Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt

Házon belül technológiai szempontból jelentős előrelépés a Note10 széria, csak pont nehéz marketing szempontból kommunikálni. De nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy az AR-firka kerül ennyibe.

Bevezető, tartozékok

A nagy gyártók csúcsmodelljeinek bemutatóját mindig fokozott várakozás előzi meg, aztán szükségszerű, hogy végül valamiért mégis csalódottnak érezzük magunkat. Nincs jack. Nincs pulzusszenzor és véroxigén-telítettség mérő (na, mondjuk enélkül pont lehet élni, meg van egy rakás erre szakosodott, akár filléres kütyü is). Nincs értesítő LED. Átrakták a bekapcsológombot (aránylag szubjektív probléma, de fogadok, hogy sokakat zavar majd). Még mindig nincs FM-rádió (csak az Egyesült Államokban és Kanadában). Lyuk van a kijelzőben. De a jó hír az, hogy nagyjából ennyi a panasz- és veszteséglista.


Samsung Galaxy Note10+

A Galaxy Note10 és Note10+ a saját univerzumában (Samsung termékpaletta) jelentős előrelépés. Akkor is, ha ki van lyukasztva a kijelző. A konkurencia viszonylatában viszont elvárható mértékben, az aktuális sztenderdeknek megfelelően, de nem kiemelkedően fejlesztettek. A gyorstöltés teljesítményének fokozása és a töltési idő optimalizálása nagyon is időszerű volt, de még mindig van gyorsabb megoldás; az UFS 3.0-s szabványú belső tárhely komoly előrelépés, de egyrészt láttunk már olyat is, másrészt ez vajmi kevésbé izgatja fel a kevésbé szakavatott júzereket; a kamerarendszer koncepciója pedig szintén nem egyedülálló, de jelenleg tényleg a legjobb kombináció. A HDR10+ kompatibilis kijelző viszont még mindig a Samsung csúcsszériájának kiváltsága. (Jövőre nyilván kénytelenek lesznek 90/120 Hz-es képfrissítéssel előállni, de egyelőre be kell érni a dinamikus optimalizálással az alap HDR10 statikus képjavítása helyett.)


Samsung Galaxy Note10+ és Note9 (jobbra)

Ami egyedülálló a Note szériában, eddig is az volt és ismét sikerült rálicitálni saját magukra, az makulátlan összkép és a Note emblematikus megkülönböztető jegye: a roppant integráns és mélyen beágyazott ökoszisztéma, ami az S Pen köré épül. Plusz a széleskörű kompatibilitás más eszközökkel (továbbfejlesztett DeX); a szolgáltatáskínálat; a koherens és a One UI-jal egyre kézenfekvőbb felhasználói élmény; a továbbra is biztosított IP68-as védelem; a kiemelkedő teljesítmény és a kifogástalan, még mindig egyedi esztétika, amit a formavilág és a prémium kivitelezés együttesen alkot. De nem biztos, hogy maradéktalanul meg tudjuk magyarázni, hogy a nagyon is potens konkurencia viszonylatában miért kiemelkedő mindez. Kábé BlackBerry-effektus.


Galaxy Note10 és Note10+

Akinek nincs szüksége az S Pennel elérhető funkciókra, amiken szintén igazítottak egy keveset (értsd: jobb és kézenfekvőbb egy rakás minden), annak tényleg nehéz lesz megmagyarázni, hogy milyen racionális megfontolásból válassza a Note10-et alap memóriakiosztással (8/256 GB), ToF segédszenzor nélkül, alsó hangon 330 ezer forintért. Szép, persze, meg technikailag nem maradt káva és még az ultrahangos, nyomásérzékeny 3D ujjlenyomat-olvasó is jól működik. De a Note egyáltalán nem tömegtermék. Annyira nem az, hogy a fenti felsorolásból például lazán kifelejtettem a jelenleg a legtöbb konkurensnél jobb videós képességeket. Pedig a multimédia manapság ultima ratio egy bizonyos árszint fölött. A Samsung pedig most messze átlépte azt a bizonyos árszintet.


[+]

És még egy nyomorult jack adaptert sem mellékelt a tartozékkínálatba. Cserébe kapunk egy Type-C csatlakozóban végződő, minőségi, harisnyázott kábellel szerelt AKG, mikrofonos, vezérlőgombos, sztereó in-ear fülhallgatót, háromféle méretű gumiharanggal. Nekem pont az eleve felapplikált közepes a legkényelmesebb. Jár ezen kívül egy Type-C - Type-C töltőkábel (Type-C - USB-A-t szintén szerezzen magának a júzer), amit a 25 wattos Super Fast Charge hálózati töltőfejjel ildomos használni. A Samsungnak meg jár egy hangsúlyos ejnye-bejnye, mivel a Note10+ 45 wattos teljesítményt is feldolgoz, ha leszünk szívesek külön megvásárolni az ehhez szükséges adaptert, miközben van konkurens, amelyik a 40 wattosat is kérdés nélkül mellé csomagolja. Az USB-C OTG adapter idén sem maradt ki, a tollhegy cseréjéhez szükséges csipesz, a pót-tollhegyek és a SIM-tű pedig nyilván evidens. A kijelzőre mérnöki precizitással illesztett, szinte észrevétlen fólia viszont újdonság és értékeljük is, mert tényleg hasznos.

Külső, kialakítás, kijelző

A Note sosem volt kicsi, sőt, az első verzió esetében nagyon erősen kellett magyarázni, általában teljesen haszontalanul, hogy mire kellhet ekkora kijelző. Most pedig egy átlagos mobil közel hat hüvelyknél kezdődik. A kijelzőfelület növelése mellett a készülék fizikai méreteinek csökkentésére mindenféle hókuszpókuszt bevetnek a gyártók, a Samsung most például a kameralyukat, ami ezúttal középre került. Szubjektív, de nekem az S10 széria jobb sarokba száműzött szenzora(i) kevésbé volt(ak) szem előtt, nem mintha itt bármennyire is zavarna, csak az szimplán jobban tetszett.


[+]

Idén kétféle méretben és minimális képességkülönbséggel jelent meg a Samsung csúcskategóriás jegyzetfüzete, ami merőben szokatlan. A kicsi Note egészen zavarba ejtő élmény, mert tényleg kicsi(nek tűnik a többi Note mellett): 1 centivel rövidebb, közel fél centivel keskenyebb és még vékonyabb is, mint a Note9. Körülbelül akkora, mint egy S10+, csak keskenyebb; a Note10+ pedig nagyjából akkora, mint a Note9, csak vékonyabb. Érzetre nincs különbség, csak a kijelző megdöbbentően nagy és az össztömegen is sikerült faragni, pedig nagyobb az akku. A 162,3 x 77,2 x 7,9 milliméteres eszköz 196 grammot nyom, míg a kisebb megoldás 151 x 71,8 x 7,9 milliméteres és 168 grammos, miközben elég nagy, 6,3"-es panelt visel – nem semmi a valóban 90% feletti képernyőarány. Mindkét oldalt Gorilla Glass 6 védi, makulátlanul csatlakozva a fém oldalkerethez.

Méretek (a táblázat szétnyitható)
Készülék Samsung Galaxy Note10 Samsung Galaxy Note10+ Samsung Galaxy Note9 Samsung Galaxy S10 Samsung Galaxy S10+
Képernyő típusa Infinity-O Dynamic AMOLED Infinity-O Dynamic AMOLED Infinity Display Super AMOLED Infinity-O Dynamic AMOLED Infinity-O Dinamic AMOLED
Képarány 19:9 19:9 18,5:9 19:9 19:9
Képátló 6,3 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,4 hüvelyk
Képernyőfelület 98,6 cm² 114 cm² 103,2 cm² 93,2 cm² 103,8 cm²
Méret 151,0 x 71,8 x 7,9 mm 162,3 x 77,2 x 7,9 mm 161,9 x 76,4 x 8,8 mm 149,9 x 70,4 x 7,8 mm 157,6 x 74,1 x 7,8 mm
Tömeg 168 g 196 g 201 g 157 g 175 g

Viszlát, Jack!
Viszlát, Jack! [+]

Az üveg szinte teljesen körülöleli a készüléket, a felső éleken határozottan lapított fém keret mindössze 2 milliméter szélesen fut körbe az oldaléken, mellőzve a Note9 négy milliméter vastag keretének letört éleit. A közvetlen illesztések a Note8-at idézik. A kijelzőt körülvevő holttér pedig minden oldalon 1,5 milliméter, tehát az írisz azonosítótól és az értesítő LED-től is el kell búcsúznunk. Előbbi nem megrázó (van helyette remekül működő, de kevésbé biztonságos 2D arcazonosítás), utóbbi viszont bosszantó. Különösen úgy kínos, hogy már az S10-ek esetében is illett volna felkészíteni a kameralyukak körüli pixeleket erre a feladatra. Az arcazonosításkor bezzeg sikerült odaanimálni valamit, ami rendben is van, de miért nem tudja ugyanígy jelezni az értesítéseket?

Samsung Galaxy Note10+
Samsung Galaxy Note10+ [+]

Helyette természetesen elérhető a továbbra is teljes mértékben testreszabható, automatikus fényerő-szabályozással megjelenő Always on Display, de lássuk be, hogy az mégsem ugyanaz. Az ikonok és a lehetőségek mindenesetre pont ugyanazok, mint az S10-ek esetében. Aktív AoD esetén a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó helye is kirajzolódik, ami gyors és pontos, de enyhén nyomni kell, hogy működjön. Eltalálni sem nehéz, mivel oda van rajzolva. Én bal kézzel viszont sutább vagyok, néha sikerül mellényúlni, de ez nem a készülék hibája. Az viszont igen, hogy a bekapcsológombot nemes egyszerűséggel átrakták a bal oldalra. Ez jobbkezesként elég kényelmetlen fordulat, de a kezdeti hisztirohamot követően nagyjából egy hét alatt megszokható. Nem úgy a túl magasra helyezett hangerőszabályzó, mert nem tud csak úgy ujjhosszt növelni hozzá az ember, kivéve ha az X-aktákban szerepel. (Most viszont a Note9-et nyomkodom össze-vissza. Szuper.)


Note10; Note10+

Tény, hogy a készüléket duplakoppos ébresztéssel fel lehet zavarni, ilyenkor általában már megy is a kevésbé biztonságos arcazonosítás, és mire észbe kapunk, már ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk; ugyanez érvényes, ha ab start az ujjlenyomat-olvasóra nyúlunk, de a készülék zárolásához mindenképpen fogásváltásra van szükség, ami eleinte zavaró. A mindkét oldalon enyhén ívelt kialakítás viszont összességében kellemes fogást biztosít, az üveg nem csúszik különösebben, de ránézésre is maszatolódik, amitől a szinte sonysan határozott élekkel kialakított, közel kerámiafényű eszköz a másodperc tört része alatt rohamosan veszít káprázatosan elegáns megjelenésből. Mert tiszta maszat lesz.


[+]

A hátlap, ami egyébként tükörnek is megteszi (de tényleg, egy komplett sminket össze lehet hozni), nagyon minimalista és letisztult, mindössze egy diszkrét Samsung felirat csillan be néha középen, a bal felső sarokban pedig a hármas kamerarendszer emelkedik ki minimálisan, de ahhoz pont eléggé, hogy a készülék billegni tudjon, ha asztalon nyomkodjuk. Gépelni azért így is stabilan lehet, a bal felső sarkot meg ne izomból piszkáljuk. A Note10-nél mindössze egy darab LED segédfény foglal helyet a kamerák mellett, a Note 10+-nál viszont van egy kételemes ToF segédrenszer is (a két kis izé a LED alatt). A Note10 kameraelrendezése és hátlapja lényegesen esztétikusabb, de az is tény, hogy a Note9 nem billegett a síkba illesztett panelnek köszönhetően.


[+]

A dizájn alapvetően kifinomultabb és letisztultabb, amit a közel faltól falig érő kijelző nyomatékosít. A hagyományos beszédhangszóró például annyira diszkrét lett, hogy nem nehéz illesztési hibának vélni. Már ha sikerül egyáltalán kiszúrni. A 6,8 és 6,4 hüvelykes Infinit-O Dynamic AMOLED panel ugyanaz a technológia, mint az S10 széria esetében. A Dynamic megnevezés még mindig nem a marketing csapat kreativitását dicséri, hanem a TÜV Rheinland által hitelesített technológiát, ami a színek valószerűségének megtartása mellett (a színskála 100%-os tartományát lefedik DCI-P3 sztenderd szerint) majdnem a felére csökkenti a kékfény-kibocsájtást. A kalibráció tökéletesen színhelyes, ezt tetszés szerint rondíthatjuk el bármelyik irányba.


[+]

A megjelenítés minősége hibátlan, noha a pixelsűrűség csökkent a képátló növelésével. A Note10 esetében nincs is lehetőség FHD+ fölé menni, ami a 6,3 hüvelyken elterülő 1080 x 2280 pixellel 401 ppi-t jelent, ez pedig visszalépés a hasonló méretű és olcsóbb S10-hez képest. A Note10+-nál viszont megmaradt a választás lehetősége, így QHD+ felbontás mellett (1440 x 3040) 498 ppi pixeldenzitást kapunk. Hát, láttunk már jobbat házon belül is, ezzel együtt a HDR10+ kompatibilis megjelenítők még mindig kifogástalanok. A kontraszt végtelen, normál módban kevésbé túlszaturált az összkép, mint a sokéves átlag, de továbbra is élénk, a maximum fényerő pedig szükség esetén bőven 1000 nit fölé ugrik. Zseblámpávál elég nehéz szükséget teremteni, de az előlapi kamera alatt elhelyezett fényérzékelőt azért így is sikerült kellően motiválni.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy Note10 Samsung Galaxy Note10+ Samsung Galaxy Note9 Huawei P30 Pro OnePlus 7 Pro
Képátló 6,3 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Képernyőfelület 98,6 cm2 114,0 cm2 103,2 cm2 102,8 cm2 108,8 cm2
Felbontás 1080 x 2280 1440 x 3040 1440 x 2960 1080 x 2340 1440 x 3120
Technológia Dynamic AMOLED Dynamic AMOLED Super AMOLED Curved AMOLED Fluid AMOLED
Fehér fényerő 350 / 1074 nit 378 / 1067 nit 421 / 960 nit 533 / 921 nit 403 / 747 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,8 nit 2,0 nit 2,0 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6478 K + kézi 6479 K + kézi 7441 K + kézi 6968 K + kézi 7160 / 6698 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az automatika kiválóan méri fel a környezeti fényviszonyokat, viszont ha éjszaka is szeretnénk használni az arcalapú feloldást, érdemes engedélyezni a kijelző fényerejének fokozását, ami körülbelül olyan érzés, mint egy váratlan vallatólámpa. A töltőkábelt viszont vaksötétben sem fogjuk eltéveszteni, az alsó élen egy darab, szimmetrikus, Type-C port található a szokásos helyre pakolt, rugós mechanikával előszedhető toll mellett. Ami egyben azt is jelenti, hogy nincs 3,5 milliméteres jack. Van viszont sztereó hangzás. A multimédiás hangszórópár egyik fele maradt a Type-C töltő- (és egyben fülhallgató) csatlakozó és a toll között. A másik fele meg ugye a konkrétan láthatatlan beszédhangszóró.


[+]

A gombokat nagyon átvariálták, a dedikált Bixby például eltűnt, illetve beleolvadt a bal élre helyezett bekapcsológombba, ami ugyan megfelelő magasságban van, jól kitapintható, de jobbkezesként pont nem esik kézre. Cserébe a Bixby kiiktatható. Dupla nyomásra kérhetjük a kamerát vagy bármely alkalmazást, nyomva tartásra pedig a kikapcsoló menüt, ha nem óhajtunk külföldiül társalkodni az intelligens asszisztenssel. A két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát a megszokott helyen, a felső élen tolhatjuk a továbbra is IP68-as védelemmel rendelkező készülékbe. A mellette lévő izé pedig valószínűleg a zoom mikrofon.

Hardver, Exynos 9825, UFS 3.0, F2FS

Hardveresen nem feltétlenül az új lapkakészlet az érdekes, ami mellesleg minimálisan alulteljesít a konkurens Qualcomm Snapdragon 855 mellett. Persze a 7 nanométeres Exynos 9825 azért jelentős előrelépés a Note9-ben dolgozó 8 nanométeres Exynos 9810-hez képest, de nem sokban különbözik az S10 száriában látott Exynos 9820-tól. A struktúra, az órajelek és az allokáció egyébként megegyeznek, de a szintén DynamIQ elrendezésű, ARMv8.2-A utasításkészletű Exynos 9825 EUV litográfiával készült, ami megegyező teljesítmény mellett is javít az energiahatékonyságon. A nyolcmagos, háromklaszteres, aszimmetrikus szett egyébként két, maximum 2,73 GHz-es Mongoose M4-es maggal, két 2,4 GHz-es Cortex-A75-ös és négy alacsony energiaigényű, maximum 1,9 GHz Cortex-A55-ös maggal dolgozik, a klaszterek között pedig 4 MB-os megosztott gyorsítótár is besegít. Az A75-ös magnál ez mindössze 0,1 GHz plusz az előző szetthez képest.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Note10 Samsung Galaxy Note10+ Samsung Galaxy Note9 Huawei P30 Pro (teljesítmény mód) OnePlus 7 Pro
Rendszerchip Exynos 9825 Exynos 9825 Exynos 9810 HiSilicon 980 Snapdragon 855
AnTuTu Bench. 7.x 345891 pont 348638 pont 273823 pont 316068 pont 369954 pont
Geekbench 4 (single/multi) 4515 / 10154 pont 4515 / 10276 pont 3787 / 8457 pont 3301 / 9943 pont 3394 / 10801 pont
GFXBench Car Chase onscreen 39 fps 24 fps 15 fps 28 fps 19 fps
GFXBench Car Chase offscreen 43 fps 42 fps 28 fps 33 fps 42 fps
GFXBench Man. onscreen 60 fps 57 fps 47 fps 59 fps 53 fps
GFXBench Man. offscreen 100 fps 100 fps 78 fps 92 fps 98 fps
AndroBench Sequential Read 1544,61 MB/s 1514,01 MB/s 793,41 MB/s 901,96 MB/s 1426,69 MB/s
AndroBench Sequential Write 587,57 MB/s 587,01 MB/s 194,78 MB/s 220,45 MB/s 207,22 MB/s
AndroBench Random Read 185,89 MB/s 201,62 MB/s 132,96 MB/s 159,47 MB/s 162,83 MB/s
AndroBench Random Write 196,03 MB/s 205,61 MB/s 22,63 MB/s 208,24 MB/s 25,10 MB/s

A dedikált neuronháló gyorsító (NPU), a tizenkétmagos Mali-G76 grafikus gyorsító, a modemek és az ISP is megegyezik az Exynos 9820-nál használt egységekkel. A Note10 viszont már 8 GB rendszermemóriával dolgozik, a Note10+ pedig 12 GB-tal gazdálkodik, amibe besegít az AI alapú Boot up Booster is. A kisebb készülék négy, míg a nagyobb a tizenkét leggyakrabban használt appot tartja folyamatosan a gyorsítótárban, amitől még gyorsabb az alkalmazások közötti váltás. Technikailag a legkomolyabb újítás viszont az, hogy a Note10 256 GB-os, és a Note10+ 256 vagy 512 GB-os belső tárhelye UFS 3.0-s szabványú. Ezzel együtt szemmel láthatóan gyorsabb a szintén F2FS-t (és EROFS-t) használó Huawei P30 Pro-nál, de valamivel még a megegyező fájlstruktúrát és UFS 3.0-t használó OnePlus 7 Pro-nál is.


[+]

A teljesítménynövekedés oka az UFS 3.0 és a NAND flash memóriával szerelt eszközök karakterisztikájához jobban adaptálódó fájlstruktúra együttes használata, amit mellesleg a Samsung mutatott be még 2012-ben, csak nem ők alkalmazták először. A Huawei már a Mate 9-nél kipróbálta, majd felbukkant a OnePlus 3T-ben is, de alapvetően egyeduralkodó maradt az ext4-es elrendezés. A log-strukturált F2FS fájlrendszer kifejezetten a NAND flash alapú eszközökhöz készült, de valamivel instabilabbnak mutatkozott, mint a szignifikánsan rosszabb írási és olvasási teljesítményt biztosító ext4-es fájlrendszer.

[+]

Viszont az UFS 3.0 szabványú tárhellyel az F2FS struktúra kellően stabil és hihetetlenül gyors. Egyébként meg, egy komolyabb rendszerfrissítéssel az ext4-es fájlrendszerrel dolgozó készülékek is F2FS-re állhatnának, csak nyilván nem lenne szerencsés egy komplett logikai formattálást ráhagyni a júzerre. Meg elmagyarázni, hogy mindent, de tényleg mindent mentsen, mielőtt a frissítés a sárga földig gyalulja a rendszert.

Szoftver, One UI

A rendszer nem sokat változott az S10 szériánál megismert, Android 9 alapú One UI-hoz képest, nyilván az S Pen funkciói jelentenek extrát a szokásos kényelmi és testreszabási megoldásokon felül. A rendszernavigációra természetesen most is több verzió áll rendelkezésre. A hagyományos, változtatható sorrendű navigációs gombok mellett elérhető a gesztus alapú vezérlés, amihez segédvonalakat is kérhetünk a képernyő aljára, amíg megszokjuk, hogy pontosan honnan kell felfelé simítani, illetve megállítani a mozdulatot. Az értesítősáv és gyorskapcsolópanel szintén előszedhető gesztusalapon, a főképernyőkön bárhol lefelé simítva legördül, viszont most a jobbkezesek sem fogják végíghúzni az előlapi kamerát, ha az értesítősáv után nyúlnak. Ennyi haszna biztos van a centrális elhelyezésnek.

[+]

Az általános működéssel és rendszersebességgel nem volt probléma, viszont mikrolaggok a bőven kielégítő erőforrások ellenére is elő tudnak fordulni, pedig a grafikus gyorsító a szintetikus teszteken sem mutatott elmaradást a Snapdragon csúcsszettjéhez képest. A felület áttűnései szokás szerint nem valami elegánsak, olyannyira nem, hogy ezeket már a beállítások között, a fejlesztői beállítások aktiválása nélkül is mérsékelni lehet. Persze szubjektív, de én mindig lomhának éreztem ezt a dizájnt. Mindaddig, amíg nem csökkentettem az animációkat, plusz le nem skáláztam fejlesztőiben mindent 0,5-szörös értékre. De legalább a gyári opcióval éljünk, különben megtévesztésig úgy néz ki a dolog, mintha laggolna a cucc. Ritka irritáló.

[+]

A rendszer témázhatósága és testreszabhatósága széleskörű, a Speciális funkciókban viszont van néhány újdonság. Nyilván a tollhoz kapcsolódóan is, illetve a bekapcsológomb funkcióit tudjuk meghatározni, ami egyben minden más is, tekintve, hogy egy gomb mínuszban vagyunk a Note9/S10 szériához képest. Ugyanide került a Windows összekapcsolás, amihez külön appra lesz szükség a gépen, illetve a más, Samsung Accountba bejelentkezett eszközön való hívásfogadás, ami így első ránézésre, mondjuk egy tabletnél, vagy csatlakoztatott óránál lehet hasznos.

[+]

A Kéz és egyéb mozdulatokban engedélyezhetjük a felemeléssel való ébresztést, ami nagyon jól együttműködik az arc alapú feloldással, az intelligens jelzést (rezeg, ha van új értesítés), a dupla koppos ébresztést, az intelligens képernyőzárat (nem zárol a készülék, amíg nézzük), és minden olyasmit, amit eddig is megszokhattunk. Természetesen van Game Launcher, ami ideális rendszerbeállításokat eszközöl a játékhoz (már a képernyővideó is elérhető natívan) és Dual Messenger, több fiókkal való bejelentkezéshez. Ezt egyébként a Biztonságos mappában is megtehetjük, ami egy kvázi külön rendszer extra hardveres védelem (KNOX) mellett az érzékeny/üzleti tartalmak fokozott biztonsága érdekében.

[+]

Végre elérhető a Digitális jólét is a statisztikákon kívül minden alapvető funkciójával, mint a szürkeárnyalatos megjelenítés és az értesítések blokkolása (aka. Ne zavarjanak mód). Előbbi energiatakarékossági megfontolásból sem rossz, régen volt a Samsungnak szürkeárnyalatos profilja erre a célra. De a sötét rendszertémát alkalmazó Éjszakai móddal is lehet trükközni, nem csak a szemet kíméli. Én alapvetően nem használom, megszoktam a világos rendszertémát. Egyéb, kifejezetten energiatakarékossági megoldásokat az Eszközkarbantartóban találunk, a gyorstöltést is itt lehet kapcsolgatni, illetve optimalizálni az erőforrások felhasználását.

[+]

Appokkal nincs tele a rendszer, kapunk S Healtht, Facbookot, Spotifyt, Netflixet, Microsoft szoftvercsomagot (ami teljesen átjárható a Samsung Notes jegyzet appal); van sztereó felvételre képes, élő szöveget (max. 10 perc) írottá konvertáló hangrögzítő; Samsung Pass-szel együttműködő böngésző (nem kell minden jelszót és felhasználónevet megjegyezni, biometrikus azonosítással is beléphetünk), plusz elérhető egy Global Goals nevű holmi, ami a fenntartható fejlődés támogatására próbál ösztönözni.

[+]

Az alkalmazások nem csak osztott nézetben hajlandóak megjelenni, kérhetünk kisablakos, vagy lebegőablakos megjelenítést, így nagyjából mindent a képernyőre lehet zsúfolni tetszőleges helyre, méretben, formában és áttetszőséggel, ahogy eddig is. Az Edge panelen az alkalmazások mellett fix alkalmazáspárok is megjelenhetnek, ezek ab start osztott képernyőben nyílnak meg, ha innen indítjuk a műveletet. Egyébként az alkalmazásváltóban az app ikonjára nyomva érjük el ezeket a lehetőségeket; ugyanitt rögzíthetjük is az appot a gyorsabb eléréshez. Régen a lebegőablak a kijelző felső sarkától átlósan lefelé indított mozdulattal volt elérhető. Ez sajnos megszűnt, pedig kényelmesebb volt.


[+]

A Note10+ ToF szenzorához jár egy Gyors mérés nevű app is, ez a Bixby Visionnel együttműködve távolság megállapítására és a térben elhelyezett tárgyak méreteinek meghatározására szolgál. Mondjuk, kanapé, váza, kisgyerek, vatevör. Csak az a probléma, hogy a plüss patkányon (aka. Rizzo) kívül az ég világon semmit nem volt hajlandó lemérni. Az sem világos, hogy az algoritmus hogyan dönti el, hogy adott tárgyat mettől meddig méri. De ha már eldöntötte, általában egyébként rosszul dönt, maguk a méretek helyesek.

S Pen, DeX, Link to Windows

A Note széria lényege nyilvánvalóan a készülékből előhúzható toll. Azon kívül, hogy bármikor rajzolhatunk nyuszit vagy szívecskét (akár animált csillámos formában), továbbra is egy sor produktivitást támogató funkcióval rendelkezik. A 105,08 x 5,8 x 4,35 milliméteres és 3,4 grammos, teljesen vízálló (IP68) szerkezetbe tavaly szereltek először integrált Blutooth chippet, gyorsulásmérőt, giroszenzort és beépített lítium-titanát akkumulátort. Az új toll mindent tud, amit a Note9 stylusa, viszont a gombnyomáson kívül már a mozdulatokból is ért. A mozgásvezérlés a médialejátszónál alkalmazható, felfelé, lefelé, jobbra és balra húzva is eltérő funkciókat teljesít (hang- és fényerő módosítás), illetve a kamera vezérelhető ugyanígy (zoom, kameraváltás etc.)

[+]

Mindez egyébként a Note9-ből előszedett S Pennel is működik, amennyiben engedélyezzük a Több S Pen használatát. Csak a tavalyi S Pen 30 perc alatt lemerül. Az új viszont 10 órát bír. A mozdulatokon kívül minden funkció megegyezik a Note9-ben megismert lehetőségekkel: a tollal feloldhatjuk a készüléket, vezérelhetjük a médialejátszókat, lapozhatunk a galériában, tehát továbbra is tud távirányítóként működni, mondjuk egy prezentáció során. Megmaradtak a Gyorsfunkciók is, amik a toll eltávolításakor ugranak elő, viszont most már a toll töltöttségi szintjét is látjuk a felületen. Ha hirtelen támad jegyzetelhetnékünk, a zárolt képernyőre is írhatunk.

[+]

A tollal elérhető az intelligens kijelölés, ami csak a képernyő általunk kijelölt részéről készít screenshotot; a képernyőírás; és a lényegesen precízebb egyszavas vagy szövegszerű fordítás rámutatással. Rámutatással egyébként bármilyen felületen extra információkhoz vagy előnézethez juthatunk, esetleg görgethetünk az oldalakon. Van nagyító, élő üzenet (animált firka) és egy újdonság is, az AR-firka. A kamera élőképére firkálhatunk, ami a kamera elfordításával is a valós tér adott pontján marad. Nem jöttem rá, hogy ez miért jó nekem, de jópofa.

[+]

Az írott szöveg digitalizálása viszont egyértelműen jó. Eddig is elérhető volt, számok esetében például rögtön a tárcsázóban nyithattuk meg a telefonszámot, de kijelölést követően a vállalhatatlan macskakaparást kivéve nagy biztonsággal kaptunk gépelt szöveget a jegyzet appban, most viszont kvázi automatikusan működik. Az így létrehozott anyagot ezúttal is különböző formátumokban (Word dokumentum, PDF, képfájl stb.) menthetjük, majd például dolgozhatunk vele tovább a gépen.


[+]

A OneDrive (100 GB tárhellyel) ugye eleve átjárhatóvá teszi az eszközöket, de a DeX felület használatához sem kell már dokkoló vagy speciális csatlakozás. Monitorhoz továbbra is USB-C - DisplayPort/HDMI adapterrel csatlakozhatunk, vagy ott a Samsung Multi Port Adaptere: azon van ethernet, HDMI és 3.0-s USB, jack csatlakozóval viszont a Note10 esetében ne számoljunk, mert ugye nincs.


[+]

Cserébe a Note10 már egy sima Type-C kábellel képes PC-hez vagy Mac-hez is csatlakozni, csak le kell tölteni a Samsung Dex for PC/Mac programot. 12 GB operatív memóriával pont nem tűnik fel, hogy mobillal dolgozunk, de még Bone123 is megállapította, hogy a kisebb Note10 8 GB RAM-ja is kifogástalanul futtatja az alkalmazásokat asztali környezetben és formában. Márpedig ha neki nincs kifogása a sebességre, akkor az garantáltan makulátlan.


[+]

Plusz, van még egy olyan opció, hogy Csatolt telefon. Ezt a Microsoft alkalmazásboltjából szerezhetjük be, a szükséges engedélyek és a készülékek egymásnak való bemutatása után elérhetjük a legutóbbi fényképeinket, fogadhatjuk az értesítéseket és hozzáférünk az SMS üzenetekhez. Az értesítésekkel itt nem tudunk mit kezdeni, SMS-t viszont írhatunk és a képek drag-and-drop másolása is működik a számítógép és a telefon között, viszont csak a legutóbbi 25 képet érjük el. A Dex mellett nem pontosan értjük ennek a lényegét, de ez ugye vezetékmentesen működik. A Play Galaxy Link nevű PC játékokat streamelő funkció viszont nálunk sajnos nem támogatott.

Kamerák (Bone123)

A Galaxy Note 10 és Note10+ 10 megapixeles, dual pixel autofókuszos szelfikamerát harap ki a kijelzőből, az alábbi két példa alapján elég jó eredményekkel mind részletesség, mind az automatika viselt dolgai szempontjából. Elérhető HDR, effektek, szűrők, remekül működő háttéreffektek, képernyővaku és önkioldó, plusz AR trükkök. A különbségek hátul figyelhetők meg, bár az alapok közösek: akad egy 12 megapixeles, f/1,5 és f/2,4-es apertúra között váltó főkamera (26 mm, dual pixel AF, OIS), egy f/2,1-es rekeszértékű optikával szerelt, 12 megapixeles, 2x-es zoomegység (52 mm, PDAF) és egy 16 megapixeles, f/2,2-es apertúrájú, fixfókuszos ultraszéles modul (12 mm, 123 fok). Ehhez csatlakozik a Note10+ profibb 3D-s mélységérzékeléshez és AR-funkciókhoz használatos ToF kamerája, bár az alább látható Note10 portré (3. kép) semmivel sem gyengébb háttérelmosásban, mint a ToF-es Note10+ példa (4. kép). Ez mondjuk a Samsung szoftveres feldolgozásának dicsérete: remek portrék lőhetők mindkét oldalon, mindkét telefonnal.


[+]

A kameraszoftver pillanatok alatt indul és a két dual pixeles fókuszkamera azonnal élesít, aminél a zoomkamera csak picivel lassabb. A keresőn minden fontos beállítás elérhető, a HDR pedig csak azért nem, mert egyfelől a rendszer eleve többelemes képfeldolgozással javít a dinamikán, másfelől pedig jól működik az automatikus témafelismerés. Az optikák között jobbra lehet váltani, a módok között pedig függőlegesen csúsztatva. Akad panoráma, gyorsított és lassított videó, ételfotó, portrékép és mozgókép, Bixby tárgyfelismerés, AR-játékok, jó pár effekt, valamint minden optika esetében használható éjjeli mód. Dedikált hosszú záridejű opció nincs, a profi módban pedig csak a főkamerával lehet babrálni, igaz: ott a DNG mentés és minden apró beállítási lehetőség adott.

Kattintáskor a képek azonnal elkészülnek, a nappali minőség pedig lencsétől függetlenül remek. A pontos fehéregyensúlyhoz itt-ott több telítettség jár a kelleténél, a képek mindenesetre megbízhatóan készülnek a fénymérés és a dinamika szempontjából, egyszer-egyszer túlexponálva. A zajmentesítés és itt-ott az élesítés viszont határozottan észrevehető, egy Pixel egyszerűen ügyesebben kinyeri a szenzorok nyers részleteit. Optikai korlátok miatt pedig a főkamera sarkainál és az ultraszéles széleinél vehető észre puhább rajzolat, szemben a zoomkamerával, amely egyenletes vonalélességgel dolgozik. A 123 fokos látószög egyébként annyira széles, hogy az halszemoptikás torzítást hoz – egy kis minőségveszteség árán lehet ezen korrigálni szoftveresen. Ez az optika fókuszálni, ekképp pedig szupermakró képet lőni nem tud. A főkamera közelképei pedig hektikusak: nem mindig jön össze a fókusz, és előfordul, hogy érintőfókusszal sem oda kerül, ahova az ember szánja. A jól sikerült eredmények viszont tényleg látványosak.

A Galaxy Note10 kamerarendszere közelről
A Galaxy Note10 kamerarendszere közelről [+]

A Samsung ráfeküdt az esti lehetőségekre, és ekkor sem kell száműzni egyik optikát sem, igaz: messze a főkamera eredményei a legjobbak, középen elég jó részletességgel, a szélek felé már túlzó zajszűrés miatt lényegesen gyengébb vonalélességgel. Az optikai képstabilizálás előnyeit a zoomkamera is élvezi, így sok esetben veti azt be a rendszer, csak igazán sötétben hagyatkozva digitális nagyításra. A leggyengébben az ultraszéles egység muzsikál, a magas érzékenység és túlzó zajszűrés megnyirbálja a részleteket, és míg az előbbi két optika a mobilok között elég jól szerepel fehéregyensúlyban, a 123 fokos képek kissé sárgásabbak.

A külön elérhető éjjeli mód 2-3 másodperc mozdulatlan tartást igényel, majd további 4-5-öt a feldolgozáshoz a következő ellövése előtt. Mivel ezt nem ilyen hosszú záridővel, hanem több kép elkészítésével hozza össze, kézből is megtartható, mégsem árt stabilan fogni a Note10-et, mert elég egy kis szél, és az eredmény bemozdul. Egyébként, mivel az automatika eleve többelemes feldolgozással operál, gyakran megkülönböztethetetlen tőle egy éjjeli módos fotó, ami vonalélességben sokkal többet is hozzátehetne, ha már ennyi ideig készül. Az ultraszéles modul éjjeli módos képei konkrétan gyengébbek a normálnál.

Koromsötétben a Note10 (balra) egyébként pontosabb fehéregyensúllyal dolgozik, mint az éjjeli bajnok, a P30 Pro (jobbra), ám az utóbbi RYYB szenzora még mindig lényegesen több és világosabb részletet csal elő, amikor az ember már nem sok mindent lát.

Mellékeltem végül pár DNG RAW fájlból feldolgozott képet, a telefon zajszűrését megkerülve máris több részletet rögzítve. Remélhetőleg idővel a kézi mód és a nyersfájl mentése minden optikához elérhető lesz. Apropó, Note: ha már van S Pen, az bevethető a kamera gyorsindításához (gomb hosszú lenyomása), exponáláshoz vagy videofelvétel indításához (rövid lenyomás a szoftverben), továbbá szelfikamerára váltáshoz (dupla lenyomás) és módváltáshoz (hosszú lenyomás és oldalra suhintás). Leginkább egy állvány előtt vagy mögött állva jöhet jól ez a távirányító funkciócsokor.

Videó, multimédia (Bone123)

A kamera a csúcskészülékek egyik fő vonzereje, és a videózás lassan olyan fontos eladási ponttá válik, mint a fotózás. A Samsung az abszolút elit tagja a témakörben, teljesen éles és folyamatos például a 4K felvétel 60 FPS-sel. Igaz, ilyenkor különösebb képstabilizálás nincs, és csak a főkamera vethető be.

4K / 30 FPS-re váltva máris lehet az optikák között váltani akár felvétel közben, az optikai és elektronikus stabilizálás keveréke pedig egész hatékony.

A legkiegyensúlyozottabb a szuperstabil felvétel, igaz: ez 1080p-re korlátozott. De legalább már a normál mellett az ultraszéles kamerával is bevethető, és mivel a tényleg rendkívül jól kiegyensúlyozott felvétel jelentős látószögveszteség árán készül, érdemes az ultraszéles optikával használni a módot.

A sztereó hang kellően tiszta és részletes, zoom esetében pedig a kép közepére fókuszálnak a mikrofonok, bár ez kikapcsolható.

Éjjel a főkamera rögzít a legrészletesebben, de azért lehet a másik kettővel is próbálkozni, és ha kell, a középerejű LED villanó is besegít.

A szelfivideó lőhető akár 4K-ben, autofókusszal és ugyebár elektronikus képstabilizálással.

Mint látható a videók háttere elmosható és mondjuk színteleníthető, ez pedig a hátlapi kamerákkal is összejön, egész profi szeparációval az éles és életlen részek határán. Viszont a két Note-ot összevetve nem tűnt nekünk úgy, hogy a ToF kamera akár mozgó, akár állókép esetében bármit hozzátett volna a kisebbik variáns eredményeivel összevetve.

Készíthető és a remek AMOLED panellel le is játszható HDR10+ kódolású videó – az előbbinek 4K / 30 FPS, az utóbbinak 4K / 60 FPS a korlátja. A nagyfelbontású HDR lejátszást pedig a YouTube, a Netflix és a Prime Video is megoldja. A videolejátszó minden alapvető funkciót lehoz, ahogy a zenelejátszó is kellő opcióáradattal fel lett szerelve, a hangszínszabályzót és a Dolby Atmost beleértve. Az FM-rádió viszont kötelező hiányosság.

[+]

Először hagyja el ráadásul egy Samsung csúcsszéria a jack portot, és szégyenszemre, 300 ezer forint felett kispórolták a dobozból a nekik egy fagyi árába kerülő átalakítót. Így a vásárló a régi fülessel meg van lőve, online kínálatban pedig típusa válogatja, melyik konverterrel milyen minőségű hang jut fejhallgatójára. A mellékelt AKG sztereó headset Type-C-s, és a dobozolt darabokhoz mérten kellemesen szól, kissé a mély hangokra koncentrálva.


[+]

A Note10-ek átlag feletti minőségre és hangerőre képesek, ha sztereó lejátszásról van szó, még úgy is, hogy felül ember észre nem veszi a beszédhangszórót. A produktum ráadásul egy kis mély hangot is kiprésel magából, 80%-os hangerőn pedig a közepesek és a magas hangok is tisztán jelennek meg, így téve kompletté a multimédiás képességeket.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

3,5 milliméteres jack csatlakozó és infra nincs. Minden más természetesen igen: NFC; 3.1-es Type-C USB (OTG, MTP, DisplayPort 4K 60 fps támogatással); 5.0-s Bluetooth A2DP, LE, aptX és ANT+ protokollal; a WiFi pedig (MU-MIMO, VHT80: egyszerre nyolc 5 GHz-es és két 2,4 GHz-es sávot szolgál ki) 802.11a/b/g/n/ac/ax szabványon kapcsolódik. A 802.11ax integrálja a 2,4 és 5 GHz-es sávot a nagyobb lefedettség, a magasabb sebesség és az alacsonyabb fogyasztás érdekében (1024QAM kvadratúra amplitúdómoduláció; max. 1,8 Gbps). Direct és HotSpot nyilván van. A WiFi ugyanakkor kicsit kényes a hálózati stabilitásra. Gondolkodás nélkül átvált 4G kapcsolatra (már, ha engedélyezve van a váltás), ha a legkisebb instabilitást érzékeli. Nálam a statikus IP-re egyébként váltás megoldotta. Tesztidőszakban a feltöltési sebesség is ingadozott többféle hálózaton.


Samsung Galaxy Note10. A Dual SIM képes változat belső tárhelye bővíthető. Amennyiben a 256 GB-ot szűkösnek érezzük.

Az LTE modem (4x4 MIMO és eLAA) 2 Gbps elméleti maximumot tud hozni minden hazai frekvencián hétszeres vivőegyesítés (7CA) mellett, mindkét nanoSIM helyen, ha az egyik SIM helyett nem microSD-t tettünk inkább a készülékekbe. A VoLTE természetesen működik, amennyiben a szolgáltatónál elérhető. Navigáláshoz ott a GPS, az A-GPS, a GLONASS, a Galileo és a BeiDou, de a QZSS hiányzik. A szenzorok közül csak hőérzékelő nincs, illetve a pulzus- és véroxigénszint mérő. Kijelzőbe (valahova a kamera alá) integrált fény- és közelségérzékelő, valamint gyorsulásmérő, tájoló, giroszkóp, hang- és mágneses szenzor, hall-szenzor, illetve nyomásérzékelő a felhozatal. A 3D ultrahang alapú ujjlenyomat-olvasó szintén a kijelzőben, amit egy pillanatra nyomni is kell, így lassabbnak érződhet (pláne gyári animációkkal), mint a konkurencia, de a stabilitással és a sebességgel így sem volt probléma.


Galaxy Note10+

Az S10 szériánál már panaszkodtunk a töltési sebességre, teljes joggal, abszolút ideje volt fejleszteni. Időszerű volt, hogy Note10+ 45 wattos teljesítményű, Super Fast Charge 2.0-s adapterrel is együttműködjön, ami nagyszerű, csak nem jár hozzá, ahogy az ehhez szükséges 5 amperes kábel sem. Az alapfelszereltség részét egy 25 wattos, Type-C Super Fast Charge adapter képezi. A Note10 esetében viszont felesleges beruházás az erősebb töltő, nincs felkészítve rá. A vezetékmentes töltésmegosztás és a 12 vagy 15 wattos Qi (WPC és PMA) gyorstöltés viszont mindkét modell esetében alapfunkció.

[+]

A két Note10 nagyon jó, ám nem kiemelkedő üzemidőt biztosít. A nagyobbik márpedig szérián belül rekorder, 4300 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, és egy folyamatosan csatlakoztatott Galaxy Watch Active-val és Always on Display-jel átlagosan 5-6 óra kijelzőidővel a nap végén már éppen a halálunkon voltunk. A töltés viszont összesen egy óra tíz percet vesz igénybe a dobozban található, 25 wattos szettel. Fél óra alatt nulláról 64%-ra töltődik a telep, ezzel nyugodtan el lehet lenni, noha létezik gyorsabb megoldás is. A Note10 3500 mAh-s akkuja matematikailag sokkal kisebb, a FHD+ felbontással együtt viszont hasonló képernyőidőket hoz össze. 150 niten 18 órát lehet vele offline videózni töltésenként, avagy 16 órát netezni. Ugyanez 18 és 15 órát jelent a nagyobbik Note esetében.

Értékelés: Samsung Galaxy Note10 / Note10+
Külső
Ergonómia 8,5 / 8 pont
Anyaghasználat 10 / 10 pont
Összeszerelés minősége 10 / 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 / 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 / 9 pont
Sebesség 10 / 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 / 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 / 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 / 9 pont
PIM funkciók 10 / 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 / 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 / 9 pont
Audio 9 / 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 / 8 pont
Ár/érték aránya 7 / 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglalás

A plecsni attól függ, hogy mi a kérdés. A Note legalább annyira rétegtermék, mint egy BlackBerry. Azoknak, akik nem igénylik az S Penhez kötődő funkciókat, egyszerűen nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért létszükséglet. Mert egyébként az. Csak egy nagyon specifikus felhasználói réteg számára. Mindenki más úgy tekint a Note10 és Note10+-ra, hogy ilyet már láttunk: ugyanaz a készülék, mint az S10+, csak van toll. Ez a Note felhasználók szempontjából viszont úgy hangzik: ez a Note9, csak szignifikánsan jobb hardverrel, gyorsabb töltéssel, jobb üzemidővel, továbbfejlesztett S Pennel, még nagyobb kijelzőfelülettel, kifinomultabb formatervvel, jobb multimédiás képességekkel, kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasóval, kiforrottabb ökoszisztémával és AR-Firkával. Aminek sok értelme egyébként nincs, csak újdonság.

A Note széria egy dologban okozott csalódást. Nincs 3,5 milliméteres jack csatlakozó. És értesítő LED. Oké, akkor ez kettő. De legalább egy Type-C fülest voltak szívesek mellékelni, ha már jack adapterre nem futotta. Minden más viszont kifogástalan összhangot mutat, leszámítva a suta animációkat, amiket lassan ideje lenne felülvizsgálni, egyrészt mert indokolatlan lomhaság érzetet kelt, másrészt, mert még én is utálom. A Note10 8 GB operatív memóriával és 256 GB bővíthető belső tárhellyel kártyafüggetlenül 330 ezer forint, a nagyobb Note-ért 12 GB rendszermemória mellett 256 GB belső tárhellyel 380 ezer forintot kell fizetni, fél terás raktérrel pedig már 415 ezer forintot. Ez nagyon sok. Van gyorsabb rendszerfelület, erősebb lapkakészlet; van (mármint valószínűleg mindjárt lesz) komolyabb kamerarendszer; van gyorsabb gyorstöltés; van megegyező színvonalú felhasználói élmény, létezik lyuk-, sziget- és mindenmentes (de nem HDR10+ kompatibilis, cserébe 4K) kijelző, van más IP68-as védettségű eszköz és előfordulnak ezek közül egyes elemek akár harmad áron is. De egyik sem tud például precíz kézi szövegbevitelt és digitalizálást, vagy bármilyen felületen, komplett bekezdéseket lefordítani szimplán rámutatással, pláne nem úgy, hogy a fent felsorolt kívánalmaknak is alapvetően eleget tesznek. És mobiltelefon méretűek, nyilván.

A Dex pedig minden eddiginél elérhetőbb (egy darab Type-C USB kábel) és funkcionálisabb lett, amihez a megfelelő hardveres alapok is rendelkezésre állnak. Ja, és a csúcskategóriában is kiemelkedőek a fotós és videós képességek. Ha alapvetően szükségét érezzük az S Pen létének, a Note10 és Note10+ a Note9-cel szemben is erősen ajánlott. Ha nem óhajtunk még annál is komolyabb teljesítményt, plusz „rajzolgatni”, tényleg ott az S10 széria (az S10e-t leszámítva QHD HDR10+ kijelzővel), ma már jóval olcsóbban, vagy bármelyik potens konkurens csúcsmodell; egy-egy számunkra fontos képességet önmagában pedig akár töredékárért is választhatunk. A Note10 és Note 10+ Note-viszonylatban határozottan ajánlotta, de a nagyon specifikus felhasználói szegmens és az ehhez képest vaskos árcetli miatt csak tetszett. De egyébként nem volt kifogásunk. Csak a kamera körüli pixeleket tegyék már alkalmassá értesítés-jelzésre.

Samsung Galaxy Note10

Samsung Galaxy Note10+

AliceWake feat. Bone123

Specifikáció Samsung Galaxy Note10

Samsung Galaxy Note10
 Samsung Galaxy Note10 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 151 x 71,8 x 7,9 milliméter
Tömeg 168 gramm
Színvariációk színátmenenetes, fekete, fehér, pink, piros
SIM-foglalat 2x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 2280 pixel (401 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 6
Kijelző típusa Super AMOLED HDR10+ kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 9825
Processzor típusa nyolcmagos; 2x 2,73 GHz Exynos M4 + 4x 2,4 GHz Cortex-A75 + 4x 1,95 GHz Cortex-A55
Processzor csíkszélessége 7 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G76MP12
RAM mérete 8 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 256 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 2000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, aptX, LE, ANT+)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, WiFi HotSpot, Direct, VHT-80, MU-MiMo, 1024QAM
USB USB 3.1 (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort)
Ujjlenyomat-olvasó van
Íriszfelismerő nincs
Pulzusmérő nincs
SpO2 mérő nincs
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 9 (Pie), One UI 1.5
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter nincs
Mértékegység váltó van
Extra szoftverek Pen Up, Gyors mérés, AR-firka, Élő üzenet, Samsung Health, Eszköz karbantartása, Fájlkezelő, Edge panel, GameLauncher, Galaxy Wearable, OneDrive, Microsoft Office Mobile, LinkedIn, Google szoftvercsomag, Facebook, Témaáruház, Bixby Home, Bixby intelligens asszisztens, Bixby Vision, Smart Things, Samsung Members, Samsung Notes, Galaxy Store, Naptár, Biztonságos Mappa, Samsung Cloud, Hangrögzítő, Smart Switch, Spotify, Samsung Global Goals
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel (ultraszéles, f/2,2) + 12 megapixel (normál, f/1,5 vagy f/2,4; Super Speed Dual Pixel AF, 2x optikai zoom, OIS) + 12 megapixel (telefotó, f/2,1, PDAF, OIS)
Másodlagos kamera 10 megapixel, Dual Pixel autófókusz, élő HDR, F/2,2-es lencse, kijelzőt felvillantó vaku
Videófelvétel 2160p @ 60 fps, 1080p @ 240 fps, 720p @ 960 fps, HDR10+, szupertsabilizálás
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
IP68-as por- és vízállóság, Bluetooth S Pen érintőceruza (10 óra üzemidő), sztereó hangszóró, giroszenzor, gyorsulásmérő, mágneses- és hangszenzor, mágneses hall szenzor, fénymérő, közelségérzékelő, nyomásérzékelő, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, 2D arcfelismerés, pulzusszám mérő, légnyomásmérő, ANT+, edge panel, AoD, 25W gyorstöltés, 12W vezetékmentes gyorstöltés (WPC, PMA), vezetékmentes töltésmegosztás, NFC és MST alapú mobilfizetés, DeX kompatibilitás

Specifikáció Samsung Galaxy Note10+

Samsung Galaxy Note10+
 Samsung Galaxy Note10+ Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 162,3 x 77,2 x 7,9 milliméter
Tömeg 196 gramm
Színvariációk színátmenenetes, fekete, fehér, pink, piros
SIM-foglalat 2x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,8 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 3040 pixel (498 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 6
Kijelző típusa Super AMOLED HDR10+ kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 9825
Processzor típusa nyolcmagos; 2x 2,73 GHz Exynos M4 + 4x 2,4 GHz Cortex-A75 + 4x 1,95 GHz Cortex-A55
Processzor csíkszélessége 7 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G76MP12
RAM mérete 12 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 256/512 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 2000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, aptX, LE, ANT+)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, WiFi HotSpot, Direct, VHT-80, MU-MiMo, 1024QAM
USB USB 3.1 (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort)
Ujjlenyomat-olvasó van
Íriszfelismerő nincs
Pulzusmérő nincs
SpO2 mérő nincs
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 9 (Pie), One UI
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter nincs
Mértékegység váltó van
Extra szoftverek Pen Up, Gyors mérés, AR-firka, Élő üzenet, Samsung Health, Eszköz karbantartása, Fájlkezelő, Edge panel, GameLauncher, Galaxy Wearable, OneDrive, Microsoft Office Mobile, LinkedIn, Google szoftvercsomag, Facebook, Témaáruház, Bixby Home, Bixby intelligens asszisztens, Bixby Vision, Smart Things, Samsung Members, Samsung Notes, Galaxy Store, Naptár, Biztonságos Mappa, Samsung Cloud, Hangrögzítő, Smart Switch, Spotify, Samsung Global Goals
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel (ultraszéles, f/2,2) + 12 megapixel (normál, f/1,5 vagy f/2,4; Super Speed Dual Pixel AF, 2x optikai zoom, OIS) + 12 megapixel (telefotó, f/2,1, PDAF, OIS) + ToF szenzor (VGA)
Másodlagos kamera 10 megapixel, Dual Pixel autófókusz, élő HDR, F/2,2-es lencse, kijelzőt felvillantó vaku
Videófelvétel 2160p @ 60 fps, 1080p @ 240 fps, 720p @ 960 fps, HDR10+, szupertsabilizálás, zoom-mikrofon
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 4300 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
IP68-as por- és vízállóság, Bluetooth S Pen érintőceruza (10 óra üzemidő), sztereó hangszóró, giroszenzor, gyorsulásmérő, mágneses- és hangszenzor, mágneses hall szenzor, fénymérő, közelségérzékelő, nyomásérzékelő, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, 2D arcfelismerés, légnyomásmérő, ANT+, edge panel, AoD, 45W gyorstöltés, 15W vezetékmentes gyorstöltés (WPC, PMA), vezetékmentes töltésmegosztás, NFC és MST alapú mobilfizetés, DeX kompatibilitás

Azóta történt

Előzmények

  • 600 dollárt ér egy Note9

    Amennyiben Note10-re cseréli a tulaj. Az Egyesült Államokban az S10 szériáért is ennyit kínál a Samsung, ha Note10-re váltunk.

Hirdetés