Hirdetés

Sony Xperia 1 - megérett a meggy

Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Emlékeznek olvasóink az LG BL40-re, másik nevén az új Chocolate telefonra? Szerkesztőségünk is egy szelet csokihoz hasonlította a szokatlan módon keskeny és nyúlánk mobilt, ami ugyan még nem volt okos, 21:9 arányú képernyőjén mindenesetre rengeteg tartalom elfért, ha furán is. Egy évtizedet repülve az időben itt a Sony gyönyörű csokiszelete, és az Xperia 1 elnevezés jelzi: a japánok (már megint) visszatértek az iskolapadba, hogy új formával, újfent nekirugaszkodjanak a régi rajongóbázis visszahódításának. Már azokon a piacokon, ahol még jelen vannak, nemrég ugyanis a gyártó telefonjai a fél világot otthagyták, olyan kulcshelyszínekre koncentrálva, mint Japán, Észak-Amerika vagy mondjuk Európa.

Az LG BL40 (New Chocolate) is 21:9 arányú képernyőt kínált annak idején, igaz: 4"-en és 345 x 800 pixelen
Az LG BL40 (New Chocolate) is 21:9 arányú képernyőt kínált annak idején, igaz: 4"-en és 345 x 800 pixelen [+]

A Sony konkrétan az eladási top 10-ből is kiesett, hiába ugyanis egy-két igazán különleges ajánlata, mint mondjuk az XZ2 Premium vagy a régi kompaktok, a nép a kávamentes, sokkamerás mobilokra gerjed. Szórakoztatóelektronikában már erősebb a márka, a Sony Pictures által életre hívott Pókember - Irány a Pókverzum pedig mozis vonalon lett sikertermék. Az animációs filmremek éppúgy 21:9 arányon készült, ahogy a legtöbb mai nagy vászonra forgott darab, és mivel a gyártó efféle projektorokkal is rendelkezik, logikus lépés volt ilyen képaránnyal és a kor kívánalmainak megfelelő felbontással felszerelni csúcstelefonját. A 6,5”-es Xperia 1 nem kevesebb, mint 1644 x 3840 OLED pixelt kínál, natív 4K felbontással az egész felületen, a 643 ppi-s képpont sűrűség pedig annyira tűéles, hogy lehetetlen elég közel hajolni a képpontok megkülönböztetésére.

A Sony Xperia 1 hasonlóan hosszúkás lett, csak 6,5"-en, hússzor annyi képernyőpixellel
A Sony Xperia 1 hasonlóan hosszúkás lett, csak 6,5"-en, hússzor annyi képernyőpixellel [+]

VR tartalmak nélkül persze kérdéses, szükség van-e ennyire veszettül éles képre, hiszen messzebbről bámulja az ember mobiltelefonját, a 4K felbontás mindenesetre „ingyen van”, vele együtt se kerül többe az Xperia 1, mint a legdrágább Huawei, Samsung vagy iPhone. Egészen szokatlan ekkora panelt kezelni, ahogyan a 167 x 72 x 8,2 milliméteres és 178 grammos ház is fura, hiszen egy kézzel simán átérni rövid oldalon, ám a tartalmak felső harmada egyszerűen túl messze van a hüvelykujjtól. A fogásváltás mellett erre az egykezes mód is gyógyír, viszont az alsó kezelősáv nem rejthető el a tartalmak maximalizálására.

Az Xperia 1 az LG G8S ThinQ társaságában
Az Xperia 1 az LG G8S ThinQ társaságában [+]

A hordozás még érdekesebb: a Gorilla Glass 6 üvegszendvicsbe fogott alumíniumház könnyedén csúszik a zsebbe, viszont nekem nem akadt olyan farmerom, melyből ne kandikált volna ki a vége – és ha még tokba is bújtatják (ilyesmit a dobozba nem mellékeltek), akkor bizony kompatibilis nadrágot kell beszerezni ehhez a telefonhoz. Cserébe hatalmas és érintetlen panelt kínál a Sony, két oldalt és alul szinte káva nélkül, és felül is csak annyi maradt, hogy noccs nélkül odaférjen az értesítő LED, a fénymérő, a közelségérzékelő, a 8 megapixeles kamera és a beszédhangszóró. Éppen emiatt viszont az előlap aljáról a telefon aljára költözött a sztereó hangszóró másik eleme, az USB-C port mellé, a jack kimenet pedig nyugdíjba vonult.


[+]

Ezzel a formával a makulátlan tartalomfogyasztásé a főszerep, és bár érdekesen nyúlánk egy pár alkalmazás megjelenése, a 21:9 arány perfekt az osztott képernyős használathoz, és persze a mozgóképes tartalmakhoz. A helyben tárolt vagy YouTube-féle HDR kódolású, 4K-s videók döbbenetesen jó minőségben jelennek meg, tökéletes feketékkel, kellő fényerővel, roppant intenzív színekkel, valamint további kontrasztrásegítéssel, ha kérjük. Odakint is jól látható a panel, mivel a betekintési szögek hibátlanok, plusz akadnak kalibrációs sémák.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Sony Xperia 1 Samsung Galaxy S10+ Huawei P30 Pro OnePlus 7 Pro Xiaomi Mi 9
Képátló 6,50 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,39 hüvelyk
Felbontás 1644 x 3840 1440 x 3040 1080 x 2340 1440 x 3120 1080 x 2340
Technológia HDR OLED Dynamic AMOLED Curved OLED Fluid AMOLED AMOLED
Fehér fényerő 340 / 765 nit 376 / 896 nit 533 / 921 nit 403 / 747 nit 429 / 808 nit
Fehér fényerő (min.) 1,7 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,9 nit 2,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 8362 K + kézi 6427 / 6878 K + kézi 6968 K + kézi 7160 / 6698 K + kézi 7798 / 6732 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Este aztán kellően elsötétedik az OLED megjelenítő, hogy akkor is kényelmes legyen bámulni. Makulátlan érintési érzékenységgel és intenzív, akár multimédiás tartalmakat megtámogató rezgésekkel méltó az Xperia 1 a Sony hírnevéhez. Akad továbbá egy BT 2020-as színtartományú készítő mód (ez a neve), amit állandóan be lehet kapcsolni, vagy a telefon kénye-kedve szerint. Előbb-utóbb persze a panel kikapcsol – ilyenkor a júzer a telefon szögletes, éleitől megszabadított formájában gyönyörködhet, amihez makulátlan összeszerelés és IP65/68 víz- és por elleni védelem jár. Ennek mértékéről lásd a termékleírást.


[+]

Kár, hogy a MIL-STD-810G minősítés hiányzik, mert az Xperia 1 annyira csúszós, hogy naponta jött rám a frász, amikor meg akart a tenyeremből szökni, főleg videózáskor. Kár, hogy a Qi-töltés is meglépett, így a 3330 mAh-s telepet csak vezetékesen lehet tölteni. Igaz, az USB-PD2 gyorstöltési szabvánnyal és a 18 wattos, USB-C-s adapterrel gyorsan és biztonságosan. A fehér dobozban mellékelt kábel éppen ezért mindkét végén Type-C típusú, USB-A - USB-C zsineget a júzernek magának kell beszereznie. Nincs ezzel semmi gond, errefelé halad a mobiltelefónia és a számítástechnika. Az viszont elég megmosolyogtató, hogy a Sony szerint eljött az idő a jack porttól megszabadulni, eközben meg a dobozba rejtett, MH750 típusú sztereó headset éppen ilyen, ósdi csatlakozóval rendelkezik, úgyhogy máris elő lehet kaparni az átalakítót.


[+]

Némi leírással egyetemben máris a tartozékok végére értünk – SIM tű azért nincs, mert felülről a dupla nanoSIM / nanoSIM + microSD kártya körömmel, könnyel előhúzható. Az ujj a jobb oldali, biometrikus leolvasóra is könnyen odatalál – felette a hangerőszabályzó van kényelmes helyen, alatta a bekapcsoló picit szokatlan pozícióban – vakon valahogy sose pont oda tévedt az hüvelykujjam. A leolvasó villámgyors, viszont elsőre tízből csak hét-nyolcszor volt sikeres, ami képernyőbe épített társakra jellemző hatékonyság. Miután a hüvelykujjamat másodszor is regisztráltam, és rájöttem, hogy ujjközéppel épp csak meg kell érinteni a szenzort, tízből kilencre javult a ráta. Továbbra is elismerés jár a Sonynak, amiért nem feledkezett meg a kétlépcsős exponálóról alul – én mindegyik készülékre odadobnám ezt a hasznos kis billentyűt.


[+]

Ha már annyi minden és olyan minőségben meg tud jelenni a 4K HDR OLED panelen, akkor a Sony úgy volt vele, hogy készüljenek méltó tartalmak kamerás oldalról is. Oda a méretes és nagy felbontású Motion Eye szenzor, cserébe 12 megapixelen immáron akad a főkamera mellett egy 16 mm-es nagylátószögű, illetve egy 2x-es zoomegység, melyek képességeire mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Az egész enyhén kiemelkedő kameraoszlopot LED villanó és RGBC-IR szenzor kísérte el a pontosabb fehéregyensúlyért. A fekete, zöld, szürke vagy bordó hátlapon még visszafogottan csillogó NFC logó, illetve Sony és Xperia felirat szúrható ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

 • MWC 2019: Az Xperia 1 az első moziszabványú 4K mobil

  Ultraszélesvásznú kijelzővel és három hátlapi kamerával érkezett meg az 1-es számozású Xperia, de megtapogatni nem lehetett.

 • Sony Xperia 1: újratervezés?

  XZ4 helyett 1-es számozással futhat be a nyúlánk kijelzős, tripla hátlapi kamerás Sony csúcsragadozó, aminek a kameráihoz a Light.co tehet hozzá okosságokat.

 • Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

  HDR-rel bővült a Sony 4K kijelzős sorozata, a kuriózumot ezúttal viszont a túloldal tartogatja. Mire mennek a japánok a dupla kamerával, és mitől hízott az XZ2 Premium negyedkilósra?

Hirdetés