Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

Az utóbbi években az okostelefonok fejlődési üteme minden kétséget kizáróan lelassult. Ennek ellenére mégis döbbenetes számítási kapacitást hordunk a zsebünkben, ám összességében talán még soha nem volt annyira jól használható egy kétéves okostelefon, mint manapság. Lassabban avulnak a készülékek, ha nincsenek fizikai behatások, akkor elsősorban az akkumulátor az, ami idővel fáradni kezd, de egy két évvel ezelőtti csúcstelefon tudása és funkcionalitása ma is bőven elég. Ez a probléma márkafüggetlenül érint minden gyártót, és láthatóan mindenki másképp keresi belőle a kiutat. Ha rosszmájúak szeretnénk lenni, azt mondhatjuk, hogy az Apple pillanatnyi profitmaximalizálással próbálja átvészelni ezt az időszakot. A mára legendássá vált Steve Jobs-i filozófiából a cupertinói cég mára sokkal inkább csak a gazdasági sikeresség kulcsát tartotta meg, a valódi innovációt kevésbé. A látszat legalábbis ez. Ma is történelmet ír a vállalat, csak nem az eszközök forradalmával, hanem piaci tőkeértékkel, a tőzsdén. Közben pedig nagyon rég volt olyan feature az új iPhone-ok bemutatóján, amire őszintén azt mondtuk volna: ez igen.


[+]

A felhasználók és rajongók – bár egyre többször érzik azt, hogy át vannak verve, esetleg le vannak húzva –, az ökoszisztémához való ragaszkodásból újra meg újra hajlandóak kifizetni azt az elképesztő mennyiségű pénzt, amibe az új eszközök kerülnek. Ne is az 570 ezer forintos XS Max csúcsmodellen lovagoljunk, töprengjünk el inkább azon, hogy a 2018-as széria legolcsóbb, szimpla kamerás, 3 GB RAM-os darabja, amibe ráadásul egy 828 oszlopnyi pixeles, valamelyik kieső raktárból összesöprögetett kijelzőt tettek (emlékeztetőül: 326 ppi, ami konkrétan ugyanannyi, mint a 8 évvel ezelőtt bemutatott iPhone 4-é!) került piacra, alsó hangon háromszázezer forintos árszintet képvisel. Nyilván irreális összehasonlítás, de egy pillanatra talán érdemes ezt az összeget átváltani Xiaomi Mi 8-ra vagy OnePlus 6-ra, és meg fogjuk érteni, miért mondja mindenki azt, hogy mára csak a túlontúl lojális felhasználói tábora miatt ennyire sikeres ez a cég.


[+]

Hozzám idén egy 64 GB-os iPhone XS került a szokásos teszthét erejéig, ezt köszönjük szépen a VIP-Phone-nak. Ez a modell hozta talán a legkevesebb meglepetést, külsőre lényegében meg sem lehet különböztetni az előző X-től, hacsak nem az újdonságnak számító arany színben látjuk meg, de – biztos ami biztos alapon – ennek már négyszázezer fölött van az alapára. Mivel egy évben körülbelül 50 hetet töltök androidos telefon használatával, az ilyen teszteknél a saját benyomásaimon túl mindig komolyan hallgatok a környezetemben lévő iPhone-tulajdonosok véleményére, és a szomorú igazság, hogy az XS nem nagyon nyűgözött le senkit, pedig két-három generációval régebbi eszközökkel hasonlítottuk össze direktben a mobilt.

A Sony Xperia XZ3 társaságában
A Sony Xperia XZ3 társaságában [+]

Néhány éve, lelkes iPhone-felhasználóként esélytelennek tartottam, hogy ne keltsen azonnali birtoklási vágyat bennem az új széria, magam körül is ezt láttam, mostanra azonban ez teljesen megváltozott. Ennek persze nem az XS középszerűsége a fő oka, inkább az a finom tökéletesre csiszoltság, ami az elmúlt években már az összes Apple telefonra jellemző volt. A „bajt" már csak tetézi, hogy időközben az androidosok sem fejlődnek olyan sokat, legfeljebb a gyártók viselkednek bátrabban, miközben az Apple a szokásosnál is kisebbeket lépked előre, és a formatervezést is inkább az óvatosság jellemzi újabban.


[+]

Emlékezzünk csak vissza az iPhone X dobozára, ami büszkén, félreérthetetlenül, nagy kontraszttal hirdette magán a notch meglétét, és most nézzük meg az azonos külcsínnel bíró XS-t: a csomagoláson és a gyári háttérképen is fekete háttérrel rejtegetik a szenzorszigetet, mintha ott se lenne. Megszokott, hogy az S modellek esetén változtatnak a dobozon, de ezt a lépést nehéz félreérteni. Sebaj, csomagoljuk ki, bízva a szokásos tartozékokban: hagyományos, lassú töltő megvan, normál USB-s Lightning kábel megvan, vezetékes EarPods megvan, de hol a 3,5 milliméteres adapter? Sebaj, majd bedobja a kedves vevő a méregdrága gyorstöltővel és az új MacBookokkal való töltéshez szükséges Type-C-s kábellel a kosárba, ennyi kompromisszum igazán belefér, nemde?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés