baj -- az USB eszkozok sem kelnek eletre). Otletek?
Egy Lenovo P700 desktoprol van szo, ezidaig (4.9-ig) teljesen jol mukodott a suspend-resume.
-
válasz
cstomi15 #25216 üzenetére
Igen. Prometheust hasznalunk idosor-adatbazisnak, ehhez vannak mindenfele exporterek, ahonnan be tudja szedni az adatokat X masodpercenkent (adatbazis-infok, host infok, applikaciokbol tetszoleges adatok, halozat, meg vegtelen mas cucc). Ugyanez csinalja a health checkeket is (pl. ha nem sikerul a hosttol adatot szerezni, akkor kuld egy riasztast). Grafana vizualizal.
Regebben Munin-t hasznaltunk, az jelentosen primitivebb eszkoz.
-
Melyek azok a desktop environment-ek, amik igy 2017 elejen elfogadhatoan tamogatjak a hidpi scaling-et?
A Gnome 3 ugye nem, a KDE 5 igen, az i3 igen. Mi a helyzet a tobbi eseteben?
-
válasz
bambano #24566 üzenetére
> másrészt verziókezelővel is használhatod
Nem, ez nem az a use case. A build/debug mar Linux hoston megy. Masreszt ha Windowsos fajlrendszeren krealom a fajlokat, akkor nem tudok permissionoket allitani.
Mit allitsak be a Samban, amitol csokken a latency? (a Linux host egyebkent egy VM, ami Windows alatt fut, szoval a halozati kesleltetes minimalis)
-
Ha Linux hoston levo forraskodokkal szeretnek dolgozni Windowsrol, akkor mi a legjobb modja a fajlok megosztasanak? A Samba eleg lassu, W10-en meg nincs NFS kliens, ha jol tudom.
Szerk.: mintha megis lenne NFS, koszi, megnezem
Nem, Pro-n nincs. :[
-
válasz
Tóniszomszéd #24517 üzenetére
ZFS-t nem raknek laptopra, egyszeruen tul memoriaigenyes.
-
válasz
bambano #24511 üzenetére
Az optimus menetkozbeni valtasat egyebkent sosem tamogatta semmi rendesen..
Ettol meg az nvidia proprietary driverei a legjobbak az osszes kozul -- nekem epp GTX970 van a desktopban, es meg a Displayport audio is megy. Mondjuk suspendbol nem jon vissza a monitor (at kell valtani a szoveges konzolra es vissza, ugy feleled), de ez mar aprosag
-
> Ha a nyílttal meg tudod csinálni amire szükséged van, akkor inkább azt használd.
Dramai teljesitmeny- es funkciokulonbseg van.
> Bár rémlik, hogy a gpu váltás nem teljesen megoldott.
Nem megoldott.
> Máig nem fogom fel, hogy minek a laptopba 2 gpu.
Mostmar egyre ritkabb, de pl. az elozo laptopomban azert volt ez muszaj, mert a legutobbi idokig az integralt GPU nem tudott 4K kimenetet 60 Hz-en.
-
-
-
Mindekozben: MS SQL Server Linuxon.
-
válasz
Speeedfire #23651 üzenetére
Itthonrol dolgozom. Nem az elindulassal van a baj, hanem az allapotok visszaallitasaval.
-
válasz
Speeedfire #23649 üzenetére
> Arra a kb 10mp-re míg feláll a rendszer.
Persze, a boot ido nem lenyeges, de amig minden mas elindul, az fajdalmas (vagy kezzel visszallitani a dolgokat).
-
válasz
Speeedfire #23647 üzenetére
Hibernaciora is azt hasznaljuk, es egyebkent sem art.
➜ ~ free
total used free shared buff/cache available
Mem: 65879404 12443896 38139812 373352 15295696 52801520
Swap: 25006076 0 25006076
➜ ~ -
Uh, bazz sracok. A 4.4-es kernel TCP stackje valami embertelenul gyors, konkretan a rendszerunk egyik, egyebkent szuboptimalis resze 10x gyorsabb 4.4-en (ket Java appszerver pofazik sokat egymassal).
-
válasz
Speeedfire #23616 üzenetére
Csak erdeklodom, hogy miert kell 2016-ban SSD-t kimelni?
-
válasz
Speeedfire #23608 üzenetére
Nem igazan, legalabbis nem latok az egvilagon semmi gyanusat (sem a journalctl, sem a dmesg).
-
Kerdes.
i3 WM, Manjaro (Arch), 4.1 vagy 4.3 kernel (mindkettovel ugyanaz). Egy ido utan (naponta 2x) konkretan meghal a rendszerem, ha nyomok egy entert a terminalban, akkor olyasmit kapok, hogy 'zsh: fork failed: resource temporarily unavailable'. Valszeg valami elkezd processzeket gyartani, es kifutok az ulimitbol, de amikor bekovetkezik, akkor mar nem tudom debugolni.
Otletek?
-
Mai Ubuntu/Unity csodalatossag: IntelliJ feldob egy modalis dialogusablakot, alt-tab mashova. Ujabb alt-tab utan a modalis ablak valahol hatulra kerul, es tobbet nem lehet elohozni. Igy kenytelen vagyok force close-olni az IDE-t, mert a nyomorult Unity nem hajlando megmutatni a dialogust.
-
Regression: "unregister_netdevice: waiting for <virtual network interface> to become free"
Ezt beszopta mar valaki rajtam kivul? Talan 4.4-ben lesz ra javitas, de lenyegeben ellehetetleniti azt, hogy lxc-t biztonsagosan lehessen hasznalni
-
válasz
Raynes #23514 üzenetére
"A linuxos kernel sokkal jobb az erőforrások szétosztásában, mint a vindózeré. Ugyanez a helyzet a többszálú programok futtatásánál"
o maj gad -- a Linuxnak sok elonye van, de a teljesitmenyhez ennek semmi koze, mindketton csontig ki lehet hajtani a hardvert, termeszetesen.
-
Murdock :[
-
Van egy systemd service. Ujrainditom (systemctl restart xyz), es szeretnek beallitani egy env var-t. Azt szeretnem, hogy a service lassa ezt a valtozot.
Lehet ezt valahogy? A systemd szepen kimaszkolja az osszes beallitott kornyezeti valtozot.
-
-
válasz
spammer #22941 üzenetére
Manjaro, reszben azert, mert az Ubuntu 15.10 installer be sem bootolt. Fedora alatt eloszor nem mukodott a GDM (mint kiderult, ismert problema: a Selinux nem engedi a GPU drivert kommunikalni a GDM-mel), aztan azt megoldottam, aztan az X omlott ossze rendszeresen (journalctl-ben kb. semmi info). GUI-s tool alatt azt ertem, hogy barmi, ami kicsit is szofisztikaltabb grafikus feluletet produkal, az instabil (olyan ritka szoftverekre gondolok, mint a Chrome vagy a Firefox). Urxvt es a GTK alkalmazasok kozott nem megy a clipboard. A compton (kompozitor) par orankent osszeomlik. Hibernalas utan nem sikerul a ramdisk betoltese bootkor. A conky idonkent elkezdi megenni az egyik processzormagot. Ma reggel arra ertem vissza, hogy a 64 GB memoriabol 60 (!) foglalt, mert valamelyik processz megette. Az uzbl browser szinten hajlamos az egyik magot 100%-ig lefoglalni.
Az, hogy milyen disztro, szerintem kb. lenyegtelen, mert amit meg lehet oldani valamelyik disztron, azt a masikon is.
Es ennek ellenere persze hasznalom, mert kenyelmes, de szomoru, hogy 12 ev alatt (miota elkezdtem Linuxozni) lenyegeben nem javul ez a resze a dolognak. (Megismetlem: egy Linux-certifikalt munkallomasrol van szo, mert az oke, hogy a laptopomat hivatalosan is lehetetlen rendesen hasznalni a hibrid grafika miatt, de ez egy standard desktop.)
-
Szokas panaszkodni, hogy a Linux nem elegge user friendly, de legalabb stabil. Most, hogy jopar honapja megint csak azon fejlesztek, nem virtualis gepben, ujra csak az ellenkezojet erzem: nekem nagyon felhasznalobarat (foleg az i3 wm meg a terminal miatt), viszont remesen szar minoseguek a GUI-s toolok. (Pedig a rendszerem raadasul hivatalosan tamogatott.) Par orankent osszeomlik a kompozitor, a Chrome nem indul el, mert a pthread_create nem elerheto (?), szaggat a bongeszoben a scroll. Na mindegy, mas valasztasom nincs, mert fejleszteni meg tenyleg idealis.
/rant off
-
-
Az NVidia gyari driver otven evezreddel az AMD elott jar. Sajnos tudom, ezert van most GTX770 a 6950 helyett. Tenyleg, _papiron_ az AMD-vel nincs semmi gond, gyakorlatilag hihetetlenul remes (a free driver mindkettobol eleg problemas, a proprietary NVidia az tokjo -- kiveve a hibrid mod tamogatast, az fglrx egy rakas tragya).
-
Azota utananeztem, nincs ra jo megoldas sajnos, a bumblebee nem stabil es nincs is fejlesztes alatt, a nouveaunak meg a teljesitmenye se es az energiagazdalkodasa sem megfelelo (a fejlesztok szerint se). Sajnos (?) munkageprol van szo, 100%-osan mennie kell, dokkoloba be-ki (4K kulso monitorral).
Kar kicsit, mert Linuxra fejlesztenek, de ebbol megintcsak VM lesz
Persze vehettem volna Inteles gepet, de annak meg a 4K kijelzokkel van baja.
-
Mi a helyzet per pillanat az NVidia Optimussal Linuxon? Kontextus: HP Zbook 15-ot esetleg Linuxszal hasznalnam - van benne Intel HD4600 meg NVidia Quadro K2100. Erdemes probalkozni a hibrid megoldassal, vagy kapcsoljam ki az integralt Intelt teljesen, es fogadjam el, hogy Linuxszon nem lesz hosszu akkuidom?
-
VM-en futo Linuxon NTP PLL skew-t okozhat az, ha a guestet egy pillanatra megallitja a hypervisor? Az estimated NTP PLL error felugrott 1 msecrol 10 msecre, es ezzel egyidoben panaszkodott nehany user, hogy lassu volt a rendszer, de kozben az app logokban nincs semmi. A hypervisorhoz nincs hozzaferesunk, sot, igazabol a VM-ekhez sincs direkt hozzaferesunk.
-
válasz
MineFox54 #22296 üzenetére
Most direkt megprobalom fejbol, bar Gugli biztos segitene:
MySQL, Postgres, Hadoop, Derby, Berkeley, Riak, Couch, Mongo, Sqlite, Cockroach, DB2, Sybase, Oracle, KDB, Velocity, Neo4j, Titan, MSSQL, Hana, Cassandra, Rethink, Redis, Dynamo.
Na ennyit tudtam fejbol, ez 23, ha jol szamolom.
-
Bug a RedHat 6.7-ben: restarting squid results in deleting all files in hard-drive (rm -rf /*)
Kedves.
-
Valaki esetleg nem tudja, hogy 1 fizikai NIC-cel, 1 publikus IP cimmel es kozvetlen fizikai hozzaferes nelkul lehet-e VMWare ESXi ala felrakott Linux-peldanyokhoz portforwardot beallitani?
Azaz pl. az egyik guest 80-as portjat erem el, ha kivulrol a host 80-as portjahoz csatlakozom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Gombászkönyvek egyben
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest