Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt

Házon belül technológiai szempontból jelentős előrelépés a Note10 széria, csak pont nehéz marketing szempontból kommunikálni. De nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy az AR-firka kerül ennyibe.

S Pen, DeX, Link to Windows

A Note széria lényege nyilvánvalóan a készülékből előhúzható toll. Azon kívül, hogy bármikor rajzolhatunk nyuszit vagy szívecskét (akár animált csillámos formában), továbbra is egy sor produktivitást támogató funkcióval rendelkezik. A 105,08 x 5,8 x 4,35 milliméteres és 3,4 grammos, teljesen vízálló (IP68) szerkezetbe tavaly szereltek először integrált Blutooth chippet, gyorsulásmérőt, giroszenzort és beépített lítium-titanát akkumulátort. Az új toll mindent tud, amit a Note9 stylusa, viszont a gombnyomáson kívül már a mozdulatokból is ért. A mozgásvezérlés a médialejátszónál alkalmazható, felfelé, lefelé, jobbra és balra húzva is eltérő funkciókat teljesít (hang- és fényerő módosítás), illetve a kamera vezérelhető ugyanígy (zoom, kameraváltás etc.)

[+]

Mindez egyébként a Note9-ből előszedett S Pennel is működik, amennyiben engedélyezzük a Több S Pen használatát. Csak a tavalyi S Pen 30 perc alatt lemerül. Az új viszont 10 órát bír. A mozdulatokon kívül minden funkció megegyezik a Note9-ben megismert lehetőségekkel: a tollal feloldhatjuk a készüléket, vezérelhetjük a médialejátszókat, lapozhatunk a galériában, tehát továbbra is tud távirányítóként működni, mondjuk egy prezentáció során. Megmaradtak a Gyorsfunkciók is, amik a toll eltávolításakor ugranak elő, viszont most már a toll töltöttségi szintjét is látjuk a felületen. Ha hirtelen támad jegyzetelhetnékünk, a zárolt képernyőre is írhatunk.

[+]

A tollal elérhető az intelligens kijelölés, ami csak a képernyő általunk kijelölt részéről készít screenshotot; a képernyőírás; és a lényegesen precízebb egyszavas vagy szövegszerű fordítás rámutatással. Rámutatással egyébként bármilyen felületen extra információkhoz vagy előnézethez juthatunk, esetleg görgethetünk az oldalakon. Van nagyító, élő üzenet (animált firka) és egy újdonság is, az AR-firka. A kamera élőképére firkálhatunk, ami a kamera elfordításával is a valós tér adott pontján marad. Nem jöttem rá, hogy ez miért jó nekem, de jópofa.

[+]

Az írott szöveg digitalizálása viszont egyértelműen jó. Eddig is elérhető volt, számok esetében például rögtön a tárcsázóban nyithattuk meg a telefonszámot, de kijelölést követően a vállalhatatlan macskakaparást kivéve nagy biztonsággal kaptunk gépelt szöveget a jegyzet appban, most viszont kvázi automatikusan működik. Az így létrehozott anyagot ezúttal is különböző formátumokban (Word dokumentum, PDF, képfájl stb.) menthetjük, majd például dolgozhatunk vele tovább a gépen.


[+]

A OneDrive (100 GB tárhellyel) ugye eleve átjárhatóvá teszi az eszközöket, de a DeX felület használatához sem kell már dokkoló vagy speciális csatlakozás. Monitorhoz továbbra is USB-C - DisplayPort/HDMI adapterrel csatlakozhatunk, vagy ott a Samsung Multi Port Adaptere: azon van ethernet, HDMI és 3.0-s USB, jack csatlakozóval viszont a Note10 esetében ne számoljunk, mert ugye nincs.


[+]

Cserébe a Note10 már egy sima Type-C kábellel képes PC-hez vagy Mac-hez is csatlakozni, csak le kell tölteni a Samsung Dex for PC/Mac programot. 12 GB operatív memóriával pont nem tűnik fel, hogy mobillal dolgozunk, de még Bone123 is megállapította, hogy a kisebb Note10 8 GB RAM-ja is kifogástalanul futtatja az alkalmazásokat asztali környezetben és formában. Márpedig ha neki nincs kifogása a sebességre, akkor az garantáltan makulátlan.


[+]

Plusz, van még egy olyan opció, hogy Csatolt telefon. Ezt a Microsoft alkalmazásboltjából szerezhetjük be, a szükséges engedélyek és a készülékek egymásnak való bemutatása után elérhetjük a legutóbbi fényképeinket, fogadhatjuk az értesítéseket és hozzáférünk az SMS üzenetekhez. Az értesítésekkel itt nem tudunk mit kezdeni, SMS-t viszont írhatunk és a képek drag-and-drop másolása is működik a számítógép és a telefon között, viszont csak a legutóbbi 25 képet érjük el. A Dex mellett nem pontosan értjük ennek a lényegét, de ez ugye vezetékmentesen működik. A Play Galaxy Link nevű PC játékokat streamelő funkció viszont nálunk sajnos nem támogatott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 600 dollárt ér egy Note9

    Amennyiben Note10-re cseréli a tulaj. Az Egyesült Államokban az S10 szériáért is ennyit kínál a Samsung, ha Note10-re váltunk.

Hirdetés