Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt

Házon belül technológiai szempontból jelentős előrelépés a Note10 széria, csak pont nehéz marketing szempontból kommunikálni. De nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy az AR-firka kerül ennyibe.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

3,5 milliméteres jack csatlakozó és infra nincs. Minden más természetesen igen: NFC; 3.1-es Type-C USB (OTG, MTP, DisplayPort 4K 60 fps támogatással); 5.0-s Bluetooth A2DP, LE, aptX és ANT+ protokollal; a WiFi pedig (MU-MIMO, VHT80: egyszerre nyolc 5 GHz-es és két 2,4 GHz-es sávot szolgál ki) 802.11a/b/g/n/ac/ax szabványon kapcsolódik. A 802.11ax integrálja a 2,4 és 5 GHz-es sávot a nagyobb lefedettség, a magasabb sebesség és az alacsonyabb fogyasztás érdekében (1024QAM kvadratúra amplitúdómoduláció; max. 1,8 Gbps). Direct és HotSpot nyilván van. A WiFi ugyanakkor kicsit kényes a hálózati stabilitásra. Gondolkodás nélkül átvált 4G kapcsolatra (már, ha engedélyezve van a váltás), ha a legkisebb instabilitást érzékeli. Nálam a statikus IP-re egyébként váltás megoldotta. Tesztidőszakban a feltöltési sebesség is ingadozott többféle hálózaton.


Samsung Galaxy Note10. A Dual SIM képes változat belső tárhelye bővíthető. Amennyiben a 256 GB-ot szűkösnek érezzük.

Az LTE modem (4x4 MIMO és eLAA) 2 Gbps elméleti maximumot tud hozni minden hazai frekvencián hétszeres vivőegyesítés (7CA) mellett, mindkét nanoSIM helyen, ha az egyik SIM helyett nem microSD-t tettünk inkább a készülékekbe. A VoLTE természetesen működik, amennyiben a szolgáltatónál elérhető. Navigáláshoz ott a GPS, az A-GPS, a GLONASS, a Galileo és a BeiDou, de a QZSS hiányzik. A szenzorok közül csak hőérzékelő nincs, illetve a pulzus- és véroxigénszint mérő. Kijelzőbe (valahova a kamera alá) integrált fény- és közelségérzékelő, valamint gyorsulásmérő, tájoló, giroszkóp, hang- és mágneses szenzor, hall-szenzor, illetve nyomásérzékelő a felhozatal. A 3D ultrahang alapú ujjlenyomat-olvasó szintén a kijelzőben, amit egy pillanatra nyomni is kell, így lassabbnak érződhet (pláne gyári animációkkal), mint a konkurencia, de a stabilitással és a sebességgel így sem volt probléma.


Galaxy Note10+

Az S10 szériánál már panaszkodtunk a töltési sebességre, teljes joggal, abszolút ideje volt fejleszteni. Időszerű volt, hogy Note10+ 45 wattos teljesítményű, Super Fast Charge 2.0-s adapterrel is együttműködjön, ami nagyszerű, csak nem jár hozzá, ahogy az ehhez szükséges 5 amperes kábel sem. Az alapfelszereltség részét egy 25 wattos, Type-C Super Fast Charge adapter képezi. A Note10 esetében viszont felesleges beruházás az erősebb töltő, nincs felkészítve rá. A vezetékmentes töltésmegosztás és a 12 vagy 15 wattos Qi (WPC és PMA) gyorstöltés viszont mindkét modell esetében alapfunkció.

[+]

A két Note10 nagyon jó, ám nem kiemelkedő üzemidőt biztosít. A nagyobbik márpedig szérián belül rekorder, 4300 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, és egy folyamatosan csatlakoztatott Galaxy Watch Active-val és Always on Display-jel átlagosan 5-6 óra kijelzőidővel a nap végén már éppen a halálunkon voltunk. A töltés viszont összesen egy óra tíz percet vesz igénybe a dobozban található, 25 wattos szettel. Fél óra alatt nulláról 64%-ra töltődik a telep, ezzel nyugodtan el lehet lenni, noha létezik gyorsabb megoldás is. A Note10 3500 mAh-s akkuja matematikailag sokkal kisebb, a FHD+ felbontással együtt viszont hasonló képernyőidőket hoz össze. 150 niten 18 órát lehet vele offline videózni töltésenként, avagy 16 órát netezni. Ugyanez 18 és 15 órát jelent a nagyobbik Note esetében.

Értékelés: Samsung Galaxy Note10 / Note10+
Külső
Ergonómia 8,5 / 8 pont
Anyaghasználat 10 / 10 pont
Összeszerelés minősége 10 / 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 / 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 / 9 pont
Sebesség 10 / 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 / 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 / 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 / 9 pont
PIM funkciók 10 / 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 / 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 / 9 pont
Audio 9 / 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 / 8 pont
Ár/érték aránya 7 / 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglalás

A plecsni attól függ, hogy mi a kérdés. A Note legalább annyira rétegtermék, mint egy BlackBerry. Azoknak, akik nem igénylik az S Penhez kötődő funkciókat, egyszerűen nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért létszükséglet. Mert egyébként az. Csak egy nagyon specifikus felhasználói réteg számára. Mindenki más úgy tekint a Note10 és Note10+-ra, hogy ilyet már láttunk: ugyanaz a készülék, mint az S10+, csak van toll. Ez a Note felhasználók szempontjából viszont úgy hangzik: ez a Note9, csak szignifikánsan jobb hardverrel, gyorsabb töltéssel, jobb üzemidővel, továbbfejlesztett S Pennel, még nagyobb kijelzőfelülettel, kifinomultabb formatervvel, jobb multimédiás képességekkel, kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasóval, kiforrottabb ökoszisztémával és AR-Firkával. Aminek sok értelme egyébként nincs, csak újdonság.

A Note széria egy dologban okozott csalódást. Nincs 3,5 milliméteres jack csatlakozó. És értesítő LED. Oké, akkor ez kettő. De legalább egy Type-C fülest voltak szívesek mellékelni, ha már jack adapterre nem futotta. Minden más viszont kifogástalan összhangot mutat, leszámítva a suta animációkat, amiket lassan ideje lenne felülvizsgálni, egyrészt mert indokolatlan lomhaság érzetet kelt, másrészt, mert még én is utálom. A Note10 8 GB operatív memóriával és 256 GB bővíthető belső tárhellyel kártyafüggetlenül 330 ezer forint, a nagyobb Note-ért 12 GB rendszermemória mellett 256 GB belső tárhellyel 380 ezer forintot kell fizetni, fél terás raktérrel pedig már 415 ezer forintot. Ez nagyon sok. Van gyorsabb rendszerfelület, erősebb lapkakészlet; van (mármint valószínűleg mindjárt lesz) komolyabb kamerarendszer; van gyorsabb gyorstöltés; van megegyező színvonalú felhasználói élmény, létezik lyuk-, sziget- és mindenmentes (de nem HDR10+ kompatibilis, cserébe 4K) kijelző, van más IP68-as védettségű eszköz és előfordulnak ezek közül egyes elemek akár harmad áron is. De egyik sem tud például precíz kézi szövegbevitelt és digitalizálást, vagy bármilyen felületen, komplett bekezdéseket lefordítani szimplán rámutatással, pláne nem úgy, hogy a fent felsorolt kívánalmaknak is alapvetően eleget tesznek. És mobiltelefon méretűek, nyilván.

A Dex pedig minden eddiginél elérhetőbb (egy darab Type-C USB kábel) és funkcionálisabb lett, amihez a megfelelő hardveres alapok is rendelkezésre állnak. Ja, és a csúcskategóriában is kiemelkedőek a fotós és videós képességek. Ha alapvetően szükségét érezzük az S Pen létének, a Note10 és Note10+ a Note9-cel szemben is erősen ajánlott. Ha nem óhajtunk még annál is komolyabb teljesítményt, plusz „rajzolgatni”, tényleg ott az S10 széria (az S10e-t leszámítva QHD HDR10+ kijelzővel), ma már jóval olcsóbban, vagy bármelyik potens konkurens csúcsmodell; egy-egy számunkra fontos képességet önmagában pedig akár töredékárért is választhatunk. A Note10 és Note 10+ Note-viszonylatban határozottan ajánlotta, de a nagyon specifikus felhasználói szegmens és az ehhez képest vaskos árcetli miatt csak tetszett. De egyébként nem volt kifogásunk. Csak a kamera körüli pixeleket tegyék már alkalmassá értesítés-jelzésre.

Samsung Galaxy Note10

Samsung Galaxy Note10+

AliceWake feat. Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 600 dollárt ér egy Note9

    Amennyiben Note10-re cseréli a tulaj. Az Egyesült Államokban az S10 szériáért is ennyit kínál a Samsung, ha Note10-re váltunk.

Hirdetés