- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Netfone
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
smb1 egyrészt két kattintás engedélyezni
Feltéve ha admin vagy a gépen illetve azért khmm had ne kezdjem ecsetelni, hogy miért ne használjunk smb v1-et 2019-ben.gond nélkül kezeli a Windows smb3-as protokollon is a usernév nélküli csatlakozást
egy configot és némi leirást elfogadnék. Eddig 2x-er kellett volna, de egyszer sem jött össze. (samba4-re) -
sonar
addikt
válasz
Victoryus #27690 üzenetére
Nos
workgroup = gyakorlas
wins support=yes
lehetőleg a win-en lévő workgrouppal megegyező legyen és kapcsold be a wins-et is (wines klienseknél nem árt kategória)igy tudod tesztelni, hogy megy-e a samba és élnek-e a share-k
smbclient -L localhost
Illetve ide loggolsz: /var/log/samba/ nézd meg, hogy mire panaszkodik.
Másik meg, hogy samba4-nél (sem) szoktam anonym csatlakozást engedélyezni mert mindig vmi szivás van vele (asszem főleg azért mert csak smb1 kezeli az meg már tiltva van win-eken is).
Hanem szépen létrehozok neki user-tsudo smbpasswd -a user
-
sonar
addikt
válasz
Victoryus #27622 üzenetére
Ez a netplan még nekem is új. Eddig még csak 1x játszottam vele.
version:2 - https://netplan.io/design
Network Config format
This is called “version 2”, as current MAAS/curtin already use a different YAML format that is called “version 1”.addresses: [] minek, ha elhagyható? - ízlés dolga. Ugyanúgy van aki szereti a klasszik subneteket kiírni van aki a CIDR-es jelölést preferálja.
-
sonar
addikt
fura, az biztos. És ha nem adod meg, hogy ssh-n hanem így paraméterezed:
rsync -av user@host:/telejes_eleresi_ut /local_target
Mondjuk végső esetben egy rsync daemont-t is be lehet izzitani.
-
sonar
addikt
válasz
Victoryus #27576 üzenetére
Nézd nem tudom mit csináltál pontosan, az általad linkelt tutoriál is jó, de a képek szerint nem azt csináltad.
gw meg csak azonos subnetben lehet.
tracert/traceroute, mtr programokkal meg tudod nézni, hogy merre is mennek a csomagok.
És mélyedj el a hálózati alapokban. -
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #27477 üzenetére
Nálam még él a szokás (igaz nem asztali distron)
nodev, nosuid, noexec
Mi hasalt el? És milyen distro-n? -
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #27433 üzenetére
Mert lehet olyan file-od is (tehát ugyanolyan neveű file és könyvtár) és akkor vakarod a fejed, hogy nem az van amit elképzeltél
-
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #27376 üzenetére
hát akkor lehet, hogy mégis vpn-ezni kellene
-
sonar
addikt
válasz
MasterMark #27373 üzenetére
Milyen érvet tudsz mondani a VPN mellé?
Tunnel annyiban jobb, hogy izolált és tutira nem zavar be adott esetben a routingba. -
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #27371 üzenetére
Nekem kicsit nem tiszta amit irtál (lehet mert hulla fáradt vagyok), de egy dinamikus ssh tunnel (socks proxy-t belőni a böngészőben [link]) illetve ha szükséges némi static route és kész is.
-
-
sonar
addikt
válasz
kezdosql #27304 üzenetére
Kiválasztod az interface-t amit monitorozni akarsz aztán start monitoring.
Ha hadilábon állsz az angollal akkor ne erőltesd a linuxot meg a wiresharkot se.
Btw: YouTube teli van tutoriálokkal. Szánj rá 10-20 percet. Valszeg többet fogsz belőle megtudni, mint amit ide le lehetne irni.Egyébként meg nem istenítettem... Légyszives figyelj oda, hogy hogyan fogalmazol.
-
sonar
addikt
Ez az F2FS mennyire elterjedt és mennyire megbízható?
Illetve:
ha kidöglött a raid vezérlő és volt mögötte egy raid5 és másik raid vezérlőt teszek be (sajnos ua olyan típust már nem tudok) akkor van esély arra, hogy elindítsam a rendszert vagy újra telepítős lesz?
(adatvesztés nincs, csak meló szempontjából nem mindegy, hogy 1-2 nap v pár óra)
Ilyen esetben ki mit szokott csinálni? -
sonar
addikt
válasz
Dr.FantastiK #27153 üzenetére
Hmm akkor gyere és mond el a szervereimnek, hogy vmit rosszul tudnak
(legalábbis NVMe tekintetben)
-
sonar
addikt
válasz
Dr.FantastiK #27151 üzenetére
Miért is?
Lehet, hogy a számozás szerint régi, de elég sok dolgot beleraktak, backportoltak.... -
sonar
addikt
válasz
Andralin #26756 üzenetére
Még egy dolog. CentOS7-nél nem IPtables van hanem Firewalld.
És ha nem jól van belőve akkor nem lesz cimforditás.
Nézd át, hogy mi milyen zónába van sorolva:
nmcli d
firewall-cmd --list-allAztán meg a routingokat szépen sorban.
Kezd azzal,hogy a tűzfal gépről tudjál kommunikálni,ha ez megvan akkor mehetsz tovább a belső hálóra. -
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #26671 üzenetére
Esetleg screen-t is érdemes megnézni
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Helló,
Telepített vki mostanában GitLab-ce-t CentOS7-re? [link]
Simán felmegy minden, de a kezdő weboldal csak egy 502-es hibát ad (Whoops, GitLab is taking too much time to respond.)
gitlab-ctl status szerint minden fut hiba nélkül.
Vkinek vmi tipp, hogy wtf? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy csomagos kérdésem lenne. Vhol olvastam róla, de elfelejtettem és nem is találom a megfelelő kulcsszót.
Hogyan van az megoldva, hogy ha tolok egy yum install mysql-t (apt-get install mysql) akkor honnan tudja pontosan, hogy melyik rpm-et/deb-et kell felrakni -
sonar
addikt
válasz
Tanisz #26344 üzenetére
Szia,
RDP elérés a legutolsó RHEL/CentOS7.4 gyel überszívás. Se RDP se xdmcp nem működik.
Bár a távelérés leginkább ablakkezelőtől függ. Ubuntu-ra szoktam rakni lxde-t, ha nem kell design elem. Ott frankón szokott működni
Amúgy a server os-ek nagyon testreszabhatóak, csak jó sokat kell vele dolgozni mire egy minimal install-t belaksz -
-
sonar
addikt
válasz
#68216320 #25970 üzenetére
A raid-re kell létrehozni még a raid előtt egy /boot és egy /boot/efi -t akkor nem szokott máshova kerülni.
Valamint gyakori ubuntu hiba, hogy a grub csak az egyik disk-re telepedik ezert kezzel fel kell tenni mindegyikre...
grub-install /dev/sdb
grub-install /dev/sdc
grub-install /dev/sdd -
sonar
addikt
válasz
megema #25847 üzenetére
Hali,
Nekem egy ilyen van felírva a jegyzeteimben, mikor minimal installból épitettem fel a gui-t akkor nekem is voltak hasonló gondjaim
systemctl set-default graphical.target
rm '/etc/systemd/system/default.target'
ln -s '/usr/lib/systemd/system/graphical.target' '/etc/systemd/system/default.target'
systemctl enable lightdm.service -
sonar
addikt
Sziasztok,
Hogyan tudnék létrehozni olyan környezeti változót ami az adott user minden sessionjében megjelenik menetközben is.
-
sonar
addikt
válasz
#68216320 #25731 üzenetére
Ne 22-es porton legyen az ssh server!
Illetve fail2ban, denyhost segitségével még egy szintet tudsz emelni a biztonságon. Hamar ki tudod lőni a robotokat. Ha csak kulcsos authentikáció van akkor a jelszavas próbálkozásokat egyből tiltani.
ssh konfigban még az alábbiakat érdmes belőni
AllowUsers "teusered"
Protocol 2
PermitRootLogin no -
sonar
addikt
ISO-ban legacy bootnál isolinux mappában vagy EFI bootnál EFI/BOOT mappában az grub.cnf file-t és átirod benne amit szeretnél. Vannak még ott másik file-ok is ha mégjobban bele szeretnél túrni.
(btw a legjobb ha az embernek van egy pxe szervere és oda azt tesz bele amit akar)
-
sonar
addikt
válasz
Prosectura2 #25517 üzenetére
Most nincs előttem ubi-s rendszer, de ha saját userrel nem megy a script akkor root-tal futtatnám és /etc/crontab -ba és nem sudo-znék.
(jogosultságot nem csak azért ajánlott átirni, hogy ha betörnek akkor ne garázdálkodjanak, hanem ha ittasan/másnaposan... nem igazán beszámithatóan csinálsz vmit ne töröld le, ne buritsd be a rendszeredet, persze nincs lehetetlen és tökéletes védelem, de ha fontos akkor illik figyelni rá, ha igényes az ember) -
sonar
addikt
válasz
Prosectura2 #25515 üzenetére
a biztonság kedvéért bárki által, a 777 kapcsolóval, hogy ne lehessen jogosultsági probléma)
Ezzel azt érted el, hogy bárki bele is tud szerkeszteni. 755 -tel te mindent tudsz csinálni a többiek meg futtatni és beleolvasni vagy 711 és akkor te mindent a többiek csak futtatni.Másik, hogyan időzitetted a scriptet? Szerkesztetted a /etc/crontab -ot vagy crontab -e vel nyitottad meg és úgy?
-
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #25500 üzenetére
Ráindit mégegyszer, de lehet megadni timeout-ot az alábbi módon.
[link]# puppet shouldn't take more then 40 minutes!
47 * * * * root /usr/bin/timeout 2400 /usr/bin/puppet
Én mondjuk scriptben szoktam lekérdezni, hogy fut-e még, ha igen akkor ne induljon el. Bár az eléggé extrém eset, hogy 30 percig fusson és 30 percre van ütemezve. Ha ez gyakran előfordul akkor vmi nem klappol (rossz az ütemezés v script v a koncepció...) -
-
sonar
addikt
válasz
vampire17 #25184 üzenetére
Helló,
Egyszer szívtam már ilyennel és akkor ha jól emlékszem a --skip-name-resolve segitett.
A mysql config-ban a --skip-name-resolve mire van állitva?
Csak mert ha be van kapcsolva akkor okoskodik, ha ki van kapcsolva akkor az OS-re van bízva.
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/host-cache.htmlüdv: s
-
sonar
addikt
válasz
Andralin #25122 üzenetére
Köszi a tippet, szemezgettem ezekkel amiket ajánlassz, de közben olvastam azt is, hogy meg lehet az egészet oldani iptables szinten, nem szükséges külső megoldást használni.
Persze, csak a két emlitett progi folyamatosan futna és frissitené az iptables szabályokat.
(az meg plusz, hogy központi szerverről is tud lehúzni tiltó listát, vagy ha több szervered van akkor amit az egyik tiltott azt átveszi a másik is) Én csak javasolni tudom a használatát
(bár ha semmi nem indokolja akkor a 22-es port helyett vmelyik másik portra át tenném az ssh-t) -
sonar
addikt
Meglehet/érdemes-e azt megcsinálni, hogy a nagy HDD egy részét és a kicsi egy részét RAID-be rakom a mentett anyagok biztonságát növelendő?
Ha igen milyen fájlrendszerrel?
SW raiddel meg tudod csinálni. File rendszer meg majdnem mindegy.
Otthonra elég az ext4, azzal van a legkevesebb szivás. -
sonar
addikt
válasz
#68216320 #24746 üzenetére
Igen, a Grub-nak kell 100 MB mindkét disken (elég az egyiken is, de azért 100mega nem nagy érvágás)
Tipus: Fenntartott BIOS boot terület
(a magyar nyelvű telepitőben ez van, és ha ezt választod akkor nem kell csatolási pontot sem megadni)
Az install végén meg ha nem megy, akkor kézzel rakd fel a grub-otsudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install /dev/sdb
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest