- Bemutatkozott a Fairphone 6
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Yettel topik
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Blum1866_2 #19962 üzenetére
Windows alatt nem volt secure boot opcióm, mivel a BIOS-ban ki van kapcsolva.
Kipróbálom a boot repair-t.
Kössz!
-
Sziasztok!
Ubuntut raktam win8.1 mellé, de ezután win alatt variáltam a maradék területtel, és ezután meghalt a grub.
Ez még nem lenne világvége, de a GParted pl. hibásan látja a partíciós táblákat. Ext4-et mond a Win partícióra, és egybe veszi az Ubuntu és a Win adattároló partícióját.
Viszont több progi (partimage, partition info a system rescue CD-n) hibátlanul látja az összes partíciót. Csak ezekkel nem lehet szerkeszteni őket.Tudtok olyan progiról, amivel helyre lehet állítani a dolgokat?
Kössz!
-
Sziasztok!
Linux distrók közül melyiket a legegyszerűbb feltolni Win 8.1 mellé?
Tudtommal eleinte voltak ezzel gondok. Vagy ma már ez nem téma?Létezik olyan GTK-s disztro, ami fejlesztésre (C/Java/Python/HTML5/GTK+) bármely okból alkalmasabb, mint a többi? pl. átlagnál több segédeszköz van a repoban, vagy hasonlók.
Vagy mindegyik egyforma ilyen téren?Kössz!
-
-
Sziasztok!
Két feladatra keresek megoldást.
1.) Bizonyos progik vagy weboldalak hívogatnak bizonyos URL-eket különböző paraméterrel. Ezeket szeretném elkapni, és megváltoztati a paramétereket. pl. a Króm által haza küldött infókat szeretném monitorozni, elkapni, és megváltoztatva kiküldeni. Ha ez lehetséges. Nem csak a krómról van szó, hanem úgy általában trollkodni van kedvem ezekkel kapcsolatban.
2.) Nem szeretnék Flasht telepíteni, de jó lenne a Flash-es vieókat megnézni. Létezik olyan megoldás, ami ezeket valami desktop progiban meg tudja nyitni? Nem csak Youtube (facebook, indavideo, vimeo, stb.).
Kössz!
-
Sziasztok!
Végigolvastam az Arch Wikiben azt a részt, ami arról szól, hogy ha a rendszer winyón van, akkor mit lehet tenni a gyors működés érdekében.
A mount opciókat még át kell olvasnom, és a file rendszerekből is jobban fel akarok készülni.
Kérdésem, hogy milyen olvasmányokat illetve tippeket, trükköket javasoltok a fentieken kívül, hogy a linuxos file műveleteket a lehető leggyorsabbá tegyem?
Minimalizálni szeretném a lemezműveleteket, hogy egy alacsony fordulatú meghajtóról is gyors legyen, és ne kelljen sokat várni a winyóra.Kössz!
-
válasz
CPT.Pirk #18954 üzenetére
A KDE OpenGL-lel nálam is olyat csinál, amit nálad, és nagy ritkán Cinnamon alatt is, ha sok az ablak egyszerre.
Gondolom, a különböző effektek más OpenGL API hívást is használnak, amik közük egy, vagy több hibásan műxik.
Abban egyetértek, hogy sima grafikai hiba, de szerintem a driver a hibás, mert ha egy másik procit rakok ugyanabba a gépbe, akkor ugyanazok az effektek szépen me
Szerintem a driver nem kezel jól bizonyos low-end IGP-ket. Persze, lehet, hogy nincs igazam. -
válasz
CPT.Pirk #18950 üzenetére
Nálam is jön ugyanaz a hiba KDE-n kívül is ha be van kapcsolva az OpenGL.
A zárt driverrel nem engedte a frissítést, mert azt mondta, hogy konfliktol a driver a frissítéssel, és nem tudja feloldani.
Akkor ment fel a frissítés, amikor leszedtem a zárt drivert.
Egyébként van a hibáról bug ticket itt.
Ha megnézed a 3gp video-t, ami a hibajelentéshez csatoltak, akkor látod a jelenséget. Nálam pont ugyanazt csinálja.
És ha kwin hiba lenne, akkor A10-6800K-val is csinálná, márpedig nem csinálja (ugyanaz a linux install, ugyanaz a lap, stb., csak procit cseréltem mert először hardver hibára gyanakodtam). -
válasz
CPT.Pirk #18918 üzenetére
Köszi!
Közben próba képpen bebootoltam egy régi chakra-ba, amit utoljara egy Brazos E-350-nel használtam kb. két hónapja zárt driverrel. Minden pöpecül ment, de amint átálltam a nyílt driverre az arch leírása szerint frissítés után, elromlott minden. Ki kellett kapcsolni a KDE-ben az OpenGL-t, hogy eltűnjenek a képi hibák.
Tehát xorg/nyílt driver hiba.
Nagyon érdekes, hogy csak A4-4000-rel csinálja, A10-6800K-val nem, pedig azonos felépítésű bennük a GPU, csak az A4-ben gyengébb kiszerelésben...Nincs mit tenni, várni kell...
-
válasz
quailstorm #18914 üzenetére
Igen, IGP-t használok.
Ha a legújabb free drivert is ki akarom probálni, akkor ahhoz a legújabb kernel is kell?
Sajna, nem vagyok járatos ezen a területen még.Kössz!
-
Sziasztok!
Az Ubuntu-s topikon nem akarom tovabb spam-elni egy nem csak Ubuntut erinto proglemaval.
Az a helyzet, hogy az Ubuntu es a Mint is a kovetkezo kepi hibakat produkalja a desktop-on egybol install utan:[link] | [link] | [link] | [link]
Legtobbszor a "start menu" tartalma sem latszik rendesen.Alaplap es memoria hibat kizartam, mert egy masik FM2-es lapban is ugyanezt csinalta ez a proci.
XFCE-vel nem produkal ilyen hibat, vagy olyan keveset, hogy nem vettem eszre.Talaltam hasonlo bug reportot itt. (A csatolmanyoknal van egy 3gp video. Na, nalam pont ezt csinalja.)
Win8 alatt hibatlanul muxik a proci, vagyis a proci hibat igy kizarhatom. Ugyanakkor az is furcsa, hogy egy ugyanabbol a szeriabol (Richland) valo 6800K nem csinalja azonos lap+ram paros mellett.
Szerikntekek merre tovabb?
-
Sziasztok!
SSd-re akarok feltenni Arch-ot.
Milyen file rendszer javasolt?
Minel korabban szeretnem elkezdeni figyelemmel kiserni az osszes irast az SSd-re. Akar az install kozbeni irast is, ha ez lehetseges.
Ehhez mit javasoltok?Koszi!
-
Sziasztok!
UEFI-s lapom van, es szeretnem kivalasztani a nekem megfelelo bootloadert Arch linuxhoz.
Az alaplapom boot menujeben van lehetoseg UEFI: <HDD neve> es AHCI: <HDD neve> kozott valasztani, akkor kell egyaltalan UEFI particio, es kell tokolnom UEFI-vel, vagy mehet fel siman a syslinux EFI particio nelkul ha az AHCI: <HDD neve> boot opciot valasztom?
Masik kerdesem, hogy azt terveztem, hogy mellozom a swap particio letrehozasat. 4GB Ram van a gepben, es tudomasom szerint semmit nem fogok futtatni, amire ez nem eleg. Van olyan eset ami mindenkeppen szuksegesse teszi a swap particio letrehozasat?
Kossz!
-
válasz
Claude Leon #18596 üzenetére
Nekem csak netezésre és multimédiára kell a gép (fullHD filmek, skype, viber, torrent, net, stb.)
a KWin desktop effektjeit megszerettem, bár sosem voltak teljesen stabilak nálam.
4GB memória van a gépben, szerintem nem olyan sarkallatos pont a memória foglalás.A Mate-t és a Cinnamon-t tuti kipróbálom.
Az Enlightenment E17 foglalkoztatja még a csőröm.
-
Sziasztok!
KDE-ből kis időre elegem lett, szeretnék kipróbálni valami újat, ami mellett hosszú távon ki tudok majd tartani.
A gnome3 nem tetszik.Ezekre gondoltam: Mate, Cinnamon, XFCE.
Tudom, hogy az előbbi kettő a gnome2 és 3 forkja, de kiváncsi vagyok a tapasztalatokra.
Köszi!
-
Sziasztok!
Egy 24/7-ben működő gépem egyik winyóját szeretném kikapcsolni arra az időre, amikor nincs rá szükség.
Úgy szeretném ezt megoldani, hogy a gép soha ne ébressze fel a winyót magától.
Ehhez elég az unmount?
Hogy tudom kézzel ki- és bekapcsolni?Köszi!
-
-
válasz
Jester01 #18534 üzenetére
Értem. Köszi!
Neten találtam pár infót OpenCL-es MySQL gyorsításról, meg hasonlókról, de mindegyik kísérleti állapotban van. Tehát ezek szerint van jövője, csak még jelene nincs.
Majd pár év múlva visszatérek rá.Más: Otthoni gépemen Chakra van, amivel csak részben vagyok elégedett. Most a Chakra költözik a nagy gépre ahol eddig Win7 volt, és a kis gépet otthoni szerverként és HTPC-ként szeretném használni (internet megosztás, netezés, file megosztás, alap szintű webszerverek dolgok, torrent, fullHD film lejátszás, stb.).
A gép egy AMD E350 APU 4GB Rammal. A kérdésem az, hogy érdemes-e ilyen gépre 64bites rendszert használni. A Ram miatt gondolom, elég a 32bit.
Annyi tapasztalatom még nincs linux téren (Chakra-n kívül csak ilyen i386-os Lubuntukkal volt dolgom, de ezeknél nulla multimédia volt)
Tehát szerintetek jelenleg melyik a probléma mentesebb?
Innentől el fogok boldogulni én is a választással.Köszi!
-
Sziasztok!
Egy kisebb cég szerver feladatait látja majd el egy AMD APU-val szerelt gép.
Nemrég rendelte meg a tulaj, nekem kell majd belőni.
A gépre valami panacssoros Debian-t szeretnék rakni. Szokásos feladatokat kell ellátnia: file megosztás, VPN, PHP/MySQL szerver, telefonközpont, stb.
Mivel a prociban található egy viszonylag izmos GPU, arra gondoltam, hogy ha vannak már erre programok, akkor kihasználom a benne rejlő lehetőségeket.
Kérdés, hogy létezik-e olyan alkalmazás, ami tudja hasznosítani a GPU erejét (pl. OpenCL segítségével) a felsorolt (vagy egyéb kis-szerver) feladatokra? -
Próbálkoztam mindennel. OpenGL módban eszi a procit 100%-on.
Más disztrókon hibátlanul megy. Valami el van állítva a Chakrában, majd utánanézek, ha lesz több időm.
Egyébként kipróbáltam minden lejátszót (KMplayer, SMPlayer, VLC, XBMC).
A fura, hogy egyszer egy pár órára működött, amikor legelőször üzemeltem be, aztán újraindítás után megint nem, és azóta sehogy sem akar menni. Inkább Chakra beállítási gond (vagy bug?) szerintem, hiszem más disztrókon azonos gépen, azonos júzerrel minden simán ment. -
Én hazsnálom, jelenleg egy E350-nel amiben volt egy GF9300 is.
Az nV karival jobb volt a video lejátszás, mint AMD IGP-n, de Flash gyorsítás sokkal rosszabb volt (vagy nem volt?).
Az nV karival pár összeomlás volt ha kwin-t bekapcsoltam, de amikor ment, akkor hibátlanul.
AMD-n nincs összeolás, de kb. mindenhol vannak furcsa dolgok (tearing, képnézegetőben a képek közti animáció szaggat, ugrál, stb.). Chakra-n nem próbáltam nV karit, de az AMD driverrel nem műxik a GPU gyorsítás a HD filmeknél. -
Ezek szerint szó sincs arról, hogy csak nV kari mehetne Steam gépekbe: A Valve a CES-en mutatja be a Steam masinákat építő partnereit
Egy bíztató hír: AMD, Nvidia ramp up Linux driver support after Valve's SteamOS announcement
-
Sziasztok!
A PCLinuxOS újabb változatait próbálta már valaki?
Jelenleg Chakra van a gépemen, és majdnem teljesen elégedett is vagyok vele, leszámítva, hogy az AMD drivert sehogy sem tudom teljes körűen működésre bírni az E350 procimon - más disztrón sosem volt gondom a zárt AMD driverrel ugyanezzel az APU-val. (Állítólag ismert chakra-bug, mely január-február körül javul.)
Mivel jelenleg nem tudok HD filmet nézni, így nem feltétlenül várnám ki a frissítést.Mindenképpen rolling release mellett szeretnék maradni, és a KDE a preferált desktop környezet.
A Chakra félig rolling jellege is tetszene, ha épp működne minden.Szóval ezek fényében a PCLinuxOS merült fel mint lehetőség.
Meghallgatok róla jót, és rosszat is.Kössz!
-
válasz
CPT.Pirk #18363 üzenetére
Köszi!
A hardveres lejátszás már megy.
Legalábbis folyamatos a 13Mbit/sec-es 1080p video.
Már csak a proci használatot tartom soknak. 50-60% mindkét magra.
Ezen lehet még faragni? Vagy a demuxolás, hang lejátszás megeszik ennyit?Win alatt 10-15% volt ugyanezekkel a filmekkel.
-
válasz
Jester01 #18358 üzenetére
köszi!
Chakra linuxom van, ott nincs cpufrequtils, csak cpupower. Azzal kiderült, hogy 800Mhz-en megy a procim, és 3 lépcső van: 800, 1280 és 1600.
Szal ez is jónak tűnik.feltettem az mplayer-vbaapi csomagot, és ez lett az eredménye:
(sajna nekem még nem sikerült értelmeznem)
$ mplayer /path/film.mkv -vo xv
MPlayer SVN-r35107-4.8.0 (C) 2000-2012 MPlayer Team
198 audio & 409 video codecs
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
Playing /path/film.mkv.
libavformat version 54.25.104 (internal)
libavformat file format detected.
[dca @ 0xe46300]Number of channels changed in DCA decoder (6 -> 7)
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0, x264_L4.1 @ 13787Kbps
[lavf] stream 1: audio (dca), -aid 0, -alang hun, 5.1 DTS 768kbps
[lavf] stream 2: audio (dca), -aid 1, -alang eng, 6.1 DTS-ES 1510kbps
[lavf] stream 3: subtitle (text), -sid 0, -slang hun, FORCED
[lavf] stream 4: subtitle (text), -sid 1, -slang hun
[lavf] stream 5: subtitle (ass), -sid 2, -slang eng
VIDEO: [H264] 1906x798 0bpp 23.976 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
Clip info:
creation_time: 2011-06-22 18:50:56
Load subtitles in /path/
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 54.53.100 (internal)
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 768.0 kbit/50.00% (ratio: 96000->192000)
Selected audio codec: [ffdca] afm: ffmpeg (FFmpeg DTS)
[AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
Unsupported PixelFormat 61
Unsupported PixelFormat 81
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try appending the scale filter to your filter list,
e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=1.
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=2.
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=3.
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [xv] 1906x798 => 1906x798 Planar YV12
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.d/50-user.conf", line 14: reading configurations from ~/.fonts.conf is deprecated.
A: 8.8 V: 6.6 A-V: 2.174 ct: 0.659 0/ 0 69% 6% 5.3% 50 0
**** Your system is too SLOW to play this! ****
Possible reasons, problems, workarounds:
- Most common: broken/buggy _audio_ driver
- Try -ao sdl or use the OSS emulation of ALSA.
- Experiment with different values for -autosync, 30 is a good start.
- Slow video output
- Try a different -vo driver (-vo help for a list) or try -framedrop!
- Slow CPU
- Don't try to play a big DVD/DivX on a slow CPU! Try some of the lavdopts,
e.g. -vfm ffmpeg -lavdopts lowres=1:fast:skiploopfilter=all.
- Broken file
- Try various combinations of -nobps -ni -forceidx -mc 0.
- Slow media (NFS/SMB mounts, DVD, VCD etc)
- Try -cache 8192.
- Are you using -cache to play a non-interleaved AVI file?
- Try -nocache.
Read DOCS/HTML/en/video.html for tuning/speedup tips.
If none of this helps you, read DOCS/HTML/en/bugreports.html.
A: 32.9 V: 32.9 A-V: 0.002 ct: 1.576 0/ 0 62% 5% 3.6% 436 0
No bind found for key 'MOUSE_BTN2'.
A: 112.7 V: 94.2 A-V: 18.526 ct: 1.576 0/ 0 91% 5% 5.1% 1535 0
Too many video packets in the buffer: (454 in 33596915 bytes).
Maybe you are playing a non-interleaved stream/file or the codec failed?
For AVI files, try to force non-interleaved mode with the -ni option.
A: 113.2 V: 113.2 A-V: -0.039 ct: 3.442 0/ 0 98% 5% 4.2% 1535 0
[AO_ALSA] Write error: Broken pipe
[AO_ALSA] Trying to reset soundcard.
A: 181.3 V: 159.0 A-V: 22.276 ct: 1.576 0/ 0 109% 5% 5.0% 2629 0
Too many video packets in the buffer: (545 in 33561544 bytes).
Maybe you are playing a non-interleaved stream/file or the codec failed?
For AVI files, try to force non-interleaved mode with the -ni option.
A: 181.8 V: 181.8 A-V: -0.037 ct: 3.827 0/ 0 110% 5% 4.4% 2629 0
[AO_ALSA] Write error: Broken pipe
[AO_ALSA] Trying to reset soundcard.
A: 214.7 V: 203.6 A-V: 11.134 ct: 1.654 0/ 0 113% 5% 4.9% 3146 0A video szaggat, a hang 20-30mp-ekre kihagy, néha siet, néha késik.
Valami meg van makkanva, az tuti. -
válasz
Jester01 #18350 üzenetére
aticonfig --od-getclocks --od-gettemperature
Default Adapter - AMD Radeon HD 6310 Graphics
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 278 667
Current Peak : 492 667
Configurable Peak Range : [278-492] [667-667]
GPU load : 0%
Default Adapter - AMD Radeon HD 6310 Graphics
Sensor 0: Temperature - 55.00 Ccpufreq-info
bash: cpufreq-info: command not found
glxinfo | grep rendering:
direct rendering: Yes
-
Sziasztok!
AMD Brazos E-350 procim van.
Feltettem a zárt AMD drivert, mert a nyílt sehogy sem volt hajlandó szaggatás nélkül lejátszani filmeket.
Most egy fokkal jobb a helyzet, de még messze nem tökéletes.
Jelenleg a kisebb bitrátájú videókkal nincs gond, de 10-15MBit/sec felett vagy szaggat a kép, vagy lassan játsza le és elcsúszik a hanghoz képest a videó. Közben a proci mindkét magja 80-90%-ra van terhelve - a KDE widget szerint.SMPlayer és KMPlayer a két lejátszóm. Egyik filmet ez, másikat az játsza le jobban.
Kérdésem, hogy milyen finomhangolást tudok eszközölni a jobb film lejátszás érdekében? Az AMD Avivo kimenetet kiválasztottam, ahol lehetett, de nem javult sokat.
A hardver tuti képes rá, hiszen Win8 alatt minden folyamatos, és a proci 10-15% fölé nem megy.
Második kérédsem, hogy van-e lehetőség a processzor és a GPU energia takarékos funkcióit állítani.
Folyamatosan 60-70 fok körül van, ami azt jelzi, hogy mindig maxon pörög.Kössz!
-
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy tud-e valaki olyan progiról, ami egy mappán belül feltérképezi és katalogizálja a videókat.
Cím, hossz, felbontás, bitráta, hangsávok, codekek, stb., és valami kereshető, formában tárolja. Akár .ods-be, de megelégszem egy sima GUI-s kereséssel is, nem szükséges szabványos kimenet.Kössz!
-
Köszi a tanácsokat!
Egyelőre a Chakra mellett döntöttem. -
Köszi mindkettőtök válaszát!
Leginkább egy olyan KDE-vel rendelkező disztro-t szeretnék, amit hamar be tudok lőni kedvem szerint. A későbbi finomhangolásból úgyis megtanulok mindent - gondolom.
Nem tudom, mennyi idő alatt tudnék az igényeimnek megfelelő rendszert alkotni Arch-ból.
Az biztos, hogy tetszik az arch rolling disztro mivolta - emiatt még erősen gondolkodom rajta.
Sajna, az eddigi Ubuntu-világ elkényeztetett. Olyan vagyok, mint egy Windows-os. -
Zárójelben kérdezem meg menekűlő útvonalként melyik linux disztro-t ajánlod (és a többiek), egy otthoni szerver+multimédia állomás feladatkör betöltésére?
Ha netán mégis agyhalált kapnék a Sabayon-tól.
Lehetőség szerint kerülném az Ubuntu-t és társait - valahogy sosem sikerült megszeretnem.Mandriva/Suse/Fedora/stb. jobban érdekelne.
-
Még nincs rajta adat, de kizárólag filmeket és zenéket tartanék rajta, és fontosabb, hogy minél több helyem legyen, minthogy naplózzon. Vagyis azt hiszem.
Egyelőre maradnék a Sabayon-nál, és megpróbálom megoldani a dolgot. Újabb driverrel akarok próbálkozni, csak jelenleg valami gebasz van az AMD szervereivel. [link]
Tulajdonképpen a Gentoo alapok miatt tetszett meg a Sabayon. Még nem vagyok olyan szinten, hogy a Gentoo-val kezdjem - használni szeretném mielőbb - Gentoo esetén állítólag ez nem olyan egyszerű. Engem viszont nagyon érdekel a Gentoo, és azt gondolom, hogy a Sabayon-on keresztül megismerem, miközben használni is tudom.
-
Köszi!
Most akkor a root-nak vagy naplózásra?
Az ext4-ben is ki lehet kapcsolni a naplózást, nem? Hogy? Vagy érdemesebb akkor ext2-t csinálni? Sebességre van küönbség? Azt tudom, hogy az ext3-nál gyorsabb az ext4.Az APU-s dologról azt olvastam, hogy a Sabayon-ék áttértek valami újabb x11-re és ez nem kompatibilis a régebbi radeon driverekkel.
Meg olvastam egy hibajelentést is a Sabayon bug tracker-ében, ami pontosan leírja az általam tapasztaltakat. -
Sziasztok!
AMD E350 procis gépre raktam Sabayon linuxot néhány napja.
Más az elején megszivatott azzal, hogy csak akkor indult el már a telepítő is, ha kikapcsoltam a kernel modulok betöltését (erre külön opció van a DVD indító menüjében a Radeon GPU-k kedvéért).
Ezután szépen felment némi partíciós tábla szívás után.
Kipróbáltam a kwin desktop animációit, és működött is a gumi hatású ablak, bár éreztem rajta kis scrollozást és enyhe akadást.
Tegnap netre csatlakoztattam a gépet, és nyomtam egy frissítést.
Fél napig ment a 381 db rfissítés, és utána nem indult el a gép - fekete képenyő a boot egy szakaszában - ugyanúgy mint az elején.
Ezt a leírást találtam amit végig is csináltam.
Ezután indult a gép, de olyan szinten meghalt a VGA, hogy nem műxik a desktop effekt sem egyáltalán (eszelős szaggatás, és az effekt sehol), szaggat minden video, stb.
Ha a képnézől OpenGL-re állítom, akkor összeomlik a képnéző.Gondolom, nem műxik rendesen a driver. Hogy tudom ezt megoldani?
Az eddigi ubuntu/suse linuxos gépeimnél sosem volt szempont a megjelenítés, mert olyan gagya VGA volt bennük (sokéves nV), hogy egyáltalán nem foglalkoztam a témával - persze gond sem volt.
Köszi!
-
Gyors teszt alapján hibátlan.
A többi majd kiderül.
Viszont egy láma kérdésem lenne.
Mi a legegyszerűbb módja, hogy a netet megosszam a többi gép felé?
Ezt annak idején ismerősöm állította be nekem az előző linuxos gépemen és hülye fejemmel nem is piszkáltam ezt a területet.
Két hálókártya van a gépemben, az egyiken bejönne a net pppoe-vel, és a másik megy a switch felé.
Szeretnék MAC address alapján IP-t és domain-t szűrni. Egyik MAC address esetén úgy szeretném, hogy minden tiltva legyen, kivéve, amit én engedélyezek (itt jó lenne valahogy értesülni arról, hogy miket blokkolt a gép, hogy tudjam, engedni, ha kell, mert foglamam sincs, hogy a windows-os gép honnan tölt le frissítéseket).
A többi MAC address esetén meg csak néhány dolgot akarok tiltani.
Minden gép egy switch-en van - kivéve a linux gépbe bejövő netet.Köszi!
-
Köszi mindkettőtöknek, akkor kipróbálom.
Mod: Sabayon látszólag túlélte default indításal is.
Most jön a teszt hogy okozott-e bármi gondot.
-
Nos, itt akövetkező kérdés:
A SATA vezérlőm IDE módban volt amikor feltettem a rendszert.
Ha átállítom AHCI módra, akkor menni fog a rendszer, és érvényesülnek a plusz funkciók (pl. NCQ), vagy nem ilyen egyszerű a helyzet és akár bele is halhat a rendszerem?Kössz!
-
Megoldottam, ne törjétek magatokat.
Kiderült, hogy a partíciós tábla MS-DOS volt, és ezt képtelen volt az installer megváltoztatni magának, illetve a Sabayon LiveDVD partíciónáló sz*rjával hiába hoztam létre és formáztam meg a partíciókat, még csak nem is lehetett vele megnézni, hogy milyen típusú a partíciós tábla, nemhogy megváltoztatni.
Persze ott nem szólt, hogy install esetén ez nem lesz megfelelő.Kissé gagyinak érzem ezt a működést, vagy csak én vagyok a kényelemhez szokva? Eddig is volt fent Sabayon, de azt zsírúj winyóra raktam. Windows mellett / után régebben inkább OpenSuse meg Lubuntu volt.
Viszont, a systemrescuecd-n volt gparted, amivel megoldottam.
Másik, amit nem értek, hogy miért kellett neki feltétlenül /boot/efi partíció. Régebben erre nem volt szükség. Ez az UEFI-s alaplapom miatt van? Hol tudok erről bővebben olvasni? Nem találtam ról ainfót, csak azt, hogy ide rakja a rendszer a bootloadert. Azt, hogy ennek mekkorának kell lennie, és hogy miért van rá szükség "újabban" arról nem találtam semmit. Én 555Mb-ot adtam neki.
-
Sziasztok!
Sabayon linuxot próbálok felerőltetni a gépemre. (AsRock E350M1)
Az installer folyton azt írja ki a partícionálásnál (anaconda), hogy "sda must have a gpt disk label".
Ez mitől van?
Előzőleg Windows volt rajta, és megmaradt a régi név? Pedig azóta egy linuxos LiveCD-vel letöröltem a partíciót és újakat hoztam létre (swap+root).Egyik fórumon azt írják, hogy az UEFI boot kikapcsolása segít a bajon, de nekem nincs UEFI boot opcióm, csak a pendrive-ról tudok UEFI és USB módban is bootolni, a többinél csak a SATA opció létezik.
Egyáltalán összefügg a két dolog?
Köszi!
-
Sziasztok!
Újabban sok fontos adat került a linuxos gépemre, mert felszámoltam a másikat, melyen windows volt.
Első körben az adataim biztonságáról szeretnék gondoskodni.
Ehhez szeretnék olya merevlemez hibakereső progit, mely kifejezetten alapos munkát végez - már ha van ilyenfajta különbség a programok között.
Keresek továbbá olyan SMART adatokat kolvasó progit is, ami képes arra, hogy figyelmeztet, ha bármi eltér a tökéletestől, és szemléletesen mutatja a winyó állapotát.
Valami GUI-s megoldást szeretnék.Mit javasoltok a fenti két dologra? Gugli csak parancssoros smart cuccokat dobott ki.
Köszi!
-
-
Sziasztok!
Egy Asrock E350M1 lapra próbálok felrakni Sabayon linuxot.
Egy bizonyos ponton mindig elakad. Akár USB-ről, akár DVD-ről próbálom installálni.
A Boot menü bejön, de akármire nyomok (install, vagy boot liveDVD), ugyanaz a szituáció.
A leállás után fekete a képernyő és egyik meghajtó sem csinál semmit.Ez lehet az UEFI-s probléma (syslinux vs GRUB2)?
Merre induljak?Köszi!
-
válasz
MacCaine #17853 üzenetére
Köszi!
Az ext2 miért nem elég jó adattároláshoz, és az ext4 miért tól sok?
Azt olvastam, hogy az ext4 teljesítményét javították az ext3-hoz képest, és hogy az ext2-t javasolják a pendrive-okhoz, hogy a naplózás ne terhelje.
Kell naplózás egy olyan winyóra, ahol 1GB és 40GB közötti fájlok lesznek csak? -
Sziasztok!
Egy kizárólag adattárolásra használt 2TB-os winyónál milyen file rendszert érdemes alkalmazni.
Egy HTPC/szerver egyik meghajtójáról van szó, ami gyakran lesz energiatakarékos módban, és csak filmek lesznek rajta.Köszi!
-
Sziasztok!
Tudtok olyan programról, ami egy Win8-as és egy linux gép között megosztja a billentyűzetet és az egeret?
Mintha egy plusz monitor lenne a linuxos gép desktop-ja.
A Synergy-t próbáltam már, de játékban nagyon nem volt megbízható, és teljes képernyős video lejátszáskor is bevillant néha a kurzor a videón.
Szóval kipróbálnék mást, ami linuxon is bevált.Köszi!
-
Sziasztok!
Van olyan lehetőség, hogy egy felhasználó képtelen legyen kikapcsolni, vagy újraindítani a gépet?
A power gombról már gondoskodtam a bios.ban, reset gomb kikötve, már csak azt kellene megoldnia, hogy se a login képernyőn, se egy adott felhazsnálónál ne lehessen kikapcsolni a gépet.
GUI-s megoldéás sem lenne rossz, de elsősorban olyan lennejó, hogy parancssorból se tudjon kezdeni semmit. Vagyis felhazsnáló szinten szeretném tiltani az egészet.Sabayon linux-ról van szó, ha ez számít. KDE-t használok, de fent van az XFCE is.
Köszi!
-
Sziasztok!
Olyan szoftvert keresek, ami a filmek 5.1/6.1 hangját sztereóra mixeli le, de nem csak simán, hanem - amennyire lehetséges - megtartva a térhatást.
Valami olyan hatást szeretnék elérni, mint ami a binaurális felvételeken hallható.
Létezik ilyen progi, vagy lejátszó plugin? A gugli nem segített.Köszi!
-
válasz
bambano #17182 üzenetére
És nem létezik véletlenül valami olcsó GSM dongle, az USB-s 3G cuccok mintájára? Ez ügyben én is guglizok még.
Esetleg még arra gondoltam, hogy veszek kopott, hasznlát, low-end androidos telefonokat, és azok segítségével oldom meg. Utánanéztem, Androidon teljes kontroll alatt tudom tartani a hívásokat távolról is, ha rootolva van a készülék. Nem is lenne túl bonyesz írni egy ilyen progit, ahogy néztem. Csak azt kell kisütni, hogy hogy küldjem át a hangot a telefonomra...
Ehhez kellhet az asterisk. Megnézem, hogy tud-e ilyet.Köszi a tippet!
-
válasz
sanchomuzax #17179 üzenetére
Ez sem rossz. Köszi!
-
válasz
sanchomuzax #17176 üzenetére
Hmm, tehát nem lehetséges az, hogy amikor kicsörög az egyik szám, akkor a gép felhív engem voip-on vagy egy másik számon, és amikor én felveszem, akkor ő is felveszi a csörgő vonalat, és összeköti a kettőt?
Technikailag nem tűnik lehetetlennek, bár lehet, hogy tévedek. -
Sziasztok!
Létezik linuxra olyan szoftver, ami alkalmas arra, hogy mobil számok között bridge-eljen, forwardoljon, stb?
Az lenne a feladat, hogy 2db mobil szám a saját telefonomon csörögjön ki, és én is tudjak azon számok "nevében" telefonálni, és ne kelljen 3 telefont magammal vinni.
Gondolom, ehhez valami modem is kell, de csak 3G modemeket találtam. Nekem meg pont csak hang kell.
VOIP alapon is jöhet a hívás a telefonomra, meg az is megoldható, hogy szerzek egy negyedik számot, amiről ingyen hívható az én telefonom, és azon keresztül jön a hívás.
Mivel lehet ezt a problémát megoldani?Köszi!
-
Sziasztok!
Létezik Linuxra valami nagyon jó minőségű kép átméretező progi?
A GIMP szörnyű minőséget produkál átméretezéskor Lanzos-szal is.Köszi!
-
Köszi a választ!
Pár kérdés a leírtakhoz:
- A XEN miben jobb, mint pl. egy VMWare Player?
- Három VGA-ra lesz szükségem a feladathoz?
A gép egyébként egy kétmagos AMD Trinity APU lenne a plusz VGA pedig egy nV GeForce 9300GE, hacsak nem találok olyan passzív VGA-t, ami terhelés nélkül ennél kevesebbet fogyaszt.
-
Sziasztok!
Egy HTPC desktop gép hibridet szeretnék összerakni.
A cél az lenne, hogy a XBMc és egy sima desktop békében menjen egymás mellett, párhuzamosan.
A herdverek kiosztása:
Desktop: egér + bill + DVI + DisplayPort + hangkártya
XBMC: infra távirányító + HDMI + HDMI hangjaMásik topikban mondta egyik kolléga, hogy ehhez két X kell. Ennek utána is fogok nézni, de szívesen vezsek némi plusz infót, hátha megspórolok némi szívást. Vannak itt további buktatók?
Sajnos kísérletezésre most elég kevés az időm.A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy további desktop-ot is szeretnék kiosztani, méghozzá egy VMWare Player számára, amiben Win8 futna. Ide is jönne egy USB (egér, bill, hang, pendrive) és egy külön VGA kártya.
Ez már három X?
-
Sziasztok!
Két kérdéssel fordulok hozzátok:
1.) Olvastam, hogy linux alatt megoldható az, hogy egyszerre két falhasználó használja a gépet.
Van ezzel valakinek tapasztalata?
Milyen hátrányokkal, kompromisszumokkal, buktatókkal kell számolnom?
Elvileg az lenne a célom, hogy a két ember ne tudja zavarni egymás munkáját, vagyis két külön gép érzését keltse.
Az egyik felhasználó egy virtuális Win8-at használna.2.) Másik kérdés, hogy mitől függ az, hogy egy gépben lévő másodlagos VGA-t teljesen le lehessen kapcsolni menet közben, hogy ne fogyasszon semmit? Ez a linux beállítás kérdése, vagy a hardver illetve driver kérdése. Egy nV GF 9300ge videokarit szeretnék lekapcsolni, ha nincs rá szükség.
Köszi!
-
Sziasztok!
A hard disk sentinel-nél van pontosabb, átfogóbb merevlemez diagnosztikai / finomhangoló progi linuxhoz?
Köszi!
-
Sziasztok!
A legújabb tapasztalatok szerint az AMD vagy az intel prociba épített GPU-i működnek jobban linux alatt?
Olyanokra kellene, hogy:
- filmezés
- Compiz
- webes dolgok (google maps)
- Google Earth
- kisebb játékok
- esetleg Flash gyorsítás
- power management minden térenEgy Ivy Bridge Celeron G1610 és valami low-end AMD APU között vacilálok.
Kössz!
-
Sziasztok!
Olyan webkamera kezelő progit keresek, ami tudja a következőket:
- 3-4 kamera kezelése
- mozgásra elkezdődik a felvétel, akár több kamera esetén egyszerre, és a mozgás megszűnése után x idővel leáll
- a videókat vagy állóképeket le lehessen kérdezni egy androidos telóról
- értesítés küldése androidos telóra ha mozgás történik bármely kamera képébenLétezik ilyen progi?
A gugli nem segített, vagy nem találtam rá a megfelelő kereső szóra. -
válasz
bambano #16663 üzenetére
Sima internetezést értettem alatta, a torrent mögé akartam írni, hogy kliens.
Én is azt a kettőt gondoltam leválasztani, de kérdés, hogy van-e haszna ennek a leválasztásnak.
Ezen agyalok egyébként magam is, de még nem jutottam előrébb. Még nem csináltam ilyet.Disztro terén első körben tuti valami sabayon-ból visszabutított rendszer lesz, mert azt megismertem az utóbbi időben. Talán később Gentoo.
Legjobb lenne valami x86-os minimális fogyasztású PC, de nem tudom, hogy ha 3-4 kamera képét ráküldöm, akkor mit szól majd hozzá egy brazos vagy atom.
És az sem mindegy gondolom, hogy linux alatt melyik rendszernek működnek jól az energiatakarékos üzemmódjai.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Google Pixel topik
- Építő/felújító topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Sorozatok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen autót vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged